Gość: nana IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.09.02, 08:20 Dobrowolne, za pokwitowaniem? Ładne mi "co łaska". Za tzw. posługę pogrzeb, ślub, czy chrzest jest konkretny cennik i można sobie "odbić" na parafianach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lena Re: Dobrowolne datki parafian za pokwitowaniem IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 09:59 O ile wiem to katedra należy do kurii i to ona powinna dofinansować na potrzebne wydatki, skoro ludzie nie mają. I trzeba było budować taki monument jak seminarium? To też trzeba będzie utrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Dobrowolne datki parafian za pokwitowaniem IP: *.imi.pcz.czest.pl 12.09.02, 00:14 Przeciez to seminarium jest kompletnie niewykorzystane. Tam naprawde moglony sie zmiescic pol Uniwersytetu. A jest 100 seminarzystow. Ilez ten nasz kosciol jeszcze musi sie nauczyc lub ktos raczej musi go nauczyc. Gość portalu: lena napisał(a): > O ile wiem to katedra należy do kurii i to ona powinna > dofinansować na potrzebne wydatki, skoro ludzie nie mają. I > trzeba było budować taki monument jak seminarium? To też trzeba > będzie utrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DEREK Re: Dobrowolne datki parafian za pokwitowaniem IP: *.proxy.aol.com 11.09.02, 12:05 Kosciol musi sie otworzyc dla ludzi,i przedstawic swoje przychody iwydatki.Musi zatrudnic kilku parafian do prowadzenia ksiag-przychodu i rozchodu.Tak jak robia na zachodzie.Kiedy przyjezdzam do Polski,to widze aroganckich ksiezy.Nie maja milosierdzia.Nie wiem gdzie papieskie nauki ida??A do kogo naleza cmentaze? Do kosciola.Z tego sa duze pieniadze,bo niedawno pochowalem Mame.I wiecej zaplacilem niz na zachodzie.A ksiadz byl tak beszczelny,ze zbieral datki na mszy pogrzebowej.Musza byc wielkie zmiany w Polskim kosciele,bo tak sie ksieza nie zachowuja na zachodzie.Nie ma pychy i zadza pieniadza,ksiadz jest ksiedzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MINIU Re: Dobrowolne datki parafian za pokwitowaniem IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.09.02, 12:33 W parafii św. Józefa na Rakowie już od jakiegos czasu proboszcz wydrukował druki wpłat z numerem konta parafii. I jak ktoś wpłaci za pomocą takiego blankietu, może to sobie odliczyć jako darowiznę. Dobrze pomyślane co? Kościół potrzebuje dużo, dużo pieniędzy, a ludzie mają je dawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z zachodu Re: Dobrowolne datki parafian za pokwitowaniem IP: *.ipt.aol.com 11.09.02, 19:46 Uwazam to za nastepny podstepny sposob krerykow polskich kradzenia pieniedzy od ubogich. Nie moge zapomniec jak moi rodzice opowiadali mi kto dostawal paczki czy inne produkty podawane przez polonie dla wszystkich. To co slyszalem to bylo pierwszym stopniem zlodziejstwa a ta sprawa to bedzie /mam nadzieje/nastepna /opieram sie na moich informacjach/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: Dobrowolne datki parafian za pokwitowaniem IP: *.dsl6660135.nokia.surewest.net 11.09.02, 21:36 Tak uplynelo juz dosc sporo czasu od rozdawania-rozdzielania tych darow przeslanych przez Polonie jak i prywatne osoby a zarazem organizacje na tz.zachodzie.Nie mam pretesji do kosciola jako takiego,natomiast jesli chodzi o samych ludzi w sutannach to jest wiele do zyczenia. Moje osobiste doswiadczenie wlasnie z tymi darami bylo takie.Osobiscie bylem internowany i pewnego razu gdy zona przyjechala na widzenie opowiedziala mi co zaszlo w parafii kiedy poszla po jakies dary ktore ewentualnie moglaby dac mi w wiezieniu.Dla proboszcza nie bylo wazne dla kogo i to ze jestem w wiezieniu, natomiast wazne bylo zajzec w rekord jaki miala moja zona i jej rodzina w tej parafii.Natomiast to co jej dal po wielu wypominaniach bylo doprady smieszne.Mialem sasiada ktory po ogloszeniu Stanu Wojennego zapisal sie do PRON- u.Jego zona nosila do domu wszystko co bylo mozliwe i w dosc pokaznych rozmiarach jak i ilosciach.Po tym co mi moja zona opowiedziala powiedzialem jej aby wiecej tam nie szla i nie prosila o pomoc ja jakos dam sobie rade a i ona sama tez musi.Nastepnie kiedy ksiadz chodzil po koledzie i w rozmowie wyszlo kim jestem zaraz sie zmyl tak jakbym byl jakims tredowatym.Nie jest moim zamiarem sie uzalac ,tak poprostu temat zostal poruszony to i ja zabralem glos . Pozdrawiam z USA wdniu kiedy obchodzimy Pierwsza jedno roczna Rocznice wydazen zwiazanych z atakiem terrorystycznym na ludzi przez ugrupowanie zwiazane z Osama byn Ladenem. Mister. Odpowiedz Link Zgłoś