Dodaj do ulubionych

problem ile dać księdzu za chrzciny w kościele??/

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 13:49
j.w. dotyczy chrzcin,moja siostra chce zrobic chrzciny i nie wie ile dac
księdzu za chrzciny czyli udzielenie sakramentu
Proszę pilne
Obserwuj wątek
    • Gość: TOMMON Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: 195.116.81.* 27.09.05, 14:12
      Też jestem przed faktem "ile dać", stąd moja ciekawość.
      Dołączam się do prośby o informację
      • Gość: gość Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 14:18
        Ja zapłaciłam w marcu 100 zł.
        • Gość: mrzezyno252 Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.prenet.pl 27.09.05, 14:23
          Zdzierstwo, podobno kościół bierze co łaska, chciałbym w to wierzyć, mam
          nadzieje ze sie ktoś za nich weźmie i za to ich co łaska będzie brał podatki,
          pozdrawiam.
      • Gość: dorothy ja wiem najlepiej ile.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 18:51
        no co ty 100 zł??? chyba kpisz jak poruszasz taka sprawe na forum ...to znaczy
        że nie chcesz być gorsza od innych ...a skoro sama nie potrafisz myśleć to
        daj 5000......euro......---TO MOJE ZDANIE ...CHCIAŁAS JE USŁYSZEĆ???? BUAHAHA
        • Gość: dorothy Re: ja wiem najlepiej ile.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 21:07
          noi teraz ludzie z całego swiata!!!!!!1 piszcie ile u Was kosztują
          chciny....hehehe,żałosne
        • Gość: marcin Re: ja wiem najlepiej ile.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 21:04
          w ryja z pięści
    • Gość: dzigit no to masz problem!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 14:35
      no to masz wielki problem wieśniaro!!!!! martw sie i rozmyślaj.......ja
      proponuje całą pensje dać (skoro pytasz) i jeszcze sie zapożyczyć najlepiej
      kredyt w ziąsc ....buahaha ...
      • Gość: CIEKAWSKA Re: no to masz problem!!!!!!!!! IP: 195.116.81.* 27.09.05, 14:40
        ciekawe Pani Wieśniaro czy byłaś kiedyś osobiście przed takim faktem.... może
        zrozumiałabyś, że to normalne, że ludzie zastanawiają się "ile dać".
        A tak w ogóle to w jakim celu zabrałaś głos Pani Wieśniaro?
    • Gość: ania Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 14:41
      słuchaj wieśniak to chyba ty jesteś,sądząc po tym co napisałeś(aś),uważam to za
      problem,chociaż nie dotyczy mnie samej tylko mojej siostry,ale nie spodziewałam
      się że tacy prości ludzie jak ty pojawiają sie na tym forum ,ale cóz to tylko
      swiadczy o twojej inteligencji.
      Proszę o dalsze odpowiedzi od inteligentnych i normalnych ludzi.
      Dziekuje

• Gość: gość Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.grosz.prenet.pl 27.09.05, 15:16
        a jak nie dasz nawet grosza , to co ? dziecko będzie ateistą ? spali się w piekle za 80 lat ? czy to jest normalne co się dzieje na świecie ? wiarę w sercu może masz , ale rozumu w głowie wogóle . ja bym mu dał... kopa pod sutannę .
        • Gość: gaaa Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: 80.51.57.* 01.10.05, 22:43
          Należysz pewnie do tych ludzi, którzy katolikami czują się kilka razy w życiu,
          ślub, chrzciny, komunia dziecka i wtedy maję najwięcej do powiedzenia. Wtedy,
          chciałbyś żeby kościół był czysty , ładny, pięknie oświetlony, bo przecież
          zrobisz sobie zdjęcie. Pamiątka na całe życie. A jeszcze jak zagrają na
          organach to twoja kamera cyfrowa to uwieczni. A zastanowiłeś się człowieku jaki
          jest twój udziałw tym że kościół jest taki właśnie.Zapewniam cię że Anioły go
          nie utrzymują. Licytujesz się tu beznadziejnej formie dać czy nie dać, 50 czy
          100 zł. Czy podobne problemy masz jak idziesz do pubu. Najlepiej omijaj
          kościoły z daleka skoro taki twój stosunek, ale bądź konsekwentny i nie święć
          jajeczek w Wielkanoc, nie rób przedstawienia z Wigili , bo kościół to nie
          teatr, a najgorszy ptak, który swoje gniazdo kale.
          • yanoooosh Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel 03.10.05, 02:22
            Gość portalu: gaaa napisał(a):

> Należysz pewnie do tych ludzi, którzy katolikami czują się kilka razy w życiu,
            > ślub, chrzciny, komunia dziecka i wtedy maję najwięcej do powiedzenia. Wtedy,
            > chciałbyś żeby kościół był czysty , ładny, pięknie oświetlony, bo przecież
            > zrobisz sobie zdjęcie. Pamiątka na całe życie. A jeszcze jak zagrają na
            > organach to twoja kamera cyfrowa to uwieczni. A zastanowiłeś się człowieku jaki
            >
            > jest twój udziałw tym że kościół jest taki właśnie.Zapewniam cię że Anioły go
            > nie utrzymują. Licytujesz się tu beznadziejnej formie dać czy nie dać, 50 czy
            > 100 zł. Czy podobne problemy masz jak idziesz do pubu. Najlepiej omijaj
            > kościoły z daleka skoro taki twój stosunek, ale bądź konsekwentny i nie święć
            > jajeczek w Wielkanoc, nie rób przedstawienia z Wigili , bo kościół to nie
            > teatr, a najgorszy ptak, który swoje gniazdo kale.

A ty co taki obronca kosciola slyszalem ze nie chcieli kiedys pochowac jakiegos goscia bo rodzina dala za malo
            a nie dreczy cie jak jest pogrzeb np a ksiadz z taca podchodzi??? nic tylko w pysk dac te czarnuchy nie wierza w boga tylko w kase

opodatkowac kosciol niech placa podatki jak my wszyscy niech nie myslla ze prawo na nich nie dziala
    • Gość: aaa Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 15:45
      W Kościele św. Maksymiliana jest stawka ustalona przez księdza: 100zł. Tyle
      daliśmy w zeszłym roku.
    • Gość: ania Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 15:53
      Dziekuje za odpowiedzi i zdecydowałyśmy z siostra że to bedzie 100zł.
      • monmiz Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel 27.09.05, 16:18
        My w kwietniu tez dalismy 100zł, taka stawka w naszej parafii.
    • Gość: iza Re: ja dałam 1000$ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 16:19
      też tyle daj
    • Gość: ewka Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 16:21
      daj wszystko co masz pacanie
      • Gość: Katolik Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.05, 20:03
        U nas w Niemczech Chrzciny kosztuja 5 Euro !
        • ja_corka Ile dasz tyle wezma 28.09.05, 00:31
          a i tak zrobia oczy ze MAŁO

jak mi ksiadz powiedzial za okazjonalna msze ze malo to
          spytalam ILE?????

jak mi powiedzial sume, to usiadlam
          i powiedzialam
          -W porzadku zaplace tyle , ale prosze o rachunek!

Wystarczylo wtedy nawet mniej jak cena wywolawcza.
          A rachunku i tak nie dal.

OPODATKOWAC KOSCIOL
          Samemu sie zdeklarowac
          i nie bedzie zadnych

Tak jak na zachodzie.
          CO LASKA

• Gość: Artur 50 PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 09:19
            Tyle daliśmy w Gnaszynie ok. miesiąc temu.
            Większość ludzi tutaj tyle daje.
            A mówią, że to "droga" parafia.
    • Gość: Saracen Powiedz - bóg zapłać - powinno wystarczyć IP: *.man.czest.pl 28.09.05, 09:33
      Oni tak zawsze mówią !!
    • Gość: mloda mama Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 10:15
      WSZYSTKIE WYPOWIEDZI SA REWELACYJNE!NAPEWNO NIE MACIE DZIECI JASNE LEPIEJ SIE
      POSTAWIC I MIEC NIEOCHRZCZONE DZIECKO TAK TAK KSIEDZA NIE OBCHODZI CZY PRZYJMIE
      TWOJ MALY SAKRAMENT CZY NIE KSIEDZA OBCHODZI ILE DASZ I TU SPRAWA JEST PROSTA JA
      JAK CHRZCILAM SYNKA TO POPROSTU ZAPYTALAM ILE...MYSLISZ ZE POWIEDZIAL
      "ILE BOG DA"? HAHAHAHAHAHHAHA NIE NIE WYMIENIL SUME I PO SPRAWIE JAK CHCESZ TO
      PLAC JAK NIE TO NIE JA JESTEM Z TYCH MNIEJ DUMNYCH I ODWAZNYCH I ...ZAPLACILAM
      POZDR I ZYCZE WYTRWALOSCI
      • Gość: Saracen Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.man.czest.pl 02.10.05, 15:07
        " Bóg zapłać powinno wystarczyć "
        A że jest jak jest , doskonale wiem .
        Ostatnio usługi kościelne dla ludności poszły w góre .
        Ale z drugiej strony - jeżeli ktoś wieży w boga może się obejść bez usług
        wykonywanych przez księży .
        Mam płacić za to że wieżę w boga - jeszcze komu księdzu ( zwyczjnemu
        człowiekowi ) .
    • Gość: elka Re: za darmo to można w pysk dostać stary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 13:00
      za darmo to można w pysk dostać nie wiedziałam ze jeszcze są ludzie którzy chcą
      coś za darmo
    • Gość: Saracen Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.man.czest.pl 02.10.05, 15:13
      Problem prawdopodobnie jest - nie ile dać za chrzciny ?
      Ale co powie ksiądz jeżeli mu powiem że za sakrament nie zapłace ponieważ nie
      mam pieniędzy ?
      Albo co powiedzą znajomi i rodzina jak dziecko nie pujdzie do chrztu ?
      • Gość: mloda mama Re: problem ile dać księdzu za chrzciny w kościel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 17:01
        Hmmm masz racje z reszta jak wszyscy tutaj ale ja mysle ze problem tki w
        subiektywnym spojrzeniu na sprawe z jednej strony ja tez jestem za tym zeby nie
        placic ale zaplacilam bo chciualam aby moje dziecko mialo normalny chrzest czyli
        bez wymyslen na ambonie co sie moglo zdarzyc a nie musialo ale moglo!bez
        krzywych spojrzen ze "co za matka dziacka nie ochrzcila..."itp komentujac fakt
        iz skoro wierze w Boga to w zgodzie z wlasnym sumieniem moge dziecka nie
        ochrzcic hmmm no ok ale ciekawe kto sie odwazy bo ja bym sobie w oczy nie mogla
        spopjrzec gdyby moj synek (teraz ma 2 lata)jak bedzie mial 15 lat spyta dlaczego
        nie jest ochrzczony..bo co...bo mamusia i tatus postanowili byc jednym z
        niewielu i powiedziec ksiedzu "spadaj"?jeszcze jedno jak sie ksiedzu powie"nie
        mam pieniedzy co pan na to panie ksiadz"odpowiedz jest jedna"jak nie ma kasy to
        nie ma sakramentu"...mnie sie to bardzo niepodoba ale coz zrobic PLACIC :-(
    • Gość: mila 1000 euro !!!!!!!! kto da więcej??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 17:31
      1000 euro tępoto!!!!!!! daj jak nie wiesz ile ....głupie pytania.........NIE
      ŚMIEĆ NA FORUM!!!!!!!!!!
      • Gość: gość ufff IP: *.man.czest.pl 02.10.05, 20:59
        Ten temat to jak zwykle w takich przypadkach próba zamanifestowania swojej
        niechęci do Kościoła. Najwięcej mają do powiedzenia Ci którzy pojawiaja sie tam
        od czasu do czasu :( Dla nich Kościół to taki sklep w którym powinno świadczyć
        usługi za darmo, najlepiej za przysłowiowe ,,Bóg zapłać". Dlaczego nie mają
        takich dylematów przy wizycie w markecie ? Gdyby choć trochę czuli sie cząstką
        tego Kościoła pewnie zachowywali by się inaczej.
        • Gość: Saracen Re: ufff IP: *.man.czest.pl 02.10.05, 21:23
          Mój wójek kładł księdzu kafelki w łazience - ksiądz mu nie zapłacił ( mimo iż
          wcześniej umawiali się pewną sumę pieniędzy )- powiedział że bóg mu to
          wynagrodzi .
          hehe
          Takich przypadków jest wiecej .
          Pozatym Jezus za to nie brał pieniedzy .
          • Gość: ja Re: ufff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 05:08
            Zgadzam się, że to co robi Kościół to paranoja.
            Ale żyjemy w kraju... wyznaniowym. Kościół miał zawsze tutaj ogromne wpływy, a
            w tym momencie jest to już bardziej sprawa tradycji i robienia na niej
            pieniędzy niż wiary. Sam uważam, że chrzest człowieka powinien odbywać się gdy
            rozumie on tego sens, to samo z pierwszą komunią. Dlaczego tak nie jest ? Bo Kk
            dobrze wie, że tradycja wymaga tego i rodzic zapłaci by się nie wyłamać. To co
            odczuwa dziecko jest zupełnie inną sprawą, mało ważną.
            Osobiście najchętniej dał bym dziecku swojemu wybór i w wieku ok 16 lat mogło
            by samo zadecydować czy chce czy nie chce. Ale jak wytłumaczyć 10 latkowi, że
            jego koledzy i koleżanki mają komunie, przyjęcia i prezenty (bo chodzi o formę
            tak naprawdę), a ono nie ? Zostaje tylko wybór przy bierzmowaniu, bo wtedy
            człowiek jest już w miarę ukształtowany. Moji rodzice dali mi wybór i do
            bierzmowania już nie przystąpiłem. Nie muszę należeć do kościoła, a nie
            jesteśmy jechowcami by to przeszkadzało w wierze w Boga (na co też mam osobny
            pogląd) czy ew. ,,otrzymaniu promocji do nieba''. Marketingu kościelnego nie
            przeskoczymy. Trzeba płacić - taka kultura i tradycja. A święta wielkiej nocy,
            czy wigilia to również sprawa TRADYCJI, a nie wiary, dlatego je obchodzę.
            • Gość: Saracen Re: ufff IP: *.man.czest.pl 03.10.05, 14:40
              Tradycja to dobre słowo - niewierzącym pozostaje potraktować chrzciny jak
              kupno nowych książek dziecku do szkoły .
              Wieżącym praktykującym doradził bym odliczenie sobie tej sumy - np. poprzez nie
              dawanie na tace , ogrzewanie i utrzymanie koscioła .
              • yanoooosh Re: ufff 03.10.05, 14:56
                A slyszeliscie jaka paranoja jest w kantym ??
                Dzieci ktore teraz ida do komuni musza chodzic co niedziele do kosciola, i to jest chyba normalne.
                Ale ich rodzice musza przychodzic na niedzielne msze razem z nimi i nie ma ze ktores z rodzicow nie przyjdzie tylko oboje musza byc.
                No i jezeli rodzice dziecka nie beda przychodzic to dziecko nie zodstanie do komuni dopuszczone czy ktos moze mi to racjonalnie wytlumaczyc???
                Bo moje zdanie jest takie jezeli dziecko jest wierzace a jego rodzice np nie to dlaczego mialo by nie dostac komuni tylko dlatego ze jego rodzice sa ateistami czy kims innym.
                Wydaje mi sie ,ze nie mozna nikoko przymuszac do kosciola.
                Macie jakies zdanie???
                • Gość: Saracen Re: ufff IP: *.man.czest.pl 03.10.05, 15:16
                  Tak samo jest w przypadku bierzmowania - musisz chodzić do kościoła przez 2
                  lata - w każdą niedziele odhaczyć sie na liście obecności .
                  To tylko powoduje obrzydzenie od kościoła .
                  • Gość: ewka Re: ufff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 20:07
                    Jasne. Najlepiej w ogóle nie chodzić do Kościoła, tylko przyjść na
                    bierzmowanie. Przecież to normalne, że jak ktoś chce przystąpić do 1 Komunii,
                    czy Bierzmowania, to musi się czymś wykazać. Jak komuś zależy na tych
                    sakramentach to chodzi do Kościła i nie widzę w tym nic dziwnego. Dziwne jest
                    dla mnie, że ktoś nie chodzi do Kościoła a chce być bierzmowany. Po co mu to?
            • Gość: masia Re: ufff IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 01:09
              chrzest to chrzest ale teraz miałam do czynienia z pogrzebem w najbiższej
              rodzinie - stawki: 400zł ksiądz, 350 organista - nie żadne co łaska tylko
              wypowiedziana stawka. a przy pogrzebie nie za bardzo jest wybór...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka