Dodaj do ulubionych

Anoreksja zabiła nastolatkę?

IP: *.orange.pl 27.09.05, 20:20
Anorekcja????????Czy anoreksja?????
Obserwuj wątek
    • Gość: pepe Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 09:15
      Już też nie macie czego opisywać w tej gazecie, tylko ludzkie nieszczęścia ???
      W to miejsce dajcie lepiej poradę rodzicom, jak walczyć z anoreksją u swoich
      dzieci !!!!!
      • Gość: rrrrr Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 09:45
        no to chyba logiczne ze jak sie przeczyta taki artykuł to każdy normalny rodzic
        wyciągnie wnioski O_o
      • independent-girl Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? 28.09.05, 09:45
        Narazie niewiele w sumie wiadomo,ale wg mnie opisanie tego to wcale nie jest
        zły pomysł, to jest swego rodzaju ostrzeżenie,a po takim artykule powinny się
        pojawić jakieś inne na temat skutków drastycznych diet, jak reagować na zmianę
        zachowania dzieci (czy też dorosłych) etc.
        Choć o tym już było tysiące artykułów...jak widać, nie do wszystkich to trafia :
        (
        • Gość: gość Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.grosz.prenet.pl 28.09.05, 09:48
          pasem w dupe i zabronić czytać BravoGirl . powinno wystarczyć .
          • Gość: Kropka Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.05, 21:58
            Bzdury człowieku opowiadasz i to kompletne bzdury. Anoreksja to nie wybryk
            panienek tylko choroba u podstaw której leżą poważne problemy psychologiczne!!!!
        • Gość: Bartek Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.hcz.com.pl 28.09.05, 13:09
          A nie lepiej było się pogimnastykować a nie dietę jakąś tam stosować.
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1634250,61346,2434962.html?x=174
          No nie ?
          Wogóle to zgadzam się z Twoją opinia doroga K....
          P.S.
          Piszę do Ciebie i piszę i zmieniam ale już,już
          Pozdro
          Bartek
        • Gość: Bartek Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.hcz.com.pl 28.09.05, 13:22
          Już mi się miesza trochę bo głowa mi pęka od paru godzin.
          Odpowiedz na TWÓJ post umieściłem pod następną opinią
          Pozdrawiam
          Bartek

• Gość: Bartek Re: Do Idependet Girl IP: *.hcz.com.pl 28.09.05, 13:29
          Znów Mi się nie udało.
          Trudno dzisiaj mam zły dzień.
          Nie będę już próbował umieścić mojego tekstu tak na szybko do Ciebie.
          Jest poniżej gdzieś lub powyżej - znajdziesz napewno.
          Pozdro
          Bartek
          Do jutra (piszę nadal)
      • Gość: basia Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 22:07
        uwazacie ze ten temat nie jest wart poswiecenia jednego glupiego artykulu?a co
        jesli na anoreksje,smiertelna,w bestialski sposob zachoruje wasza
        mama,siostra,corka,dziewczyna czy zona?wtedy tez to zbagatelizujecie?to wlasnie
        brak zainteresowania i wiary w chora doprowadzily do tej tragedii,ktora jest nie
        tylko tragedia dla chorej.pomyslcie o jej rodzinie,znajomych,o kazdej chorej
        ktora rozpaczliwie proboje pokazac ze potrzebuje wsparcia i akceptacji!a taka
        znieczulica doprowadzi pewnie jeszcze niestety do nie jednej tragedii.kazdy kto
        uwaza ze to jest nie wazne,pozwala na to,by kolejne nastolatki konczyly tak jak
        moja dobra kolezanka,śp.Kamila
    • Gość: matka Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 09:52
      tez tak mysle , ze pasem w dupe, ale wczesniej, w odpowiednim czasie to potem
      bzdur nie bedzie czytac!
      • Gość: Cytelnik Gazety Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.b.jawnet.pl 28.09.05, 10:22
        Już dawno mówiłem zeby nie zawracać sobie głowy tymi anoreksjami. Czy to jest
        tak istotny temat ?
        • Gość: Max Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 10:33
          Z której szkoły jest ta Anoreksja i do której chodzi klasy.
    • Gość: A.Z. Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.com / *.com 28.09.05, 10:53
      Kamila była moją koleżanką z klasy. Odeszła, jest nas teraz 22. Nie będziemy
      bawić się juz wszyskie razem na naszej studniówce, nie pożyczymy już od Kamili
      zeszytu, nie zobaczymy jej już nigdy na przerwie...
      Niech ta śmierć będzie przestrogą dla innych dziewczyn! O to przykład do czego
      może doprowadzić ciągła walka o smukłą sylwetke!
      Nie bądzmy obojętni na los ludzi, których ta choroba spotyka, bo jej śmierć jest
      winą nas wszystkich! Dlaczego robiłyśmy nic albo niewiele by jej pomuc? Teraz
      nie potrafimy na to odpowiedzieć ale wyrzuty sumienia pozostana na zawsze, tak
      jak nazawsze zostanie pamiec po tobie Kamila!
      • Gość: Iwona Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.09.05, 11:42
        Ja również, tak jak A.Z byłam koleżnką z klasy Kamili. Każdej z nas jest teraz
        bardzo przykro, ponieważ tak naprawdę śp. koleżanka odrzucała innych pomoc.
        Niestety takie sytuacje, że umierają młode osoby zdarzają się bardzo często
        (Kamila będzie kolejną młodą osobą, z która poraz ostatni będę się żegnać, i
        nie zobacze więcej Jej uśmiechu...)najczęściej są one spowodowane jakimiś
        chorymi ambicjami zwłaszcza u dziewczyn, które chcą dążyć do tzw. "ideału
        kobiety" niepamiętają One jednak o tym, że te zdjęcia, które są w gazetach
        przeważnie są przerabiane komputerowo...
        Pomimo, że Kamila miała zaledwie 18 lat, i całe życie przed sobą, zgadzam się z
        moją koleżnaką A.Z, iż Jej śmierć będzie przestrogą dla innych, nie tylko dla
        ludzi chorych (choć dla Nich zwłaszcza), jednak również dla nas wszystkich,
        byśmy już nigdy do podobnej sytuacji nie dopuścicili.
        • Gość: aa Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.czest.enion.pl 30.09.05, 13:41
          Tylko czemu wytykałyście ją palcami i prześmiewały sie z niej na przerwach
          'koleżanki' ?
          • Gość: Iwona Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.09.05, 20:13
            Słuchaj, gościu aa, skąd niby masz taki pogląd??!! Jeśli chcesz wiedzieć, żadna
            z nas nie wytykała Jej palacami, ani też nie śmiałyśmy się z Niej, jak to
            napisałeś. Zresztą skąd Ty możesz wiedzieć jak układały się nasze relacje,
            skoro nie należysz(?) do naszej klasy, i nie wiesz jak naprawdę było. Osobom
            postronnym jest bardzo łatwo rzucić oskarżenia na innych, w tym przypadku na
            naszą klasę.
            Dla Twojej informacji anoreksja jest chorobą, która ma swoje podłoże na tle
            psychicznym, i my próbowałyśmy z nią rozmawiać, jednakże zazwyczaj zostawałyśmy
            odtrącane, a jeśli wysyłasz wiadomość którą Nas obwiniasz, dając do
            zrozumienia, że źle coś robiłyśmy (wiedząc że nie jesteśmy psychologami, którzy
            powinni wiedzieć co należy w takim przypadku zrobić) to mógłbyś chociaż się
            podpisać, albo nie zarzucać nam takich rzeczy!
    • segel Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? 28.09.05, 16:30
      Niedawno czytałam, że anoreksja jest spowodowana zbyt wysokim poziomem serotoniny i nieprawidłowościami w jej przetwarzaniu serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34138,2920252.html. Być może jest to wytłumaczenie tego, co z sobą potrafią zrobić anorektyczki.
      Jeśli to choroba, to rzeczywiście można zrozumieć, że człowiek, który na nią choruje zachowuje się tak irracjonalnie.
      Ale jednocześnie wystarczy popatrzeć na kit wciskany głupim młodym dziewczynom przez kolorowe czasopisma. Na te retuszowane zdjęcia piękności, których wychodzących do sklepu po bułki bez makijażu nikt by nie poznał, mało tego - nie zwróciłby na nie uwagi tak są przeciętne.
      Mało której dziewczynie matka podpowie, żeby obejrzała sobie na Discovery, albo na jakimś innym kanale, jakich trików używa się przy zdjęciach do magazynów mody i filmów reklamowych i co może zrobić nawet niezbyt wprawny grafik komputerowy, żeby poprawić zdjęcie.
      Może oglądając cukierkową buzię o idealnych rysach, bez zmarszczki i wyprysku nie wierzyła by w to bezkrytycznie i nie uważała, że należy jeść dziennie okruszek bułki i listek sałaty dziennie, żeby być tak piękną, jak ideał ze zdjęcia.
      Może nie przejmowała by się tak bardzo swoim wyglądem, a bardziej cieszyła się życiem - co prawda młodość mija szybko, ale pogoda ducha pozwala się nią cieszyć długie lata, bez względu na metrykę i zmarszczki.
      A swoją drogą, szkoda dziewczyny, być może osiągnięcia naukowe pozwolą niedługo leczyć takie, jak ona.
      • Gość: A. Z Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.com / *.com 28.09.05, 19:52
        Proszę o poważne podejście do sprawy
        w dniu 27 bierzącego miesiąca odeszła od nas serdeczna koleżanka Kamila,
        uczennica maturalnej klasy Z.Szk. im. Gen.W. Andersa W Częstochowie.
        Zmarła z powodu wyniszczenia organizmu. Przyczyną tego była ANOREKSJA. Choroba
        bolesna psychicznie jak i fizycznie prowadząca przeważnie do śmierci, a
        spotykana coraz częściej. WALCZMY O ŻYCIE NASZYCH NAJBLIŻSZYCH I O ŻYCIE INNYCH
        CHORYCH. Klasa do której uczęszczała Kamilia organizuje marsz żałobny, który
        odbędzie się w niedziele 02.10.2005 r. o godzinie 19 z pod Kościoła św.
        Zygmunta. Przy Placu Daszyńskiego. Finałem będzie uroczysta msza św.na jasnej
        Górze w intencji Kamili, oraz poruszenie trudnego tematu jakim jest anoreksja.
        Jeżeli jesteś człowiekiem , któremu nie jest obojętne ludzkie życie dołącz się
        do nas i wraz z nami ostrzerz innych przed skutkami checi posiadania szczupłej
        sylwetki. Im więcej nas będzie, tym więcej ludzi zainteresuję się zaistniałym
        problemem i może dzięki tobie ktoś będzie żył!
        • Gość: dirka Re:do goscia A.Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 11:36
          prosz ecie o pilny kontakt na adres dirka@wp.pl mam bardzo wazna spawe do
          Ciebie,jesli tylko odcztasz ta wiadomosc odezwiji sie do mnie chodzi mi o
          śp.Kamile,chce sie upewnic czy to ta sama dziewczyna ktora poznalam rok
          temu,jeszcze raz mowie to bardzo pilne
    • Gość: RoXi Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.trustnet.pl 28.09.05, 20:46
      Dobrze znałam tą dziewczyne chodziłyśmy razem do gimnazjum lubiałyśmy
      sie .Dzisiaj rano dostałam tą tragiczną wiadomość nie moge w to do tej pory
      uwierzyć miała przecież całe życie przed sobą mogła jeszcze tyle przeżyć . Nikt
      nie zrozumie jej postępowania dziewczyna dużo przeżyła w swoim młodym życiu o
      czym nikt tak na prawde nie ma pojęcia kto jej nie znał. NIe moge sie z tym
      pogodzić ale powinno to uprzedzić wszystkie młode dziewczyny że z tą chorobą
      nie można igrać i może się to właśnie tak skończyć.
    • Gość: Basia Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 21:37
      ona chciała z tego wyjsc,próbowala zrozumiala ze to jest choroba,ze to nie ma
      sensu,ale nikt sie nią nie zainteresowal w pore.To jest nasza wina!!!!!!
      pilnujcie siebie,swoich bliskich i znajomych i nie pozwolcie by osoba z
      anoreksja liczyla tylko na siebie.
      • Gość: żal Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 11:56
        Nie mogę się z tym zgodzić. Nie masz wpływu na wszystko, nie wszystko zależy od
        ciebie, jesteś tylko człowiekiem. "...wszyscy musimy umrzeć" (1Kor.15,22)
    • Gość: odys Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 20:10
      Czy w tej szkole jest psycholog lub pedagog?
      Co w tej sprawie zrobił?
      • Gość: www Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 21:05
        Szkoła zrobiła wszystko co mogła zrobić.
        • yanoooosh Anoreksja choroba czy glupota?? 30.09.05, 09:22
          No wlasnie a wy jak myslicie czy anoreksja to choroba ktora lapie przypadkowe osoby czy glupota ktora zawladiete sa mlode nastolatki.
          Moim zdaniem i jedno i drugie ale bardziej to drugie dziewczyny poglupialy z tym odchudzaniem przyzwyczajajac swoje cialo do glodu i ciaglego chudniecia.
          Patrze na niektore panienki ktore sa juz tak kosciste ,ze sie na nie patrzec nie da a one dalej z tym swoim "jestem za gruba" i tu przyklad takiej nastolatki.

Szkoda moze byla wartosciowym czlowiekiem ale teraz niech bedzie przestroga dla tych wszystkich ktore uwazaja, ze ludzkie cialo wazniejsze jest od zycia.
          [*]
          • dirka8 Re: Anoreksja choroba czy glupota?? 30.09.05, 15:58
            drogi yanooosh anoreksja nie jest glupota swiadoma,tego sie kontroluje,to nie
            choroba ciala,tylko umyslu.Te wszystkie dziewczyny i nie tylko bo, kolesie tez
            na ta chorobe choruja, dzialaja nieswiadomie.Pomino iz wiedza ze robia zle,nie
            potrafia z tym skonczyc to jest silniejsze od nich
            A jesli chodzi o przestroge to watpie czy ktokolwiek pomino tej tragedii
            wyciagnie wnioski,kazdy bedzie myslal ze Kamila byla glupia,a i tak nie warto
            nad tym myslec bo ich to nie dotyczy.
            Niestety
        • Gość: dirka Re: A.Z prosze o kontakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 11:41
          A.Z mam do Ciebie ogromna prosbe jak tylko odczytasz to wiadomosc prosze napisz
          do mnie na adres dirka@wp.pl to BARDZO WAZNE,sprawa nie cierpiaca zwloki
      • Gość: Kłamstwa! Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.com / *.com 01.10.05, 09:42
        Pytanie co zrobił pedagog? NIC, WIELKIE NIC! Kłamie jeszcze beszczelnie , ze
        jezdzila z Kamila do lekarzy, odwiedziała ja w szpitalu! Kłamstwo! Wczoraj na
        pogrzebie podeszła do niej babcia Kamili i zapytała cię dlaczego pani kłamie?
        Ona odparła, ze to media wszystko przekrecaja... Gdyby nie to,że jesteśmy klasą
        maturalną sprawa naszej "kochanej" pani pedagog ujrzała by światło dzienne!
        Jednak boimy się...
        • Gość: anonim Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: 195.117.19.* 04.10.05, 19:18
          wychowawczyni Kamili i Pedagog nic nie zrobiły w tej sprawie, to prawda co
          pisze koleżanka. Ona potzrebowała pomocy a ona własnie jej nie otzrymała z ich
          strony. TO SKANDAL !!!!!!!!!! Napisała bym więcej ale boję sie, bo jesteśmy w
          klasie maturalnej i może nam to zaszkodzić.
          • Gość: dorosły Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 21:59
            A ty co zrobiłaś? Może byłaś u Pani pedagog, może rozmawiałaś z psychologiem, a
            może próbowałaś rozmawiać z Kamilą, odwiedziłaś ją w domu, rozmawiałaś z jej
            babcią.........Co ty zrobiłaś i co robisz w tej chwili aby oddać cześć swojej
            zmarłej koleżance?.
            "Kto z was jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień"
          • Gość: anonim2 Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 15:08
            stara jesli jestes anonimem to po co piszesz ze jestes w klasie maturalnej?
    • Gość: Kropka Anoreksja to nie żart!!! to choroba XXI wieku IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.05, 21:53
      Jeżeli, t o rzeczywiscie była anoreksja i tak jak wyczytałam dziewczyna ważyła
      30 kg to naprawdę dziwię się, że nikt nie reagował wcześniej. Przecież takiej
      osobie trzeba pomóc a nie czekać aż się wykończyć. Może rodzina, przyjaciele i
      nauczyciele, pedagodzy uznali to za fanaberię 18letniej panienki. o nie to nie
      tędy droga, jeżeli dziewczyna nie chciała się zgodzić na leczenie to trzeba
      było siłą zamknąć ją w szpitalu lub odpowiednim ośrodku. takich spraw nie
      należy bagatelizować, zwłaszcza kiedy chodzi o ludzkie życie. ZASTANÓWCIE
      SIĘ!!!!
      • Gość: sam Re: Anoreksja to nie żart!!! to choroba XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 22:58
        Dziewczyna w zeszłym miesiącu skończyła 18 lat-nikt nie mógł ją zmusić do
        jedzenia-bo w jaki sposób?
        • Gość: żal Re: Anoreksja to nie żart!!! to choroba XXI wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 12:57
          W szpitalu potrafią to robić.
    • dirka8 nic nie jest takie na jakie wyglada 01.10.05, 21:33
      Wszyscy sa tacy madrzy jak tragedia sie juz stala.Piszecie ze w szpitalu
      zmusili by ja da jedzenia,a to nie prawda!!!jezli glownie zainteresowana osoba
      sama nie chce pomocy to nikt jej nie pomoze,ani lekarz ani
      psycholog,rodzina,przyjaciele,nawet kroplowka nie da rady.To chorzy musza
      wykazac inicjatywe leczenia i checi poprawy.Nic nie wyglada tak kolorowa jak by
      sie chcialo.Nie ma tak ze zaciagnie sie za "lape"do szpitala i powie jedz.To
      nie tak dziala.
      Pomino tej tragedi i tak uwazam ze nie zrobi to zbytniego wrazenia na opini
      publicznej.kazdy powie tylko ze glupia byla a i tak nic nie zrobi bo powie ze
      mnie to nie dotyczy.To dopiero tragedia.
      • Gość: kok Re: nic nie jest takie na jakie wyglada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 22:15
        Można ubezwłasnowolnić osobę, która stanowi poważne zagrożenie dla sibie samej
        lub innych i zdecydować w jej imieniu o podjciu leczenia. Motywacja wewnętrzna
        czasami przychodzi później kiedy człowiek jest w stanie trzeźwo myśleć. W
        sytuacji zagrożenia życie trzeba troszczyć się przede wszystkim o to by pacjent
        przeżył.
        • Gość: Yerodin Moja rowiesniczka z podworka :(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 23:34
          Spoczywaj w pokoju Kamila :( Zawsze bedziemy o tobie pamietac...
    • Gość: doda to koszmar... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.10.05, 18:22
      Sama przeszłam przez anoreksję... jak pomyślę że ja mogłam być na miejscu tej
      dziewczyny....łzy mi teraz lecą...wszystkie wspomnienia powróciły
    • Gość: Freya69 Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 18:12
      Anoreksja jest śmiertelną chorobą i społeczeństwo musi sobie zdać z tego sprawę!!! To nie jest jakaś tam fanaberia, że "aaa, ktoś tam się odchudza to kit tam z nim ,niech robi co chce".Nieeee!!! Taka osoba potrzebuje pomocy i to wszelkiej - neurologa, psychologa, a nawet psychiatry. Chorzy na anoreksję nie są "głupi, bo się tak bardzo odchudzają". Są poprostu bardzo poważnie chorzy i potrzebują stałej opieki i to nie tylko rodziców i lekarzy, ale także opieki w środowisku szkolnym - pedagog, wychowawca, dyrekcja. Jeżeli te stanowiska są obejmowane przez nieodpowiednich i niekompetentnych ludzi, którzy "nie mają czasu na takie głupoty", to niestety takie tragedie mają miejsce. Mam nadzieję, że niektórzy "ludzie" po tym co się stało, przemyślą sobie to wszystko jeszcze raz i nigdy więcej już do czegoś takiego nie dopuszczą i nigdy więcej nie zaniedbają swoich obowiązków (wynikających z ich stanowisk). Kamila - spoczywaj w pokoju.
    • Gość: ktos Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 15:17
      wiecie co?znam tą historię aż za dobrze i niestety prawda jest taka,że ani
      pedagog,osoba odpowiedzialna w dużej mierze za tą tragedie,ani wychowawczyni nie
      zrobiły nic,co by było docenione,bo pedagog by połamała paznokcie a
      wychowawczyni ma ważniejsze sprawy od swoich uczniów.A jeśli chodzi o
      koleżanki,to owszem były takie,które na prawdę się nią interesowały,ale były też
      takie które zawsze muszą być na 1 planie kosztem np.Kamili.Trzeba zacząć od
      takich ludzi,bo swoim zachowaniem powodują odsunięcie na bok innych,też
      wartościowych osób.
      • Gość: wawa Re: Anoreksja zabiła nastolatkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 16:27
        Coś mi się wydaję,że ostatni post napisała sfrustrowana koleżanka z klasy,żeby
        uspokoić własne sumienie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka