Gość: Gość IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 21:04 Czy ktoś wie kiedy zaczną grzac bo zimniutko sie zrobiło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jaaa Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.trustnet.pl 02.10.05, 21:13 dokladnie zimno jest ale pewnie zaczna grac dopiero pod koniec pazdziernika miejmy nadzieje ze juz niedlugo bo troszq zimno:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celt Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.trustnet.pl 03.10.05, 11:03 Bardzo grzeczniutko o tym piszecie. A to jest draństwo (a zapewne również złodziejstwo), ze dotąd jest tak zimno w mieszkaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 12:48 Dlaczego dranstwo i zlodziejstwo? Czy wiesz, ze jak zaczna w tym roku wczesniej grzac w ostatecznym rozliczeniu wyjdzie Ci straszna doplata? Kazdy kij ma dwa konce, zeby zaczac grzac potrzeba 3 kolejnych dni z temp. 10 stopni C o 19:00. A w zasadzie potrzeba bylo bo teraz Fortum grzeje kiedy odbiorcy zwroca sie o to, wiec nekaj swoja spoldzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
yanoooosh Re: Zimno w mieszkaniach 03.10.05, 17:51 A wiecie co jest najsmieszniejsze i tak placimy za grzanie za caly rok i wtedy kiedy jest potrzebne to go nie ma a jak juz wiosenka przyjdzie i ciepelko na dwoze to wtedy grzeja ze wytrzymac sie nie da ... bezsens powinnismy decydowac sami kiedy chcemy miec cieplo a kiedy zimno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Zimno w mieszkaniach IP: 212.160.108.* 03.10.05, 11:12 Wy narzekacie na zimno,a mja mieszkając w blokach śpie przy otwartym oknie,a w dzxień mam jeszcze uchylony balkon.Czy trochę nie przesadzacie z tym zimnem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Zimno w mieszkaniach IP: 212.160.108.* 03.10.05, 11:15 Przepraszam za błędy,ale ja napisałem dobrze,a czemu na forum weszło z błędami - tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corka Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 12:50 To tylko u nas sie wylascza CO na lato. Na zachodzie jest caly rok i mozna grzac kiedy sie chce. W kincu to placimy za CO za zuzycie wiec powinien byc dostep caly rok. Ja powinnam decydowac kiedy chce grzac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Celt Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.trustnet.pl 03.10.05, 13:22 Brawo Corka. Ty jedna jesteś normalna. Tych kolesi dotkneła niestety komuna i nawet nie warto z nimi o tym rozmawiać. Niech se otworzą na ościesz okno, to będą mniej płcić. Jestes mi jak siostra ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 13:34 Brawo Corka! Z kim ty sie na lby pozamienialas!? Chcesz zeby Ci podniesli o 100% oplate? Nie wiesz dziecko, ze latem placisz czesc tego co powinnas placic zima?! Moze wolisz przez zime placic 2x wiecej, a latem wcale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voter Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 12:57 Zdziwicie się jak rachunki w tym roku będą dużo wyższe.Rury ciepłownicze nad Wartą przy ul.Rejtana zostały przez złomiarzy odarte z blachy ,a izolująca je wata szklana fruwa w powietrzu.Nad Wartą tej zimy będzie dużo cieplej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmarznięta Re: Zimno w mieszkaniach IP: 195.117.153.* 03.10.05, 14:11 co wy gadacie o tych dopłatach? W zeszłym roku bardzo wcześnie zaczeli grzac i mieliście takie dopłaty? Na pewno takie jak co roku.Ja cały czas sie podgrzewam elektrycznym grzejnikiemi i co moze za darmo? Czy naprawde uważacie ze tydzień więcej grzania spowoduje az takie dopłaty w ostatecznym rozrachunku?Pomyślcie troche-troche rozsadku.Przeciez najwięcej płacimy za sezon zimowy kiedy czy trzeba czy nie to grzeja pełna para, a wtedy przydałoby sie troche racjonalnego podejścia do grzania, a nie takie pieprzenie ze na dworze jest wysoka temp. to nie włączą CO.Popieram ten zwyczaj z zachodu -całoroczne grzanie i kazdy korzysta tyle z tego ciepła ile uwaza, a nie takie komunistyczne zniewalenie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 14:13 Na czym polega "komunistyczne zniewalenie ludzi" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zimny Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 14:12 Jak wam zimno to proszę się ubrać, sweterki chyba macie jakies co nie? A tak poza tym to tak zimno jeszcze nie jest, ja nawet zimą mam zakręcone kurki na kaloryferach. Tyczy się to kuchni i łazienki. Czasem jak jest bardzo zimno to włączam kaloryfer w pokoju. Trzeba oszczędzać. To samo tyczy się prądu i wody! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zimno w mieszkaniach IP: 212.244.80.* 03.10.05, 15:48 No i jeszcze dzieciom po kromeczce chlebka zeby było oszczedniej .To co robisz to skapstwo a nie oszczedzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 15:58 To zalezy bez oszczedzania w moim super bloku musze zaplacic do ... 500 zl miesiecznie. Przy oszczedzaniu jest to 350 zl. Za 74 m^2. Wiec jesli juz teraz zaczna grzac pewnie zrezygnuje z jedzenia aby tylko cieplo miec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zimno w mieszkaniach IP: 212.244.80.* 03.10.05, 18:04 Coś bredzisz bo za tyle to znajoma grzeje sto dwa metry gazem.Ni słyszałam zeby gdzieś było tak drogie centralne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corka Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 19:43 dlaczego uwazasz ze bedziesz wiecej placic? N Zachodzie wszystkie grzejniki /och jakie klawe/ sa opomiarowane i niezaleznie od tego kiedy grzejemy latem czy zima placi sie za ilosc pobranego ciepla a nie za miesiace. Ale u nas to zlodziejstwo na kazdym kroku ciekawe ja nas rozliczy "nowa firma" po okresie grzewczym bbbbbbrrrrrrrrrrrr zimno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 21:01 A wlasnie dzieki opomiarowaniu w ciagu 3 lat oplaty za cieplo wzrosly u mnie ponad 2 krotnie. Tzw. niekorzystne usytuowanie czyli to ja grzeje sasiadow i okolice przez wiekszosc scian zewnetrznych i strop. Sasiad z boku, ktory ma mieszkanie wewnetrzne ma oplaty o 30% nizsze. Tlumaczenie, ze przelicznik jest i tak dla mnie niekorzystny nic nie daje. Jesli komus spoldzielnia proponuje opomiarowanie radze sie 2x zastanowic bo oplata z metra jest duzo lepsza. W tych kosztach co moje rodzice nowoczesnym piecem ogrzewaja 160 m^2 nowoczesnego domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt babo - latem mierniki parują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 00:36 kto wpuścił te babe na forum - latem podzielniki wyparowuja bo w środku jest ciecz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.trustnet.pl 03.10.05, 21:53 a ja wole zaplacic wiecej i przynajmniejmiec cieplo w domu i nie chodzic poubierana w 50 swetrow itd. ja mam zawsze odkrecone grzejniki i wychodze na tym lepiej niz ci "co oszczedzaja" tzn zakrecaja grzejniki bo ja zawsze mam zwrot a ci co marzna musza doplacac. wiec ciekawe co sie bardziej oplaca??:D pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zimny Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 23:40 ja również mam zwroty co rok, a grzejniki oczywiście pozakręcane, więc delikatnie mówiąc mijasz się z prawdą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.trustnet.pl 04.10.05, 14:37 nie miajm sie z prawda ja greje cala zime i mam zworty a ci co nie grzeja musza doplacac tak przynajmniej u mnie w spoldzielni rozliczaja:P:Dpozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Zimno w mieszkaniach IP: 212.160.108.* 04.10.05, 00:30 Nie wiem czy wiecie,ale na zachodzie cały rok można grzać grzejnikami,ale za czynsz /przeliczywszy na polskie pieniądze przy zarobku 1200 zł./ płaci się 700- 800 zł., a nie 200-300 jak się płaci u nas przy zarobkach 1000 zł. średno.Nic nie ma za darmo.Wszystko kosztuje.A jeżeli Ci zimno włącz sobie farelkę.Będziesz miała i ciepło i drogo.Pa zmarzluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldus kiepski Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 01:27 Ty chyba chora/y jestes...... pokaz mi kto na zachodzie zarabia 1200zl / w przeliczeniu na nasze zlotowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Zimno w mieszkaniach IP: 212.160.108.* 04.10.05, 07:56 Salowa w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI ZACZNĄ GRZAĆ WTEDY, GDY SOBIE PAŃSTWO ZAŻYCZYCIE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 04.10.05, 12:30 Zaczną grzać wtedy, gdy administrator - na polecenie zarządu wspólnoty, właściciela, zarządu spółdzielni - sobie tego zażyczy i oczywiście jeśli przedsiębiorstwu będzie się to opłacać w danym momencie. Trudno bowiem rozpalać w kotłach i zapełniać sieć miejską jeśli mają doprowadzić ciepło przez całe miasto do 2 czy 4 bloków. To także umowa między spółdzielniami a przedsiębiorstwem. Ważne są również prognozy pogody, bo po co rozpoczynać operację, jeśli zaraz za oknem ma być znowu 21 stopni i grzać słońce. W tej chwili ci, którzy chcą grzać są w mniejszości. Lokatorzy są świadomi, że za wcześnie na ogrzewanie, bo będą z tego powodu większe rachunki... Sam jestem w zarządzie jednej ze wspólnot mieszkaniowych i nikt do tej pory w tej sprawie do mnie nie przyszedł. IL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: ZACZNĄ GRZAĆ WTEDY, GDY SOBIE PAŃSTWO ZAŻYCZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 19:18 W takim razie ja już przychodzę. Głupota , aż bije z wypowiedzi niektórych, zwłaszcza pracowników spółdzielni. Nie rozumiem dlaczego co rok musi być ten sam problem. Łatwo go rozwiązać, tylko trzeba ruszyc starymi , komunistycznymi łepetynami, które uzależniają uruchomienie ogrzewania od ilości skarg i artykułów w gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: ZACZNĄ GRZAĆ WTEDY, GDY SOBIE PAŃSTWO ZAŻYCZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 20:57 Jak rozpoznać człowieka, który ma "komunistyczną łepetynę"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Celt Re: ZACZNĄ GRZAĆ WTEDY, GDY SOBIE PAŃSTWO ZAŻYCZY IP: *.trustnet.pl 04.10.05, 23:27 Po sposobie w jaki zabiera tu głos i myśli. Panie Leśnikowski, myslałem dotąd, ze jest Pan madrzejszym człowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: ZACZNĄ GRZAĆ WTEDY, GDY SOBIE PAŃSTWO ZAŻYCZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 23:47 To jakaś pomyłka, ja tak się nie nazywam! P.S. Kto to jest pan Lesnikowski?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI A KTÓRE ZDANIE JEST NIEMĄDRE? IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 06.10.05, 08:49 Które zdanie jest błędne lub niemądre? Może by Pan był łaskaw odpowiedzieć na to pytanie, bo wypisywać epitety każdy potrafi, tylko wytłumaczyć sensownie nie za bardzo. No proszę, pełne forum do popisu. IL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrr Re: A KTÓRE ZDANIE JEST NIEMĄDRE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 09:19 Wydaje mi się, ze zdanie w Pana wypowiedzi: "...i oczywiście jeśli przedsiębiorstwu będzie się to opłacać w danym momencie." jest rozwiązaniem naszego problemu zimna w mieszkaniach. Po Prostu naszej ciepłowninie opłaca sie sprzedawać ciepła no bo po co. To nieważne, że ludzie marzną w mieszkaniach, podgrzewają się elektrycznymi grzejnikami a w czynszu przez 12 miesięcy płacą za CO. Ciepłowni NIE OPŁACA SIĘ GRZAĆ!!! Dla mnie sprawa jest prosta - już ok. tydzień temu powinien zacząć się sezon grzewczy,a kto nie chce w domu ciepła niech zakręci kaloryfer. Jesli ma pomiernik na nim, nie zapłaci za ogrzewanie a ciepło nie zostanie mu sprzedane. Jesli rozliczany jest cały blok i 50% mieszkańców również zamknie kurki to o tyle mniej ciepła do bloku zostanie dostarczone i też w ogólnym rozrachunku nie zapłacą za to. A dlaczego Ja, jeśli jużchcęmiec powiedzmy 25 stopni w mieszkaniu, płacę regularnie czynsz a w nim CO muszę teraz marznąć czekając aż "...przedsiębiorstwu będzie się to opłacać w danym momencie." To jest chore, zresztą jak większośc decyzji w naszym Świetym Mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: A KTÓRE ZDANIE JEST NIEMĄDRE? IP: *.prenet.pl 06.10.05, 22:23 wyjaśnienie chyba przyjęte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IL CHYBA NIE :-) IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 07.10.05, 08:52 Jeśli PESC, WPEC Czy Fortum, jak zwał tak zwał, musiałby wypełnić wszystkie rury aby ogrzać kilka bloków to z pewnością nie będzie mu się to opłacało. Teraz grzeją, ale zażyczyło sobie tego większość spóldzielni. To chyba oczywiste. Ale, ta dyskusja schodzi na manowce, a ja nie jestem rzecznikiem FORTUM. IL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: ZACZNĄ GRZAĆ WTEDY, GDY SOBIE PAŃSTWO ZAŻYCZY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 09:40 Ja sobie życzę mieć ciepło jak i wiele osób, które juz interweniowało w administracji. Odpowiedź administracji brzmi, że zaczną grzać od 15 października, bo komuś tak się podoba. I prognozy pogody mnie nie interesują, ja proszę nie o orzewanie powietrza na dworze, tylko w mieszkaniu. Od dwóch tygodni temperatura w mieszkaniu sięga w porywach 16 stopniu, ale nikogo to nie interesuje. PS. chodzi o bloki komunalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Zimno w mieszkaniach IP: 212.160.108.* 04.10.05, 23:44 Za oknem 22 stopnie ciepła,a oni się martwią-kiedy będą grzać.Wy sami nie wiecie co chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.prenet.pl 05.10.05, 23:13 Gość portalu: niki napisał(a): > Za oknem 22 stopnie ciepła o godz. 23.44 ? w jakim kraju mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Zimno w mieszkaniach IP: 212.160.108.* 05.10.05, 23:23 Jestem przy gorącej kobiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaa Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.trustnet.pl 05.10.05, 23:31 ale u mnie juz grzeja:D nie wiem jak u was ale ja mam juz cieplo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn do niki IP: *.prenet.pl 05.10.05, 23:41 Gość portalu: niki napisał(a): > Za oknem 22 stopnie ciepła... Gość portalu: niki napisał(a): > Jestem przy gorącej kobiecie. za oknem, przy gorącej kobiecie... a co to za numerek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Zimno w mieszkaniach IP: 212.160.108.* 06.10.05, 08:46 Huhuha huhuha nasza zima zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: out Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.czest.enion.pl 06.10.05, 09:44 Zlikwidować monopol ciepłowni, obecnie jeśli w swoim bloku nie chciałbym w ogóle grzać przez ciepłownię a np chciałbym założyć własne ogrzewanie gazowe to niestety nie mogę i tak musiałbym w czynszu płacić za CO. I to jest wolny rynek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Zimno w mieszkaniach IP: 212.160.108.* 06.10.05, 09:51 Wam się już całkowicie poprzewracało w głowach z tym wolnym rynkiem.Zgłoś oficjalne o zdjęcie grzejników i grzej farelką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: out Re: Zimno w mieszkaniach IP: *.czest.enion.pl 06.10.05, 10:22 Właśnie o to chodzi że się nie da, nawet jak zdejmiesz kaloryfery to musisz płacić za CO, to paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś