Dodaj do ulubionych

PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE

IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 29.11.05, 11:58
„Dobre Miasto Częstochowa” – to tytuł na pierwszej stronie miesięcznika
Centrum Polsko-Słowiańskiego wydawanego w Stanach Zjednoczonych – w Nowym
Jorku.
W środku pisma tekst wywiadu z Prezydentem Częstochowy Tadeuszem Wroną. Tekst
jest owocem ostatniej wizyty w Nowym Jorku i rozmów z miejscową prasą,
podczas otwarcia w Polskim Konsulacie w NY wystawy „Żydzi Częstochowianie”.
Prezydent Częstochowy opowiada nowojorskim czytelnikom o współpracy
Częstochowy z amerykańskimi miastami, czerpaniu z ich doświadczeń
restrukturyzacji i transformacji gospodarczej. Sporo w rozmowie poświęcono
miejsca samej wystawie i historii częstochowskich Żydów. Nie zabrakło
oczywiście o dniu dzisiejszym Częstochowy, jej osiągnięciach, zachęca do
odwiedzin miasta, atrakcji na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, opowiada o
mieście. W rozmowie jest również fragment dotyczący wizyt Ojca Świętego na
Jasnej Górze i ich wpływie na życie miasta.

"Nie tylko holocaust” – to tytuł artykułu w „Nowym Dzienniku” – jednym z
najbardziej opiniotwórczych pism wydawanych po polsku w Stanach Zjednoczonych.
Prezydent opowiada o percepcji wystawy w samej Częstochowie, o tym co miasto
robi dla pielęgnowania miejsc pamięci po częstochowskich Żydach, o podpisaniu
umowy o współpracy między Częstochową a Betlejem i Nazaret.

„Baśnie o tobie i o mnie” – to tytuł publikacji w krajowym piśmie pod
nazwa „Sukces”. „Częstochowa jest matką najciekawszych polskich malarzy” – to
pierwsze zdanie artykułu, okraszonego licznymi ilustracjami dzieł
częstochowskich twórców – Mariana Michalika, Jerzego Dudy-Gracza, Jacka
Pałuchy, Jerzego Kędziory, Tomasz Sętowskiego. Artykuł jest recenzją
wystawy „Potęga wyobraźni – Mistrzowie z Częstochowy”, którą można zobaczyć w
częstochowskiej Miejskiej Galerii Sztuki.

„Wspólnota Pamięci” to tytuł artykułu pomieszczonego w najnowszym numerze
tygodnika „Wprost” (72 z 4 grudnia 2005 roku), napisanego przez Szewacha
Weissa, na temat współpracy władz miasta Częstochowy ze społecznością
żydowską w upamiętnieniu częstochowskich Żydów.
„Mieszkańcy i władze Częstochowy wzorowo pielęgnują pamięć po żydowskich
mieszkańcach tego miasta – pisze o częstochowianach w pierwszym zdaniu
Szewach Weiss – człowiek, którego opinie są wielce poważane przez
międzynarodowa opinię publiczną.

Ireneusz Leśnikowski

Obserwuj wątek
    • Gość: Roman Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 12:02
      Mieszkańcy i władze Częstochowy wzorowo pielęgnują pamięć po żydowskich
      mieszkańcach tego miasta – pisze o częstochowianach w pierwszym zdaniu
      Szewach Weiss – człowiek, którego opinie są wielce poważane przez
      międzynarodowa opinię publiczną.

Co widać po cmentarzu żydowskim w Częstochowie.Czy p. prezydent wie że takie coś
      mamy w naszym miescie??
      • Gość: ares Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.21.pl / *.21.pl 29.11.05, 13:27
        Słuszna uwaga co do cmentarza. AA co do hasła: „Dobre Miasto Częstochowa” czy
        też "Częstochowa to dobre miasto" to już mnie mdli jak to słyszę. Teraz
        będziemy podpierać się papieżem, bo to przecież "powiedział kiedyś Ojciec Św."
        jak można przeczytać na porozklejanych plakatach z mapą Częstochowy...
        NAwiedzeni katolicy :/
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI CZY PAN PAMIĘTA? IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 29.11.05, 13:59
        Podczas Dni Pamięci - Żydzi Częstochowianie, na uporządkowanym kirkucie, nowej
        drodze dojazdowej, nowym parkingu przy cmentarzu żydowskim odbywały się
        uroczystości z udziałem kompanii honorowej Wojska Polskiego, częstochowskich
        Żydów...
        Wcześniej Prezydent rozpoczął rozmowy z gminą żydowską w Katowicach - chcemy
        aby kirkut miał właściciela.

Czy Pan pamięta?

IL
    • Gość: dino Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 13:41
      Dlaczego Gazeta Wyborcza umiesciła w artykule Wspomnienia... zdjęcie Perepeczki
      na tle flagi żydowskiej? Czy może mi to święte miasto wytłumaczyć?
      patrz zdjęcie

miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3023006.html
    • Gość: Vito Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 13:47
      N fajnie, tylko co z tego? A jak jest na co dzień każdy widzi. To jest troszkę
      żenujące panie IL.
      • Gość: IL Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 29.11.05, 14:01
        A co jest żenujące?
        Panie anonimie?
        Czy to, że o nas dobrze piszą?

IL
        • Gość: Vito Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:09
          Chyba nie trzeba nic dodawać, mój drogi panie IL. Nieprawdaż?
          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 29.11.05, 15:37
            Wobec pańskiego milczenia czyli niemocy twórczej owszem, niczego dodawać nie
            trzeba. Rzucać pólgębkiem uwagi nie noszące cienia refleksji potrafi każdy.
            Uzasadnić - juz nie. Podpisać się nazwiskiem tylko ludzie uczciwi.

IL
            • Gość: Vito Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 09:45
              A co panu da moje nazwisko? Nie jestem osobą publiczną jak pan, opamiętaj się
              pan troszeczkę. Nie chodzi tu o moją "niemoc twórczą", lecz o to, że korzystam
              z internetu w czasie pracy i dlatego nie śledzę wszystkich wypowiedzi na
              bierząco. Ale ośmieszaj się pan dalej. Od kiedy to milczenie równa się niemocy
              twóreczej? Co do uzasadnienia, przykro mi że trzeba tłumaczyć panu jak "krowie
              na granicy", chodzi o to że przytoczony przez pana artykuł tak naprawdę o
              niczym nie świadczy. To jak jest postrzegane miasto i jak odczuwa się jego
              klimat, nie wynika z pobożnych życzeń jego włodarzy. To ludzie którzy tu
              mieszkają i pracują mogą coś szczerze na ten temat powiedzieć. A im nie wtłoczy
              się do głowy że jest super wieszając billboardy i cytując jakieś amerykańskie
              gazety, nieprawdaż?
            • Gość: Vito Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 09:49
              Dobrze żeś pan jest jedynym uczciwym półgębkiem, rzeczniczku.
            • Gość: Vito Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 09:06
              No i co? Czy ignorowanie rozmówcy to znak uczciwego półgębka?
    • Gość: Częstochowianka Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 13:51
      no i co z tego??? jestescie przez to madrzejsi???
      • ja_corka Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE 29.11.05, 14:26
        W Ameryce duzo pisza
        a ze o czestochowie........Kto to TAM czyta?

Rewelacja Panie Rzeczniku

ale Pan nie wiesz jak sie smieja z KATOLANDU i w Ameryce i w Niemczech, Francji

Za mało Pan wiesz

ale bywaj bywaj w świecie.....
        moze sie cos dowiesz......
        ale nie na oficjalnych klakierowych imprezach na ktorych

KTOS GDZIEŚ KIEDYŚ

chce zaistnieć.

trzeba byc tam , troche pomieszkac.......wtedy mozna sie chwalic Polska,
        Czestochową za granica
        ale czasami nawet wstyd sie przyznac
        • Gość: dsl Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:36
          Nie ważne jak, nie ważne co.... Ważne że piszą...
          choć czasem prezentowany obraz ma się nijak do rzeczywistości.
          Zapamiętajmy "CZĘSTOCHOWA TO DOBRE MIASTO..." jeśli nie realnie to choć metodą
          wdrukowania w to uwierzmy.
          pzdr.
          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI BOLI, ŻE DOBRZE PISZĄ? IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 29.11.05, 15:46
            Piszą dobrze. Ciekawe dleczego niektórych tak bolą dobre opinie w zagranicznej
            prasie na temat własnego miasta? I prezentuja z tego powodu wściekłość? :-)?

Przypominania nigdy za wiele - jeśli ktoś kala własne gniazdo - wydaje sobie
            nienajlepszą opinię. Za to nie dają poparcia w wyborach. Wzbudza się sympatię
            dla tych co mówią o Częstochowie dobrze.

Czarny PR trzeba umieć robić. Ale tym podobne wpisy to już nie czarny ale
            beznadziejny i niesmaczny PR.

IL
            • ja_corka Czy to juz przedwyborcze peany? 29.11.05, 19:16
              • ja_corka Re: Czy to juz przedwyborcze peany? 29.11.05, 19:21
                ze Pan Leśnikowski na kazdym watku wpisuje cos o wyborach, kampanii??????

Na kampanie jeszcze czas......
                My anonimowi forumowicze .....podpisani z nicka ....zalogowani lub nie
                kampanii SOBIE nie robimy.

Ktoś ma kampanijną chorobe.......

wyluzuj sie imć Leśnik owski wyluzuj.....

nie wszystko złoto co sie Swieci......
                o nie kazdy sukces to owacja

• Gość: Roman Re: BOLI, ŻE DOBRZE PISZĄ? IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 23:05
              Panie Leśnikowski,tu nie chodzi o kalanie we własne gniazdo-tu chodzi o
              rację,chciałbym by Częstochowa chwalona była za rzeczy relane,uważana za miasto
              turystyczne nie dla tego że mamy nowoczesną oczyszczalnie ścieków(już widze te
              setki tysięcy teksańczyków przepychające się w drzwiach salotolu do Polski by
              zobaczyć owo cudo).Denerwuje mnie ta hipokryzja i nadmierne wychwalanie czynów
              niektórych postaci,czynów które tak czy siak miałyby miejsce-niezalezne od osoby
              i nadmierne przechwalanie.Może Łukasz Bułka z Nowego dziennika w takie rzeczy
              uwierzy będąc gdzieś tam ale...my tu...zmęczeni uśmiechami zapewniających że
              wszystko jest pięknie i dobrze...od tego robi sięrównie niedobrze jak od krytyki
              a może i bardziej.
              I tu nie chodzi o krytyke działań prawicy-tu chodzi o to ze niektóre osoby już
              sobie nie radzą w nowej rzeczywistości-nic nie może przecież wiecznie trwać.
              Ja sam byłem za Tadeuszem Wrona z absolutnym przkonaniem w pierwszych wyborach,w
              drugich byłem za nim by nie wygrała opozycja z Wolskim na czele lecz
              teraz...myślę ze czas dać szansę nowym,nie związanym z tym tamtym środowiskiem
              prawicowcom czy wszelakim,gotowym zrobić coś dla tego miasta.Stąd krytyka.Mnie
              się już to nie podoba po porstu i tyle-a że jest demokracja-wyrażam swoje opinie
              na forum mając nadzieję że z tego powodu nie wpadnie mi bomba przez okno.Pańskim
              zaś obowiązkiem jest chronić swojego przełożonego-i o to chodzi.Tyle.
              • Gość: michał wylujuj sie romane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 23:44
                weźcie w organizacji walerianę, do politycznej śmierci troche wam jeszcze
                brakuje. gdzie zauwazyłeś informację o oczyszczalni ścieków w informacji
                rzecznika? i kogo on chwali oprócz pism amerykanskich które reklamuja
                Czestochowe?
                pamietasz jakies artykuły w prasie zagranicznej po waszych rzadach lewicy w
                czestochowie? bo ja pamietam stokilkadziesiat milionów długów.
                • Gość: Roman Re: wylujuj sie romane IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 11:12
                  O jakiej to organizacji piszesz przedmówco??
                  Oczyszczalnia ścieków była przewodnim tematem podczas sławetnego programu "Lato
                  z Jedynką" gdzie wychwalano ją jako czołową wizytówkę(po świętej wieży)naszego
                  miasta.
                  • Gość: I.LEŚNIKOWSKI PANU SIĘ JAK ZWYKLE POPLĄTAŁO IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 30.11.05, 16:35
                    Jak zwykle Panu się coś poplątało. Jest to wątek o artykułach z prasy
                    amerykańskiej i krajowej - o Częstochowie. Dobrych artykułach. Wręcz
                    reklamowych. Czyli coś o co postulowali przeciwnicy obecnego Prezydenta. Bardzo
                    mi przykro, że są dla naszego miasta pozytywne. :-)
                    Od dawna wiadomo, że wszystko co dobre o i dla Czestochowy Panu nie pasuje, ale
                    myli się Pan również na temat programu "Lato w Jedynce". Oczyszczalnia była
                    wstawką opłaconą przez ministerstwo, zresztą jako wzorowy przykład
                    wykorzystania funduszy europejskich. Ale to też Panu pewnie nie odpowiada.

Proponuję lecytynę - ona pomoże pamiętać rzeczy takimi jakimi są i cieszyć się
                    z tego, że o naszym mieście mówią dobrze.

IL
                    • Gość: Roman Re: PANU SIĘ JAK ZWYKLE POPLĄTAŁO IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 19:42
                      IL napisał:
                      "Jest to wątek o artykułach z prasy
                      amerykańskiej i krajowej - o Częstochowie. Dobrych artykułach. Wręcz
                      reklamowych. Czyli coś o co postulowali przeciwnicy obecnego Prezydenta. Bardzo
                      mi przykro, że są dla naszego miasta pozytywne. :-)"

Ten cynizm w rzecznikowi nie przystoi.

>"Od dawna wiadomo, że wszystko co dobre o i dla Czestochowy Panu nie pasuje"

Mozna prosić o przykłady??
                      Czy dobry obywatel to taki który przyjmuje wszystkie decyzje swoich wybrańców
                      bez krytyki,tym bardziej jeżeli są z jego ulubionego ugrupowania??
                      Nie.
                      To nie jest system totlalitarny iż lud jedno,władza drugie.Trzeba sobie jasno
                      powiedzieć-w tych czasach jeżeli pojawia się krytyka,niekoniecznie jednostki bo
                      jak widzę,nie jestem sam-to znaczy że coś jest nie w porządku-niekoniecznie z
                      samymi krytykującymi.
                      I nie sądzę by artykuły były złe,ja po zwyczjnie sądze że nieco się
                      przereklamowaliśmy co nie służy społeczeństwu a wyłącznie jednostkom.
            • Gość: marcyś Re: BOLI, ŻE DOBRZE PISZĄ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 10:53
              To nie jest tak jak Pan myśli. Proszę zrozumieć ludzi którzy po przeczytaniu
              artykułu o sukcesach miasta wracają po 10 godzinach pracy do domu przez smutne
              miasto w starym Ikarusie lub głośnym tramwaju. To niesamowite zderzenie pieśni
              sukcesu w gazetach zagranicznych z szarą rzeczywistością (nieraz
              nienajciekawszą) dnia codziennego budzi emocje. I budzić musi. Taka jest natura
              człowieka.

Czarny PR trzeba umieć robić to prawda ale trzeba także umiejętnie serwować
              propagandę sukcesu. To jest o wiele trudniejsze zadanie. Pozdrawiam
    • Gość: Częstochowianka Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:42
      kto uwierzy to uwierzy....
    • Gość: dino Wspomnienie... zdjęcie Perepeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 18:28
      Ponawiam pytanie

Dlaczego Gazeta Wyborcza umiesciła w artykule Wspomnienie... zdjęcie Perepeczki
      na tle flagi żydowskiej? Jak sadzisz? przypadek to czy swiadome działanie
      gazety? Czy może mi to święte miasto wytłumaczyć?
      patrz zdjęcie

miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3023006.html
      • storima Nowojorski "Nowy Dziennik" 29.11.05, 20:10
        Nowojorski "Nowy Dziennik" jest jedna z najbardziej liczacych sie w USA
        gazet ukazujacych sie w jezyku polskim. Swego czasu pracowala dla niego Ewa
        Czarnecka (Renata Gorczynska).
        Autorka kilku ksiazek miedzy innymi najlepszej serii wywiadow z Czeslawem
        Miloszem. Mnie bylo i jest zawsze milo gdy pisze sie o Czestochowie takze poza
        granicami Polski. Niektorym to przeszkadza;)

Link do jednego z wywiadow przeprowadzonych przez byla, dlugoletnia dziennikarke
        "Nowego Dziennika":
        www.milosz.pl/wywiad_szukanieformy.php
        • cmmd Re: Nowojorski "Nowy Dziennik" -BRUKOWIEC 09.12.05, 00:08
          "Nowy Dziennik" jest skompromitowanym brukowcem amerykanskiej Polonii, czytaja
          go zazwyczaj tacy ktorzy szukaja pracy pod haslem "sprzatanie biur" - juz od
          dawny byl" na uslugach i sterowany przez zydow"...
      • cmmd Re: Wspomnienie... zdjęcie Perepeczki -DO REDAKCJI 09.12.05, 00:04
        Ja tez szukam usilnie odpowiedzi (sensownej) kto Perepeczke namierzyl z flaga
        izraelowska, czyzby to zdjecie z Knessetu lub tez inna (nowa) forma zydowskiej
        kospiracji ?
        Jesli redakcja nie ma autorytatywnego zrodla to wyglada na to ze zdjecie
        zostalo umieszczone na zadanie jako wyraz perfidnej presji
        zydowskiej "lobby"...wstyd.... cokolwiek za tym sie kryje....DLACZEGO NIKT NIE
        RUSZY GLOWA LUB PIOREM...I want to know too....zadam od redakcji
        odpowiedzi....co do pisania o Polsce w Ameryce to istna parodia,co pewien czas
        ktos tu was podpusci suchym artykulem czyli dziennikarskim "bakiem" aby ohydnym
        smrodem wprowadzic naiwnych rodakow w stan euforji...."Polish Jokes" ciagle
        jeszcze do nabycia w amerykanskich ksiegarniach....cm
    • Gość: dn Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.prenet.pl 29.11.05, 22:06
      ...
      > Prezydent Częstochowy opowiada nowojorskim czytelnikom
      ...
      > „Baśnie o tobie i o mnie”
      ...
      • Gość: Ruda Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:24
        Piszą też o politykach, kłótniach i katastrofach............
        O Rządzie i nierządzie i co z tego ............
        Miliony danych...............
        Słowa, Słowa Słowa.........................
        Ruda
    • Gość: Vito Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 14:49
      I co, obraził się pan rzecznik?
    • Gość: wer Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 10:01
      Szanowne Panie LEŚNIKOWSKI a moze tak juz przestac życ historia cmentarzami
      kosicolami i II wojna światowa a wziasc sie do pracy ......
      Przeciez polonia to polonia to ludzie ktorzy tu nie wroca a ci co tu mieszkaja
      czekaja na miejsca pracy na jakies nowe inwestycje a nie na pisanie o jakis
      żydowskich cmentarzach jest to troche przykre i zenujace.
      Moze niech tak pan Wrona sprowadzi z NY jakis 2-3 inwestorow ktorzy zaczna cos
      produkowac w czestochowie dadza miejsc pracy bo naprawde prase polonijna w NY
      czytaja tylko dziadki na amerykanskich emeryturach a nie ludzi mlodzi i urodzeni
      w USA.
      I tu musze przywolac slowa paru niemcow i austriakow oraz szwajcara ktorzy mi
      kiedys w Berlinie wytlumaczyli ze polska jest postrzegana za kraj za bardzo
      politycznie katolicki (nawet uzyli slow Kolonia watykanu) oraz ze nie myslimy
      jako narod o przyszlosci tylko zyjemy historia.

Z powazaniem
      Wojciech Harenza

P.s a tak na marginesie prosze zrobic jakis marsz zydow np. od alei doich
      cementarza i zobaczymi ilu dotrze i nie oberwie od mlodziezy wszechpolskiej ...
      polska nie jest krajem tolerancyjnym i zrozumcie to wreszcie ...
      • Gość: Vito Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 10:06
        Zgadam się z przedmówcą, bardzo ładnie powiedziane. Ale odpowiedzi na konkretne
        pytania doczekamy się pewnie jak się 1 maja z pasterką zejdą. Pan rzecznik
        ignoruje swoich rozmówców albo ich obraża kiedy brak mu rzeczowych
        kontrargumentów. Albo sam się obraża jak panienka, której wytknięto brak cnoty.
    • Gość: Vito Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 07:51
      Widać, że oprócz pustosłowia nic nas nie czeka ze strony rzecznika.
      • Gość: Wlodek Re: PISZĄ O NAS TAKŻE W AMERYCE IP: *.vf.shawcable.net 09.12.05, 03:54
        W sumie nie bardzo potrafie zrozumiec ten atak na rzecznika.
        Zacytowal co napisano w US pozytywnego o miescie.
        Piszecie nie ma miejsc pracy, a w koncu po takich artykulach ludzie Z US
        jezdzacy do Polski umieszczaja Czestochowe w swoim rozkladzie jazdy i jakies
        pieniadze zostawiaja w hotelu, sklepie, czy restauracji.
        Padlo pytanie kto to czyta? Ten co nazywa ND szmatlawcem moglby podac naklad...
        Polski dziennik z Chicago osiaga 800 tys. jak podawal jeden z jego
        wspopracownikow... Nie lekcewazylbym wiec tego co sie pisze w polskich gazetach
        w Ameryce. To sie przeklada na umieszczanie takich miast jak Cz-wa i Jura tez w
        przewodnikach turystycznych dla tych [niekoniecznie Polakow] co zwiedzaja kraje
        Europy Centralnej.
        Nie wiem jak wam, ale mnie jest przyjemnie kiedy ktos opowiadajacy o wycieczce
        po Europie mowi dobre slowo o Czestochowie.
        Zostawcie wieszanie psow na rzeczniku na inna okazje.
        Za podanie tej wiadomosci powinien uslyszec przyzwoitsze komentarze, bo czesc
        powyzszych zadupiem traci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka