Gość: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 11:23 Stanisław Szczur - kierowni katedry Historii Polski Średniowiecznej UJ aresztowany za kradzieże inkunabułów. Popnad 100 skradzionych dzieł w mieszkaniu profesora podało radio RMF. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mary Re: Profesor złodziejem ...? IP: *.czestochowa.agora.pl 06.02.06, 13:00 Na razie nikt nie mówi o stu inkunabułach, ale o jednym - z Sandomierza. Oto depesza Polskiej Agencji Prasowej na ten temat. Została nadana o godz. 12.19: Kraków/ Profesor z UJ podejrzany o kradzież inkunabułu (krótka) 6.2.Kraków (PAP) ? Profesor historii z Uniwersytetu Jagiellońskiego Stanisław S., ceniony specjalista z zakresu historii średniowiecza i ksiąg średniowiecznych, jest podejrzany o kradzież inkunabułu z biblioteki Wyższego Seminarium Duchownego w Sandomierzu. Został aresztowany na trzy miesiące ? poinformowała w poniedziałek PAP krakowska Prokuratura Okręgowa. Śledztwo w tej sprawie prowadzi wydział do spraw przestępczości zorganizowanej Prokuratury Okręgowej w Krakowie. "Na wniosek prokuratury sąd aresztował podejrzanego Stanisława S." ? poinformował PAP w poniedziałek wiceszef Prokuratury Okręgowej Krzysztof Urbaniak. Stanisławowi S. zarzucono kradzież jednego inkunabułu i dwóch woluminów z biblioteki Wyższego Seminarium Duchownego w Sandomierzu. Wartość ksiąg oszacowano wstępnie na 50 tys. zł, choć skradzione obiekty uznano za dobra o szczególnym znaczeniu dla kultury narodowej i ich wartość może się zwiększyć. Obok Stanisława S. podejrzanymi są jeszcze dwie osoby: dyrektor biblioteki Marek R., podejrzany o wyłudzenie dotacji na renowację skradzionego inkunabułu, i konserwatorka Krystyna D., która wystawiła fakturę za niewykonaną renowację. (PAP) hp/ rgr/ dsr/ 12:19 06/02/06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Profesor złodziejem ...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 14:29 I takie coś uczyło nas? Co dalej, jak wierzyć innym? DRAMAT! my młodzi mamy być dobrzy, jak mamy takie przykłady!!! ŻŻŻENADA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golas Re: Profesor złodziejem ...? IP: 82.160.8.* 06.02.06, 16:27 A to ci dopiero! Tak, mamy być lepszymi znając takie (i podobne) przykłady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Profesor złodziejem ...? IP: *.czestochowa.agora.pl 06.02.06, 16:45 Profesora S. znałem jeszcze jako doktora i uważam, że miał wspaniałą wiedzę na temat historii średniowiecznej. Miałem z nim zajęcia na studiach i zdawałem u niego egzamin. Nie można podważać jego kompetencji i dorobku jako naukowca. Być może jednak - choć poczekajmy na wyrok - okazał się nieuczciwym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Profesor złodziejem ...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 17:06 dla mnie jesteś taki sam, jak twój "Profesor" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Profesor złodziejem ...? IP: *.czestochowa.agora.pl 06.02.06, 17:12 Nie znasz mnie, wiesz tylko, że studiowałem historię na UJ, ale uważasz, że możesz mnie obrażasz? Widocznie tylko tyle potrafisz. Twoi nauczyciele nie potrafili nauczyć cię niczego więcej. Pytanie: oni byli kiepscy, czy uczeń głąb. Odpowiedz Link Zgłoś