Dodaj do ulubionych

Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie

20.02.06, 23:01
Szkoda tylko, że tablica znajdująca się przed Archikatedrą, upamiętniająca ten mord z 4. września jest w opłakanym stanie... Text napisany na niej można odczytać tylko "pod światło", gdyż litery dawno zniknęły... Zostały po nich tylko matowe ślady... Zapowiada się, że nikt jej długo nie odnowi...
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.tn.pl 21.02.06, 00:40
      maja zglaszac sie ludzie ? po tylu latach ?
      a ilu ich pozostalo !!! Rychlo w czas !!!
      • Gość: Nick Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 00:48
        ja myslę, że Zed jest dumny z Wermachtu.
    • Gość: Wlodek Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.vf.shawcable.net 21.02.06, 06:30
      ulisses_czwa napisał:

> Szkoda tylko, że tablica znajdująca się przed Archikatedrą, upamiętniająca
      ten
      > mord z 4. września jest w opłakanym stanie...

Z tego to juz chyba Urzad Miasta sie nie wykreci, bo to nalezy do jego
      obowiazkow. Podobnie przeciez jest i przy Rynku Wielunskim i w kilku innych
      miejscach. Takze z tablica na Zlotej Gorze, gdzie byl oboz Rosjan.

A co do filmu, to mysle, ze warto byloby zajac sie archiwum jakie pozostalo po
      mec Pietrzykowskim. W koncu najpelniej dokumentowal wyczyny hitlerowcow od
      pierwszych dni Wrzesnia. Kiedy go odwiedzilem kilkanascie lat temu jego
      pracownia byla pelna roznorodnych dokumentow 'z epoki".
      Nie wszystkie wykorzystal w tym co ukazalo sie w druku.
      Mam cicha nadzieje, ze to archiwum nie uleglo zniszczeniu.
      A swiatkowie?
      To dzis ludzie dobrze po 70 -tce.
      Ci urodzeni w 1930 maja dzis 76 lat..
      Juz coraz trudniej o swiadkow co widze po ubywajacych do Rezerwy moich
      znajomych z II Korpusu.
    • Gość: Dog Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 07:58
      Niech zobaczą na Kulach tam są całe alejki pomordowanych 4 września a nie
      szukać świadków 70 lat.
      • Gość: jacek Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.stacje.agora.pl 21.02.06, 12:16
        Nie wiem co niektórym się nie podoba w tym, ze powstanie film? Moim zdaniem to
        bardzo dobrze. A że teraz szukają świadków? Cóż, rzeczywiście pewnie niewielu
        ich żyje, ale być może ktoś się zgłosi i coś ciekawego opowie. Lepiej późno niż
        wcale. Szkoda, że w Polsce nikt tego nie nakręcił przez tyle lat. Trudno zrobić
        film dokumentalny bez wypowiedzi znawców tematu. Przecież nikt nie będzie na
        ekranie pokazywał wyłącznie alejek cmentarnych i tablic ku czci pomordowanych.
    • Gość: historia naszego m Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 16:16
      A co do tej pory zgromadziły archiwa naszego muzeum? Tam pracuja na etacie ? a
      moze wszyscy w terenie szukają skarbów w lochach pomiedzy Olsztynem a J. G?
      • Gość: HeilH [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 17:52
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • jatubylam Nareszcie! 21.02.06, 22:42
          Ktos kto podopisuje sie w ten sposob nie ma miejsca
          • jatubylam Re: Nareszcie! 21.02.06, 22:44
            na publicznym forum.
            Dziekuje Adminowi za szanowanie osob, ktorych to rani.
            Moze za lat 100 to ujdzie. Mam nadzieje, ze rowniez nie.

Zero tolerancji dla neofaszystow!!!
    • Gość: xxx Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 19:54
      Film to dużo powiedziane, dokument- OŚMIOMINUTOWY! Aż całych 8 minut,
      wstyd.Tytuł w Gazecie dziś brzmiał Krótki film o Wehrmachcie, chyba powinni
      napisać baaaaaaardzo króciuteńki...
      • Gość: Wlodek Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.vf.shawcable.net 22.02.06, 03:40
        To jest swoja droga ciekawe, ze jak do tej pory NIKT nie pomyslal o stworzeniu
        dokumentu filmowego o Czestochowie w czasie II WS.
        Bylby to o wiele lepszy sposob na upamietnienie historii miasta niz wspaniale
        pomysly na kolejne przeswietne pomniki.

I wydaje mi sie, ze tytul artykulu moglby byc lepszy... To nie film o
        Wehrmachcie, a raczej o "wyczynach" Wehrmachtu.
        • Gość: HeilH [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 10:01
          • Gość: paweł Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.21.pl 22.02.06, 10:37
            Czyżby dziadkowie byli volksdeutschami ? Oczywiście przeciętny żołnierz Wehrmachtu to był, tak jak i polski żołnierz, uczciwy człowiek oderwany od swojej rodziny, wykonujący rozkazy, za których odmówienie groziła mu śmierć i represje. Niemniej jednak KAŻDA wojna wzbudza najgorsze instykty, i zdarzają się zbrodnie, z których większość nigdy nie zostanie wykryta, to wina tych, którzy wysyłają ludzi na wojnę. Bowiem szczują jednych przeciwko drugim, sami pierdząc w bezpieczny stołek. Przykład z dzisiejszych czasów: Irak, to że pokazuje się tą wojnę w zachodnich mediach tak, a nie inaczej, nie znaczy, że tak jest w rzeczywistości. To jeden wielki mord, w którym bądź co bądź wojsko z państwa, w którym mieszkam bierze udział. Jeśli myślicie, że to Arabowie są tymi złymi, to g.wno wiecie i g.wno widzieliście.
            • Gość: Wlodek Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.vf.shawcable.net 23.02.06, 02:56

Gość portalu: paweł napisał(a):

Oczywiście przeciętny żołnierz Wehrmac
              > htu to był, tak jak i polski żołnierz, uczciwy człowiek oderwany od swojej
              rodz
              > iny, wykonujący rozkazy, za których odmówienie groziła mu śmierć i represje.
              Ni
              > emniej jednak KAŻDA wojna wzbudza najgorsze instykty, i zdarzają się
              zbrodnie,
              > z których większość nigdy nie zostanie wykryta, to wina tych, którzy wysyłają
              l
              > udzi na wojnę.

Pawle preczytaj jeszcze raz to co napisales i pomysl chwile nad sensem.
              Masz jakies przyklady na dokonywanie przez Polakow z WP masowych mordow na
              ludnosci cywilnej w okupowanym przez nich kraju???

Po co mieszasz Irak do tego watku. Masz jakies dowody na to, ze Polacy
              zachowuja sie tam jak ci z Wehrmachtu?
              Wiesz cos napewno czy tak ci sie plecie zeby plesc.
              • Gość: paweł Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.21.pl 24.02.06, 20:43
                > Masz jakies przyklady na dokonywanie przez Polakow z WP masowych mordow na
                > ludnosci cywilnej w okupowanym przez nich kraju???

Nie napisałem nic o masowych mordach i nic takiego ze strony świata zachodniego się tam nie odbywa, bo i po co ? Dziś są inne czasy. Mordują się nawzajem Arabowie, szczuci przez Amerykanów.

> Po co mieszasz Irak do tego watku.

Aby podkreślić, że każda agresja jest zła. Niezależnie od punktu siedzenia i widzenia.

> Masz jakies dowody na to, ze Polacy
                > zachowuja sie tam jak ci z Wehrmachtu?

Nie napisałem, że zachowują się tak samo. To inne czasy i inna wojna. Chodzi o to, że przeciętny żołnierz niezależnie od tego po jakiej jest stronie to podobny człowiek. Może być w różny sposób indoktrynowany, skutecznie bądź mniej skutecznie.

> Wiesz cos napewno czy tak ci sie plecie zeby plesc.

W tym rzecz, że oprócz zainteresowanych nikt nie wie nic napewno. Pomijając to co ja wiem, nie jest tajemnicą, że wojsko amerykańskie jeśli tylko ma cień podejrzenia, że gdzieś może czyhać jakiś wrogi żołnierz, bombarduje wszystko jak leci zanim wejdą tam ich żołnierze. Widziałeś chyba zwęglone ciała dzieci? Nie jest tajemnicą także, że żołnierz na warcie w obcym kraju w stanie wojny, w razie jakiegokolwiek podejrzenia najpierw strzela, potem pyta. Myślisz, że o tym ktoś powie w tv ? Takie rzeczy się często zdarzają, bo wojna do tego doprowadza. Niestety słychać o nich zazwyczaj 30 lat później, a i to nie zawsze. Dzisiaj jest 21 wiek i propaganda wygląda trochę inaczej niż czarno na białym. Być może dla przeciętnego prostaka-yankesa wszystko jest ok, bo i sumienie ma czyste(bo głupi i myśli, że amerykańscy chłopcy giną niosąc wolność), i żyje mu się dostatnio. Ale ja jestem Polakiem, więc dyskutuję zawsze w kontekscie bieżącej systuacji mojego kraju.
                • Gość: Wlodek Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.vf.shawcable.net 25.02.06, 04:23
                  Pawel:
                  > Nie napisałem, że zachowują się tak samo. To inne czasy i inna wojna.

No to po kiego grzyba mieszasz nieprzystajace do siebie sytuacje i zdarzenia.
                  Nie wiem czy zauwazyles ze temat watku dotyczy sytuacji kiedy jeden zolnierz
                  [dla przypomnienia niemiecki] napadl na kraj, ktorego bronili zolnierze [dla
                  przypomnienia - polscy] i to nie polscy mordowali ludnosc cywilna, a niemieccy
                  z Wehrmachtu i niemieccy lotnicy z Luftwaffe. Na poczatek.
                  Ten watek dotyczy tylko i wylacznie zachowan niemieckiej armii w okupowanej
                  Czestochowie w stosunku do ludnosci cywilnej.
                  Wszelkie porownania do innych armii [ w tym i polskiej] sa w tym przypadku
                  conajmniej niestosowne.

>Chodzi o to, że przeciętny żołnierz niezależnie od tego po jakiej jest
                  stronie to podobny człowiek.

- zostanmy moze przy ..."podobny"
                  I co to znaczy "przecietny"? Bylem zolnierzem dosyc dawno i niekoniecznie
                  uwazam sie "przecietnego".

>Może być w różny sposób indoktrynowany, skutecznie bądź mniej skutecznie.

- Zgadza sie. Niemiecki byl indokrynowany skutecznie na kierunku: Morduj
                  slowianskich podludzi i to robil.
                  Zolnierz WP mial wpajane, ze trzeba bronic Ojczyzny, bo niecale 20 lat
                  wczesniej po 123 latach uzyskala Niepodleglosc.
                  Czyzbys nie zauwazal roznicy???
                  Napisales:

>Oczywiście przeciętny żołnierz Wehrmachtu to był, tak jak i polski żołnierz,
                  uczciwy człowiek oderwany od swojej rodziny, wykonujący rozkazy, za których
                  odmówienie groziła mu śmierć i represje.

Albo ja nie umie czytac, albo uzyles znaku rownosci miedzy niemieckim
                  zolnierzem, ktory napadl, a tym ktory sie bronil.
                  Obaj byli tak samo uczciwi??? Tak samo oderwani od rodziny i ich rozkazy mialy
                  te sama wartosc ???

Niemniej jednak KAŻDA
                  wojna wzbudza najgorsze instykty, i zdarzają się zbrodnie, z których większość
                  nigdy nie zostanie wykryta, to wina tych, którzy wysyłają ludzi na wojnę
                  >

Jest drobna roznica miedzy "zbrodnie sie zdarzaja", a zbrodni sie dokonuje bo
                  sa one zaplanowane i wkalkulowane w dzialania okupacyjne. Niemieckie wyczyny w
                  okupowanej Czestochowie byly czescia PLANU terroru stosowanego przez okupanta,
                  ktorego wykonawca byl Wehrmacht. Lapanki i masowe rozstrzeliwania, to nie byly
                  zbrodnie, ktore sie "zdarzaja".
                  Jesli bedziesz mial kiedys okazje, to wejdz do szkoly nr 22 w parku na
                  Zawodziu. Tam jest tablica poswiecona nauczycielom tylko z tej jednej szkoly,
                  ktorzy zostali zamordowani nie dlatego, ze "sie zdarzylo", a dlatego, ze tak
                  zaplanowano i wykonano.

Piszesz ze wojna wzbudza najgorsze instynkty...tak, tylko, ze inaczej jest
                  jesli skutki owych instynktow maja sankcje prawna za ich efekty [tak bylo w WP
                  i np AK} grozi czapa, a inaczej kiedy maja przyzwolenie okupujacego panstwa.
                  Krotko: Polak - szmacownik wydajacy Zyda, rabujacy innych obywateli itp. lamal
                  polskie prawo Panstwa Podziemnego i jesli sprawa sie wydala lapal sankcje czyli
                  czape, a Niemiec za zatluczenie Zyda, Polaka, czy obrabowanie go -
                  dostawal ...kreuz za odwage.

Watek USArmy zostaw moze na inny czas i inne miejsce.
                  Szkoda, ze nie wylewales gorzkich zalow kiedy Arab -sunnita Saddam mordowal
                  innych sunnitow Kurdow, oraz szyitow z Iraku i Iranu roznej plci i w roznym
                  wieku przy pomocy roznego sprzetu i roznych srodkow chemicznych.
                  Do dzis po irackich minach w Iranie porusza sie sporo obywateli tego kraju
                  uzywajac kul, wozkow inwalickich i podobnych wspomagan. Iranskie pola minowe
                  rozpoznawaly "oddzialy" irackich dzieci biegajacych przed armia Saddama, o czym
                  tez w tv nie bylo, a mozesz dowiedziec sie od bylych zolnierzy iranskich.
                  Nie wieszalbym tak do konca psow na tych wrednych Amerykanach, bo jakos jesli
                  gdzies sie ta USArmy nie zaplacze, to jakos duzo trupow sie sciele i nikt
                  etnicznych mordow nie potrafi zatzrymac, czego najlepszym przykladem sa Balkany
                  i Rwanda, a takze Erytrea i pare innych miejsc lacznie z Burma. O Kaukazie nie
                  wspominajac.
                  Nie sadze tez, zeby Amerykanom zalezalo na wysadzeniu meczetu szyitow w Iraku.

Mysle, ze w miare dokladnie wyjasnilem Ci dlaczego nie nalezy mieszac
                  skladnikow przygotowujac danie dla gosci.
                  Dla niektorych moga byc niecalkiem strawne.
                  • Gość: paweł Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.21.pl 25.02.06, 10:06
                    Całkowity brak logiki i zrozumienia zniechęca mnie do dyskusji. Nie zgadzam się, bo patrzę na sprawę obiektywnie. Pisząc, że przeciętny żołnierz jest podobny, miałem na myśli, żewszędzie jest podobny procent ludzi odważnych, zwyrodnialców, złodziei, uczciwych, pijaczków itp. Zbyt dużo słyszałem żołnierzy, mówiących że chętnie sobie postrzelają do "brudasów", żeby wierzyć w cuda. Co do indoktrynacji, morale yankesów jest wysokie, bo im się skutecznie ciemnotę ciśnie. Poza tym większość z nich jest albo na sterydach, albo na prochach i to tepaki jakich mało.
                    Niemcy dokonali największych zbrodni w dziejach świata i co do tego nie ma żadnych wątpliwości, chodzi o to, że kraj, który o wojnie wie tak dużo i wie też jaki szok wywołały w społeczeństwie niemieckim wieści o obozach zagłady po zakończeniu wojny, jest w stanie uwierzyć, że można napaść na suwerenny kraj i nieść tam demokrację, wolność i nie popełnić zbrodni wojennych. Policz ile ludzi zginęło za Saddama, a policz ilu za rządów yankesów. I nie mów mi, że to arabowie walczą między sobą, bo to bez znaczenia. To yankesi zniszczyli, sparaliżowali i poniżyli ten kraj, pozwolili na grabież, bezprawie, poparli tych, którzy z nimi będą trzymać (największe szuje i zdrajców). Myślisz że tam będzie jakiś reporter jeździł po nocy i filmował dla ciebie, co tam się naprawdę dzieje? Myślisz, że ty siedząc w bezpiecznym i bogatym kraju wiesz lepiej co dla tych ludzi lepsze niż oni sami?
                    I nie pisz więcej bzdur, bo to demagogia. Piszesz u Ruandzie: fakt, była tam rzeź, nie było tam yankesów - bo i po co mieli by być? Ryzyko spore, a ropy mało. Ale cy to oznacza, że w Iraku wybuchła by rzeź? Jakoś przez tyle lat nie wybuchła. Mam pomysł napadnijmy na Iran, bo jak nie będzie tam amerykanów to będzie tam rzeź. Twoje argumentowanie jest żałosne i cały ten tekst nie trzyma się kupy. Prowadzisz indoktrynację mieszając oczywiste rzeczy (co do których nie zaprzeczałem) z kompletnymi bzdurami.
                    A mieszam Irak dlatego, że Polska udzieliła PEŁNE POLITYCZNE i częściowo wojskowe poparcie amerykanom. Ja tu żyję, płacę podatki (z których sponsorowana jest m.in.wojna) więc mam prawo kreować przyszłość mojego kraju, ty lepiej zajmij się Kanadą.

P.S.
                    Czy naprawdę wymaga wielkiej wyobraźni wyobrazić sobie sytuację:
                    Polskie patrole jeżdżą po Iraku, nic im praktycznie nie brakuje, to w większości opalone, młode i pewne siebie chłopaki, śliniące się na widok młodych dziewczyn. Ludzie zapamiętają biało-czerwoną flagę. Czy uważasz, że na parę tysięcy żołnierzy nie wydarzył się tam żaden gwałt, pobicie Araba, molestowanie ich kobiet, tragiczna pomyłka itp? Wyobraź sobie realia, w jakich żyją ci żołnierze i z jakich środowisk w Polsce często pochodzą. Wyobraź sobie też, że nieszczęście spotkało jakiegoś Araba, widział spalone ciała swojej rodziny, przez pomyłkę jakichś żołnierzy. Postanowił się zemścić. Czy tak trudno wysadzic się w Polsce na dworcu? Już widzę te świeczki na forach internetowych i pytania jaki potwór mógł to uczynić. Już widzę jak w chwilach żałoby, Kaczyński wypowiada jakieś banalne słowa i jak rośnie mu (jak to zwykle w takich chwilach) poparcie. Jak wszyscy zgodnym chórem mówią, że nie damy się zastraszyć i nie wycofamy się z Iraku. Jak wszyscy mówią, widzisz teraz jakim zagrożeniem jest terroryzm?
                    • Gość: Wlodek Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.vf.shawcable.net 25.02.06, 14:21
                      Gość portalu: paweł napisał(a):

> Całkowity brak logiki i zrozumienia zniechęca mnie do dyskusji.

Logicznie, to jest napierw spojrzec na TEMAT, zrozumiec o co w nim chodzi i
                      wypowiedziec sie jesli ma sie cos "na temat" do wypowiedzenia.

Nie zgadzam się
                      > , bo patrzę na sprawę obiektywnie.

A ja nie zgadzam sie z twoim obiektywizmem.
                      Z obiektywizmem jest ..."jak z du....pa, - kazdy ma wlasna" .
                      To co miales na mysli trzeba bylo opisac w innym watku.
            • tschenstochauer Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie 25.02.06, 17:34
              ani polska nie wypowiedziala irakowi wojny ani irak nam
              jaki jest wiec powod pobytu polskiego zolnierza w iraku?
              poza oczywiscie wlazeniem w dupe amerykonom...
    • Gość: Ryszard Baranowski O pracy mec. Pietrzykowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 21:52
      Wydarzenia z 4 września '39 noszą nazwę "czarnego poniedziałku" (Niemcy
      wkroczyli do Cz-wy już w sobotę 2 września). Mec Jan Pietrzykowski opisuje te
      wydarzenia w pracy "Hitlerowcy przed sądem w Częstochowie", (wyd Śląsk, 1964).
      Wspomniane zdjęcia z masakry polskich obywateli przez Einsatzkommando Wehrmachtu
      i są w zbiorach waszyngtońskiego Muzeum Holocaustu. Zrobiłem serię ujęć z tych
      samych miejsc na ul. Strażackiej co nieznany fotograf armii niemieckiej. Służę
      zainteresowanym pod adresem: ryszardbaranowski@poczta.onet.pl. Pozdro dla
      Włodka. PS. Wyłaczcie nawet podpis tego kretyna posługujacego się hitlerowskim
      pozdrowieniem. RB
      • Gość: Wlodek Re: O pracy mec. Pietrzykowskiego IP: *.vf.shawcable.net 23.02.06, 06:57
        Zrobiłem serię ujęć z tych
        > samych miejsc na ul. Strażackiej co nieznany fotograf armii niemieckiej. Służę
        > zainteresowanym pod adresem: ryszardbaranowski@poczta.onet.pl.

Nie moge wejsc na podany adres...moze przy innej okazji.

Pozdro dla
        > Włodka. PS.

Tez Najlepszego!!!
        W zdrowotnych ilosciach:))

Wyłaczcie nawet podpis tego kretyna posługujacego się hitlerowskim
        > pozdrowieniem. RB

Popieram.
        Z tym, ze przeciez nie jest to pierwszy tego typu wybryk z opoznionym zaplonem
        redakcji.
        Przy okazji wroce jeszcze do pomyslu powazniejszego projektu dokumentacyjnego,
        o ktorym wspomnialem wczesniej.
        Czytaja nas i biora udzial w forum i radni i przedstawiciele wladz. Wydaje sie,
        ze ktos powinien w tej sprawie zabrac glos.
        To w koncu ostatni czas...takze dla celow edukacyjnych, bo jak widzisz juz od
        jakiegos czasu trwa wybielanie i relatywizowanie zbrodni wojsk hitlerowskich w
        Polsce i Czestochowie.
        Odradza sie, a moze raczej tworzy sie, faszyzm wsrod czesci mlodych
        czestochowian.
        Moze taki material historyczny jakos oswiecilby tych kandydatow na
        polhitlerkow..

Wlodek
    • Gość: TTT Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 21:55
      ja kojarze krwawy poniedziałek a nie czarny, czyżby ta druga nazw a też była poprawna? dzieki za info , pozdrawiam wszystkich historycznych maniaków :)
      • Gość: HeilH [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 22:12
    • Gość: Ryszard Baranowski Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 22:22
      Macie tam w "narodowych" kręgach złe informacje. Wśród ofiar było niewielu
      Żydów. Ekshumację opisuje i listę zabitych przytacza Stanisław Rybicki w "Pod
      znakiem lwa i kruka", wyd PAX, 1965. RB
      • jatubylam Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie 22.02.06, 22:31
        Gość portalu: Ryszard Baranowski napisał:
        Wyłaczcie nawet podpis tego kretyna posługujacego się hitlerowskim
        > pozdrowieniem. RB

Zgadzam sie powinni go ciac w calosci.
        Szczeniak mysli, ze moze byc bezkarny.
        Za taki podpis laduje sie w wiezieniu. Tak jak skonczyli wszechpolscy "rzymskim
        pozdrowieniem".
        Jak zapadl wyrok wiezienia to z 'boahaterow' nagle stali sie maluczkimi placzacymi
        gowniarzami.
        • Gość: HeilH [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 22:48
          • dominika9913 Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie 23.02.06, 06:54
            takie typy jak ty powinni eliminowac!pozadny polak powinien bronic swej
            swiadomosci narodowej,jesli nie to wynocha z kraju .
            • heilh [...] 24.02.06, 22:57
              • jatubylam Re: Film o Wehrmachcie ma powstać w Częstochowie 24.02.06, 23:53
                heilh napisała:

> Moja świadomość narodowa to moja prywatna sprawa.
                > Za komunistów można było sobie mieć świadomośc jaką się chce.
                > A ty chcesz za demokracji mnie uświadamiać?

Czytaj! ktos udaje!
                ze nie potrafi?

PS Przeczytalas polecana ponizej lekture?

Napisz.
                Tym czasem zniknij,
                czytajac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka