IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 22.02.06, 10:04
PAP:

22.02.2006
Samorządy nie są złe

Pozytywną ocenę władzom samorządowym wystawia ponad połowa (54 proc.)
Polaków, a co trzeci (32 proc.) jest przeciwnego zdania. Mieszkańcy wsi
oceniają swoje samorządy nieco lepiej niż mieszkańcy miast - wynika z
najnowszego sondażu CBOS przekazanego we wtorek PAP.

Spada poparcie dla prezydenta, Sejmu i Senatu. Krytycznie o działalności
Sejmu wypowiada się w lutym 65 proc. Polaków, o działalności Senatu - 50
proc. Ponad jedna czwarta (29 proc.) Polaków jest złego zdania o pracy Lecha
Kaczyńskiego

W porównaniu ze styczniem odsetek ocen krytycznych prezydenta wzrósł o 13 pkt
proc., Sejmu - o 14 pkt proc., a Senatu - o 8 pkt proc. Pozytywnie
działalność prezydenta oceniło w lutym 42 proc. Polaków (wzrost o 3 pkt proc.
wobec stycznia), prace Sejmu dobrze ocenia 23 proc. respondentów (spadek o 3
pkt proc.), a Senatu - 27 proc. (bez zmian).

Działalność Kościoła rzymskokatolickiego jako instytucji społecznej (w sferze
pozareligijnej) dobrze ocenia w lutym 63 proc. badanych, a co czwarty (25
proc.) jest przeciwnego zdania. W porównaniu ze styczniem ocen dobrych ubyło
o 5 pkt proc., o tyle samo przybyło ocen negatywnych.

Od czterech miesięcy rośnie poparcie dla Narodowego Banku Polskiego, Rady
Polityki Pieniężnej i Giełdy Papierów Wartościowych. Pracę NBP dobrze ocenia
obecnie 52 proc. respondentów, a co szósty (16 proc.) wyraża się o niej
krytycznie. RPP pozytywnie ocenia 34 proc. badanych, negatywnie - 23 proc.
Działalność GPW dobrze ocenia 33 proc. badanych, negatywnie - 8 proc.

Pozytywnie o wojsku wypowiada się w lutym 72 proc. Polaków, negatywnie - 8
proc. Dobre zdanie o policji ma 66 proc. badanych, złe - 24 proc. Działalność
sądów postrzega dobrze 27 proc. badanych, źle - prawie dwukrotnie więcej - 51
proc. Dla prokuratury jest to odpowiednio 31 i 41 proc.

Niemal połowa Polaków pozytywnie wypowiada się o naczelnych państwowych
organach kontroli: Najwyższej Izbie Kontroli (48 proc.), Rzeczniku Praw
Obywatelskich (44 proc.), Trybunale Konstytucyjnym (42 proc.) i Instytucie
Pamięci Narodowej (45 proc.).

Obserwuj wątek
    • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: NA PLUS IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 22.02.06, 10:08
      Z WYNIKÓW ZESZŁOROCZNEJ ANKIETY:

Wzrósł wskaźnik satysfakcji interesantów z jakości ich obsługi w Urzędzie
      Miasta Częstochowy. Około 75 % interesantów jest zadowolona z jakości ich
      obsługi w Urzędzie Miasta. Stanowi to wzrost poziomu satysfakcji interesantów
      o blisko 5% w porównaniu do analogicznego okresu z 2004 r. Blisko 82%
      interesantów dobrze postrzega świadczone w Urzędzie Miasta Częstochowy usługi.

Dostrzegane wady:

Kolejki stanowią aż 52,23 % wszystkich ujemnych cech funkcjonowania Urzędu
      Miasta Częstochowy wymienianych przez mieszkańców miasta. Sytuacja powyższa
      dotyczy kolejek, które występują w Wydziałach Transportu i Ewidencji
      Gospodarczej, Spraw Obywatelskich oraz Komunalnym, a także - co interesujące -
      w miejscowym banku, który utożsamiany jest przez interesantów z Urzędem
      Miasta. Należy zwrócić uwagę, ze interesanci potrafili jasno określić swoje
      niezadowolenie z kolejek w Wydziale TEG, które stanowiły 17,66% cech ujemnych
      funkcjonowania Urzędu, natomiast w przypadku kolejek w Wydziałach SO i Km
      łączyli te kolejki z funkcjonowaniem placówki banku w Urzędzie Miasta (łącznie
      34,57%).

1. Brak możliwości zastosowania Internetu do załatwiania spraw urzędowych
      2. Brak przestrzeni i miejsca dla interesanta
      3. Brak miejsc parkingowych w pobliżu Urzędu
      4. Czas oczekiwania na spotkanie z Prezydentem i jego zastępcami
      • Gość: SIWY NA MINUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 11:35
        Łubufubu łubudubu niech żyje nam prezes naszego klubu!

Pozdrawiam cie Leśny ludku wraz z twoim przyjacielem - zagrypionym smutnym ptakiem.
        • Gość: I.LEŚNIKOWSKI TAK IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 22.02.06, 13:45
          Jak zwykle, wiele wnoszący wpis do poznania rzeczywistości.
      • Gość: SIWY Re: NA MINUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 11:39
        Pytanie brzmiało pewnie tak: "Czy udało się Pani/Panu załatwić cokolwiek w
        Urzędzie Miasta?" Na tej podstawie nasze władze wysnuły wniosek że wszyscy
        obywatele są zadowoleni z urzędów skoro cokolwiek udało się im załatwić. Jakość
        niestety nie idzie w parze.

Dzięki za Info - naczelny propagandzisto!
        • Gość: I.LEŚNIKOWSKI BŁĄD IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 22.02.06, 13:49
          Prosze się uspokoić. Ankieta jest wynikiem opinii obywateli a nie urzędników.
          • Gość: SIWY Re: BŁĄD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 13:52
            Oczywiscie że wynikiem obywateli.
            No to ja też odpowiem: Nie jestem zachwycony!!!!!!!!!!!!!!!

"I can't get no satisfaction"
            • Gość: I.LEŚNIKOWSKI 25 ze 100 IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 22.02.06, 13:58
              Jest pan jednym z 25 procent obywateli. 75 uważa inaczej. Wprawdzie ideał ma to
              do siebie, że nie istnieje, ale będziemy dążyć do doskonałości.
              • Gość: zed Re: 25 ze 100 IP: *.v.pppool.de 24.02.06, 10:34
                "będziemy dążyć do doskonałości"

w czestochowskim um zajmie to jakieś 300 milionów lat świetlnych.
      • Gość: zed Re: NA PLUS IP: *.v.pppool.de 24.02.06, 10:39
        gratulujemy towarzyszom urzędasom sukcesów na froncie. każdy zasłużył na
        odznaczenie!

ps. poza Leśnikowskim - ty człowieku nigdy nie pojmiesz na czym polega praca i
        rola rzecznika. odejdz z tego stanowiska, nie nadajesz sie miernoto.
    • Gość: złyna drogi Re: NA PLUS IP: 212.160.108.* 22.02.06, 11:59
      Postanowiłem się nie odzywać , ale niech Pan zerknie na mój post odnośnie dziur
      i może ustosunkuje się do ostatnich wypowiedzi, szczególnie postepowania z
      bonifikatami , taki temacik przy okazji . A w tej sprawie czyżby kampania
      wyborcza ?? ho ho przychylam się do poprzednich wypowiedzi chociaż z Urzędem
      współpracuje od lat i są ludzie którzy zasługują na miano urzędnika , ale są
      którzy chyba trafili przez pomyłkę .
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI TAK IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 22.02.06, 13:55
        Tak, to jest kampania wyborcza. W Polskiej Agencji Prasowej.
        • marcys_czwa TAK a nie inaczej 23.02.06, 09:22
          Umiejętna prezentacja informacji nawet z PAPu może być elementem kampanii
          wyborczej. Jeżeli informacja jest oczywiście pozytywna dla nas a nie dla
          konkurencji politycznej. Po co inaczej umieszczał by Pan tutaj tę informacje?
          Tylko dla PRu?
    • marcys_czwa do Siwego! 22.02.06, 12:40
      Masz rację z tymi badaniami. Nie spełniają one podstawowych założen metodologii
      badań społecznych. Myli się w nich technikę badań z narzędziem badawczym,
      pytania są stawiane w sposób bezrefleksyjny. Zakresy alternatyw odpowiedzi nie
      jest rozłączny co świadczy o braku badań pilotażowych. Także opracowanie skupia
      się na wynikach i ich szczątkowej interpretacji co świadczy o braku przyjęcia
      hipotez w projektowaniu badań. Brak w nich korelacji zmiennych o które w tych
      badaniach aż się prosi. Poza tym ten neologizm twórczy "wskaźnik satysfakcji
      wzrósł". Ale to są kwestie metodologiczne i myślę ze nie ma ich sensu tu
      omawiać. Jest to dyskusja dla socjologów.

Ważniejsze jest natomiast powolne, ale zawsze przeniesienie pozytywnej oceny z
      organów centralnych na administrację samorządową. Powoli stajemy się
      społeczeństwem obywatelskim. Powoli zaczynamy rozumieć ze mamy wpływ na to co
      dzieje się tu w regionie w naszej małej ojczyźnie. Jest to rezultat zmiany
      ordynacji wyborów samorzadowych, dojrzewania świadomych obywateli ale także i
      działań administracji samorządowej. Powoli miłoszowska koncepcja rodzinnej
      Europy małych ojczyzn staje się faktem. Europy z centrum nad Lemanem...
      • Gość: SIWY Re: do marcysia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 13:48
        Czy naprawdę myślisz że stajemy się społeczeństwem obywatelskim? Dużo o tej
        koncepcji mówił poprzedni prezydent i także Lech W. tylko ja nie jestem pewny
        czy społeczeństwo jest w stanie przyjąć na swoje barki tą odpowiedzialność. W
        Polsce naród dba bardziej o swoją michę, nieźli myśli o otoczeniu. Niepowodzenia
        spycha na państwo bez zrozumienia podstawowych reguł gry. Wychodzi sie z
        załozenia że "mądre ludzie u góry wszystko zrobio a jak nie to złodzieje i
        szubrawcy".

Pod względem mentalności bliżej nam do Wołgi niż do Lemanu
        • marcys_czwa Re: do Siwego 22.02.06, 14:57
          Mam nadzieję że się mylisz, że w kwestii naszej bytności tutaj, naszych
          poczynać nie determinuje pełna micha. Inna sprawa że pisałem o koncepcji
          obywatelskości nie w ujęciu (niezawsze czystych)wzajemnych powiązań prezydenta
          Kwaśniewskiego, nie w koncepcji prezydenckiej Lecha Wałęsy czy też nie w ujęciu
          centralizacyjnej obecnej głowy Państwa. Pisałem o koncepcji która przesiąknięta
          jest miłoszowska "Rodzinna Europa". Leman jest tam miejscem magicznym, centrum.
          Aluzja do Wołgi patrząc na zwykłą głupią złośliwość niektórych forumowiczów
          jest czasem zasadna. Ja jednak zakładam że człowiek jest z natury dobry.
          Wypadki nie potwierdzają zatem reguły. Pozdrawiam...
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI :-) IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 22.02.06, 13:54
        Panu się w tej wypowiedzi myli wiele rzeczy, ale pewnie dlatego że socjologiem
        nie jest, a ankiety z pewnością nie zna.
        Oczywiście zna pan za to powody dla których obywatele, o zgrozo!, "przenieśli "
        pozytywne (sic!) sądy z administracji.... centralnej. Gratuluję. Ciekawe.

• Gość: SIWY Re: :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 14:04
          Pnu się za to nic nie myli zawsze jest pan sprawiedliwy w swoich ocenach. Skoro
          75% uważa TAK a 25% uważa NIE to gratuluje takiej metody badawczej w której
          można wydawać jedynie kategoryczne sądy. Nie ma tu miejsca choćby na 0,1%
          myslacych inaczej czy też 2% błędnie udzielonych odpowiedzi! Gratuluje Panu i
          pańskim socjologom tego cudu.
        • marcys_czwa Re: :-) 22.02.06, 14:26
          organów centralnych a nie administracji centralnej. Proszę czytać uważnie.
          Kwestionariusz badań który Pan błędnie nazywa ankietą znam, tak jak i znam
          zamieszczone na stronie internetowej UM podsumowanie tych "badań" Jeśli chodzi
          o powody to tylko stawiam hipotezy, domniemuję. Co się zaś tyczy wykształcenia
          po części ma Pan rację. Jestem magistrem Politologii (choć spec.
          socjologicznej). Socjologiem będę jak ukończę studia doktoranckie z tegoż
          zakresu nauk na których obecnie rozwijam swoje umiejętności. Takie jednak
          zaangażowanie i znajomość metodologii badań społecznych, (choćby autorstwa prof
          Sztumskiego, czy też lepiej prof Nowaka) jest w zupełności wystarczające do
          wystawiania opinii do badań na które Pan się powołuje. Także proszę aby swoje
          złośliwości zachował Pan dla siebie. Pozdrawiam jak zwykle bez złośliwości...
        • marcys_czwa To jest manipulacja! 23.02.06, 13:38
          Jeszcze ciekawszą kwestią jest orzekanie kim ktoś jest bez znajomości
          podstatowych faktów dotyczacych tej osoby. Dopuszcza się Pan manipulacji wobec
          niemożności odpowiedzi na rzeczową krytykę. Atak na autora ma się nijak w tym
          wypadku do jego wypowiedzi. Pozdrawiam
          • Gość: Vito Re: To jest manipulacja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 14:41
            Cały Irek. Nierówno ale za to nieczysto ;-)
            • Gość: Marcyś Re: To jest manipulacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 14:33
              Nie znam Pana Rzecznika jako Irka. Zresztą gdyby pisał jako Ireneusz
              Leśnikowski uznałbym jego powyższe wpisy za żart, może niezbyt smaczny ale
              niewymagający odpowiedzi. Problem w tym że ten Pan wpisów dokonał jako osoba
              publiczna, a to już jest manipulacja.
    • Gość: gość Re: NA PLUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 17:53
      Panie Rzeczniku, na tym forum przytacza Pan wszystko to, co wydaje się Panu
      korzystne dla Pana zwierzchnika Wrony. Konstruktywnych i rzeczowych wypowiedzi
      brak. Np nie odezwał się Pan na temat wypłaty stypendiów unijnych. Czyżby nie
      było sprawy?
      • Gość: PYTAMIE-ODPOWIEDZ Re: NA PLUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:46
        Jestem w Urzedzie bo musze wymienic prawio jazdy...
        Obowiazek Urzedu i musi to zalatwic....
        wiec czy Urzad mi to zalatwil/
        Tak..wiec jestem zadowolony
        Ide zlozyc dokumenty na dodatek mieszkaniowy
        Urzad dokumenty przyjal
        Tak.....wiec jestem zadowolony
        Zapisuje sie na "widzenie " z pppo Przezydentem
        Sekretarka mnie zapisala
        TAK...wiec jestem zadowolony
        Kupuje samochod. Muswze go zarejestrowac w Urzedzie
        Wypelniam dokumenty, dostaje tablice rej. dokumenty wozu
        Urzad to zalatwil
        Tak.jestem zadowolony.

Czyli analizujac moje kabaretowe wpisy okazuje sie ze 75 procent mieszkancow
        TAK...jest zadowolonych, bo Urzad robi to czego nie moze NIKT inny z racji
        przyznanych im funkcji.

Ale inne sprawy Urzad nie zalatwia bo nie ma tego przypisanego wiec zadna taka
        ankieta nie odzwierciedla naszego "zadowolenia" z pracy Urzedu.

Jak rodzice musza dac dziecku krome chleba i daja a pytanie bedzie czy rodzice
        daja Ci chleba?
        odpowiedz bedzie DAJĄ

Na prace Urzedu i naszych notabli rzutuje nie to co maja w swoim zakresie, lecz
        to JAK TO ROBIA i JAK pREZYDENT słucha swoich wyborcow.
        a ZE ICH NIE SLUCHA I olewa TO WIDAĆ WYRAŻNIE
        I NA KAZDYM KROKU.
        a PAN RZECZNIK ODZYWA SIE tylko WTEDY JA MA JAKIES WIESCI POCHWALNE
        na temat swojego GURU

• Gość: gosc Re: NA PLUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 02:17
          Panie Lesnikowski,super,git,zajebiscie naprawde...ale czy UM nie ma swojego
          serwera?sorry,ale dla mnie przedrukowywanie artykulow na jeden z portali
          lokalnego dziennika,to zenada i olewka troche:(
        • Gość: Halina Re: NA PLUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:10
          Panie Lesnikowski!
          Chyba się panu cyfry pomyliły.Odwrotnie to się zgodzę.Obsługa w tym urzędzie
          jest wręcz fatalna, bezwzględu na referat.Wszędzie arogancja, brak kompetencji
          i wyniosłość urzędników niedouczonych z nawykami wręcz chamstwa.Czym się pan
          chwali i wkurza pan takimi stwiedzeniami wyborców.No tego to się nie da już
          nam wmówić.A kolejki to świadczą o złej organizacji w tym urzędzie.
          Najwyższy czas na reformy i wymianę kadry ze starej skorumpowanej na młodą
          iwykształconą!
          • Gość: klocek Re: NA PLUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 14:30
            Niedo - rzecznik nabrał wody w usta
            • Gość: mrówka Re: NA PLUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 22:41
              zdżemnął się chyba ten rzecznik albo zaniemówił?
    • Gość: gość Re: NA PLUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 21:33
      Proszę o udzielenie wyczerpującej odpowiedzi na temat skandalu wokół wypłat
      stypendiow unijnych dla uczniów. W końcu jest Pan rzecznikiem
      • Gość: Minus Re: NA PLUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 00:28
        Toć napisał ze sa wypłacane ...hehheeee.
        ale jakoś zaden uczeń sie jeszcze nie pochwalił ze dostał kase.
        Panie Rzecvznik.a odsetki od trzymanej kasy to GDZIE?
        • Gość: malinowy cieć Re: NA PLUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:33
          nie odpisze bo mu Marcyś dowalił
          • Gość: boks Re: NA PLUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:55
            Rzecznik pisze TYLKO wtedy jak może napiszć:
            Pan Prezydent Tadeusz Wrona
            ustalił,
            otworzył.
            podjął decyzję,
            pojechał w sprawie,
            zwrócił uwagę.......
            ale TYLKO plusowe relacje.

Na konkretne zarzuty /Dyrektor ZSM, stypendia,zasiłki mieszkaniowe, Osrodek
            Preadopcyjny itp itd/ przeistacza sie w RYBKE, zanurza sie w wodzie i nabiera
            jej pełne usta.
            • Gość: abc Re: NA PLUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 09:50
              Albo pluje jako abc. Tacy ludzie tak maja.
    • Gość: gość Re: NA PLUS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 23:53
      Naszym władzom samorzadowym i rzecznikowi należy wystawić jedynkę, a i to za
      dużo
      • Gość: hej Re: NA PLUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 18:25
        hej panie leśnikowski obudż się pan.Dość tej dżemki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka