Dodaj do ulubionych

Wrona zarabia ponad 11 000 !

IP: *.21.pl / *.21.pl 25.04.06, 11:08
Postanowiłem założyć osobny wątek na ten temat, bo to skandal jest z takimi zarobkami. Co on robi żeby na to zarobić? Przecież to są nasze wspólne pieniądze, a oni sobie po prostu ustalają taaakie zarobki! Specjalista z ogromną wiedzą i harujący jak wół nie zarobi nawet połowy tego, a ludzie zarabiają nawet po 600zł! Niech sobie założy własną firmę, zarobi chociaż złotówkę, to sobie będzie mógł ustalać takie pensje, a naszych wspólnych pieniędzy marnować nie pozwolę! Zwłaszcza, że w Częstochowie straszne dziadostwo: dość wymienić drogi, uczelnie, brak inwestycji i działań mających do nich zachęcić, machlojki, przeciągające się remonty itd.
Obserwuj wątek
    • Gość: kelt Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.21.pl / *.21.pl 25.04.06, 11:16
      On już tylko przed Bogiem i historią będzie odpowiadał ;)
    • harry1983 Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! 25.04.06, 11:34
      W dodatku jego podkomendni jawnie leją na obywateli :

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3302026.html - artykuł

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=40727335 - dyskusja na ten temat na forum.

Ja bym proponował jeszcze sprawdzić ile zarabiają w MZD
    • Gość: Bratny Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 12:29
      A ja pytam-ca co! Za co tyle pieniędzy?
      Czy za sam fakt sprawowania tej funkcji?
      Przecież w tym mieście dzieje się mniej niż w małej, niemieckiej wioseczce np.
      Remont jednej kamienicy i otoworzenie kawałka chodnika to niewiele jak na
      ćwiercmilionowe, byłe wojewódzkie miasto.
    • Gość: zachwycony Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 12:48
      Właśnie,że należy mu się, nawet więcej! Ma bardzo trudną i stresującą pracę.
      Nawet stadion żużlowy wyremontował przed wyborami do samorządu. A Ty jak nie
      umiesz pracować to nie marudź, tylko się ucz! (od pana Wrony). On wie jak dbać o
      interesy (własne i znajomych). Wrona na prezydenta jeszcze raz!!!
      • Gość: porucznik Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 13:05
        Rozumiem dlaczego zarabia pan wrona tyle pieniędzy bo coś robi dla miasta ale
        nie jestem wstanie zrozumieć dlaczego wójt z kłomnic nie jaki zając zarabia
        10.000 zł i nic nie robi tego nie rozumiem a mieszkjańców jest 14 tyś w gminie
        a w cześtochowie ponad 200 tyś
        • Gość: thx Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.org 25.04.06, 13:44
          a nauczyciele 899zł netto ot taka sprawiedkiwość
          • Gość: q Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 13:51
            prezydent na reke dostanie okolo 6 tysiecy, ale jego odpowiedzialnosc finansowa
            i karna za dzialania przekraczaja wasza zdolnosc pojmowania.
            kazdy podpis moze spowodowac, ze moze miec powazne klopoty. poza tym z tego co
            wiem to pracuje po 12-14 godzin dziennie. nie mowie, ze jest idealnym
            prezydentem, ale dajcie spokoj - to zarobki robotnika murarza w Wielkiej
            Brytani, wiec sie nie ma co podniecac.
            a ze nauczyciel zarabia 900 zl - to akurat jak przeliczysz godziny pracy w roku
            prezydenta i nauczyciela to wychodzi na to samo.
            • Gość: gość Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.grosz.prenet.pl 25.04.06, 16:17
              Gość portalu: q napisał(a):
              > kazdy podpis moze spowodowac, ze moze miec powazne klopoty.

jeśli jest kompetentny i odpowiedzialny , to nie ma czego się obawiać .
            • Gość: do q Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 15:40
              oj mocno przesadziłeś(łaś) czy kros w tym państwie widział polityka kóry ma
              kłopoty i za coś odpowiada, NIE ale marnotrawić nasze podatki i pieniądze
              CHĘTNIE? zastanów sie zanim cos durnego napiszesz, ludzie juz maja dość
              bezprawia polityków i nieróbstwa, to nie historia ich rozliczy tylko
              MY!!!!!!!!!!!
            • Gość: ku mysleniu q Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 15:55
              nie porównuj tych pensji do Wielkiej Brytani, z prostej przyczyny myy zyjemy w
              Polsce to po pierwsze i nie obrażaj cieżko pracujacych murarzy na Wyspach
              Brytyjskich. Gdyby prezydent miasta tak pracował jak oni to efekty byłyby
              szybko widoczne, i nie wchodx na uczucia ludzi którzy musieli opóścic Polske
              dla zarobków bo politycy w tym kraju nie robia nic aby ich zatrzymać, wieć nie
              pisz idiotyzmów.I nie porównuj nierobów do ludzi, którzy ciezko pracuja i musza
              zapewnic byt rodzinie, bo tego im nikt nie da a w szczególnosci to Państwo. I
              jeszcze jedno ja z tego sajgonu syfu tez wyjeżdżam ale bez powrotu ni emam
              ochoty płaci c podatków na darmozajdów.
            • Gość: Jerzy Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.aosk.czest.pl / 195.117.123.* 26.04.06, 17:04
              Chcę odpowiedzieć Gościowi q.Człówieku ty nic nie wiesz o pracy nauczyciela.To
              absurd, że oni pracują 18 godzin.Co chwila są konsultacje dla rodziców,
              wywiadówki, rady pedagogiczne i jeszcze różnego rodzaju kursy i szkolenia. Na
              dodatek każdy nauczyciel musi zorganizować wycieczkę dla klasy, wyjście do
              muzeum, kina, teatru.Ciągle musi sie szkolić, nieraz całe popołudnia w RODN -
              WOM i SOD- dzie. Nie wiem czy ty wiesz co to jest? Jak dużo nauczycielli musi
              robić studia podyplomowe. Gdybyś zobaczył teczke wychowawcy klasy. Jakich
              absurdów od nich wymagają.? Ile tam papierków. Czy ty wiesz co to są plany
              wynikowe dla poszczególnych klas. Pół wakacji trzeba je pisać. Gdybys spędził 4
              godziny lekcyjne w 28 osobowych klasach, to byś takich głupot nie wypisaywał.A
              jake płace? Powiem ci jedno - marne.Kiedyś wszyscy z tego zawodu uciekali i
              dobrze robili.Zostali tylko pasjonaci. Nie porównuj zarobków nauczyciela z
              prezydentem miasta, bo to śmieszne. Z tego co wiem to wsyscy prezydenci byli
              kiedyś nauczycielami.
            • Gość: Sussi Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.prenet.pl 26.04.06, 17:23
              Oj biedny Pan prezydent.
              Skoro jego praca jest taka ciężka to przecież zawsze może zmienić ją na inną -
              mniej odpowiedzialną za 900 zł.
              Ja pracuje oficjalnie niby 8 godzin, a jak trzeba,( co się często zdarza) to
              10-12 godzin siedzę w pracy i jeszcze do domu biorę papiery - a nadgodzin mi nie
              płacą i to wszystko za 950 zł.
              A jeśli chcesz wiedzieć to mój każdy podpis też może spowodować, ze mogę mieć
              poważne kłopoty
              A do zarobków w Wielkiej Brytanii to może tego nie porównywać.

• Gość: asd Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 22:14
              Stary - zamieniam się w tej chwili. Ciekawe, czy Wrona byłby chętny zamienić się
              z jakimś nauczycielem. Ostatnio zrobili ulice Berka Joselewicza. Piękny bruk.
              Nagle rano przyjechał jakiś koleś i wyjął 1 kostkę. Potem zniknał. Za kilka
              godzin przyjechała cała ekipa, fotoreporterzy, dziennikarze, no i kto z autka
              wysiadł? ANo Wrona. Wsadził na miejsce kostkę i otworzył ulicę dla ludu. TO SIĘ
              NAZYWA CIĘŻKA PRACA ZA DYCHĘ miesięcznie. DZIĘKUJEMY OH PANIE WRONO, ŻE DLA NAS
              SIĘ TAK POŚWIĘCASZ...
          • jacoobs Prezydent Częstochowy zarabia ponad 11 000 ! 25.04.06, 13:53
            Czy to będzie Wrona, czy Rozpondek, czy Giżyński, czy Matyjaszczyk, czy też
            ktokolwiek inny na tym stanowisku będzie zarabiał tyle samo.
            Nie ma co personalizować. Ot po prostu na tym stanowisku tyle się zarabia.
            • Gość: ania Re: Prezydent Częstochowy zarabia ponad 11 000 ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 13:59
              ok nalezy mu sie ale!!!!
              niech najnizszy zarobek w polsce na reke bedzie 1500-2000!!!!!
            • Gość: do jaccobsa Re: Prezydent Częstochowy zarabia ponad 11 000 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 15:49
              zapomniałeś dodac że te zarobki sa za nic
    • Gość: jasiu... A na co wydaje? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 25.04.06, 15:08
      Szukałem oświadczenia majątkowego naszego p. prezydenta i niestety nie
      znalazłem. Zarabiając tak dużo od tak dawna (a to posłem, a to prezydentem
      bywał) pewnie potrafił doskonale inwestować otrzymywane honoraria, diety i
      wynagrodzenia. Niestety -
      www.baligrod.ugm.pl/bip/zalacznik/TadeuszWrona.doc dotyczy Tadeusza
      Wrony, ale wójta, a nie prezydenta.

A co do jego ciężkiej pracy, to możemy przeczytać np. na stronie Urzędu Miasta.
      Widzimy tam: www.czestochowa.pl/aktualnosci

PRZEBUDOWA UL. BERKA JOSELEWICZA ZAKOŃCZONA

Ostatnią – symbolicznie kończącą budowę ulicy Berka Joselewicza - kostkę w
      jezdni ułożył 24 kwietnia Prezydent Miasta Tadeusz Wrona.

No widzicie, jakie odpowiedzialne zadania stoją przed osobą piastującą urząd
      prezydenta miasta? Z całym szacunkiem żaden z was czytających w taki sposób by
      tej kostki nie zamontował. Grunt, to się pokazywać, otwierać, przemawiać. Oj,
      jak to strasznie męczy i męczy.

Skąd my to znamy? A pamiętacie jak Gierek na estakadę przyjeżdżał?
      • Gość: thx Re: A na co wydaje? IP: *.org 25.04.06, 16:13
        Podwyżka dla prezydenta

Bez dyskusji radni zgodzili się na podwyżkę - zgodnie z przepisami - pensji
        prezydenta Tadeusza Wrony o 170 zł brutto. Do podwyżki zarabiał 11 008 zł
        brutto.
        • Gość: xyz Re: A na co wydaje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 15:07

>Bez dyskusji radni zgodzili się na podwyżkę<

Tiaa..jasne że bez dyskusji..
      • Gość: Hans BIP - nie dla idiotów! IP: *.sanetja.pl 26.04.06, 20:20
        Jasiu! Oświadczenie majątkowe Prezydenta Częstochowy za 2004 r. znajdziesz tu:
        czestochowa.bip-gov.pl/bip/glowna?idPodmiotu=474
        Kliknij > Prezydent > Osoba Tadeusz Wrona > podgląd
        • Gość: Mareczek Re: BIP - nie dla idiotów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 21:30
          Prezydent Miasta Częstochowy powinien zarabiać nawet 20 tys. zł. Jego praca
          powinna być całkowicie oddana tylko i wyłącznie dobru mieszkańców Częstochowy i
          niczemu i nikomu więcej. Czy Prezydent Wrona to czyni?
          • Gość: Hans Re: BIP - nie dla idiotów! IP: *.sanetja.pl 26.04.06, 22:45
            Nie wiem, czy Pan Prezydent T. Wrona to czyni...

Ja uczynię tu małe wyliczenie:
            - Częstochowa = 240 000 mieszkańców, Prezydent w 2004r. otrzymał 153 473,22zł.
            - Lubliniec = 24 000 mieszkańców, Burmistrz w 2004r. otrzymał 134 006,72zł.
            Dane z oświadczeń majątkowych znajdujących się w BIPie.

Częstochowianie! Nie bądźcie małopolskimi centusiami i sypnijcie groszem
            Prezydentowi Duchowej Stolicy Polski!!!

• Gość: Paweł Oj jak ja nie lubię takiego głupiego podejścia! IP: *.21.pl / *.21.pl 27.04.06, 08:53
              A niby czemu sypnąć groszem? Człowieku, pieniądze trzeba szanować, co nas obchodzi ile zarabiają gdzie indziej? To, że gdzie indziej jest dziadostwo, to nie znaczy, że u nas musi być. Tłumaczę: prezydent(burmistrz) miasta nie jest jego właścicielem, ani nie pochodzi z jakiejść wyższej kasty, tylko JEST ZWYKŁYM OBYWATELEM WYBRANYM PRZEZ INNYCH OBYWATELI DO PEŁNIENIA TEJ FUNKCJI. Powinien mieć solidną wypłatę, ale nie aż tyle, zwłaszcza, że efektów dla miasta nie widać. TO SAMO DOTYCZY RADNYCH i innych. Jest demokracja, nie zachowujmy się jak bezmyślne cielęta i korzystajmy z niej. Jeśli będzie miał prywatną firmę, zapłaci pracownikom, to niech sobie nawet zarabia 10000 złotych, ale to są nasze pieniądze, o których pośrednio MY decydujemy, czy nie lepiej przeznaczyć je na jakieś pożyteczne cele?
      • Gość: czytelnik Re: A na co wydaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 01:32
        Gość portalu: jasiu... napisał(a):
        > PRZEBUDOWA UL. BERKA JOSELEWICZA ZAKOŃCZONA
        >
        > Ostatnią – symbolicznie kończącą budowę ulicy Berka Joselewicza - kostkę
        > w
        > jezdni ułożył 24 kwietnia Prezydent Miasta Tadeusz Wrona.
        >
        > No widzicie, jakie odpowiedzialne zadania stoją przed osobą piastującą urząd
        > prezydenta miasta? Z całym szacunkiem żaden z was czytających w taki sposób by
        > tej kostki nie zamontował. Grunt, to się pokazywać, otwierać, przemawiać. Oj,
        > jak to strasznie męczy i męczy.
        >
        > Skąd my to znamy? A pamiętacie jak Gierek na estakadę przyjeżdżał?

Populizm Jasiu przez ciebie przemawia. Myślisz, że tani sarkazm i satyryczny ton
        twojego postu jest argumenetem uderzającym w prezydenta. Kij ma dwa końce. I tu
        stosując twoją "ideoologię" można byłoby napisać: męczy się taki Jasio klepiąc
        przy klawiaturze, a tu uszczypnie prezydenta, a tu zaatakuje inne organa
        użyteczności publicznej. Przepukliny biedaczycho dostanie. Twarz jego tężeje,
        żyły nabrzmiewają on to robi dla nas, dla Polski. Walczy na Forum. Potem
        przejdzie do głębszej konspiracji, chwyci za krędę i na ścianach szalety pisać
        będzie "przecz z Wroną". Grunt to walczyć, pisać, narzekać, krytykować to nic,
        że argumenta liche oj z zacietrzewieniem pisać dalej mimo zmęczenia ...

Skąd my to znamy? A pamiętacie jak PiS oraz Lepper socjalną Polskę promował?
      • Gość: czytelnik DO Jasia ------------ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 01:34
        Gość portalu: jasiu... napisał(a):
        > PRZEBUDOWA UL. BERKA JOSELEWICZA ZAKOŃCZONA
        >
        > Ostatnią – symbolicznie kończącą budowę ulicy Berka Joselewicza - kostkę
        > w
        > jezdni ułożył 24 kwietnia Prezydent Miasta Tadeusz Wrona.
        >
        > No widzicie, jakie odpowiedzialne zadania stoją przed osobą piastującą urząd
        > prezydenta miasta? Z całym szacunkiem żaden z was czytających w taki sposób by
        > tej kostki nie zamontował. Grunt, to się pokazywać, otwierać, przemawiać. Oj,
        > jak to strasznie męczy i męczy.
        >
        > Skąd my to znamy? A pamiętacie jak Gierek na estakadę przyjeżdżał?

Populizm Jasiu przez ciebie przemawia. Myślisz, że tani sarkazm i satyryczny ton
        twojego postu jest argumenetem uderzającym w prezydenta. Kij ma dwa końce. I tu
        stosując twoją "ideoologię" można byłoby napisać: męczy się taki Jasio klepiąc
        przy klawiaturze, a tu uszczypnie prezydenta, a tu zaatakuje inne organa
        użyteczności publicznej. Przepukliny biedaczycho dostanie. Twarz jego tężeje,
        żyły nabrzmiewają on to robi dla nas, dla Polski. Walczy na Forum. Potem
        przejdzie do głębszej konspiracji, chwyci za krędę i na ścianach szalety pisać
        będzie "przecz z Wroną". Grunt to walczyć, pisać, narzekać, krytykować to nic,
        że argumenta liche oj z zacietrzewieniem pisać dalej mimo zmęczenia ...

Skąd my to znamy? A pamiętacie jak PiS oraz Lepper socjalną Polskę promował?
        • Gość: jasiu Re: DO Jasia ------------ IP: 212.160.86.* 27.04.06, 17:37
          stworzyłeś czytelniku tak wspaniały tekst, że rzeczywiście koniecznością było
          opublikowanie go aż dwa razy. Dzięki ci bardzo, ale jednego nie rozumiem. Jak to
          możliwe, że władający tak wspaniałym stylem czytelnik posuwa się w swoich
          wypowiedziach do tak prymitywnych insynuacji? Czyżby aż tak bardzo zabolało?

Zawsze uważałem, że praca prezydenta miasta polega na organizowaniu i kierowaniu
          podległym mu urzędem. Oczywiście, jeśli wszystko działa, jest dopięte na ostatni
          guzik, wszyscy zastępcy, dyrektorzy, kierownicy wykonują nienagannie swoją
          robotę to wówczas prezydent ma czas właśnie na takie wbijanie kostek ulicznych,
          czy otwieranie mniej, lub bardziej trafionych (i ważnych) inwestycji.

Gdybym chciał wskazać dwie największe wady obecnego prezydenta, to po pierwsze
          wymieniłbym absolutny brak umiejętności, dobierania sobie właściwych ludzi, na
          właściwe stanowiska (A kto z UM wyleciał z hukiem, za lekceważenie swoich
          obowiązków, złe przygotowywanie inwestycji, tolerowanie wykonawców partaczących
          wszystko, co się da spartaczyć BO TANIEJ). Drugim grzechem, jakże ukochanym
          przez tegoż pana Prezydenta jest brak skromności. Czyżby przeżycia z pokazu
          posługiwania się gumowym młotkiem były aż tak cenne dla prezydenckiej
          osobowiści, że nie mógł w tym czasie zająć się innymi, naprawdę istotnymi
          problemami. Przecież nie można koncentrować sprawowania swojej władzy tylko na
          obowiązkach reprezentacyjnych, bo prowadzi to właśnie do oskarżeń o promowanie
          za każdą cenę własnej osoby, a stąd tylko krok do paskudnej ludzkiej pychy!

Chciałbym czytelniku, żebyś choć prywatnie uwierzył (oficjalnie ci przecież nie
          wolno, twoja wypowiedź demaskuje, że pisane przez ciebie teksty są właśnie
          tekstami oficjalnymi), że nigdy nie miałem zamiaru walczyć z osobą prezydenta
          Wrony. Zauważając postępującą u niego alienację, czasem przez kpinę chiałbym
          wzbudzić w nim trochę jakże ludzkiej cechy, jaką jest zwykła pokora. Chciałbym
          skłonić go do zastanowienia się, czemu aż tyle osób jest mu nieprzychylnych
          (wiem, że to eufemizm, ale nie chcę używać słów dokładniej określających
          prawdę). Otoczonemu czerpiącymi korzyści z jego stanowiska chwalcami i pisarzami
          peanów, pewnie nie będzie łatwo wrócić do rzeczywistości. No cóż - dziś taka
          racja, jutro inna. Może kiedyś biskup Nowak (wiek, zdrowie) przestanie
          decydować, na kogo mają oddawać głosy podległe mu osoby i wówczas może u kogoś
          innego będziemy doszukiwać się alienacji? Myślę, że mojemu miastu (tak! jestem
          patriotą lokalnym!) wyszłoby to na dobre.

A co do mojej kondycji fizycznej (przepuklina, nabrzmiewanie żył) to się
          czytelniku nie martw. Staram się żyć zdrowo, i w ciemno twierdzę, że jest lepsza
          od twojej. A na ścianach nie będę pisał choćby dlatego, że ty pewnie i taki
          napis potrafiłbyś zinterpretować na korzyść twego chlebodawcy. No cóż - punkt
          widzenia zależy od punktu siedzenia. Szczególnie, jeśli przy tym siedzeniu, w
          tylnej kieszeni trzyma się portfel.
    • Gość: ktuś Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 26.04.06, 21:34
      Czepiasz się, on pewno z 10 000 daje na tacę, więc po co ten krzyk??
    • Gość: realista Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 23:13
      Jak wam d... żal ściska to startujcie w wyborach...
    • Gość: storima szef zomo IP: *.d4.club-internet.fr 27.04.06, 01:18
      Ile szef ZOMO bedzie zarabial na swej emeryturze?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=40642094&wv.x=2&a=40915556
    • yamaneko Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! 27.04.06, 09:14
      i na co to starcza - na waciki ?!?!
    • Gość: Mira Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 23:01
      żeby se udławił naszymi pieniędzmi
      • Gość: abz Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 21:30
        Mira, niech się on nie dławi . On pracuje. Dowiedz sie, a padniesz , ile
        zarabiaja prezesi różnych spółek (państwowych) = to jest ok. 10 razy wiecej-
        więc wyluzuj - uważam ,że na tak odpowiedzialnym stanowisku, nie jest to
        przesada
        • Gość: junior Kto przegoni Wronę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.06, 01:41
          ...albo taki lider w rankingu najlepiej zarabiających wójtów w powiecie nijaki
          Adam Zajączek z Kłomnic - grubo ponad 9 tysiaków. Wronę po doliczeniu kosztów
          słożbowego samochodu, którego używa do wypraw na ryby, to Wrona mu nawet do pięt
          nie dorasta.
          • Gość: storima Dla porownania IP: *.d4.club-internet.fr 30.04.06, 01:57
            Siejecie populizm w iscie lepperowskim stylu.
            Przylepiam wiec artykul z 2003 roku:

_____________________________________________________________________

Gazeta.pl > Praca > Wiadomości

Zarobki najważniejszych Polaków

ZOBACZ TAKŻE

• Polska Lista Płac 2003 odcinek drugi: pensje od 1300 do 2500 zł (21-11-03, 23:39)

nos, mb 2003-11-21, ostatnia aktualizacja 2003-11-21 23:45

Prezydent Aleksaner Kwaśniewski?

Ma 11 224 zł wynagrodzenia zasadniczego, 4810 zł dodatku funkcyjnego, 2244 zł
            wysługi lat. W sumie wynagrodzenie prezydenta to ok. 18 280 zł miesięcznie.

Ile rząd?

Premier Leszek Miller: 15 137 zł *

Wicepremierzy (jest ich dwóch - minister gospodarki i pracy Jerzy Hausner i
            minister infrastruktury Marek Pol): 13 534 zł

Ministrowie (niezależnie od resortu): 13 181 zł. Jedynie minister rolnictwa
            Wojciech Olejniczak dostaje o kilkaset złotych mniej, bo z racji młodego wieku
            nie ma maksymalnego dodatku stażowego.

A ile parlamentarzyści

Dochody posłów i senatorów zależą od tego, czy są posłami "zawodowymi"
            (zrezygnowali z dotychczasowej pracy), czy "amatorami" (pracują jeszcze poza
            Sejmem). Wynagrodzenie parlamentarzystów to tzw. uposażenie i dieta (nie
            zmieniły się od dwóch lat).

Poseł "zawodowy" zarabia miesięcznie 8980 zł. Do tego: dieta 2245 zł (z czego
            kwota wolna od podatku to 2100 zł) i trzynastka (raz w roku, w grudniu, w
            wysokości jednej pensji bez diety).

Poseł "amator" dostaje jedynie dietę 2245 zł.

Każdemu parlamentarzyście przysługują darmowe przejazdy środkami transportu
            publicznego i loty na liniach krajowych, a posłom spoza Warszawy -
            zakwaterowanie w Domu Poselskim albo w mieszkaniu wynajętym przez Kancelarię
            Sejmu (Senatu). Otrzymują też co miesiąc 9 800 zł na prowadzenie biura (nie
            płacą od tej kwoty podatku).

Szefowie komisji parlamentarnych dostają ekstra 1796 zł (20 proc. uposażenia),
            zastępcy 1347 zł (15 proc.), a szefowie stałych podkomisji - 898 zł (10 proc.).
            Łączny dodatek za sprawowanie kilku funkcji nie może przekroczyć 3143 zł (35
            proc. uposażenia).

A teraz przykłady:

Jerzy Jaskiernia (poseł "zawodowy"), przewodniczy komisji spraw zagranicznych:
            2245 zł (dieta) + 8980 zł (uposażenie) + 1796 zł (20 proc. dodatek za szefowanie
            komisji) = 13 021 zł.

Marek Borowski (marszałek Sejmu) i Longin Pastusiak (marszałek Senatu) zarabiają
            tyle co premier, czyli 15 137 zł.

Tomasz Nałęcz (wicemarszałek Sejmu) i Ryszard Jarzębowski (wicemarszałek Senatu)
            - tyle, ile wicepremierzy, czyli 13 534 zł.

*wszystkie zarobki podajemy brutto

Majątek posła

Czy mając wysokie pensje polscy posłowie się bogacą? Zajrzeliśmy też do
            oświadczeń majątkowych wszystkich posłów - muszą składać je co roku (można je
            obejrzeć na www.sejm.gov.pl). Policzyliśmy, jakie zgromadzili fortuny:

Dziesięciu najbogatszych:

Ryszard Bonda (niezrzeszony): 17 925 000 zł

Tomasz Mamiński (niezrzeszony) 14 650 000 zł

Wiesław Okoński (SLD): 6 375 000 zł

Grzegorz Tuderek (SLD): 5 985 000 zł

Zbigniew Witaszek (Polska Racja Stanu): 5 660 000 zł

Sebastian Florek (SLD): 4 590 000 zł

Wojciech Mojzesowicz (Polski Blok Ludowy): 4 360 000 zł

Jan Zaworski (SLD): 4 180 000 zł

Dariusz Grabowski (LPR): 4 100 000 zł

Andrzej Umiński (SLD): 3 945 000 zł

Dziesięciu najbiedniejszych:

Dorota Arciszewska-Mielewczyk (PO): 145 000 zł

Alicja Lis (Samoobrona): 145 000 zł

Grażyna Pijanowska (SLD): 145 000

Piotr Smolana (Polski Blok Ludowy): 140 000 zł

Włodzimierz Cimoszewicz (SLD): 115 000 zł

Hanna Mierzejewska (PIS): 115 000 zł

Andrzej Liss (PIS): 100 000 zł

Marian Widz (Samoobrona): 75 000 zł

Paweł Graś (PO): 60 000 zł

Henryk Lewczuk (LPR): 55 000 zł

Halina Szustak (LPR): 0 zł

• Gość: storima Re: Dla porownania IP: *.d4.club-internet.fr 30.04.06, 02:07
              "Według spekulacji prasy kontrakt Wróbla, który był prezesem PKN Orlen od lutego
              2002 do lipca 2004 r., określa wysokość odprawy na 4 do 6 mln zł. Natomiast
              Walczykowskiego (zajmował to samo stanowisko przez kilkanaście dni ub.r.) - na
              ok. 500 tys. zł."

I Tak Dalej.

_ _ _

Populizm jest dewiza za ktora placi sie w walucie

i g n o r a n c j i

P.S. Jestem swiadom, ze niewielu z Was to zrozumie.
    • andrzej.sawa Re: Wrona zarabia ponad 11 000 ! 30.04.06, 02:46
      Wybieraliście Radę Miasta i ona ustaliła.Trzeba myśleć przy głosowaniu.Nie
      myślałeś,to nie rżnij głupa i nie narzekaj jak jakaś sierota.
      • Gość: storima Porownaj IP: *.d4.club-internet.fr 30.04.06, 02:48
        andrzej.sawa napisał:

> Wybieraliście Radę Miasta i ona ustaliła.Trzeba myśleć przy głosowaniu.Nie
        > myślałeś,to nie rżnij głupa i nie narzekaj jak jakaś sierota.

Kolejny populizm.
        • Gość: storima Re: Porownaj IP: *.d4.club-internet.fr 30.04.06, 03:52
          "Grażyna Kopińska, szefowa Programu "Przeciw korupcji" w Fundacji Batorego

Wysocy urzędnicy są osobami publicznymi opłacanymi z pieniędzy miasta. Ich
          zarobki, a zwłaszcza nagrody, nie powinny być tajemnicą. To zły obyczaj,
          zwłaszcza u osób, które bardzo poważnie traktują przejrzystość, deklarują
          jawność. A w gronie takich polityków jest przecież prezydent Lech Kaczyński."

not. iwo 2003-07-18 , ostatnia aktualizacja 2003-07-18 00:01

I tez trzeba czytac ze zrozumieniem:

data informacji

2003-07-18 00:01

Populistom wyjasnie:

to okres prezydentury Miasta Stolecznego Warszawy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka