Gość: mieszkaniec cz.wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 15:42 miast. Czemu tu sie nic nigdy nie dzieje,i czemu tu jest tak nudno?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulisses_czwa Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i 06.05.06, 15:52 Dlatego, że nikomu nic się nie chce, a jak jest jakiś pomysł to się go zabija w zarodku... Wystarczy spojrzeć na ten temat - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=41080498 i poczytać np. takie wypowiedzi jak ta: "... a nie wydawac szmal na telebimy jak kazdy ma telewizor w domu lub u sasiada." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 16:09 Częstochowscy politycy na czele z piękną Wroną powinni od czasu do czasu wejsc na to forum i podpatrzec pomysły ludzi ktorzy tu pisza co im sie podoba w naszym miescie ,a co nie ale obwaiam sie ze nawet nie potrafią komputera uruchomic, więc nici z tego :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i IP: 195.116.125.* 06.05.06, 18:04 Ale w regionach sie dzieje co jakis czas ... choc i do Czestochowy tez czasem wpadnie jakas imprezka ;) www.jurajskienatarcie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i IP: *.icis.pcz.pl 06.05.06, 18:16 Dobija mnie ta bezradnosc Czestochowian i ich pasywnosc. W ten weekend jest kilka naprawde fajnych rzeczy: dwa dobre kabarety - jeden pewnie drozszy, drugi tanszy. Ale oba to czolowka. Jest kilka ciekawych koncertow, czesc pewnie nawet za darmo (w Fanaberii), jest ktos tak znany jak Tymon w Utopii. W nastepnym tygodniu mamy wrecz bombowy program: - Regionalne Dni Ksiazki z masa ciekawych imprez za darmo - jest tam wszystko i ani grosza nie trzeba placic - w sobote nastepna jest Dzien Chleba na Biegana - ciekawie sie zapowiada - w te ze sobote Festyn na Promenadzie z super programem festynu (np. wielkie gotowanie po ukrainsku) i koncertami gwiazdy czyli Perfectu plus tez koncert zespolu Lzy Wystarczy zajrzec gdziekolwiek na siec zeby sie o tym przekonac. Ja tylko napisalem o niektorych. A tymaczasem na wielu z tych imprez, rowniez darmowych, liczba obecnych bywa zalosnie niska. To jakies czestochowskie pzreklenstwo - wieczne narzekania ze nic sie nie dzieje a potem zalosna frekwencja na imprezach. Skad wynika ta bezradnosc wobec zycia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i IP: *.icis.pcz.pl 06.05.06, 18:21 P.S. Nie wspomnailem nawet o OKF, gdzie maj maja rewelacyjny. Nie wspomnialem o teatrze, gdzie tez w maju jest na co pojsc. Nie wspomnialem o Prawach Czlowieka w Filmie i towarzyszacych imprezach, gdzie znow pewnie bedzie niezbyt duzo widzow. Ja troche bywam i nie moge zrozumiec dlaczego energii i pomyslu Czestochowian wystarczy tylko zeby pojsc do cinema City, podczas gdy wokol jest tyle ciekawych rzeczy, na wielu z ktorych po prostu z braku czasu nie mam nawet szans byc obecny. Ludzie wy caly czas spicie pzred telewizorem chyba ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i IP: *.icis.pcz.pl 06.05.06, 18:23 P.S. Rowniez dzisiaj byl festyn rowerowy na Promenadzie. Za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i IP: *.icis.pcz.pl 06.05.06, 18:28 Zastanawia mnie wrecz skad bierze sie ta pasywnosc Czestochowian i niemoznosc szerszego skorzystania z tej oferty ktora jest dostepna ? Na imprezach widac jedne i te same twarze, a przeciez nasze miasto ma 250 tys. mieszkancow !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony BOB Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 19:02 no wlasnie 250 tys z czego 150 to mocherowe berety ktore z domu wychodzą tylko do koscioła.poa tym gdzie reklama tych imprez??poza tym gdzie u nas jakas fajna galeria,muzeum ,bar,bar ogródkowy itd itpa przedewszstkim gdzie Ci ludzi.wyjsc od 9 wieczorem na miasto i wystarczy zobaczyc,troche młodziezy, troche lobuzów w dresach ,gdzie ktos starszy???w domu siedzą i sie ciurlają??czy śpią??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i IP: *.icis.pcz.pl 06.05.06, 19:18 Byles chociaz w jednym Czestochowskim muzeum ? Zapalek, Rezerwacie Archeologicznym, muzeum Beksinskiego, wystawie grafik i warszratu Matejki, czy chociazby ostatnii otwartej wybitnej na skale polska ekspozycji w bastionie Sw. Rocha na JG ? Nie wiem co u ciebie oznacza galeria :)), natomiast barow i barow ogrodkowych u nas ci dostatek. Reklama jest na miescie, w gazetach i INTERNECIE. Ale trzeba niestety chciec. Bo w maju tych imprez jest od przyslowiowego "groma". A przeciez 3 czerwca mamy Noc Kulturalna - za 8 zl imprez bez liku. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i 06.05.06, 21:12 "w porownaniu do innych" chodzi o inne dziury typu Lubliniec ? Bo jesli tak to naprawde możemy sie czuć całkiem niezle przy tej "metropolii" nad strumykiem Lublinicą;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony BOB Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 23:36 wy naprawde chyba nie byliscie w innych miastach(juz mowie tylko o Polsce),az wam współczuje,zreszta nic dziwnego ze nie ma u nas turystów po co mieli by tu przyjezdzac??dobrze ze Jasna Góra jeszcze jest, bo bez tego to juz wogole działo by sie tu tyle co w Srocku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: IP: *.icis.pcz.pl 07.05.06, 11:32 Na analfabetyzm i brak umiejetnosci poslugowania sie chociazby Internetem oraz czytania - nie ma rady. Czestochowa nie ma sie czego wstydzic w stosunku do innych miast pod wzgledem mozliwosci ciekawego spedzenia wolnego czasu - poza oczywistym brakiem tutaj Aquaparku. Natomiast nie raz jest mi rzeczywiscie wstyd gdy widze jak malo osob uczestniczy w tym co sie dzieje w miescie i w ogole wie o tym co sie dzieje. Tutaj nie chodzi wcale o "mohery" itd., bo zjawisko to dotyka bardzo wielu ktorzy nie maja z tym zjawiskiem nic wspolnego. Za malo jest po prostu ludzi aktywnych, obojetnie w ktorej dziedzinie zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny dosc Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 08:03 drogi xx,chamska wrzutke o analfabetyzmie przemilcze,nie byla do mnie,choc rzuca sie w oczy. a teraz na powaznie...jestem rodowitym czestochowianinem,na co dzien mieszkajacym w warszawie,.przyjezdzam jednak czesto do mamy,zaangazowanej uzytkowniczki tego fora i z usmiechem sledze Twoje bezgraniczne uwielbienie dla naszego miasta.czesto podkreslasz,ze tu przyjechales i ja rozumiem,ze jest to dla Ciebie swego rodzaju mekka,i rozumiem wiadomo kazdy chwali miejsce swojego przenzaczenia,jednak nie mozna przeginac.a mowie tak dla tego,bo nasze kochane miasto w prownaniu do innych niekoniecznie,tak duzo wiekszych jak wawa,jest raczej biedne,jesli chodzi o zycie kulturalne,nocne,itd. Gość portalu: xx napisał > > Natomiast nie raz jest mi rzeczywiscie wstyd gdy widze jak malo osob > uczestniczy w tym co sie dzieje w miescie i w ogole wie o tym co sie dzieje nie chodzi o ilosc happeningow tylko o ich jakosc. przyklad:niestety,ale naleze do tej powiedzmy bardziej konserwatywnej,grupy odbiorcow,ktora uwaza,ze sztuką jest cos wiecej niz postukanie w bembenek,po wczesniejszym naglosnieniu(plakatowym) sprawy,albo puszczenie dzieciakom filmow o zabijaniu i robienie jakis pseudointelektualnych pogadanek.owszem alternatywa-ta bardzo wasko pojeta-tez ma swoj niesamowity urok-zeby nie bylo,ze jestem ignorantem-co roku odwiedzam na przemian pukkelpop(belgia)i roskilde(dania),i gwarantuje Ci,ze to tez moze wygladac inaczej. drogi xx dla mnie,zeby byc artysta,trzeba jednak troszeczke dluzej pograc,troszeczke trafniej napisac,potem dobrze to oswietlic,ladnie naglosnic(dzwiekowo)i sprawnie przedstawic...ilosc takich koncertow,w ciagu ostatniego roku mozna policzyc na palcach(jednej reki)-3!! bawi mnie tez rozrzut polecanych przez Ciebie happeningow,od łez na promenadzie po tymona tymanskiego w utopii,swiadczy to ewidentnie o tym,ze lecisz na ilosc,a nie jakosc.ja jednak upieram sie przy opcji odwrotnej.nie raz bylem swiadkiem w czestochowskich lokalach,jak ich wlasciciele/organizatorzy,zachwalali,polecali,niestety liczy sie efekt-przynajmniej dla mnie.licza sie wrazenie koncowe(a nie ogloszenie o akcji w internecie) to jest marketingiem dla lokalu i imprezy.dla mnie z tymi wrazeniami koncowymi jest troche kiepsko,a tlumaczenie potem przez organizatorow,ze wtorek sroda,poniedzialek,albo maly budzet jest megabalne i slabe.jest to moja prywatna opinia,podparta tym,ze pracuje w firmie dzieki ktorej bywam w ciagu roku na niezliczonej ilosci imprez,od bialegostoku po londyn. jestesmy niestety druga liga,wykladniem tego jest to,ze najwieksza imprezownią w miescie jest kino.w drugiej lidze trzyma nas linia tramwajowa,choc martwi mnie to,ze w grudziadzu tez ponoc jezdza tramwaje. zaznaczam,ze jest to moja riposta,bo jako rodowity czestochowianin z duma zaprezentowalem przyjaciolom w swieta nasz miejski stadion i zawody zuzlowe,na najwyzszym poziomie...czesto tez jezdzimy po jurze na rowerach,ale to juz nie czestochowa. p.s.zeby nie bylo..polecam myslovitz 21 maja na promenadzie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: IP: *.icis.pcz.pl 10.05.06, 10:04 Walisz z grubej rury a nie znasz realiow: takie wlasnie imprezy o ktorych piszesz odbywaja sie w Czestochowie, chociaz mogloby byc ich wiecej. Problemem NAJWIEKSZYM nie sa same imprezy i ich poziom, bo mam porownanie - w koncu nie siedze caly czas w Czestochowie, a sporo jezdze po Polsce i swiecie, a UDZIAL w nich Czestochowian. To jest Czestochowski problem numer jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: IP: *.icis.pcz.pl 10.05.06, 10:11 Ze slaboscia zycia nocnego moge sie zgodzic, lecz w przypadku zycia kulturalnego absolutnie nie. Ja osobiscie nie jestem w stanie byc obecnym nawet na czesci tych rzeczy na ktorych chcialbym byc. Niestety wiekszosc mieszkancow w tym zyciu nie uczestniczy i nie wiem jak zrobic zeby uczestniczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajny dosc Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 08:05 ahh xx!! uchyl rabka tajemnicy tych realiow.ja zdradze Ci,ze pracuje w dosc duzej firmie medialnej,w dziale promocji.z checia Cie poslucham;)dziarsko zaprzeczasz moim wypocinom w swoim pierwszym poscie,ale....zero faktow,przykladow.slogany typu"dzieje sie"totalnie mnie nie przekonuja. co do postu drugiego: xx napisał(a): > . Niestety wiekszosc mieszkancow w tym zyciu nie > uczestniczy i nie wiem jak zrobic zeby uczestniczyla. moze lepiej zostawic to organizatorom i lokalnym mediom,w koncu to ich brocha.bycie specjalista od wszystkiego przynosi raczej marny efekt;)(mowie o Twojej tworczosci forumowej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: IP: *.icis.pcz.pl 11.05.06, 14:30 Fakty sa na co dzien i w sieci. Juz mam dosc wypisywania bez przerwy tego samego na roznych watkach. Ale wkurza mnie pasywnosc Czestochowian, ktorym wszystsko trzeba podtykac pod nos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: IP: *.icis.pcz.pl 11.05.06, 14:35 Bardzo lubie Warszawe i czesto tam bywam. Ale lubie tez Czestochowe i wiem ze nie musimy miec kompleksow. Tak jest wlasnie zbudowany wspolczesny swiat - nie ma jednego wzorca. Bo przy takim podejsciu Waraszwa czy Polska to tez prowincja w stosunku do wielkiego swiata. A naprawde wspolczesny swiat zbudowany jest na docenieniu roznych wartosci, kultur, miejsc i ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz_jaskola Drogi XX 10.05.06, 08:11 Istotnie w mieście zdecydowanie się poprawia. Impreza na imprezie. Tylko My - Częstochowianie jakoś zawodzimy. Drogi XX! Mam wspaniałą propozycję, a w związku z tym, że jest Pan powszechnie szanowany na forum slę ją do Pana. Jesli jest Pan zainteresowany, proszę o kontakt. Wydaje mi się, że możemy zrobic coś ciekawego dla miasta. [absolutnie bez podtekstów politycznych] tomasz@jaskola.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: IP: *.man.czest.pl 10.05.06, 08:39 To zróbcie coś z tym, najłatwiej jest tylko narzekać!!!!!!!!!!!!!!! W innych miastach jest lepiej, bo i ludzie nie siedzą w miejscu tylko działają... Kto nie miał pomysłu to już dawno wyjechał do garów za granicę, więc co Ty tutaj robisz?????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec nieDyrektor Re: Drogi XX IP: *.icpnet.pl 10.05.06, 15:12 może Pan Jaskóła i Wrona zrobią zlot ornitologiczny w Alejach?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisznak Śmieszne i żałosne IP: 62.29.160.* 10.05.06, 10:49 Tego typu dyskusje pojawiają się na forum non stop i mózg lasuje się. Po pierwsze, czego Wy oczekujecie po dużym miescie powiatowym w cieniu aglomeracji katowickiej. Jeżeli zamierzacie porównywać czewę z Krakowem, Wrocławiem, Poznaniem, czy Gdańskiem, to sugeruję w czółko się stuknąć. Częstochowa nigdy nie była i raczej nie będzie tak znaczącym ośrodkiem. Po drugie, co takiego jest np. w Opolu, Bydgoszczy, Piotrkowie, Kielcach, czego w Czewie nie ma (no, może to że dwa z nich to miasta wojewódzkie)??? Po trzecie, klimat miasta tworzą nie władze, nie Wrona, tylko sami mieszkańcy. Narzekacie, że nie ma klubów czy pubów? A kto by do nich chodził? Prawda jest taka, że gdyby był popyt na różnego rodzaju klimatyczne lokale to z pewnością by były. A poza tym, na dzień dzisiejszy i tak jest wiele więcej do roboty w sobotnią noc niż było jeszcze parę lat temu. Kiedyś można było iść co najwyżej do Portera albo do Wakansu lub Don Kichota. Teraz jest dużo lepiej. Ktoś lubi jazz? Może iść do Paradoksu lub do klimatycznej knajpki jazzowej w III alei. Ktoś lubi muzę klubową? Może iść do Flesha, Rury albo do C4. Ktoś lubi dicho? Niech idzie do Proformy, Portera, Don Kichota, Depo. Ktoś lubi Hip Hop? Niech idzie do Rury albo do Iguany. Ktoś lubi szyptę sztuki połączonej z piwkiem? Niech idzie do Teatru From Poland. Ktoś lubi muzykę rockową? Niech idzie do Utopii. Są koncerty, są heppeningi, tylko trzeba chcieć. Znane przysłowie mówi "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma". Zazwyczaj osoby żalące się, że w nie ma co robić, to gdyby nawet w Las Vegas mieszkały to i tak siedziałyby na dupsku w domu. Byłem w niejednym mieście do Czewy podobnym. I żadnych rewelacji w nich nie widziałem. To co przydałoby się w tym miescie, to więcej inwestorów i pracy. Jakiś basen z porządnego zdarzenia, ładnie wyglądające centrum no i ośrodek akademicki lepszej klasy (stać nas na to). Ale żeby to się zmieniło, należy dyskutować na tematy typu "co zrobić aby ciekawiej było". Dyskusje typu "ale dziursko ta Częstochowa" prowadzą do nikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
dzejes Re: Śmieszne i żałosne 10.05.06, 10:58 Zgadzam się z powyższym. Pamiętam kiedyś dyskusję na tym forum nt. miejsc, gdzie można się wieczorem w Częstochowie pobawić. Dyskucja błyskawicznie zdryfowała na "Gdzie można się tanio najeść". Wiem, że to żadna próbka statystyczna, ale coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
machara Re: Śmieszne i żałosne 11.05.06, 09:08 no niestety, częstochowa to badziewne miasto tak samo jak jego mieszkańcy. nienawidzę częstochowy i ludzi (niektórych) tam mieszkających. ulżyło mi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oes Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 09:16 zgadzam się z grisznakiem ludzie zacznijmy chodzić na imprezy, ale nie na siłę kurde, znowu pojawia sie problem ludzki, że trzeba wyłączyć TV i ruszyć d..pę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była częstoch. Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i IP: *.interpc.pl 11.05.06, 11:37 komu się nie podoba w Częstochowie niech przyjedzie do Bytomia. Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
parole11 Re: Częstochowa to nudna dziura w porownaniu do i 11.05.06, 14:15 Żebym tak ja mogła się choćby trochę ponudzić byłabym zadowolona.Już dzis mam 100 rzeczy do zrobienia i miejsc do odwiedzenia jesli tylko się zacznę......nudzić.Nasza tendencja do narzekania i krytykowania jest wszechobecna.Częstochowianie , pokażcie swój inny wizerunek na tym forum także , więcej optymizmu , więcej uśmiechu , więcej przyjaciół i nuda Wam przejdzie:) Pzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś