Gość: mat IP: *.parkitka.prenet.pl 29.05.06, 22:10 DR KOLODZIEJSKI NIE JEST FIZYKIEM Z TEGO CO MI WIADOMO!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Witek Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugutta" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 22:13 Uczcie sie tak sie kupuje Platworme żeby nie wystawiała swojego kandydata na Prezydenta. Teraz Rozpondkowa ma coś do stracenia jak wystartuje i przegra z Wroną to : "Wrona dał Wrona może i zabrać" W Platwormie nie mają jaj żeby sie Wronie postawić. Poza tym robia z nim wałki wiec co bedą fikać jak trZyma ich za gardło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 22:15 Oczywiście Platworma wyrzuca Piskorskiego a pielegnuje wRONE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idol Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 22:16 jaki jest synonim słowa wrona - krętacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariush Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 22:32 to Ponchała jest fizykiem a nie dr. Kołodziejski dobrze poczytaj a potem się wypowiadaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vernon Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 22:39 Ponoć jeszcze ostateczna decyzja nie zapadła. Czeka Wrona na decyzję Rady. Pytam PO JAKIEGO GRZYBA CZEKA, skoto dostał już list podpisany przez nauczycieli, którzy wiedzą, że dyrektor J.Kołodziejski dobrze sprawował swoja funkcję i go popierają. Po prostu ZDANIE NAUCZYCIELI SIĘ DLA WRONY NIE LICZY !!!! Sądzę, że nawet jeśli Rada Pedagogiczna i być może Kuratorium, poprą Kołodziejskiego to on i tak wybierze fizyka z Norwida. WRONA NIE MA KLASY, liczą się tylko interesy. A może trzeba pogrzebać gdzieś głębiej? A może ktoś ma jakieś "papiery" na Wronę? A może pan W i pan P to starzy znajomi? Warto zastanowić się nad tym problemem głębiej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ośka Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 23:00 Po takiej aferze, gdyby Pan Ponchała miał klasę to by ZREZYGNOWAŁ ! (ale czy są jakiekolwiek szanse, że tak się stanie? gdy ktoś poczuje, że może mieć władzę, czy łatwo z tego będzie mógł zrezygnować?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktoria Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: 84.5.174.* 30.05.06, 18:50 Wybujaly narcyzm,cyniczna obluda, klotliwosc i prowincjonalizm myslenia,ktos, kiedys tak wlasnie podsumowal tych co u wladzy.Nic dodac,nic ujac! Odpowiedz Link Zgłoś
elektrycy6 Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut 09.06.06, 18:48 Ponchałe popiera biskup !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwentka "Maria Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 23:25 Ja jako tegoroczna absolwentka ukochanego LO uważam iż szanowny prezydent zachował sie bardzo nie wporządku wobec nauczycieli uczniów rodziców, to był zupełny brak szacunku bo skoro przedstawiciele szkoły poszli do pana Wrony i przedstawili swoją koncepcje to powinna byc ona uszanowana a nie tak ni z grszki ni z pietruszki pojawia sie jakiś trzeci! Nic nigdy nie wiadomo może nastepca naszego dyrektora okaże się pozytywny nie chce go krytykowac gdyż go nie znam , lecz dr Kołdzieski uwazam był dobrym dyrektorem II LO i zasługouje na szacunek jaki i również całe nasze LO a tak naprawde jednym słowem olali nas !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec CZ Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: 80.48.49.* 30.05.06, 20:56 Witam. Gratuluje Panie Pąchała !! Jest Pan tym, ktory moze swoje 5 minut w zyciu wykorzystac. Jak tylko Pan obejmie stanowisko to prosze zrobic porzadki w II LO bo najwyzszy czas rozbic te rodzinne i kumoterskie ukladanki. Poprostu wielki klan wykorzystujacy mlodziez o czym mozna bylo pocztac przed balem maturalnym 2006. Ale jestem tez przekonany, ze II LO zacznie powoli sie liczyc w rankingach i na olimpiadach. Bo w koncu zacznie sie ksztalcic ludzi madrych na miare XXI wieku. Zycze Panu wielu odwaznych decyzji na miare standardow europejskich przy doborze pracownikow tych pedagogicznych i tych pozostalych. Mieszkaniec CZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolezanka z II LO Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugu IP: 82.160.8.* 30.05.06, 22:04 Drogi mieszkańcu CZ... Z tego co wiem, pan PONchała pracował w Norwidzie - tak, w tym samym w którym jest jeszcze więcej przypadków kumoterstwa niż w Traugucie (może i dlatego, że większa szkoła). kurcze - nawet w TZNie tak jest, że mama i synowa obok siebie. PS. taka drobna uwaga: To że tylko o II LO się tak GADA[plotkuje?], nie znaczy, że to jedyna szkoła, gdzie w kadra to rodzina. A tak przy okazji - ci nauczyciele, ktorzy są w tej szkole z kims spokrewnieni, jak na ironię, uczą najlepiej. Pewnie lepsza atmosfera w pracy. ehh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halutka Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 06:36 5:5 to remis.Zawsze fair play to dogrywka.a tutaj wskazano palcem po uważaniu,kto bardziej prawomyslny.I chociazby skały .../.no powiedzmy że użyję słowa tez rymowanego ale cenzuralnego/płakały to będzie na zasadzie ....bo ja tak chc,eeee Szkoda słów.Tylko milcząc ,dajemy zgodę na te wszystkie krętactwa.!Można zgłupieć dokładnie.Co by się nie zrobiło to bez efekty.Całkowite zniewolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Nareszczie IP: *.czest.enion.pl 30.05.06, 07:33 No nareszczie w II LO może nowy dyrektor zacznie pracować nad poziomem nauczania. Dotychczasowy dyrektor potrafił tylko bulwersować. Dość tego. Kołodziejski z dobrej szkoły zrobił dziadostwo. II LO nie liczy sie w żadnym rankingu szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
nika505 Re: Nareszczie 30.05.06, 20:52 uwazam ze najwyzszy czas na zmiane dyrektora. Nie wspominam mile jego osoby i uwazam ze poziom nauczania obnizyl sie i to bardzo, a szkoda bo kiedys IILO liczylo sie w rankingach.... obecnie zastanawiaja mnie kryteria przyjmowania ..... ?? samochod ?? GRATULACJE DLA NOWEGO DYREKTORA I POWODZENIA BO Z PEWNOSCIA BEDZIE POTRZEBNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sindbad Re: Nareszczie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 21:03 ale jaja, że ktoś coś takiego wypisuje. Od zeszłego roku jest rekrutacja elektroniczna ! Dostaliśmy na prawdę jednych z najlepszych uczniów ! Uczy się ich na prawdę rewelacyjnie. Komputera miły forumowiczu nie oszukasz łapówką, choćby to nawet był najnowszy Mercedes... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Nareszczie IP: *.autocom.pl 30.05.06, 22:10 nie zupełnie, "w pierwszej fazie" egzaminów słabsi uczniowie się nie dostaną, ale kto zabroni dyrektorowi dopisać ucznia na początku roku szkolnego ( rzecz jasna za odpowiednią sumę), z byle powodu np. przeprowadzki. dzięki temu że J. Kołodziejski nie zostanie dyrektorem padną wszystkie szkolne układy między rodzicami "wstawianych " do szkoły dzieci, nauczycieli którym załatwił prace itd. są protesty bo zaburzy się cały szkolny układ popleczników dyrektora. ma to swoje plusy i minusy. Pan kołodziejski był bardzo dobrym biznes menem zrobił remont szkoły (wcześniej była fatalna), ale jeśli chodzi o naukę.... chyba wiadomo jacy są niektórzy nauczyciele np uczący w kilku szkołach równolegle, na WSP (teraz Akademia Długosza) nie wiem czy w tej chwili też tak jest ale to nie byli dobrzy pedagodzy. Jakby ode mnie zależał wybór dyrektora to najlepsza była by pani wice dyrektor, doskonały pedagog, obowiązkowa i sprawiedliwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawny absolwent Re: Nareszczie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:01 Święte słowa ... z Schillerową było wcześniej podobnie. Też było towarzystwo wzajemnej adoracji - wybrani rodzice, nauczyciele itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sy Re: Nareszczie IP: *.chello.pl 06.06.06, 02:03 No nie - Honorcię porównywać z Januszkiem? Sorry ale muszę zaprotestować. Kołodziejskiemu można wiele zarzucieć, np to, że był radnym SLD (to już sprawa światopoglądu), ale nie porównuj inteligentnego gościa, który ma klasę intelektualną, z panią dyrektor Szyller. Tak się skłąda, że kilkanaście lat temu miałem okazję poznać oboje, jako prosty uczeń II LO. Kiedy czytam takie pierdoły to mi się robi smutno, że temat wywołuje takie emocje. Nad czym tu deliberować? Konkurs, to konkurs. Wygra lepszy, chociaż pewnie będa tacy którzy powiedzą, że był ustawiony. Każdy wybór spotyka się z podobnym zarzutem. Januszka lubię, ale zawsze trzeba zostawić miejsce dla nowego pokolenia. Nie znam sprawy - może zmiana będzie dobra, a może nie. Tego nie wiem, bo może to zamiana przeszłości na przeszłość. może powinien być ktoś młodszy, ale wiek to nie jedyne kryterium! Zdecydowanie protestuję jednak przeciwko stawianiu w jednym szeregu Kołodziejskiego (jako dyrektora szkoły) z Szyllerową (jako dyrektorką szkoły). Przecież sprawa wspominanych tzw. rankingów, w dużej mierze wiąże się z zamożnością absolwentów. Kiedy zaczynałem II LO faktycznie można było oceniać szkołę po procencie absolwentów, którzy dostali się na studia. Ale teraz? Kiedy wystarczy wywalić kasę na stucia w Wyższej Szkole Pierdzenia i Malkontenctwa w dowolnym mieście? Dajcie spokój z tymi rankingami... tak naprawdę to - moim zdaniem - bedzie można ocenić poziom przygotowania uczniów do dorosłego życia za kilkanascie lat. Wtedy, kiedy każdy ex_II_LO, będzie miał czas wystarczająco się wykazać. Bo inaczej czas płynie np. dla absolwentów którzy poszli w misję, czy komerchę, a inaczej dla tych, którzy zostali nauczycielami, urzędnikami, czy lekarzami. Moi koledzy z klasy robią wszystko to, co wymieniłem, a nawet więcej. Niektórzy dobrze żyją na emigracji, inni się stoczyli, z tego co słyszałem. Ale to bardziej sprawa charakteru i przypadku niż tego, jaka była szkoła. Moim zdaniem było fajnie, chociaż podczas nauki wieszałem psy - i to nie na dyrektorce, lecz pani od chemii. Ja niedawno poszedłem w komerchę, wcześniej była misja. Taka karma. Zobaczymy co będzie dalej - staram się być szczęśliwy i jestem. Boże, ile w Was jest zacietrzewienia... Czołem biję Trauguciakom, a szczegolnie - zgodnie ze wskazaniami natury sentymentalnej - rocznikowi '92. Sy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Nareszczie IP: *.man.czest.pl 31.05.06, 14:56 święte słowa absolwencie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leila Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 07:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=18169608&a=18169608&v=2&wv.x=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 07:53 czas na nowych dyrektorów, którzy zmienią oblicze szkół, w tym przypadku - II LO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boozar Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.lynic.com 30.05.06, 09:16 Tak tak :) Juz leca zmieniac oblicza skol;) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: 212.160.86.* 30.05.06, 08:34 Jedno jest pewne. Dyrektora powinno się zmienić. Lojalki podpisywane przez nauczycieli na hura nie są miarodajne. Większość bała się nie podpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teral Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 30.05.06, 09:01 Konkurs, konkurs- a może tak przybliżono by czytelnikom jakie warunki były postawione przy konkursie i kto wchodził w skład komisji i jak głosował- skończmy wreszcie z anonimowością i udawaniem demokracji.A swoją drogą niech się kałamarze cieszą, że prezydenciunio klechy nie wybrał na to stanowisko hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fs Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:08 Głosowanie jest w czasie konkursu TAJNE proszę szanownego forumowicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boozar Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.lynic.com 30.05.06, 09:15 Moze czas to zmienic. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 72.21 Dorota Malicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:06 Istnieje salomonowe wyjście. Wszyscy mogliby je zaakceptować, Prezydent i Rada Pedagogiczna. Jest nim powołanie świetnej Pani wicedyrektor Doroty Malickiej. Nie muszę więcej pisać, gdyz każdy zgodziłby się na pewno na takiego dyrektora a zainteresowani wiedzą, że jest to osoba ze wszech miar kompetentna. Świetny organizator i doskonale przygotowany wicedyrektor. Ma jeszcze jeden atut - jest absolwentem i nauczycielem naszej szkoły. Takim ruchem Panie Prezydencie zażegnałby Pan spór a kazda ze stron byłaby usatysfakcjonowana. Mam nadzieję, że Dorota Malicka odwalająca pracę przez ostatnie 6 lat wreszcie zostanie uhonorowana za ciężką pracę na rzecz szkoły. To najlepszy kandydat. W sprawie dwóch pozostałych kandydatów z przyczyn oczywistych wypowiadać się nie bedę. [co do Pani wicedyretor - to co napisałem jest wyłacznie moim prywatnym zdaniem, o którym nie wiem nawet sama zainteresowana]... z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Złoty Ząb Re: Dorota Malicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:10 PEŁNE POPARCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 72.21 Re: Dorota Malicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 19:31 Rozważmy wszystkie za i przeciw. W tej chwili dyrektor Kołodziejski już przegrał. Będzie wrogiem Pana W. oraz Pana B., jednocześnie atmosfera skandalu, w jakiej Ponchała wchodziłby do szkoły również nie jest korzystna dla Pana W. oraz Pana B.. Dla Pana Ponchały nie byłoby to nominacja "luksusowa". Niewątpliwie ucierpi na tym wizerunek dwóch partii, których potknięcie skrupulatnie wykorzysta częstochowska lewica przed zbliżającymi się wyborami samorządowymi. W tej trudnej dla wszystkich sytuacji (i tu współczuję zarówno dyrektorowi Kołodziejskiemu, Panu Ponchale, ale przede wszystkim Panu W i Panu B.) należy dimateralnie dążyć do kompromisu. Zatem jaki kierunek można przyjąć? Należy uznać, że dziś jest niemal pewne, że zwolennicy dyrektora K. zrozumieli, że nie są w stanie forsować dalej kandydata. Jednocześnie cześć Rady jest oburzona narzucaniem "z góry" kandydata, którego nie znamy. I to także należy zrozumieć. Jedyny wyjściem, które jeszcze wczoraj wydawało się mglistym, nieoczekiwanym, a dziś staje się wręcz koniecznością, gdyż wśród nauczycieli zdobywa sobie bardzo silny wpływ jest nominacja Pani wicedyrektor na stanowisko dyrektora. Dlaczego? Złagodzi spór. Gwarantuje spokojną realizację programów, brak wstrząsu. Ma poparcie wewnątrz i wszystko wskazuje na to, że powoli kiełkuje ten pomysł również na zewnątrz. Każdy zgodziłby się na Malicką. Powód jest prosty. Oskarżenia o mianowanie swoich ludzi jest zawsze niewygodne i zawsze bardzo niebezpieczne. W takim mieście, jakim jest Częstochowa stanowi to niebagatelną część programu "uderzania" w Pana W. [skądinąd w miarę zasłużonego dla miasta człowieka] – Czarny Pijar stworzony na tym wydarzeniu stanie się ciągnięciem w dół. Należy tego uniknąć. Czasami kapitan okrętu musi wyrzucić część ładunku, aby statek dopłynął do portu. Wybory są zbyt blisko, aby ryzykować tak sporo. Gdybyście dziś, jutro – zupełnie bez obciążeń zapytali nauczycieli kogo chcieliby widzieć na stanowisku szefa [bez obciążeń tzn. bez nacisku] 80 % bez wahania odpowiedziałaby Dorotę Malicką. Ta myśl przecież dojrzewała od dwóch lat. W istocie, gdyby nie startował dyrektor Kołodziejski bez wątpienia kandydatką naszego grona byłaby Dorota Malicka. I zapewniam, że tutaj poparcie byłoby prawdziwie monolityczne. Przecież każdy wymieniał ją na kandydata z grona w przypadku nie startowania dr Kołodziejskiego. Zapewniam, że nie zmieniono zdania. Zastanawiamy się nad oficjalnym poparciem tej kandydatury. Proszę zwrócić uwagę na to, że wielu rodziców wyraża się po kontaktach z tą osobą w samych superlatywach. Jej doświadczenie będzie procentowało w szkole na stanowisku dyrektora. Zaręczamy, że jest to nasze prywatne zdanie, z którym w/w osoba nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 72.21.4 Re: Dorota Malicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:13 Pani Malicka! Jeśli nie teraz to kiedy? Uważam, że wszyscy Cię poprzemy! Powinnaś zostac dyrektorem II LO im. Traugutta. Nikt inny nie zasługuje na to to w tej chwili BARDZIEJ NIŻ TY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: Dorota Malicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 14:27 Zdecydowanie za! Kompetentna, szanowana w gronie i niezwykle pracowita. Można normalnie z Nią pogadać. Kiedy trzeba - zgani, kiedy zasłużysz - pochwali. Jestem na TAK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 72.21 Panie Prezydencie proszę to przeczytać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 14:38 Panie Prezydencie! Dorota Malicka - cała Rada poparłaby ją. Pan wyszedłby z twarzą, My także. Proszę to przemyśleć. To jedyna droga komunikacji. Inne są niemożliwe. Przepraszamy, że internetem. Proszę Nas zrozumieć, ale ma Pan szansę stać się człowiekiem, który zażegna konflikt i pokaże że DOBRO II LO im. R. Traugutta [dla Pana jako organu prowadzącego] jest Najważniejsze. Niech TYM trzecim będzie najlepszy kandydat. Prosze mi wierzyć, że wzbudziłby Pan powszechny szacunek wśród NAS nauczycieli taką OPATRZNOŚCIOWA nominacją. Wiemy, że nie wolno tego robić od razu. Prosimy się zastanowić. W niczym nie naciskamy. Tylko prosimy o Dyrektora którego wszyscy uznalibyśmy za najlepiej przygotowanego do tej roli. Szkoda, że ta kandydatura nie pojawiał się wcześniej. Atuty D. Malickiej: - duży staż pracy - merytorycznie przygotowany nauczyciel - świetny kontakt z ludźmi - szacunek uczniów - powszechny szacunek Koleżanek i Kolegów z pracy - jest Trauguciakiem - jest jedną z Nas i najlepiej zna szkołę i jej potrzeby. - 6 lat była wicedyrektorem naszej szkoły - jest bardzo dobrze oceniana. - ostatnie: Gdyby ta kandydatura zostałaby wysondowana przez Pana Prezydenta, wiem że prawie każdy nauczyciel zaakceptowałby ją bez zastrzeżeń. Wręcz z nadzieją. Jeśli chciałby Pan Nam pomóc to właśnie o to prosimy. Mamy nadzieję, że Pan to przeczyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha ale bzdurki tylkoooo nieeee toooo IP: 82.160.8.* 30.05.06, 22:10 czy wszystkie te posty były pisane przez tą samą osobę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: tylkoooo nieeee toooo IP: *.autocom.pl 30.05.06, 22:19 sadze że nie przez jedną też uważam że Malicka jest świetnym pedagogiem i nadaje sie do tego, bedzie cos robiła i pilnowała pozimu szkoły a nie dbała o własne interesy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiepan Re: tylkoooo nieeee toooo IP: 80.53.75.* 30.05.06, 22:59 Dajcie szansę Ponchale, bo naprawdę jest dobrym nauczycielem. Zmysł organizatorski również posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawska Re: tylkoooo nieeee toooo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 23:08 Ma swoją prywatną firmę, niech się w niej wykazuje. Chyba, że firma już splajtowała (co nie świadczyłoby najlepiej o umiejętnościach kierowniczych tegoż pana). A tak przy okazji, jeśli już zasiądzie na dyrektorskim stołku w Traugucie, to rozumiem że firma (niepubliczny ośrodek dokształcania nauczycieli) zawiesi działalność, bo tak chyba stanowi prawo. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiepan Re: tylkoooo nieeee toooo IP: 80.53.75.* 31.05.06, 00:04 Jest dyrektorem tego ośrodka dokształcania, a czy to jest jego własność nie wiem. Jest to szkołą sieciowa więc nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:26 jeżeli traugutt jest szkołą z tradycjami, to chyba stanowisko kierownicze powinna zająć osoba, która uczyła się kiedyś w tym LO i która zna choć trochę zasady działania tej szkoły?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.trustnet.pl 30.05.06, 09:46 Chodziłem do szkoły w czasach PRL , niektórzy dyrektorzy byli czerwoni inni różowi ale : ZAWSZE PORZĄDNI . Teraz nic sie nie liczy , dyrektorem może być każdy , p . Kołodziejski był w PZPR : wywalić ! , p. Ponchała jest w PO : przyjąć ! Co mi to przypomina : ZSRR , przywożenie ludzi w teczce ... smutne przyszły czasy , zal mi p. Kołodziejskiego , żal mi nauczycieli , rodziców i uczniów - sa tylko przedmiotami w rozgrywkach " polityków " Oby tak dalej : IV rzeczpospolita ... Ludowa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiepan Przesadzacie IP: 80.53.75.* 30.05.06, 10:06 Jak dla mnie to ta burza jest troszkę dziwna. Znając życie II LO nie jest jedyną szkołą gdzie tak zrobiono, a cały szum wywołały środowiska sympatyzujące z Kołodziejskim. Robiąc wielkie halo wokół sprawy zamierzają zniechęcić Ponchałę od przyjęcia nominacji. Kto wie może autor artykułu to jakiś były pupil Kołodziejskiego. Co do Traugutta to może faktycznie czas na zmiany. Kiedyś ta szkoła była w czołówce naszych szkół. Obecnie wyprzedza ją Sienkiewicz i zapewne kilka innych szkół też się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: Przesadzacie IP: *.trustnet.pl 30.05.06, 10:48 Tam gdzie władza postępuje nawet zgodnie z prawem ale niezgodnie z wszelka logika i moralnośćia tam trzba o tym głośno mówić , że tak nie zrobiono w innych wypadkach - trudno i żle ! Kiedy komus dzieje sie krzywda trzeba o tym mówic a nie milczeć , a pan Ponchała , który pewnie jest zwykłym porządnym człowiekiem jesli jest rzeczywiście członkiem Po i stosuje sie do jej założeń programowych i etyki politycznej to zrezygnuje z takiej dziwnej propozycji pana wrony ... ale honor nie jest rzecza zbyt często spotykaną ps . tez jestem członkiem PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trauguciak Re: Przesadzacie IP: *.ids.czest.pl 30.05.06, 11:59 Nie bardzo mogę się z tym zgodzić. Traugutt (od dobrych kilku tak) nie ma "dobrej prasy" w Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.czestochowa.agora.pl 30.05.06, 10:51 Pan prezydent najwidoczniej uznał, że „Traugutt” to kiepskie liceum. Facet, który był zbyt kiepski, żeby zostać dyrektorem „Słowackiego” (przegrał tam konkurs) do „Traugutta” jest - zdaniem prezydenta - wystarczająco dobry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzona Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 11:13 Szanowna Rado Pedagogiczna II LO im. R. Traugutta Ruszcie do ataku!!! Nie dajcie się zwieść "okrągłym słówkom"!!!Samo pismo niewiele zmieni!!! To Wy będziecie pracować z nowym szefem (otrzymanym w teczce w prezencie). Czyżby każdy mógł zostać dyrektorem Waszego liceum? Rada Pedagogiczna, Rodzice i Uczniowie muszą mieć wpływ na to co się dzieje w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 12:08 lepiej naucz się czytać ze zrozumieniem (nie pisze tu przecież, że Kołodziejski jest fizykiem!!!!!!!!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 30.05.06, 12:27 Jestem absolwenetem Traugutta, byłem w 4 klasie jak dyr został Kołodziejski, zaczął od zmiany wszystkiego co wprowadziła poprzednia Dyrektor,(nawet strony po której stoją uczniowie na sali na rozpoczęciu). Jest strasznym gburem i partyjniakiem, nie wspominając o gadkach jakie sprzedaje uczniom. Od początku się nie nadawał a teraz robicie z jego odejcia wielka sprawę. Jak przejmował szkołę Traugutt był jedną z dwóch najlepszych szkół w częstochowie. Ajak jest teraz??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.ids.czest.pl 30.05.06, 12:37 przecież dyrektor kołodziejski też został wybrany klucza partyjnego.czas na zmiany.zmieniłbym też nauczycieli "Swięte krowy",którzy byli zawsze pewni siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whisky007 Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 12:51 kołodziejski był dobrym dyrektorem ?? nie rozśmieszajcie mnie ... szyllerowa ... to był dyrektor ... ale co niektórzy z Was mogą o tym wiedzieć ? kołodziejski tylko zniszczył renomę szkoły, na którą jego poprzednicy pracowali tyle lat. nie wiem, czy ponchała jest dobrym kandydatem, ale na pewno swej funkcji nie powinien już dłużej pełnić kołodziejski. podoba mi się pomysł z osadzeniem na tym stanowisku malickiej. pozdrowienia dla wszystkich starszych absolwentów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rae Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 13:14 Ja tam kołodzieja lubiałem, chociaż czasami miał cięzkie akcje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.ids.czest.pl 30.05.06, 13:40 no właśnie mówisz "lubiałem" to świadczy o poziomie tego "renomowanego"lo w ostatnich latach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.trustnet.pl 30.05.06, 14:28 Wiecie co ... podobno wicedyrektorem ma zostać p. Paciepnik ! Juz mu to obiecano jeśl,i wpłynie na nauczycieli , ale jak ktoś własnych uczniów wysyła do siebie na korepetycje !!! Skandal i tyle ten pseudo konkurs i ta nagonka na kołodziejskiego , Irlandia , szkocja i Hiszpania czekają , tam jet normalnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Anonimowy informator Gazety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 14:36 Bardzo proszę, aby ów "anonimowy informator" GW nie wypowiadał sie w imieniu nauczycieli Traugutta, bo NIKT mu TAKICH PEŁNOMOCNICTW NIE DAŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 72.21 Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 14:37 Panie Prezydencie! Dorota Malicka - cała Rada poparłaby ją. Pan wyszedłby z twarzą, My także. Proszę to przemyśleć. To jedyna droga komunikacji. Inne są niemożliwe. Przepraszamy, że internetem. Atuty D. Malickiej: - duży staż pracy - świetny kontakt z ludźmi - szacunek uczniów - powszechny szacunek Koleżanek i Kolegów z pracy - jest Trauguciakiem - jest jedną z Nas i najlepiej zna szkołę i jej potrzeby. - 6 lat była wicedyrektorem naszej szkoły - jest bardzo dobrze oceniana. - ostatnie: Gdyby ta kandydatura zostałaby wysondowana przez Pana Prezydenta, wiem że prawie każdy nauczyciel zaakceptowałby ją bez zastrzeżeń. Wręcz z nadzieją. Jeśli chciałby Pan Nam pomóc to właśnie o to prosimy. Mamy nadzieję, że Pan to przeczyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 14:51 To co teraz Gostku zaprezentowaleś jest po prostu RYNSZTOKIEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gj Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 15:07 "Prezydent czeka na opinię kuratorium i rady pedagogicznej "Traugutta"." Jak można wydać opinię nt kogoś, kogo się nie zna, kogoś, kto nie odważył się stanąć przed nauczycielami i przedstawić swojej koncepcji rozwoju szkoły??? Pisanie do RP II LO, że argumentem za powołaniem p. Ponchały jest przedstawienie koncepcji pracy liceum (Słowackiego), która zyskała w oczach p.prezydenta (a która nie została zaakceptowana przez komisję konkursową) uważam za czystą hipokryzję ze strony p. Wrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l. Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 15:38 Tak jak jedność Rady jest fikcją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 72.21 Koleżanki i Koledzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 16:41 Koleżanki i Koledzy! Piszę do Państwa jako 72.21. Jestem jedną / jednym z Was. Przeczytacie to zapewne wszyscy, dlatego wybrałam właśnie to miejsce i czas. Piszę pod pseudonimem, gdyż przyczyny są zbyt oczywiste, aby ujawniać się personalnie. Ale właśnie forma, sposób winien dać Nam wszystkim sporo do myślenia. Jesteś przeciwko Kołodziejskiemu – boisz się Kolodziejskiego, jesteś przeciwko Ponchale – boisz się Ponchały. Arkusze siatek jeszcze nie zamknięte. Każdy może nie znaleźć się na etacie. Boimy się. Zarówno o obecnym dyrektorze [przy niezaprzeczalnych zasługach ale i braku dyscypliny w szkole] jak i potencjalnie o panie Ponchale [przy życiorysie, który wskazuje, że jest to człowiek porządny, dobry nauczyciel i organizator.] możemy dyskutować. Jednak my nauczyciele potrzebujemy kogoś z Nas. Kto pracuje jako nauczyciel - zna sprawy Nas. I jedynym, który skupia w sobie każde oczekiwanie jest Malicka. To kandydatura, którą każdy poparłby bez wahania. Mówiło się o niej i namawiało. Ale przecież On pewnie nie kandydowała z tych samych powodów z powodu których My piszemy tak jak piszemy. Podejrzewam, że gdyby Prezydent Wrona wezwał przecież urzędującą wicedyrektor i zapoznał się z OPINIĄ [prawdziwą] Nas jako RADY - Dorota Malicka zostałaby bezapelacyjnie Dyrektorem szkoły. Proszę nie zapominać, że uczniowie byliby również zdecydowanie zachwyceni i dumni. Nie bez kozery wśród uczniów cieszy się nieposzlakowana opinią fachowego chemika, świetnego pedagoga. Naprawdę nie jest to bez znaczenia! Jest jej kolejnym atutem. Pokażmy, że potrafimy ją wesprzeć jeśli się waha! Wpisujmy się z prośbą by wreszcie Nas reprezentowała! Ludzie nie zmarnujmy znów szansy i uhonorujmy CZŁOWIEKA, na którego głowie jest tak naprawdę szkoła od 6 LAT! Jeśli nie wesprzemy jej teraz to KIEDY? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emu Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 17:32 jeśli wysyła na korepetycje to robi to w domu a nie jak inni w szkolnych klasach po południu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 15:09 A co TY wiesz o Kołodziejskim. Takich zmian w zabudowie szkoły nie było przez 19 lat panowania Pani Szyller (która poza tym też została wybrana "z klucza"). Nowe okna, zlikidowane boksy, szafki, biblioteka, która pomiesci księgozbiór wraz z miejscem przeznaczonym na czytelnię... wiadomo, czsaem był kontrowersyjny, ale zrobił WIELE DOBREGO DLA SZKOŁY !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleżanka z pracy Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 15:13 Dorota Malicka to jest istotnie kandydat komprosmisowy. Czytam i także zgodziałabym się na nią. To jest najlepszy kandydat. Ale ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Złoty Ząb Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 15:17 Nie ma żadnego "ALE". Dorota jest najlepsza. PANIE WRONA, zadziałaj pan, będziemy Ci wdzięczni dozgonnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobi Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 15:56 To co napisał gostek to szcera prawda , sam pan paciepnik mówił o tym publicznie ( nie o korepetycjach rzecz jasna tylko o swojej nowej funkcji ) Dobrze gostku że nie milczysz , popieram !Trzeba mieć źle w głowie żeby watpić w ustawienie tego konkursu - był po to by obsadzić stanowiska , za marne groszę i poparcie polityczne , żenada kompletna . A gdzie dobro uczniów , gdzie wola rodziców ? Czy to sie nie liczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwy bobi Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 16:23 To, co niektórzy piszą tutaj o Andrzeju Paciepniku jest po prostu porażającym chamstwem. Jedyny, który miał odwagę zaprezentować własne zdanie! Bobi i Gostku CZYLI JEDNA I TA SAMA OSOBO ! Nie zasługujesz na to aby być Nauczycielem! I proszę jaka zgodność Rady Pedagogicznej - zupełnie JAK NA BIAŁORUSI .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obecny absolwent Traugutt - potrzebuje dyscypliny - PILNIE!!! IP: *.man.czest.pl 30.05.06, 17:37 Traugutt - potrzebuje dyscypliny - PILNIE!!! Tak jest prawda, dyrektor poprzedni byl "prawie OK", ale za jego kadencji brakowalo (i to nawet BARDZO) dyscypliny. To wlasnie dzieki temu "Trauguciaki" kiedys byli jednymi z najlepszych studentow w Polsce. Teraz tez sa dobrzy, ale niestety tylko dobrzy i jest ich zdecydowanie mniej, dlaczego????? Zycze takiego dyrektora, ktory tak poprowadzi szkole, aby powrocila powszechna opinia, o dyscyplinie i dobrym wychowaniu w Traugucie... Byloby milo to uslyszec ponownie... Pozdrawiam wszystkich - Traugutt to byla wspaniala szkola !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kto go tam wie Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:44 Kołodziejski? Nie będę komentował! Jakie jazdy są ze studniówkami w Traugutcie. Wie każdy kto go kończył za kadencji pana dyrektora. I to nie jedyny przykład rządów pana dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.ghnet.pl 30.05.06, 19:59 napisano, że Kołodziejski zrobił wiele dobrego dla Traugutta...wymienił okna itp. Jasne, no bo wypadałoby jakąś część kasy, którą rodzice dawali Panu K. za zdaną maturę swych pociech przeznaczyć na szkołę. Zdziwieni?? Przecież temat łapówek "maturalnych" miał miejsce i to w szczególności w ostatnich latach. Niestety, w ciągu ostatnich 8 lat Traugutt bardzo obniżył swe loty, a jedynymi ludźmi, którzy jeszcze ją trzymają przy życiu są tacy "zapaleńcy" jak p. Podgórski, Jaskóła, Malicka. A kandydatura Doroty Malickiej jest moim zdaniem najlepszym możliwym wyborem. Osoba z doświadczeniem zarówno pedagogicznym jak i organizatorskim. Potrafi zarządzać taką instytucją, jaką jest placówka szkolna, posiada autorytet, sympatię i poparcie w środowisku pedagogicznym. Niech ktoś wreszcie przejrzy na oczy i postawi odpowiedniego człowieka na odpowiednim miejscu!! czyt. Dorotę Malicką jako Dyrektora II LO. Jeszcze nie jest za późno, aby naprawić to, co zepsuł w ostatnich latach dr K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery [...] IP: 87.239.176.* 30.05.06, 20:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remigiusz Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 20:41 Od pewnego czasu śledze to co sie tu dzieje i włos mi sie jeży na głowie , operujecie nazwiskami sami pozostając anonimowi , piszecie że ten jest taki a ten taki , obrzucacie sie błotem , jak tak można ? Tak sobie myślę że najbardziej cierpią dzieciaki . Wszelkie decyzje władz i wszystkie te wpisy ich w końcu dotycza , to one będą uczniami i absolwentami szkoły , której narzuca sie dyraktora , której nauczyciele dyskutują o sprawach szkoły nie z nimi ale na forum internetowycm . Ludzie ! to może kazdy przeczytac nawet w bardzo odległym zakatku świata . Nie wstyd wam ? Chceie Ponchały , Kołodziejskiego , malickiej to kulturalnie przedstawcie swoje racjie zbierzcie kandydatów niech przedstawia swoje wizje , osiągnięcia , publicznie i wobec publiczności . a nie anonimowo , niegrzecznie , złośliwie . Jesteśmy ludżmi a nie bestaimi , CYWILIZACJA , pamietajcie o tym . a szkoła jest nie dla prezydenta , dyrektora , nauczyciela , rodzica dla DZIECI ! Znam dobrze trauguta i to srodowisko , ale nic konkretnie nie napisze bo dla takiej dyskusji nie warto , zyczę autoreflaksji i mam nasdzieję że to niebawem nastąpi . Odpowiedz Link Zgłoś
nika505 ?? 30.05.06, 21:25 bez przesady jaki pajac, pewnie musiales uczyc sie na jego zajecia (na ktorych trzeba bylo ruszyc glowa) i to Ci nie odpowiadalo... zastanow sie co mowisz, p. Jaskola ma wiedze i chce ja przekazac uczniom, zeby chociaz wychodzac z IILO posiedli wiedze historyczna Pozdrowienia dla p.Jaskoly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: ?? IP: *.autocom.pl 30.05.06, 22:46 apropo czego to jest? chetnie sie przyłączę do dyskusji niestety nie miło wspominam pana jaskółe, bynajmniej nie przeszkadzało mi to ze sie trzeba uczyć ale stosunek do uczniów a raczej jego brak, dziwne odzywki ( jego ulubiona "bo mnie rodzice w zyciu nie ustawili"). Uwazam że jest na prawde żałosny , nieopanowany w tym co robi i mówi. Przechodzi jakis kryzys tego że nie został prawnikiem tylko musi sie męczyć z uczniami, nie rozumiem tego człowieka ale moze zaczoł by sie leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczery Re: ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 19:39 Cóż, niestety nie moge zgodzic sie z twoja opinią, historii nie uczył mnie Jaskóła i nie boleje z tego tytułu, dodajmy że skończyłem studia ściśle związane z historią. Jeśli chodzi o Jaskółę to mało który nauczyciel za spóźnienie na lekcje 2 minuty stawia ultimatum, albo robisz 20 pompek albo załatwie ci obniżone sprawowanie. Jest bo bynajmniej śmieszne. A staranie się aby udowodnic komuś że nie ma racji za wszelką cenę kojarzy mi się bardziej z nowym układem rządzącym niż z edukacją. Także mogę swobodnie powtórzyć zę Jaskóła to pajac!!! Aha i to tytułowanie się "Profesor Jaskóła" hehehehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antywrona Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.man.czest.pl 30.05.06, 20:42 Wrona jest bezwzględny w działaniu i wątpię , by ustąpił. Ma w życiorysie niepowołanie tych dyrektorów co wygrali konkurs bo nie byli swoi. Może wreszcie kartka wyborcza jesienią wyeliminuje go raz na zawsze z gry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkanie CZ Gratulacje dla Pana Pąchały !!! IP: 80.48.49.* 30.05.06, 21:02 Witam. Gratuluje Panie Pąchała !! Jest Pan tym, ktory moze swoje 5 minut w zyciu wykorzystac dla dobra tej szkoly. Jak tylko Pan obejmie stanowisko to prosze zrobic porzadki w II LO bo najwyzszy czas rozbic te rodzinne i kumoterskie ukladanki. Poprostu wielki klan wykorzystujacy mlodziez o czym mozna bylo pocztac przed balem maturalnym 2006. Ale jestem tez przekonany, ze II LO zacznie powoli sie liczyc w rankingach i na olimpiadach. Bo w koncu zacznie sie ksztalcic ludzi madrych na miare XXI wieku. Zycze Panu wielu odwaznych decyzji na miare standardow europejskich przy doborze pracownikow tych pedagogicznych i tych pozostalych. Mieszkaniec CZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Gratulacje dla Pana Pąchały !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 21:09 Jak mu tak gratulujesz, to chociaż z szacunku dla niego napisz poprawnie jego nazwisko !!! Krzysztof Ponchała Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec CZ Re: Gratulacje dla Pana Ponchała !!! IP: 80.48.49.* 30.05.06, 21:16 Przepraszam Pana za zmiane nazwiska. mieszkaniec CZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtx co ten wrona wyprawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 22:09 czy częstochowa to czyjś prywatny folwark z niewolnikami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubię wrony Re: co ten wrona wyprawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 23:08 Lubię wrony. W berżeretkach, balladach, kanconach Bardzo rzadko jest mowa o wronach, A ja mam taki gust wypaczony, Ze lubie wrony… Los im dolę zgotował nie lekką, Cienką gałąź i marne poletko, Czarne to to i w ziemi się dłubie A ja je lubię… Gdy na polu ze śniegiem wiatr wyje Żadna wrona przez chwilę nie kryje Ze dlatego na zimę zostają Że źle fruwają… Ale wrona czy młoda czy stara, Się do tego dorabiać nie stara Manifestów i ideologii I to ją zdobi… Gdy rozdziawią dziób wiedzą dokładnie Że ich głosy brzmią raczej nie ładnie Lecz nie wstydzą się i nie tłumaczą Ze brzydko kraczą… I myśl w głowach nie świta im dzika By krakaniem udawać słowika By krakaniem nieść sobie pociechę I to jest w dechę… Żadna wrona się także nie łudzi Ze postawi ktoś stracha na ludzi Co na wrony i we dnie i nocą Czyhają z procą Wrony fruną z godnością nad rżyskiem Jak by dobrze im było z tym wszystkiem I w tym właśnie zaznacza się wronia Autoironia… Nie udają słodyczy nieszczerze Mężnie trwają w swym szwarccharakterze Nie składają w komorę zasobną Jak więcej dziobną Widza ze mimo wszelkie przemiany Nie wyrosną na rżysku banany Nie zamienią się w kawior pędraki Bo układ taki… W berżeretkach, balladach, kanconach Bardzo rzadko jest mowa o wronach, A ja mam taki gust wypaczony, Ze lubie wrony… Los im dolę zgotował nie lekką, Cienką gałąź i marne poletko, Czarne to to i w ziemi się dłubie A ja je lubię… ( Wojciech Młynarski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polepiona Uczniowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 23:51 W całych tych swoich dywagacjach, szanowni dorośli, nie zapominajcie, że chodzi także o nas! UCZNIÓW Traugutta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec ucznia Re: Uczniowie IP: *.hcz.com.pl 31.05.06, 08:59 Witam Bardzo slusznie, liczy sie interes uczniow a nie polityka. Pana Ponchala jest fizykiem i ma dobre przygotowanie na to stanowisko. Zapewne dobierze sobie dobrych nauczycieli a klike i uklady rodzinne powoli rozwali. Uczniowie trzymajcie za Panem Ponchala !!! bo w przeciwnym razie mozecie stracic wiele!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Uczennicy Re: Uczniowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:16 Ojcze Ucznia, zanim napiszesz, przeczytaj artykuł i wszystkie wpisy. Widać jasno, że Pan Ponchała również przychodzi z pewnego "układu" (co za modne dziś słowo) - jest to sprawa ewidentna i nie podlegająca właściwie dyskusji. Nikt nie kwestionuje jego przygotowania do pełnienia tej fukcji. I zgadzam się, człowiek przychodzący w ramach nowego układu rozwali stare układy, ale nie ma się co łudzić - wprowadzi nowe. Niech Pan nie będzie taki naiwny. Jak w dzisiejszych czasach dorosły człowiek może w coś takiego wierzyć? Nie apelujmy do uczniów, aby opowiadały się za kimkolwiek, tylko raczej do Pana Prezydenta Wrony o dokonanie właściwego wyboru. W tym miejscu przychodzi mi na myśl tylko jedna osoba: wicedyrektor Traugutta, pani Dorota Malicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic Re: Uczniowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 13:14 Mialam 2 dzieci w tej szkole .Dla mnie dyrem powinien być nauczyciel II LO A.Mleczko. Jest problem , że nie chce .Ta obecna dyrektura byle jaka. Trzeciego dziecka nie wyślę do Traugutta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volt Re: Uczniowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 17:47 E tam ... nie wyśle Pani. Lepiej przysłać. Szkoła z przyszłością! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 14:28 A ja uważam, że najlepszy byłby p. Jacek Wiekiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 72.21 Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najlepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:07 Po prostu Pani Malicka zasługuje na to! Jestem tego pewna. I bedę pisała tak do konca ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarocin Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 18:36 Wikiera ? hahahaha:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obecny maturzysta Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 20:31 Kołodziejski-od niego każdy będzie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remigiusz Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 21:36 zanim znów zgłosicie 100 dobrych kandydatur to dowiedzcie sie że: - p.Malicka jest odpowiedzialna za część spraw administarcyjnych w szkole ale ( bo takie sa przepisy ) nie ma funkcji wicedyrektora i nigdy jej nie miała . Może to źle , może dobrze , ale to prawda ! Utarł sie zwyczja żeby ją tak nazywać , tak jak nauczycieli liceów nazywa sie profesorami chociaż nie wszyscy nimi są . Wicedyrektorem jest p. Borkowski . - p.malicka nie spełnia jednego z kryteriów : nie ma ukończonego zarzadzania oświatą , a takie " szkolenie " jest niezbędne by pełnić taka funkcję ! Teraz możecia zgłaszać propozycje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 21:45 Mylisz się. Ma ukończone zarządzanie oświatą, była i jest zastępcą dyrektora. Warto sprawdzić informacje, zanim poda się je do publicznej wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remigiusz Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 21:58 Nic prostszego - informacje o pracownikach szkoły sa jawne , przyjdx do szkoły i poproś o dokumenty . p.Malicka nie może byc wicedtyrektorem bo szkoły o tylu uczniach ( i klasach ) co Traugutt moga mieć tylko 1 wicedyrektora , poczytaj ustawę o systemi oświaty , sprawdź statut szkoły , i nie wprowadzaj ludzi w błąd , te czasy dawno juz minęły .LUDZIE TRZEBA CZYTAĆ I SPRAWDZAĆ , BO MAJĄ NAS TU CHYBA ZA ANALFABETÓW ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edga Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 22:05 Jeśli się powołujesz na ustawę Z dnia 7 września 1991 r. " systemie oświaty" to pokaż proszę gdzie znalazłeś informację o ilości wicedyrektorów w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: III Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 22:05 Nie uważam cię za analfabetę. Nadal twierdzę, że to co piszesz nie jest zgodne ze stanem faktycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 22:15 Treść z BIP Osoba: Dorota Malicka Stanowisko / funkcja: Zastępca Dyrektora Województwo: śląskie Powiat m. Częstochowa Gmina M. Częstochowa (gmina miejska) Miejscowość Częstochowa Ulica KILIŃSKIEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sen Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 15:54 dYREKTOR kOłODZIEJSKI TAKżE MA SWOJE ZASłUGI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emu Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 16:45 chyba nie znacie prawdziwej natury p malickiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mentos Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: 195.189.52.* 06.06.06, 23:30 D.M. jest najgorsza, ja sie nie zgadzam! 3/4 mojej klasy nie widzi jej w roli dyrektora. Główne powody, to to, że: jest wyjątkowo niemiła, rzadko stoi po stronie uczniów... ostatnia osoba która by się za nami wstawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Nie ma wątpliwości-Dorota Malicka bylaby najl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 07:27 stawiała a nie wstawiała. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezstronny Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 18:49 Niech nauczyciele wybiorą sobie Dyrektora , a uczniowie nauczycieli.!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.vf.shawcable.net 01.06.06, 19:45 Gość: uczeń 30.05.06, 22:46 + odpowiedz chetnie sie przyłączę do dyskusji niestety nie miło wspominam pana jaskółe, bynajmniej nie przeszkadzało mi to ze sie trzeba uczyć ale stosunek do uczniów a raczej jego brak, dziwne odzywki ( jego ulubiona "bo mnie rodzice w zyciu nie ustawili"). Uwazam że jest na prawde żałosny , nieopanowany w tym co robi i mówi. Przechodzi jakis kryzys tego że nie został prawnikiem tylko musi sie męczyć z uczniami, nie rozumiem tego człowieka ale moze zaczoł by sie leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 07:18 Użytkowniku Włodku my tu piszemy w innym temacie. Spróbuj przeczytać o czym jest wątek. Posty powinny do niego pasować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B 52 Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 23:07 Ty Wlodku chyba jednak jestes pedalem! Jaskola nie pedal,dal ci kosza to sie mscisz. Przeciez u was w kanadzie jest wiecej pedalow i tam se znajdz jakiegos pana do przytulania.Jak mu jeszcze zaplacisz to bedzie ci zawsze przytakiwal i mowil ze jestes najinteligentniejszy ze wszystkich homo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oioi Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 20:36 Anonimowy informator jest "Przestępcą" gdyż podpisał dokument obligujący go do tajemnicy służbowej posiedzeń Rady Pedagogicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLA P Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 20:42 Gratuluję i jestem pewna , że sobie poradzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Verdad Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 01:55 Po pierwsze nauczyciele muszą wiedzieć, że "dzieci i ryby głosu nie mają" i w ramamch rozładowywania stresu mogą co najwyżej parę banieczek postawić. Po drugie pan Ponchała i tak jest nie do ruszenia i dyrektorem musi zostać. Los padł akurat na Traugutta... Przypomnę tylko historię, która wydażyła się kilkanaście lat temu za pierwszych rządów Wroniastego tadusza ojca czewy. " dawno dawno temu, za jasną górą na ulicy była sobie szkoła podstawowa (wtedy było jeszcze normalnie i nie było gimnazjów). Opodal szkoły był sobie wolny domek jako mieszkanko pracownicze. wszyscy oczywiście ostrzyli sobie ząbki na tą wspaniałą chatkę. Było wielu, którym takie lokum mogło się przydać np. młode małżeństwo nauczycieli bez mieszkania itp itd. po długich debatach komisja (???) rozstrzygnęła, że domek otrzymują państwo Nieponcha - Ła - kariera jako, że mieli tylko mieszkanie w centrum czewy - no ale w nim trza było dawać korki, a gdzie tu mieszkać? Tak w ogóle to był to pierwszy rok pracy w tej małej wiejskiej szkółce żony Nieponcha- Ła - Kariery. I w tym domku żyją sobie długo i szczęśliwie państwo przyszłe dyrektorostwo. Pij mlaeko będziesz miękki Miej plecy Będziesz wielki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: musik7 Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 08:58 Pan ten winien chyba zastanowić się nad tym wszystkim, bo niebawem będzie na niego tyle brudu i syfu się lało, że może lepiej pozostać fizykiem w Norwidzie. Toż to prestiż i wyspoka pozycja. Po co mu to wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: 80.53.75.* 04.06.06, 18:33 Chyba nikt nie pamięta o przeszłości Pana dr Kołodziejskiego, przypomnę : wykładowca filozofii marksistowskiej na Politechnice Częstochowskiej i ówczesnej WSP. Można też przypomnieć zachowanie tego pana w czsie kolizji z taksówkarzem, po prostu pojechał do domu gdzie z nerwów wypił trochę alkoholu, oczywiście już po kolizji, wcześniej był trzeźwy jak niejeden wychowanek Traugutta ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwd Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 18:34 Nie wiem nic na ten temat, Czy możesz przybliżyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 19:18 Ciekawe, że właściwie nikt nie robi problemu panu SZEFOWI KACZYŃSKIEMU za to, że również podpierał się samym LENINEM w swej pracy doktoskiej.... żaden argument kolego... liczy się to jak szkoła wygląda TERAZ, a jak wyglądała gdy przychodził (wtedy to była ruina, bez okien, szatni.....) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.vf.shawcable.net 05.06.06, 06:45 Gość portalu: ferment napisał(a): > Ciekawe, że właściwie nikt nie robi problemu panu SZEFOWI KACZYŃSKIEMU za to, że również podpierał się samym LENINEM w swej pracy doktoskiej.... Nie prawda. Ja robie. Bo nie musial, a zechcial... I jeszcze paru takich jak ja. Z Niesiaolowskim WlACZNIE... > żaden argument kolego Niby w sytuacji, kiedy Giertych jest kumplem Leppera, a oni obaj wysciskuja sie z Kaczorami, to masz racje, ale jakis niesmak zostaje jesli sie wspomni kim byli politrucy rzuceni na sektor pedagogiczny przez zdrowe sily Narodu ze wsparciem NASZEJ PARTII. Tzn. niekoniecznie mojej:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 22:00 Verdat , na drugi raz jak będziesz o czymś pisał to sprawdz u żródła a nie opieraj sie na tym co Ci powiedziała Gożdzikowa( mam na myśli mieszkanie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: set Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 22:39 A to ciekawe ... Jak to ktoś dostał mieszkanie? Czy dom od miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Verdad Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 20:58 po pierwsze nie mieszkanie a domek za boiskiem szkolnym. po drugie skoro Goździkowa kłamie to może nam powiesz coś o akcie notarialnym i cenie jaką państwo Nieponcha-Ła-Kariera zapłacili za ten domek? I na drugi raz jak coś będziesz dementował to pamiętaj, że nie wystarczy powiedzieć: " to fałsz i pomówienie" ale trzeba wyjaśnić prawdę, całą prawdę i tylko prawdę. pozdrawiam wszystkich karierowiczów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 12:00 Napisałes ze p.Ponchala majac mieszkanie w srodmiesciu otrzymal domek .Tak zrozumialam z twojej wypowiedzi . Wiec jeszcze raz pytam gdzie to sprawdziles ze p.Ponchala mial mieszkanie . Mozna mieszkac a wcale nie byc wlascicielem tego mieszkania np. mozna u kogos mieszkac , mozna wynajmowac od kogos . Wiec na drugi raz zanim cos napiszesz albo zarzucisz komus ze klamie to DOBRZE sprawdz Nie szukaj tanich sensacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Verdad Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 20:07 To nie jest tania sensacja tylko zwkła nieprzyzwoitość ze strony państwa Nieponcha- Ła -Kariera. Bo tak jak napisałem: rzecz działa się przed paroma laty gdzieś za pierwszej prezydentury Wroniastego - nie było jeszcze gimbusów itp. Pani żona rozpoczęła pracę i prosze w nagrodę, że tak ładnie rozpoczęła proszę domek obok szkoły. Mieszkanie, które użytkowali tak jak napisałeś nie było wtedy ich własnością(lecz bardzo bliskiej osoby) - co nie zmienia faktu, że trzepali w nim korki. Ale czy z moralnego punktu widzenia to im powinno się przyznać ten domek? Przypomnę, że kontrkandydatami było młode małżeństwo nauczycieli pracujące w tej szkole już jakiś czas a pomieszkujące w akademiku. I nie chodzi mi tutaj o tanią sensację ale o moralność i poczucie godności, uczciwości i prawdy, których to przymiotów wspomnianemu wyżej kandydatowi najwyraźniej brakuje. Wszystko jest do sprawdzenia w księgach wieczystych i wydziale edukacji. Jeżeli kłamię to najlepiej zwrócić się do pana Nieponcha - Ła - Kariera o wyjaśnienie i opublikowanie dokumentów. Ja z oczywistych względów tu i teraz zrobić nie mogę. I piszę to tylko po to bo jestem oburzony w jaki sposób MIANUJE się dyrektora renomowanego liceum nikogo z zainteresowanych(uczniowie, rodzice, nauczyciele) nie pytając o zdanie. Dyrektorem zostaje osoba, która jest typem karierowicza umiejętnie wykorzystującego osobiste koneksje. Czy twoim zdaniem to jest idealne rozwiązanie dla tego liceum ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 72.21 Potrzebym nam dyrektor łaczący cztery elementy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 09:26 Nieszczęście naszego liceum, jak również innych szkół, i to nie tylko w Częstochowie, również w całej Polsce jest nadmierne upolitycznienie. Wcale nie chodzi tu o przynależność nauczycieli do partii politycznych, gdyż to gwarantuje, a każdym razie nie zabrania im Konstytucja, lecz ciągłe zakusy na mianowania „swoich” ludzi. System powoływania [procedura] dyrektorów jest niewydolna. Niezwykle rzadko wybiera się na szefów placówek oświatowych ludzi, którzy na to zasługują, a swoimi kompetencjami nie pozostawiają żadnych wątpliwości co do właściwego wyboru. Tak jest niestety. Oczywiście nie możemy teraz rozmawiać o tym, co w tym systemie nie działa lub działa źle, gdyż w tej konkretnej sytuacji niewiele to zmieni. Żadna szkoła nie lubi [my nauczyciele w szczególności] być zarządzana przez człowieka „z zewnątrz”. W zasadzie jednak to „z zewnątrz” dyskwalifikuje wśród Nas kandydata. I to jest problem. Każdy boi się nowego, ale przecież każdy z nowym spotkać się musi. Nowe może być zdecydowanie lepsze! Oczywiście istniej w szkole grupa ludzi, która straciłaby znacznie, gdyby dyrektorem zostałby Ponchała. Zakończyłby się sytuacje w których ucieka się z lekcji lub inne ... Oni są teraz najgłośniejsi. Uważają, [słusznie zresztą] że ich pozycja jest zagrożona. Są to ludzie przed emeryturą, z wyjątkiem młodego opiekuna samorządu uczniowskiego, który został polecony przez Pani Cz.. Jest również grupa nauczycieli, która tylko zyskałaby na przyjściu Ponchały. Są to nauczyciele, dzięki którym w szkole dzieje się tak dużo [nie musze wymieniać nazwisk] a którzy dziwnym trafem są „karani” za swoja aktywność. Stanowi to samo w sobie kuriozum oświatowe. Jako nauczyciele nie zdaliśmy żadnego egzaminu z demokracji. Nie możemy stanowić wzoru dla naszych uczniów. Przegraliśmy! Zostaliśmy wciągnięci przez obie strony w próbę wyboru dyrektora w sytuacji patowej po konkursie. Obie strony chciały [aczkolwiek obie były pewne zwycięstwa] legitymować się poparciem Rady Pedagogicznej – nauczycieli. Oczywiście obie strony, uważają, że Rada Pedagogiczna jest wtedy korzystnym ciałem, gdy popiera kandydata projektowanego przez dana stronę. Sytuacja Nas przerosła, gdyż wszyscy musieliśmy zdawać egzamin z poparcia dla jednej ze stron. I wtedy przyszła myśl. Nauczycieli myśleli, że skoro są pytani o zdanie to mogą je wyrazić! I zupełne zaskoczenie sięgnęło zenitu. Ani Kołodziejski, ani Ponchała tylko Dorota Malicka. I tu pojawia się konsternacja wyrażana w zaciekłych i niesmacznych atakach na Pana Kołodziejskiego i Pana Ponchałę. Wyciąga się coraz więcej brudów, a każda ze stron nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa w tym swoistym „dobijaniu” przeciwnika. Oskarżenia o łapówki [bez dowodów!] oskarżenia o przychylność władz w otrzymywaniu jakiegoś domku [bez dowodów] stawia i Nas - nauczycieli jak i władze miasta w sytuacji NIESMACZNEJ, DYSKONFOTROWEJ. Przecież z jednym z Panów będziemy musieli pracować! I to zarówno nadzór pedagogiczny jak i nauczyciele. Atmosfera w szkole zdecydowanie się pogorszyła. Każdy boi się porozmawiać ze sobą. Osiągnięto cel. Skłócono Nas. Po co? Nie potrafię udzielić odpowiedzi? Chciałbym zaapelować do nauczycieli, aby trzymali klasę i starali się nie wciągać w ten spór. Apeluję o to, abyście Państwo nie opisywali sytuacji który stawiają jedną ze stron w złym świetle, gdyż cechuje się to kategorią zwykłych pomówień! W dyskusji nie widziałem, aby dwójka kandydatów zaczęła spierać się o program szkoły. Problemy związane z jakością pracy w szkole. Ogólnie rzecz ujmując nie zdarzyło mi się przeczytać czegoś merytorycznego w tym wątku, co pisali zwolennicy bądź Kolodziejskiego bądź Ponchały. Wyjścia są dwa. Albo doprowadzimy do spotkania obu kandydatów i niech obaj przedstawią nam swoje programy, albo ... dyrektorem zostanie Dorota Malicka popierana przez większość nauczycieli [dziś jest to informacja zupełnie pewna!]. Spotkanie odpada! Żadna ze stron nie zgodzi się na nie! Powód jest prosty! Żadna ze stron NIE TRAKTUJE POWAŻNIE ZDANIA RADY PEDAGOGICZNEJ przydając jej rolę kwiatka do kożuch. Nikt jednak nie przewidywał, że nauczyciele mają własne zdanie. Skoro nas pytacie. Zarówno jedna i druga strono konfliktu, to proszę. Dyrektorem II LO im. Romualda Traugutt winna zostać Dorota Malicka, której programem jest ciężka, sumienna praca w szkole przez 6 lat na stanowisku wicedyrektora. Udowodniła, że nie kojarzy się z nią nic złego, wręcz przeciwnie. Jest osobę w naturalny sposób widzianą i przewidywaną na to stanowisko. W tym większość nauczycieli była rzeczywiście bardzo zgodna. To widać. Warto zaznaczyć, że mianowanie Pani Malickiej, przy rzucaniu jej kłód pod nogi w postaci nieprawdziwych informacji jakoby nie spełniała wymogów formalnych – obalanych jeden po drugim, jest dowodem, że ta kandydatura była brana pod uwagę. Zdaje się, że poza ewidentnym poparciem Malickiej w naszej szkole ukształtowało się pragmatyczne podejście innych .... Kończąc chcielibyśmy, aby dokonano wyboru, który nie będzie wykorzystany w zbliżających się wyborach samorządowych. Nie chcemy, aby dyrektor szkoły stawał się osobą uwikłaną w spory co do „jakiegoś mianowania”. Stanowisko dyrektora, przy ogromie zdaań jakie leżą przed nowym dyrektorem są na tyle poważne, że musi on łaczyć poaprcie czterech elementów: Miasta i władz Oświatowych, Rodziców, Nauczycieli i Uczniów! Jedyną osobą, która posiada w rękach wszystkie wkazane elementy jest Dorota Malicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:36 Ja nie chcę z Tobą polemizowac czy ta decyzja byla słuszna i moralna .Chodzi mi tylko o fakty . A fakty mówiąa co innego niż Ty piszesz w Swojej pierwszej wypowiedzi.Na drugi raz napisz prawdę i pozwól innym ocenić . Pozdrawiam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To zły kandydat. Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 09:40 Jak Pamiętam, Kołodziejski to cyniczny choć postępowy aparatczyk PZPR. Pracował jako lektor (rodzaj speca od propagany)w KW PZPR. Ponieważ szybko łapał kontakt z młodzieżą, mocodawcy w latach osiemdziesiątych skierowali go na odcinek walki ideologicznej wśród młodych ludzi. Pracował na Politechnice Cz i WSP oraz w Traugucie. W drugiej połowie lat osiemdziesiątych na zlecenie komunistów prowadził badania nad poglądami młodieży akademickiej. Rezultaty badań miały być wykorzystane do wypracowania sposobów pracy ideologicznej PZPR o młodych ludzi. Badania zostały nawet opublikowane, dzieło nosi tytuł "Poglądy młodzieży akademickiej na Państwo i jego problemy". Uważam, że Kołodziejski to persona typowa dla ówczesnych elit PZPR-owskich. Rodzaj wykształconego, cynicznego oportunisty, dla mnie dość obrzydliwy. Nie tak sobie wyobrażam leadera szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: musik7 Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 09:50 czyli mamy DWÓCH ludzi systemu. jeden systemu koloru czerwonego, drugi systemu koloru czarnego. kogo wolicie? ale jaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 09:51 Zapominacie o Malickiej. Ona spoza jakiegokolwiek systemu, układu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 11:16 Pewnie właśnie dlatego nie ma szans... dzisiejsze czasy, i wydarzenia wyraźnie pokazują, że trzeba BYĆ w układzie, by się gdzieś załapać... (widać to od szczytu, do samego dołu). Ale jak Wrona to czyta, to może pojmie, że choć raz mógłby się wykazać i poprzeć kogoś, kto w układzie nie jest. Tyle, że on pewnie i tak tego nie przeczyta i pewnie i tak mu nikt nie doniesie, czego chcą masy. Tyle, że TO MASY zadecydują jesienią... PANIE WRONA, nauczyciele, uczniowie też się do tej MMASY zaliczają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 12:19 Ciekawa jestem kto zgodziłby się na takie wyjście? Rozważmy wszystkie za i przeciw. W tej chwili dyrektor Kołodziejski już przegrał. Będzie wrogiem Pana W. oraz Pana B., jednocześnie atmosfera skandalu, w jakiej Ponchała wchodziłby do szkoły również nie jest korzystna dla Pana W. oraz Pana B.. Dla Pana Ponchały nie byłoby to nominacja "luksusowa". Niewątpliwie ucierpi na tym wizerunek dwóch partii, których potknięcie skrupulatnie wykorzysta częstochowska lewica przed zbliżającymi się wyborami samorządowymi. W tej trudnej dla wszystkich sytuacji (i tu współczuję zarówno dyrektorowi Kołodziejskiemu, Panu Ponchale, ale przede wszystkim Panu W i Panu B.) należy dimateralnie dążyć do kompromisu. Zatem jaki kierunek można przyjąć? Należy uznać, że dziś jest niemal pewne, że zwolennicy dyrektora K. zrozumieli, że nie są w stanie forsować dalej kandydata. Jednocześnie cześć Rady jest oburzona narzucaniem "z góry" kandydata, którego nie znamy. I to także należy zrozumieć. Jedyny wyjściem, które jeszcze wczoraj wydawało się mglistym, nieoczekiwanym, a dziś staje się wręcz koniecznością, gdyż wśród nauczycieli zdobywa sobie bardzo silny wpływ jest nominacja Pani wicedyrektor na stanowisko dyrektora. Dlaczego? Złagodzi spór. Gwarantuje spokojną realizację programów, brak wstrząsu. Ma poparcie wewnątrz i wszystko wskazuje na to, że powoli kiełkuje ten pomysł również na zewnątrz. Każdy zgodziłby się na Malicką. Powód jest prosty. Oskarżenia o mianowanie swoich ludzi jest zawsze niewygodne i zawsze bardzo niebezpieczne. W takim mieście, jakim jest Częstochowa stanowi to niebagatelną część programu "uderzania" w Pana W. [skądinąd w miarę zasłużonego dla miasta człowieka] – Czarny Pijar stworzony na tym wydarzeniu stanie się ciągnięciem w dół. Należy tego uniknąć. Czasami kapitan okrętu musi wyrzucić część ładunku, aby statek dopłynął do portu. Wybory są zbyt blisko, aby ryzykować tak sporo. Gdybyście dziś, jutro – zupełnie bez obciążeń zapytali nauczycieli kogo chcieliby widzieć na stanowisku szefa [bez obciążeń tzn. bez nacisku] 80 % bez wahania odpowiedziałaby Dorotę Malicką. Ta myśl przecież dojrzewała od dwóch lat. W istocie, gdyby nie startował dyrektor Kołodziejski bez wątpienia kandydatką naszego grona byłaby Dorota Malicka. I zapewniam, że tutaj poparcie byłoby prawdziwie monolityczne. Przecież każdy wymieniał ją na kandydata z grona w przypadku nie startowania dr Kołodziejskiego. Zapewniam, że nie zmieniono zdania. Zastanawiamy się nad oficjalnym poparciem tej kandydatury. Proszę zwrócić uwagę na to, że wielu rodziców wyraża się po kontaktach z tą osobą w samych superlatywach. Jej doświadczenie będzie procentowało w szkole na stanowisku dyrektora. Zaręczamy, że jest to nasze prywatne zdanie, z którym w/w osoba nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 12:26 tylko KTO wytłumaczy to Panu prezydentowi Wronie, no pytam się KTO. Może TY, skoro tak świetnie argumentujesz tu na forum? Czy on się o tym dowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8 Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 13:11 Albo Ponchała albo Malicka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To zły kandydat Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 09:09 Uważam, że nie w kolorze rzecz, lecz w ocenie co jest wartością. Serwilizm i oportunizm to nie są cechy, które warto wpajać młodym ludziom. Dlatego uważam, że Kołodziejski jest złym kandydatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 09:32 a czy to nie dotyczy przypadkiem również i drugiego kandydata, pana P? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wew Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 11:03 Ciekawa jestem kto zgodziłby się na takie wyjście? Rozważmy wszystkie za i przeciw. W tej chwili dyrektor Kołodziejski już przegrał. Będzie wrogiem Pana W. oraz Pana B., jednocześnie atmosfera skandalu, w jakiej Ponchała wchodziłby do szkoły również nie jest korzystna dla Pana W. oraz Pana B.. Dla Pana Ponchały nie byłoby to nominacja "luksusowa". Niewątpliwie ucierpi na tym wizerunek dwóch partii, których potknięcie skrupulatnie wykorzysta częstochowska lewica przed zbliżającymi się wyborami samorządowymi. W tej trudnej dla wszystkich sytuacji (i tu współczuję zarówno dyrektorowi Kołodziejskiemu, Panu Ponchale, ale przede wszystkim Panu W i Panu B.) należy dimateralnie dążyć do kompromisu. Zatem jaki kierunek można przyjąć? Należy uznać, że dziś jest niemal pewne, że zwolennicy dyrektora K. zrozumieli, że nie są w stanie forsować dalej kandydata. Jednocześnie cześć Rady jest oburzona narzucaniem "z góry" kandydata, którego nie znamy. I to także należy zrozumieć. Jedyny wyjściem, które jeszcze wczoraj wydawało się mglistym, nieoczekiwanym, a dziś staje się wręcz koniecznością, gdyż wśród nauczycieli zdobywa sobie bardzo silny wpływ jest nominacja Pani wicedyrektor na stanowisko dyrektora. Dlaczego? Złagodzi spór. Gwarantuje spokojną realizację programów, brak wstrząsu. Ma poparcie wewnątrz i wszystko wskazuje na to, że powoli kiełkuje ten pomysł również na zewnątrz. Każdy zgodziłby się na Malicką. Powód jest prosty. Oskarżenia o mianowanie swoich ludzi jest zawsze niewygodne i zawsze bardzo niebezpieczne. W takim mieście, jakim jest Częstochowa stanowi to niebagatelną część programu "uderzania" w Pana W. [skądinąd w miarę zasłużonego dla miasta człowieka] – Czarny Pijar stworzony na tym wydarzeniu stanie się ciągnięciem w dół. Należy tego uniknąć. Czasami kapitan okrętu musi wyrzucić część ładunku, aby statek dopłynął do portu. Wybory są zbyt blisko, aby ryzykować tak sporo. Gdybyście dziś, jutro – zupełnie bez obciążeń zapytali nauczycieli kogo chcieliby widzieć na stanowisku szefa [bez obciążeń tzn. bez nacisku] 80 % bez wahania odpowiedziałaby Dorotę Malicką. Ta myśl przecież dojrzewała od dwóch lat. W istocie, gdyby nie startował dyrektor Kołodziejski bez wątpienia kandydatką naszego grona byłaby Dorota Malicka. I zapewniam, że tutaj poparcie byłoby prawdziwie monolityczne. Przecież każdy wymieniał ją na kandydata z grona w przypadku nie startowania dr Kołodziejskiego. Zapewniam, że nie zmieniono zdania. Zastanawiamy się nad oficjalnym poparciem tej kandydatury. Proszę zwrócić uwagę na to, że wielu rodziców wyraża się po kontaktach z tą osobą w samych superlatywach. Jej doświadczenie będzie procentowało w szkole na stanowisku dyrektora. Zaręczamy, że jest to nasze prywatne zdanie, z którym w/w osoba nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To zły kandydat Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 13:07 Nie wiem czy to dotyczy innych kandydatów, nie znam ich i nie opowiadam się za nimi. Znam jednak niektóre dokonania na niwie marksizmu-leninizmu Kołodziejskiego i dlatego uważam, że to zły kandydat na dyrektora szkoły. Jeżeli ktoś wie o kompromitujących zachowaniach w przeszłości pozostałych kandydatów, to także ma szanse je ujawnić choćby na tym forum. Chodzi przecież o wybór najlepszej kandydata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 17:28 Ostatnie lata pracy pana Kołodziejskiego udowodniły, że nie ma on żadnego związku z duchem Marksizmu i Leninizmu. Okazał się być świetnym gospodarzem... To tak, jakby sądzić pana Kaczyńskiego, dlatego że w swym doktoracie odwoływał się do samego LENINA - prawda? Liczy się to co się robi teraz, a nie przesżłość, teczki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To zły kandydat Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 22:40 Jest jednak różnica między wkładem w marksizm-leninizm profesora Kaczyńskiego a doktora Kołodziejskiego. Ten drugi wsółtworzył i propagował - jak pisałem wcześniej był lektorem KW PZPR w Czestochowie - marksizm-leninizm. Profesor Kaczyński zaś kontestował tą zbrodniczą ideologię i demontował system zniewoleia, który powstał na jej gruncie. Apeluję, aby nie zapominać o tym, że marksizm-leninizm - co do skali- doprowadził do tych samych spustoszeń i zbrodni co nazizm. Nigdy o tym nie zapominajmy! Przeszłe uczestnictwo w ruchach czy organizacjach zbrodniczych lub też dawna kompromitująca aktywność nie może być nie brana pod uwagę przy obsadzaniu tak ważnego stanowiska jak dyrektor szkoły. Przecież nikt rozsądnie myślący nie zgodzi się na obsadzenie stanowiska dyrektora przedszkola przez człowieka ze skłonnościami sadystycznymi czy pedofilskimi, choćby ten nawet deklarował, że miał je dawniej ale obecnie już nie. Nie twierdzę, że Kołodziejski nie ma talenów organizacyjnych lub jest złym gospodarzem. Wręcz przeciwnie uważam go za sprawnego intelektualnie i interpersonalnie reprezentanta awangardy robotniczo-chłopskiej. Jeżeli jednak stałbym przed wyborem jednego z kilku kandydatów o podobnych predyspozycjach kierowniczych na dyrektora szkoły, to rozważałbym także postawę kandydatów w przeszłości. Aktywność Kołodziejskiego na niwie marksizmu-leninizmu niestety go kompromituje i dlatego jest złym kandydatem na szefa placówki mającej wpływ na kształtowanie postaw młodych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 23:46 Ale z ciebie ideologiczny purysta. Aż żal czytac. A co niby ten drugi zrobił, czy może zrobić dla szkoły? Nikt z grona nawet słowa nie słyszał, nikt nie przestawił pedagogom tej szkoły choćby cząstki programu kontrkandydata... A tymczasem pan Kołodziejki, jak mówisz opętany marksizmem-leninizmem, NAWET RAZ nie pokazał po czyjej politycznie stronie stoi w czasie swego dyrektorowania. A tymczasem nowy ma przyść pod hasłem "rozbijania układów". A może powinien przyjść pod hasłem "tworzenia nowych"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To zły kandydat Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 01:16 Drogi Fermencie, nie chodzi o ideologiczną czystość. Raczej o to, że jeżeli dyrektor-nauczyciel ma ciszyć się prestiżem, to z całą pewnością nie może być skompromitowany. Niestety działalność - aktywna! - w partii komunistycznej - zbrodniczej! - speldoru nie przynosi. Nie da się niestety budować prestiżu zawodu niedostrzegając kompromitujących epizodów z przeszłości ważnych reprezentantów profesji. Na tym forum napisano również, że po spowodowaniu wypadku samochodowego Kołodziejski uciekł do domu i się upił. Czyli albo w chwilach krytycznych nie panuje nad swoimi reakcjami albo jest krętacz, bo był pijany w chwili spowodowania wypadku. I jedno i drugie jest złą rekomendacją dla osoby kierującej innymi osobami, szczególnie młodzieżą. Nie wiem czym wsławili się inni kandydaci na dyrektora liceum. Pisałem już, że ich nie znam i nie popieram. Niestety miałem okoliczność z Kołodziejskim i dlatego twierdzę że jest złym kandydatem. Odnośnie prezentacji pogladów Kołodziejskiego. Nie jest on ani typem tow. Gomułki ani tow. Siwaka, nie musi być dosłowny w swoich wypowiedziach. Wnikliwi słuchacze i obserwatorzy wiedzą jednak po której stronie stoi Kołodziejski. Warto spóbować zsyntetyzować system wartości Kołodziejskiego w oparciu o rozkładane w rozmowie akcenty, poruszane tematy i sposób argumentowania. Niestety, nie jestem skłonny uznać go za "porządnego" komunistę - był przecież etatowym pracownikiem parii komunistycznej - tylko dlatego, że ma wiele więcej intelektu niż dopiero co wymienieni partyjni prostacy. Jeszcze raz apeluję: nie zapominajmy czym był aparat wykonawczy partii komunistycznej, jaką rolę pełnił przez 40 lat, ile ludzkich dramatów spowodował. Może mały ekseryment? Czy szanowny polemista zaakceptowałby jako dyrektora szkoły do której posyła swoje dzieci osobę, która pracowała w aparacie propagandy partii nazistowskiej? Otóż ja nie zaakceptowałbym, stawiam bowiem znak równości między dwoma zgubnymi ideologiami komunizmem i nazizmem. W świtele dokonań na niwie marksizmu tow. Kołodziejskiego, zupełnie nie trafiony wydaje mi się wyzierający z Twojego listu argument, że K. coś już zrobił do szkoły. Obawiam się, że działaność partyjna i "załatwienie czegoś" dla szkoły słabo się porównują. Znów kwestia wartości. Przy okazji. Inni forumowicze są zdania, że za swojej kadencji Kołodziejski raczej obniżył poziom nauczania i prestiż Trauguta. Zgodzasz się z takim sądem? Przy okazji czy ktoś wie co było tematem dysertacji doktorskiej Kołodziejskiego? A może ktoś zna temat magisterium? Kończąc, chcę wyrazić nadzieję, że list ten nie spowodował w Tobie żalu większego niż moja poprzednia korespondencja. Gdyby jednak, to się nie poddawaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tango Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 01:32 z przekonania jestem socjalistą. Jestem na tyle młody, że nie zdążyłem zapisać się do PZPR ale należało tam 10 mln ludzi wielu dla kariery, wielu dla łatwiejszego życia a wielu dla idei (słowo dzisiaj chyba obce) Mój dziadek przed wojną też był socjalistą. Walczył u boku Pisudskiego o prawea robotników i to on wpoił mi wartości równości solidarności społecznej, od[powiedzialności i patriotyzmu. W okresie 1945-1989 działo się wiele złego ale nie wszystko było złe (np. nie kradli na taką skalę i z przyzwoleniem rzekomego prawa tak jak teraz) Nie wszyscy którzy należeli do PZPR byli bee tak jak nie wszyscy którzy należą, należeli do "Solidarności" to kryształy. Nie znam osobiście Kołodziejskiego ale z tego co przeczytałem to zarzucasz mu głównie przeszłość z czasów PRL a mówimy o Kołodziejskim jako o dyrektorze liceum. A'propos partii nazistowskiej to teraz minister edukacji z takiej się wywodzi i ciekaw jestem gdzie poślesz sweoje dziecko czyżby na Madagaskar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqq Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 06:18 Synu 10 milionów ludzi to do Solidarności należało, a nie do PZPR. najwięcej PZPR miał 2,3 mln + 300 000 kandydatów. Więc mniej bredni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.vf.shawcable.net 05.06.06, 07:20 Gość: Tango 05.06.06, 01:32 + odpowiedz z przekonania jestem socjalistą. To zobacz czym sie roznil przedwojenny socjalizm od komunizmu, Jestem na tyle młody, że nie zdążyłem zapisać się do PZPR ale należało tam 10 mln ludzi wielu dla kariery, - ale jestes na tyle duzy, zeby wiedziec, ze do pzpr nalezalo w szczytowym okresie ok 3 mln w duzej czesci dla kariery. 10 mln to bylo w Solidarnosci niekoniecznie dla kariery... w wiekszosci z przekonania, ze komunosocjalizm byl do dupy. wielu dla łatwiejszego życia - dedykuj to Janosikowi. a wielu dla idei (słowo dzisiaj chyba obce) - Blad dla KORYTA, bo to byla ich IDEA. Mój dziadek przed wojną też był socjalistą. Walczył u boku Pisudskiego o prawea robotników i to on wpoił mi wartości równości solidarności społecznej, od [powiedzialności i patriotyzmu. Tylko, ze za Marszalka uchwalono taki kodeks pracy, ktory powojenni komunisci mieli w ...duzym powazaniu. Nie mowiac juz o innych sprawach zwiazanych z robotniczym wysilkiem i praca. O patriotyzmie to moze zmilczmy, bo szkoda wspominac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To zły kandydat Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 23:43 Szanowny Tango, troszkę przesadziłeś, bowiem przewodnia siła narodu składała się z ok. 2 mln ludzi. Jest jednak dylemat, co to znaczy "porządny komunista"? Czy to jest ideowy komunista czy praktyczny? Ideowy to taki, który historyczną koniecznością usprawiedliwiał zbrodnie. Jestem przekonany, że Twoja wiedza historyczna z pewnością pozwoli Ci wyliczyć jednym tchem 10 największych zbrodni. Praktyczny, to ten co podpierając się ideologią należycie zaspakajał swoje potrzeby. Który z nich był porządny? A może naszkicuj własną charakterystykę porządnego komunisty i wskaż przykład takiej postaci historycznej. Spóbujesz? Masz rację, zarzucam Kołodziejskiemu obrzydliwe zachowania z przeszłości. Uważasz, że nie mam prawa do pamięci? Przecież nie skazuję go na stos, uważam tylko, że z powodów brzydkiej przeszłości jest złym kandydatem na dyrektora. Ale może przecież udzielać korepetycji lub prowadzić sklep spożywczy. W czym przejawia się Twoim zdaniem nazizm Romana Giertycha? Masz przykłady jego nazistowskich wypowiedzi lub czynów? Mogę zrozumieć, że nie lubisz RG, ale nie zwalnia Cię to z odpowedzialności za to co piszesz i mówisz. Odnośnie wysyłania dzieci na Madagaskar, czy wiesz kogo endecja chciała wysłać przed wojną tamże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 07:14 Szybko - bo mam mało czasu - posłałbym dziecko, bo jak widać z zeszłorocznego naboru, najwięcej chętnych do Traugutta... Poziomu nie obniżył, o czym świadczy właśnie ilość punktów wymaganych do przyjęcia do szkoły - argument o obniżeniu poziomu UPADA. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=42680180&a=43043905 Znowu jesteśmy Mistrzami w Kosza... pokonaliśmy wszystkie szkoły - właśnie dzięki wizji Pana Dyrektora, który miał odwagę powołać klasę pocz części sportową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To zły kandydat Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 23:55 A jaki odsetek absolwentów Trauguta za kadencji Kołodziejskiego studiuje na pięciu najlepszych uczelniach w Polsce. Gratulacje za mistrzostwo. To istotnie świadczy o wyczuciu K. Będąc komunistą raczej niewysokiej rangi zawsze trzymał z wysokimi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 06.06.06, 02:15 może lepiej żeby Komisja Egzaminacyjmna upubliczniła wyniki egzaminów maturalnych wg liceów i nauczycieli w tych szkołach. Jak wolny wybór to do końca! Wtedy się okaże kto chce uczyć a kto powinien. Rodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: 80.54.171.* 08.07.06, 19:15 Zastanówmy się nad tym co da upublicznienie takich danych. Moim zdanie wywoła tylko niepotrzebne nieporozumienia i dezorientację. Średnia ocen z matur, kwestia przyjęć na studia - nie są i nigdy nie będą miarodajną oceną szkoły i nauczyciela. Na sukces ucznia składa się szereg elementów i stawianie takich danych na równi z poziomem nauczania jest błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 09:32 Wyraźny brak konkretnych argumentów w Twojej wypowiedzi. (dodam tylko, że z Zewnętrznego Badania Jakości Pracy Szkoły wynika, że jesteśmy jedyną szkołą w mieście, której 100% absolwentów z ostatnich 3 lat dostało się na studia - wiem, że można powiedzieć, że są studia na UW i w przysłowiowej "koziej wólce", ale zawsze jest to jakieś osiągnięcie) I dalej Twierdzę, że zarzucanie Kołodziejskiemu, że zrobił z Traugutta 2 ligę to FAŁSZOWANIE RZECZYWISTOŚCI a w szczególności OBRAŻANIE uczniów. Jaką mamy młodzież, widać wyraźnie po wynikach rekrutacji. Najlepszą z najlepszych. Dodam tylko, że wśród świadectw w zeszłym roku tylko 3 nie miały czerwonego paska, ale tylko dlatego, że ludzie ci mieli sprawowanie "dobre" a nie "bardzo dobre" (dziś widać, że warto było przyjąć tych uczniów, gdyż są jednymi z najbardziej aktywnych w wielu apektach życia szkoły). Wiesz, trochę mnie śmieszy taka argumentacja. Czepiasz się Kołodziejskiego, że był komunistą i ideologiem. Że to zły kandydat na dyrektora. Jak może być złym kandydatem, skoro pokazał na co go stać, skoro zerwał z przeszłością i ANI RAZU za czasu swej kadencji NIE DAŁ PO SOBIE POZNAĆ jakie ma poglądy polityczne, zarówno w wypowiedziach publicznych jak i prywatnych - (jak człowiek się tym specjalne nie interesował, to by nie wiedział.) Myślę, że Twoje podejście to typowe podejście w stylu Kaczyńskiego. Był komunistą, trzeba go skreślić, usunąć, zniszczyć. Ja też nie lubię komunistów, ale nie skreślam ludzi, tylko sądzę po ich czynach i po tym jak się aktualnie zachowują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vot Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 08:51 to że uczniowie dostają się na studia;to nie zasługa nauki w szkole tylko korepetycji bo w tej szkole nie uczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale jaja Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 10:27 jak i w norwidzie, koperniku, sienkiewiczu... itd... tam też nie uczą - żaden argument. (spytaj nauczycieli z Traugutta, skąd mają uczniów - 90% ich uczniów to dzieci z Norwida - i to jest najśmieszniejsze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koń Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 09:50 ponoć PiS odwolal w piatek dyrektora kuratorium w Czestochowie dlatego, ze nie byl od nich i nikt od nich nie mogl wygrac konkursu. Nowa kurator jest ponoc z PiS, wiec teraz bedziemy mieli jedynie slusznych dyrektorow, a konkursow ponoc duzo bedzie teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Awantura wokół konkursu na dyrektora "Traugut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 09:50 nawet nie "ponoć" Odpowiedz Link Zgłoś