Dodaj do ulubionych

Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) !!!

31.05.06, 21:54
Zapraszamy do oglądania nowej, długo wyczekiwanej fotorelacji z przebudowy. Prace na obiekcie zbliżają się systematycznymi krokami ku końcowi i do meczu z Tarnowem powinniśmy się spodziewać gotowego stadionu. W chwili obecnej trwają prace przy budowie klatki dla gości, uszczelnianiu dylatacji, montażu poręczy na schodach wejściowych oraz przygotowywaniu górnego ciągu komunikacyjnego do położenia asfaltu. Spośród tych wszystkich prac największe zdziwienie i kontrowersje budzi przygotowywana klatka dla gości. Według naszych obliczeń przeznaczono dla ekip przyjezdnych ponad 2000 miejsc! Stanowi to ponad 10% wszystkich miejsc na stadionie - trzeba liczyć miejsca z drugiego etapu (19.100). Na chwilę obecną jest to ok. 15% wszystkich miejsc z dostępnych 16.800. Wizualnie jest to 7 sektorów + 2 razy po pół sektora - czyli aż 8 sektorów. Zastanawiamy się dlaczego tyle miejsca przeznaczono dla kibiców gości. Niestety nie spotkaliśmy nikogo, kto wytłumaczyłby tą sprawę. Czyżby znów popełniono błąd i oparto się o stare przepisy piłkarskie lub stare przepisy PZMot'u? W chwili obecnej nie możemy zająć żadnego stanowiska - musimy przeanalizować dokładnie obowiązujące przepisy - jaki wymóg jest postawiony w sporcie żużlowym w tej kwestii. Patrząc jednak na obowiązujące przepisy w piłce nożnej, można zauważyć, że PZPN zaleca na 2006/2007 rok co najmniej 5% miejsc z całej puli miejsc na stadionie ["Co najmniej 5% (pięć procent) łącznej liczby miejsc na stadionie przewidzianej w stosownym certyfikacie musi być udostępnione kibicom drużyny gości w oddzielnej strefie."] Czyżby sport żużlowy postawił wymóg 10%? A może to po słynnej aferze z siatką ogrodzeniową kolejne niedopatrzenie ze strony inwestora - tyle, że nieodwracalne i bardziej uciążliwe dla naszych kibiców. Niebawem dowiemy się więcej na temat obowiązujących przepisów w tym zakresie oraz postaramy się porozmawiać w Urzędzie Miasta w tej sprawie.

--------------------------

Już w tej chwili mogę powiedzieć (nie dawało mi to spokoju i długo szukałem stosowanej uchwały PZMot w sprawie licencji), że doszło do kompromitacji w sprawie budowy klatki dla gości! Wyznaczono ponad 2000 miejsc (ponad 10% wszystkich dostepnych miejsc od liczby 19.100) w sytuacji, kiedy zgodnie z uchwałą musi to być minimum 5% - cytuję:

"7) stworzenia udogodnień dotyczących wejścia i przyjęcia kibiców drużyn gości oraz zapewnienia minimum 5% miejsc dla nich,"

Kto odpowie za ten błąd? Przecież straciliśmy prawie 8 sektorów, czyt. cały trzeci wiraż dla gości, którzy przyjeżdżają w liczbie nie wiekszej niż 100 osób!
5% z 19.100 (tak trzeba liczyć) to 955 miejsc, czyli ok. 4 sektorów !

Link do uchawły (licencji na 2006 rok)
www.pzm.pl/sporty.asp?ID2=menu_zuzel.html&ID=zuzel.html&newsid=686
Kto za to odpowie? za ZMARNOWANIE tylu miejsc?
Może Gazeta zainteresuje się ta sprawą, bo jest równie poważna jak siatka ogrodzeniowa...
Obserwuj wątek
    • Gość: okija Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: 217.97.165.* 01.06.06, 09:00
      Ja już przestaję rozumieć pewne rzeczy. Czy włodarze klubu jako UŻYTKOWNICY
      stadionu mają ten remont, że się tak wyrażę w "4-literach" czy co. Czy jako
      użytkownicy nie mogli by bardziej interesować się co jest robione na stadionie
      i dlaczego a w razie niektórych złych rozwiązań interweniować w UM, zanim
      zostanie to coś dokończone. Przecież są na stadionie prawie na co dzień. Chyba
      podczas takich "pobytów" powinni interesować się co jest już zrobione a co
      aktualnie wykonywane. Mam nadzieję że znają przepisy i wymogi PZMu nie mówiąc
      już o realiach podczas meczów (np. ilość kibiców swoich i przyjezdnych). A tu
      jak zwykle wychodzi na to, że z ich strony jest zerowe zainteresowanie tym
      remontem i jego funkcjonalnością, ważne, że jest nowy stadion i można się znowu
      w chwale ustawiać do zdięć i uśmiechać. Wygląda na to, że znowu może być burza
      wśród kibiców i szukanie nie wiadomo gdzie winnych, nie mówiąc o straconym
      czasie, pieniądzach czy niepotrzebnej pracy wykonawców. A wystarczyłoby trochę
      więcej zaangażowania i zainteresowania głównego użytkownika i nie było by
      takich akcji.
      • Gość: xx Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.icis.pcz.pl 01.06.06, 09:55
        Absolutnie sie zgadzam - wyglada mi na to, ze wladze klubu sa calkowicie
        niezainteresowane tym remontem. Przeciez oni sa tam caly czas i powinni to
        wszystko dogladac, opiniowac itd.
        • Gość: fajny dosc Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 04:49
          xx!przyjacielu.piszesz tylko zeby pisac?!mam pytanie:ile razy w tym sezonie
          byles na zuzlu??i na ktorym meczu brakło dla Ciebie miejsca??
    • Gość: max9810 Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 10:00
      jezu ja nie widze żadnej klatki o czym szanowny forumowicz pisze. no chyba że mi
      na oczy padło !!!!!!!!!!!!!!!!
      • dock2 Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) 01.06.06, 10:11
        Nie widzisz bo narazie siatka nie jest założona. Są tylko murki na których
        będzie mocowana i to one wyznaczają(jak potwierdzają wykonawcy) sektor gości,
        czyli ponad 2000miejsc!!
        pzdr.
        • Gość: max9810 Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 10:50
          Acha, no teraz już wszystko wiem. Dziekuje za odpowiedź. Pozdrawiam
          • Gość: vcb Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 11:45
            Ja pie........!!!!!!!!!!!! Ale zje............!!!!!!!!! 2000 miejsc???????? Rany Boskie!!!!!!!! Czy miasto i klub nie zna przepisów? To juz druga wtopa!! Znacznie powazniejsza niż siiatka!!! Cały trzeci wiraż będzie dla gości!!! Jaki wstyd!!!!!!!!!!! GAZETO!!!!! NIe śpij!!!!!!! Dzięki ulisses_czwa za reakcję!!! Gdyby nie Ty, to bysmy sie budzili z reka w nocniki w sprawie siatki i klatki
    • Gość: =R= Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 12:25
      No nie... rozumiem, jakby zrobili dla gości sektor taki:
      ids.czest.pl/~ckm//remont/rem_835.jpg, ale 2000 miejsc? Czy kiedyś
      przyjechało na jakiś mecz do nas tylu gości?
    • Gość: fan um Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 13:15
      Wrona do klatki!
      I Leśnikowski też!!!
      • dock2 Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) 01.06.06, 14:20
        Spokojnie- władze narazie nie zajęły oficjalnego stanowiska w sprawie sektora
        gości. Może się więc okazać, że tak jak w sprawie siatki nie są nawet świadome,
        że tyle miejsca zostało wyznaczone dla gości, albo że ktoś odpowiedzialny za
        wytyczenie tego sektora niedoczytał przepisów.
        Miejmy tylko nadzieje, że coś będzie dało się z tym zrobić, bo jak widze te
        murki to zaczynam wątpić w racjonalne myślenie niektórych osób.
        pzdr.
    • Gość: Arek Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: 80.53.75.* 01.06.06, 14:58
      przestańcie się podniecać,do tej pory były 2 mecze na których brakło
      miejsc-baraż z Tarnowem w 85 i finał z toruniem,normalnie trybuny świecą
      pustkami i dla wszystkich jest aż nadto miejsca
      • Gość: vcb Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 15:16
        Arek - ty jestes chyba chory! Po odjeciu tego miejsca zostanie nam 14.800, a jesli policja (co jest wielce prawdopodobne) wyznaczy pas bezpieczenstwa oddzielajacy klatke gosci od naszych o szerokosci ok. 3-4 metrów (tak jak w Tarnowie i innych miastach) to będzie juz jakies 14.200 miejsc :/ Na meczu z Tarnowem i Wrocławiem braknie miejsca. Nie wspomne o decydujacych meczach! A goscie beda w liczbie 100-200 osób max! Nie zapominaj, że ludzie nie chca siadac na pierwszych rzędach, bo stamtąd słabo widać. Czyli beda muszeni ogladac zawody z samego dołu, a kibice gosci beda rozbijac sobie namioty i lezec na krzesełkach - tyle beda mieli luzu. Puknij sie w głowe!
    • Gość: I.LEŚNIKOWSKI polska gościnność IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 01.06.06, 15:33
      Przede wszystkim skandalem jest mówienie o tym w ten sposób. Jeśli
      mówisz "kolejny", to masz chyba na myśli jakieś wcześniejsze, z pewnością
      zrujnowanie stadionu, bo jego odbudowa chyba skandalem nie jest. Ewentualnie
      niedawne jego niszczenie wywołane przez grupę, której jesteś reprezentantem.

Stadion powstaje pod czujnym okiem działaczy klubowych i kibiców. Jak do tej
      pory nikt z klubu nie wnosił na ten temat żadnych uwag - a to przecież klub
      jest użytkownikiem stadionu.

O ile się nie mylę, oglądałeś Ulissesie projekt techniczny stadionu, a na jego
      temat wiesz wszystko. Szkoda więc, że na ten "problem", który jest na razie
      twoją fantazją, zwracasz uwagę dopiero teraz. Chyba, że ciągle MUSI BYĆ jakiś
      problem.

Jak dotychczas komplety widzów zdarzały się na stadionie Włókniarza niezwykle
      rzadko - na obecnym odbudowanym, jeszcze do tego daleko.
      Jeśli dojdzie do finału Polski to w Częstochowie z pewnością przyjedzie do nas
      wiecej niż 2 tys. gości. Odkąd to gościnność stała się w Polsce czymś
      skandalicznym?

• Gość: Arek Re: polska gościnność IP: 80.53.75.* 01.06.06, 15:43
        no właśnie,zresztą jak chyba wszyscy zauważyli część kibiców od lat stoi sobie
        na koronie,ewentualnie na schodach czym wqu...ia mnie i innych,jak na razie to w
        tym sezonie mimo,że nie cały obiekt był oddany dość słabo było z frekfencją,nie
        spodziewałbym się tłumów na Tarnowie i Wrocławiu z prostej przyczyny-ludzie
        trochę biedniejsi są niestety,to ,że ceny biletów pozostały bez zmian ,nie
        znaczy ,że nic innego nie podrożało,ja jestem najlepszym przykładem,niestety nie
        stac mnie już na wszystkie mecze,a zapewne są i tacy których nie stać na żaden
      • ulisses_czwa Re: polska gościnność 01.06.06, 16:13
        > Przede wszystkim skandalem jest mówienie o tym w ten sposób.

Ja wiem, że to jest niewygodny temat, ale ja muszę zachować obiektywizm... Kiedy były wszystko o.k. - to go chwaliłem... Kiedy były błędy jakies to ganiłem... Także kibiców Ultras za zniszczenie krzesełek... Dla mnie jest to skandalem - podobnie jak sprawa związana z siatką... Rozmawialiśmy już o tym dziś Panie Ireneuszu i zna Pan moje zdanie w obu kwestiach... Zwróciłem uwagę na bardzo ważny problem - w tym przypadku nadgorliwość... Nie mnie oceniać w tej chwili kto zawinił, ale z pewnością ktoś z grupy - CKM Włokniarz, projektant, miasto... A może wszyscy... To się okaże się... W chwili obecnej staram się poznać stanowiska wszystkich stron...

> Jeśli mówisz "kolejny", to masz chyba na myśli jakieś wcześniejsze, z
        > pewnością zrujnowanie stadionu, bo jego odbudowa chyba skandalem nie jest.

Oczywiście - zruinowanie stadionu jest skandalem. Nie ma wątpliwości. Ale skandalem był montaż siatki bez zapoznania się z obecnie obowiązującymi przepisami... Jednak dało się obniżyć siatkę i policja nie widziała w tym przypadku żadnego problemu...

> Ewentualnie niedawne jego niszczenie wywołane przez grupę, której jesteś
        > reprezentantem.
        Oczywiście - zniszczenie stadionu przez grupę Ultras było skandalem... I nie było co ukrywać... Przyznali się do winy i odpracowują szkody... Grupę reprezentowałem wyłącznie w kwestii pozostawienia fragmentu siatki niezbędnej do powieszenia flag i transparentów w wybranych miejscach w przypadku likwidacji na całym obiekcie... Nie jestem ich przedstawicielem, nie należę do tej grupy i nie mam umocowania do dalszych działań w ich imieniu bez wyraźnej zgody...

> Stadion powstaje pod czujnym okiem działaczy klubowych i kibiców. Jak do tej
        > pory nikt z klubu nie wnosił na ten temat żadnych uwag - a to przecież klub
        > jest użytkownikiem stadionu.

Dlatego, że nie powstaje pod czujnym okiem działaczy i kibiców... Władze klubu nie wiedziały o siatce, nie wiedziały o zniszczonych krzesełkach i z pewnością nie wiedzą o wielkości klatki dla gości - co jest żenujące... Nie wierzę, że Pan Małagowski byłby zadowolony z budowy klatki dla gości o wielkości 2000 miejsc, która ogranicza miejsc na stadionie dla naszych kibiców z których m.in. utrzymuje się klub... Klub zaspał - nie poraz pierwszy...

> O ile się nie mylę, oglądałeś Ulissesie projekt techniczny stadionu, a na
        > jego temat wiesz wszystko. Szkoda więc, że na ten "problem", który jest na
        > razie twoją fantazją, zwracasz uwagę dopiero teraz. Chyba, że ciągle MUSI BYĆ
        > jakiś problem.

Rozmawialiśmy dziś w tej kwestii i tłumaczyłem Panu... Napisze raz jeszcze... Otrzymałem projekt w formie wizualizacji, która nie zawiera klatki dla gości i innych szczegółów (np. siatki ogrodzeniowej, wyznaczonego miejsca dla osób niepełnosprawnych)... Takich materiałów nigdy nie uzyskałem i nie miałem nawet szans obejrzeć... Nawet gdy pytałem wczesniej jednego z kierowników budowy o klatkę dla gości to stwierdził "że będzie w tym mmiejscu gdzie była i będzie takiej samej wielkości"... Jak widać zostałem wprowadzony w błąd... Na temat stadionu wiem niemalże wszystko, ale jeśli coś się ukryło i nie miałem możliwości tego zobaczyć, to trudno wcześniej interweniować... I nie jest to mojąfantazją:

www.wlokniarz.net/index.php?page=showcomments&id=1356
        (prosze poczytać komentarze)
        Dociera do mnie wiele podobnych opinii - mało tego - zostałem sam poinformowany o tym problemie przez internautów! Zatem nie jest to moja fantazja. Zdjęcie przyszłej klatki dla gości (nie ma siatki jeszcze, ale widac wyraźnie murki poprzeczne przebiegające w środku trybun - w sumie 8 sektorów, a powinny być 3 sektory, max. 4 sektory):
        ids.czest.pl/~ckm/remont/rem_852.jpg
        Wolałbym unikać takich problemów

> Jak dotychczas komplety widzów zdarzały się na stadionie Włókniarza niezwykle
        > rzadko - na obecnym odbudowanym, jeszcze do tego daleko.

Zapewniam, że na meczu z Tarnowem, Wrocławiem i w dalszej fazie zabraknie miejsca... Poza tym to nie jest żadne tłumaczenie... To jest marnotrawstwo...
        Idąc analogicznie do Pańskiej myśli prosze mi powiedzieć kiedy były komplety gości? 1974? 1985? 2003? i ? ?Do tej pory przyjeżdża ok. 100-200 osób...

> Jeśli dojdzie do finału Polski to w Częstochowie z pewnością przyjedzie do
        > nas wiecej niż 2 tys. gości. Odkąd to gościnność stała się w Polsce czymś
        > skandalicznym?

Gościnnośc nie jest niczym skandalicznym... Skandaliczne są rozmiary klatki, która będzie zapełniała się w całości raz na 20 lat, a nasi kibice będą się gnietli na stadionie podczas każdego większego hitu... 14.800 to jest za mało... Poza tym poczekajmy na opiniępolicji i zobaczymy jaki zrobi pas bezpieczeństwa - wówczas wypadnie kolejne 200 krzesełek - tak jak w Kielcach... A miejsca w pierwszych trzech rzędach dolnych nie należą do najatrakcyjniejszych dla kibiców, którzy będą muieli się tam gnieśc na skutek nadgorliwości i braku wyobraźni...
        Pozdrawiam i proszę nie mieć do mnie urazy o tą sprawę... Działam obiektywnie i nie mam żadnych pretensji do Pana, że broni miasto... Jednak proszę odpowiedzieć sobie samemu (prywatnie w duchu) kto rzeczywiście ma rację...
        • ulisses_czwa Klatka dla gości - wizualizacja 01.06.06, 17:03
          Klatka dla gości - wizualizacja (za www.wlokniarz.net):

www.wlokniarz.inds.pl/upload/klatka2.jpg
          Jest to najwieksza klatka dla gości w Polsce - nie tylko w żuzlu, ale i w piłce noznej... Chyba, że coś pominąłem, ale wątpie...
          Moje gratulacje... :(
        • Gość: I.LEŚNIKOWSKI nadpobudliwość także nie jest ok IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 01.06.06, 17:19
          Proponuję używać innych słów, bo jak wyczerpiemy amunicję na takie problemy
          zabraknie określeń na prawdziwe, godne tego miana.

Proponuję także szybko skontaktować się z klubem. Jeśli klub będzie widział w
          tym jakiś problem, na pewno się skontaktuje z Wydziałem Inwestycji.

Podobno nie ma w Polsce takiego problemu, którego nie można rozwiązać... Tak
          było z siatką.

Nadgorliwość nie jest najlepsza, ale nadpobudliwość również.

Pozdrowienia.
          • ulisses_czwa Re: nadpobudliwość także nie jest ok 01.06.06, 19:02
            To nie jest nadpobudliwośc, tylko szybka interwencja... Jestem pragmatykiem i nie lubie czekac wiekami na działanie.. Z jedną różnicą - najpierw pomyślę, przeanalizuję, a póżniej mówię i działam... Nie odwrotnie...

Przedstawię to jeszcze raz - bardziej obrazowo jaki popełniono błąd, a raczej "wielbłąd" jak często mówi J. Tomaszewski:

Stadion w chwili obecnej ma budowaną klatkę dla gości na ok. 2000 miejsc... Mając tak dużą klatkę dla gości mozna spełnić minimalny wymóg 5% dla stadionu o pojemności 40.000 miejsc! Nasz stadion liczy 16.800... Róznice widać i nie trzeba być wielkim matematykiem... Jak inaczej nazwać taką sytuację? nietaktem? Drobną pomyłką?

W Polsce jest wiele problemów, których nie można rozwiązać - mówię to jako realista... Prosze tylko nie kazać mi ich wymieniać, bo brakłoby miejsca na forum... Wystarczy spojrzeć na przykład "nazwy dla stadionu" - spełniłem wszelkie wymogi postawione przez urząd (sam Pan mi mówił czego oczekuje) wypełniłem w 100% i... nazwy dla obiektu nie ma... Jest to zatem problem - nie rozwiązany... A właściwie temat nie podjęty przez uprawnione organy... Minęło prawie 5 miesięcy... i cisza... Daleko nie trzeba szukać...

Pozdrawiam
            • dock2 Re: nadpobudliwość także nie jest ok 01.06.06, 20:34
              Przychylam się do opinii ulissesa na temat sektora dla gości. Dopóki rzecznik
              Leśnikowski nie wypowiedział się na ten tamat byłem powściągliwy w wydawaniu
              wyroków. Skłonny byłem nawet pomyśleć że to niedopatrzenie, ale po tym co
              czytam widze, że Pan rzecznik po prostu ślepo broni wadliwej decyji miasta jako
              inwestora w tym przedsięwzięciu(na dodatek moje zdanie nie jest odosobnione bo
              wcześniej i dobitniej na ten temat wypowiedzieli się kibice ze strony www.
              wlokniarz.net). Podsumowując, miastu chyba nie zależy na dochodzie z biletów i
              woli dopłacać za te ponad tysiąc miejsc, które w obecnej chwili możemy uznać za
              stracone( o ile nie więcej jak policja każe wyznaczyć strefy bezpieczeństwa).
              Przykre że niektórzy nie potrafią się przyznać do błędu.
              Pozdrowienia dla kibiców Włókniarza.
            • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: nadpobudliwość także nie jest ok IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 02.06.06, 13:45
              Dokładne określenie sektora dla gości widnieje w projekcie od stycznia 2005
              roku. Jest tam wyraźny zapis gdzie sektor będzie i że liczył będzie 1790 miejsc.
              Do tej pory nikt nie miał do tego zapisu żadnych obiekcji. Pan również, a
              przecież oglądał Pan ten projekt. Dlaczego ma Pan te uwagi dopiero teraz? W
              czerwcu 2006 roku, po wybudowaniu klatki? A nie przed rokiem na przykład?

• ulisses_czwa Wyjaśnienia... 02.06.06, 16:42
                Powiem to jeszcze raz: Nie mam do Pana żadnych pretensji za zajmowane stanowisko w tej sprawie, gdyż o wielu rzeczach mógł Pan nie wiedzieć - podobnie jak ja... Dowiedziałem się dopiero teraz... Pan jest tylko człowiekiem - ja także...

> Dokładne określenie sektora dla gości widnieje w projekcie od stycznia 2005
                > roku. Jest tam wyraźny zapis gdzie sektor będzie i że liczył będzie 1790
                > miejsc

Zapewne widnieje i widniało - tylko tak jak powtarzam - nikt z nas (klub, ja i inne zainteresowane osoby - nie miały dostepu do dokładnych planów architekta... Chodzi o taki plan jaki posiadam do planowanego budynku klubowego:
                ids.czest.pl/~ckm/dokumentacja/dok_4.jpg
                Do reszty stadionu otrzymałem tylko wizualizację, a jest to zupełnie co innego - proszę sprawdzić:
                ids.czest.pl/~ckm/projekt/stadion_1.jpg
                Wielokrotnie pytałem podczas remontu o klatkę dla gości, bo wyraźnie jej brakowało w wizualizacji, ale pracownicy (kierownicy) odmawiali dostępu do tego projektu. Stwierdzili, że klatka będzie w tym samym miejscu i będzie taka sama jak poprzednia (czyt. taka sama pojemność)... Dlaczego miałem im nie wierzyć?izualizacji brakuje także siatki ogrodzeniowej i miejsca dla inwalidów...

> Do tej pory nikt nie miał do tego zapisu żadnych obiekcji. Pan również, a
                > przecież oglądał Pan ten projekt.

Nikt nie miał dostepu do tego zapisu... Poza tym napisałem wyżej czym się różni projekt (który wykorzystują architekci i ekipy budowlane) od wizualizacji... Miałem przyjemność oglądać tylko ten ostatni i zastrzeżeń nie miałem... Więcej danych nie otrzymałem poza wizualizacjami... Wszystko co posiadam jest dostępne na stronie... Myśli Pan, że nie reagowałbym wcześniej?

> A nie przed rokiem na przykład?

Przed rokiem to ja walczyłem o to aby powstała strona i mogła funkcjonować... Sam Pan wie jakie schody pokonałem... Rok temu strona nie była brana przez nikogo na poważnie, a co dopiero mogłem prosić o plany architekta... Dostałem tylko wizualizacje od SPAK i częściowo od Pana... Na informację ,że chcę stworzyć stronę poświęconą remontowi - aby każdy mieszkaniec widział co się dzieje na budowie i zmagazynować wszelkie dane usłyszałem od Pani Kasprzyk (przez telefon): "...Ale była prezentacja w UM Częstochowa, więc po co to tyle razy pokazywać"...

Zaznaczę też, że stadion wciąż jest uważany za najpiękniejszy i te błędy tego nie zmienią... Szkoda tylko, że doszło do nich - a mozna było uniknąć... Przypomina mi to skrywanie projektu III Alei przed ludźmi, architekatami itd., a później mnóstwo poprawek i niepotrzebnych opóźnień (dzięki Bogu, że poprawki na planach, a nie w trakcie remontu)...
                Pozdrawiam
          • Gość: okija Re: nadpobudliwość także nie jest ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 20:57
            Panie Leśnikowski !!!
            Że tak powiem pan kpi czy o drogę pyta?

> Podobno nie ma w Polsce takiego problemu, którego nie można rozwiązać... Tak
            > było z siatką.

Czyli wg Pana najlepiej problemy rozwiązywac po tzw fakcie. Po wydaniu
            niepotrzebnie masy pieniędzy, stracie wielu godzin czasu i pracy wykonawców.
            Rozumiem, zdarzają się na każdej budowie błędy wykonawców czy niedoróbki i wtedy
            można przyjąć takie założenie ale problemy z siatką i teraz z tzw klatką dla
            gości to nie błędy budowlańców czy ich zła robota. To zwykłe niedopilnowanie i
            niedopatrzenie przez ludzi, którzy powinni non stop monitorować tą budowę pod
            względem i funkcjonalnosci, odpowiednich przepisów i wykonania, czyli działaczy
            klubu jako użytkowników oraz inwestora czyli UM.
            Owszem dla mnie największym winnym w tej sprawie są działacze klubu, bo oni
            powinni być najwięcej zorientowani w przepisach licencyjnych, wymogach PZM i
            samego funkcjonowania stadionu podczas meczy. Oni powinni od samego początku to
            wszystko kontrolować i zgłaszać swoje zastrzeżenia. Ale jak widać ich działanie
            w tym temacie jest żadne.
            A niestety to dzięki młodym ludziom, pasjonatom jest zauważony temat a nie przez
            osoby, których właściwie obowiązkiem to powinno być. I pan nie wstydzi się
            krytykować ich w swoich wypowiedziach? Rzucać w ich strone hasłami typu:

> Nadgorliwość nie jest najlepsza, ale nadpobudliwość również.

Oczywiście nadgorliwość nie jest najlepsza ale nic nie robienie jest 100 razy
            gorsze a krytykowanie kogoś, kto ma słuszną rację to jest w ogóle tragedia.

Co zaś tyczy się Pana uwag na temat gościnności. Proszę mi wytłumaczyć.
            Co ma piernik do wiatraka? Czy częstochowianin jest wtedy tylko gościnny jak
            podejmuje gości w 100 metrowych salonach, a ten który ich przyjmuje w pokoiku 20
            metrowym to jest niegościnny. Czyjąż to szkołę dobrego wychowania Pan posiadł
            tak rozumując?

A i jeszcze zachaczę o te pustki na stadionie i zapytam?
            Czy chodzi Pan w tym sezonie na mecze żużlowe? Bo po przeczytaniu Pana uwag,
            stwierdzam że nie. A jeśli nie, to na podstawie czego Pan pisze o tych pustych
            trybunach i zapełnianiu się stadionu tylko podczas meczy finałowych. Wg mojej
            wiedzy oczywiście nie teoretycznej tylko praktycznej na meczu niefinałowym, z
            bardzo przeciętnym rywalem była masa ludzi, nie mieszcząca się na wygodnych
            miejscach, ba miejsca te najgorsze pod względem ogladalności były również
            całkowicie zajete nie wspominając już o przejściach międzu sektorami.
            Dlatego absolutnie nie rozumiem po co stadion był remontowany a na otwarciu tak
            pięknie ukwieconymi słowami (typu to jest wasz stadion, czujcie się jak u siebie
            w domu, możecie teraz w komfortowych warunkach poddać się waszemu hobby itd.
            itd) przekazywany kibicom, dodam miejscowym kibicom.
            Po zapoznaniu się z Pana definicją gościnności, Pana wypowiedziach, na dodatek
            wypowiedziach jako rzecznika władz miasta i zainteresowaniu włodarzy klubu
            swoimi kibicami, stwierdzam, że na tym otwarciu, władze miasta i klubu powinny
            przekazać ten stadion kibicom przyjezdnym nie nam.

• Gość: za_ck Re: nadpobudliwość także nie jest ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 22:23
            Ja mam tylko jedno pytanie pan Leśnikowski pisze o gościnności
            ten stadion jest budowany z myślą o kibicach szczególnie tych
            częstochowskich.

Dlaczego my mamy cierpieć przez tą gościnność?

Bywało już nieraz nie tylko na finale DMP w 2003 roku że stadion
            wypełniał się w sporym znaczeniu. Czy teraz mamy siedzieć ściśnięci
            i ludzie mają siedzieć na schodach a 3/4 klatki będzie wolne to jest
            raczej "głupota" bo nie wiem jak to nazwać. Przepisy mówią ze min. 5%
            miejsc na stadionie ma być przeznaczone dla gości, dlaczego wszędzie
            jest to respektowane i stosowane tylko Częstochowa wyróżnia się z
            całej Polski.

Proszę przeanalizować jak to wszystko prezentuje się na innych stadionach.
            Przede wszystkim myśli się o kibicach miejscowej drużyny a nie o gościach.
            Tak jest w innych miastach i tak też nas będą traktować. Takim postępowaniem
            zostaliśmy "olani" przez władze miasta, klub i wszystkich innych którzy w tym
            maczali palce.

Dawid Janasik
            www.SportoweFakty.pl
          • ulisses_czwa Przegląd całej sprawy - mamy jasność... 02.06.06, 14:22
            Dziś odbyłem rozmowy w CKM Włókniarz na temat klatki dla gości i znam stanowisko obu stron - klubu jak i Miasta... Są zupełnie sprzeczne ze sobą... Rozmawiałem w tej sprawie z dyrektorem Małagowskim oraz rzecznikiem prasowym klubu. CKM Włokniarz ma zgoła odmienne zdanie od tego jakie zaprezentował mi Pan w Urzędzie Miasta. Klub nie wiedział o kształcie klatki dla gości oraz o jej rozmiarach. KLUB NIE UCZESTNICZYŁ PODCZAS ŻADNYCH WSTĘPNYCH USTALEŃ W PROJEKCIE (tylko inwestor i projektant). Niestety, ale Urząd Miasta także nie pozwolił na żadne korekty projektu. Mało tego - klub otrzymał wizualizację do wglądu (bez szczegółów) taką, jaką posiadam na stronie www.stadionckm.com. Nikt z klubu nie miał NIGDY wglądu w dokładniejsze projekty (takie z jakich korzystają architekci) - co więcej - Urząd Miasta ZAKAZAŁ DOSTĘPU DO SZCZEGÓŁOWYCH MATERIAŁÓW dot. przebudowy stadionu. Stwierdził, że to sprawa Projektanta i Inwestora! Klub NIE WIEDZIAŁ o montowanej siatce oraz o klatce dla gości - nie miał na ten temat materiałów. I tak dobrze, że w początkowej fazie projektu zauważył (na wizualizacji), że stanowisko sędziego jest tuż przy taśmie startowej, a karetka stoi na torze na pierwszym łuku! Później otrzymał zakaz ingerencji w projekt oraz wglądu w szczegółowe rozwiązania. Stąd całość nieporozumień podczas remontu. Podobnie wygląda sytuacja z projektem stadionu RAKOWA stworzonym przez tą samą firmę SPAK - zaproszono przedstawicieli kibiców i przedstawiono im wizualizację. Jak napisał jeden z nich "zaznaczalismy nasze sugestie w sprawie projektu, i nie zostaly one przez projektanta uwzglednione." Ciekawe czy w tym projekcie też jest klatka na 2.000 miejsc? Kibic po obejrzeniu projektu stadionu Rakowa dodał: "jak zobaczylismy ten projekt to nie wiedzielismy czy sie smiac czy plakac."
            Oba projekty zawierają błędy... Podczas remontu stadionu Włokniarza firmy, które wykonywały prace dokonywały same poprawek i niedoróbek w projekcie, gdyż było wiele nieścisłości... Np. w słupach oświetleniowych brakowało specjalnych "odparowników", które pozwoliłyby parować wodzie, która zbiera się w ich wnętrzu. Miejsce dla inwalidów na stadionie NIE SPEŁNIA SWOJEJ FUNKCJI. Jest zdecydowanie za nisko, a można było zrobić posadzkę znacznie wyżej z podjazdem. Osoba siedząca na wózku inwalidzkim nie zobaczy nic na torze - najwyżej same kaski i moment startu żużlowców. Czy to ma być to udogodnienie? Krzesełka , które zostały wybrane zostały zatwierdzone przez klub (obecny podczas odbioru), po czym otrzymano faksem dodatkową informację (po zatwierdzeniu), że gwarancja obejmuje krzesełka (jest ważna) pod warunkiem, że będą nakrywane po każdym meczu! W przeciwnym razie traci się gwarancję. Wyobraża sobie Pan nakrycie całego stadionu matą? Dlaczego nie przedstawiono tego przed odbiorem, tylko po podpisaniu taki warunek? Wracając do masztów oświetleniowych - dlaczego projektantka zabroniła umieszczać szerszych reklam na słupach oświetlenioeych (po cztery maszty z każdej strony stadionu) w formie twardej (nie takiej jak są teraz - czyli z materiału)? Proszę sobie samemu odpowiedzieć... To jak w przyszłości ma na tych słupach utrzymać się dach mambranowy?
            Poza tym - czy firma SPAK posiada specjalny certyfikat wydawany w UE zezwalający na projektowanie stadionów? Tego nie może robić firma, która nie posiada takiej licencji...
            Jak Pan wytłumaczy wszelkie te sprawy? Czyżbym poruszył wierzchołek góry lodowej klatką dla gości? Szkoda, że to wychodzi dopiero teraz, a miasto przed klubem ukrywało wiele spraw... Wówczas nie doszłoby do tylu nieporozumień i błędów! To jest dopiero skandal...
      • Gość: muuu Re: polska gościnność IP: *.kom / *.os1.kn.pl 01.06.06, 21:20
        > Stadion powstaje pod czujnym okiem działaczy klubowych i kibiców. Jak do tej
        > pory nikt z klubu nie wnosił na ten temat żadnych uwag - a to przecież klub
        > jest użytkownikiem stadionu.

Tyle, ze dzialacze nie wiedzieli gdzie bedzie klatka :)

> O ile się nie mylę, oglądałeś Ulissesie projekt techniczny stadionu, a na jego
        > temat wiesz wszystko. Szkoda więc, że na ten "problem", który jest na razie
        > twoją fantazją, zwracasz uwagę dopiero teraz. Chyba, że ciągle MUSI BYĆ jakiś
        > problem.

Podobno jej (klatki) na projekcie nie bylo :)

> Jeśli dojdzie do finału Polski to w Częstochowie z pewnością przyjedzie do nas
        > wiecej niż 2 tys. gości. Odkąd to gościnność stała się w Polsce czymś
        > skandalicznym?

No wypraszam sobie. Spokojnie na mecz przyjdzie 15 tys osob...
        Moze Pan to zaobserwowac, jak w tej chwili jest tloczno na koronie stadionu.
        Zakladam, ze przyjada kibice gosci, ze klatka bedzie tylko dla nich, to gdzie
        zasiadzie jakies 1 000 osob? na samym dole przy plocie, i zacznie sie narzekanie
        na klub?
        To chyba klub powinien dbac o kibicow, a miasto o swoich mieszkancow.
        Narzekania te juz sa teraz...
        I jak tak lubimy dawac "z nawyzka", to ja poprosze o jakies dodatki, moze byc
        100 000 000zl, co z tego, ze tego nie wydam - miejsc w klatce tez sie NIGDY nie
        wykorzysta, a jednak sa przeznaczone dla gosci :) To jak sie umawiamy? Dostane
        co wiecej?
        I chyba warto dbac o kibica i kontynowac ta passe Pana Prezydenta Wrony, ktory
        juz nawet na stadionie gwizdow nie slyszy :)
      • Gość: biala_czekolada Re: polska gościnność IP: *.net / *.flatpla.net 01.06.06, 21:39
        pfff.
        Czy tak trudno przyznac sie do bledu ?
        po 1.
        > Jeśli dojdzie do finału Polski to w Częstochowie z pewnością przyjedzie do nas
        > wiecej niż 2 tys. gości. Odkąd to gościnność stała się w Polsce czymś
        > skandalicznym?
        >

owszem nie zwykle rzadko... ciekawe jak czesto Pan bywa na meczach. Bo sa takie
        tzw. "szlagierowe", Gdzie kompletu nie ma a jest caly stadion - dziwne nie ? Na
        takich meczach bywa po 18 tys ludzi... bywa.
        > Jesli dojdzie do finalu [...]
        Owszem, lecz jest to sytuacja wyjatkowa... a i w tym wypadku sa rowniez kibice
        czestochowscy, ktorych druzyna wywalczyla sobie final [w przypadku finalu... 30
        tys ?]. W dalszym ciagu 2 tyś to za duzo... poza tym nawet 21.09.2003 nie bylo
        az tylu kibicow gosci.
        goscinnosc goscinnoscia... w tym wypadku ma sie nijak do calej sprawy. Po co
        grupce 50-200 kibicow przyjezdnych - 2 tys miejsc ? to conajmiej 10 razy za
        duzo. Z doswiadczenia 6 ostatnich lat... kibicie zajmuja przewaznie max 1 "sekotrek"

wiec JEST blad - to NIE JEST GOSCINNOSC [ w zasadzie to powinno byc 50% dla
        czestochowian i 50% dla gosci - badzmy najbardziej goscinnym miastem w Polsce].
        Tylko brak logiki i wyobrazni.

Ale jak to zwykle bywa "co zlego to nie my - to oni, udajcie sie tam a stmatad
        udajcie sie gdzies indziej" - Czestochowa wita.

Cala ta sytuacja jest smieszna. I nie tylko ULISSES widzi tu problem, widzi go
        rowniez wiele, wiele kibicow, ktorzy w przyszlych spotkaniach moga miec problemy
        z znalezieniem miejsca. Dlaczego ? trudno siedziec na meczu swojej druzyny w
        klatece gosci... do tego zapewno pustej.

I gdyby nie taka strona jak staidonckm.com i ludzie sie tym zjamujacy sprawy
        zapewnie nie byloby w ogole. Na zakonczenie taki link do takiej wizualizacji
        przedstawiajacy miejsca dla gosci. [mozliwe ze zostal tu podany]. Moznaby
        powiedziec ze z tym zdjeciem jest jak z Chuckiem Norrisem - smieszne w swej
        glupocie. ids.czest.pl/~ckm/images/klatka.jpg
      • Gość: Rollins_pl Re: polska gościnność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 22:31
        Ale poziom wypowiedzi Panie LESNIKOWSKI. Krytykujesz to znaczy że pewnei paliłeś krzesełka na stadionie. To ja mogę postawic podobnie uzasdniony i merytoryczny zarzut - nazywasz się Leśnikowski to pewnie twoja rodzian kradła drewno z lasu a jaka rodzina taki syn. I jaka przytłaczająca logika. Dobrze że dużo sektorów dla gości bo ile razy był komplet na stadionie. To ja się pytam ile razy był komplet w sektorze gości ? Chodzę na żużel na ten stadion już 22 lata i musze Panu powiedzieć że kilkanaście razy więcej był komplet na stadionie niż w sektorze gości. BTW co to jest "finał Polski" ? BTW2 gościnośc nie jest niczym skandalicznym, skjandalicznym jest marnotrawienie publicznych czyli naszych pieniędzy. Można na tym stadionie wybudować nawet klimatyzowaną lożę dla Benedykta XVI tylko po co ???
    • Gość: sulli9 Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 22:44
      ehhh szkoda gadac najgorszy mozliwy pomysl jaki w zyciu widzialem zeby zrobic taka duza klatke ktos dal d..y i to bardzo wstyd a moze by tak ktos sie postaral to odkrecic... gdzie indziej jest klatka na 2000 miejsc tak jest na angielskich stadionach ........... tylko ze tam stadiony sa duzo wieksze niz nasz !!!!!!!!
      • dock2 Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) 02.06.06, 00:21
        I co Panie Leśnikowski, teraz to już jest problem... ;] więc może niech miasto
        nie stara się go już na siłę wyciszać tylko spróbuje rozwiązać.
    • lookas.prv.pl Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) 02.06.06, 00:39
      Kolejne niedopatrzenie w projekcie. Z poprzedniej fotorelacji sądziłem, że te
      murki mają służyć czemu innemu a nie akurat do klatki dla gości.

W tym przypadku przydzielono zbyt wiele miejsc, każdy to powie jeśli chodzi na
      mecze Włókniarza, nawet od dawna.

Trzeba skorygować te plany i wygrodzić klatkę inaczej, bo to marnotrawstwo
      miejsca (i pieniędzy) - no chyba że będzie się wpuszczać ludzi (kasować $$$) i
      nie patrzeć czy mają gdzie usiąść...

Wystarczy przyznać się do błędu/niedopatrzenia, m.in. po to aby móc spojrzeć
      później w lustro, i poprawić to co zostało błędnie zrobione. Można to spokojnie
      i szybko załatwić bez przepychanek i zbędnych awantur.

• Gość: =R= Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 07:45
        A może porobić jeszcze takich klatek-sektorów z 10 i zrobić różne ceny
        biletów... paranoja.
        • Gość: Domin Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 10:13
          K**** JESZCZE NIECH IM HOTEL POSTAWIA! TAKA GOŚCINNOŚĆ! WE ŁBACH SIĘ POPRZEWRACAŁO!
    • ulisses_czwa Sonda w sprawie klatki dla gości 02.06.06, 20:15
      Dodaliśmy sonde, która pokaże, czy jest to nasza fantazja... Bodajże działa jak od dwóch godzin (w końcu zamontowałą ją drugi admin m_sz - odpowiedzialny za sondy). Każdy może oddać głos i skomentować pod spodem (treśc max. 255 znaków).

Zapytanie dla sondy

"Budowana klatka dla gości jest:
      a) tragicznie wielka
      b) zdecydowanie za duża
      c) wystarczająca"

Zapraszam
    • Gość: ww Re: Stadion - kolejny skandal (klatka dla gości) IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 05.06.06, 15:29
      wtej chwili mozna do tego tematu podejsc na dwa razy zostawic tak jak jest. Ewentualnie scianki pod ogrodzenie zostawic bedac przygotowanym na jazdy czestochowian o mistrzostwo polski sektor na 2kola dla gosci final alternatywa to wtej sytucji zrobic murek oporowy z ogrodzeniem dla gosci w ramach obowiazujacych przepisow pzm.jesli LWY jada w finale zawsze mozna przy odrobinie rzyczliwosci dla przjezdnych zwieksz ilosc miejsc dla kibicow druzyny jezdzacej w czestochowie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka