Dodaj do ulubionych

podaj dalej

IP: 212.160.86.* 02.07.06, 12:46
"Człowiek może naprawić coś większego niż swój rower. Może naprawić
człowieka."
To cytat z filmu "Podaj dalej", oglądaliście go?
Powyższe słowa mówi 7-klasista Trevor, który wymyślił projekt „podaj dalej”.
Ma on polegać na tym, żeby osoba, której ktoś pomógł, pomogła następnym 3
osobom. Ciekawe prawda? Może dałoby się wcielić to w życie, chociaż w małym
zakresie. Szczytne przedsięwzięcie, nie sądzicie? To niewiele kosztuje pomóc
drugiej osobie, a w zamian sami możemy otrzymać pomoc, nie bądźmy egoistami,
samoloubami i malkontentami a wszystkim nam będzie się lepiej i radośniej
żyć. Zastanówcie się nad tym przez chwile.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gonia733 Re: podaj dalej 02.07.06, 15:55
      Masz rację, żyłoby nam się dużo łatwiej. Przecież i tak jest ciężko a ludzie
      nawzajem jeszcze sobie "pomagają" aby czasem komuś nie było lepiej. Odrobina
      życzliwości i zrozumienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
      Pozdrawiam
      • Gość: kolega Re: podaj dalej IP: 212.160.86.* 02.07.06, 21:16
        Wszystkim jest czasem ciężko, ale czy tak ciężko jest powiedzieć komuś dobre
        słowo, uśmiechnąć się do kogoś nieznajomego na ulicy, powiedziec zwykłe "dzień
        dobry" i czasem całkowiecie bezinteresownie pomóc innym, choćby nas nawet o to
        nie prosili? Sądzę, że to łatwe, wystarczy odrobina dobrej woli!
    • Gość: Raafu Re: podaj dalej IP: *.prenet.pl 02.07.06, 21:31
      Wiesz parę razy zdarzyło mi się zatrzymać i pomóc komus z zesputym samochodem.
      Zawsze byli zaskoczeni że ktoś chce im bezinteresownie pomóc. Ja niestety nie
      doczekałem się nigdy pomocy gdy ja miałem problem z autem..... :, Nawet gdy
      prosiłem o pomoc ludzie szukali różnych wykrętów.
      Ale rzeczywiście gdybyśmy wszyscy dla siebie byli troszkę bardziej żyłoby sie
      łatwiej.
      • rakow_czestochowa Re: podaj dalej 02.07.06, 21:46
        Teraz niestety takie czasy ,ze czlowiek czlowiekowi wilkiem... Predzej Cie
        dobija niz pomoga ..Ja rowniez staram sie pomagac w miare mozliwosci i takze
        nie doczekalem sie wdziecznosci...Ba,zostalem nawet wykiwany przez dobrego
        kiedys kolege.Ale dzieki temu poznalem sie na nim:)Jednego "przyjaciela" mniej:)
        Pomagajmy sobie a bedzie nam lepiej na tym swiecie...

• Gość: pekaes Re: podaj dalej IP: *.centertel.pl 03.07.06, 11:49
          >Ja rowniez staram sie pomagac w miare mozliwosci i takze
          nie doczekalem sie wdziecznosci

Bo niestety jest nas mniej :)
          Często kiedy potrzebuję pomocy muszę liczyć na siebie , ale mimo wszytsko kiedy
          mogę - staram się pomagać bezinteresownie.
          • Gość: kolega Re: podaj dalej IP: 212.160.86.* 03.07.06, 19:11
            Bo warto pomagać, choćby dla własnej satysfakcji (jesli juz nie dla cudzej), a
            nie dla rozgłosu i pochwały. Bezinteresowna pomoc jest więcej warta. Owszem
            często sami potrzebujemy pomocy i wówczas poznajemy się na ludziach, na
            tych "prawdziwych" przyjaźniach i przyjaciołach, którzy nagle nie mają dla nas
            czasu, ale pomyślmy, może ten komu pomożemy, kiedyś może całkiem przypadkowo
            odwdzięczy się nam za okazane serce albo skruszony będzie pomagał innym. Chyba
            warto postarać się o coś takiego w dzisiejszych czasach, gdzie ludzie często o
            sobie zapominają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka