Dodaj do ulubionych

Tramwaj na stadion Rakowa?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 20:21
Jeśli by kupili nowe tramwaje a nie takie graty jak teraz u nas jeżdzą to nie
przeszkadzało by mi żeby mi linia pod oknami przebiegała, do tej pory i tak
mam pod oknami głośno chociaż mieszkam przy małej osiedlowej uliczce...dzieci
robią swoje :D
Obserwuj wątek
    • Gość: RS Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 20:22
      Fajnie! Teraz czekamy co dalej :)
    • Gość: Wyczerpianka Tramwaj na stadion Rakowa? IP: 80.48.49.* 03.07.06, 20:25
      Ja bym chciała na Wyczerpy tramwaj :(. Czemu nie da się przedłużyć torów z
      tej pętli na Północy przez lasek i na osiedle? Przecież tak miało być dawno
      temu zrobione.. To osiedle jest tylko obsługiwane przez autobusy dziurawą
      Warszawską <gdzie nawet porządnych chodników nie ma, nie wspominając już o
      braku ścieżek rowerowych:>, a o nawierzchni drogi już nie pisząc>. To w takim
      razie jakby metro budowali, to w pierwszej koleności na Wyczrpy proszę :P.
      Tylko nie jak umrę:).

p.s. Buźki dla Misia :***
      • ulisses_czwa Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 03.07.06, 22:52
        Tramwaj jest potrzebny na Raków/Błeszno/Wrzosowiak , Parkitkę, Wyczerpy, dalszy odcinek Północy. W tym przypadku priorytetem jest Raków/Błeszno/Wrzosowiak, gdyż za relatywnie niskie koszty obsługiwać będzie 30 tysięcy mieszkańców. Koszt budowy np. na Wyczerpy byłby dośc wysoki i z pewnością nie obsłużyłby tylu osób. Dlatego jesli powstanie to w dalszej kolejności - a przynaję - jest potrzebny...
      • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.06, 08:54
        Bo nikt myślący nie będzie jechał tramwajem z Wyczerp przez Północ.
        • Gość: W Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: 80.48.49.* 04.07.06, 17:51
        • Gość: Wyczerpianka Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: 80.48.49.* 04.07.06, 17:55
          Akurat myślący, bo niektórzy pracują na Północy drogi "lanczu" :P. To by było
          ułatwienie i zaoszczędzenie czasu, gdyż nie mamy połaczenia autobusem z Wyczerp
          na Północ, więc trzeba jechać z przesiadką i to trwa przy dobrych wiatrach
          godzinę. Co innego na rowerze to tylko 20 minut, lub 15, albo mniej nawet. Sama
          jeżdżę. Ale trzeba też brać pod uwagę osoby, które nie lubią roweru, albo mają
          więcej lat, więc jednak wydaje mi się, że myślę. Najprościej napisać jedno
          zdanie i się myśli, że wszystko się wie. Trzeba najpierw pomyslać!!
          Pozdrawiam "lancza" <używaj polskiego, bo w Polsce mieszkasz> :P
          • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.07.06, 09:02
            A kto Ci powiedział, że moje lunch to angielskie słowo? To przekształcenie
            pewnego innego słowa, zresztą przezwiska nadanego przez przyjaciół się nie
            odrzuca, bo to małostkowe. A angielszczyzny w naszym głupim narodzie nie znoszę
            i nie musisz mnie pouczać, choć pewnie sama chodzisz do kejefsi. Łe.

Otóż dla połączenia Wyczerp z Północą powinna kursować linia autobusowa,
            skręcająca z Warszawskiej w wały Dwernickiego i Fieldorfa, ale MPK nie chciało
            jej uruchomić, bo uznało, że nie cieszyłaby się zainteresowaniem.
            Nie wiem czy wiesz, ale skład tramwajowy zabiera 250 osób i żeby budowanie
            linii tramwajowej w ogóle miało sens, musiałby taki jechać najrzadziej co 8
            minut. To daje 1875 osób na godzinę, a podejrzewam, że w tej relacji przejedzie
            tyle, ale w ciągu całego dnia. No, chyba że tłumnie jeździcie wspierać Niemców
            w "Realu".
            • Gość: Wyczerpianka Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: 80.48.49.* 05.07.06, 10:04
              Wypowiadam się w swoim imieniu. Nie wiem skąd ta liczba mnoga? :> Nie pracuje w
              Realu jakbyś chciał wiedzieć, ale nawet gdyby to przynajmniej lepsza taka praca
              niż praca żadna, nasz szanowny rząd nam jej niestety nie zapewnia/ale to temat
              na inna dłuuuugą dyskusję/. Oczywiście to chore, ale lepsze to niż nic.
              Co do linii autobusowej przez tory, to by była rewelacja, juz dawno o tym
              marzyłam, zwłaszcza teraz gdy mają byc światła, może ktoś wpadnie na ten
              genialny pomysł i tam przeprowadzi choć jedną linię.
              Pozdrawiam

p.s. nie chodzę do kejefsi, bo nie lubię takiego tłustego i niezdrowego
              jedzenia hehe :P
              • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.07.06, 11:49
                > Nie pracuje w
                > Realu jakbyś chciał wiedzieć

A czy ja pisałem o pracy w Realu?

> niż praca żadna, nasz szanowny rząd nam jej niestety nie zapewnia/ale to
                temat

Zagraniczny koncern też wbrew pozorom pracy nie zapewnia, tylko ją odbiera. Ale
                to dla Polaków za trudne do zrozumienia.

> p.s. nie chodzę do kejefsi, bo nie lubię takiego tłustego i niezdrowego
                > jedzenia hehe :P

To może chociaż paliwo na "bipi" tankujesz?
              • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.07.06, 11:51
                A liczba mnoga była chyba oczywista - chodziło o mieszkańcÓW Wyczerp, którzy
                jeździliby tym tramwajem. Chyba że ma to być tramwaj dla jednej osoby.
                • Gość: xkx Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.org / *.org 05.07.06, 12:07
                  Z tramwajem na Wyczerpy jest taka sama sytuacja jak z Autobusem z Wyczerp na
                  pólnoc ze niewiadomo dokladnie gdzie on z tych wyczerp przez północ miałby
                  jechac aby oczywiscie nie wozic powietrza. No chyba ze była by to trasa np z
                  osiedala do szpitala na parkitce przez Warszawska Wały dwernickiego Fieldorfa
                  Wyzwolenia lub Michałowskiego - wyzwolenia Westerplatte lub (armii krajowej
                  dekabrystów) Okulickiego i Nowobialska. Zadna inna trasa w zasadzie niema sensu
                  a napewno niema sensu przedłuzani (jak to kiedys ktos proponował) lini 24 na
                  wyczerpy - bo nikt nie bedzie jechał autobusem który z Wyczerp do sródmiescia
                  jechałby godzine bo z ty6le to niemalze mozna dojsc tam na piechote.
                  • Gość: Wyczerpianka Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: 80.48.49.* 05.07.06, 13:33
                    Oj mądrować się to każdy potrafi.. i wynarzekiwać na forum, takim gadaniem i
                    tak się nic nie zdziała, powodzenia w kolejnym "odpisywaniu".
                    p.s. a tak na marginesie to powietrza by nie woził, mogę się o to założyć.
                    Nara i .

Mądrali to jest pod dostatkiem, jak juz na forum można zauważyć. Gorzej z
                    działaczami. Pa
                    • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.07.06, 15:16
                      Cóż, dałaś mi do myślenia. Tak patrzę - Ty masz nadzieje na ten tramwaj, a ja
                      Cię tak gaszę. Cóż, a tak naprawdę bardzo bym chciał tego tramwaju, ale wiem że
                      jest nierealny, bo koszty są zbyt wielkie w stosunku do ewentualnej rentowności
                      linii, co do której jestem sceptykiem. Linię autobusową gorąco popieram (sam
                      kiedyś taką planowałem), bo to bez sensu, że nasze osiedla są tak blisko, a
                      trzeba jeździć przez centrum. Ale generalnie w miastach wielkości Częstochowy
                      główne kierunki potoków pasażerskich prowadzą od i do centrum i połączenia
                      międzyosiedlowe mają charakter uzupełniający.
                      Chociaż z drugiej strony 29 puste nie jeździ. Ale mimo to MPK zrobiło wiele dla
                      jej ukatrupienia obcinając jej rozkład o prawie połowę. 31 i 35 też mogłoby być
                      dużo lepsze, gdyby nie jeździły w parze (do licha, mam kilka zdjęć kiedy jadą
                      razem).
                      Jednak w Toruniu jest kilka linii łączących osiedla z pominięciem centrum (26,
                      34 i 40), tyle że one łączą osiedle uniwersyteckie z wielkimi blokowiskami, to
                      trochę takie inne porównanie.
                      A co do luncha, to napiszę jeszcze, że ja to wymawiam "lunch", a nie "lancz".
                      Tak samo zresztą jak "auchan" itd. No chyba że cafe "Rura".
                      • Gość: xkx Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.org / *.org 05.07.06, 16:11
                        a jesli chodzi o autobus to jaka trase bys Ty widział?
                        • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.gik.pw.edu.pl 05.07.06, 16:47
                          Trudno powiedzieć - najkrócej w prawo z Warszawskiej i do nowego rondka. A
                          dalej? Cóż - chyba przez al. Wyzwolenia i nie wiem. Można ewentualnie połączyć
                          z 29, ale chyba lepiej przez Obr. Westerplatte. Pytanie - dokąd. Parkitka,
                          cm.Św.Rocha, Grabówka,dw.PKP Stradom,Lisiniec,Gnaszyn?
                          • Gość: xkx Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.org / *.org 05.07.06, 17:05
                            CM Rocha to chyba troche bez sensu. Gnaszyn i Grabówka chyba troche za daleko.
                            Moim skromnym zdaniem najsensowniejsza trasa na Parkitke pod szpital. A czy
                            przez Westerplatte czy przez AK i Dekabrystów to juz sprawa wtórna.
                            • kszyszek Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 05.07.06, 22:07
                              Krańcówką mogłaby być, np. przy Dworcu Głównym PKP, albo na ul. Focha. Co do
                              linii łączącej osiedla, to najlepszym przykładem niech będzie nasze 24.
                              Praktycznie omija ścisłe centrum (z Warszawskiej od razu jedzie w Ogrodową i
                              Krakowską, zatrzymując się jedynie na Pl. Daszyńskiego). I właśnie 24 jest
                              najbardziej załadowaną linią, choć jak już pisałem, centrum omija.
                              • Gość: xkx Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.org / *.org 06.07.06, 07:42
                                Kurs do dworca PKP chyba niema sensu nie zapominaj i w zasadzie w jego poblize
                                jada juz linie 14,17 i 30 wiec dokładanie tam innej to juz chyba było by za
                                wiele. Pomysł szpital na Parkitce wydaje mi sie dosc dobry z uwagi na ro iz
                                sporo osób i tak tam przybywa (w koncu to najwiekszy szpital w miescie).
                                • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.07.06, 08:37
                                  I sporo umiera.
                                  • Gość: xkx Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.org / *.org 06.07.06, 08:51
                                    Zapewne nie mniej wydje mi sie iz linia łaczaca Wyczerpy z parkitką przez
                                    Północ i Tysiąclecie miała by zapewne sens. Ewentualnie mozna by ja przedłuzyc
                                    poprzez połaczenie z 29 na Grabówke ale nie jestem pewien czy to miało by sens.
                                    • mateusz_czewa Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 07.07.06, 19:31
                                      Ja proponuję Autobus na zawołanie, tą linią wiele osób by nie kursowało chyba,
                                      ale MPK mogło by zakupić ze 3 mikro-busy, no choćby już najdłuższą wersję
                                      Mercedes-Benz Sprinter 6,25 t Lov Floor z niską podłogoą z której inwalida
                                      mógłby skorzystać, 13 osób by siedziało a 22 by stały, co daje 35 osób, jak na
                                      tę linię to w sam raz :P. I jeden busik choćby czasem 2 wykorzystać na lini. Kto
                                      by chciał jechać wysyła SMSa na pewien numer z kodem przystanku, jednoczeście
                                      zamawiając Autobus kupuje bilet. Busik przyjeżdża, a pasażer bezpiecznie i z
                                      zadowoleniem dojeżdża do celu. O ile wiem taki system zasotsowało jedno z
                                      Włoskich miast, a teraz, właściwie już niedługo zastosuje go Kraków. No i takie
                                      busiki można by było wykorzystać w niektórych miejscach w Częstochowie, np. tam
                                      gdzie Autobus nie ma dostępu.

A teraz fotka:
                                      http://www.mercedes-benz.de/content/media_library/hq/hq_mpc_reference_site/bus/sprinter/6t_sprinter/wall-rollout/wall_1_1024.d3d3Lm1lcmNlZGVzLWJlbnouZGU~-TmllZGVyZmx1ciBhdWYgaG9oZW0gTml2ZWF1Lg~~-object-Single-WALLP.jpg
                              • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.07.06, 08:37
                                W 24 wymiana pasażerów na przystanku Stary Rynek lub plac Daszyńskiego wynosi
                                około 70%. Więc nie możesz powiedzieć, że ta linia omija centrum (a plac
                                Daszyńskiego to peryferia?) albo że łączy tylko osiedla.
                                A ta z Wyczerp nie może skręcić z Północy do centrum, bo nikt z Wyczerp nie
                                będzie jechał do centrum przez Północ. No bez jaj!
      • Gość: *Cze-wa71* Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.06, 15:34
        moze do katowic odrazu zbudowac
        • Gość: Wyczerpianka Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: 80.48.49.* 04.07.06, 17:50
          Do Katowic.. w żadnym wypadku :P. Oni i tak mają za dużo hehehehehe Człowieku
          nie nabijaj się tylko sobie poczytaj historię!
        • Gość: ela Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:27
          jestem za, do Pyrzowic hura!!!!!!!!!!!!!
    • tomqpl Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 03.07.06, 21:07
      U nas jeżdżą graty?
      No nie są to nowoczesne tramwaje, ale w Warszawie czy Katowicach można trafić na
      większe starocie.
      • Gość: Gregov Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 21:14
        Zobaczymy co z tego będzie.
        Może się uda tak jak w Elblągu.
      • Gość: yes Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 14:33
        yes, yes, yes
    • Gość: greenelf77 Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 21:15
      A ja trzymam kciuki za ten projekt. Super, niech budują!!!
      • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.06, 08:54
        Spokojnie, to tylko wybory.
        • Gość: misiek lunch z hotelu poselskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 11:59
          lunch co ty robisz w Warszawie? zażerasz się frykasami w hotelu poselskim za
          nasze publiczne pieniądze? jak na razie to ty pisssujesz przedwyborczo, bo
          Wrona jak zwykle haruje i zapieprza żeby prawica załkiem nie upadła na morde w
          Czestochowie?
    • Gość: James Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 21:21
      Może jednak darujmy sobie tramwaje, bo tylko zajmują miejsce dla pieszych i
      poszerzania ulic - raczej koniecznego, zainwestujmy w metro.
      • Gość: sceptyk Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 21:30
        Wszystko to prawicowa propaganda, bo zbliżają się wybory. Po cholerę komu
        tramwaje jak coraz więcej ludzi jeździ własnymi samochodami? A zresztą i tak
        nic z tego nie będzie, bo tak jak napisałem to tylko kiełbasa wyborcza.
        • Gość: Przemo23 Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 21:32
          Głupoty gadasz!
          Tramwaj na stadion RKS super sprawa !!!
          Tramwaje to przyszłość, a przyszłość to likwidacja uciązliwych dla środowiska
          spalin!!!
          BBJ!
        • Gość: Śródmieścianin Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 22:14
          Pewnie że to kiełbasa wyborcza ale i tak wygląda smakowicie ;P
          Mam nadzieję że niezależnie od wyników wyborów nowe linie tramwajowe powstaną =}

Coraz więcej ludzi jeździ samochodami m.in. dlatego, że nie ma dobrej i szybkiej komunikacji
          masowej (to nie tylko tramwaje ale pasy dla autobusów, wykorzystanie linii kolejowych
          (szynobusy i nowe stacje dla potrzeb komunikacji wewnątrz aglomeracyjnej) i inne rozwiązania
          promujące transport publiczny). Taniej budować dobrą komunikację masową niż kolejne ulice,
          wiadukty itp. dla coraz liczniejszych samochodów (no a jeszcze koszty hospitalizacji i
          pochówków ofiar wypadków drogowych). Europa to nie USA ;P

Pozdrawiam sceptyków bo też wydaje mi się to jednak mało realne a na pewno nie w tym
          terminie ;)

P.S. Całusy dla Kici :***
          • ulisses_czwa Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 03.07.06, 22:58
            Tramwaj to zdecydowanie najlepszy środke komunikacji miejskiej... Choć mamy tylko jedną linię (no dobra, dwie :D), to nasi mieszkańcy potrafią doceniać jej zalety... Sam bardzo lubię jeździć tramwajem i chętnie widziałbym nowe linie... Zachód Europy, który się pochopnie wycofał z transportu szynowego obecnie powraca do niego. We Francji budowane sa linie tramwajowe nawet na wąskich uliczkach, a tramwaje przejeżdzać będa blisko budynków...
            Mam nadzieję ,że Katowice tym razem nie podłożą nam nogii i będziemy mogli zrealizować ten plan... Elblągowi się udało, to czemu my mamy być gorsi? Warto mieć przygotowany projekt oraz wpisać budowę lini do WPI - dzięki temu zwiększamy szansę na realizację zadania. Pomysł w pełni popieram - nawet jesliby miał jeździć tramwaj obok mojego bloku (co widze z planów)...
            • Gość: baba Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 07:35
              Tramwaj ? TAK !!! Gadanie że każdy jeżdzi swoim autem to dalsze zapychanie i
              tak zakorkowanych do niemożliwości ulic Częstochowy. Też jeżdżę swoim tylko
              ostatnio coraz szybciej przedostaję się z miejsca na miejsce na piechotę takie
              są korki. Hahaha. I ten totalny brak miejsca gdzie można by bezpiecznie
              pozostawić auto. Niech tylko Katowice nie blokują kasy na nasze tramwaje to
              plan i pomysł jest oki.Częstochowa byłaby czystym i niezakorkowanym miastem
              gdyby cała komunikacja miejska oparta była na tramwajach. Bo żaden problem
              puścić linię tramwajową nawet wąską uliczką. Można to zrobić środkiem takiej
              ulicy, a na dzisiaj te najnowsze tramwajki są tak ciche ,że każdy z
              przyjemnością by nimi jeżdżił. W latach 60 - 70 też były pomysły rozbudowy
              linii tramwajowej. Szkoda że tego nie ma bo byłoby dużo czyściejsze powietrze a
              nie tyle spalin co teraz.Pomyślcie, tramwaj to zero spalin i te najnowsze to
              minimum hałasu!!!! Nie lubię Wrony, nie zależy mi na jego udziale w wyborach
              samorządowych, ale uważam że po przemyśleniu całej sprawy każdy mieszkaniec
              Częstochowy powinien poprzeć ten projekt i pilnować realizacji. Bez względu na
              to kto po wyborach będzie na stołku prezydenta Częstochowy. Uważam że nam
              mieszkańcom należy się szybka i ekologiczna komunikacja miejska bez oglądania
              się na układy polityczne.
            • Gość: Elblazanin Elbląskie tramwaje IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.07.06, 11:32
              W Elblągu coraz wiecej sie dzieje odnosnie tramwajow, w tym roku przyjadzie 6
              nowych wozow po 6 baniek sztuka, a wlasnie trwaja tez trzy duze inwestycje w
              tym budowa kolejnej nowej trasy dzieki ktorej tramwaj dotrze tam gdzie jeszcze
              go nie bylo:)
              • Gość: xkx Re: Elbląskie tramwaje IP: *.org / *.org 07.07.06, 11:44
                Nieprzecze iż tramwaj to niegłupia rzecz ale trasy powinny byc projektowane z
                głowa. A to oznacza ze puszczanie tramwaju tam gdzie gesto od lin autobusowy
                jest nieco pozbawione sensu. Zreszta dyskusje o tramwaju uwarzam osobiscie za
                czysto akademicka czyli pozbawiona w tym momecie senu do dyskusji bedzie mozna
                wrócic pod paroma warunkami.
                1 - jak bedzie kasa na inwestycje
                2 - jesli sie nie okarze ze to po prostu "kiełbasa wyborcza"
                3 - jesli bedzie cos w roidzaju publicznej dyskusji w temaci przebiegu lini.

Narazie nic z tych warunków nie jest spełnone wiec o czym tu dyskutowac?
          • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.06, 08:56
            > Pewnie że to kiełbasa wyborcza ale i tak wygląda smakowicie ;P

A jakby ktoś miał zastrzeżenia do jej smaku, to postarano się o
            jego "nawrócenie".
            Do jazdy tramwajami zachęcać będzie zakup najnowszych autobusów MPK, które
            przyjdą w tym roku - pozbawionych ostatnich drzwi i niskiej podłogi.
        • Gość: jmk Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 22:18
          Tak jest!
          To jest kiełbasa wyborcza!
          A po wyborach ktoś na JG kichnie, wielkie tramwajowe plany diabli wezmą ,
          miasto dokończy szpecący budynek na rogu Kordeckiego i Barbary " w trosce o
          wizerunek miasta w oczach patników"- i przekaże go za symboliczną złotówke,
          - "w trosce" o stan miejskiej kasy, aby koszty utrzymania hotelu jej nie
          rujnowały.
          Za poparcie z ambon najlepiej płaci się szmalem z miejskiej kasy.
          • ulisses_czwa Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 03.07.06, 22:49
            Dla Twojej wiadomości, to ten niedokończony budynek na rogu Barbary i Kordeckiego należy do Paulinów... Od wielu lat... Miasto nie może budować na obcym gruncie... Zatem Twoja wizja się nie może sprawdzić...

--
            www.juvepoland.com
            Noi siamo bianconeri...
            ------------------------------
            www.stadionckm.com
        • Gość: Łukasz Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:27
          Kiełbasa wyborcza...gadanie, a niech to będzie i serek :D Miał być remont 3
          alei i jest, więc coś sie jednak dzieje, a skoro wszystko rusza przed wyborami
          to może w polsce powinny być wybory co rok :D Ktoś napisał, że tramwaje są złe
          bo poszerzają drogi...nowy odcinek lini tramwajowej napewno będzie szedł
          środkiem ulicy bo wrzosowiak, błeszno i raków to raczej dość ściśle zabudowane
          tereny i nie ma miejsca na wydzielenie osobnego pasa na linie tramwajową
        • Gość: misiek oj towarzysze dupa wam cierpni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 12:02
          tobie kotku jedno na myśli, bo nic innego uprawiac nie umiesz tylko czarną
          kampanię wyborcza w internecie. wy lenie mieliście swoje 5 minut i
          przehulaliście je, a teraz z obrzydzeniem patrzycie na pracusia Wronę
    • Gość: ffewfew Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 22:06
      remonty sie zaczynaja, bo konczy sie kadencia wrony. Szkoda ze przez ostatnie
      lata nic nie robil, nic a nic.
      • Gość: CKM !!!! Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: 195.117.107.* 03.07.06, 22:11
        Jak juz maja budowa to na stadion CKM-u !!!! a nie na raków tak i tak zaraz
        zniszcza a u nas chociarz jest porzodek !!!! albo niech podniagna od SITY jakos
        i już
        • Gość: rs Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 22:18
          chociaż pisze się przez samo 'ż' a porządek przez 'ą'
        • Gość: Przemo23 Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:50
          Po pierwsze Raków pisze sie z duzej litery, po drugie juz nie mow ze tam u was
          taki porządek, bo sami psioczyliscie ze wam krzesełka spalili i ludzie po
          trawie schodzą ze stadionu!
          I naucz sie pisac eh...
          AVE RACOVIA !!!
          • harry1983 Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 04.07.06, 00:16
            Pomysł z nowymi tramwajami jest dobry, ale również mam obawy, że robi się szum bo idą wybory.

Uwierzę, jak zobaczę.

A póki co przydałyby się jakieś nocne linie, bo po 23 jak ktoś własnego auta nie posiada to jedynie taryfą albo z buta jak się wraca z jakiejś imprezy np.
          • Gość: tusiu Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 13:14
            AVE AVE AVE
    • kszyszek Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 03.07.06, 22:54
      Jeśli chodzi o te nowoczesne tramwaje, to powinni rozpisać na nie przetarg
      jeszcze w tym lub na początku przyszłego roku. Od podpisania umowy na dostawę,
      do czasu dostawy mija bardzo dużo czasu (ok. 2 lata). Jeśli faktycznie chcą,
      żeby na nową linię wyjechały już nowe tramwaje, to powinni zrobić tak jak
      napisałem. Mam również nadzieję, że w tym wniosku o ogromną dotację na
      komunikację będzie wzmianka o nowych autobusach (tylko i wyłącznie
      niskopodłogowych), bo Conecto, to my do wielkiej EUROPY nie wjedziemy.
      • ulisses_czwa Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 03.07.06, 23:00
        Jest pewien problem... Nie mozna rozpisac przteargu nie mając zagwarantowanych środków finansowych... Weż to pod uwagę... Jest mowa o wpisaniu w WPI, a to zapewniłoby drobny część... Resztę trzeba zdobyć ze środków UE... To nie takie proste, mając na uwadze poprzednie działanie Katowic...
    • lookas.prv.pl Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 03.07.06, 23:22
      Super! W końcu jakieś konkrety. Przydałaby się taka linia, oj przydała.

Tylko mam jedną uwagę, z tego co jest napisane trasa ma biegnąć Rakowską i na
      Raków, czyli pewnie ma biec pod wiaduktem na DK1. Jeśli tak to koniecznie przez
      puszczeniem tam tramwaju trzeba coś zrobić z tą ulicą (Rakowska pod wiaduktem),
      bo przy każdej większej ulewie gromadzi się tam woda na metr lub więcej!
      Udrożnić studzienki czy cokolwiek innego, bo w przeciwym wypadku budowa tamtędy
      linii tramwajowej nie ma sensu - przy ulewach będzie blokada tramwajów.

• Gość: Raków W R O N A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 00:11
      Gdzie treningowe boisko ze sztuczną trawą,które miało być na Rakowie ??????
      Przyjdzie zima i nie będą mieli gdzie trenować.
      • henryczek-czewa Re: W R O N A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 04.07.06, 00:21
        głupota-miasto jak jzu wg prognoz wiadomo wyludnia sie w duzym tempie, wiec po co nam ten tramwaj?
        czy 70 mln zł nie da sie wydać jakoś sensowniej?

myśle ze da sie patrząc na to jak szpetnie wygląda w bardzo wielu miejscach nasze miasto

unijne dotacje powinni przeznaczyc na budowe łacznika sobieskiego z legionów bo to dałoby wiele, zwłaszcza rozładowanie aleii i zrobienie z nich centrum miasta z prawdziwego zdarzenia

ale gdzie tam,lepiej zrobic tramwaj-takie to przeciez widowiskowe, zabawka
        • kszyszek Re: W R O N A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.07.06, 01:07
          Łącznika Sobieskiego z Legionów? Pierwsze słyszę (a raczej czytam). Była mowa o
          połączeniu wiaduktem Sobieskiego z Krakowską. Ja mieszkam na Sobieskiego przy
          samej ulicy, więc dla mnie byłoby to nieco uciążliwe. Ruch by był jak cholera.
          Nie myślcie, że jestem samolubem, bo przy samej ulicy (do skrzyżowania z
          Nowowiejskiego/Korczaka) stoi dokładnie 15 (w tym szkoła). Dla mieszkańców tych
          bloków również byłoby to uciążliwe. Z drugiej jednak strony cieszyłbym sie
          gdyby ulica, przy której mieszkam, była jedną z najważniejszych ulic miasta.
          Oczywiście wiadukt miałby sens, jedynie gdyby Sobieskiego została poszerzona na
          całej długości do dwóch pasów (jest to do zrobienia, i to bez wyburzania) oraz
          przebita do Barbary. Wtedy na skrzyżowaniu Sobieskiego z Pułaskiego pojawiłaby
          się sygnalizacja świetlna. Ruch byłby sprawny. Wszystko jest do zrobienia.
          Trzeba tylko chcieć. Mam również nadzieję, że przez Sobieskiego przebiegałyby
          trasy jeszcze kilku linii autobusowych, bo obecnie przykładowo do II i I Aleji
          można dojechać tylko 23 (no ... na czas remontu dołożono nam 11, 18 i 33, ale
          po remoncie znikną). Jednak połączenie może jeszcze poczekać ... choć patrząc
          na to z perspektywy remontu III Aleji, to dobrze by było się tym zająć szybko,
          by nie zniszczyć świeżo wyremontowanej arterii. Czas pokaże jak będzie, jednak
          z nową linią tramwajową jestem jak najbardziej na TAK.
          • Gość: lunch Re: Z I M O R O D E K !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.06, 09:00
            Zgadza się, planowany jest łącznik Sobieskiego z Legionów i to od dawna.
            • Gość: bogdan Re: Z I M O R O D E K !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.prenet.pl 04.07.06, 09:27
              Gość portalu: lunch napisał(a):
              Zgadza się, planowany jest łącznik Sobieskiego z Legionów i to od dawna."
              O łączniku troche ostatnio przycichło, wydaje się że miasto liczy na pewien
              udział inwestora od "Galerii na Wartą", którą trzeba będzie połączyć dojazdami z
              Krakowską i DK 1, skrzyzowanie z Legionów raczej będzie wymagać wtedy generalnej
              przebudowy, a przedłużenie Sobieskiegio nad torami potrzebne bo inaczej cały
              ruch do galerii pójdzie al JPII lub przez Warszawską/Krakowską...
      • Gość: krzysztof towarzyszu: będzie w tym roku jak zaplanowano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 12:05
        jak to? nie wiesz? przecież budowę boiska zaplanowano na jesień.... oj
        towarzysze, wypada wam podziekowac za bezpłatna reklame zamierzeń
        inwestycyjnych obecnego i przyszłego prezydenta
    • Gość: amigo Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 08:18
      Kochani to na pewno kiełbasa wyborcza,tyle że zanim ją ugryziecie to już jest
      smierdząca.Tramwaj przez Gajową- chyba że wyburzą pare prywatnych domow,kosciól,
      zlikwiduja parking i targ przy Pzu i poszerzą tą ulice o jakies 6 metrow bo na
      razie ma ok 4-5 m szerokosci. Mieszkańcu tej ulicy od lat walczą o asfalt bo to
      jest bita droga z mnóstwem dziur. Wiem bo tam mieszka moj znajomy. Bloki tez sa
      bardzo blisko i bedą potrzebne ekrany dzwiekochłonne a jak jest na Blesznie kolo
      gierkowki to wiecie.No i jak moze zbuduja wszedzie te tory to na pewno
      zlikwiduja autobusy,bo przeciez nie bedą sie dublowac i trzeba sie przesiadac.
      • Gość: monique47 Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 18:56
        mieszkam na ulicy Gajowej....ta ulica ma faktycznie 5 m szerokości a wzdłużniej
        niej po obu stronach w ścisłej zabudowie stoi 11 domków jednorodzinnych, tuż
        przy granicy z ulicą...nie wyobrażam sobie, żeby dosłownie "pod oknem" biegła mi
        linia tramwajowa! Pan Prezydent słusznie obawia się dyskusji na forum dotyczącej
        biegu linii...to oczywiste, że nikt z mieszkańców tej wąskiej uliczki nie zgodzi
        się, na tramwaj i przystanek pod oknem! nikt z Nas mieszkańców [tej ulicy] nawet
        w najśmielszych wizjach nie wyobrażał sobie, że "Ktoś" może wpaść na tak
        wątpliwy genialnie pomysł by w starej, zakończonej zabudowie jednorodzinnej
        "puścić" linię tramwajową! Gdzie komfort mieszkania w zabudowie jednorodzinnej z
        tramwajem w roli głównej? na ile spadnie wartośc naszych domów i posesji? nie
        mówiąc o komforcie? Wbrew opiniom "dobrze zorientowanej speckomisji" komunikacja
        z dzielnicą Wrzosowiak nie jest zła...mamy trzy linie autobusowe, które do
        Centrum miasta kursują na zmianę co 10 min.! a do już istniejącej linii
        tramwajowej przy ul. Niepodległosci jest 10 min. pieszo!
        • Gość: gucio Re: Tramwaj na Gajowej? IP: *.e-wro.net.pl 04.07.06, 19:45
          Autor! Autor! kto to wymyślił? chyba temu zespołowi musi być głupio skoro taka
          tajemnica. Gajowa obecnie deptak dla dzieci idacych z Brzozowej do szkoły.
          Genialny pomysł ten tramwaj. Mapa na której przedstawiono projekt chyba z przed
          10 lat. Może zespół wybrałby się w teren i zobaczył jaka z Gajowej arteria.
          Jak ma tramwaj pokonywać skrzyzowanie Jagiellońska - 11 listopada -Aleja
          Niepodległości -to będzie ciekawe. Chyba jakis przetarg bedzie potrzebny a jak
          wiemy to troche trwa (III Aleja) może chodziło o 2018 a nie 2008r?
          • agentka1986 O CO WAM CHODZI? 28.07.06, 15:27
            JA WAS NIE ROZUMIEM!... Najpierw najeżdżacie na miasto że nie inwestuje. A gdy
            już zacznie inwestować, planować... to wy "Nie" . Czy to jest jakaś wasza kara
            dla niech. przecież to ze tramwaj "poleci" przez Gajową czy jakąś inną ulice to
            nie ma różnicy...Przynajmniej dla Tych co ten projekt tworzą. Przecież Prezydent
            czy projektanci jeżdzą do pracy autami. im to mówiąc szczerze "Rybka" czy ten
            tramwaj powstanie czy nie.To wszystko robią dla waszej drodzy GAJOWICZE wygody.
            GAJOWA wiece protestuje budowie tramwajów. A powiedzcie mi co mają powiedzieć
            ludzie którzy od lat mieszkają na Al.Pokoju? Ja tam mieszkam. Tramwaje są bardzo
            blisko bloków. Obecne tramwaje aż tak nie hałasują. A jeśli te nowe mają być
            cichsze to o co chodzi? Mieszkańcy Al. Pokoju sie nie buntują przeciwko tramwają
            a mogli by zacząć... Bo oni wiedzą, że to służy innym. A co ma zrobić 70- letnia
            babcia Marysia, która np. musi jechać do lekarza.Z ulicy Gajowej powiedzmy do
            centrum. Babcia skazana jest na taksówke, albo samochód rodziny, bo zaden srodek
            komunikacji miejskiej tam nie "chodzi".Dla niej to wygoda. Bo wsiadzie do
            tramwaju 10 min i jest na miejscu. A za Taksówke da min.10zł. To nie jeden
            przypadek. Takich osób jest wiele. jeśli chcecie dobra dla innych-nie blokujcie
            takich projektów. Nie myślcie o sobie. Tylko o tej Przykładowej Babci Marysi.
      • tomqpl Gajowa 04.07.06, 19:39
        Niczego nie trzeba burzyć ani poszerzać. Tramwaj może zmieścić się na ulicy.
        Problem jest inny: w jaki sposób linia dotrze z Niepodległości na Gajową? Chyba
        poprzez ten parking za PZU i "Bazarek" i z tym ostatnim będzie problem. Wypłacić
        ekwiwalentne odszkodowanie można, ale w przypadku ryneczku nie będzie to takie
        łatwe. Nie wiem, jaki jest status własnościowy tego terenu, ale to nie tylko
        jakiś tam majątek, ale i źródło utrzymania ludzi. Znowu ich przepędzić? Ale
        dokąd? Oni już raz musieli zmieniać miejsce pracy, gdy budowano
        "Jagiellończyków" i likwidowano budy. No chyba żeby puścić linię na zaraz na
        południe za "Bazarkiem", gdzie rosną jakieś drzewa, ale tam na drodze stoją garaże.
        • tomqpl Re: Gajowa - jeszcze raz 05.07.06, 23:38
          Problem na Gajowej jest jeszcze taki, że między supermarketem a kościołem po
          jednej stronie rosną blisko drogi drzewa, które pochylone są nad częścią jezdni.
          To może przeszkadzać tramwajom. A więc wycinka? Tyle że na Wrzosowiaku wiele już
          wycięto i dobrze byłoby zostawić resztki tej niegdyś obfitej tu zieleni.
        • Gość: Johnny Re: Gajowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 00:32
          Z planu wynika, że za PZU
    • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.06, 08:48
      Oj, chyba jakieś wybory się zbliżają.

A swoją drogą, mieszkając na Limanowskiego, musiałbym mieć nierówno pod czachą,
      żeby jeździć do centrum tramwajem naokoło przez Błeszno i Wrzosowiak, a
      następnie powolną trasą przez Niepodległości, skoro "12" jedzie stąd dużo
      szybciej. Szkoda, że zlikwidowano linię na Łukasińskiego, bo najlepsza byłaby
      linia jednokierunkowa robiąca pętlę wokół Rakowa, Błeszna i Wrzosowiaka.
      • Gość: bee Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 10:23
        zalozmy ze jest wiec linia jednokierunkowa robiaca petle wokol rakowa, bleszna
        i wrzosowiaka a ja mieszkam przy stadionie. mam jechac do centrum tramwajem
        naookolo?

linia jednokierunkowa w kierunku przeciwnym. tym razem mieszkam przy przystanku
        orkana-szkola. mam jechac do centrum naokolo?
        • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.07.06, 09:15
          Nie, chodziło mi o coś innego - tory oczywiście dwa, ale jeden tramwaj robi
          pętlę prawoskrętną, a drugi lewoskrętną. Tym sposobem mieszkając przy stadionie
          jedziesz do centrum linią jadącą lewoskrętnie, a wracasz - prawoskrętnie.
          Tramwaj jest jednak dobrze wykorzystany, bo wracając zabiera ludzi z
          Wrzosowiaka, a do tego zapewnia komunikację między dzielnicami.
          Takie rozwiązania są praktykowane na całym świecie (w Polsce też) i się
          sprawdzają.
    • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.07.06, 08:53
      Do Łukasza: To się jeszcze zdziwisz. Stare tramwaje wcale nie hałasują. Owszem,
      stukają, ale wystarczy wybudować nowoczesne torowisko bez przerw, a
      przetwornice wirowe można wymienić na statyczne i tramwaj nie buczy. Natomiast
      to większość nowoczesnych tramwajów wydaje z siebie dziwaczne odgłosy - piski,
      mruczenie itp. i przy nich naprawdę ciężko jest mieszkać.
      • Gość: normalny Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 10:22
        Kolejny, populistyczny pomysł Wrony. Najpierw przebudował stadion, teraz będzie
        doprowadzał tramwaj na drugi. Czy w tym mieście żyją tylko kibole?
        • Gość: Dankow Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 11:12
          Ja jestem ciekaw kiedy zelektryfikuja Dankow k Krzepic.

Mieszkaniec Dankowa
    • Gość: Obserwator Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: 57.66.197.* 04.07.06, 12:58
      Brawo dla Prezydenta. Widac ze czas wyborow samorzadowych sie zbliza i
      prezydent jest gotow obiecac wszystko mieszkancom byle nie odejsc ze
      stanowiska. Poparcie dla prezudenta bylo peknie wyrazone podczas jego wejscia
      na scene w czasie koncertu Lata z Radiem w Czestochowie, gwizdom i
      przeklenstwom nie bylo konca. Pan Wrona powinien chyba zakonczyc blyskotliwa
      kariere na tym stanowisku i dac szanse komus komu bedzie zalezalo na rozwoju
      miasta.
    • Gość: Obserwator Tramwaj na stadion Rakowa? IP: 57.66.197.* 04.07.06, 13:00
      Brawo dla Prezydenta. Widac ze czas wyborow samorzadowych sie zbliza i
      prezydent jest gotow obiecac wszystko mieszkancom byle nie odejsc ze
      stanowiska. Poparcie dla prezudenta bylo peknie wyrazone podczas jego wejscia
      na scene w czasie koncertu Lata z Radiem w Czestochowie, gwizdom i
      przeklenstwom nie bylo konca. Pan Wrona powinien chyba zakonczyc blyskotliwa
      kariere na tym stanowisku i dac szanse komus komu bedzie zalezalo na rozwoju
      miasta.
      • Gość: Thomas27 Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: 80.50.253.* 04.07.06, 13:33
        A mnie zastanawia jak rozwiążą problem z podjazdem na ulicy Jesiennej koło
        pętli autobusowej. Jest tam spore wzniesienie i obawiam sie ze tramwaj moze
        miec spore problemy zeby sie tam wdrapac szczegolnie jak bedzie padal deszcz.
        Może zastosuja koło zębate miedzy szynami?
    • Gość: Błeszno Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.21.pl / *.21.pl 04.07.06, 15:12
      A ja chcę żeby to juz do 2008 zbudowali :D
    • Gość: jagienka Prezydent Wrona IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 04.07.06, 15:34
      Kiedy czytam te wszystkie wypowiedzi sceptyków i innych marudzących coś tam o
      kiełbasie wyborczej to aż mi się wierzyć nie chce, że można tak przynudzać. Bo
      to fakt - jesteście nudni z tą swoją ciągłą krytyką i brakiem wiary, wszystko
      wam się nie podoba ale sami pewnie nawet byście d... nie ruszyli żeby cokolwiek
      w tym mieście zmienić. Może zamienicie się z p. Wroną - co stoi na przeszkodzie?
      A jeżeli będziemy myśleć na zasadzie - nie warto tu w nic inwestować bo i tak
      ludzie wyjadą to to właśnie stanie się faktem - będą wyjeżdzać bo nic się nie
      będzie działo - błędne koło! Od czegoś trzeba zacząć. Mamy odnowiony ratusz,
      jest remontowana III Aleja, mamy fajny stadion żużlowy, za chwilę możemy mieć
      tramwaje - więcej niż jedną linię żeby się już z nas nie śmiali. Ale wy
      oczywiście mówicie 'nie', bo lepiej pomarudzić niż się ucieszyć, że coś może
      się udać. A jeszcze co do krytyki Wrony i gwizdów - myślę, że osoby, które
      gwiżdżą mają chyba jakieś kłopoty z głową (zwłaszcza te, które gwiżdżą na
      stadionie), bo gdyby nie Wrona to podczas meczu siedzieliby d... na połamanych
      deskach a nie na fajnych fotelikach i zapiep... np do Rybnika na mecze własnej
      drużyny bo nie byłoby oświetlenia. Ale gwiżdżcie dalej tępaki, wystawiacie tym
      świadectwo samym sobie. Ja się cieszę, że ten facet jest prezydentem i będę na
      niego głosować bo uważam, że naprawdę dużo robi dla naszego miasta i ktoś kto
      pisze, że w ostatnich latach p. Wrona nic nie zrobił, chyba żyje w innym
      świecie.
      • Gość: Do ciebie Re: Prezydent Wrona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 20:13
        Czyzbys byl bliskim wpolpracownikiem pana W. ze tak slodko o nim piszesz?? ha
        ha
        • Gość: jagienka Re: Prezydent Wrona IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 04.07.06, 22:15
          ha ha, typowe, ograniczone myślenie, ha ha, jak się o kimś dobrze mówi to na
          pewno tylko dlatego, że ma się z tego bezpośrednie korzyści; ha ha; właściwie
          to szkoda czasu na pisanie odpowiedzi, ha ha
          • henryczek-czewa Re: Prezydent Wrona 05.07.06, 00:47
            jagienko i inni zwolennicy tramwaju - pomyślcie tylko ile można zrobić za 70 mln złotych
            czy bez dodatkowej lini tramwaju naprawde nie da sie żyć?za połowe tej kwoty można wymienic wszystkie nasze stare autobusy na nowe i ekologicznie zasilane gazem

za 70 mln mozna zrobic mase innych potrzebnych w tym miescie rzeczy, a ten tramwaj wydaje sie póki co zbędnym luksusem
            • Gość: xx Re: Prezydent Wrona IP: *.icis.pcz.pl 05.07.06, 15:46
              Tramwaj daje impuls rozwojowi miasta - impuls ogromny.

Na tramwaj mozemy dostac kase z UE bo to EKOLOGIA w najlepszym wymiarze.

Jesli sie nie myle to chodzi o 40 mln zl.

Jestem za tramwajem - modernizacja istniejacej linii i jej rozwojem.

To z pewnoscia oplaci sie nam wszystkim.
            • Gość: Johnny Re: Prezydent Wrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 00:42
              Zapominasz o tym, że jeśli dostaniemy jakiekolwiek fundusze z UE, to pójdą one
              wyłącznie na tramwaje
    • Gość: Ele Gancki Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:34
      Zanim powstaną te bimbajki będę mieszkał już w Paryżu.Piękne miasto, nie to co
      Częstochowa - trzy ulice na krzyż i jedna po skosie, ehh...
    • Gość: mia amore Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:38
      Zamiast tych tramwajów niech zbudują wreszczie wykwintną galerię handlową :-)
      • tomqpl Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 04.07.06, 17:37
        Gość portalu: mia amore napisał(a):
        > Zamiast tych tramwajów niech zbudują wreszczie wykwintną galerię handlową :-)

To żart? Jesteś przeżarta konsumpcjonizmem?
        Tramwaje buduje miasto, a galerię handlową prywatny inwestor, miasto może co
        najwyżej stworzyć tu dogodne warunki.
        Dla mnie transport publiczny jest ważniejszy niż jakieś sklepy, mimo że dla
        niektórych są sensem życia. I pamiętajcie, że do tych nieszczęsnych galerii też
        trzeba będzie jakoś dojechać!
    • Gość: Don Pedro Socjalistyczna gigantomania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 17:02
      Ostatnio często slysze o socjalistycznej gigantomani na Wyczerpach, tylko nie
      wiem czy chodzi o to co juz jest zbudowane czy o jakąś niezrealizowaną
      koncepcję. Moze wiecie coś wiecej na ten temat albo gdzie tego szukać.
      Napiszcie, z góry dziękuje
      • tomqpl Re: Socjalistyczna gigantomania 04.07.06, 17:39
        Gość portalu: Don Pedro napisał(a):
        > Ostatnio często slysze o socjalistycznej gigantomani na Wyczerpach, tylko nie
        > wiem czy chodzi o to co juz jest zbudowane czy o jakąś niezrealizowaną
        > koncepcję. Moze wiecie coś wiecej na ten temat albo gdzie tego szukać.

Chodzi o koncepcję, którą zrealizowano jedynie częściowo. Miało być znacznie
        większe osiedle i doprowadzony tramwaj (z Północy).
    • Gość: ZIELAK Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 19:07
      zal ku.. czlowiek se będzie wychodził na faje do okna w nocy a tu na przystanku
      sie bedą napie..c przynajmniej będzie co ogladac omfg
    • Gość: tomekpQ Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 19:08
      chyba was popie..ło jeśli ludzie z gajowej i jesiennej sie na to zgodzą. wy
      łachmyty i złodzieje polityki marne ! Na stadion rakowa to każdy chodzi z buta i
      nikt nie narzeka :[, a przez orkana i jesienna to jezdzi autobus 19. z 11
      listopada na jesienną autobus 35. Poje**** was do rzszty. Zbuduj se prezydenciku
      przed swoją chatą LINIE TRAMWAJOWĄ, to zaobaczymy jak ci bedzie miło i ... cicho
      • Gość: cze_jak_czapka Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 04.07.06, 19:11
        jak dla mnie bomba
      • Gość: ja.pie.. [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 19:27
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Student Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 19:38
      Widac ze Pan Wrona zaczyna kampanie wyborcza, plany ma przednie ale z
      realizacja pewnie bedzie..... i skonczy sie na obietnicach
      • Gość: @bsolwent Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 20:17
        No tak Pan Wrona musi cos wymyslec aby ludzi do siebie przyciagnac, ma tak malo
        ludzi do pracy przedwyborczej, a wiekszosc ludzi z jego otoczenia to panowie
        wiekowi
        • Gość: gazon Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 01:11
          Jeśli miasto nie zrobi solidnego PR-u, to nic z tego nie będzie. Bo wszelkie
          obawy przytaczane przez mieszkańców ul. Gajowej (bądź osoby, wczuwające się w
          ich sytuację) wynikają z nieznajomości rzeczy. Tramwaj kojarzy się z tym, co
          widzimy w Częstochowie bądź na Śląsku. W świecie jest inaczej. Np. w
          austryjackim Graz trwa właśnie budowa linii tramwajowej do blokowiska z lat
          80., na którym nie przewidziano wcześniej komunikacji szynowej a w związku z
          tym miejsca. Co więc robią? Wbudowują tory w jezdnię. Oczywiście jest to
          możliwe tam, gdzie ruch nie jest duży, raczej lokalny. Przekładając to na
          częstochowskie warunki - są to ulice typu Sosabowskiego na Północy czy
          wspomniana Gajowa. Nowe technologie, stosowane w miastach, ktore mają tramwaj w
          jezdni - także polskich - powodują, że jazda tramwaju jest znacznie cichsza,
          niż na torowiskach wydzielonych. I bezpieczniejsza, bo pieszy wkraczając na
          jezdnię ma tendencję to oglądania się czy coś nie jedzie -natomiast z
          torowiskiem położonym obok (np. al. Niepodległości) nie jest to tak oczywiste.
          Wracajac do Grazu: tam ludzie się cieszą, także z domów przy samej jezdni.
          Bo... wartość ich lokali rośnie a nie spada. Prędzej czy później w Czestochowie
          zamkną Aleje, więc autobusem dojedzie się co najwyżej na pl. Daszyńskeigo. Ale
          w II Aleję, czyli do centrum, to tylko tramwajem. Jest to więc inwestycja w
          przyszłość.
          Oto folder z Grazu:
          www.gvb.at/home/Folder-Druck-low.pdf
          A tu taka erfurcka Gajowa (tyle, że domy dużo bliżej jezdni, niżby to było w
          Częstochowie):
          www.railfaneurope.net/pix/de/trams/Erfurt/Combino/erfurt644_e0006387.jpg
          A może tramwaj pod nowym domem w Jenie?
          www.railfaneurope.net/pix/de/trams/Jena/GT6M/20010407_jena100_jena601_1.jpg
          W ramach rewitalizacji postenerdowskich osiedli, buduje się linie penetrujące
          ich wnętrza. Po to, by te miejsca stały się atrakcyjne. Dobrze zbudowana linia
          tramwajowa nie hałasuje!
          • Gość: xkx Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.org / *.org 05.07.06, 09:52
            Po pierwsze zaczne od tego ze w tramwaj za bardzo nie wierze a juz napewno nie
            z krancówką na Limanowskiego a to z bardzo prostej przyczyny ze na pentle
            troche tam jakby malo miejsca. Oczywiscie mozna wejsc na teren przylegajacy do
            stadionu ale czy to ma sens?
            Sprawa kolejna to koniecznośc wbudowania torowiska w jezdnie - owszem mozna ale
            czy to ma sens? Tramwaj jadacy razem z innymi pojazdami jezdnia traci wszystkie
            zalety szybkiego srodka komunikacji. A to dlatego ze stoi on normlnie w korkach
            oraz jest duzo bardziej niz przy torowisku wydzielonym narazony na kolizje.
            • Gość: gazon Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 17:15
              Tramwaj buduje się w jezdni - oczywiście tam, gdzie nie ma niebezpieczeństwa
              korków. Ewentualnie ograniczając ruch samochodowy (gdy chodzi o centrum). Czy
              ktoś potrafi sobie wyobrazić korki np. na ul. Łukasińskiego, którą niegdyś
              kursowały tramwaje z torowiskiem w jezdni? Tam zatorów nigdy nie będzie, bo
              jest to teren, którego zainwestowanie zakończono. Korki na Gajowej - przecież
              to śmieszne. Podobnie pod waiduktem na Rakowskiej
              • Gość: xkx Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.org / *.org 06.07.06, 09:02
                Moze i masz racje nie mniej na Gajowej zwłaszcza na jej poczatku jest jakby
                nieco ciasno czy tam sie zmiesci podwójne trowisko wraz z infrastrukturą czyli
                zasilaniem oraz przystankami mam pewne wontpliwosci - poza tym teren jest juz
                dosc gesto zabudowany jak tam wcisna linie tramwajowa tego niewiem - moze jeden
                tor by sie zmiescił ale dwa? Pozwole sobie miec pewne wontpliowsci. Podobnie
                jak mam co do miejsca lokalizaci krancówki - mijsce na pentle owsze jest ale
                tylko i wyłaczne na terenie istniejacego stadionu. Chyba wikszy sens miał by
                lina okręzna jadaca dalej przez Łukasinskiego. Z tymże cały czas pozstaje
                problem ten ze tak na Wrzosowiaku jak i na Błesznie oraz na Rakowie jest od
                groma lini autobusowych czy wobec tego ma tam sens dokladac tramwaj? Tego
                niewiem - ale chyba nie za bardzo.
                • Gość: gazon Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 10:43
                  Miejsce przy stadionie jest, tylko po co prowadzić w to miejsce linię?. Ludzie
                  nie bedą jeździć do centrum na około, przez Błeszno i Wrzosowiak. Czyli tory
                  winne się kończyć na Jesiennej/Boh. Katyna, zaś na Stary Raków sensowne byłoby
                  odtworzenie dawnej dwójki na Łukasińskiego przedłużonej do stadionu (tak jak
                  jedzie autobus) lub doprowadzonej do skrzyżowania Łukasińskiego z Dąbrowskiej
                  (zamiast pętli trójkąt manewrowy taki jak w Sosnowcu na linii 24, czy w
                  Krakowie przy dworcu Płaszów).
                  • Gość: gazon Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 12:00
                    Dla niedowiarków możliwości (i sensowności) poprowadzenia linii Gajową mam
                    przykład filmowy:

www.thetram.net/gfx/features/promo.WMV
                    To angielskie Nottingham, gdzie tramwaje zlikwidowano w latach 50., a teraz
                    buduje się je od nowa. Linia częściowo jest szybka, niczym naziemne metro, ale
                    ma też odcinki klasyczne, w jezdni i tak blisko domów, jak na Gajowej koło
                    domków jednorodzinnych.
                    Żeby nie szukać tak daleko, mozna podskoczyć do czeskiego Liberca. Przebudowano
                    tam ostatnio linię biegnącą na poboczu na... wbudowaną w jezdnię (auta jeżdżą
                    po torach). A to dlatego, że stara linia była jednotorowa, a drugi tor już nie
                    mieścił się z boku
                    Jeszcze zdanie, co do Gajowej: tramwaj jest węższy niż autobus (ma 2-2-2,4
                    metra szerokości), więc z szerokością jezdni nie ma problemów.
                  • Gość: lunch Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.07.06, 16:19
                    Trójkąt? A jakie Ty tam chcesz tramwaje puścić. Bo bocznica na al. Wyzwolenia
                    kością w gardle MPK stanęła i oni na sam dźwięk słowa "cofanie" drgawek
                    dostają. Tam było więcej wykolejeń niż wjazdów. A jeśli mieliby kupić
                    nowoczesne tramwaje, to one mogą być dwukierunkowe.
      • Gość: xx Re: Tramwaj na stadion Rakowa? IP: *.icis.pcz.pl 05.07.06, 13:57
        Jakos wszystkie dotychczasowe plany udaje mu sie stopniowi realizowac.

A poza tym: obojetnie kto wygra wybory, to osoba na tym stanowisku dostanie
        gotowy plan do wystepowania o kase z UE.
        • Gość: Adison Dwie linie czy jedna połączona? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 16:14
          Z tego co czytam wcyhdozi, że ma iść nowa linia... ale czy nie lepiej
          wprowadzić tak aby od linii tej która mamy poprawadzic odgalezienie na ta nowa?
          Mysl, ze to byloby baaardzo wygodne... bo osoba z np. Orakana, z eby dojechac
          na polnoc musi jechac dwoma tramwajami. 1-pod PZu i 2-na polnoc.
          Mozna wprowadzic kilka numerow tramwajow.. jak niedgyb byly 1 i 2 to moze znowu?
          • Gość: lunch Re: Dwie linie czy jedna połączona? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.07.06, 16:22
            Konia z rzędem temu, co zrozumie, o co Ci chodzi.
            Po pierwsze: gdzie Ty widzisz informacje o koniecznych przesiadkach i linii
            tylko do PZU, bo ja nigdzie? Po drugie: 1 i 2 w Częstochowie cały czas
            istnieją, więc może się obudź. Po trzecie: poruszyłeś ważny problem. Z
            Wrzosowiaka ludzie dojeżdżają do pracy do huty i część kursów (w newralgicznych
            porach więcej) mogłoby jechać jako dodatkowa linia. Coś w rodzaju
            toruńskiej "piątki" która dowoziła z osiedla "Na Skarpie" do pobliskiej "Elany".
            • Gość: Adison Re: Dwie linie czy jedna połączona? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 16:45
              Nowa trasa "od PZU ulicami: Gajową, Orkana, 11 Listopada, Jesienną, Rakowską do
              stadionu Rakowa" a pytanie... jak i czy w ogóle bedzie połaczona z ta trasa co
              mamy teraz?
              • mateusz_czewa Re: Dwie linie czy jedna połączona? 06.07.06, 18:25
                Proponuje wejść na stronę www.czestochowa.pl, a dodatkowo proponuję
                przeczytać WSZYSTKIE wypowiedzi w tym TEMACIE!!

Pozdrawiam, a tak dodatkowo, to ty mieszkasz w tej Częstochowie?
              • kszyszek Re: Dwie linie czy jedna połączona? 06.07.06, 18:35
                No to jak ty byś chciał to zrobić bez połączenia? Skąd by się niby miał wziąć
                tramwaj na nowej linii?
                Moim zdaniem, gdy wybuduje się nową trasę powinna ona być obsługiwana przez
                dwie linie: jedną łączącą Stadion Rakowa z Fieldorfa i drugą łączącą Stadion
                Rakowa z Kucelinem. Być może i od stadionu do Kucelina nie jest tak daleko, ale
                z Błeszna jest kawałek.
    • mateusz_czewa Typowianie Tramwaju 06.07.06, 20:27
      Ja daje swoją propozycję, jakie tramwaje Częstochowa mogła by zakupić. Proponuję
      Adtranz R3.3, takie jeżdżą w München są bradzo pojemne, wygodne i cóż tu pisać
      więcej zalet niż wad.
      Dane Techniczne z Fotkami, tylko że po niemiecku:
      www.mvg-mobil.de/tram.htm
      Fotka:
      www.nycsubway.org/perl/show?11209
      • kszyszek Re: Typowanie Tramwaju 06.07.06, 20:55
        Ja proponuję Bombardiera NGT6. W Krakowie bardzo je sobie chwalą, więc i w
        Częstochowie by się dobrze przyjęły. Trochę mało ma drzwi, ale częstochowianie
        powinni być przyzwyczajeni (NL202, NG272, a już niedługo Conecto).

transport.asi.pwr.wroc.pl/2-95353.html
        Być może również PESA ze swoimi 120N i 121N by wystartowała. Makieta wyglądała
        bardzo ciekawie.

tramwar4.republika.pl/tw120n.html
        • mateusz_czewa Re: Typowanie Tramwaju 06.07.06, 22:21
          No ten tramwaj PESY wygląda świetnie, wygląda na pojemny i nowoczesny, a ten z
          Krakowa ma troche przestarzały Design i jest za mały jak na Częstochowskie
          warunki, a pozatym to tramwaj, który będzie tylko w Krakowie. Częstochowa też by
          mogła ogłosić przetarg na najlepszy projekt tramwaju, który można by było
          spotkać tylko w Częstochowie. Bo tramwaj to chyba indywidualna sprawa miasta,
          musi tutaj pasować.
          • Gość: lunch Re: Typowanie Tramwaju IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.07.06, 07:33
            > Krakowa ma troche przestarzały Design

Po pierwsze: po polsku się nie dało?
            Po drugie: zdecydowanie jeden z najładniejszych tramwajów jakie znam.
            Niemieckie się nie umywają.

> i jest za mały jak na Częstochowskie
            > warunki,

Co Ty pierdzielisz? To bardzo pojemny tramwaj, z pewnością zabierze więcej osób
            niż Twój monachijczyk i w ludzkich warunkach. Krakusy to najlepsze tramwaje,
            jakie się obecnie produkuje.

> a pozatym to tramwaj, który będzie tylko w Krakowie.

Bzdura, kursują też m.in. w Essen, a obecnie wygrały przetarg w Gdańsku.

> mogła ogłosić przetarg na najlepszy projekt tramwaju, który można by było
            > spotkać tylko w Częstochowie.

A co, nie mamy na co wydawać pieniędzy?

> Bo tramwaj to chyba indywidualna sprawa miasta,
            > musi tutaj pasować.

Jasne, jako częstochowianie mamy inny rozmiar zadów, szerokość ramion itd.
            Przez tyle lat się dało produkować jednakowe i nagle się nie da. Ciekawe.
      • Gość: lunch Re: Typowianie Tramwaju IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.07.06, 07:27
        No ale ja na tych zdjęciach nie widzę pojemnego tramwaju. Siedzeń
        napierdzielili, że się w tym przejściu ledwo zmieszczę.
        W sumie trudno oceniać po takich małych zdjęciach, bo ja tu widzę trzy a nie
        cztery rzędy siedzeń, ale łódzki cityrunner też ma trzy i jest cholernie
        ciasny. Z drugiej strony krakowski NGT6Kr ma cztery i jest pojemny.
        Wygląda na to, że to Twoje cackie jest w ogóle wąskie.

Na polskie warunki to on sobie może kursować, ale w niedziele. U nas to jednak
        najlepsza "stopiątka".
        • Gość: xkx Re: Typowianie Tramwaju IP: *.org / *.org 07.07.06, 08:28
          I mimo wszysto najprawdoodobniej najtansz i co bardzo istotne nasza 105 nie
          rozsypuje sie na naszym torowisku które hymm... do najrówniejszych nie nalezy.
          A nie jestem pewnien czy te zagraniczne cuda nei zachowywały by sie podobnie
          jak autobusy czyli rozyspały sie szybciej niz to było przewidzane bo
          projektanci nie przewidzeli tak ekstremalnych warunków jakie u nas na drogach
          panuja bo wedlug nich takie warunki moga sie pojawic na torach do testowania
          pojazdów ale nie na normalnych drogach. Dotyczy to tez niestety tramwajów.
          Niestety niewiem tylko czy jakis nastepca 105 jest jeszcze produkowany.
          • kszyszek Re: Typowianie Tramwaju 07.07.06, 12:33
            W pewnym sensie jest produkowany. We Wrocławiu są produkowane Protramy 204WRAs.
            Ich bryła praktycznie nie odbiega od "stopiątek". Nie mają one jednak niskiej
            podłogi, a kupowanie wysokopodłogowych pojazdów mija się z celem. Na mój gust
            wagony 120N PESY byłyby dobrym zakupem. NGT6 również nie byłyby złe, ale pod
            warunkiem, że byłyby to takie tramwaje, jak te z 2 dostawy w Krakowie
            (posiadające 5, a nie 4 drzwi).
          • Gość: lunch Re: Typowianie Tramwaju IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.07.06, 15:58
            Oczywiście że jest - jak chcesz zamówić w Chorzowie "stopiątki", to Ci
            zaoferują 105N2K, poza tym wiele firm produkuje coś bliźniaczego - PESA,
            Protram, Cegielski, MPK Łódź itd.
        • mateusz_czewa Re: Typowianie Tramwaju 07.07.06, 12:31
          Poprawię się, bo poprawna nazwa tego tramwaju to GT8N2.
          A teraz liczby:
          Bmbardier w Krakowie ma trzy części i 26 m. długośi, GT8N2 ma 4 części i 36,58
          m. fakt, że jest o 10 cm. węższy, ale i tak jest pojemny, bo NGT6 mieści 176
          osób, a GT8N2 218. zaraz znajde jakąś fotkę z wnętrzem GT8N2 i sobie zobaczysz,
          a jeśli chodzi o to z tym przyestarzałym wyglądem, to NGT6 przypomina GT6N
          www.tram-muenchen.de/images/fotos/2102-aml.jpg , który jest produkowany
          od prawie początku lat 90.
          • Gość: lunch Re: Typowianie Tramwaju IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.07.06, 15:57
            No i co mi tu wyjeżdżasz z datami, albo nierealnymi danymi producenta co do
            pojemności? Że najnowsze, to nie znaczy że najlepsze (jak by nie było, trudno
            zastąpić ikarusa). Ja wiem swoje - krakusy są najlepsze, a monachijczyk na
            zdjęciach wygląda na bardzo ciasny.
            • Gość: xkx Re: Typowianie Tramwaju IP: *.org / *.org 07.07.06, 16:37
              Ja rozumiem iz sprawa zakupu nowych wagonów tramwajowych jest istotna ale
              niemam najmniejszej wontpliwosci ze przy ewentualnym przetargu zapewne znowu
              wygra firma zwiazana z panem L. A jesli jego firma tramwajów nie produkuje to
              firma jakiegos jego qmpla. I znowu zapewne wybiora cos njtanszego co w efekcie
              bedzie drogie. ITD ITP
              • mateusz_czewa Re: Typowianie Tramwaju 07.07.06, 17:02
                A Pan L.A. też jest związany ze sprsedażą tramwajów?
                • Gość: xkx Re: Typowianie Tramwaju IP: *.org / *.cn.com.pl 07.07.06, 17:14
                  Chyba nie ale pewnosci nigdy miec niemozna byc moze w specyficznej sytuacji
                  gotów sie stac albo "doradzic" po przyjacielsku naszemu MPK aby kupił tramwaje
                  od zaprzyjaznionej z nim firmy jakiego jego qmpla. W Polsce wszystko jest
                  mozliwe. Czym masz po wynikach naszego przetargu na autobusy ktore z
                  niskopodlogowych zrobiły sie sredniopdlogowe co do tego jeszcze jakies
                  wontpliwości?
                  • mateusz_czewa Re: Typowianie Tramwaju 07.07.06, 17:17
                    Jak tak się stanie, to pójdę i roztrzaskam wszytkie okna t siedzibie MPK. j
                    wrzucę kamyk z kartką "Za znajomość z panem L." :P
                    • mateusz_czewa Re: Typowianie Tramwaju 07.07.06, 17:18
                      Jak tak się stanie, to pójdę, roztrzaskam wszytkie okna w siedzibie MPK. i
                      wrzucę kamyk z kartką "Za znajomość z panem L." :P
                      • Gość: lunch Re: Typowianie Tramwaju IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.07.06, 09:14
                        Co Wy chcecie od Laszla? Sympatyczny koleś i - jak widać dobry biznesen. Bo czy
                        można mieć pretensje do fachowca, że przekonał prezesa MPK do wysokopodłogowych
                        przegubowców, zwracając mu uwagę na wady zawieszenia niskopodłogowych? Przecież
                        te wady to fakt (zresztą Laszlo do dziś nie ukrywa, że produkty Ikarusa były
                        lepsze od tego, co obecnie sprzedaje, a na tym to on się zna). Nie w tym leży
                        przekręt.

Bo tak naprawdę powiedzcie sami: po co stworzono przetargi? Żeby mieć kontrolę
                        nad publicznymi pieniędzmi i kupować najtaniej? Niekoniecznie najtaniej, bo
                        najtańsze to teoretycznie najgorsze, więc oprócz kryterium cenowego każdy
                        przetarg musi mieć jakieś wymogi co do produktu. I tu jest pole do kombinacji.
                        Ale to właśnie nie chodziło o to, żeby kupować najtaniej, tylko żeby publiczne
                        pieniądze nie trafiały do znajomych osób, które o ich wydaniu decydują z
                        przyczyn pozamerytorycznych.

Jak było w naszym przetargu - wiadomo. Czy pieniądze "poszły" po znajomości?
                        Zdecydowanie. A czy przyczyna była pozamerytoryczna? Z pozamerytorycznej zawsze
                        łatwo zrobić merytoryczną. Trzeba myśleć...
            • mateusz_czewa Re: Typowianie Tramwaju 07.07.06, 17:01
              ciasny to on nie jest, zapraszam do Monachium na przejażdżkę :P Oczywiście w
              godzinach szczytu :P
              • Gość: lunch Re: Typowianie Tramwaju IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.07.06, 09:16
                Nie chcę się spierać na podstawie tak małego zdjęcia, ale tam zdecydowanie jest
                ciasno.
                Przejedż się "stopiątką" w godzinach szczytu przez centrum Częstochowy i
                powiedz sam, czy jest możliwe pomieszczenie tych ludzi, odpowiednio sprawne
                przemieszczanie się pasażerów i ich wymiana na przystankach w tramwaju, który
                miałby całe wnętrze zapieprzone siedzeniami.
      • Gość: zajec Re: Typowianie Tramwaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.08, 17:58
        A ja uwazam,ze przed moimi oknami powinny jezdzic tramwaje AnsaldoBreda Sirio.
        To najcichsze i najszybsze tramwaje jakimi jezdzilem. Sa ponadto wyjatkowo
        ergonomiczne, pojemne, ładne(projekt nadwozia jest dzielem Pinninfariny) i
        niskopodlogowe na calej dlugosci skladu (19,8m -50,4m). Sirio jezdza m.in. w
        Atenach, Mediolanie i Lyonie.

Foto:
        www.railfaneurope.net/pix/gr/trams/20070801-TA10024.jpg
        • Gość: zajec Re: Typowianie Tramwaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.08, 18:51
          Sirio-widok przestrzeni pasazerskiej:
          www.railfaneurope.net/pix/gr/trams/2005_HU_1_118.jpg
    • malarz2 Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 07.07.06, 17:41
      Ale mi nowość nowa lina tramwajowa. Pisałem o tym w marcu to 95% użytkowników
      forum mnie wyśmiało.

Z pozdrowieniami dla ZUZY ;) (ZUZA made in P.Cz.)
      • mateusz_czewa Re: Tramwaj na stadion Rakowa? 07.07.06, 17:44
        Ja akurat tego tematu nie widziałem... ale wiem, że na tym forum jest wiele chamów!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka