Gość: kicha IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:24 I znów paru buców próbuje za wszelką cenę zablokować rozwój miasta. A potem się mówi, że Częstochowa to dziura bez żadnych inwestycji. Szkoda słów :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: masa Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagiellońską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:26 ja nie wiem co tym ludziom przeszkadza??!! Bez tramwai żle, chcą zrobić tramwaje też zle??!!! Przecież takie nowoczesne i ciche tramwaje byłyby chlubą dla ulicy i zachętą , napewno wzrosły by też ceny domów w tamtej okolicy. Jakby na Zawodziu chcieli zrobić takie nowoczesne linie tramwajowe napewno bym sie zgodził!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enrico Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:34 może się ludziska boją, że ktoś ich znowu zrobi w konia, obiecają cos fajnego, a wyjdzie tak jak zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawiorek Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:57 Co mają do stracenie?? Niech sie nie boją bo nie ma czego i sie zgodzą!!!! To atrakcja dla ulicy, dzielnicy, miasta -a skoro te tramwaje sa tak nowoczesne- to także dla kraju!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.07.06, 12:04 No właśnie - bo po pierwsze nikt mi nie wmówi, że w Częstochowie wybudują nowoczesne torowisko, jak na Zachodzie. Po drugie - nawet jeśli kupią 10 składów (marzenie), to i tak będą się tu pojawiać "stopiątki". Trzeba się nie znać na zarządzaniu ruchem, żeby w to wątpić. I po trzecie - tak zwane nowoczesne tramwaje wprawdzie nie hałasują tak jak "stopiątki" przy współpracy kół z szynami, ale ile przy okazji się nabrzęczą, nasyczą i nachroboczą, to inna sprawa. A poza tym na dzień dzisiejszy to chyba nikt nie produkuje dobrych tramwajów. Najpierw po wielkiej aferze z pękającymi pudłami combino z ich produkcji wycofał się Siemens, a teraz znów gruchnęło, że popękały czopy skrętu w bombardierach. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń 27.07.06, 13:25 A może owoc polskiej myśli technicznej okaże się trafiony? Chodzi mi o 120N z PESY. BWT... to nasze "stopiątki" wcale nie są takie głośne. Większość jest po remoncie i w porównaniu, np. z warszawskimi "stopiątkami" (nie wszystkimi oczywiście) są dużo cichsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lciekawy Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 13:58 to uważasz ze te nowoczesne będa jeżdzić tylko nową linią a te stare będą miały zakaz wjazdu?Najpierw zróbcie porządek z tym co jest i co jeżdzi a dopiero póżniej nas uszczęśliwiajcie. Na razie wolę dojść te 5 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrzosowianka Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagiellońską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:54 Jestem za poprowadzeniem nowej linii przez ulice Gajową a nie przez Jagiellońską, bo mam nadzieje ze nie spowoduje to zmniejszenia częstotliwości i tak już zatłoczonych do granic możliwości autobusów linii 26 i 27. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:57 Co tu mówić o częstotliwości, skoro linii tych już tam nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:58 Ludzie jak dużo nie trzeba by dać sie wpuścić w maliny !Jaki tramwaj a skąd na taką inwestycje pieniądze! Ten co się choć troche zna w temacie wie ,że jest to tylko zwykła "kiełbasa wyborcza" . Zapraszam do dyskusji ale po wyborach.Bedzie cicho bo to są bardzo duże pieniądze ( torowisko!sieć!zasilanie,podstacja! wagony!!!!!!!)i jeszcze wiele nie wymienionych czynników!Pozdrawiam optymistów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof M. Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 02:15 jak widac mam tylko jedna komórke w mózgu i jest ona czerwona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamillo Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.21.pl / *.21.pl 02.08.06, 21:31 jakbyś był bardziej poinformowany to byś wiedział skąd są pieniądze a jeżeli nie wiesz to nie opowiadaj głupot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 22:59 Jak ludzie chcą spokoju to niech sie wyprowadzą na odludzie,gdzie pks dojeżdża 2 razy na dzień a nie utrudniają życie ludziom, którzy korzystaja z komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwajarz Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 23:59 Ja chce tramwaj i widze zdjęcie tego gościa to mi sie słabo robi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichotka Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.06, 08:04 to kup sobie samochód, a nie odbieraj spokoju innym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 00:41 Mialem okazje przejechac sie takim tramwajem w Rzymie i powiem, ze to naprawde fajna sprawa. Ladne to, ciche i przestronne. W sumie to wcale sie nie dziwie ludziom, bo znajac czestochowska rzeczywistosc, to pewnie kupia mniej nowych skladow i beda po nowych torach jezdzily stare zdezelowane i halasliwe wagony... :/ Ludzie boja sie, zeby z ich blokami nie stalo sie tak jak z najwyzszym (i zdaje sie najstarszym) wiezowcem w Czewie (na przeciwko energetyka), ktory jest w katastrofalnym stanie m.in. z powodu drgan towarzyszacych pzrejezdzajacym tramwajom. Jeszcze jedna uwaga dla niedowiarkow - wspolczesne technologie budowania torowisk pozwalaja na stworzenie toru jednym ciagiem, tzn. eliminuje sie przerwy miedzy szynami (nie rozszerzaja sie one pod wplywem temperatury!) a co za tym idzie i charakterystyczne 'stukanie' jadacego wagonu. Jednym slowem, ja jestem ZA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.07.06, 12:07 Z tego co wiem, to większość rzymskich tramwajów pochodzi z lat 50. Ale może nie wiem o jakichś nowych zakupach. A tory bez przerw leżą na Tysiącleciu od kilku lat. Tyle że po nich właśnie widać jakość budowy torowisk w Częstochowie - były robione w latach 1999-2000 i już są w opłakanym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.czest.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:51 Sa sa nowe... Wygladaja jak te z Nottingham :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Tramwaj na Wyczerpy IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 27.07.06, 02:48 Jeżeli macie problemy z wydaniem pieniędzy, zbudujcie wreszcie planowaną od ponad 30 lat linię tramwajową biegnacą na przedłużeniu Al. Wyzwolenia na Wyczerpy. Uzyskacie dozgonną wdzięczność tamtejszych mieszkańców. Nikt nie będzie narzekał, zaś wszyscy będą popierali. Będzie to działanie bardziej logiczne i bezkonfliktowe, ponieważ otworzy nowe tereny do zabudowy bez powodowania zadrażnień z obecnymi mieszkańcami. Generalnie konflikty przy budowie rozwiazań komunikacyjnych mogą zostać uniknięte przez wcześniejszą budowę tras komunikacyjnych, przy których w późniejszym okresie powstają osiedla. Jest to zbyt proste, żeby na to wpadli planiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyczerpianka Re: Tramwaj na Wyczerpy IP: 80.48.49.* 27.07.06, 06:05 ZGADZAM SIĘ W 100%. Lecz niestety nie jest to możliwe, jak widać. Nasze osiedle byłoby szczęśliwe i nie zgrzytałoby jak tamci ludzie na Gajowej, zacofane głąby !!, mają możliwość się rozwijać, ale wolą narzekać, Polska cała. Pozdrowienia dla gbura ze zdjęcia:P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Tramwaj na Wyczerpy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.07.06, 12:08 Tramwaje buduje się tam, gdzie ilość przewiezionych pasażerów uzasadnia tak spory wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianin Tramwaj na Wyczerpy IP: *.czest.enion.pl 27.07.06, 07:30 Jak Błeszno nie chce tramwaju to ich sprawa, widocznie wolą dryndać na piechotkę. Wybudujmy linię na Wyczerpy przez ul. Makuszyńskiego! Powstało tam wiele nowych domów a nie ma żadnego środka komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michaś Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 07:43 Co tu duzo pisac - ta linia jest potrzebna jak wiele innych rzeczy w czestochowie bo co tylko tu sie zmienia to tylko wystawy sklepow w alejach i chodniki :) Rozwoj musi byc, bo pozniej przyjezdzaja ludzie z mniejszych miejscowosci co maja kilka linii tramwajowych i sie z nas tylko smieja - dla nich czestochowa to wies z tramwajem w dodatku 1 linia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AsTeRiX1986 Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 08:03 heh Pozyjemy zobaczymy,a rozbudowie lini tramwajowej juz bylo slychac kilka razy,najpierw mieli przedluzac linie tramwajowa z aleji wyzwolenia az pod lasek (nic z tego nie wyszlo),potem cos slyszalem o tramwaju w alejach(tez ucichlo) zobaczymy co wyjdzie z budowy lini tramwajowej na zachodnim rakowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Tramwaj w Nothingham IP: *.range81-154.btcentralplus.com 27.07.06, 08:28 Byłem w Nothingham i mogę powiedzieć, że tramwaj tam jest super, naprawdę cichy i nowowoczesny, a do tego szybki. Jeśli taki sam zostanie wybrany to uważam że warto i nie ma czym się martwić, że głośny (bo nie jest). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =Ja= Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 08:46 Tramwaje to dobra rzecz i czym wiecej tym lepiej. Na Śląsku jest multum linii, które maja tory w na środku jezdni i jakoś ludzie chodzą, kierowcy jeżdżą, a wszystko jest w porządku nikt nie narzeka. Tramwaje "Karlik" są świetne, nie trzęsie, a pojazd nie zdycha tak jak w czestochowie pokonując kolejny odcinek tylko suną po torach. Aż przyjemnie jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.07.06, 12:12 Posłuchaj sobie w tym karliku jak brzęczy przetwornica, częstochowskie nie zdychają. A na Śląsku cóż, nie zdychają, bo przy stanie tamtejszych torowisk, łatanych zwykłym drutem, maksymalna prędkość to jakieś 15-20 km/h. Rzeczywiście aż przyjemnie jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lovempk Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 15:29 Akurat byłem w poniedziałek na wycieczce w KZK GOP i miałem okazję pojeździć sobie śląskimi tramwajami. Jak tylko dopadłem pierwszą bimbę (linia 21 w Dąbrowie Górniczej w kierunku Huty Katowice), pierwsza myśl, jaka mi przyszła do głowy była taka, że nigdy w życiu nie widziałem tak zdezelowanej "stopiątki". Sęk w tym, że kolejne były w porównywalnym stanie. Co zaś się tyczy torowisk, to są dobre - w Katowicach np. między Placem Miarki a Brynowem. Natomiast w Chorzowie koło Stadionu Śląskiego szyny są tak krzywe, że tramwajem tak szarpie, iż można wręcz spaść z krzesła w trakcie jazdy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 09:06 podpisuje sie pod tym obiema rekami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 09:16 tak na dobrą sprawe to linia na gajowej przebiegałaby raptem obok 2 bloków. protesty uzasadnione były by na jagiellońskiej bo mieszkańcy mają tam i tak bardzo głośno a linia tramwajowa przechodziłaby obok 6 bloków w których mieszka o wiele więcej ludzi! więc kilkadziesiąt osób nie powinno blokować inwestycji ważnej dla kilkunastu tysięcy. chociaż myślę że to i tak tylko marzenia a do realizacji bardzo długa droga, obawiam się że bez końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: 80.51.222.* 27.07.06, 09:23 jak nie chcą na Gajowej, to może by pociągnąć linię tramwajową środkiem alei NMP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkanka Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 10:17 Pozdrawiam optymistów, którzy tak liczą na ciche tramwaje. Ja nie za bardzo ufam obietnicom przedwyborczym. Denerwują mnie też ci, którzy nigdy w życiu nie byli na ulicy Gajowej, a teraz komentują, którędy ma przebiegać linia tramwajowa. Przecież na tej jezdni mieści się raptem jeden samochód! To jest bardzo wąziutka uliczka osiedlowa! Dołóżmy do niej torowisko w dwóch kierunkach i nic więcej się na niej nie zmieści. Też popieram rozwój miasta i rozbudowę linii tramwajowych, ale przecież to trzeba dobrze przemyśleć ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motorowy Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.net / *.flatpla.net 27.07.06, 10:56 Tramwaj na ul.Gajowej może być.Przecież się zmieści.Wystarczy zburzyć ten barak metalowy (kościól) których i tak jest za dużo w mieście.A dalej to już po prawej tylko łąki są.A co do tego, że niby ludzie się rozglądają jak to pan Augustyn powiedział to wielka bzdura.Ludzie bezmyślnie stają na torach i wogóle się nie przejmują że tramwajek sunie. I jeszcze wyzywają.LUDZIE TEGO SIĘ NIE DA ZATRZYMAĆ W UŁAMEK SEKUNDY W MIEJSCU. To sa 32tony metalu plus pasażerowie.Więc proszę o troche rozwagi przy przechodzniu.I się nie spieszcie na tramwaj bo zaraz przyjedzie następny. dzyń dzyń ->odjazd........... Zadzwońcie też czasem do dyspozytora z pochwałą na kierowcę/motorniczego a nie tylko ze skargamu dzwonicie :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na tak Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:24 szczerze nie wiem gdzie jest ul.gajowa ale wiem ze nowe linie tram sa w tym miescie potrzebne.smrod autobusow mnie zabija!po za tym podoba mi sie pomysl z burzeniem barakow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na zdrowie Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.pools.arcor-ip.net 30.07.06, 21:23 Szanownym Panom destruktorom, zwolennikom "burzenia barakow", polecam ciekawy artykul Chore drzewa w Alejach z wieloma cennymi opiniami. Prosze zastanowic sie dobrze, w najblizszych dniach i tygodniach i proponuje wpisac tam swoja opinie. O drzewach, o tramwajach, o barakach, ale przede wszystkim o zdrowiu. Zycze duzo zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DWójcik interes społeczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 11:48 Nie boję się tego powiedzieć: Tam, gdzie liczy się szeroko rozumiany intreres społeczny, tam nie można zwracać uwagi na sprzeczne z nim interesy jednostek. To jest podstawowa zasada i podstawowe prawo rozwoju społeczności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: interes społeczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:01 Mieszkam na Al.Pokoju , okno mam otwarte ,słyszę jeżdżące autobusy i tramwaje pod nosem i wcale mi one nie przeszkadzają, nie wyobrażam sobie ,aby na mojej ulicy nie było tramwaju.Dlatego nie rozumiem protestujących mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Czy powinienem się wstydzić? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 27.07.06, 11:58 Właśnie uświadomiłem sobie, że od kilku lat nie jechałem w naszym mieście tramwajem. Jak mam jechać gdzieś dalej, to korzystam z swoego samochodu, albo przy ładnej pogodzie roweru. Zimą, jak mi się nie chciało odśnieżać korzystałem z autobusów. Tak mi zawsze jakoś wychodziło, że autobus podwoził mnie za te same pieniądze bliżej. No i tak myślę, czy powinienem się wstydzić, że dla mnie wiekszym problemem jest stan dróg rowerowych w naszym mieście niż przebieg linii tramwajowej. W związku z tym mam pytanie - czy mógłby ktoś przeanalizować, ile kosztowało by wybudowanie jednego kilometra trakcji trolejbusowej w naszym mieście? Np. taka sobie linia z Parkitki, obok Jasnej Góry (Parki), alejami i Wolności pod dworce PKP i PKS - z możliwością przesiadki w tym miejscu na tramwaj? To może i na błesznie powinny jeździć raczej takie: www.transport131.webpark.pl/projj_54.html pojazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Czy powinienem się wstydzić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 13:10 Myśle ze nie masz powodu do wstydu,ale chyba rozumiesz ze tramwaje sa dla wszystkich, rowniez dla dzieci, osob starszych i niepełnosprawnych, którzy rowerami nie podróżują oraz niezmotoryzowanych. To że wybudują kilka kilometrow ścieżki rowerowej nie zmieni mentalności ludzi i Częstochowa nie stanie się nagle Kopenhaga, gdzie podrózuje się do pracy rowerami. Więc wiecej zrozumienia proszę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Czy powinienem się wstydzić? IP: 195.116.81.* 28.07.06, 22:02 myślę że masz racje malo jest w częstochowie ścieżek rowerowych a jazda rowerem to taka przyjemność ,w przeciwieństwie do śmierdzących autobusów.Ale cóż Polak to szuka tylko łatwizny autobus siedzenie i już zadowolony.Żadnego wysiłku fizycznego.Apotem się dziwimy dlaczego w polsce jest tylu chorych i otyłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwo Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 12:15 Mieszkam przy Brzozowej - 20 metrów dalej od bloku przy Gajowej. Nie mam nic przeciwko tramwajowi. To duże ułatwienie życia mieszkańców dzielnicy. Najbardziej fascynuje mnie poruszony w artykule problem hałasu: jakoś kiedy w piaskownicy między blokiem przy Gajowej a moim po nocach odbywają się libacje połączone z całonocnymi wrzaskami jestem jedynym, który w końcu dzwoni na Straż Miejską. Reszcie mieszkańców w ogóle to jakoś nie przeszkadza choć spać nie sposób. Jednocześnie serdecznie pozdrawiam autora wypowiedzi o ulicy Gajowej, że jest tak wąska że mieści się na niej jeden samochód. Chyba w poprzek :-) Mijam się tam codziennie bez problemu z dziesiatkami samochodów. I nie jeżdżę maluchem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajowy do Diwo IP: *.realestate.net.pl 27.07.06, 16:01 Witam sąsiada, ja zachaczę o temat libacji "młodzieży" na piaskownicy między blokami. Ja też dostaje szału, echo tak niesie że budze sie po kilka razy w nocy a najlepiej jak rycza ze śmiechu na cały głos. szlak mnie trafia. tez sie zastanawim zawsze czy ludzie maja korki w uszach bo nie wierze że zdrowy człowiek tego nie słyszy o 3 -4 nad ranem. Nie można tak tego zostawić Telef do dzielnicowego wykonałem i jest tak że trzeba dzwonic na 997 -kiedys dzwonilem nie przyjechali, teraz juz wiem że jeździ 1 patrol w nocy, no ale dzielnicowy mówi "dzwonic do skutku" lub 986 na straż miejską. Ale to trzeba inaczej, trzeba ustalic z ze straża niech te osiołki które tam pracują rusza dupe i tu zagladają. Ale prawda jest taka że sie boją!!! Jak do człowieka który idzie spokojnie z piwem to sie rzucaja jakby niw eim co ale jak jest juz 3 osoby i wiecej to omijają łukiem. Co pan na to sąsiedzie? Pewnie sie znamy z okna hih Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwo Re: do Diwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 23:41 Pewnie rzeczywiście się znamy... :-) Polecam Straż Miejską 986 - rzeczywiście przyjeżdżają. Na policję nie ma co liczyć. Naprawdę wk... mnie do łez to, że (mam przynajmniej takie wrażenie) nikogo te ci pieprze.i gó..arze nie wzruszają. Dopóki sam nie zadzwonię - całe osiedle śpi (stopery mają czy co?). Gajowa czy Brzozowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Gajowe Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.realestate.net.pl 30.07.06, 21:15 ...skąd Pan wie, że jest Pan jedynym, który reaguje na wrzaski i libacje w piaskownicy??? Czy to nie jest zbytnia pewność siebie??? ..... co do tramwaju - dlaczego zależy, Panu na tramwaju przy ul. Gajowej skoro Pan jeździ samochodem??? Czy gdyby linia przebiegala ul. Jagiellońską (kilkadziesiąt metrów dalej) byłoby to za daleko??? I jeszcze jedno, chciałby Pan mieć linię tramwajową pod swoim oknem??? Pewnie nie, ale skoro mają linię gdzie indziej wybudować, to czemu nie warto zabrać głosu, skoro to Pana tak bezpośrednio nie dotyczy!!!??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwo Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 22:26 Drogi PANIE. Jak sobie tak zyje to wyciągam z tego mojego żywota wnioski. Jeśli do czasu kiedy osobiście nie sięgnę po telefon i sam nie zadzwonię, nie dzieje się nic - wnioskuję, że nikt poza mną nie dzwoni. Chodze bardzo późno spać - około 1, czasami 2 w nocy. I dopiero wtedy mi przeszkadzają hałasy. Wiem dobrze, że większośc narodu zazwyczaj kładzie się troszkę wcześniej. Jeśli więc nic się nie dzieje, wnioski pojawiają się same... Ale serdecznie zachęcam do dzwonienia razem - będzie się nam wszystkim lepiej spało. Rzeczywiście na tramwaju to mi w ogóle nie zależy gdziekolwiek i kiedykolwiek bo jeżdżę samochodem. Jak nie mogę jeździć, biorę taksówkę. Mam jednak taką chorą w dzisiejszych czasach przypadłość: patrzę dalej niż za czubek własnego nosa. Tudzież ulicy pod blokiem. Czego i PANU życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Gajowe Re: do diwo IP: *.realestate.net.pl 31.07.06, 21:01 ...propos nocnych hałasów...Czy nie najlepszym/najprostszym rozwiązaniem byłoby wystosowanie petycji do spółdzielni i zlikwidowanie stołu do ping-ponga oraz zdezelowanej ławeczki??? Co Pan na to! Dziecko strach wpuścić do piaskownicy (szkło)a ze stołu korzystają naprawdę nieliczni... Co do tramwaju, nie mam nic przeciwko, gdyby tylko linia przebiagała kilkadziesiąt metrów dalej przez Jagiellońską - zlikwidowanie linii 26 i 27, co za tym idzie mniejszy hałas. Puszczenie tramwaju środkiem ulicy Gajowej jest nieporozumieniem! Będzie ona przebiegała kilka metrów od bloków, a w dalszej części blisko między domkami jednorodzinnymi. Poza tym wybudowanie torowiska pociągnie za sobą wybudowanie drogi przez całą Gajową. Jestem pewien, że przyniesie to zwiększenie ruchu samochodów! Czy to tak trudno zrozumieć, że ktoś nie chce mieć linii tramwajowej tuż pod oknem jeśli istnieje możliwość wybudowania jej na Jagiellońskiej? Czy według Pana to jest "czubek własnego nosa"??? Rozumiem, że w imię "dobra publicznego" mamy się godzić na wszystko?! I jeszcze jedno, gdyby pod Pana balkonem (około kilku metrów)chciano wybudować Panu linię czy nie wolałby Pan aby jednak biegła nieco dalej, chociaż kilkadziesiąt metrów?? Czy nie należałoby najpierw zatroszczyć się o już istniejące torowiska i tramwaje?? Jestem pewien, że przez Gajową nie jeździłby tylko nowe tramwaje... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwo Re: do diwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 22:30 Cała różnica zdań pomiędzy nami polega na tym, że mnie by to naprawdę nie przeszkadzało. Oczywiście raczej się o tym nie przekonamy, ponieważ linia ma nie biec akurat pod moim blokiem a dwadzieścia metrów dalej. Z całą pewnością więc nikt mi nie uwierzy... :-) Ta linia tak czy owak będzie musiał gdzieś przebiegać, pod czyimś blokiem czy domem, komuś pod domem postawią przystanek itd. Mieszkamy w mieście, ono się rozwija i rozbudowuje. Jeśli czegoś nie było w zamierzeniach 20 lat temu to już nie ma mowy o tym, żeby to projektować? Normalna droga przez Gajową i tak prędzej czy później powstanie i mam nadzieję, że prędzej. Jeżdżenie wertepami jest już naprawdę nużące. Przez normalną drogę nie zacznie wokół nas mieszkać więcej lub mniej ludzi a to oni są uczestnikami ruchu. Dla uniknięcia uzyskania przez ulicę statusu "przelotowej" wystarczy jeszcze paru "leżących policjantów" albo odpowiednie zatoczki. Petycja do spółdzielni to zły pomysł. Dzieciom potrzebny jest plac zabaw i stół do pingponga. I jedno i drugie naprawdę jest używane przez dzieci i młodzież do celów, do jakich je zbudowano. Problemem są pijani gó..arze w nocy ale na to prócz upierdliwych telefonów do odpowiednich służb nie ma rady. Muszą się nauczyć, że tam nie posiedzą drąc ryja bo zostaną zwinięci. Fama po osiedlu pójdzie szybko... :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamillo Re: do diwo IP: *.21.pl / *.21.pl 02.08.06, 21:57 ja mieszkam ok. 40 m od E75 (dk1) i muszę żyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.trustnet.pl 31.07.06, 02:01 A czy mieszkańcy Gajowej pomyśleli co będzie , gdy wybudują tam asfaltową ulicę? Podobno przetarg na budowę ulicy jest rozpisany. Wtedy auta będą jeździć przez Gajową. Zamiast cichego i czystego tramwaju, będą hałasować i smrodzić wam samochody. Lepsze spaliny od razu pod oknem, czy nie kopcący tramwaj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.trustnet.pl 31.07.06, 17:41 Ja bym chciał tramwaj pod swoim oknem, ulicę mam zaraz pod oknami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniq75 Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 01.08.06, 12:29 Ja również mieszkam w bloku przy Brzozowej. I przyznam się szczerze, że zaczynam rozumieć mechamizmy warunkujące znieczulicę. Przez wiele lat próbowałam coś zmienić, rozmawiałam narażając się na działania odwetowe kiedy myślałam, że rozmowa pomoże, dzwoniłam kiedy wiedziałam, że moje klepanie ozorem niczego nie da. Po kilku latach czułam się jak Don Kichot walczący z wiatrakami. A teraz ... Mam w nosie. Tramwaje przez Gajową absolutnie mi nie przeszkadzają, bo zostałam zmuszona do zaakceptowania: nocnych wyczynów młodocianych (oj! cicho nie jest); do śmieci w piaskownicy i jej otoczeniu (z pewnością trudno jest trafić do kosza, a może po prostu jest to przedmiot na tyle archaiczny, że jego przeznaczenie nie jest znane, skoro częściej służy do rzucania); do poszukiwań placów zabaw w okolicy (zaśmiecona i zasikana piaskownica + konik+ ławeczka+ stół do ping-ponga to raczej nie plac zabaw. A może mam zbyt wielkie oczekiwania?); do awantur z 10-14 latkami grającymi tam w nogę z obawy, aby piłka nie trafiła w moje nieco młodsze latorośle. I wiem, że boisko jest tam potrzebne, ale znowu chyba tylko ja to wiem ; do słuchania mszy i innych nabożeństw,choć nie mam na to ochoty itd, itp... Tramwaje zatem zupełnie niczego tu nie zmienią ( no - może będę miała bliżej do pracy). Chyba zagmatwałam... A tak na marginesie - czy tylko mnie trafiał szlag w sobotę z powodu imprezy w bloku przy Brzozowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwo Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:54 Przyznam szczerze - nie było mnie w sobotę w Czewie... Wyrazy współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: 62.29.160.* 09.08.06, 16:26 Co prawda odpisuję trochę po czasi, ale zawsze lepiej póxno niż wcale. Ja również mieszkam w bloku przy Brzozowej. Chętnie Panią wspomogę przy jakichś kolejnych inicjatywach. Zjawisko znieczulicy społecznej jest czymś bardzo złym i nie można się z nim godzić. Ja niestety sam łapę się też na tym, że zaczyna mi wszystko 'latać'. W jedności siła. Razem uda nam się załatwić niejedną sprawę. Może jeszcze uda się zwrebować 'diwo' i będzie nas juz troje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek 39 Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 14:28 Ciekaw jestem czy Szanowni mieszkańcy ulicy Gajowej nie będą mieć nic przeciw całkowitej likwidacji linii tramwajowych w Częstochowie. Przecież one przeszkadzają tysiącom mieszkańców od Kucelina do Północy. Mnie na przykład przeszkadzają spaliny samochodów - zlikwidować samochody. Przeszkadzają mi sygnały karetek pogotowia - zlikwidować karetki Przeszkadzają mi syreny straży pożarnej - zlikwidować straż pożarną. Co Wy na to szanowni mieszkańcy ulicy Gajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń 27.07.06, 14:56 Na Gajowej nigdy nie byłem, ale z tego co widzę na zdjęciu, to te bloki nie są wcale tak blisko ulicy. Na mój gust linia tramwajowa biegnie dużo bliżej budynków mieszkalnych, np. na Wolności, Kościuszki, AK. Jak zwykle w Częstochowie garstka ludzi robi problem z niczego. Założę się, że jeśli nie odpuszczą, to jak za 5 czy 10 lat wybudują tą nową linię i jej trasę poprowadzą przez Jagiellońską i Orkana, to ci z Gajowej będą wielce oburzeni i będą bić pianę, że jak chcieli u nich tramwaj, to im go nie zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mies Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.realestate.net.pl 30.07.06, 21:23 Czy mieszka Pan w pobliżu linii tramwajowej, dworca PKP, autostrady itp.??? Czy chciałby Pan mieć tramwaj kilka metrów od swoich okien??? Czy może zabiera Pan głos, bo nie dotyczy Pana ta sprawa, a może jeszcze Pan jeździ wyłącznie samochodem, a tramwaj zna z dzieciństwa??? Pozdrawiam i życzę autostrady pod oknami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolo Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.bph.pl 27.07.06, 14:36 Jak jeden głąb z drugim chcą mieć cicho to nich wyprowadzą się na wieś. Cicho, spokój, o 12:00 jedyny PKS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 15:48 po co dalej szukac przykladow, we wrocku mieszkam przy lini i jest cichutko jak makiem zasial, z reszta w czewie tez mieszkam kolo lini i nie jest tak tragicznie. Spie przy otwartym oknie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dontask Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 20:04 Jak nam przez nich nie wybudują tej lini, to Gajowa zniknie z mapy. Juz z kumplem planujemy akcje dywersyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochovian nie robmy wsi IP: 194.216.125.* 27.07.06, 17:39 przed chwila stalem na tym przystanku tramwajowym w nottingham i naprawde to jest ciche i nowoczesne mam nadzieje ze jak wroce do czewy to tez tak bedzie !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 20:33 mieszkańcy ulicy Jagiellońskiej "serdecznie dziekuja" za "wspaniałą postawe" p. Dudkiewiczowi - przez takich ograniczonych burasów Cz - wa ma taka opinię jaką ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cece Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 20:37 najdziwniejsza i najbardziej głupia jest wypowiedz p. Dudkiewicza - wie że nowoczesny tramwaj jest cichy, ale i tak popiera protest mieszkańców ul. Gajowej, którzy w życiu nie widzieli takliego tramwaju , ale juz protestują ps. dlaczego mieszkańcy ul. Gajowej mają być lepsi od tych , którzy mieszkaja przy Jagiellonskiej i ich głos bierze sie pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 20:38 Witam. A czy coś już wiadomo, w jaki sposób zostaną zlikwidowane lub zmienione linie autobusów. Bo słyszałam tyle sprzecznych opinii... ta najgorsza, przerażająca, że zabiorą wszystkie, które jeździły przez Orkana, Jesienną, itd., a co z "19"? Wie ktoś może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Tramwaj na Błeszno przez Gajową czy Jagielloń IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.07.06, 13:43 Wersja minimalna - cóż, optymalne rozwiązanie sugerowałoby zlikwidować 27 (np. skrócić do pl. Daszyńskiego, puścić na Kucelin zamiast 28, a 28 gdzie indziej itp.). Ewentualnie zlikwidować 26, wzmocnić 31, a 27 wydłużyć do starego Błeszna. Na logikę nic więcej bym na Orkana nie zmieniał. Wersja maksymalne - zrobią reorganizację. Odpowiedz Link Zgłoś