Dodaj do ulubionych

Problemy z zachowaniem maluchów

27.07.06, 19:51
Mam 2 synków: starszy ma 5,5 roku, młodszy nieco ponad 2 lata. Od pół roku
wychowuję ich sama...
Niestety, od jakiegoś czasu mam problemy ze starszym, bo jest strasznie
nieposłuszny. Nie słucha. Staram się nie krzyczeć, nie biję w ogóle, bo dla
mnie to nie jest sposób, ponieważ nie dość, że upokarza dziecko, to jeszcze
świadczy o bezsilności rodziców.
Argumenty docierają na krótko, po chwili robi to, czego nie powinien, albo
nie robi tego, o co go proszę.
Młodszy natomiast jest w okresie papugowania wszystkiego po bracie...
Kiedy jestem w pracy, zajmują się nimi moi rodzice, ale są dość nerwowi i
sporo krzyczą na moich urwisów, mimo że proszę, żeby tłumaczyli, a nie
wymuszali.
Rozumiem, że dzieci mogą być tym zdezorientowane, ale nawet ja mam czasami
problemy, żeby utrzymać ich w karbach. Staram się ich "urabiać", to znaczy
nie wymuszać, ale negocjować, ale nie zawsze to skutkuje.
Może ktoś miał podobne problemy ze swoimi dziećmi?
Czy oni z tego wyrosną i po prostu to taki "głupi" wiek?
Proszę o radę.
I jeśli ktoś zechce pożartować, proszę, niech zrobi to w innym wątku. To
naprawdę dla mnie ważna sprawa, ponieważ wolę zapobiegać problemom, niż
zastanawiać się w przyszłości, co zrobić...
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • petraaa Powinno być: Problemy z wychowaniem maluchów 27.07.06, 20:49
      • Gość: dale Re: Powinno być: Problemy z wychowaniem maluchów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 20:55
        wiesz co, może bardziej pomogą Ci na forum wychowanie
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=575
        • petraaa Forum: wychowanie 27.07.06, 21:00
          Bardzo dziękuję.
          • Gość: ajida Re: Forum: wychowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:37
            też wychowuje takiego 5,5 latka i wiem że dzieci w tym wieku, muszą mieć wokół
            rzeczy którymi są zaintersowane czyli ciągle czymś ich zajmować i domyślam się
            że przy dwójce takich urwisów trudno skupić się tylko na jednym skoro jetseś
            sama- nie wiem czy mały chodzi do przedszkola ale dzieci w tym wieku potrzebują
            kontaktu z rowieśnikami i obowiązków przedszkolnych które ich absorbują i
            ciekawią. Wypadałoby z nim robić rzeczy które w jego wieku są pasjonujące i
            odkrywcze. Wiem, że to trudne bo są to role dla tatusiów bo my kobiety i tak
            pracujemy na dwóch etatach i czasami brakuje nam sił i cierpliwości. Mój syn
            teraz jest na etapie zadawania skomplikowanych pytań np. skąd jest prad,
            deszcz a ja się musze nagłowkować jak mu to wytłumaczyć żeby zrozumiał to
            mając te 5,5 lat.
            • petraaa Re: Forum: wychowanie 28.07.06, 10:04
              Ajida, teraz są przecież wakacje. Przedszkola zamknięte. Wcześniej nie wpadłam
              na to, żeby zapisać je do dyżurnych przedszkoli. W przyszłym roku tak zrobię.
              • Gość: ajida Re: Forum: wychowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 10:55
                z tego co wiem to nie ma problemu zeby dopisać dzieciaczka na wakacyjne dyżury
                do przedszkoli- gorzej jeśli ktoś nie zapisał wcześniej na zajęcia od września.
                Moj syn właśnie od 1 sierpnia będzie chodził na dyżur wakacyjny mimo że jest
                teraz z dziadkami widzę jak mu brak przedszkolnych kumpli i wspólnych zabaw-
                pisakownica mu nie wystarcza. pozdrawiam
            • petraaa Re: Forum: wychowanie 28.07.06, 10:06
              Ja nie mam problemu z kontaktem z dziećmi, z zadawanymi pytaniami, bo zawsze
              staram się udzielić pełnej odpowiedzi, ale przystosowanej do wieku.
              Chodzi mi o to, jak mówić, żeby słuchały, żeby nie było od razu: "NIE!"
              albo "JA CHCĘ".
              Mam kilka mądrych książek na ten temat, ale raczej nie przystają do
              rzeczywistości.
            • Gość: nexgen... Re: Forum: wychowanie IP: *.prio139.trustnet.pl 28.07.06, 10:13
              Brakuje meskiego wzorca do nasladowania... (popatrz na młodszego) zacynaja w
              kocu polegac na własnej kreatywnosci i pznawaniu swiata.. zmuszeni są do
              samodzienego wdrarzania sie dzialaniem i poszukiwania parwidłowej postawy
              mezczzny (oni dorastają a to tez najbardziej chłonny wiek w odbieraniu otoczenia)
              Musi miec na co patzrec jeden z drugim zeby nasladować..:)
              • petraaa Re: Forum: wychowanie 28.07.06, 10:26
                Ja to doskonale wiem. Ale co mam zrobić, skoro nie mam?
                • Gość: nexgen... Re: Forum: wychowanie IP: *.prio139.trustnet.pl 28.07.06, 10:36
                  A na ten temat to ja nie bede doradzał bo doradców juz było mnótwo...
                  • petraaa Re: Forum: wychowanie 28.07.06, 10:58
                    Kurczę, ale mnie chodzi tylko o to, jak mówić do maluchów, żeby docierało...
                    • Gość: ajida Re: Forum: wychowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:16
                      czasmi są takie momenty że porprostu nic nie dociera żaden arguemt i chybakażda
                      z nas jako mam to przechodziła... i nic temu nie da sie zaradzić... myślę że
                      każdy wiek ma swoje prawa i poprostu z tego wyrosą, z tego JA CHCĘ - fachowcy
                      niby radzą zeby w takich sytuacjach skierować uwage dziecka na coś innego np.
                      jak maluch uprze sie na coś - ja przechodziłam gehennę teraz będą na wczasach i
                      przechodząc koło tych straganów z badziewiami - ile ja sie nagadałam, ile
                      argumentów- naszczęście moje pertraktacje były w większości udane i
                      negocjowaliśmy fajniejsze rozrywki niz kupowanie kolejnej tandety- zresztą moj
                      syn wie że pieniądze nie rosną na drzewie - nadzieja w tym że nasi chlopcy z
                      każdym m-c będą mądrzejsi a wiem to z obserwacjami moich siostrzenic (są rok po
                      roku za moim synem). A moze twój syn jest wybitną osobowością - był taki
                      artykuł dwa dni temu na necie- takie dzieci mocno wyrażają swoje JA- wychodzą
                      poza ramy- ciekawe świata i stanowcze często mylone zachowanie z ADHD.
                      • petraaa Re: Forum: wychowanie 28.07.06, 11:23
                        Adaś na pewno nie ma ADHD. Jest nadaktywny, ale potrafi się na dłużej skupić
                        nad czymś. Lubi rysować, malować, umie już pisać i czytać. Uwielbia wszelki
                        ruch i właśnie wtedy, jak się rozkręci, jest najtrudniejszy do opanowania.
                        A ADHD nie ma, bo robiłam taki test. A on umie jeździć na rowerze, na
                        hulajnodze, układa puzzle itd.
                        Mój mąż kiedyś wspominał, że on też taki był w dzieciństwie i też czasami brat
                        od niego obrywał (tu go klepnął, stuknął...).
                        W tym moja nadzieja, że to normalna kolej rzeczy i że z tego wyrosną...
                        • Gość: nexgen... Re: Forum: wychowanie IP: *.prio139.trustnet.pl 28.07.06, 13:32
                          Brakuje wykreowanego jednego wzoraca do nasladowania!!!!! Stad niecierpliwosc i
                          ruch jak i nieposłuszenstwo bo szuka mimo ze tego jeszce nie wie swojego rytmu i
                          celu postawy (troche to patetyczne jak na 5latka ale tłumacze to mamie)

Sam miałem 5-6 lat i otopczenie jak on maięłm podobne stad tak dobzre sie bie
                          pamiatm....
                          Szukało soe "prawdy" i kierunku smodzielnie z powodu braku szablonu
    • Gość: 50/50 Re: Problemy z zachowaniem maluchów IP: *.man.czest.pl 28.07.06, 13:11
      tak, z maluchami jest ciężko, w zimę nie odpalają, niewygodne i do tego
      niebiezpieczne ale przynajmniej mało piją...
      • Gość: Tigra Re: Problemy z zachowaniem maluchów IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 28.07.06, 14:16
        Ale za to Ty chyba dużo, bo to nie jest post o samochodach!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka