Gość: zzz IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 18.08.06, 21:52 ..."nie zdarzają się zbyt często w naszym drzewostanie" - czy ten koles spadl z ksiezyca ?? A co dow ycinki to rowniez jestem przeciw, ta ulica jest super :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wredotka_czwa Stanęli w obronie alei brzóz 18.08.06, 21:54 metoda miasta - zamiast podlewać czy leczyć CIĄĆ Odpowiedz Link Zgłoś
kontrasto Re: Stanęli w obronie alei brzóz 18.08.06, 22:21 Ta alejka jest swietna! Tylko KONIECZNIE trzeba poprawic jej nawierzchnie i najlepiej zamknac dla ruchu. Od strony Okulickiego zostalo to juz rozwiazane slepa uliczka - pieknie. Teraz tylko w druga strone. Marze zeby wydzielony byl pas dla Rowerzystow po obu stronach. Mogli by tam tez jezdzic ludzie na rolkach, a w ten sposob powstaloby jedyne miejsce w Czestochowie o swietnych warunkach do uprawiania tego typu rekreacji. Decydenci, prosze Was zrobcie cos z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek z parkitki Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 18:14 trzymać z z daleka od tych drzew!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzanna Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 17:19 poszłam dziś specjalne zobaczyć te brzozy , czy rzeczywiscie nadają się tylko do ścięcia - to nieprawda , ścięcie to ostatecznosc, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomr Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.pl / *.sfc.pl 18.08.06, 22:20 Drzewa koło Elei też fajnie wyglądały, ale nie na chodniku podczas silnych wiatrów... Będzie jakaś burza albo jakieś większe wiatry to będziecie pluć wszyscy dlaczego nie były wycięte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 23:10 To najpiekniejsza aleja aleja brzuz jest super, doskonale jeździ się rowerkiem, spaceruje czy naprawdę w naszym mieście juz nikt z urzędnikow nie uzywa móżgu!!!!to skandal a gdzie ochrona środowiska?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: 212.87.244.* 18.08.06, 23:37 proponuje wyciąć trochę drzew z działek osób decyzyjnych w tej sprawie , może zmienia zdanie , może znajda sie pieniadze na leczenię drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.man.czest.pl 18.08.06, 23:37 Kochani. Wyjdźmy zdecdowani przeciw niszczeniu naszego najpiękniejszego otoczenia.Przecież to unikatow miejsce w naszej dzielnicy.Czy Rada Dzielnicy wie co zamierzają zrobić ?. Proponuję Aleję Brzozową nazwąć imieniem długoletniego Prezydenta Miasta - dr Tadeusza Wrony. ABY Ją UCHRONIć. PROSZę O POPARCIE !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: 212.87.244.* 19.08.06, 00:56 Jestem za , nazwijmy aleje imieniem dr. Tadeusza Wrony a ( liść drzewom z głowy nie spadnie ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akira Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.06, 00:10 nasze miasto jest ubogie w zieleń, więc trzeba jeszcze zubożyć drzewostan, aleja ładna,a kogo to obchodzi.bardzo mi sie spodobała reakcja mieszkańców więcej takich ludzi to i zieleni przybędzie. brawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 00:12 Zostawcie brzozy w spokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.21.pl / *.21.pl 19.08.06, 00:20 Nasi ogrodnicy miejzcy chcą wyrównać wygląd aleii brzozowej i wygląd reprezentacyjnej I Alei NMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozef Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.man.czest.pl 19.08.06, 01:11 Jako dlugoletni mieszkaniec Cz-wy podpisuje sie pod apelem o ochrone brzoz. Drzew mamy niewiele, tnie sie na potege, czesc sie nie przyjmuje po psich kupach i podlewaniach, rosnie latami, trzeba raz na zawsze skonczyc z niby lekarstwem -> wyciac! Ochrona przyrody rzadko kiedy polega na wycince. A Aleje, po wycince niewiele tam juz wyroslo i pewnie tak juz zostanie, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bumako Ludzie! Coście tacy dziwni? IP: *.man.czest.pl 19.08.06, 08:04 Przypowieść z kontekstem ;-) W pewnym małym mieście powiatowym na Dolnym Śląsku - nazwijmy je X - byłem onegdaj w odwiedzinach u pewnej panny, z którą... to zresztą nie jest ważne ;-) W miasteczku owym jest spory rynek, a w środu owegoż rynku coś na kształt mini- parku. Wiele lat temu ktoś wymyślił, żeby w samym środku tegoż parku posadzić 12 brzózek na planie okręgu, w środku zaś postawiono zegar słoneczny. Po wielu latach brzózki zamieniły się w brzozy i przysłoniły zegar. Poza tym 3 drzewa zaczęły chorować i szpetnie wyglądać. Jakiś miejscowy alchemik wymyślił, że drzewa można reanimować, a do tego poprzycinać te zdrowe - znowu czas będzie płynął ;-) i drzewa się zregenerują. Stało się jednak inaczej - wycięto wszystkie brzozy i posadzono coś innego - podobno graby i buki naprzmiennie - już tego nie śledzę... Zapytałem tedy owej panny - czemuż to, ach czemuż??? A ona mi na to zasunęła taki tekst: A ile można zarobić na rewitalizacji drzew? Niewiele! A jak można zarobić sporo kasy na wymianie drzewostanu? Ogłaszasz przetarg ;-) Firma, która "wygra" musi ściąć drzewa, zlikwidować i wywieźć pnie i korzenie, wyrównać teren, nawieźć dobrej gleby, posadzić nowe drzewka, przygotować dla nich paliki itp. i do tego jeszcze w ramach przetargu obejmuje gwarancją wykonaną robotę, ale też ma prawie 100%szans na to, że miasto w dalszym ciągu będzie z nią współpracowało itd. Zarobiła firma... burmistrz... szef wydziału gminy od tych spraw... właściciel szkółki z drzewkami... ekipa wywożąca drzewo i w dodatku wszyscy "właściwi" ludzie podziałkowali się drewnem z wyciętych brzóz. Zawsze to jakieś oszczędności z węglem ;-) Hmmm... no i co? Jeszcze zdziwieni? Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikolo Za kazde wyciete drzewo zwalniac jednego urzednika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 08:04 A ulica ROLNICZA HORROR !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Za kazde wyciete drzewo zwalniac jednego urze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 09:35 Ludzie, nie róbcie zamieszania. Też przechadzam się ta "aleją brzóz" i też się nią zachwycam. Tym bardziej uważam, że chore drzewa trzeba wycinać, żeby uchronić pozostałe, natomiast w ich miejsce posadzić nowe. Brzozy szybko rosną i w bardzo krótkim czasie wypełnią przestrzeń. Mało tego, uważam, że takie wycinki powinny być robione planowo - tzn. drzewostan winien być regularnie odnawiany. "Drzewne zabytki" są dobrze widziane w parkach, natomiast przy drogach nie, gdyż często zagrażają bezpieczeństwu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cebula Re: Za kazde wyciete drzewo zwalniac jednego urze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 09:48 te brzozy nie urosły szybko lecz przez wiele lat,jestem zdecydowanie przeciw ich wycinaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cebula Re: Za kazde wyciete drzewo zwalniac jednego urze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 09:49 te brzozy nie urosły szybko lecz przez wiele lat,jestem zdecydowanie przeciw ich wycinaniu nawet tych chorych ,które jak się dowiedzieliśmy można próbować uratować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Za kazde wyciete drzewo zwalniac jednego urze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 17:19 To niech cebula się przejdzie tą aleją i zobaczy ile wokół wyrosło brzóz samosiejek, wystarczy je przeflancować i po wszystkim. Ale ludzie jak zwykle robią krzyk i hałas, bo to łatwiej niż chwycić za szpadel i wsadzić drzewko... Lepiej powściągnąć emocje, a ruszyć głową. Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: Stanęli w obronie alei brzóz 19.08.06, 10:18 Trafiłam kiedyś w tą okolicę i byłam zauroczona tą aleją. Uważam, że mieszkańcy powinni zrobić wszystko, żeby nieprzemyślane działania urzedników ją zniszczyły. Najprościej jest wyciąć, ale czasem warto podjąć jakies ambitniejsze działania, tylko trzeba chcieć. A kto podejmie decyzję, żeby w I Alei posadzić wreszcie jakieś drzewa, ostatnio jadąc autobusem przyjrzałam się temu odcinkowi Alei, tam są już tylko niedobitki. Odpowiedz Link Zgłoś
fan.liberalizmu Cenzus wyksztalcenia dla urzednikow 19.08.06, 11:37 Jak slysze o niektorych decyzjach urzednikow to az samo nasuwa sie, zeby wprowadzic cenzus wyksztalcenia dla osob ubiegajacych sie o stanowiska w administracji publicznej. A tak serio to brzozy sa jedyne w miescie. Pol Czestochowy chodzi tam na spacery. Moze warto o te 7 drzew zadbac i wprowadzic jakis program naprawczy zamiast od razu ciac. Moze regularnie podlewane i dodatko "odzywiane" (w sensie specjalnie nawozone) wrocilyby do zdrowia. Nie jestem dendrologiem i pewnie oni wiedza najlepiej, tylko bardzo chcialbym uslyszec opinie niezaleznych i poznac kosztorysy obydwu dzialan. Zbliza sie kampania wyborcza, wiec kazdy grosz z publicznej kasy na wage zlota, bo mozna jakis propagandowy festyn dla obecnych wladz zrobic. Kto by w takich okolicznosciach ratowal jakies glupie drzewa, wycinac!!! ;). A dla osob zainteresowanych bezpieczenstwem na ulicy Bialskiej proponuje zajecie sie nawierzchnia. Moze ktos wpadnie na pomysl, zeby ja zerwac i polozyc raz taka, ktorej po zimie szlag nie trafi. Mysle, ze to w znaczacy sposob poprawi bezpieczenstwo na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Stanęli w obronie alei brzóz IP: 195.117.41.* 19.08.06, 12:23 ale jest klimatyczna i musi być utrzymana :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "nikt" Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: 80.51.57.* 19.08.06, 17:46 Mam wrażenie, że w naszej Częstochowie tak naprawdę nikomu na utrzymaniu szeroko rozumianej zieleni nie zależy. Jest "prikaz" wyciąć określoną ilość drzew i się tnie. Ważne by ilość się zgadzała. I nie pomogą tu protesty i wiem to z autopsji....bo kto lubi się przyznać do błędu. Podobna sytuacja była k/ mnie. Rzecz dotyczyła 2 klonów, które stały na placu nikomu nie zagrażając, stanowiły siedlisko dla ptaków, było tam sporo gniazd. Dawały cień ni i jakoś upiększały teren blokowiska!Niestety rozmowa z urzędnikami nic nie dała!!!!! rzekomo drzewa były spróchniałe, uschnięte. Dobre sobie, drzewa mia ły piękną zieloną rozłożystą koronę, a żeby było śmieszniej robotnicy męczyli się z ich wycięciem tydzień, gdyż takie były zdrowe. Najzabawniejsze jest w tym wszystkim to, że urzędnicy powołują się na opinię "znawców", ale ja obawiam się , że żadnego znawcy nie widziałam.... no a że sama się na tym trochę znam, było mi tych drzew szkoda jak diabli. Co chcieli, to zrobili... Pocieszające w tym wszystkim jest to, że są jeszcze ludzie, którym zależy na utrzymaniu zieleni..... A tak przy okazji, szanując zielń, drodzy częstochowianie nie parkujcie swoich cudnych autek na trawnikach!!!!!wprawdzie to tylko trawa, ale jednak zielona. Nie musicie mieć autka tuzż przed klatką, pod oknem, kosztem trawników, krzewinek! To taki wydźwięk dydaktyczny. Życzę powodzenia w protestach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: 82.112.148.* 19.08.06, 22:28 a ja tam zawsze jezdze na seks.Jak mozna wycinac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adwi Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 23:09 trzeba wyciąć bo urzędnik tak zdecydował. i tyle moi państwo. przecież to jest polska właśnie tylko przez małe "p" bo mam jej dosyć nawet w częstochowie prze małe "c". Odpowiedz Link Zgłoś
marcelmilau Re: Stanęli w obronie alei brzóz 20.08.06, 01:26 popie..ni...fajne miejsce a już się wpieprzają . Po..y kraj po..e miasto po..i ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Czemu tutaj też nie ma wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 10:24 Czemu tutaj też nie ma wrony? Przecież fajne zdjęcie Odpowiedz Link Zgłoś
fan.liberalizmu Sprawa do Giertycha 20.08.06, 11:04 Sluchajcie, jak jezdzilem tamtedy do domu to czesto widac bylo parki w samochodach. To przeciez trzeba zglosic do Giertycha i bedzie po sprawie. Jak wytna brzozy to nam spadnie katastrofalny juz i tak przyrost naturalny. Proponuje nawet haslo kampanii: "Nie chce odkurzacza, zostawcie mi brzozy" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawno żonaty Re: Sprawa do Giertycha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 00:39 jeździłem tam z kochanicą z 10 lat temu. Mam duzy sentyment do tych drzew bo ta alejka to był poczatek zapowiadający niespodzianki w dalszej części wyprawy. Natomiast lament spoleczeństwa jest dla nie mało zrozumiały. Jak zwykle stado baranów dało sie wpuścic w temat zastępczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.prenet.pl 20.08.06, 11:31 Najpierw by się wzieli za łatanie dziur w asfalcie. Tam się nie da rowerem przejechać !!! Dziura na dziurze i pod dziurą !!!! Na wsi mają lepsze drogi !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madry Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.pools.arcor-ip.net 20.08.06, 12:35 Zgadza sie! Nawierzchnia tam jest masakryczna. Nie tylko rowerem sie nie da przejechac ale mozna stracic zeby idac pieszo, na pierwszej lepszej dziurze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 14:31 Po raz kolejny urzednicy od zieleni pokazali swoje "kompetencje" potafia tylko wycinac... w miescie coraz mniej dużych drzew . Czy osoby odpowiedzialne za zielen maja o niej jakies pojecie jakies konkretne wykształcenie w tym kierunku? -chyba nie bo zawsze musza spytac specjalistow-a czy nie lepiej zatrudnic na te stanowiska wlasnie specjalistow? A moze chodzi o kase- bo ciekawe co sie dzieje z tymi wycinanymi drzewami -moze ktos niezle zarabia na drewnie?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baryka Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 20:29 W tej Częstochowie już pewnie wszystkich popieprzyło. Czy ci ludzie naprawdę nie mają nic do roboty tylko wyszukiwać protestów? Jak im nudno , niech wezmą miotły i zaczną sprzątać miasto. Lepszy z nich będzie pożytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bella Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.pl / *.net-komp.pl 22.08.06, 23:22 Popieram apel mieszkancow w sprawie alei brzoz. Te brzozy maja ponad 50 lat.Jako dziecko czesto chodzilam ta droga (wowczas kocie lby),na wzniesieniu stala (chyba jest tam nadal)kapliczka. Wowczs drzewka byly male,nie dawaly duzo cienia ale rosly czerwone kozaki ,ktore bardzo lubilam zbierac i dawalo mi to duzo radosci. Przy ul Sobieskiego z tylu dawnego Budexu jest bardzo ladne podworko z pieknymi ponad 40-letnimi akacjami i jedna przepiekna wierzba. Jeszcze z dziesiec lat temu rosly dwie rozlozyste wierzby. Pewnego dnia jedna wierzbe scieto. Pani z UM(ochrona srodowiska) oswiadczyla ze wierzba zostala scieta gdyz byla sprochniala i zagrazala bezpieczenstwu a scieto ja na wniosek mieszkancow. Tylko ciekawe dlaczego mieszkancy byli bardzo zdziwieni brakiem tak ladnego drzewa. Jeszce jedno, ciekawe jakim sposobem tak sprochniale drzewo mialo zdrowy pien do dzis dnia widoczny mimo uplywu tylu lat. CzEstochowianie brońmy alei brzóz. Miejmy na oku poczynania naszych urzednikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świadek Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 20:46 apeluję do obrońców o rozwagę w wygłaszaniu stanowczych poglądów. w ostatnich dniach wystąpiło kilka przypadków złamań potężnych konarów brzóz w tej alei. W poniedziałek gałąż ważąca ok. 100kg. spadła tuż za dwiema spacerującymi kobietami. Trzeba było widzieć ich przerażenie i strach w oczach. Prawda jest taka iż wiele z tych drzew jest w opłakanym stanie, a pnie w górnej części są po prostu puste. Alejka ta prezentuje się okazale, ale był już przypadek, że miasto nie zgodziło się na wycięcie jednej z usychających brzóz i ta runęła z wielkim impetem na szczęscie nie czyniąc nikomu nic złego. Proszę o nie popadanie w chisterię i realną ocene stanu faktycznego. Odpowiedz Link Zgłoś