Dodaj do ulubionych

Stanęli w obronie alei brzóz

IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 18.08.06, 21:52
..."nie zdarzają się zbyt często w naszym drzewostanie" - czy ten koles spadl
z ksiezyca ?? A co dow ycinki to rowniez jestem przeciw, ta ulica jest super :)
Obserwuj wątek
    • wredotka_czwa Stanęli w obronie alei brzóz 18.08.06, 21:54
      metoda miasta - zamiast podlewać czy leczyć CIĄĆ
      • kontrasto Re: Stanęli w obronie alei brzóz 18.08.06, 22:21
        Ta alejka jest swietna!
        Tylko KONIECZNIE trzeba poprawic jej nawierzchnie i najlepiej zamknac dla
        ruchu.
        Od strony Okulickiego zostalo to juz rozwiazane slepa uliczka - pieknie. Teraz
        tylko w druga strone.
        Marze zeby wydzielony byl pas dla Rowerzystow po obu stronach. Mogli by tam tez
        jezdzic ludzie na rolkach, a w ten sposob powstaloby jedyne miejsce w
        Czestochowie o swietnych warunkach do uprawiania tego typu rekreacji.
        Decydenci, prosze Was zrobcie cos z tym.
        • Gość: ziomek z parkitki Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 18:14
          trzymać z z daleka od tych drzew!!!!!
      • Gość: zuzanna Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 17:19
        poszłam dziś specjalne zobaczyć te brzozy , czy rzeczywiscie nadają się tylko
        do ścięcia - to nieprawda , ścięcie to ostatecznosc,
    • Gość: Pomr Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.pl / *.sfc.pl 18.08.06, 22:20
      Drzewa koło Elei też fajnie wyglądały, ale nie na chodniku podczas silnych
      wiatrów...

Będzie jakaś burza albo jakieś większe wiatry to będziecie pluć wszyscy dlaczego
      nie były wycięte.
      • Gość: ania Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 23:10
        To najpiekniejsza aleja aleja brzuz jest super, doskonale jeździ się rowerkiem,
        spaceruje czy naprawdę w naszym mieście juz nikt z urzędnikow nie uzywa
        móżgu!!!!to skandal a gdzie ochrona środowiska??
    • Gość: mieszkaniec Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: 212.87.244.* 18.08.06, 23:37
      proponuje wyciąć trochę drzew z działek osób decyzyjnych w tej sprawie , może
      zmienia zdanie , może znajda sie pieniadze na leczenię drzew.
    • Gość: waldek Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.man.czest.pl 18.08.06, 23:37
      Kochani. Wyjdźmy zdecdowani przeciw niszczeniu naszego najpiękniejszego
      otoczenia.Przecież to unikatow miejsce w naszej dzielnicy.Czy Rada Dzielnicy wie
      co zamierzają zrobić ?. Proponuję Aleję Brzozową nazwąć imieniem długoletniego
      Prezydenta Miasta - dr Tadeusza Wrony. ABY Ją UCHRONIć.
      PROSZę O POPARCIE !!!!!!!!!!!!!
      • Gość: mieszkaniec Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: 212.87.244.* 19.08.06, 00:56
        Jestem za , nazwijmy aleje imieniem dr. Tadeusza Wrony a ( liść drzewom z
        głowy nie spadnie )
    • Gość: akira Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.06, 00:10
      nasze miasto jest ubogie w zieleń, więc trzeba jeszcze zubożyć drzewostan,
      aleja ładna,a kogo to obchodzi.bardzo mi sie spodobała reakcja mieszkańców
      więcej takich ludzi to i zieleni przybędzie. brawo
    • Gość: bywalec Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 00:12
      Zostawcie brzozy w spokoju!
      • Gość: olo Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.21.pl / *.21.pl 19.08.06, 00:20
        Nasi ogrodnicy miejzcy chcą wyrównać wygląd aleii brzozowej i wygląd
        reprezentacyjnej I Alei NMP
        • Gość: Jozef Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.man.czest.pl 19.08.06, 01:11
          Jako dlugoletni mieszkaniec Cz-wy podpisuje sie pod apelem o ochrone brzoz.
          Drzew mamy niewiele, tnie sie na potege, czesc sie nie przyjmuje po psich
          kupach i podlewaniach, rosnie latami, trzeba raz na zawsze skonczyc z niby
          lekarstwem -> wyciac! Ochrona przyrody rzadko kiedy polega na wycince.
          A Aleje, po wycince niewiele tam juz wyroslo i pewnie tak juz zostanie,
          niestety.
    • Gość: bumako Ludzie! Coście tacy dziwni? IP: *.man.czest.pl 19.08.06, 08:04
      Przypowieść z kontekstem ;-)
      W pewnym małym mieście powiatowym na Dolnym Śląsku - nazwijmy je X - byłem
      onegdaj w odwiedzinach u pewnej panny, z którą... to zresztą nie jest ważne ;-)
      W miasteczku owym jest spory rynek, a w środu owegoż rynku coś na kształt mini-
      parku. Wiele lat temu ktoś wymyślił, żeby w samym środku tegoż parku posadzić
      12 brzózek na planie okręgu, w środku zaś postawiono zegar słoneczny. Po wielu
      latach brzózki zamieniły się w brzozy i przysłoniły zegar. Poza tym 3 drzewa
      zaczęły chorować i szpetnie wyglądać. Jakiś miejscowy alchemik wymyślił, że
      drzewa można reanimować, a do tego poprzycinać te zdrowe - znowu czas będzie
      płynął ;-) i drzewa się zregenerują. Stało się jednak inaczej - wycięto
      wszystkie brzozy i posadzono coś innego - podobno graby i buki naprzmiennie -
      już tego nie śledzę... Zapytałem tedy owej panny - czemuż to, ach czemuż??? A
      ona mi na to zasunęła taki tekst:
      A ile można zarobić na rewitalizacji drzew? Niewiele!
      A jak można zarobić sporo kasy na wymianie drzewostanu?
      Ogłaszasz przetarg ;-)
      Firma, która "wygra" musi ściąć drzewa, zlikwidować i wywieźć pnie i korzenie,
      wyrównać teren, nawieźć dobrej gleby, posadzić nowe drzewka, przygotować dla
      nich paliki itp. i do tego jeszcze w ramach przetargu obejmuje gwarancją
      wykonaną robotę, ale też ma prawie 100%szans na to, że miasto w dalszym ciągu
      będzie z nią współpracowało itd.
      Zarobiła firma...
      burmistrz...
      szef wydziału gminy od tych spraw...
      właściciel szkółki z drzewkami...
      ekipa wywożąca drzewo
      i w dodatku wszyscy "właściwi" ludzie podziałkowali się drewnem z wyciętych
      brzóz. Zawsze to jakieś oszczędności z węglem ;-)

Hmmm... no i co? Jeszcze zdziwieni? Pozdrawiam...
    • Gość: pikolo Za kazde wyciete drzewo zwalniac jednego urzednika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 08:04
      A ulica ROLNICZA HORROR !!!
      • Gość: maciek Re: Za kazde wyciete drzewo zwalniac jednego urze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 09:35
        Ludzie, nie róbcie zamieszania. Też przechadzam się ta "aleją brzóz" i też się
        nią zachwycam. Tym bardziej uważam, że chore drzewa trzeba wycinać, żeby
        uchronić pozostałe, natomiast w ich miejsce posadzić nowe. Brzozy szybko rosną
        i w bardzo krótkim czasie wypełnią przestrzeń. Mało tego, uważam, że takie
        wycinki powinny być robione planowo - tzn. drzewostan winien być regularnie
        odnawiany. "Drzewne zabytki" są dobrze widziane w parkach, natomiast przy
        drogach nie, gdyż często zagrażają bezpieczeństwu.
        Pozdrawiam
        • Gość: cebula Re: Za kazde wyciete drzewo zwalniac jednego urze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 09:48
          te brzozy nie urosły szybko lecz przez wiele lat,jestem zdecydowanie przeciw ich
          wycinaniu
        • Gość: cebula Re: Za kazde wyciete drzewo zwalniac jednego urze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 09:49
          te brzozy nie urosły szybko lecz przez wiele lat,jestem zdecydowanie przeciw ich
          wycinaniu nawet tych chorych ,które jak się dowiedzieliśmy można próbować uratować
          • Gość: maciek Re: Za kazde wyciete drzewo zwalniac jednego urze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 17:19
            To niech cebula się przejdzie tą aleją i zobaczy ile wokół wyrosło brzóz
            samosiejek, wystarczy je przeflancować i po wszystkim. Ale ludzie jak zwykle
            robią krzyk i hałas, bo to łatwiej niż chwycić za szpadel i wsadzić drzewko...
            Lepiej powściągnąć emocje, a ruszyć głową.
    • segel Re: Stanęli w obronie alei brzóz 19.08.06, 10:18
      Trafiłam kiedyś w tą okolicę i byłam zauroczona tą aleją. Uważam, że mieszkańcy powinni zrobić wszystko, żeby nieprzemyślane działania urzedników ją zniszczyły.
      Najprościej jest wyciąć, ale czasem warto podjąć jakies ambitniejsze działania, tylko trzeba chcieć.
      A kto podejmie decyzję, żeby w I Alei posadzić wreszcie jakieś drzewa, ostatnio jadąc autobusem przyjrzałam się temu odcinkowi Alei, tam są już tylko niedobitki.
      • fan.liberalizmu Cenzus wyksztalcenia dla urzednikow 19.08.06, 11:37
        Jak slysze o niektorych decyzjach urzednikow to az samo nasuwa sie, zeby
        wprowadzic cenzus wyksztalcenia dla osob ubiegajacych sie o stanowiska w
        administracji publicznej.

A tak serio to brzozy sa jedyne w miescie. Pol Czestochowy chodzi tam na
        spacery. Moze warto o te 7 drzew zadbac i wprowadzic jakis program naprawczy
        zamiast od razu ciac. Moze regularnie podlewane i dodatko "odzywiane" (w sensie
        specjalnie nawozone) wrocilyby do zdrowia. Nie jestem dendrologiem i pewnie oni
        wiedza najlepiej, tylko bardzo chcialbym uslyszec opinie niezaleznych i poznac
        kosztorysy obydwu dzialan. Zbliza sie kampania wyborcza, wiec kazdy grosz z
        publicznej kasy na wage zlota, bo mozna jakis propagandowy festyn dla obecnych
        wladz zrobic. Kto by w takich okolicznosciach ratowal jakies glupie drzewa,
        wycinac!!! ;).

A dla osob zainteresowanych bezpieczenstwem na ulicy Bialskiej proponuje zajecie
        sie nawierzchnia. Moze ktos wpadnie na pomysl, zeby ja zerwac i polozyc raz
        taka, ktorej po zimie szlag nie trafi. Mysle, ze to w znaczacy sposob poprawi
        bezpieczenstwo na ulicy.
    • Gość: mik Stanęli w obronie alei brzóz IP: 195.117.41.* 19.08.06, 12:23
      ale jest klimatyczna i musi być utrzymana :))
      • Gość: "nikt" Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: 80.51.57.* 19.08.06, 17:46
        Mam wrażenie, że w naszej Częstochowie tak naprawdę nikomu na utrzymaniu
        szeroko rozumianej zieleni nie zależy. Jest "prikaz" wyciąć określoną ilość
        drzew i się tnie. Ważne by ilość się zgadzała. I nie pomogą tu protesty i wiem
        to z autopsji....bo kto lubi się przyznać do błędu. Podobna sytuacja była k/
        mnie. Rzecz dotyczyła 2 klonów, które stały na placu nikomu nie zagrażając,
        stanowiły siedlisko dla ptaków, było tam sporo gniazd. Dawały cień ni i jakoś
        upiększały teren blokowiska!Niestety rozmowa z urzędnikami nic nie dała!!!!!
        rzekomo drzewa były spróchniałe, uschnięte. Dobre sobie, drzewa mia ły piękną
        zieloną rozłożystą koronę, a żeby było śmieszniej robotnicy męczyli się z ich
        wycięciem tydzień, gdyż takie były zdrowe. Najzabawniejsze jest w tym wszystkim
        to, że urzędnicy powołują się na opinię "znawców", ale ja obawiam się , że
        żadnego znawcy nie widziałam.... no a że sama się na tym trochę znam, było mi
        tych drzew szkoda jak diabli. Co chcieli, to zrobili... Pocieszające w tym
        wszystkim jest to, że są jeszcze ludzie, którym zależy na utrzymaniu
        zieleni..... A tak przy okazji, szanując zielń, drodzy częstochowianie nie
        parkujcie swoich cudnych autek na trawnikach!!!!!wprawdzie to tylko trawa, ale
        jednak zielona. Nie musicie mieć autka tuzż przed klatką, pod oknem, kosztem
        trawników, krzewinek! To taki wydźwięk dydaktyczny. Życzę powodzenia w
        protestach !
    • Gość: radek Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: 82.112.148.* 19.08.06, 22:28
      a ja tam zawsze jezdze na seks.Jak mozna wycinac??
    • Gość: adwi Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 23:09
      trzeba wyciąć bo urzędnik tak zdecydował. i tyle moi państwo. przecież to jest
      polska właśnie tylko przez małe "p" bo mam jej dosyć nawet w częstochowie prze
      małe "c".
    • marcelmilau Re: Stanęli w obronie alei brzóz 20.08.06, 01:26
      popie..ni...fajne miejsce a już się wpieprzają .

Po..y kraj po..e miasto po..i ludzie.
    • Gość: mik Czemu tutaj też nie ma wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 10:24
      Czemu tutaj też nie ma wrony? Przecież fajne zdjęcie
      • fan.liberalizmu Sprawa do Giertycha 20.08.06, 11:04
        Sluchajcie, jak jezdzilem tamtedy do domu to czesto widac bylo parki w
        samochodach. To przeciez trzeba zglosic do Giertycha i bedzie po sprawie. Jak
        wytna brzozy to nam spadnie katastrofalny juz i tak przyrost naturalny.
        Proponuje nawet haslo kampanii:

"Nie chce odkurzacza, zostawcie mi brzozy" ;)
        • Gość: dawno żonaty Re: Sprawa do Giertycha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 00:39
          jeździłem tam z kochanicą z 10 lat temu. Mam duzy sentyment do tych drzew bo ta
          alejka to był poczatek zapowiadający niespodzianki w dalszej części wyprawy.
          Natomiast lament spoleczeństwa jest dla nie mało zrozumiały. Jak zwykle stado
          baranów dało sie wpuścic w temat zastępczy
    • Gość: Gość Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.prenet.pl 20.08.06, 11:31
      Najpierw by się wzieli za łatanie dziur w asfalcie. Tam się nie da rowerem
      przejechać !!! Dziura na dziurze i pod dziurą !!!! Na wsi mają lepsze drogi !!
      • Gość: madry Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.pools.arcor-ip.net 20.08.06, 12:35
        Zgadza sie! Nawierzchnia tam jest masakryczna. Nie tylko rowerem sie nie da
        przejechac ale mozna stracic zeby idac pieszo, na pierwszej lepszej dziurze.
        • Gość: Darek Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 14:31
          Po raz kolejny urzednicy od zieleni pokazali swoje "kompetencje" potafia tylko
          wycinac... w miescie coraz mniej dużych drzew . Czy osoby odpowiedzialne za
          zielen maja o niej jakies pojecie jakies konkretne wykształcenie w tym kierunku?
          -chyba nie bo zawsze musza spytac specjalistow-a czy nie lepiej zatrudnic na te
          stanowiska wlasnie specjalistow? A moze chodzi o kase- bo ciekawe co sie dzieje
          z tymi wycinanymi drzewami -moze ktos niezle zarabia na drewnie?....
    • Gość: Baryka Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 20:29
      W tej Częstochowie już pewnie wszystkich popieprzyło. Czy ci ludzie naprawdę
      nie mają nic do roboty tylko wyszukiwać protestów? Jak im nudno , niech wezmą
      miotły i zaczną sprzątać miasto. Lepszy z nich będzie pożytek.
      • Gość: Bella Re: Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.pl / *.net-komp.pl 22.08.06, 23:22
        Popieram apel mieszkancow w sprawie alei brzoz.
        Te brzozy maja ponad 50 lat.Jako dziecko czesto chodzilam ta droga (wowczas
        kocie lby),na wzniesieniu stala (chyba jest tam nadal)kapliczka. Wowczs drzewka
        byly male,nie dawaly duzo cienia ale rosly czerwone kozaki ,ktore bardzo
        lubilam zbierac i dawalo mi to duzo radosci.

Przy ul Sobieskiego z tylu dawnego Budexu jest bardzo ladne podworko z pieknymi
        ponad 40-letnimi akacjami i jedna przepiekna wierzba. Jeszcze z dziesiec lat
        temu rosly dwie rozlozyste wierzby.
        Pewnego dnia jedna wierzbe scieto. Pani z UM(ochrona srodowiska) oswiadczyla
        ze wierzba zostala scieta gdyz byla sprochniala i zagrazala bezpieczenstwu a
        scieto ja na wniosek mieszkancow. Tylko ciekawe dlaczego mieszkancy byli bardzo
        zdziwieni brakiem tak ladnego drzewa. Jeszce jedno, ciekawe jakim sposobem tak
        sprochniale drzewo mialo zdrowy pien do dzis dnia widoczny mimo uplywu tylu lat.

CzEstochowianie brońmy alei brzóz.
        Miejmy na oku poczynania naszych urzednikow.
    • Gość: świadek Stanęli w obronie alei brzóz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 20:46
      apeluję do obrońców o rozwagę w wygłaszaniu stanowczych poglądów. w ostatnich
      dniach wystąpiło kilka przypadków złamań potężnych konarów brzóz w tej alei. W
      poniedziałek gałąż ważąca ok. 100kg. spadła tuż za dwiema spacerującymi
      kobietami. Trzeba było widzieć ich przerażenie i strach w oczach. Prawda jest
      taka iż wiele z tych drzew jest w opłakanym stanie, a pnie w górnej części są po
      prostu puste. Alejka ta prezentuje się okazale, ale był już przypadek, że miasto
      nie zgodziło się na wycięcie jednej z usychających brzóz i ta runęła z wielkim
      impetem na szczęscie nie czyniąc nikomu nic złego. Proszę o nie popadanie w
      chisterię i realną ocene stanu faktycznego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka