Dodaj do ulubionych

Egzotyczne przyprawy

31.08.06, 19:42
Nie tak dawno próbowałam dość egzotycznej przyprawy "Sambal oelek" - słyszałam o niej kiedyś, ale nie miałam okazji spróbować.

Nie da się do niej zastosować stwierdzenia "niebo w gębie", tak to jest cholerstwo ostre - no chyba żeby "niebo" zamienić na "piekło" - wtedy wszystko się będzie zgadzało.

Ponieważ mam z rodziną dość zakręcony smak, szukaliśmy gdzie w Częstochowie można ją kupić, bo nam smakowała. Sklepy internetowe ja oferują, ale może gdzieś jest sklep w Częstochowie z takimi specjałami.

Może ktoś taki zna?
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Egzotyczne przyprawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 19:45
      niestety nie zna ale jak znajdziesz to daj namiar na ten sklep sama chetnie
      sprobuje tej piekielnej przyprawy bo moj smak tez jest dosc zakrecony :D
      • Gość: E Re: Egzotyczne przyprawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 22:01
        Chyba na Berka jest sklep z przyprawami, może tam...
      • segel Re: Egzotyczne przyprawy 10.09.06, 12:34
        Znalazłam w Auchanie. Kosztuje ok. 8 zł firmy Woh Hup. Nie jest najgorsza, ale tamta była lepsza, bo z samego chili - tutaj jest trochę czosnku i cebuli.
        • Gość: Sam i Olek Re: Egzotyczne przyprawy IP: 195.189.52.* 10.09.06, 13:22
          zawsze kupowalem w tesco lub w auchan. ale w tesco ostatnio nie widzialem , moze
          juz jest.

polecam pirsi z kurczaka w kawalkach z ww sosikiem :D pyyyyyhaaaa palce lizac.
        • segel Re: Egzotyczne przyprawy 18.09.06, 19:15
          Znalazłam w MarcPolu - i to jest to. A kosztuje 3 zł z groszami.
    • Gość: znawca Re: Egzotyczne przyprawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 19:27
      takie przyprawy nie sa niczym nowym. sosy sambal oelek, sos seczuański, sos
      chili zielony, sos imbirowy z soją i inne tego typu "wynalazki" produkuje firma
      VIFON znana chocby z zupek chinskich.
      oprocz tego robi tez sosy sojowe, sojowo-grzybowe, sosy chili (slodkie, pikantne
      i slodko-kwasne), makarony sojowe, makarony ryzowe, ocet ryzowy, makarony
      gryczane i inne.

z przypraw innych firm polecam papryczke piri-piri, kapary w occie, owoce
      kaparowcow w zalewie octowej, pomidory suszone z kaparami, czosnki marynowane (z
      ziolami, hot garlic, itd), pasty z oliwek zielonych i czarnych, pomidorki
      koktajlowe, oliwki nadziewane (np z tunczykiem, cytryna, szynka, anchois,
      czosnkiem itd), cebulka zlocista (w zalewie octowej) itd

moglbym jeszcze wymieniac ale nie mam czasu

ps powyzsze produkty mozna kupic w sklepach m.in na AK, Wreczyckiej,
      Kosmowskiej, Obroncow Westerplatte i wielu innych na terenie czestochowy i okolic.

smacznego!!:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka