Dodaj do ulubionych

Stop wandalom na Jurze

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 07:10
Ciekawe jak oni na koniu dogonia quada ... Powodzenia!
Obserwuj wątek
    • Gość: przyrodnik Re: Stop wandalom na Jurze IP: 80.51.222.* 03.10.06, 07:15
      redaktorze, warzucha polska rosła u źródel Przemszy, ale na tamtym stanowisku
      wymarła i teraz rośnie u źróeł Wiercicy w Złotym Potoku. Nie wprowadzaj
      Czytelników w błąd!!!
      • Gość: doktor strzelać do bydła!!!Jak do tego kretyna co go zast IP: *.tvk.torun.pl 03.10.06, 22:25
        strzelać do bydła!!!Jak do tego kretyna co go zastrzelili jak sie niezatrzymał
        na wezwanie-brawa dla tamtego POLICJANTA(troche kul szkoda-10,mógł lepiej 1 w
        łeb:)
        • Gość: quad Re: strzelać do bydła!!!Jak do tego kretyna co go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 21:06
          To po co łaźisz po tym lesie tylko trzeba zwalniać żeby nie
          porozjeżdzać takich jak ty :)
    • Gość: bullet time? Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 07:53
      kula leci bardzo, baaardzo szybko...
    • Gość: Małgorzata Stop wandalom na Jurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 08:12
      Nie wiem czy koń dogoni. Moż dogoni. Ale sama miałam ochotę strzelać do
      kładowca który prawie rozjechał mi dziecko na szlaku. Krewka jestem i co
      zrobię. Konie dzikie szlaki i krajobraz jurajski kojarzą się z romantycznym
      dzikim zachodem. Może tamte zwyczaje nie były złe powystrzelać rozrabiakówi
      będzie spokój. Z jurajskim pozdrowieniem
      • Gość: OPo Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 08:29
        Dokładnie ... chamy nie mają pojęcia na czym polega ochrona przyrody i związana
        z tym rekreacja. Mówi się dzieci bogatych ... jacy oni mają być jak ich
        tatusiowie robią podobnie ... nieraz widziałem będąc w górach jak fury full
        wypas parkują wszędzie ... wjeżdzają tam gdzie jest zakaz itd. Byle bliżej
        podjechać bo szlachetnych nóżek szkoda ...

Fanom quadów i motocykli polecam poligony ... może któregoś czasem rozerwie
        jakiś niewybuch ... to jest dopiero adrenalina ...
    • Gość: Harry_man Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 10:05
      Jestem motocyklistą i entuzjastą motoryzacyjnym. W tej sytuacji napiszę jedno -
      jeżeli na wezwanie się nie zatrzymają - strzelać! Nie może być tak żeby ludzie
      byli całkiem bezkarni, a naprawdę wątpię żeby koń był w stanie dogonić quada lub
      motocykl.
      • Gość: Michal K Re: Stop wandalom na Jurze IP: 217.96.15.* 03.10.06, 10:13
        Popieram inicjatywe - sam o tym kilka razy pisalem na forum, powodzenia w
        tepieniu wandali.
    • jarnadu Re: Stop wandalom na Jurze 03.10.06, 10:12
      Koń, w warunkach terenowych (las), spokojnie dogoni quada.
    • Gość: bilder Stop wandalom na Jurze IP: *.dclient.hispeed.ch 03.10.06, 11:19
      Nauczyc narod kultury a to trzeba zaczac od gory....
    • Gość: ja Stop wandalom na Jurze IP: 195.189.52.* 03.10.06, 11:36
      alleluja no w koncu!!!!najwyzszy czas!!!!czesto jestem w sokolich chodzac z
      kijami,pamietajcie zglaszc telefonicznie na policje przypadki zlamania
      zakazu,jak dostana kilka lub kilkadzeisiat telefonow dziennie to moze ostro
      wezma sie do roboty i bedziemy mogli cieszyc sie cisza w parkach i rezerwatach
      • Gość: ju Policja ma w "czterech literach" Jurę IP: 212.87.232.* 03.10.06, 11:44
        Buraki na quadach niszczą Jurę, skałki i scieżki nad Wartą. Pochodzic spokojnie
        nie można bo buraki pokupowali sobie te pierdziki i szpanują,jeżdzą bez swiateł
        itp. a co robi policja? Jak zwykle nic. W koncu są do ochrony tyłka władzy a
        nie podatników.
        • Gość: RR ... IP: *.taboo-inc.com 03.10.06, 12:02
          Mnie wogole nie przeszkadzaja crossowcy czy traktorzysci poruszajacy sie po
          jurze. nawet mi sie to podoba. Policja i nadlesnictwo lepiej by sie wzieli za
          tych co wyworza smieci do lasow. Quad przejedzie i jest po nim slad, ktory
          deszcz zmyje i po klopocie. A smieci niestety nie ma kto usunac a ci ktorzy je
          wywoza sa bezkarni. Jazda off-road to jest hobby tych ludzi, tak jak dla
          niektorych zbieranie, grzybow, lowienie ryb a dla innych narzekanie na
          off-roadowcow.
          • diabel_piszczalka Re: ... 03.10.06, 12:07
            Jazda po lesie pojazdem spalinowym jest niezgodna z prawem. Może niektórym
            ludziom ona nie przeszkadza, ale szkodzi zwierzętom i roślinom. Po quadzie
            zostaje również smród spalin, osadza się to na drzewach, potem - jak mówisz -
            deszcz zmyje i wsiąka wglebę.
            • Gość: Michal K Quady i crossy - szkodza roslinom IP: 217.96.15.* 03.10.06, 13:12
              Qaudy sa szkodliwe i to bardzo, zrywaja wierzchnia warstwe gleby z trawa i
              innymi roslinmi, gola ziemia jest wyplukiwana i tworzy siw wawoz ktory dlugo
              nie zarosni e a przy regularnym jezdzeniu bedzie sie poszezal.
              Jura to unikalna roslinnosc w skali kraju nie pozwolmy jej zniszczyc.

JA PROPONUJE BUDOWANIE ZAPOR Z SUCHYCH DRZEW I GALEZI.
              • Gość: fair Gdzie są ekolodzy???? IP: 212.87.232.* 03.10.06, 14:13
                Czy w Częstochowie działaja jakies organizacje ekologiczne? Co w tej sprawie do
                tej pory zrobiły? Czy gdzieś interweniowały? Rozwalają nam Jurę a oni nic.
              • Gość: Harry_man Re: Quady i crossy - szkodza roslinom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 18:55
                > JA PROPONUJE BUDOWANIE ZAPOR Z SUCHYCH DRZEW I GALEZI.

Ja bardzo lubię off road i zapewne oni również tak więc uwierz mi - to dla nich
                jeszcze większa frajda ;)
                • Gość: qqq Re: Quady i crossy - szkodza roslinom IP: *.flatpla.net 03.10.06, 20:57
                  Kilka ostatnich zapór jakie zbudowalem, spowodowaly ze wcale im nie bylo do
                  smiechu. Komplet opon kosztuje. wystarczy w odpowiednim miejscu ukryc deske z
                  gwoździami.
                  • diabel_piszczalka Re: Quady i crossy - szkodza roslinom 03.10.06, 21:01
                    Przestrzegam przed tymi idiotycznymi pomysłami. Bardziej zaszkodzisz
                    spacerowiczom i zwierzakom. Opony można wymienić, ale zakażenie w stopie może
                    nawet zabić. Nie popieram ich wybryków, ale Ty również się zastanów nad swoim
                    postępowaniem.
                  • Gość: quad Re: Quady i crossy - szkodza roslinom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 21:46
                    i sam sobie odpowiedziałeś kto tu jest wandalem a to że tymi
                    krzakami zniszczyłeś ścieżke to już nie ważne bo ja moge to robić
                    tak ????
          • Gość: mountainbiker Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 17:14
            > Mnie wogole nie przeszkadzaja crossowcy czy traktorzysci poruszajacy sie po
            > jurze. nawet mi sie to podoba.
            > Quad przejedzie i jest po nim slad, ktory
            > deszcz zmyje i po klopocie.

Dla Ciebie inteligencie w lesie i parkach krajobrazowych powinno się jeszcze
            zbudować stacje paliw, supermarkety, i betonowe parkingi na 10.000 aut. Puknij
            sie w czoło. Najlepiej młotkiem.

• Gość: xxl Re: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:03
              W kupie raźniej, prawda ?!
        • Gość: EmBe Re: Policja ma w "czterech literach" Jurę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 19:17
          Do użytkownika ja

wpadnij 7,8 października i powtótz nam wszystkin to w twarz zobaczymy ile razy
          powtórzysz słowo "buraki". Wyrażać swoją opinię można , ale kulturalnie
          • Gość: Harry_man Re: Policja ma w "czterech literach" Jurę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 20:04
            Fajnie, że czytacie opinie ludzi. Fajnie byłoby też jak wyciągnęlibyście z nich
            jakieś wnioski.
          • diabel_piszczalka Re: Policja ma w "czterech literach" Jurę 03.10.06, 20:14
            Więc jak chcesz określić ludzi, którzy za nic mają prawo i jeżdżą po drogach
            leśnych? Ba, niszczą również przyrodę w rezerwatach i narażają zdrowie i życie
            innych ludzi. Już to raz mówiłem, są specjalne miejsca na tego typu rozrywki. A
            na tor do Biskupic i tak pojadę, nie boję cię, a co mi tam :)
          • Gość: ciocia klocia Re: Policja ma w "czterech literach" Jurę IP: *.ghnet.pl 04.10.06, 12:22
            masz rację - "buraki" to zbyt łagodne określenie dla tych dyletantów;
            prawdziwy offroadowiec przejedzie tak/tam/wtedy, że nikt go nie namierzy;
            a reszta tych - pożal się Boże - Tfardzieli musi korzystać z zewnętrznej
            pomocy, bo ich poziom umiejetności nadaje się najwyżej do zarabiania na
            organizacji imprez integracyjnych;
    • Gość: OLA P Stop wandalom na Jurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 14:26
      w niedzielę bedac w lesie w okolicach Zrębic widzialam taka kawalkadę
      motocyklistow
      • Gość: Bogdan Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.prenet.pl 03.10.06, 15:10
        A tymczasem nasi urzędnicy chwalą się ,że jesteśmy na trzecim miejscu w kraju
        pod względem bezpieczeństwa.
        Rajdy crossowców i quadów po Jurze - to obok dewastacji przyrody także
        zagrożenie bezpieczeństwa turystów, często dzieci.
        Do tego bezkarne rajdy motocyklistów po mieście i okolicach, czy zabawa
        "rajdowca" w alejach - (sfilmowana i umieszczona w necie.)
        Takie m.in. zdarzenia (niektóre wręcz o rozmiarach plagi) - istotnie obniżają
        tzw. społeczne odczucia w zakresie bezpieczeństwa obywateli.
        Może tabelki, statystyki wyglądają ładnie - rzeczywistośc gorzej.
        Panowie urzędnicy i policjanci, straż miejska - mniej wpatrywania sie w tabelki
        i statystyki - więcej odpowiednio wyposażonych patroli - w Alejach, parkach, na
        Jurze itp. miejscach.
        • Gość: M. Re: Stop wandalom na Jurze IP: 217.96.15.* 03.10.06, 16:43
          Popieram popieram - stop wariatom.
    • Gość: Medalik Re: Stop wandalom na Jurze - po prostu strzelać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 21:42
      Koniecznie powinieneś zgłosić się do psychiatry - być może uchroni cię przed
      uczynieniem sobie krzywdy.
    • Gość: pako Re: Stop wandalom na Jurze - po prostu strzelać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 22:09
      a jesli ty jezdzisz swoim samochodem z nadmierna predkoscia po drogach
      publicznych to tez powinno sie do ciebie strzelac demokracja prawo rowne wobec
      wszystkich.
      • Gość: Harry_man Re: Stop wandalom na Jurze - po prostu strzelać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 18:51
        > a jesli ty jezdzisz swoim samochodem z nadmierna predkoscia po drogach
        > publicznych to tez powinno sie do ciebie strzelac demokracja prawo rowne wobec
        > wszystkich.

Jak on jedzie z nadmierną prędkością to wyskakuje pan policjant z krzaków i go
        zatrzymuje. Jeśli delikwent się zatrzyma to zapłaci odpowiednią do wykroczenia
        karę. Jeśli się nie zatrzyma to strzelać do niego tak samo jak do tych z quadów.
        Jasne czy jeszcze dogłębniej wytłumaczyć?
    • Gość: Krakoo Stop wandalom na Jurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 18:14
      Ostatnio widzialem quada z tablica rejestracyjna (tylko z tylu), ktory jechal
      ulica, a podobno nie mozna ich zarejestrowac. Jak to z tym jest?
      • Gość: Harry_man Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 18:52
        > Ostatnio widzialem quada z tablica rejestracyjna (tylko z tylu), ktory jechal
        > ulica, a podobno nie mozna ich zarejestrowac. Jak to z tym jest?

Jest tak, że niektóre quady są przystosowane do ruchu ulicznego (lusterka,
        oświetlenie itp), posiadają homologację i można je normalnie zarejestrować
      • Gość: filmik Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 22:03
        Nie tak dawno (wiosną) będąc w Górach Towarnych nakręciłem dwóch kretynów:
        pl.youtube.com/watch?v=6r3WpyMtelU
    • agawa52 Re: Stop wandalom na Jurze 04.10.06, 20:06
      1- koń dobry policyjny w warunkach terenowych dogoni quaada tylko czy warto
      nararzać zwierzaka
      2-strzelać do off-roadowców super pomysł i jeszcze do grzybiarzy i piknikowców
      na skałkach i tych co jeżdża konno po lasach i do dzieci zbierających kasztany
      albo liście do zielnika
      3-stawiać zapory tak super zlikwidowany mur berliński przenieśc na sokole i
      ogrodzić
      ludzie macie metody a może postrzelać do siebie nawzajem idąc waszym tokiem
      myślenia
      quady i crosy i samochody są przeznaczone do jazdy w terenie wiec gdzie maja
      jezdzić wyznaczyć im do tego miejsca i tego przestrzegać a tych co będą łamać
      dalej zakaz wjazdu do lasu bardzo dotkliwie karać
      • Gość: Harry_man Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 20:30
        > 2-strzelać do off-roadowców super pomysł i jeszcze do grzybiarzy i piknikowców
        > na skałkach i tych co jeżdża konno po lasach i do dzieci zbierających kasztany
        > albo liście do zielnika

To jest wyolbrzymianie - jak mawiał mój katecheta "narzędzie szatana" ;] Jeżeli
        nie widzisz różnicy między człowiekiem łamiącym przepisy i migającym się od
        odpowiedzialności, a dzieckiem zbierającym kasztany to współczuję bardzo i życzę
        miłego pobytu pokoju bez klamek i ostrych krawędzi.

> quady i crosy i samochody są przeznaczone do jazdy w terenie wiec gdzie maja
        > jezdzić

Napewno nie po terenie rezerwatów przrody gdzie występują rzadkie gatunki roślin
        czy zwierząt.
        • diabel_piszczalka Re: Stop wandalom na Jurze 04.10.06, 20:37
          Pojazdom spalinowym nie wolno w ogóle wjeżdżać do lasu, bez względu czy to jest
          rezerwat, czy nie. Chyba, że jest odpowiednie oznakowanie na to zezwalające.
      • Gość: ciocia klocia Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.ghnet.pl 05.10.06, 08:49
        >wyznaczyć im do tego miejsca

są takie miejsca (płatne), nawet na Jurze;
    • Gość: Kamilek Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 22:06
      Sam jeżdże po lasach na Jurze i nie tylko. Mam crossa KTMa i jest super.
      Piszcie sobie buraki co chcecie , niech was zazdrość zeżre. Nara
      • Gość: anty the bill Re: Stop wandalom na Jurze IP: 80.48.49.* 07.10.07, 21:18
        ty masz kateema, jasne, chyba na plakacie hahahaha
        • Gość: ja Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 22:05
          Więc może to Ty łajzo na tym filmiku jesteś:
          pl.youtube.com/watch?v=6r3WpyMtelU
          Może kiedyś Cie nakręce (na jurze jestem bardzo często), tak zeby tablice było
          widać. Wtedy z miejsca na policje ide. Możesz mówić już tatusiowi żeby sie
          przygotował finansowo.
    • randolka Re: Stop wandalom na Jurze 06.10.06, 12:01
      Tak sie sklada ze jezdze konno kilkanascie lat. i tak sie sklada ze moj dobry
      kumpel jezdzi na quadach i pare razy sie z nim przejechalam.
      1) kon nie dogoni quada, wiem co mowie w przeciwienstwie do wiekszosci osob z
      tego forum (zwlaszcza konie policyjne ktore sa duze i silne, ale niezbyt
      szybkie i zwrotne). poza tym jesli nawet by dogonil to ma skoczyc na quada, czy
      co zrobic bo nie bardzo wiem
      2) wasza nienawisc do tych ludzi jest chora i zalosna
      3) jakos nie zauwazylam zeby goscie ktorzy jezdza na quadach (przynajmniej ci z
      ktorymi jezdzilam) stanowili zagrozenie dla ludzi lub srodowiska. jezdza po
      sciezkach, a jedyne szkodliwe moga byc spaliny. ale za to sie chyba nie strzela
      do ludzi? :/
      4) chyba wieksze zagrozenie dla srodowiska stanowia ludzie wyrzucajacy smieci
      wiec moze by tak ich wszystkich pozabijac? extra, moze jakies pulapki porobic,
      tak jak jeden klient tu sugerowal - gwozdzie te sprawy. moze sie przy okazji
      jakies zwierze nadzieje, albo spacerowicz - dopiero bedziecie zdowoleni.
      ...tak niewiele trzeba, zeby ludzie zyli obok siebie i sobie nie przeszkadzali.
      ale trzeba przestac wszystkich nienawidziec...

Lucy
      • diabel_piszczalka Re: Stop wandalom na Jurze 06.10.06, 12:13
        randolka napisała:

> 2) wasza nienawisc do tych ludzi jest chora i zalosna
        Tu chodzi o przestrzeganie prawa i zdrowy rozsądek, a nie o nienawiść.

> 3) jakos nie zauwazylam zeby goscie ktorzy jezdza na quadach (przynajmniej ci
        > z ktorymi jezdzilam) stanowili zagrozenie dla ludzi lub srodowiska. jezdza po
        > sciezkach, a jedyne szkodliwe moga byc spaliny. ale za to sie chyba nie
        > strzela do ludzi? :/
        Stanowią zagrożenie dla spacerowiczów i środowiska. Zresztą przeszukaj sobie
        archiwum forum i poczytaj o wyczynach tych oszołomów.

> 4) chyba wieksze zagrozenie dla srodowiska stanowia ludzie wyrzucajacy smieci
        > wiec moze by tak ich wszystkich pozabijac?
        Nieprzestrzeganie prawa przez jednych nie usprawiedliwia drugich, a ty próbujesz
        to robić.

> ...tak niewiele trzeba, zeby ludzie zyli obok siebie i sobie nie
        > przeszkadzali.
        Właśnie o to chodzi, że las nie służy do jazdy na quadach czy motocyklach
        terenowych, a szczególnie rezerwat przyrody, w którym żyją unikalne zwierzęta i
        rośliny. W rezerwacie są wyznaczone szlaki, które służą tylko spacerowiczom i
        rowerzystom, którzy wyjeżdżają za miasto aby odpocząć od hałasu, ale Wy nam nie
        pozwalacie nawet na chwilę spokoju w weekend. Macie do swoich wyczynów
        wyznaczone miejsca i tam się bawcie.

pozdrawiam
        • Gość: Lucy Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 13:38
          Piszac o nienawisci nie chodzilo mi o twoje posty, ale tych, ktorzy najchetniej
          strzelaliby do ludzi i zakladali wnyki. Nie chce nikogo tlumaczyc i zdaje sobie
          sprawe ze quadowcy nie sa swieci, ale bez przesady. Zreszta od egzekwowania
          prawa jest policja i niech oni sie tym zajmuja. a jak ktos ma ochote to niech
          sklada skargi, moze zaczna robic cos wiecej. chociaz tak jak mowie, na koniach
          to moga sobie najwyzej popatrzec na plecy motocyklistow i quadowcow...
          • Gość: kuba Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.07, 22:05
            Powinien być rygorystycznie przestrzegany zakaz wjazdu do lasu
            pojazdom silnikowym z pewnymi wyjątkami oczywiście dla służb leśnych
            itp. Ale u nas nie ma kar i osób egzekwujących prawo. Dlaczego nie
            wprowadzić np. zaporowej kary pieniężnej, ąż do konfiskaty pojazdu
            włącznie? Jeśli nowoczesna demokracja polega na ignorowaniu
            wszelkich zasad, przepisów i zakazów to za komuny mieliśmy do
            czynienia z lepiej funkcjonującymi niektórymi mechanizmami
            skutecznie zwalczającymi przejawy niesubordynacji. A już parki
            krajobrazowe, szlaki turystyczne powinny zostać objęte całkowitym
            zakazem poruszania się na nich pojazdami silnikowymi. Jedną z metod
            mogło by być wprowadzenie rejestracji, a co za tym idzie tablic
            rejestracyjnych dla quadów. Notorycznie jestem świadkiem poruszania
            się ich po asfaltowych drogach publicznych. Choćby od Olsztyna do
            Sokolich Gór. Jak taki będzie traktowany jeśli spowoduje wypadek.
            Non stop na piwko się zatrzymują. Więcej zniszczą niż zostawią tych
            pieniędzy. Mając rejestrację możnaby taki pojazd łamiący prawo
            sfotografować i przedstawić jako dowód odpowiednim służbom. Sam
            jestem turystą ale i rowerzystą, więc u niektórych również mogę
            budzić kontrowersje jednak nigdy nie nadużywam pierwszeństwa wobec
            pieszych. Pozdrawiam, zamienię kilka słów z uśmiechem lub schodzę z
            roweru jeśli trzeba. Można i tak się wyżyć, a jak komuś mało to
            istnieją tory przeszkód, wyścigi i odp. kluby. Na pewno rezerwaty i
            szlaki turystyczne nie zostały stworzone z myślą o szaleństwie na
            nich. Pozwólmy też zwierzynie, której już tak mało na godne życie
            obok nas ludzi.
    • Gość: angrusz Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 22:09

quadami ponoć można po pustyni siedleckiej , miał być tor !!
    • Gość: . Re: Stop wandalom na Jurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 22:05
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka