iwonnkaa 09.10.06, 13:22 No cóż taki świat. Cos umarło , troszke nas, tych z lat 60 , tamtego stuleia. (") Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcys_czwa Re: Marek Grechuta (")(") 09.10.06, 13:39 "Kto pierwszy szedł przed siebie? Kto pierwszy cel wyznaczył? Kto pierwszy w nas rozpoznał? Kto wrogów? Kto przyjaciół? Kto pierwszy sławę wszelką i włości swe miał za nic? A kto nie umiał zasnąć nim nie wymyślił granic?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 18:11 (") (") Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Marek Grechuta (")(") 09.10.06, 13:41 Cichutko odchodzi epoka. Odszedla bedac wciaz mlodym. Nie zadazyl sie nawet zestarzec. ________________________ Marek Grechuta » A gdyby był taki aparat Długo tego jeszcze ? Nie kręć się ! Nie kręcę Uśmiech mi już więdnie Nie będę sie zmuszać Dość tego , nie mogę Nie ruszaj ! Nie ruszam A gdy by był taki aparat co zrobi w mik wspaniały obraz mego ciała spowitego w te marne szaty taki pstryk , co zrobi z tego cos pięknego Dłonie mi grabieją , zamarzły mi stopy Maluj sobie kwiatki albo antylopy Palce mam jak sople , a oczy jak szparki Słuchaj , ja naprawdę wolę już te garnki A gdy by był taki aparat co pstryk zrobi I już masz obraz mojej twarzy ulubiony Słuchaj Modi , ale to chyba kosztowałoby miliony? A tak co mi z tego że płótno smarujesz Czasami ktoś powie że ładnie malujesz I pójdzie on z Tobą Ja zaś muszę wyjść Słuchaj dosyć tego No dosyć na dziś A gdy by był taki aparat co zrobi w mik Wspaniały obraz twego ciała Spowitego w te marne szaty Taki pstryk co w jedną chwilę zrobi z tego coś pięknego Pokaż , to ja ?To chyba twoje przewidzenie To powleczony światłem oczu snu aksamit Ty ciągle śnisz To nie jest śnienie , to jesteś Ty Ja się nazywam Modigliani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jA Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 14:02 Cudne teksty, odeszło COś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.man.czest.pl 09.10.06, 14:06 afere robicie niewiadomo z czego. W afryce codziennie umiera tysiące dzieci i nikt o tym nie pisze.Jestescie żałośni.Umarł i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Marek Grechuta (")(") 09.10.06, 14:14 Człowiek spotęgowany człowiekiem "Największym rozczarowaniem jakie oczekuje ludzkość w przyszłości Największym rozczarowaniem jakie oczekuje ludzkość w przyszłości będzie bankructwo filozofii kolektywnej , która ujmując jednostkę jako funkcję masy poddaje ją rzeczywistości abstrakcjom , takim jak klasa społeczna , państwo , naród , rasa i dopiero na trupach tych światopoglądów urodzi się trzecie widzenie człowieka człowiek w związku z drugim ja związku z tobą ja w związku z tobą i z nim Człowiek pomnożony przez człowieka człowiek względem człowieka człowiek stwarzany człowiekiem człowie spotęgowany człowiekiem I ona , to sztuka przywróci nam zdolność i lotu , i mocy , i mocy i ona , to sztuka przywróci nam zdolnośc i lotu , i mocy , i mocy By nie powiedziano o was słowami Szekspira " biada podrzędnym istotom gdy wchodzą pomiędzy ostrza potężnych szermierzy " Marek Grechuta _______________________________ Idac w orszaku zalobnym bliskiej mi duszy, ktora swymi piesniami, poezja uczyla mnie ujrzenia rzeczy, ktore w powszednim sa niewidzialne, ktos wyrwal sie z ulicy szarpnal mnie za ramie mowiac: "afere robicie niewiadomo z czego. W afryce codziennie umiera tysiące dzieci i nikt o tym nie pisze.Jestescie żałośni.Umarł i koniec." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgielka.psotna.b Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 16:03 zbyt czesto umiera ktos z nas,z tamtego stulecia...coraz wiecej umiera w nas...kazde odejscie powieksza pustke...dzikie wino....dzikie pnacze... ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 16:20 (*)......... a w głowie ciągle mam słowa"... nie dokazuj miła, nie dokazuj..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 16:40 '...ważne są tylko te dni, których jeszcze nei znamy...' Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Marek Grechuta (")(") Wysluchaj piosenki: 09.10.06, 17:10 nie dokazuj miła, nie dokazuj..." Wysluchaj piosenki: bi.gazeta.pl/im/2/3390/m3390492.mp3 Epitafium Redakcyjne w GW: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3673562.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruda Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 19:41 Mgiełko odezwij sie.............. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Marek Grechuta (")(") 17.10.06, 14:23 "Marek Grechuta został we wtorek pochowany w Alei Zasłużonych na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie. Ci, którzy towarzyszyli artyście w ostatniej drodze, składali na jego grobie kwiaty, głównie białe i czerwone róże." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3688612.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 18:28 Pochowano Marka,ale pozostawił dla nas wspaniałą twórczość.Na trwałe wyrył ślad w świadomości kilku pokoleń.Chwała mu za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.man.czest.pl 09.10.06, 17:53 afere robicie niewiadomo z czego. W afryce codziennie umiera tysiące dzieci i nikt o tym nie pisze.Jestescie żałośni.Umarł i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka do ani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 19:50 bez komentarza aniu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.vf.shawcable.net 09.10.06, 19:57 Kolejna przykra wiadomosc. Ostatnie chyba zagraniczne wojaze odbywal po Kanadzie i Stanach ze trzy lata temu. Fizycznie byl w nienajlepszej formie, ale wokalnie bez zarzutu.. Mielismy przyjemnosc wysluchac wiekszosci utworow z Jego repertuaru. Szkoda, ze taka szansa juz sie nie zdarzy. No coz! Szalona Lokomotywa co rusz zabiera kogos w bezkresna podroz.... Po szklanke piwa hop???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.net 09.10.06, 20:25 Odszedł ktoś, odeszło coś. jednak dzieki śmierci Marka, cos tez dostałem, dziś jakby na nowo poznałem jego teksty. Słysze je jekby głębiej, jkby mocniej. (*) (*) (*) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewazne Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.25-1-64736c16.cust.bredbandsbolaget.se 09.10.06, 20:52 Pamietam festiwal w Opolu w roku 1968(wedlug mnie najlepszy jaki pamietam).To byla istna eksplozja mlodych talentow,ze wspomne"Czerwone gitary","Trubadurzy","Skaldowie","No to co",Stan Borys z utworem "To ziemia"i wielu innych a wsrod nich nikomu nie znany Marek Grechuta i "Anawa".Wykonal wtedy dwa utwory:"Niepewnosc" i"Marzenie".Takie piosenki jak "Po ten kwiat czerwony","Takie ladne oczy";"Niebieskooka",Przyjedz mamo na przysiege"nucila wtedy cala Polska.A "Sen o Warszawie" Niemena?A dzis nie ma juz Niemena,Klenczona,Grzeskowiaka,Osieckiej,Kubasinskiej,Grechuty.Odchodzi pewna epoka.Zal ogromny. ...."wiec coz Ci dam,coz?Dam CI serce szczerozlote,dam konika cukrowego, popatrz jak na zlota droge,Twoj cukrowy konik splynal.... Odpowiedz Link Zgłoś
ja_iris Re: Marek Grechuta (")(") 10.10.06, 07:39 Będą Ci grały skrzypce lipowe,będą śpiewały jarzębinowe...drzewa..liście...ptaki wszytkie... :o( (*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha-lutka Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 08:24 czytam i płaczę,wyspiewał wszystko co w mojej duszy grało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Marek Grechuta (")(") IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 23:32 [*] Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Marek Grechuta (")(") 18.10.06, 12:58 "Były łzy i oklaski, słowa podniosłe i proste ludzkie reakcje. Marka Grechutę żegnał tysięczny tłum krakowian. Śpiewali artyści Piwnicy pod Baranami, zagrała mu po raz ostatni trąbka z wieży Mariackiej." miasta.gazeta.pl/krakow/1,44425,3689878.html Gość portalu: Aga zapalił(a) swieczki: > [*] Odpowiedz Link Zgłoś