Gość: Mecenas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=50539592 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lina Re: Ważne-dla posiadaczy książeczek mieszkaniowyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 14:58 I słusznie. Ja wygrałam w oparciu o to waloryzacje polisy posagowej w sadzie cywilnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Ważne-dla posiadaczy książeczek mieszkaniowyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 11:05 Temat pod rozwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Do Liny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 13:15 Lina mogłabyś napisać cos więcej na temat polisy posagowej o mnie to bardzo interesuje.Z góry dziękuję Ci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lina Re: Do Liny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 13:29 Ja nie zgodziłam się z kwota proponowana mi wówczas przez PZU i podałam ich z powództwa cywilnego do sądu. Swoje wyliczenia oparłam wówczas na danych jakie otrzymałam z GUS a dotyczących średnich wynagrodzeń z ówczesnych lat gdy skłądki były wnoszone. Sąd niestety nie zwolnił mnie z kosztów sądowych, ale w 1 instncji i tak sprawe wygrałam. PZU sie odwołało, ale wyrok został utrzymany w mocy. Co więcej sędzina podkreśliła, że jeśli to ja bym się odwołała, to zasądzono by wyższa kwotę. Ale ja i tak byłam zadowolona, bo musieli mi wypłacic kwotę o wiele większą aniżeli proponowali. Jesli masz pytania wieczorem tu zajrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Do Liny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 13:53 Dziekuję bardzo, poniewaz syn mój dostanie w przyszłym roku właśnie pieniążki to ja za wczasu się przygotuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adr Re: Do Liny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 21:40 Ciekawa sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Do Liny IP: *.inds.pl 20.10.06, 12:55 Mam do Ciebie ogromna prosbe. Moglabys wiecej na ten temat napisac , poniewaz tez zastanawiam sie nad podaniem PZU do sadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lina Re: Do Liny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 12:58 Wieczorem wejdę na stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lina Re: Ważne-dla posiadaczy polis posagowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 14:30 Tak na szybko do zapoznania : www.forum.ubezpieczyciel.pl/read.php?f=7&i=1148&t=1148 Zasady walki o polisy posagowe 21-06-2004, Twoja Gazeta Podatkowa Upływa okres trwania ubezpieczeń uposażenia dzieci, czyli polis ubezpieczenia posagowego, zawieranych przez klientów PZU w latach 1980-1985. W tych latach rozpoczął się okres dużej popularności tego rodzaju ubezpieczeń. Pojawiło się więc szereg problemów, dotyczących przede wszystkim sum, które PZU proponuje do wypłaty swoim klientom często po ponad 20 latach trwania tego ubezpieczenia. Z reguły są one niezwykle niskie, dosłownie symboliczne i zupełnie nie przystają do obecnej rzeczywistości społecznej i gospodarczej. Trudności z prawidłowym określeniem ich wysokości są związane z hiperinflacją, która miała miejsce na początku lat 90. i późniejszą denominacją złotego. Z doświadczeń autora artykułu w Twojej Gazecie Podatkowej wynika, że zakłady ubezpieczeń z reguły proponują wypłatę kwoty w granicach 300-500 złotych. Kwotę tę można odebrać, składając jednocześnie pisemne zastrzeżenie, że nie traktuje się odebranej kwoty jako spełnienia przez zakład ubezpieczeń ciążącego na nim zobowiązania. Jest to niezwykle istotne, gdyż w przeciwnym razie zakład ubezpieczeń całkowicie uwolni się od obowiązku zapłaty wyższej kwoty. Następnie należy, zdaniem Twojej Gazety Podatkowej odwołać się od decyzji organu ubezpieczeniowego, który przyznał nam zaniżoną kwotę. Często w ten sposób można uzyskać podwyższenie proponowanej do wypłaty kwoty, jednak najczęściej tylko nieznacznie. W praktyce niezwykle rzadko ostateczna propozycja zakładu ubezpieczeń przekracza 1.000 złotych. W tym momencie pozostaje już tylko zwrócić się o pomoc do prawnika. Można umówić się z prawnikiem, że wynagrodzenie będzie stanowić określony procent uzyskanego odszkodowania (tzw. premia za sukces). Taki sposób likwiduje ryzyko poniesienia strat w przypadku niekorzystnego wyroku sądu. Nie ma jednego sposobu prawidłowości waloryzacji kwoty ubezpieczenia. Jednak sądy bardzo często przyjmują następującą procedurę. Ustala się, ile średnich pensji w roku zawarcia umowy stanowiła kwota określona w polisie jako przeznaczona do wypłaty. Potem sprawdza się, ile wynosi obecnie średnia pensja (odliczając podatek dochodowy i składki na ubezpieczenia społeczne, bowiem w latach zawierania polis posagowych w pensji nie było tych składników). Uzyskaną w ten sposób średnią pensję mnoży się przez uzyskany wcześniej współczynnik. Przepisy stanowią, że waloryzacja powinna uwzględniać interesy obu stron umowy. Sąd dodatkowo w swoich obliczeniach bierze pod uwagę cel, jakiemu miało służyć zawarcie na rzecz dziecka umowy ubezpieczenia. Uzyskane świadczenie ma bowiem przedstawiać sobą realną wartość - ułatwiać młodemu człowiekowi start w dorosłe życie. Przede wszystkim zdobycie solidnego wykształcenia i usamodzielnienie się. Z tego względu sąd najczęściej obciąża kosztami hiperinflacji w 1/3 ubezpieczonego i w 2/3 zakład ubezpieczeń, to znaczy, że obliczoną kwotę pomniejsza właśnie o 1/3 Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 10 kwietnia 1992 r. (III CZP 126/91) opublikowano w OSNC 1992/7-8/121 Wysokość nominalnej renty miesięcznej, określonej w umowie ubezpieczenia renty odroczonej oraz natychmiast płatnej, a także wysokość nominalnej sumy ubezpieczenia zaopatrzenia dzieci, mogą być zmienione na podstawie art. 358 1 § 3 k.c. www.grupy.egospodarka.pl/Polisa-posagowa-PZU-jak-walczyc-Prosze-o-rady,t,125641,8.html W sądzie - może być różnie. Zależy bowiem, jaką linię orzeczniczą przyjmuje dany sąd okręgowy - sądy rejonowe wg niej orzekają. Sądem miejscowo właściwym jest sąd miejsca zamieszkania uposażonego dziecka. Mogę napisać jak to wygląda w okręgu SO w Poznaniu. Kwotę, na jaką umówiły się strony (czyli nie nominalną sumę ubezpieczenia, a tą wyższą kwotę z pierwszej strony polisy) dzieli się przez średnie miesięczne wynagrodzenie z roku zawarcia polisy. Otrzymaną n-krotność mnoży się przez obecne średnie miesięczne wynagrodzenie ogłaszane przez Prezesa GUS - netto, czyli bez skłądek ubezpieczeniowych i zaliczki na podatek dochodowy . Tak otrzymaną kwotę dzieli się przez dwa - sąd zasądza na Twoją rzecz takąż połowę. forumprawne.org/o,5630.html www.expander.pl/expander/index.jsp?place=Lead6&news_cat_id=21&news_id=2346&layout=2&page=text infor.pl/pisma/drukuj.html?P180=m46.2003.015.000001800 Na podstawie przepisu art. 3581 § 3 kodeksu cywilnego, który stanowi, iż : W razie istotnej zmiany sily nabywczej pieniądza po powstaniu zobowiązania, sąd może po rozważeniu interesów stron, zgodnie z zasadami współżycia społecznego, zmienić wysokość lub sposób spełnienia świadczenia pieniężnego, chociażby były ustalone w orzeczeniu lub umowie. Można w opisywanym wyżej przypadku wnieść pozew do sądu o zasądzenie zwaloryzowanego świadczenia. Wcześniej proponuję wezwać PZU do dobrowolnego zwaloryzowania, co oszczędzi czasu i kosztów - proszę się o to zwrócić na piśmie (proszę jednak nie odbierać zaproponowanej kwoty). Do pozwu należy dołączyć umowę ubezpieczenie i rachunki opłaconych składek lub ich kserokopie. Umowy tego rodzaju podlegają sądowej waloryzacji w oparciu o art. 358[1] § 3 kodeksu cywilnego. Konieczne jest wystąpienie z pozwem do sądu przeciwko zakładowi ubezpieczeń i zażądanie wypłacenie zrewaloryzowanego świadczenie ubezpieczeniowego. Nie ma niestety żadnego powszechnego i uniwersalnego wskaźnika dokonywania rewaloryzacji. Trzeba samemu określić wysokość żądanej kwoty poprzez porównanie wysokości płaconych składek oraz sumy ubezpieczenie określonej w momencie zawierania umowy ubezpieczenia do średniej pensji krajowej przez okres opłacania składki (dane te można znaleźć w roczniku statystycznym w urzędzie statystycznym). Jeśli przyjmie się, że suma ubezpieczenie wynosiła 50 000 tyś złotych, co stanowiło równowartość około 10 średnich pensji krajowych na początku lat 80-tych (dane te mają charakter przykładowy, to można wystąpić z żądaniem wypłacenia sumy stanowiącej równowartość obecnego średniego wynagrodzenie pomnożonego razy dziesięć. Oczywiście sąd nie wypłaci tak dużej sumy, ponieważ wpłacana przez 20 lat składka nie podlegała waloryzacji i na skutek inflacji jej wartość ciągle malała, a po roku 1990 straciła jakąkolwiek realną wartość. Dobrze jest więc zmniejszyć żądaną sumą tak, aby była ona proporcjonalna do okresu wpłacania składki o rzeczywistej wartości, nie zdewaluowanej w wyniku procesu inflacyjnego. Jest to korzystne, ponieważ pełniej sumy ubezpieczanie obliczonego prostą metodą mnożenia i porównywania średniej pensji krajowej sąd i tak nie przyzna, a proporcjonalnie wszczynają proces będziemy musieli opłacić niższy wpis. Zalecałbym jednak tutaj posłużenie się pełnomocnikiem procesowym (adwokatem). Jeżeli przyjął Pan od ubezpieczyciela pieniądze z polisy posagowej i nie zastrzegł, iż nie traktuje odebranej kwoty jako spełnienia w całości zobowiąznia - to może Pan zapomnieć o dalszym dochodzeniu roszczeń od PZU, także i przed sądem. Jak sądzę podpisał Pan przy odbiorze stosowane oświadczenie, ze zrzeka się Pan dalszych roszczeń. Na podstawie przepisu art. 3581 § 3 kodeksu cywilnego, który stanowi, iż : W razie istotnej zmiany sily nabywczej pieniądza po powstaniu zobowiązania, sąd może po rozważeniu interesów stron, zgodnie z zasadami współżycia społeczneg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lina Re: Ważne-dla posiadaczy polis posagowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 14:50 Jestem zakręcona i chyba cos pourywałam www.mati.zakopane.pl/porada/index_pytania.php?co=pozycja&id=610 www.bip.powiat.poznan.pl/index.php?strona=261&jezyk=1 www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=20011 Na podstawie przepisu art. 3581 § 3 kodeksu cywilnego, który stanowi, iż : W razie istotnej zmiany sily nabywczej pieniądza po powstaniu zobowiązania, sąd może po rozważeniu interesów stron, zgodnie z zasadami współżycia społecznego, zmienić wysokość lub sposób spełnienia świadczenia pieniężnego, chociażby były ustalone w orzeczeniu lub umowie. Można w opisywanym wyżej przypadku wnieść pozew do sądu o zasądzenie zwaloryzowanego świadczenia. Wcześniej proponuję wezwać PZU do dobrowolnego zwaloryzowania, co oszczędzi czasu i kosztów - proszę się o to zwrócić na piśmie. Dokumenty jakie należy załączyć do pozwu to z pewnością polisa posagowa oryginał. Jeżeli chodzi o metodę waloryzacji to w/w przepis nie zawiera żadnych konkretnych wskazań. ? ..... do wykorzystania pozostają tu m.in. wskaźniki zmian cen i usług, stopy oprocentowania wkładów bankowych, cena złota i kurs dewiz. Bez wątpienia kryteria te możnaby powiększyć o najniższą płacę za pracę najemną, wartość świadczeń emerytalnych, ceny samochodów, bądź nieruchomości oraz inne jeszcze zdarzenia mogące stanowić punkt odniesienia do obserwacji zmian zachodzących w szeroko rozumianej sytuacji gospodarczej w Polsce, a których - jak się wydaje - nie sposób wyliczyć wyczerpująco. Za wyborem kryterium winny przemawiać przede wszystkim takie względy jak: charakter i cel świadczenia podlegającego rewaloryzacji, zródło powstania zobowiązania, z którego następnie powstał obowiązek świadczenia, zamierzony przez uprawnionego sposób spożytkowania świadczenia. Te rozważania winny determinować sąd do przyjmowania nie dowolnego kryterium, lecz wskaźnika porównywalności możliwie najbliższego naturze zobowiązania, z którego świadczenie wynikło oraz celu, dla którego osiągnięcia świadczenie miało i ma służyć. (tak 1991.10.16 wyrok sądu apelacyjnego w Gdańsku, I ACr 524/91,Wokanda 1992/4/27). Najczęściej w procesie waloryzacyjnym Sąd powołuje biegłego księgowego, który wyliczy kwotę. Istotne jest tez to, iż odsetki za opóźnienie w wypłacie zwaloryzowanego świadczenia należy się według orzecznictwa Sądu Najwyższego dopiero od daty wyroku sądowego. Należy też, co istotne podnieść, iż są pewne granice tej waloryzacji Wymagane jest rozważenie ekonomicznego interesu obu stron zgodnie z zasadami współżycia społecznego, aby nie doprowadzić do nadmiernego uprzywilejowania jednej strony i pokrzywdzenia drugiej. Nakaz uwzględnienia przy waloryzacji sędziowskiej interesów obydwu stron nie pozwala przesuwać całego ryzyka dewaluacji pieniądza na stronę pozwaną . (1998.11.06, wyrok SN, III CKN 2/98, LEX nr 50672). Dlatego też wnosząc pozew zwaloryzowana kwota nie może być nadmiernie wygórowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ważne-dla posiadaczy polis posagowych IP: *.inds.pl 20.10.06, 15:45 Dzieki wielkie za informacje:) naprawde sie bardzo przydadza:) Jestes Wielka:) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś