Gość: mieszkaniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 22:07 Ja juz swoją opinię wyraziłem, na wątku o Katedralnej 8. Uważam za skandal wyrzucanie ludzi z mieszkań, żeby tworzyć muzeum. To jakas paranoja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.icis.pcz.pl 28.11.06, 22:11 Jasne lepiej zostawic przepiekne pomieszczenia aby zostaly kompletnie zruinowane i zniszczone. Niech zgnije byle tylko nikomu sie nie dostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.icis.pcz.pl 28.11.06, 22:14 P.S. Na dodatek facet jest wlascicielem kilku kamienic w Berlinie - wnioski wyciagnijcie sobie sami. To dopiero jest paranoja - polska pazernosc i nie liczenie sie z innymi - wrecz brak elementarnej ludzkiej przyzwoitosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 23:55 Wie Pan ze 70% polakow nie potrafi czytac ze zrozumieniem? A czy takze wie Pan, ze zalicza sie w tym momencie do tej grupy? Zadna pazernosc... Miasto obiecalo kobiecinie powrot do mieszkania, z ktorego sie chce teraz wymigac, stad sie wzielo zainteresowanie wlasnoscia, wczesniej jej nie bylo. A brak elementarnej ludzkiej przyzwoitosci faktycznie jest, ze strony UM... Ps. Do I. Lesnikowskiego: powyzej ma Pan wyjasnione, skad wzielo sie nagle zainteresowanie wlasnoscia obiektu. Sami nakreciliscie na siebie bata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI Muzeum dla wszystkich IP: *.um.gov.pl 29.11.06, 09:47 Miasto obiecało powrót po remoncie, a w trakcie remontu okazało się, że kamienica jest dla miasta skarbem i zaofiarowało nowe mieszkanie na Kontkiewicza LOKATORCE. Dziś Katedrtalna 8 bedzie służył całemu społeczenstwu. W księgach wieczystych nigdy nie było wpisu własności tytułowych bohaterów. Za wpis do ksiegi wieczystej nikogo w PRL nie wsadzono do więzienia. Cieszymy się, że tę sprawę rozstrzygnie sąd, bo wyrok jest dla gminy oczywisty. Mam nadzieję, że autor powyższego wpisu także identyfikuje się ze swoim miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Muzeum dla wszystkich IP: 217.153.246.* 29.11.06, 11:21 Jeśli miasto się do czegoś zobowiązało to powinno dotrzymać umowy a nie zmieniać warunki po czasie i według własnego widzimisie.Ciekawe jakby Pan się zachował oddając do remontu mercedesa a przy odbiorze dostał poloneza. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.scott Re: Muzeum dla wszystkich 29.11.06, 13:57 Właśnie. Dobre porównanie z tymi samochodami. I to dziwne, że kamienica okazała się "skarbem dla miasta" dopiero podczas remontu. Kiedy już lokatorów nie było, ponieważ byli NA CZAS REMONT przeniesieni do innego lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Muzeum dla wszystkich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 22:57 Panie Lesnikowski. -> Jesli zmieniaja sie warunki umowy, to podpisuje sie do niej aneks!!! <- Jesli jedna ze stron z jakichs powodow nie chce tego zrobic (a ma do tego pelne prawo), czyli w tym przypadku nie zgodzila sie odmawiajac innego lokalu, to UM zostaje z reka w nocniku i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka17 Re: Muzeum dla wszystkich 29.11.06, 17:52 Dzień dobry! Zastanawiam się dlaczego Urząd Miasta tak postępuje z 80 letnią staruszką? Najpierw gwarantuja na piśmie że będzie mogła powrócić po remoncie do swojego mieszkania w którym mieszkała ponad pól wieku ....póżniej zmieniają decyzje....Czy naprawdę mozna tak postepować z ludźmi?Panie Leśnikowski niech się Pan zastanowi ....Jak Pan mógł ironicznie w Gazecie Wyborczej stwierdzić że ona się upomina kiedy wy wyremontowaliscie budynek Wcześniej tam mieszkała więc to chyba logiczne że nie musiała sie dopominać.Powiedzial Pan ze powinno sie tam wycieczki prowadzać ...mam lepsza propozycje niech Pan wycieczki do swojego mieszkania zaprosi ....Mam nadzieje ze znajdzie sie grono redaktorów którzy pokarzą całej Polsce jak wy traktujecie ludzi.Osobiście ich będe zachęcać do tego. Urząd Miasta MUSI POSTĘPOWAĆ MORALNIE .zapamiętajcie to sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Muzeum dla wszystkich IP: *.icis.pcz.pl 29.11.06, 18:29 Mniej demagogii prosze - ta 80-letnia staruszka ma bardzo bogatych najblizszych. Caly kontekst jest tez istotny - co innego gdyby ta rodzina walczyla o rekompensate za mieszkanie - to ich prawo. Ich interesuje jednak co innego - jak wynika z artykulu. To mocno zmienia postac rzeczy - z punktu widzenia sadu moze nie, ale z punktu widzenia standardow postepowania - jednak tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Muzeum dla wszystkich IP: *.apus-net.pl 29.11.06, 18:52 Profesorze. Pieniądze to nie wszystko. Z artykułu wnika raczej, że kobieta (a raczej jej syn) sięgnęła po argument własności (vel udziału), kiedy Urząd zmienił umowę. Od rana posługujesz się ogólnikami lub retoryką poniekąd zaskakującą. Co ich według Ciebie interesuje? Powołujesz się na standard postępowania. Standard nie jest wartością uniwersalną. O jakim standardzie mówisz wobec tego? Z punktu widzenia demokracji standardem jest zaufanie do Władzy. Standardem prawa jest rzymska paremia mówiąca, że umów należy dotrzymywać. O jakich standardach więc mowa? Sąd będzie najwłaściwszą formą rozwiązania tego sporu - obaj o tym wiemy. Dla mnie rzeczą, która w tej całej sytuacji jest mocno wątpliwa z punktu widzenia etyki jest postawa Władzy. Zmieniono umowę chcąc stworzyć muzeum dla mieszkańców. Wyższe dobro - jestem w stanie to zaaprobować. Sposób jednak, w jaki do tego dochodzi budzi moje wątpliwości. pozdrawiam klient Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Muzeum dla wszystkich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 23:09 Jako pracownik PCz organizuje Pan wiele przetargow, a nie wie co to UMOWA?!? 'staruszka ma bardzo bogatych najblizszych' tzn. ze mozna jej cos bezprawnie zabrac? A to staruszka ma wspolnote majatkowa ze swoim synem, z ktorym nawet nie mieszka? I don't think so... Nie ma Pan bogatej rodziny i to bardzo gryzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Muzeum dla wszystkich IP: *.icis.pcz.pl 29.11.06, 23:44 W tym rzecz ze od strony prawnej sprawa nie jest jednoznaczna. Poza tym troska o swoja mame to jednak jeden z podstawowych odruchow, obowiazkow, nakazow moralnych kazdego czlowieka. I nie ma tu nic do rzezcy czy mam bogata czy inna rodzine. W kazdym razie mam nadzieje ze ta piekna kamienica bedzie sluzyc wszystkim Czestochowianom i znajdzie sie sposob zeby rozwiazac problem. Odpowiedz Link Zgłoś
justylio Re: Muzeum dla wszystkich 29.11.06, 21:21 Najbardziej w całej tej sytuacji cieszy mnie jedno, ze w koncu moze władze miasta spojrzą inaczej na włascicieli prywatnych kamienic, którzy mają własnie takich lokatorów: demolujących przez lata mieszkania, doprowadzających do ruiny domy, niepłacących i od lat borykają sie z problemem. ( To nie odnosi sie absolutnie do lokatorki? włascicielki? mieszkania opisanego w gazecie) A miasto umywa rece i nie zapewnia ani lokalow zastepczych, ani socjalnych, nie dając włascicielom mozliwosci eksmisji (bo to niehumanitarne) a ci lokatorzy smieją sie w twarz włascicielom ( i nie są to 90 letnie babcie) tylko 40 latkowie w pełni sił, calą odpowiedzialnoscią obarczajac własiciceli prywatnych domów, bo to ich problem. Jezeli nic sie nie zmieni to własnie ci lokatorzy z katedralnej, wiecznie pijani, zawodowi bezrobotni szybko zaopiekują sie domem pod 8. A odnosnie sprawy opisanej w Gazecie, to pewnie szybko sie wyjasni czy ta pani jest lokatorką ( coz trudno zeby lokator miał wieksze prawa niz własciciel- chociaz tak własnie jest w Polsce) czy włascicielką i wtedy nie bedzie wątpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 23:59 Aha i jeszcze jedno: jesli jestem wlascicielem terenu, na ktorym Pan postawi dom, to ja jestem wlascicielem tego co Pan zbuduje, tak stanowi prawo. Jesli UM zabral sie za remont, nie upewniajac sie co do wlasnosci budynku, to zrobilo tej pani prezent... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.apus-net.pl 29.11.06, 07:23 Prfesorze. Z tą częścią Twojej wypowiedzi się nie zgadzam. Ja mogę mieć stado Mercedesów na podwórku, nic komu do tego; czy to oznacza, że można mi zabrać hulajnogę ? pozdrawiam klient Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.um.gov.pl 29.11.06, 09:52 Najpierw trzeba to stado mieć. I hulajnogę też. Chyba, że ma pan... u sąsiada - po tym gdy ten mercedesa sobie wyremontował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.apus-net.pl 29.11.06, 11:39 Proszę Pana. Wypraszam sobie takie zachowanie. Zachowuje się Pan karygodnie. Kontekst mojej wypowiedzi związany jest z użytą przez XX-a argumentacją. Mogę zrozumieć, że wstał Pan lewą nogą, zwłaszcza po lekturze tego czegoś, co trudno nazwać wypowiedzią w wątku poświęconym hot-spotom. To Pana jednak nie upoważnia do takich reakcji. Proszę trzymać emocje w cuglach. Prawdę mówiąc, jestem zażenowany Pańską reakcją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 23:24 Odpowiedz godna urzednika panstwowego... Oto gdzie laduja pieniadze z naszych podatkow - na kontach urzednikow pragnących popisac sobie od niechcenia conieco na necie (nie wazna tresc, wazne ze duzo) niczym 'dzieci neostrady'... Jak bym postepowal tak jak Pan, to wstyd by mi bylo ludziom w oczy spojrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.icis.pcz.pl 29.11.06, 14:09 Ja moge tez miec prawo do wlasnych odczuc i to stado Mercedesow mocno zmienialoby kontekst sytuacji - chociazby w ten sposob ze stac by mnie bylo aby zapewnic swojej najblizszej odpowiednie lokum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.apus-net.pl 29.11.06, 19:03 Ja nie neguję Twego prawa :) Nie przemawia do mnie argumentacja, ot co. Znam ludzi, którym bogate wnuki proponowały zamieszkanie z nimi. A oni idą w zaparte i nie chcą się ruszać ze starych śmieci. Wszyscy się skupili na Muzeum, na interesie mieszkańców - a ja zwyczajnie próbuję wczuć się w sytuację tej kobiety. Wyobraź sobie, przeżyć szmat czasu w znanym otoczeniu, widzieć bojków na ulicy, wyganiać meneli drzemiących pod drzwiami. I kiedy już zaistniała szansę na poprawę warunków - figa z makiem. Chichot losu. Ktoś urządza muzeum a dla człowieka nie jest to już jego miejsce na ziemi. Nie wiemy czy ktoś z Urzędu pofatygował się do starego człowieka, by przekonać go do zamiany. To również odczucia, do których tym razem ja mam prawo. Wszyscy bazujemy na jednym artykule i jak widać wyciągamy odmienne wnioski, ale - to przecież forum dyskusyjne :) pozdrawiam klient Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.icis.pcz.pl 29.11.06, 21:02 Napisalem w innym miejscu - rekompensata, odszkodowanie - tak - sad rozstrzyga w ostatecznosci jesli sa pretensje. Moze nawet WIELKA rekompensta materialna - to nie budzi moch watpliwosci. Co innego zamieszakanie w czyms co tak naprawde nalezy juz do wszystkich Czestochowian. Ale to poczucie wspolnoty w Czestochowie jest dosyc slabe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 23:28 Ciekawe czy by sie Pan zgodzil na WIELKIE odszkodowanie (w imieniu PCz), gdyby chcieli Wam odebrac projekt Clusterix. Przeciez klaster, tworzony latami to Pana 'dziecko'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.icis.pcz.pl 29.11.06, 23:39 Klaster nie jest moj - tylko Uczelni. Jesliby mi dali rekompensate, to nawet bym bym zadowolony w dwojnasob - komputery tak szybko sie starzeja :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakoo Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 23:37 Jeszcze jedno: jesli jak Pan twierdzi 'Co innego zamieszakanie w czyms co tak naprawde nalezy juz do wszystkich Czestochowian.' to ja jako czestochowianin zrzekam sie na rzecz tej pani swojej czesci 'wspolnego'. Uwazam ze jej sie nalezy, a sumienie nie pozwala mi zrobic inaczej... Panie Lesnikowski, wiece tam w UM co to sumienie? Czy moze macie czyste... bo nieuzywane :/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.icis.pcz.pl 29.11.06, 23:41 Ja bym sie nie zrzekl - taka sprawe mozna uregulowac inaczej - wlasnie dajac inne mieszkanie, wyplacajac odszkodowanie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.icis.pcz.pl 28.11.06, 22:16 Jak byla ruina, to nawet ich to nie interesowalo w najmniejszym stopniu. Jak wylozono kupe kasy zglosili sie po "swoje". Brr - ludzka pazernosc nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 22:33 xx jesteś przeciez mądrym człowiekiem, nie daj sie zwieść propagandzie. Ta kobieta, godna i nie żaden menel tam mieszkała od kilkudziesieciu lat. To ona chroniła tez ten zabytek od ruiny. I to ją oszukano. A czy ty wiesz xx , że w Cz-wie kilka tysiecy ludzi oczekuje na mieszkania?? I ze zabieranie kamienicy na muzeum jest w tym miescie nie do zrozumienia. A czy tez wiesz,że tam miały być mieszkania własnie dla profesorów uczelni częstochowskich. Ale uznano, że odkrycie architektoniczne niebywałych stiuków juz jest niegodne dla zwykłych i porządnych dzisiejszych czestochowian. Przedwojenni czestochowianie byli tego godni.Mogli z tym mieszkać. Nikt nie mówi,eby to oddać na mieszkania socjalne, ale ludziom,którzy o to dbali -nalezy sie. A najgorsza jest wypowiedź p. Szczerby - ona powinna wiedzieć, jakie sa potrzeby mieszkaniowe dla miasta. I nie tylko socjalne. Tez normalne Odpowiedz Link Zgłoś
ludozerka_chce_cukierka Re: Lokatorka dla muzeum 28.11.06, 22:45 Profesorze, z całym szacunkiem, ale o kilku kamienicach w Berlinie wspomniano raczej, by podkreślić, że temu panu nie zależy na pieniądzach. W tym sporze to miasto jest "świnią", bo oszukało biedną kobietę, która - jak słusznie zauważono - o kamienicę dbała. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: Lokatorka dla muzeum IP: 212.87.241.* 28.11.06, 22:51 Profesorze, kiedy uczyl mnie Pan na P.Cz. szanowalem Pana tak jak nas studentow Pan szanowal. Dlaczego teraz nie szanuje Pan praw innych osob, przekladajac nad nie chore pomysly UM. Nie czarujmy sie, miasto gra nie fair, a wypowiedzi rzecznika nie wiadomo jak interpretowac. On sobie moze wielu rzeczy nie wyobrazac (ja sobie nie wyobrazalem straszenia na forum ludzi sadem) ... wazne, ze prawo nie opiera sie na wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.icis.pcz.pl 29.11.06, 14:53 Chociaz sprawe rozstrzygnie sad najpewniej, to uwazam ze kazdy ma prawo do swoich pogladow - ja nie wypowiadam sie w kwestiach prawnych, pisze o tym jak odbieram takie sytuacje. Oczywiscie bazujac na tym co napisal dziennikarz. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Lokatorka dla muzeum IP: 212.87.241.* 28.11.06, 22:48 Pan Lesnikowski sobie moze nie wyobrazac, wazne co sobie sad wyobrazi. Skoro miasto podjelo zobowiazania, to niech sie ich trzyma. A co powiatowy inspektor ma w tej kwestii do powiedzenia? Przekroczyl swoje kompetencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 22:59 Oczywiście,że przekroczył. oj prekroczyl,żeby to nie było problemem (dla miasta) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uszczypliwy Re: Lokatorka dla muzeum IP: 213.76.167.* 28.11.06, 23:12 Powiatowy inspektor może i przekroczyl swoje kompetencje. Może będą z tego wyciągnięte konsekwencje, ale przyznaję, że gdyby budynek ten nie stał się tak wikwintnym miejscem w którym powstaje muzeum to artykuł na ten temat by nie powstał, a sprawa miałaby charakter anonimowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 23:26 Ale stał się takim miejscem - mam nadzieję tylko,że protesty tej glupocie miasta zapobiegną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uszczypliwy Re: Lokatorka dla muzeum IP: 213.76.167.* 28.11.06, 23:34 No właśnie, a właściciel, a raczej członek rodziny właściciela, wszystko teraz będzie robił, żeby odzyskać część budynku, którego miasto i tak nie odda do zamieszkania prywatnego, więc owy syn tej właścicielki będzie próbował wyciągnąć spore pieniądze za oddanie tego obiektu (bo został on obiektem historycznym dużej wartości), lub wieczne wynajem dla muzeum. Według mnie spór będzie się tutaj toczył o dużą stawkę dlatego sprawa nabiera rozgłosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 23:53 Tam były mieszkania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uszczypliwy Re: Lokatorka dla muzeum IP: 213.76.167.* 29.11.06, 00:23 Więc tylko kompromis może tej sprawie pomóc. O wszystkim zadecyjduje sąd, który zawsze ma swoje zdanie, czasem absurdalne do sytuacji, ale niepodważalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ot co Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 08:38 Ludzie jak ja mam zabytkowe kandelabry,stare malowidła naścianach,stare niezinweraryzowane przez histeryków/pseudokonserwatrów sztuki malowidła to ktosik(um z ekipą)przyjdzie odnowi te moje starocie i je zabierze do swojego muzeum? Coś tu nie tak z tą własnością. Jak UM(?) sprzedał teren nie swój pod dzisiejszą AP to do kogo należy AP teraz? moim zdaniem należy się zwrot całości Ap społeczeństwu miasta bo do niego teren należał nie do oszusta -sprzedawcy i oszusta-nabywcy /nazwiska znamy choćby z GW/. A pani z ul. Katedralnej jeżeli posiada dokumenty własności budynku powinna zostać dalej właścicielką(jest to częsć % lokalu ale zawsze).Dogadać się z nią i już. W księgach wieczystych wcale nie musi wszystko istnieć,a dowodem zbycia majątku jest umowa sporządzona przy świadkach.Tak było od wieków,księgi urzędowe to wtórna sprawa/choć nie bez znaczenia/ktoś zapomniał kiedy umowy zbycia były zawierane.Czy się mylę?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Lokatorka dla muzeum IP: *.realestate.net.pl 29.11.06, 09:05 Inaczej byś Leśnikowski śpiewał, gdyby posiadał choć 1/16 tej posesji - łatwo rozporządzać nie swoim!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.um.gov.pl 29.11.06, 09:50 Gdym posiadał - walczyłbym o swoje. Gdybym nie posiadał - nie walczyłbym o coś co dla miasta jest cenne, kosztem całej społeczności lokalnej. PS. Nie jesteś "sprawiedliwy", jesteś ukryty za pseudonimem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefczyk Panie Leśnikowski ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 09:57 Są jeszcze sędziowie w Berlinie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: C0g1t0 Lokatorka dla muzeum IP: *.ajd.czest.pl 29.11.06, 10:42 "Do wysławianej przez miasto kamienicy przy ul. Katedralnej..." Czy to ironia, czy tylko tak mi się wydaje? No tak, ciężko pogodzić się z porażką w wyborach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.dip.t-dialin.net 29.11.06, 12:24 troche nie rozumiem tych wszystich odpowiedzi. Jezeli faktycznie okaze sie ze ta pani jest w jakijs czesci wlascicielem mieszkania to oczywiscie nalezy jej sie conajmniej rekompensata. ale to trzeba udowodnic i skoro wczesniej nie bylo takiego problemu, byc moze nawet UM nie mial pojecia o zadnych istniejacych dokumentach wiec faktycznie najlepiej zeby sprawe te rostrzygnal sad. z drugiej strony jezeli to UM jest wlascicielem to dlaczego nie mialby prawa rozporzadzac swoja wlasnoscia? poza tym teksty ze tam, byly mieskzania, i ze w czestochowie brakuje mieszkan itp. aczkolwiek prawdziwe to nie maja w tej sytuacji sensu. gdyby stosowac takie podejscie do kazej sprawy to w ogole nie byloby zabytow i muzeow. a to rowniez jest nam potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 12:26 Każdy by chciał by miasto odremontowało mu mieszkanko. I to jak odremontowało. Ciekawe jaki bedzie werdykt sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uszczypliwy Re: Lokatorka dla muzeum IP: 213.76.167.* 29.11.06, 12:49 Miasto nie remontowało tego mieszkania dla właścicielki, tylko dla społeczności. Z jakiej racji miasto ma robić remonty osobom prywatnym? Wogóle to nie wiemy dokładnie co zostało zaproponowane "właścicielce" i jak te rozmowy bądź pisma do niej wystosowane wyglądały. Z artykułu w GW nie możemy jednoznacznie osądzać bo dużo się pisze a fakty zazwyczaj są inne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotnik Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 18:19 Jakie muzeum? pracowalem jako budowlaniec przy remoncie Katedranej 8 ten budynek jest robiony pod mieszkania ( dla kogo)tam wstawialismy wyjscia pod junkersy kuchnie Lazienki i ubikacje zobaczcie ile jest domofonów? ten budynek jest robiony pod mieszkania, a klepanie o muzeum to bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka17 Re: Lokatorka dla muzeum 29.11.06, 18:31 Bardzo dziekuje drogi robotniku że podałeś nam te fakty ...Czym więcej informacji zdobędziemy tym lepiej ... Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka17 Re: Lokatorka dla muzeum 29.11.06, 18:38 Bardzo prosze wszystkich o przeczytanie posta robotnika który pracował przy remoncie Katedralnej 8 przyznaje ze szykowal budynek pod mieszkania mam pytanie dla Kogo te luxusowe mieszkania będą przeznaczone????Odpowiedźcie sobie sami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halabardnik Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 18:50 O tym , że w oficynie będą mieszkania wiadomo od dawna, pisała o tym Wyborcza : "Wnętrza są jednak zbyt ładne, by budynek przeznaczyć - jak wcześniej planowano - na biura czy mieszkania. Te ostatnie pozostaną w oficynach, biura zaś (Miejska Pracownia Urbanistyczna, o której utworzeniu radni zdecydowali przed 9 laty!) ulokują się tylko na nieużywanym wcześniej poddaszu. Resztę pomieszczeń zajmie muzeum." miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,3705516.html Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka17 Re: Lokatorka dla muzeum 29.11.06, 18:59 Panie Halabardnik lub Leśnikowski lub inny z Urzędu! Muzeum własnie ma byc w mieszkaniu tej kobiety a Wydzial Urbanistyki na poddaszu:)to dla kogo te wanny dla urzędnikow?Robotnik wyzej napisal ze remontowal dom na mieszkania ...Prezydent poinformowal jeszcze Częstochowe że bedzie tez tam Galeria Dudy Gracza ...dojdziemy prawdy....niech sie Pan nie martwi...i pokarzemy PRAWDE całej POLSCE.wszystko wyjdzie na jaw.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.icis.pcz.pl 29.11.06, 20:57 Wystarczy przejsc sie i zoabczyc jak jest naprawde - w glownej czesci bedzie piekne muzeum z ktorego Czestochowa moze byc dumna. Tak malo mamy takich obiektow ktorymi mozna sie pochwalic - KOMUNA zniszczyla te stare kamienice dokumentnie. Chcialbym rowniez dodac ze kampania wyborcza sie skonczyla na szczescie i czas wrocic do zdrowego rozsadku - demagogia jest dobra na krotka mete. Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka17 Re: Lokatorka dla muzeum 29.11.06, 21:15 właśnie wypowiadam się świadomie po kampanii ...bo osobiście głosowałam na Pana Tadeusza ....a to jest trochę nieładne postepowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.apus-net.pl 29.11.06, 19:10 Budynek o którym mowa, swego czasu miał być przeznaczony na mieszkania. Być może wspomnienia robotnika dotyczą tego okresu. Po odkryciu polichromii pojawił się nowy pomysł na wykorzystanie budowli. Tu nie widzę sprzeczności. pozdrawiam klient Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka17 Re: Lokatorka dla muzeum 29.11.06, 19:18 remont byl przeprowadzony w tym roku i w tym roku zainstalowali tam wanny i inne potrzebne instrumenty dla kogo nie wiadomo?Skoro Pan ma takie wiadomości niech mi pan powie czy nie wie Pan kto byl właścicielem parteru w tym budynku? i Ile miasto zapłaciło za to mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.apus-net.pl 29.11.06, 19:30 Nie, droga nauczycielko. Nie wiem, kto był właścicielem parteru w tym budynku. Nie wiem ile Miasto zapłaciło za "to mieszkanie". Nie jestem też zatrudniony w Urzędzie Miasta :)A to jedyny w tym momencie adresat Twego pytania. Proszę przyjąć za dobrą monetę moją radę. Proszę nie zbierać tego typu informacji na forum. Ktoś , gdzieś, widział coś..... moim zdaniem wskazana rezerwa. A i artykuły prasowe jak widać też nie dają rękojmi, że stanowią jedyne i prawdziwe źródło Prawdy. pozdrawiam klient Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka17 Re: Lokatorka dla muzeum 29.11.06, 19:49 Kochany Panie! Wiem wiecej niz się Panu wydaje ale jeszcze chce aby sie inni dowiedzieli i znależli PRAWDE POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.11.06, 20:03 To prosze powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:14 A szewc któremu udostępniono lokal na zakład w tym budynku z którego okresu pochodzi Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka17 Re: Lokatorka dla muzeum 29.11.06, 20:30 Na to pytanie z którego okresu pochodzi szewc niech nam odpowie Pan Leśnikowski ...on lubi takie ironiczne odpowiedzi czytając dzisiejszy artykuł....i czy ten szewc to kupił wynajął?Czy to jakaś rodzina?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 18:24 Jestesmy Państwem demokratycznym? jezeli tak. to własnosc prywatna rzecz Święta ciekawe czy wy byscie darowali swoje mieszkania na muzeum Cóz wart jest mój podpis, jezeli UM ignoruje swoje podpisane zapewnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajda Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 18:31 Wzcie ZUS na muzeum,ludzią dajcie mieszkania, czekają na nie w kolejce UM po 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z dzielnicy Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 19:52 Przechądze czesto ulicą Katedralną.Tyle się krzyczy o muzeum a juz miasta zaczelo rozporzadzac lokalami przy budynku nr.8 dokładnie w pieknej wyremontowaj kamienicy uruchomiono (wejscie z frontu kamienicy) Zakład Szewski zapewne w budynku muzealnym niezbędny!!!!!. Moim zdaniem jezeli szewc ma prawo w tej muzealnej kamienicy robic buty. to tym bardziej byla lokatorka mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś
nauczycielka17 Re: Lokatorka dla muzeum 29.11.06, 20:07 Drogi Mieszkańcu! Dobrze zauważyłeś....Szewc w Muzeum co na to Pan Leśnikowski???Szewc może istnieć a ludzi wyrzucacie?Mam nadzieje że się nie podkopie do Muzeum:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Lokatorka dla muzeum IP: 80.54.169.* 29.11.06, 20:43 oddac obywatelowi jego wlasnosc a nir robic muzea niech pan Lesnikowski zrobi ze swojego mieszkania muzeum to wtedy bedzie cos zrobione dla spoleczenstwa ,dla obywateli Czestochowy a nie kosztem starszej osoby to wstyd hanba dla calego Urzedu ,bo ludzi ze Starego Rynku tez straszyl Urzad , ze pojda na bruk , tym ludziom tez sie naleza te mieszkania , przez zasiedzenie a co mnie obchodzi miasto czy ja jak nie mam na chleb to miasto mi da ,jak nie mam na oplate za prad to mi zaplaci a gdzie jest dobro czlowieka ,a gdzie sa prawa obywatela to pan Lesnikowski ich nie zna to wstyd , to nawet za Komuny tak nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Lokatorka dla muzeum IP: *.vf.shawcable.net 29.11.06, 20:43 Sad chyba nie bedzie mial wiekszego problemu z ogloszeniem wyroku jesli nie ma wpisow w ksiegach wieczystych. Ale sprawa moze byc ciekawa, a podobnych zagmatwanych historii po wojnie bylo w Cz-wie duzo. Zakladajac, ze ta kobieta byla jedynie lokatorka, to miasto [wlasciciel] zmieniajac przeznaczenie kamienicy zalatwilo sprawe lokalu dla tej osoby przyzwoicie dajac inny lokal w lepszym [jak rozumiem] stanie, niz poprzedni. Zdaje sobie sprawe z tego, ze kobieta od dziesiecioleci w tej kamienicy mieszkala i jakos w nia "wrosla". Sam znam sporo podobnych przypadkow w Czestochowie, ale prawa lokatora, to nie sa prawa wlascicielskie. O czym wiele osob zapomina. Gdyby ceny wynajmu mieszkan w CENTRUM miasta byly cenami rynkowymi [jak za przedwojennych wlascicieli], to pewnie w tym przypadku i Starego Rynku takich problemow byloby mniej. Taka jest prawda, ze lokator jest czasowym najemca, a nie wlascicielem na wiecznosc. Nawet wlasciciel musi sie pogodzic z tym, ze jego wlasnosc podlega wywlaszczeniom z waznych powodow spolecznych pod warunkiem, ze sprawa zostaje zalatwiona zgodnie z prawem. W tym przypadku mamy jeszcze dodatkowy problem, bo lokatorka twierdzi, ze jest wspolwlascicielka. Jesli tak byloby, to i ona i ktos podobny powinni byli juz dawno uczestniczyc w kosztach utrzymania budynku. Ja mysle, ze w tej historii wszyscy maja kawalek racji. I miasto, i ta kobieta i reszta jesli tyko ma papiery na wlasnosc. I ci ktorzy mowia, ze starych drzew sie nie przesadza. Najgorsze jest w tej historii to, ze doskonalego rozwiazania nie ma. Zawsze ktos wyjdzie z tego przegrany. A najciekawsze jest to, ze byl taki czas, ze istnialy mozliwosci wykupu takich kamienic od miasta przez lokatorow.. Znam przypadek, ze wlascicielka chciala sie zrzec prawa do wlasnosci kamienicy w srodmiesciu na rzecz miasta, a to nie chcialo sobie jeszcze jednym budynkiem glowy zawracac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:46 Z tą kamienicą to naprawdę jakieś nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Lokatorka dla muzeum IP: 80.54.169.* 29.11.06, 20:47 p Wlodku a najgorsze jest to iz znam lokatorow ktorzy chcieli wykupic mieszkania i Urzad ich nawet nie zawiadomil ze je sprzedal bo jak lokatorzy chodzili do Urzedu to nie mogli wykupic bo nie bylo ksiazki wieczystej i naraz sie znalazla to wlasnie lokatorzy ze Starego Rynku noi co pan nato Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.vf.shawcable.net 29.11.06, 21:02 Jolu! Tych spraw od kilkudziesieciu lat bylo mnostwo i kazda inna. Kazda wiazala sie z jakim problem prawnym i moralnym. Z tym, ze dzisiaj wiele tych historii rozstrzyga sad, a nie komitet. A co ja na to? Prawdopodobnie jestesmy identycznego zdania. Kombinacjami z ksiegami wieczystymi powinien zajac sie prokurator. Ponadto oboje zdajemy sobie sprawe z tego, ze jest roznica miedzy tym co JEST, a co byc POWINNO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilder Lokatorka dla muzeum IP: *.dclient.hispeed.ch 30.11.06, 05:36 Hallo Pawel tu lech ze Szwajcarii...oj oj 100 lat sie nie widzielismy co tam slychac w Berlinie?.Pamietasz jeszcze nasze sprawy ?Jacka brata? napisz moj email- lech.klekot@hispeed.ch trzymaj sie lech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 08:42 >Gość: I.LEŚNIKOWSKI 29.11.06, 09:47 + odpowiedz Miasto obiecało powrót po remoncie, a w trakcie remontu okazało się, że kamienica jest dla miasta skarbem< ciekawa interpretacja ,kamienica jest dla miasta skarbem ! to współwłaścicielka wont! Dla niej to też skarb po wyremontowaniu przez UM jeszcze większy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan118 Re: Lokatorka dla muzeum 30.11.06, 09:46 odpowiem ci na to pytanie .Pan Leśnikowski dobrze przyznał że kamienica okazała sie skarbem...myśleli że staruszke można pominąć...a tu masz staruszka rozmawia z Gazetą Wyborczą z innymi mediami...okazuje sie że potrafi walczyć o swoje...zaczynaja wstawiac się za nią ludzie....czy Urząd tez zacznie rozmawiac? A kto zapłaci odszkodowanie za straty moralne tej kobiety?A co będzie jesli ona tego nie wytrzyma?Mnie serce boli jak tylko pomysle ze by mnie wyrzucili z mieszkania w ktorym spedzilam 50 lat...pomyslcie ...o co tu chodzi ...dają wam pismo że tylko na czas remontu macie sie wyprowadzić a kiedy stwierdzja ze to skarb mówią sorry babciu...do twojego mieszkania chcemy teraz wycieczki prowadzić...SKANDAL... ONA CHCE TYLKO WROCIC DO SWOJEGO MIESZKANIA CZY TO TAKIE DZIWNE??? Odpowiedz Link Zgłoś
jan118 Re: Lokatorka dla muzeum 30.11.06, 09:43 Jak tak można z ludźmi postępować?Znam tą kobiete ona ratowała podaczas wojny ludziom życie a teraz kto jej pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Lokatorka dla muzeum IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.06, 13:36 To skandal To skandal TO SKANDAL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerwazy Nie lokatorka tylko wlascicielka IP: *.tor.axxent.ca 30.11.06, 15:31 Przekret byl prosty: kamienica ladna i w dobrym punkcie, mozna ja pchnac za niezle pieniadze GDY JEST BEZ MIESZKANCOW I DOBRYM STANIE. Wiec do remontu, do dziela Miszkancow sie przekwateruje z obietnica powrotu po remoncie, po roku sie to odwola mieszkac przeciez maja gdzie. Po remoncie mozna kamienice (BEZ LOKATOROW) na wiele roznych sposow sprzedac powiedzmy za wartosc remontu i cos tam jeszcze. Niestety w czasie remontu znaleziono freski i zrobilo sie za glosno, wiec zeby przeczekac moze jakies .... np. muzeun, obojetnie co byle byla to instytucja panstwowa........ (nie musze chyba wszystko tlumaczyc) Na nieszczescie jedna z lokatorek okazala sie WLASCICIELKA............. I teraz chyba nic z tego nie bedzie ZA DUZY HALAS............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie lokatorka tylko wlascicielka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:50 Gerwazy jaki ty mądry! Mam nadzieje że więcej zacznie ludzi oczy otwierać. To trzeba nagłośnić !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 20:38 Ciekawe kto sobie tam mieszkania szykował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 08:38 ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek z 8 Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 17:00 Witam wszystkich. wrescie uda mi się przekazac swoją opinie ( zracji wieku musiałem czekac na pomoc wnóczki ) Jestem mieszkańcem ul Katedralnej 8 znam historie tego remontu w roku 2000 w wielkim pośpiechu wyprowadzano ludzi ( na czas remontu 2-3 lata) do mieszkań rotacyjnych . Jak się nastepnie okazało UM nie ma pieniędzy na wykonanie remontu tej kamienicy Remont frontu nie był wykonywany przez 13 LAT. Front kamienicy popodał w ruinę tylko dzięki bezmyslnym decyzją .po co było wyprowadzanie lokatorów, przydzielanie mieszkań rotacyjnych na całe lata Skoro UM nie miał pieniedzy na remont? Została tylko Pani Porawska i wiekszosc lokatorów załowała ze dala się wyprowadzic, mogli mieszkac do 2004 roku dopiero w tym roku zaczęto remont. Śmieszą mnie wypowiedzi UM ze w kamienicach odkryto piękne malowidła freski , piece itd. My lokatorzy wiedzielismy o nich od dziecka i o tym ze pani Porawska ma udział w kamienicy. Ja uważam ze UM w związku ze swoimi planami nie chciał o tym wiedzieć Jeżeli urząd dał jej na piśmie że po remoncie wróci do swojego mieszkania to powinien się wywiązac, jak obywatele mają traktowac Urząd Miasta który kłamie, jeżeli podpis urzędu jest nic nie watr to, co wart jest mój. Jak znam życie i Kraj w którym mieszkam ( w korupcji i układach jesteśmy doskonali ) To może i będzie muzeum przez jakieś pół roku i potem nie będzie wiadomo kto komu i za ile ten front sprzedał , bo dlaczego miało by być z tą kamienicą inaczej , kłopot tej kamienicy jest w niej samej, po prostu JEST ZA ŁADNA . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Lokatorka dla muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 19:15 Czy wiadomo już jak się skończyła sprawa Katedralnej 8???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gy-1 Do Pani Jadzi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.12.06, 21:52 Pani Jadziu! Bardzo prosze, niech sie Pani tym zlodzija sie nie podda. Przeret jest tak prosty, ze az w d.... szczypie. Marek, Pawel, Jacek, Piotrek !!!!!!!!!!!!!! Chlopcy .....Panowie, mamie trzeba pomoc!!! Czego sie wstydzicie, ze macie cos na wlasnosc!!!!!!!!!! Komu to chcecie oddac ??????????????? Kolega z mlodych lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Porawski Lokatorka dla muzeum IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.06, 21:45 Panie Lesnikowski! Panskie wypowiedzi sa obrazą dla PREYZDENTA MIASTA,URZEDU MIASTA i JEGO OBYWATELI.To Panu nic nie wiadomo ze w P.R.L. zamykano takze niwinnych ludzi.Mozna odniesc wrazenie ze jest Pan OBRONCA P.R.L.I porzadku w nim panujacego.Uprzejmie Prosze o poglebienie wiedzy o tym bardzo waznym dla historii Polski okresie to sie Pan doszuka nazwisk osob niwinnie wiezionnych badz za bardzo drobne przewinienia Odpowiedz Link Zgłoś