Dodaj do ulubionych

Fotoradar w Wanatach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 19:24
dostałem zdjecie hhheee
Jakas straz gminna
Podobno mozna sie z nimi targowac????

Czy oni maja prawo do tego co robią???
pewnie tak
Dostaliscie cos takiego podpowiedzcie jak sie wywinąć najmniejszym kosztem
Obserwuj wątek
    • Gość: lukasik Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 20:03
      jesli to auto firmowe to mozesz walic glupa i mowic ze nie ty jechales tym autem
      oraz nie prowadzisz ewidencji kto nim wtedy jechal wtedy dostaniesz mandat ale
      nie punkty a jesli to Twoje auto no to coz bywa hehe
      • Gość: Absolwent Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 20:06
        Ale na fotce jest zawsze bardzo wyraźna twarz kierowcy i pasażera. hahaha
        jełopy, straż gminna was złapała hahaha
        • Gość: lukasik Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 09:40
          a gowno prawda nie zawsze widac twarz w niektorych renowkach masz na przedniej
          szybie jakas folje czy cos taka niby zeby Cie njie razilo i w takim aucie wcale
          nie widac twarzy !!
          • Gość: hahah Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 09:44
            wi9ekszej bzdury dawno nie czytalem !!
            • Gość: lukasik Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 09:47
              a zalozysz sie buraku ?? poprostu zalozysz sie ?? mozemy sie spotkac zaprowadze
              cie do mojego znajomego ma reno scenika i dostal mandat z fotoradaru twarzy nie
              bylo widac cmoku dostal mandat a punkty go ominely !! bo powiedzial ze auto
              firmowe ze to ktorys z pracownikow nim jechal !! ale niewie kto ??
              • Gość: hahaha Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 09:56
                moze bym i sie umowil zeby to zobaczyc ale po twojej wypowiedzi, po poziomie
                Twojej wypowiedzi... a raczej po braku tego poziomu zdecydowanie nie mam na to
                ochoty. Żenada
          • Gość: gość Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 18:18
            Ja zawsze jeżdżę z opuszczoną zasłonką. Kamera jest zawsze wyżej i nie widać
            nigdy twarzy.
      • Gość: sajmon Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 13:15
        Kilkanaście lat temu przeczytałem w niemieckiej prasie o procesie, jaki
        wytoczył Policji mieszkaniec Hamburga, któremu zrobiono zdjęcie fotoradarem
        podczas jazdy. Na zdjęciu były uwidocznione dwie osoby z których jedna była
        kochanką kierowcy. Ponieważ zdjęcie z mandatem przyszło pocztą żona kierowcy
        miała dowód, że jej mąż w dalszym ciągu ją zdradza i wystąpiła o rozwód z jego
        winy. Pozwany natychmiast pozwał Policję o naruszenie jego dóbr i wniósł o
        stosowne odszkodowanie. Policja przegrała(!) i od tego czasu zamazuje na czarno
        pasażera. Morał: jeżeli dostaniecie zdjęcie z pasażerem wnoście pozew o
        odszkodowanie. Polska to chyba państwo prawa?
    • Gość: gość ... Re: Fotoradar w Wanatach IP: 195.205.202.* 07.12.06, 20:16
      Ja też dostałam i sama się zastanawiam co z tym fantem zrobić.
    • Gość: kajko Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 20:45
      słyszałem że były pewne luki w prawie, do pewnego okresu straż gminna mogła
      robić zdjecia ale musiała być wlaścicielem fotoradaru, z tego co wiem to
      fotoradary raczej były na wypożyczeniu -czyli karanie mandatem było
      nadużyciem, chyba że źle słyszałem
      • Gość: gość Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 20:53
        Płakać i płacić, a na przyszłość za równowartość mandatu kupić sobie CB RADIO
        ja mam od 1,5 roku i 0 {słownie zero} mandatów a jezdze duzo
        • Gość: radomado Re: Fotoradar w Wanatach IP: 80.48.49.* 08.12.06, 12:31
          nie ma wiekszego wiesniactwa niz samochód osobowy z kilku metrowa antena od CB
          od razu wiem ze jedzie burak jakich mało....ciezarówki rozumiem ...ale w
          osobowych zenada...ale pewnie ty tego nie zrozumiesz wiec jezdzij dalej swoim
          tico z 3 metrowa antena jestes super !
        • Gość: Pablo Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 17:25
          Ja dużo nie jeżdze około 20000 rocznie i CB nie jest mi potrzebne

Zawsze mam taka zasadę że jade za gościem który ma CB
          ale teraz mi sie troszke spieszyło i niestety

ale pomysle o CB
          dzieki
      • Gość: z Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 20:54
        Po jakim czasie przyszły fotki?
        • Gość: gość... Re: Fotoradar w Wanatach IP: 195.205.202.* 08.12.06, 07:58
          ja przekroczyłam prędkość na początku lipca i data się zgadza, a dostałam
          dokumentację wczoraj
          • dziki_pikol Re: Fotoradar w Wanatach 08.12.06, 09:33
            Jeżdzę tamtędy prawie codziennie, słyszałem o tym radarze, wypatruję go, a za
            cholerę nie mogę go zlokalizować, gdzie on stoi? No i dopóki o nim nie
            wiedziałem, to troszkę przekraczałem te 70 kmh które jest w tym miejscu, boję
            się wielkiej kumulacji :)
            • Gość: hmm Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 09:41
              A nie lepiej wziazc wezwanie do reki i sie tam przejechac? Ja tak zrobilem i
              zaoszczedzilem :)
              • Gość: m.p Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.06, 10:39
                z tego co czyatlem kiedys straż miejska czy gminna moze robic zdjecia ale nie
                karac mandatami ale czy to sie zmienilo trzebaby poszukac jakis przepisów które
                o tym mówią.....
              • Gość: Pablo Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 17:15
                Dziekuje właśnie o coś takiego mi chodziło a nie o jakieś bzdety
                jaki jestem jak dałem sie "tam złapać"

Forum????????????????
                Wiecie na czym to polega
                Po\zdro normalni
            • Gość: Pablo Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 17:27
              on jest przenosny mnie złapał za przystankiem w strone Katowic

pozdrawiam
          • Gość: Pablo Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 17:26
            ja pod koniec sierpnia i dostałem prezent na Mikołaja

pozdrawiam
        • Gość: Pablo Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 17:11
          Fotki przyszły po ponad trzech miesiącach
    • Gość: pfan Re: Fotoradar w Wanatach IP: 80.50.252.* 08.12.06, 11:04
      w zadkich przypadkach kiedy nie widac twarzy kierowcy, mozna sie zupelnie
      wybronic z mandatu i punkow.

w takim wypadku wystarczy stwierdzic, ze nie rozpoznaje sie tego ( oczywiscie
      gdy rzeczywiscie sie nie rozpoznaje - w innym wypadku klamstwo jest zlamaniem
      prawa ) samochodu i zasugerowac, ze rejestracja ( jako element ruchomy i
      zmienialny w ciagu 5 sekund ) jest jest podstawiona i poprosic o udowodnienie,
      ze to auto jest moje. udowodnic policja moze to przez podanie nr nadwozia
      pojazdu na zdjeciu...

wszystko zalezy tez od tego czy jest sie przesluchiwanym w charakterze swiadka
      czy oskarzonego. oskarzony moze odmowic skladania wyjasnien itp. proceduralny bubel.
      • Gość: hmmm Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:36
        ale wlasciciel pojazdu ma obowiazek wskazac uzytkownika pojazdu! a jesli jest
        niewidoczny to nie wiem...
        • Gość: pfan Re: Fotoradar w Wanatach IP: 80.50.252.* 08.12.06, 11:41
          czytanie ze zrozumieniem trudna sztuka ...

podwazasz, przynaleznosc pojazdu na zdjeciu do Ciebie. np. zielonych polonezow
          sa setki, ten nie musi byc Twoj, moze miec podmieniona rejestracje - policja ma
          obowiazek udowodnic, ze to Twoj podajac np numer nadwozia a nie numer ruchomej
          czesci.
          • Gość: hmmm Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:53
            ale to nie policja jest tylko Straz Gminna :-)
            • Gość: pfan Re: Fotoradar w Wanatach IP: 80.50.252.* 08.12.06, 11:59
              "policja" - czyli ktos kto ma prawo wystawic mandat - stwierdzenie uogolnione -
              o ile straz gminna ma prawo wogole wystawic taki mandat ;)
              • Gość: hmmm Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 12:06
                poczytaj ustawe co moze a co nie moze straz miejska/gminna
                • Gość: pfan Re: Fotoradar w Wanatach IP: 80.50.252.* 08.12.06, 12:18
                  przeczytaj moja pierwsza wypowiedz. nie dyskutujemy co moze/nie moze, tylko co
                  MUSI udowodnic, jesli jest to podwazalne.
                  • Gość: hmmm Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 12:25
                    slychaj jesli maja np legalizacje urzadzenia wykonujacego fotki to dowodem jest
                    zdjecie. I wiecej nic nie MUSZĄ udowadniac bo fotke masz :-)
                    • Gość: miko Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.za.digi.pl 08.12.06, 12:34
                      W przypadku policji nie można się wyłgać.
                      W przypadku straży miejskiej lub gminnej wygląda to lepie, bo owe organy nie
                      mogą skierować sprawy do sądu grodzkiego. Wystarczy więc nie przyjmować
                      mandatu. A może się mylę??
                      • Gość: hmmm Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 12:38
                        Reczysz za to glowa?? ;)
                        • Gość: miko Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.za.digi.pl 08.12.06, 12:43
                          jest to prawdopodobne ale do sprawdzenia
                    • Gość: pfan Re: Fotoradar w Wanatach IP: 80.50.252.* 08.12.06, 12:56
                      dowodem jest fotografia ktora daje 100% pewnosc, ze osoba i samochod sa TE i
                      WLASNIE TE a nie jakies inne. w polsce istnieje domniemanie niewinnosci...
    • Gość: kierowca Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.23.inds.pl 08.12.06, 13:27
      wyzywacie się od buraków,a może lepiej zmniejszyć prędkość,bo jest jakiś powód
      ograniczenia prędkości.
      • Gość: mrzezyno252 Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.sanetja.pl 08.12.06, 14:14
        Proszę szanownych Państwa, jeżeli macie odwage jechać powyżej określonych
        prędkości to miejcie odwage zapłacić za swoje czyny. Dla czyjegoś
        bespieczeństwa postawione są ograniczenia prędkości. Gdyby tamtędy przechodziło
        moje dziecko codziennie to ja bym tam postawił znak ograniczający prędkość do
        20km/h. Albo płaćcie za swoją lekkomyślność albo zacznijcie zwalniać. A
        oszczędności to gdzie indziej szukać. Pozdrawiam.
        • Gość: Pablo Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 17:19
          a nie uważasz że niektóre przepisy ograniczajace szybkość są do bani

Chciałbym zobaczyć jak jeździsz po mieście 50 km/h
          Więc nie ucz innych jak sam nie przestrzegasz zasad ja jechałem około 90 na 70
          Jak jezdzisz to wiesz że to nie jest dużo!!!!

I jeszcze jedno jak zobacze na DK1 znak ograniczenia to mam hamować tak jak
          chyba Ty to robisz???

Pozdrawiam
        • Gość: gość... Re: Fotoradar w Wanatach IP: 195.205.202.* 09.12.06, 16:35
          data zdarzenia wiąże się z datą śmierci mojego taty,gdzie po otrzymaniu telefonu
          od mamy, że tata przestał oddychać, chciałam jak najszybciej dostać się do niej
          (90 km.)i nie wiem czy zagapiłam się, czy zamyśliłam ale zawiniłam. Jeszcze w
          między czasie otrzymałam następny telefon, że w domu rodziców czeka na mnie
          policja - mama była w takim szoku, że nie mogła znależć oni swoich dokumentów
          ani taty. Wiem też, że nie powinnam siadać za kierownicę, ale nie miałam innego
          wyboru a znając siebie to wiem ,że stresujące sytuacje działają na mnie
          mobilizująco. Dodam, że jako kierowca mam prawie 20 letni staż, a konto czyste.
      • Gość: Pablo Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 17:20
        Ja nie jeżdze szybko
        ale sam przyznaj że niektóre ograniczenia są za bardzo restrykcyjne
        • Gość: CB RADIO Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 18:52
          "nie ma wiekszego wiesniactwa niz samochód osobowy z kilku metrowa antena od CB"
          Wcale nie musi być kilku metrowa ja mam 40cm. Zasięg około 4-5 km
          • Gość: m.p Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.06, 22:09
            www.motofakty.pl/artykul/straznicy_bez_fotoradarow.html?zaznacz=fotoradar+a+stra%BF+miejska
            i taka jest prwada panowie niestety.................
    • Gość: dn Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 22:45
      sporo informacji na ten temat:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=52832277&a=52832277
    • Gość: KTOS Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.hcz.com.pl 02.01.07, 13:07
      ja dostalem zdjecie dzisiaj a predkość przekroczyłem 11 czerwca to jest chyba
      lekkie przegięcie pół roku:( ile mogę dostać za przekroczenie o 23 km/h?
      • Gość: do KTOS Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 13:31
        mandat to 150zl i 4 punkty karne
        • Gość: ktos Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.hcz.com.pl 02.01.07, 13:41
          ale czy straż gminna może wogole wpisywac punkty karne?
          • Gość: :/ Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 13:45
            punkty zadna straz nie moze wypisywac. Policja moze. Wiec pewnie wysylaja
            protokul policji
            • Gość: do ktos Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 14:09
              pewnie wysylaja. Policja wystawia punkty karne. Licza sie rok czasu od daty
              popelnienia wykroczenia.
    • dudi_82 Re: Fotoradar w Wanatach 02.01.07, 19:09
      Czytałem kiedyś na necie artykuł o tym jak uniknąć mandatu po złapaniu przez
      fotoradar. Poszukaj bo sporo tego jest i na wielu forach ludzie o takie rzeczy
      pytają. Z tego co wiem jeśli chcą Ci dać mandat to mają 30 dni na przesłanie
      zdjęcia. Jeśli prześlą je po terminie 30 dni to mogą Ci tylko założyć sprawę w
      sądzie grodzkim (Tak czytałem kiedyś. Trzeba się zorientować czy jest tak
      nadal). To wszystko trwa i jak już dostaniesz wezwanie na sprawę to zawsze
      możesz powiedzieć, że nie pamiętasz kto wtedy jechał Twoim autem (NIE ZAWSZE
      widać twarz kierowcy! widziałem zdjęcie z fotoradaru i twarzy nie było widać!) a
      jeśli nie udowodnią kto jechał to kogo i jakim prawem chcą ukarać? A może spałem
      wtedy, ktoś mi auto ukradł i po paru godzinach odstawił na parking. W Polsce nie
      ma obowiązku prowadzenia rejestru kiedy i komu pożyczałem auto.
      W artykule, o którym mówię było właśnie coś o tym czy jesteś świadkiem czy
      oskarżonym. Jako oskarżony od początku milczysz i to oni muszą Ci coś udowodnić
      a jeśli twarzy na zdjęciu nie widać to jak udowodnią? Poszukaj tego artykułu a
      następnym razem radzę pomyśleć przed a nie po. 99% kierowców jeździ niezgodnie z
      przepisami i robią to świadomie więc narzekać na mandaty po części trochę nie
      wypada.
      • Gość: d_n Re: Fotoradar w Wanatach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:32
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=52832277&a=52883889

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka