Dodaj do ulubionych

Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 00:26
Mnie się bardzo podoba ta nowa balustrada. Ciekawy jest ten projekt. Zawsze te
osłony są obskurne (które były) i nadal montowane (wiadukt na Jagiellońskiej).
Jak widać można pomyśleć i zaprojektować coś ładnego. Nareszcie nie będzie
takiego wstydu w tym miejscu oprowadzając znajomych po Alejach.
Obserwuj wątek
    • Gość: lukasz [...] IP: *.ipt.aol.com 23.12.06, 00:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Absolwent Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 01:17
        i to jest ta róznica - wrona który zmienia, remontuje i cos buduje i te inne
        dupki które martwia sie gdy miasto zmienia.
    • Gość: gość Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: 80.48.49.* 23.12.06, 01:05
      czy mnie się wydaje czy ten most wygląda zupełnie inaczej niż na projekcie ?
      • Gość: gazebo Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 01:08
        może w realu wygląda lepiej, bo na zdjęciu to nic nadzwyczajnego
        • mundo.v Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości 23.12.06, 01:45
          Przeciez to ogrodzenie z ogrodu zoologicznego odzyskane ze zlomowiska.
          Czy projektant to idiota? A ten co zatwierdzal projekt to kolejny niedojda?
          Ze Wrona to inzynier, to wiadomo na srubkach sie zna i teownikach.
          Ale zeby miedzy dwiema zabytkowymi kamienicami wymodzic przesla od plotu z
          budowy zoo, to chyba tylko UM w Cz-wie potrafi.
          Powinno byc w tytule
          Most Frankego ukazal w pelnej okazalosci niemoc zrobienia czegokolwiek
          porzadnie w Czestochowie.
          • Gość: zadowolony Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 02:05
            Jak to w Polsce a jeszcze dobitniej w Częstochowie. Krytykować i narzekać każdy
            potrafi, ale coś robić/działać żeby było lepiej to już chętnych brak.
            Nie jest to wybitne dzieło, ale chociaż wstydu nie przynosi i z mojego
            subiektywnego punktu widzenia jest ładne. Podoba mi się połączenie tej
            nierdzewki z drewnem oraz przezroczyste osłony trakcji kolejowej. Na Twoim
            miejscu daleki byłbym od pisania takich epitetów pod adresem projektantów.
            Prawdopodobnie tylko obrażać ludzi to potrafisz ale tworzyć coś konstruktywnego
            to już nie. Ja się cieszę że powoli zmienia się obraz centrum naszego miasta.
            Nie jest to rewolucja tylko ewolucja i to bardzo powolna ale zawsze krok do
            przodu. Oby tak dalej. Pozdrawiam.
            • mundo.v Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości 23.12.06, 04:19

Gość portalu: zadowolony napisał(a):

> Jak to w Polsce a jeszcze dobitniej w Częstochowie. Krytykować i narzekać
              każdy potrafi, ale coś robić/działać żeby było lepiej to już chętnych brak.

Sugerujesz, ze kazdy moze zaprojektowac, wykonac i zalozyc sobie bariere na
              moscie w/g wlasnego uznania?

> Nie jest to wybitne dzieło, ale chociaż wstydu nie przynosi i z mojego
              > subiektywnego punktu widzenia jest ładne.

Wedlug mojego subiektywnego punktu widzenia jest to knot zupelnie nie pasujacy
              do obu budynkow na polnocnej stronie Aleji.
              Ale "De gustibus.... " Nie sadze, zeby pieszych na moscie trzeba bylo traktowac
              jak zwierzeta na zoologicznym wybiegu.

. Na Twoim
              > miejscu daleki byłbym od pisania takich epitetów pod adresem projektantów.

- Pewnie! Mam piac peany na czesc tych co zafundowali estetycznego bubla?
              I tak im sie udalo, bo szmal wzieli.

> Prawdopodobnie tylko obrażać ludzi to potrafisz ale tworzyć coś konstruktywneg
              > o to już nie

Idac tym tokiem rozumowania, to trzeba by bylo klaskac jak za towarzyszy, albo
              samemu dorabiac za kowala, badz metaloplastyka..
              Delikatnie mowiac "tforcy" i zatwierdzajacy projekt sie nie wysilili.
              I mam im to za zle.

> Nie jest to rewolucja tylko ewolucja i to bardzo powolna ale zawsze krok do
              > przodu. Oby tak dalej.

Masz racje. W 110%. Srednia zywota naszego powszechnego wydluza nam coraz
              bardziej i ...mamy czas.
              Do 2050 roku niedaleko.
              Moze doczekamy sie ewolucyjnego zakonczenia remontu glownej ulicy miasta do
              tego czasu. Juz w III Aleji bija stachanowskie rekordy 10 cm nawierzchni na
              tydzien:))))
              A juz calkowitym szczesciem bedzie jesli elementy tego remontu beda jakos
              wspolgraly ze soba i okolicznymi budynkami.
              Ale moze masz racje... Chyba za duzo wymagam od miasta gdzie Lepper bywa
              czestym gosciem z gospodarskimi wizytami.
          • Gość: xx Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.icis.pcz.pl 23.12.06, 16:03
            Tego mostu (barierek) nie bedziemy musieli sie wstydzic przed kimkolwiek.

Wystarczy samemu sie przejsc i przekonac sie na wlasne oczy.

Za jakis czas doszlusuje do tego duza zmiana na lepsze w postaci nowej Galerii
            po starym Merkurym.
          • Gość: absolwentka AW ASP Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 00:07
            ..kolejna tandeta. Na pierwszy rzut oka rzuca się -nic- , na drugie;
            nieestetyczne wykonanie i nietyle nieciekawy, co kiepski projekt.Smutne jest to,
            ze za te pieniadze mozna by miec cos ciekawego, estetycznego i "porządnego".
            Załączam ten 'obiekt do moich nieulubionych zaraz po moście" na zawodziu i przed
            innymi bublami architektoniczno-przestrzennymi, ktore szpecą nasze miasto
        • Gość: xx Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.icis.pcz.pl 23.12.06, 15:59
          Wiec najpierw idz zobacz sobie w "realu" :))
    • Gość: Medalik Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.realestate.net.pl 23.12.06, 08:14
      Zachwytu nie wzbudza, projekt niskich lotów i tyle, jedyny plus, że miasto
      spróbowało, ale czy wyszlo to inna sprawa. Nastepny projekt lepiej by wykonał
      ktos inny
      • Gość: Buhehe Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.apus-net.pl 23.12.06, 09:06
        A gdzie i na co poszly te ponad 300 tyś zł??????!!!! Na ten Badziew? To chyba
        nawet 30tyś nie kosztowało + 20tys zł robocizna...

Mój znajomy za 15 tyś zamówił sobie u kowala (metaloplastyka) płot dwa razy
        dłuższy od tego na wiadukcie, prawie tak wysoki i z takimi wypasionymi wzorami
        że gały wychodzą...

I nie krytykuje tutaj estetyki tych barierek tylko to NA CO DO KUNDY POSZŁO TO
        300tyś zł!!!???
        • Gość: zzz kolego nierdzewka kosztuje ! IP: *.prio141.trustnet.pl 23.12.06, 09:27
          rozumiesz co to jest stal nierdzewna ?? kosztuje o duzo drozej od zwyklej stali
          ! wiec Twoje porownanie jest smieszne, widac ze nie masz o tym zielonego
          pojecia. A co do wykonania za piekne to nie jest ale lepsze niz bylo :)
          • Gość: Absolwent Re: kolego nierdzewka kosztuje ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:54
            co za malkontenci. jak dla mnie wszystko jest ok.
    • Gość: rs Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 09:36
      Na drugim zdjęciu widać niezwykle urokliwą blachę jakiegoś badziewia
      na ,,reklamy" a za nim koszmarek - kiosk. Mała architektura kuleje. Ale
      dobrze,że coś się ruszyło.
    • Gość: Franz 350 tys. złotych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 10:33
      to dość pokaźna suma, jak na kilkanaście metrów balustrady. Panowie radni nowej
      kadencji [drogi Ulissesie], może czas się zainteresować, czy na pewno coś
      takiego powinno kosztować aż tyle. Swoją drogą barierka zrobiona, chodnik jaki
      jest każdy widzi. Ot, taka sztuka dla sztuki. Ciekawe czy nikt nie pomyślał, że
      nadanie formy architektonicznej barierkom mostu jeszcze przed ogłoszeniem
      konkursu na projekt "nowego wyglądu" I i II Alei jest nieporozumieniem?

Funkcjonującym jeszcze na zasadach starego portfela przypominam, że 350 tys. to
      3 i pół miliarda starych złotych...

Franz
      • Gość: Ruda Re:most to na rzece- tu raczej wiadukt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 12:17
        Paskudne.........
        No ale o gustach sie nie dyskutuje.........
        Wesołych Swiąt...
        • Gość: znam taką rudą Re:most to na rzece- tu raczej wiadukt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 12:29
          też jest wredna.

Dobrze zrobili , uważam, iż należy tam, jak poprzednio zagospodarować miejsce
          dla szyldów Filharmonii. Ta ostatnie cały czas boryka się z niegospodarnością i
          nieudolnością w organizowaniu imprez - należy jej trichę pomóc.

Reklama, reklama i jeszcze raz reklama!!
          • Gość: xyz Re:most to na rzece- tu raczej wiadukt IP: *.apus-net.pl 23.12.06, 14:54
            drogi przenajmądrzejszy zzz- co z tego że to stal nierdzewna, za 300 tyś zł to
            się stawia dom (130 m/kw)wraz z wykończeniem... znawco.
            Jeśli ta balustrada wraz z robocizną kosztowała 100 tyś zł to max!
            • Gość: zzz Re:most to na rzece- tu raczej wiadukt IP: *.gre.pl 23.12.06, 15:36
              Gość portalu: xyz napisał(a):

> drogi przenajmądrzejszy zzz- co z tego że to stal nierdzewna, za 300 tyś zł to
              > się stawia dom (130 m/kw)wraz z wykończeniem... znawco.
              > Jeśli ta balustrada wraz z robocizną kosztowała 100 tyś zł to max!

Przyznaje Ci racje, zle przeczytalem koszt wykonania, nie 300 tys tylko 30 ;)
              Nie wiem jak to zrobilem ale tak wyszlo, w tej sytuacji masz absolutna racje !!!
              • Gość: PeQ- Re:most to na rzece- tu raczej wiadukt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 15:47
                Chyba zapomnieliscie, ze tam jest jeszcze zabezpieczenie trakcji, inna
                technologia i wytrzymalosc niz przy stawianiu plotu przy waszych domkach. Polak
                jak chce sie czepic to zawsze znajdzie powod.

Barierka nie pasuje do kamienic. To jak do cholery ma wygladac? Stylizowana na
                domki czy co?
      • Gość: xx Re: 350 tys. złotych IP: *.icis.pcz.pl 23.12.06, 15:58
        Albo sie chce miec cos porzadnego, albo wystarczy dawna chaltura w stylu lat 70-
        tych.

Jest to krok do przodu, wreszcie nie bedziemy sie wstydzic za ten fragment
        Czestochowy.
        • Gość: xx-sie i tu masz Re: 350 tys. złotych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 18:00
          jedyną, jak dotąd rację.
        • Gość: rtywqer Re: 350 tys. złotych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.06, 11:59
          masz rację xx, wstydzić się nie będziemy, ale poszczycić się też nie ma czym,
          taki tam remont, lepsze to niż blachy wcześniej.
          Podobno ma być konkurs architektoniczny na I i II aleję, ale na co właściwie ma
          być ten konkurs, jeśli III aleja wymyślona (robi się...), rozstawy drzew,
          gatunek inny jak w zakończonej I alei, balustrada na wiadukcie wykonana.
          Czy ktoś panuje nad tymi inwestycjami, ja mam wrażenie że te puzle są z różnych
          pudełek i o kształtach zupełnie niepasujących do siebie.
          Ale może ktoś kto wie o co w tym chodzi, spróbuję i wyjaśni mi to.
          • Gość: xx Re: 350 tys. złotych IP: *.icis.pcz.pl 24.12.06, 12:36
            Oby jak najwiecej w Czestochowie takich remontow - porzadnych, solidnych, za
            wyniki ktorych nie bedziemy musieli sie wstydzic przed przyjezdnymi.

• Gość: Jankes Balustrady z cyrku na moście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 15:53
      Panie Prezydencie Wrona brak mi słów na określenie tego co Pan zrobił z balustradami w centrum Częstochowy jeszcze takiego g.....a nie widziałem.
    • Gość: klient wiadukt w alejach ukazał się w pełnej okazałości IP: *.apus-net.pl 23.12.06, 16:16
      Widzę, że za wyjątkiem XX-a wątek zdominowany został przez narzekaczy. To może i ja polamentuję :)

W ogóle kicha.
      Dla mnie to nie most tylko wiadukt; wykonawcy nie byli z Częstochowy; nie chcieli zrobić nic za darmo; Wrona to w ogóle nie pomyślał, że jak nowe bariery to i chodniki przydałyby się nowiusieńkie. Autor artykułu lansuje nową nazwę dla barierek; z wiaduktu widać torowisko kolejowe, chodniki nie podświetlone :)

Podziwiam narzekaczy; to naprawdę wymaga sporego trudu jeśli człowiek się z tym talentem nie urodził :)

świątecznie
      klient
    • marcelmilau Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości 23.12.06, 16:20
      jak dla mnie nie ma o czym pisać.Most jak most balustrada jak balustrada.
      • Gość: j.w2 Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: 212.87.241.* 23.12.06, 16:48
        Na pewno jest lepiej niż było . Każda nowość budzi wątpliwości ale z czasem się
        do niej przyzwyczaimy i na pewno polubimy.
        • Gość: zzz w koncu cos widac - jakis + ;) IP: *.gre.pl 23.12.06, 17:29
          Barierki sa jakie sa, ale w koncu cos przez nie widac, a nie te blachy
          zaslaniajace torowisko ?! kto to wogole wymyslil ze trakcje musza zaslaniac
          blachy lub ohydne mury ?
      • Gość: xx Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.icis.pcz.pl 23.12.06, 19:13
        Sprawa budzi emocje bo to jednak byl ze tak powiem "kultowy" przyklad
        dziadostwa w centrum Czestochowy :))
        • Gość: Afisze Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 19:45
          Możemy też tam być klejone!
        • mundo.v Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości 23.12.06, 19:48
          Gość portalu: xx napisał(a):

> Sprawa budzi emocje bo to jednak byl ze tak powiem "kultowy" przyklad
          > dziadostwa w centrum Czestochowy :))

Byl. Tylko czy likwidujac jeden kult, nie mozna zafundowac sobie innego
          niedziadowskiego?
          Plastykow i stylistow od malej architektury braklo w Cz-wie?
          Czy same inzyniery zostaly?
          Bariera, to bariera ...i jest w tym jakis sens.
          • Gość: gazebo Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 19:55
            tak jak myślałem - w rzeczywistości wygląda trochę lepiej niż na zdjęciach, ale
            powodu do nadzwyczajnych zachwytów nie widzę
          • Gość: xx Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.icis.pcz.pl 23.12.06, 20:25
            Jest zrobione porzadnie - w kazdym innym miescie tez cos takiego mogloby
            spokojnie wpisac sie w otoczenie i nie przyniosloby wstydu.

Wiecej takich porzadnych rzeczy w Czestochowie a bedziemy wzorem dla innych -
            nie tylko jesli chodzi o wieczne malkontenctwo :))
    • Gość: bobik Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.apus-net.pl 23.12.06, 20:00
      Jak wyglada ,tak wygląda ale to projekt Częstochowian i wiemy do kogo miec
      ewentualne pretensje.Papież na placu będzie projektu kogoś z zewnątrz i wtedy
      posmakujecie co to za cudo.Jakby Papieża nie mógł np zaprojektowac Pan Kędziora
      który ma poczucie skali i robi rzeźby dla wszystkich (potem sie tym szczycą-
      patrz np Bydgoszcz)tylko nie dla nas.Pozdrawiam.
      • Gość: xyz Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.apus-net.pl 23.12.06, 21:22
        No i z okazji zblizających się świąt wszystkiego najlepszego, zdrowia i szczęscia!

ps. poza tymi co wychamęcili 300tyś za barierke ;)
    • Gość: absolwentka AW ASP Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 00:11
      ..kolejna tandeta. Na pierwszy rzut oka rzuca się -nic- , na drugie;
      nieestetyczne wykonanie i nietyle nieciekawy, co kiepski projekt.Smutne jest to,
      ze za te pieniadze mozna by miec cos ciekawego, estetycznego i "porządnego".
      Załączam ten 'obiekt do moich nieulubionych zaraz po moście" na zawodziu i przed
      innymi bublami architektoniczno-przestrzennymi, ktore szpecą nasze miasto
      • Gość: zzz Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.gre.pl 24.12.06, 09:43
        most na zawodziu akurat jest ok, a czego Ty absolwentko ASP bys sie spodziewala
        w tym miejscu ??
        • Gość: xyz Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.apus-net.pl 24.12.06, 11:07
          pewnie balustrady w stylu barokowym, lub mostu podwieszanego jak w warszawie :P
    • Gość: Mortimer Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 15:56
      Własnie widziałem przed chwilą. Super. Bardzo mi się podoba. Wreszcie małe
      kroczki do zmiany wizerunku tego miasta. I nie narzekajcie tyle, bo wreszcie
      ktos cos zaczyna robic a tu od razu "wiadro gnoju" na inicjatywę. Jak zwykle
      zreszta, a później się dziwic, że nikt nic nie chce robić? Lepiej stare
      oklejone syfem zostawić? Wtedy by nikt nie dyskutował pewnie.
      • Gość: gazebo Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.06, 16:18
        Gość portalu: Mortimer napisał(a):

> później się dziwic, że nikt nic nie chce robić? Lepiej stare
        > oklejone syfem zostawić?

nie chodzi o to , żeby nic nie robić, chodzi o to żeby dziadostwo zastępować
        czymś naprawdę dobrym, zwłaszcza jeśli się na to wydaje kupę pieniędzy,
        Częstochowa nie jest tak bogata żeby wydawać pieniądze podatników na wątpliwej
        urody inwestycje
    • Gość: Michał Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 10:25
      Kiepski ten most jak nie wiem
      • Gość: . Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 12:52
        Dlaczego most frankego? franke go budował czy co??/?// prędzej wiadukt Wrony bo
        za jego czasów się go odnawia.Co za głupie nazwy.
        • Gość: lizka Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 12:56
          Wrona budował wiadukt?? no no... to się napracował ;P
          a na jakiej uczelni dyplom robił?,
          ma jeszcze inne projekty na swoim koncie?

• Gość: lizka Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 13:00
            jeszcze dodam, że mnie zezłościła wypowiedź szanownej/ego "."
            skoro taki system nazewnictwa obiektów uznajesz,
            to nazwę miasta należałoby zmienić i place imieniem Tadeusza ponazywać...

niektórzy to lubią lizusostwo,
            nawet jak korzyści z niego nie ma:/
            • Gość: . Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 13:23
              Droga "lizka" mnie nie chodzi o nadawanie nazw, a wręcz przeciwnie -dlaczego
              most Frankego? Wiem,że obok niedaleko dom osoby nazwiskiem Franke(wszak p.Franke
              tego mostu nie budował,nie projektował(a może się mylę? co miał wspólnego z tym
              wiaduktem by jego im.nazywać?),tak samo przyjęto przeze mnie" most Wrony" bo za
              czasów jego panowania remontowany.A musi mieć nazwę osobową?
              • Gość: xx Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.icis.pcz.pl 29.12.06, 13:32
                Most jest scisle zwiazany z tym bardzo charakterystycznym dla Czestochowy
                budynkiem - teraz rowniez przez ten ornament.

Wiec nazwa most Frankiego jest calkiem fajna (wczesniej jakiejs konkretnej
                nazwy nie bylo) i moze sie przyjmie ?
                • Gość: Jest nieproporcjon Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 22:02
                  wysoki. W ogóle tak pasuje do całości, jak kolor windy w Urz.Miasta. Jaki
                  gospodarz , takie poczucie estetyki - burakowate to wszystko co zrobił wrona
    • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Życzenia... IP: *.um.gov.pl 29.12.06, 13:37
      Wszystkim dyskutantom życzę Nowego Roku bez barier i złych dni.

Najlepszego.
      Ireneusz Leśnikowski
      • Gość: . Re: Życzenia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 09:19
        nawzajem dla p.I.Leśnikowskiego
        • Gość: Czstochowianin Re: Życzenia... IP: 80.51.57.* 30.12.06, 11:32
          Jaki most ?? , przecież mosty to są nad rzekami, a nad drogami i torami są
          wiadukty. Widocznie dziennikarze wyborczej mają lekkie braki w wykształceniu.
          • Gość: C, Re: Życzenia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 11:49
            pisze> Most Frankego< więc jako nazwa własna może być użyta (tak samo jak nazwa
            ulicy Bohaterowie Katynia)- dalej pisze "GW" o wiadukcie co jest poprawnie
            użyte. czytaj dok.p.
          • mundo.v Re: Życzenia... 30.12.06, 14:08

Gość portalu: Czstochowianin napisał(a):

> Jaki most ?? , przecież mosty to są nad rzekami, a nad drogami i torami są
            > wiadukty. Widocznie dziennikarze wyborczej mają lekkie braki w wykształceniu.

Czestochowianie bez wzgledu na wyksztalcenie na ten wlasnie most mowili i
            mowia "most", a nie wiadukt.
            Tak jak na "most kacapski".
            • Gość: klient Re: Życzenia... IP: *.apus-net.pl 30.12.06, 19:52
              Nie jest to takie oczywiste, że wszyscy częstochowianie (bez względu na wykształcenie)mówią most na wiadukt w II Alei.
              W moim odczuciu jest odwrotnie. Ale nie warto kruszyć kopii.
              Pytanie , czy przyjmie się określenie lansowane przez Gazetę?. Bo samo nawiązanie poprzez stylizowanie ozdób do kamienicy Frankego jakoś mnie nie przekonuje.

pozdrawiam
              klient
              • mundo.v Re: Życzenia... 30.12.06, 21:08

Gość portalu: klient napisał(a):

> Nie jest to takie oczywiste, że wszyscy częstochowianie (bez względu na
                wykształcenie)mówią most na wiadukt w II Alei.
                > W moim odczuciu jest odwrotnie. Ale nie warto kruszyć kopii.

Zgadzam sie, ze nie warto o to kruszyc kopii, ale warto tez wiedziec, ze tak
                sie wlasnie mowilo dawniej w Czestochowie.
                Dzis zapewne czesc czestochowian uzywa "wiaduktu" i jest to zapewne zmiana
                zwiazana z mlodszym pokoleniem mieszkancow. W koncu dla wielu wspolczesnych
                czestochowian nazwa "kacapski most" tez niewiele mowi. Podobnie jak Stara
                Rzeka, Pieklo, czy wylewy...
                My umawialismy sie kolo mostu [niekoniecznie dodajac kolejowego], albo w "kacu"
                tez kolo mostu. Budka z piwem tez byla "przy moscie", delikatesy j.w te nowsze,
                bo stare byly przy Pilsudskiego, a nie Swierczewskiego:)))

> Pytanie , czy przyjmie się określenie lansowane przez Gazetę?. Bo samo
                nawiązanie poprzez stylizowanie ozdób do kamienicy Frankego jakoś mnie nie
                przekonuje.
                >
                Mnie tez nie. Redaktor pewnie chlapnal dla efektu i ...poszlo do druku:)))
                Nie przywiazywalbym do tego specjalnej wagi, ale to ...moze sie przyjac jesli
                lud tak zechce:))
                Wszystkiego Dobrego!
                M
                ps I ja nie pisalem, ze "wszyscy" czestochowianie. Ja napisalem,
                ze ...czestochowianie:)))

• Gość: klient Re: Życzenia... IP: *.apus-net.pl 30.12.06, 21:18
                  >ps I ja nie pisalem, ze "wszyscy" czestochowianie. Ja napisalem,
                  > ze ...czestochowianie:)))

Touche ;)
                  Zgeneralizowałem pod wpływem "skrótu myślowego";
                  Mów co chcesz, ale i tak dla mnie najlepsze piwo karmelowe pozostanie w mojej pamięci w melaminie na Świerczewskiego :)

Najlepszego mundo.v
                  zwłaszcza, jeśli jesteś Tym kim myslę że jesteś i tam gdzie jesteś :)

pozdrawiam
                  klient
                  • mundo.v Re: Życzenia... 04.01.07, 06:18

Gość portalu: klient napisał(a):

> Touche ;)
                    > Zgeneralizowałem pod wpływem "skrótu myślowego";

Zgoda! Uznalem, ze to nie jest "oczywista nieprawda".

> Mów co chcesz, ale i tak dla mnie najlepsze piwo karmelowe pozostanie w mojej
                    pamięci w melaminie na Świerczewskiego :)
                    >
                    Jak melamina, to musiala byc na Swierczewskiego :))
                    Mnie natomiast smakowalo Zywieckie w Krysztalowej na Pilsudskiego w miejscu
                    Delikatesow ...tych prawdziwych:))))
                    >
                    > Najlepszego mundo.v
                    > zwłaszcza, jeśli jesteś Tym kim myslę że jesteś i tam gdzie jesteś :)
                    >
                    I wzajemnie! Bez wzgledu na to gdzie i jakiej instytucji jestes klientem :))
                    Najwazniejsze, ze .... jestesmy:)))
                    A gdzie, to tylko cenzor raczy wiedziec:)

> pozdrawiam
                    > klient

Tez zycze Samych Dobrodziejstw
                    I obysmy jeszcze troche pobyli. W dobrym towarzystwie i przy niezlych trunkach!!

M.V
                    ps To karmelkowe, to zdaje sie, zebyla ciemna piwopodobna ciecz, ktora ratowala
                    przed smiercia pustynna spragnionych wedrowcow w podrozy:))
                    Ja z koleji moge Ci sie zrewanzowac pelnym jasnym z beczki sprzedawanym onego
                    czasu na peronach dworcowych. Do konsumcji byl jednak wymagany bilet kolejowy,
                    badz peronowka:)
                    To se ne vrati:)
                    I dobrze.Tak jak i kioskz piwem przy MOSCIE kolejowym w Alejach:)
            • Gość: gazon Re: Życzenia... IP: *.czestochowa.agora.pl 03.01.07, 09:25
              Nazwa ”most” jest błędna, ale po co kruszyć o nią kopię, skoro zwyczaj każe
              mówić tak a nie inaczej? Nota bene nie tylko częstochowianie nie są w tym
              względzie precyzyjni. W Poznaniu wiadukty nad torami PKP też nazywane sa
              mostami: Most Dworcowy, Most Teatralny itd (można to sprawdzić na mapach).

Co do nazwiska użytego w nazwie: czestochowianie zapominają o swych zacnych i
              zasdłużonych obywatelach - nie ma ulicy Hantkego (tego od huty), Zawady (od
              jego nazwiska wzięła nazwę dzielnica zawady, dziś Tysiąclecie). Oto biografie
              Adolfa i Alfreda Franke, ojca i syna (Żrodło: dr Julisz Sętowski):

Adolf Gustaw Franke (1861-1923), syn młynarza z Tyńca w pow. kaliskim, inżynier
              chemik, przybył do Częstochowy w r. 1882. Był dyrektorem w farbiarni "Wilhelm
              Brass i Synowie". Należał w Radzie Miasta do komisji organizującej pomoc
              uboższej ludności. Był inicjatorem wzniesienia kościoła ewangelickiego.

Syn Alfred, lekarz. Jako student w latach 1919-1921 służył ochotniczo w Wojsku
              Polskim; brał udział w obronie Lwowa oraz wojnie polsko-bolszewickiej. Był
              dyrektorem szpitala miejskiego (dziś w tym miejscu Merkury). Patronował
              budowie "Ogniska Obrony Niepodległości", czyli hali sportowej i stadionu z
              biegu ul. Pułaskiego i 7 Kamienic. Był wiceprezesem klubu Victoria, zakladał
              Koło Sportowe "Brygada" (w 1936 r. otrzymał tytuł honorowego prezesa koła).
              Podczas kryzysu w latach 30. należał do Komitetu Społecznego Niesienia Pomocy
              Bezrobotnym. Pełnił funkcję prezesa oddziału Związku Ochotników Wojennych Armii
              Polskiej. W końcu sierpnia 1939 r. zmobiliowany. W czasie kampanii wrześniowej
              znalazł się pod Równem, gdzie kierował szpitalem wojskowym. Po zajęciu tej
              miejscowości przez sowietów wzięty do niewoli i wywieziony do Starobielska. Tam
              został zamordowany.
              Nazwa „Most Frankego” jest więc jak najbardziej uzasadniona
    • Gość: iwa Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: 212.87.241.* 30.12.06, 20:08
      Fajnie by bylo gdyby mozna umiescic na nim herb Cz-wy
      • Gość: & Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 22:30
        herb tak ale który ten z krukiem czy ten z wroną? .ale jak nadana będzie taka
        nazwa >most frankego< to nie bardzo herb cz-wy pasuje.
        • Gość: iwa Re: Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: 212.87.241.* 03.01.07, 19:43
          Oczywiscie ze z krukiem
    • Gość: pospolity Most Frankego ukazał się w pełnej okazałości IP: *.trustnet.pl 04.01.07, 00:29
      Alej co tam..zrobi sie...;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka