Dodaj do ulubionych

Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!!

IP: *.apus-net.pl 06.01.07, 15:26
Podobno chodzą po Lublincu i inkasują kompy z powodu nielegalnego
oprogramowania i zciągania filmów. Podobno załatwili już 100 komputerów.
Wchodzą i sprawdzają podpierając sie nakazem. Prawda????? Podobno mają
wkroczyć na Cz-we
Obserwuj wątek
    • Gość: ufok Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: 212.87.241.* 06.01.07, 15:28
      Tak ! Są zieloni,na głowach mają antenki,są już wszędzieeeeeee!!!!!!!!!
    • diabel_piszczalka Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! 06.01.07, 15:28
      Mówi się trudno i żyje się dalej:)
      • Gość: Janosik Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 15:37
        Ewentualnie instaluje sie Linuksa i wszystko gra ;-)
        P.S. Polecam Ubuntu :-)
        • diabel_piszczalka Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! 06.01.07, 15:44
          Dla siebie mam Debiana, do pracy Windows XP HOME.
    • Gość: mika Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.apus-net.pl 06.01.07, 16:18
      chlopie moze od tego zaczniemy ze nie moga Ci tak porpostu wejsc do
      domu!!!!!! :| No zastanow sie chwile. a po drugie to podobno tez jeżdzi czarna
      limuzyna po czestochowie i porywa takich jak ty :P

zachowujesz sie jak te baby! ploty ploty ploty!
      • Gość: hmm Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 16:39
        Co sadzicie o OPEN SUSE 10.2 ???
      • diabel_piszczalka Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! 06.01.07, 16:43
        "Zgodnie z art. 220 kodeksu postępowania karnego Policja dokonuje przeszukania
        na podstawie nakazu prokuratury lub sądu, ale w wypadkach nie cierpiących
        zwłoki, gdy nie było czasu na uzyskania nakazu policjanci mogą dokonać
        przeszukania okazując nakaz wydany przez kierownika swojej jednostki lub (jeśli
        nie było czasu na uzyskania nawet takiego nakazu) swoją legitymację policyjną. W
        takich przypadkach muszą jednak – już po dokonaniu przeszukania – zwrócić się do
        prokuratury lub sądu z wnioskiem o zatwierdzenie przeszukania."

źródło:www.poradaprawna.pl/
        • Gość: Obywatel Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 16:54
          Dokładnie tak !!!
          • diabel_piszczalka Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! 06.01.07, 17:12
            Dodam tylko, że jeżeli przeszukanie odbyło się bez nakazu, to sąd lub prokurator
            mają 7 dni na to, aby wydać postanowienie o zatwierdzające przeszukanie.
            • Gość: hg Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 15:19
              A jak nie zatwierdzą przeszukania?
              • diabel_piszczalka Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! 07.01.07, 15:36
                Wtedy przeszukanie jest niezgodne z prawem. Szczerze mówiąc nie wiem co w takiej
                sytuacji się dzieje. Moim narzędziem pracy jest komputer. Jeżeli mam umowę
                podpisaną na wykonanie pewnej pracy i gdyby mi zabrali komputer i okazałoby się,
                że bezpodstawnie, a ja nie mógłbym wykonać tej pracy w terminie, za co płacę
                karę, to wydaje mi się, że mógłbym zażądać od nich odszkodowania. Nie sądzę,
                abym taką sprawę przegrał.
                Na szczęście policja nie wchodzi do domu od tak sobie, najczęściej ma do tego
                jakieś podstawy i prawie zawsze z czymś wychodzi. Jeżeli się nie mylę, to na
                formularzu, na którym policjant wypisuje rzeczy zarekwirowane są do zaznaczenia
                dwie opcje.
                1. Zabrano podczas przeszukania
                2. Wydano dobrowolnie
                Czasami policjanci zaznaczają to drugie ( przez nieuwagę ;) ) i wtedy nie muszą
                dostarczać nakazu przeszukania.
    • Gość: Obywatel :-) Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 16:48
      Niestety, to prawda !!!! Zgodnie z obowiązujacym prawem juz od kilku miesiecy na
      tereni Śląska i prowadzona jest akcja Policji, gdzie jest sprawdzane legalne
      oprogramowanie i zabez[pieczane komputery. Juz wiele osób straciło w ten sposób
      komputer. Z tego, co wiem akcja ta ma byc prowadzona na większa skalę, teraz
      jest stosunkowo mało kontynuowana, gdyz mało jest policjantów, którzy tym
      zagadnieniem się zajmują. Jednak ma ona większy zakres niz pół roku temu.
      Wiem, to od kolegi Policjanta - sam zakupiłem orginalne oprogramowanie i nie
      ściagam juz filmów. Podobnop nawet mają jakies oprogramowanie, ktore wykrywa IP
      kompów, gdzie masowo sa ściągane pliki ( nie jestem pewien, czy to prawda ).
      Jesli chodzi o legalność wejścia do mieszkania prywatnego - to zależy to od
      okoliczności. Policjant ma prawo dokonac przeszukania po okazaniu legitymacji
      służbowej, a nastepnie w ciągu 7 dni musi to przeszukanie zatwierdzic
      Prokurator. Są to przypadki szczególne, ale możliwe do wykonania.
      • Gość: hmm Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 16:51
        Heheh wchodzi Windows Vista i Bill chce sie pozbyc Xp-kow lub poszukuje
        klientow na nowiutka Viste :) Ja w te bajki nie wierze. Pozdro
    • Gość: Magda Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: 80.51.236.* 06.01.07, 17:02
      Ja też słyszałam o tym, że są kontrole.

Mika, to może powiedz kiedy mamy obowiązek wpuścić kontrolujących do domu, za
      okazaniem jakiego dokumentu, jak musi się ona odbyć, skoro znasz zasady takiej
      kontroli negując obawy autora tematu.
      • Gość: grzdyl nie moga zabrac komputera... IP: *.prenet.pl 06.01.07, 17:10
        ... tylko nosniki danych jak dysk twardy i plyty / dyskietki !!
        • Gość: czytelnik Opisano to w magazynie CHIP 1/2007 IP: *.gre.pl 06.01.07, 17:30
          Proponuje lekture magazynu CHIP 1/2007 str. 128 Dokladnie opisano czy chodza, co
          moga i jak sie mozna bronic. I pisze ze jak cos to zabieraja tylko dysk twardy i
          podejrzane nosniki chyba ze jest problem z wymontowaniem go z kompa np. laptop.

P.S. Nie jest to zadna reklama, prasowka w Realu czy innym supermarkecie jest
          darmowa ;)
    • Gość: gosc Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.gre.pl 06.01.07, 17:34
      ta juz sa w cz-w sztukie juz zarekwirowali 1551,28 komp. a zostalo im jeszcze
      2993,28
      • Gość: Józef Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: 195.116.81.* 06.01.07, 17:40
        Ciebie bym sprawdził jako pierwszego.
        • misiakilla Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! 06.01.07, 17:51
          diabel_piszczalka napisał:

> "Zgodnie z art. 220 kodeksu postępowania karnego Policja dokonuje przeszukania
          > na podstawie nakazu prokuratury lub sądu, ale w wypadkach nie cierpiących
          > zwłoki, gdy nie było czasu na uzyskania nakazu policjanci mogą dokonać
          > przeszukania okazując nakaz wydany przez kierownika swojej jednostki lub (jeśli
          > nie było czasu na uzyskania nawet takiego nakazu) swoją legitymację policyjną.
          > W
          > takich przypadkach muszą jednak – już po dokonaniu przeszukania – z
          > wrócić się do
          > prokuratury lub sądu z wnioskiem o zatwierdzenie przeszukania."

W przeciwnym razie przeszukanie uwaza sie za bezpodstawne. Tylko pytanie - co z
          tego ze bezpodstawne? :)

CHWDP - Chowaj Windowsa Do Piwnicy :)
          • skugge Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! 07.01.07, 03:05
            wystarczy ochrona "antywirusowa" to judasz <hahaha>
            • skugge Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! 07.01.07, 03:06
              skugge napisała:

> wystarczy ochrona "antywirusowa" to judasz <hahaha>

miałobyć - "najlepsza" a nie "wystarczy" eh:P
              • Gość: spokojny Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 15:14
                A ja już sie pozbyłęm nielegalnego oprogramowanie a teraz będe miał laptopa z oryginalnym windowsem
                • Gość: m Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: 80.53.238.* 07.01.07, 15:22
                  to wszystko to kłamstwa
    • Gość: :( Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: 212.87.240.* 07.01.07, 16:51
      Dobra, to powiem wam tak:
      Nie wpuszczajcie do domów: ankieterów itp, zadadzą pytanie "czy posiada Pan/Pani
      komputer/internet", odpowiedź twierdząca: "ankieter" wyciąga legitymacje, w tym
      momencie wpuścilismy do domu policjanta z naszej woli, niepotrzebny nakaz. Jeśli
      chcą zabrać komputer to walcje w ryj, policja zabiera nośniki danych (dyski,
      płyty). Proponuje dysk na kieszeń, płyty nielegal pochowane, w razie czego dysk
      za okno (trudno się mówi) a komp uszkodzony niestety. Pozdrawiam.
      • Gość: gosc x Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.21.pl 07.01.07, 17:07
        widze ze od tych kompow sie ludziom tylko w glowach przewraca-wybaczcie ale
        tak musze stwierdzic-to co??nie dosc ze jestescie4 juz niewolnikami komputerow
        to i wlasnych mieszkan??boicie sie drzwi otworzyc drugiemu czlowiekowi w obawie
        o swoj cenny skarb-zenada,brak slow!oprocz tego przeciez jest jeszcze kontakt z
        zywym czlowiekiem a nie pozerstwo netowe!
        Ludzie,przeciez jak kros odebral by Wam komputer chociaz na jeden dzien to
        tylko moge to sobie wyobrazic jacy bylibyscie zagubieni i nieporadni
        • Gość: uczciwy Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 17:58
          no i co z tego,niecg chodza.Ja tam nie mam nic do ukrycia
      • Gość: sm Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: 212.87.240.* 07.01.07, 23:20
        Pewnie że niech chodzą, kradzież to kradzież, przynaje że dawniej ściągałem jak
        najęty gry itp, ale dobre kino jest w kinie albo na dobrym telewizorze w wersji
        dvd, a i oryginalna gra ma swoje zalety mimo ceny (teraz już nie takiej
        zaporowej jak dawniej). Boli windows, co jak co najpopularniejszy i biorąc pod
        uwagę cenę bardzo słaby. Mówcie co chcecie, linux nie jest dla każdego co mnie
        wcale nie dziwi. Pozdrawiam.
        • Gość: ciekawostka Re: Uwaga !! sprawdzają oprogramowanie !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 06:14
          Tylko czy skopiowanie to kradzież?
          Jak sobie samochód skopiujesz to Ci go nie zabiorą :)
          Liczenie strat przez wydawców to też interesują kwestia, zakładają bowiem że
          sprzedadzą ileś tam kopii, a ludzie by tego wogóle nie kupowali jakby nie mogli
          sprawdzić na piracie możliwości :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka