ktoosik 10.01.07, 09:56 czy są w Częstochowie osoby które mają jakieś pozytywne uczucia do nowego członka UE czyli Rumunii?a moze ktoś zna język rumunski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: onka Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 09:59 Ja mam pozytywne uczucia :-) Bardzo piękny kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
ktoosik Re: miłośnicy Rumunii 10.01.07, 10:03 a możesz troszke rozwinąć temat?byłaś tam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onka Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 11:54 Nie byłam ale się wybieram. Czytałam wiele relacji i wspomnień z Rumunii. Piękne góry, cudowne miasteczka, klasztory. Mili ludzie. Bezpiecznie. To tak w dużym skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
ktoosik Re: miłośnicy Rumunii 10.01.07, 14:58 strona www.top.turystyka.pl. organizują wycieczki do Rumunii i nie tylko.Są cztery trasy do wyboru i rożne terminy.szczerze mówiąc mam ochote z tego skorzystać ,tak na poczatek.moze ktos tez miałby ochotę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wczasowicz Re: miłośnicy Rumunii IP: 212.160.86.* 10.01.07, 10:40 ja bylem za komuny jak sie jezdzilo do Bulgari na wczasy. Kraj jak kraj, piekny, niektorzy ludzie bardzo mili inni to bandyci. Do tej pory pamietam jak jadac "autostrada" dostalem w szybe niedojrzala morela lub czyms takim, naszczescie szyba nie pekla. Innym razem jakies bandyta skoczyl z widlami na samochod zostawiajac piekne rysy. Zupelnie jak u nas :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: miłośnicy Rumunii IP: 212.87.241.* 10.01.07, 11:29 Ja mam bardzo pozytywne uczucia/odczucia dla tego kraju i tych ludzi. Byłem tam w zeszłym roku. Ludzie sa bardzo mili, uczynni chętni do pomocy. Młodzi znają język angielski, a i ze starszymi można się dogadać. Na drogach jest spory ruch szczególnie samochodów ciężarowych. A góry mają przecudne... Długo można to wszystko opisywać. Drogi mają lepsze niż nasze! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladi Re: miłośnicy Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 11:44 uwielbiam ten kraj, zwłaszcza góry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoltar Re: miłośnicy Rumunii IP: *.apus-net.pl 10.01.07, 12:02 Rumunia jest naprawdę w porządku!To , ze panuje tam bieda i złodziejstwo to tylko stereotypy z minionej epoki. Rozwija sie naprawdę szybko, wszędzie widać inwestycje w infrastrukturę.Dziś nie ma problemu ze znalezieniem knajpy, noclegu, czy środka transportu.Są tam wspaniałe zabytkowe miasta jak Cluj, Sighisoara, Sibiu , Brasov-bogate europejskie, piekne miasta. Ludzie mili, jest bezpiecznie, czysto. Ceny porównywalne.Aha i jeszcze jedno...Rumunia podobno spłaciła swoje zagraniczne długi, Polska ma około 140 mld euro, więc zobaczymy za 10 lat kto do kogo będzie jeździł w poszukiwaniu pracy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:21 ja też nie bylam ale to czego sie dowiedziałam o tym kraju zaskoczylo mnie.wspaniali ludzie,mam tam przyjaciołkę .oni są wyjatkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladi Re: miłośnicy Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:26 Tu macie parę fotek: www.swiatpodrozy.pl/g.php?g=136 w tym kraju można się zakochać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Do zoltara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:34 Ale ty jesteś "mądrry" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onka Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:28 Mówiąc o Rumunii nie sposób nie wspomnieć o tym co wielu osobom pierwsze kojarzy się z Rumunią a mianowicie "Rumuni", czyli ludzie nie cieszący się dobrą sławą, mieszkający również w Cz-wie. Wszyscy wiedza o kim mówię. I tu konieczne jest sprostowanie: to nie są Rumuni tylko Romowie inaczej mówiąc Cyganie. Ktoś kiedyś nazwał ich Rumunami, bo napewno część z nich przyjechała do Polski z Rumunii, i tak zostało. Tym czasem Romowie stanowią zaledwie 1,5% całości społeczeństwa Rumunii. Mieszkają również na Słowacji i na Węgrzech oraz oczywiście sa porozrzucani po całej Europie. Nie należy mylić tych dwóch nacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladi Re: miłośnicy Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:40 a tu macie prawie wszystko: www.crimea.vip.interia.pl/rumunia.html Odpowiedz Link Zgłoś
ktoosik Re: miłośnicy Rumunii 10.01.07, 13:01 słusznie podkreślilas Rumunii to nie Romowie.nie można tego mylić zrasztą nawet inaczej wyglądają,romowie moją ciemniejszą karnację. Odpowiedz Link Zgłoś
darcopolo-78 Re: miłośnicy Rumunii 10.01.07, 15:13 Tak, Rumunia to z pewnością piękny kraj, a ludzie... jak we wszystkich krajach bloku wschodniego, gdzie jeszcze nie dotarły złe "obyczaje" zachodnie, są przemili, uczynni, zawsze gotowi udzielić bezinteresownej pomocy. Mam ochote wybrać się tam wiosną, Karpaty Wschodnie, Transylwania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 15:39 a czy ktos już korzystał z usług tego biura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Kasprzyk Re: miłośnicy Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 15:47 Dzis w nocy wrocilem z suczawy w Rumunii. Wrazenia dotyczace rumunow jak najbardziej pozytywne. Przede wszystkim chodzi o to zeby NIE MYLIC RUMUNóW Z ROMAMI(CYGANAMI). Sa to naprawde mili serdeczni i goscinni ludzie i na ogol bezinteresowni. wprawdzie rejon, w ktorym bylem to bukowina a rumunia wlasciwa zaczyna sie dopiero dalej, niemniej to co tam widzialem sprawilo ze we wakacje na pewno sie tam udam ponownie, co kazedmu POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 16:17 ja też chcialabym zacząć od bukowiny.moze jakieś namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Kasprzyk Re: miłośnicy Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 02:25 co do namiarów to ciężko mi poweidzieć bo ja mieszkalem u znajomej, która tam pracuje więc się tym nie interesowałem. Ale w suczawie przy głównej ulicy jest dom polski więc na pewno udzielą Ci tam informacji na temat noclegów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoosik Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 18:06 A więc do Rumunii! Odpowiedz Link Zgłoś