Dodaj do ulubionych

miłośnicy Rumunii

10.01.07, 09:56
czy są w Częstochowie osoby które mają jakieś pozytywne uczucia do nowego
członka UE czyli Rumunii?a moze ktoś zna język rumunski?
Obserwuj wątek
    • Gość: onka Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 09:59
      Ja mam pozytywne uczucia :-) Bardzo piękny kraj!
      • ktoosik Re: miłośnicy Rumunii 10.01.07, 10:03
        a możesz troszke rozwinąć temat?byłaś tam?
        • Gość: onka Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 11:54
          Nie byłam ale się wybieram. Czytałam wiele relacji i wspomnień z Rumunii.
          Piękne góry, cudowne miasteczka, klasztory. Mili ludzie. Bezpiecznie.
          To tak w dużym skrócie.
          • ktoosik Re: miłośnicy Rumunii 10.01.07, 14:58
            strona www.top.turystyka.pl. organizują wycieczki do Rumunii i nie tylko.Są
            cztery trasy do wyboru i rożne terminy.szczerze mówiąc mam ochote z tego
            skorzystać ,tak na poczatek.moze ktos tez miałby ochotę?
    • Gość: wczasowicz Re: miłośnicy Rumunii IP: 212.160.86.* 10.01.07, 10:40
      ja bylem za komuny jak sie jezdzilo do Bulgari na wczasy. Kraj jak kraj, piekny,
      niektorzy ludzie bardzo mili inni to bandyci. Do tej pory pamietam jak jadac
      "autostrada" dostalem w szybe niedojrzala morela lub czyms takim, naszczescie
      szyba nie pekla. Innym razem jakies bandyta skoczyl z widlami na samochod
      zostawiajac piekne rysy. Zupelnie jak u nas :)
    • Gość: Marek Re: miłośnicy Rumunii IP: 212.87.241.* 10.01.07, 11:29
      Ja mam bardzo pozytywne uczucia/odczucia dla tego kraju i tych ludzi. Byłem tam
      w zeszłym roku. Ludzie sa bardzo mili, uczynni chętni do pomocy. Młodzi znają
      język angielski, a i ze starszymi można się dogadać. Na drogach jest spory ruch
      szczególnie samochodów ciężarowych. A góry mają przecudne... Długo można to
      wszystko opisywać. Drogi mają lepsze niż nasze!
      Pozdrawiam
      • Gość: vladi Re: miłośnicy Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 11:44
        uwielbiam ten kraj, zwłaszcza góry...
    • Gość: zoltar Re: miłośnicy Rumunii IP: *.apus-net.pl 10.01.07, 12:02
      Rumunia jest naprawdę w porządku!To , ze panuje tam bieda i złodziejstwo to
      tylko stereotypy z minionej epoki. Rozwija sie naprawdę szybko, wszędzie widać
      inwestycje w infrastrukturę.Dziś nie ma problemu ze znalezieniem knajpy,
      noclegu, czy środka transportu.Są tam wspaniałe zabytkowe miasta jak Cluj,
      Sighisoara, Sibiu , Brasov-bogate europejskie, piekne miasta. Ludzie mili, jest
      bezpiecznie, czysto. Ceny porównywalne.Aha i jeszcze jedno...Rumunia podobno
      spłaciła swoje zagraniczne długi, Polska ma około 140 mld euro, więc zobaczymy
      za 10 lat kto do kogo będzie jeździł w poszukiwaniu pracy:-)
      • Gość: gość Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:21
        ja też nie bylam ale to czego sie dowiedziałam o tym kraju zaskoczylo
        mnie.wspaniali ludzie,mam tam przyjaciołkę .oni są wyjatkowi.
        • Gość: vladi Re: miłośnicy Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:26
          Tu macie parę fotek:

www.swiatpodrozy.pl/g.php?g=136
          w tym kraju można się zakochać...
      • Gość: Gość Do zoltara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:34
        Ale ty jesteś "mądrry"
    • Gość: onka Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:28
      Mówiąc o Rumunii nie sposób nie wspomnieć o tym co wielu osobom pierwsze
      kojarzy się z Rumunią a mianowicie "Rumuni", czyli ludzie nie cieszący się
      dobrą sławą, mieszkający również w Cz-wie. Wszyscy wiedza o kim mówię.
      I tu konieczne jest sprostowanie: to nie są Rumuni tylko Romowie inaczej mówiąc
      Cyganie. Ktoś kiedyś nazwał ich Rumunami, bo napewno część z nich przyjechała
      do Polski z Rumunii, i tak zostało. Tym czasem Romowie stanowią zaledwie 1,5%
      całości społeczeństwa Rumunii. Mieszkają również na Słowacji i na Węgrzech oraz
      oczywiście sa porozrzucani po całej Europie.
      Nie należy mylić tych dwóch nacji.
    • Gość: vladi Re: miłośnicy Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:40
      a tu macie prawie wszystko:

www.crimea.vip.interia.pl/rumunia.html
      • ktoosik Re: miłośnicy Rumunii 10.01.07, 13:01
        słusznie podkreślilas Rumunii to nie Romowie.nie można tego mylić zrasztą nawet
        inaczej wyglądają,romowie moją ciemniejszą karnację.
    • darcopolo-78 Re: miłośnicy Rumunii 10.01.07, 15:13
      Tak, Rumunia to z pewnością piękny kraj, a ludzie... jak we wszystkich krajach
      bloku wschodniego, gdzie jeszcze nie dotarły złe "obyczaje" zachodnie, są
      przemili, uczynni, zawsze gotowi udzielić bezinteresownej pomocy. Mam ochote
      wybrać się tam wiosną, Karpaty Wschodnie, Transylwania...
      • Gość: gość Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 15:39
        a czy ktos już korzystał z usług tego biura?
        • Gość: Krzysiek Kasprzyk Re: miłośnicy Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 15:47
          Dzis w nocy wrocilem z suczawy w Rumunii. Wrazenia dotyczace rumunow jak
          najbardziej pozytywne. Przede wszystkim chodzi o to zeby NIE MYLIC RUMUNóW Z
          ROMAMI(CYGANAMI). Sa to naprawde mili serdeczni i goscinni ludzie i na ogol
          bezinteresowni. wprawdzie rejon, w ktorym bylem to bukowina a rumunia wlasciwa
          zaczyna sie dopiero dalej, niemniej to co tam widzialem sprawilo ze we wakacje
          na pewno sie tam udam ponownie, co kazedmu POLECAM
          • Gość: gość Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 16:17
            ja też chcialabym zacząć od bukowiny.moze jakieś namiary.
            • Gość: Krzysiek Kasprzyk Re: miłośnicy Rumunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 02:25
              co do namiarów to ciężko mi poweidzieć bo ja mieszkalem u znajomej, która tam
              pracuje więc się tym nie interesowałem. Ale w suczawie przy głównej ulicy jest
              dom polski więc na pewno udzielą Ci tam informacji na temat noclegów
              • Gość: ktoosik Re: miłośnicy Rumunii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 18:06
                A więc do Rumunii!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka