Gość: moherowy beret IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 11:48 Jaki macie do nich stosunek?Może sami jesteście Żydami?Przecież to niemożliwe, by w Częstochowie wyginęli wszyscy Żydzi.Co wiecie o kulturze żydowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anty Re: Żydzi IP: 212.160.86.* 10.01.07, 11:51 a w czym ci oni przeszkadzaja LPR'owcu i Wszechpolaku ?! Jezeli urodzil sie w Polsce to nie Żyd tylko Polak antysemito jeden !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 11:57 anty, to widać żyd, bo zieje nienawiścią...przecież moherowy nie napisał nic złego o żydach...a o księżach to można bezkarnie wypisywać głupoty?..wiemy, kto to robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Żydzi IP: 212.160.86.* 10.01.07, 11:59 Widac Polaku kto tu sieje nienawiscia, kto wyzywa od Żydow, kto pisze ze wiadomo kto psioczy na ksiezy. I kto tu sieje nienawiscia ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kristor1 Re: Żydzi 10.01.07, 12:04 Czy uważasz, że mazwanie żyda, żydem to wyzwisko? Dzięki takim wypowiedziom właśnie rośnie antysemityzm w Polsce.Mam znajomego żyda i w niczym mi to nie przeszkadza.Ale jako nacja mnie drażnią. W demokracji mam pełne prawo wyrazić swoją opinię i nie jest sianie nienawiści tylko moje zdanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzuchaty Re: Żydzi IP: *.apus-net.pl 10.01.07, 12:05 anty, puknij się w głowę...przecież moherowy tylko zbiera informacje, moze pisze pracę magisterską , a może interesuje się tą kulturą, a ty na niego huzia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warren Re: Żydzi IP: *.prio138.trustnet.pl 10.01.07, 12:11 nie bij żyda,żyd się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyanty Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:23 Przecież żydzi sami oddzielali się od nacji polskiej, mówiąc "wasze! ulice, nasze!kamienice"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anzelm Re: Żydzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 17:15 I dlatego nie mozna pozwolic aby to powiedzenie stało się w Częstochowie faktem, gdyz wtedy Częstochowe (a raczej Częstochowian) czekają ciężkie chwile... Wszyscy pamietamy, gdy pan Krauze odkupował od Zyda dom , w ktorym mieszkał Karol Wijtyła... skoro Żydzi mowili o Janie Pawle II że jest ich przyjacielem to czemu nie przekazali tego domku za free Wadowicom?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mosze Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 18:32 Anzelm masz ty auto? Anzelm masz ty przyjaciela? To Anzelm czemu nie powiesz przyjacielowi: "Przyjacielu mój ja ci daruje to auto, ty sobie jeździj a ja będę sobie chodził pieszo..." Oj Anzelm twoja kiepełe nie polska nia żydowska tylko durna. Szalom albo sal-am allhej-kum Anzelm zdorowia i good luck Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anzelm Re: Żydzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:07 Dlaczego ziejesz nienawiscią?? Wiesz co to tolerancja? Chyba nie, to zapraszam do encyklopedii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mosze Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:48 nie zieje zadna nienawiscia tylko kpię z twoich pomysłów, a że ty nie rozumiesz... "Anzelm ty sobie lustro kup, ty sie uśmiechaj w to lustro i ty sobie mów:dobry człowiek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielone brygady Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 15:55 dlaczego tak intensywnie odbudowuje się tereny za "Puchatkiem"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mosze Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 18:32 bo to centrum miasta wieśniaczku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatełłe Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:53 Hava Nagila! Shalom Alaychem! Szebes sie skonczyl! Gewałt! a ja dzis nie bylem w synagoge :( ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy131 Re: Żydzi IP: 89.174.23.* 11.01.07, 10:28 Najlepiej wyszydzić, upodlić to po trochu staje się naszą specjalnością. W narodzie ważna jest kultura , religia. Z informacji jakie posiadam wszędzie znajdują się" czarne owce." nie mniej jednak głowę do handlu to mają, jaki by to nie był. A skoro mamona rządzi światem to ....W naszym mieście społeczność ta liczyła i liczy ładny tzw. odsetek.powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
marcelmilau Re: Żydzi 11.01.07, 10:51 Gość portalu: moherowy beret napisał(a): > Jaki macie do nich stosunek?Może sami jesteście Żydami?Przecież to niemożliwe, > by w Częstochowie wyginęli wszyscy Żydzi.Co wiecie o kulturze żydowskiej? - stosunek ? jakoś nigdy żyd mi krzywdy nie zrobił - nie jestem - pewnie są w Czewie ale podejrzewam ,że nie obnoszą się z tym z uwagi na ogólną atmosferę wogół Żydów - co wiemy o kulturze żydowskiej ? szczerze mówiąc niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Żydzi IP: 80.54.169.* 11.01.07, 11:10 dla mnie jak i pewnie woelu z Was, Zyd jest takim samym czlowiekiem, jak kazdy z nas osobno. No wlasnie nie moge nic zlego powiedziec o Żydach, poniewaz mi krzywdy zaden nie zrobil, a gdyby nawet tak bylo, to bym nie wyzywala "Żydzi sa tacy i owacy", bo ta krzywde wyrzadzil by mi czlowiek, tak ja ja czy Wy, czy jak jakis koles z osiedla wpiep.rzy mi na ulicy, jest powiedzmy cchrzescijaninem, mam w tym momencie pietnowac ich wszystkich??O kulturze Żydowskiej wiem bardzo malo, w sumie nigdy sie nie zaglebialam w nia. Poznalam keidys kolesia, ktory czul jakis dziwny obowiazek, ze gdyby nasza znajomosc miala trwac dalej, musi mi powiedziec, ze jest Żydem, abym pozniej nie miala pretensji. Zrobilo mi sie przykro. Dla mnie byl spoko kolesiem, z ktorym moglam wyjsc i pogadac i nie mialo dla mnie znaczenia czy jest Żydem czy nie. Czlowike jest czlowiekiem. Kazdy inny, wszyscy rowni, a to jak oni pozniej zyja, co przedstawiaja swoim wizerunkiem, to juz ich indywidualne zachowania i wtedy mozna kogos osadzac,za to, co sam robi, z wlasnego wyboru, a nie za to, kim sie urodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Żydzi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.01.07, 11:22 Litosci,ludzie.Trzeba rozgraniczyc krytyke polityki Izraela od krytyki Zydow.Dlatego pokreslam,zanim ktos zacznie wieszac psy na LPR,MW, to niech najpierw zapozna sie ze szczegolami.Ja osobiscie szanuje Zydow,Cyganow,Niemcow,Murzynow,Rosjan,bo to kazdy czlowiek jak my.Ale krytykuje polityke Izraela i Zydow pracujacych w UB,krytukuje polityke Putina i FSB i nieudaczna polityke panstw afrykanskich,ktore "wyzwolone" od bialych, nie potrafia dac sobie rady,prowadzac ten kontynent do zaglady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Żydzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:28 krysmas.pyta.speszal.patrz.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdsds Re: Żydzi IP: 80.54.169.* 11.01.07, 12:52 zaje.biste, widac, ze kolesie robili sobie jaja z ludzi i chcieli ich sprowokowac aby wyzywali na Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Żydzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:15 no proste. zresztą wyraźnie mówią na swojej stronie, że nie są antysemitami. mają dystans po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 09:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stauffenberg Re: Żydzi IP: *.21.pl 26.01.07, 11:24 Wiekszość starszego pokolenia pamiętającego czasy 2 wojny ś. nie nawidzi żydów aż do tej chwili i maja racje. Ostatnio czytałem artykuł w "wysokich obcasach" gazety wyborczej o żydoskich kurewkach pochodzenia polskiego ktore byly sprzedawane przez swoje rodziny w Polsce i wyworzone do Brazylii był to kolejny przykład co żyd może zrobic dla pieniedzy nawet sprzedawali własne 7/13 letnie dzieci. kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/0,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Żydzi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.01.07, 11:39 Ja dowiedzialem sie niedawno,ze Stefan Michnik(brat Adama) pracowal w UB.Pozniej wyjechal do Szwecji i pracowal w Wolnej Europie. Jesli to prawda to pytam sie? Jak byly pracownik Ub albo Gestapo dostaje greend card w Szwecji? Jak tam bylo c.v. w Wolnej.To co oni przeoczyli, ze on byl w tajnej komunistycznej policji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gó.. oni mnie Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 11:41 obchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 12:12 widzę, że tu nawet kawału nie można wpisać, bo cenzura czuwa...czemu nie usuwa się postów oczerniających księży? a kto mordował polską inteligencję po 1945r. na łódzkiej strzelnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Żydzi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.01.07, 12:23 Ostatnio jest bardzo trendy oczerniac Kosciol i ksiezy. Natomiast na zydokomune nie mozna nic pisac,bo od razu jest sie niszczonym.Np jak wspanialy pisarz Waldemar Lysiak.Albo jak krytykowano profesora Nowaka i Michalowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 12:29 tym bardziej na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoł Re: Żydzi IP: 80.54.172.* 26.01.07, 22:22 to po co tu piszecie jest multum for o waszym poziomie gdzie możecie te steki bzdur o "żydokomunie " wciskać innym pół główką nikt was tu nie trzyma . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 12:36 "Zawsze mam poczucie pewnej nieklarowności własnego statusu. Statusu Polaka pochodzenia żydowskiego, a nie Żyda polskiego. Wszelako takiego Polaka, który bardzo chce być Żydem dla antysemitów i który zawsze antysemitom w twarz mówi "ja jestem Żydem". To jest taki szczególny rodzaj Polaka." Michnik usprawiedliwia mordy swego brata Stefcia na patriotach polskich jego naiwnością...Ilu prawdziwych Polaków zostało zamordowanych przez niego, jemu podobnych i zbirów Moczara? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Żydzi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.01.07, 12:44 Michnik usprawiedliwia mordy swego brata Stefcia na patriotach polskich jego > naiwnością...Ilu prawdziwych Polaków zostało zamordowanych przez niego, jemu > podobnych i zbirów Moczara? Jesli tak robi,to jest wyjatkowo niesprawiedliwy. Dlaczego nie sa POlsce wydani,zeby ich ukarac, Morel, Brus-Grudzinska, Stefan Michnik Bardzo mnie zastanawia, dlaczego Anglia i Szwecja nie wydadza Michnika i Grudzinskiej. Bo ze Izrael tego nie zrobi z Morelem, to mnie nie dziwi. Slyszalem,ze tam mieszka bardzo duzo stalinowskich oprawcow z calej Europy bylych panstw komunistycznych.Podobno Izrael na to wogole nie patrzy´,ze maja oni taka przeszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 13:48 opluwać Polaków jest cacy, spróbuj coś powiedzieć na żyda, nawet w żartach, od razu oskarżą cie o antysemityzm... Mało kto wie, przez kogo byli najgorliwiej katowani Polacy po II wojnie światowej. A o Jedwabne jak krzyczą...żeby cały świat wiedział, jak to Polacy mordowali żydów... Już nawet mówi się o polskich obozach koncentracyjnych i o tym, ze Polacy nie ukrywali żydów podczas wojny, tylko brali od nich pieniądze i donosili, gdzie mieszczą się ich kryjówki...Taka wdzięczność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Żydzi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.01.07, 14:05 Broni sie Izraela, homoniewiadomo, i wszelkie inne dziwactwa to jest ok. Jest sie z rodziny katolickiej,wychowanym w szacunku do kraju, rodziny i kobiet to jest sie od razu faszysta. > Już nawet mówi się o polskich obozach koncentracyjnych i o tym, ze Polacy nie > ukrywali żydów podczas wojny, tylko brali od nich pieniądze i donosili, gdzie > mieszczą się ich kryjówki...Taka wdzięczność... Od roku pracuje glownie w Niemczech i mieszkam tutaj.Ogladam tv,duzo czytam bo chce miec atuty przy powrocie do Czewy.Uwierz mi te filmy i programy ktrore ja ogladalem to rece opadaja. Mowi sie o Niemcach jak to byli tacy co pomagali, o Francuzach i ludziach Beneluxu. A jesli slyszysz Polska i Polak, to dolownie 1 do 10ciu jest cos dobrego.99% to narzekanie i wlasnie od jakiegos czasu "polskie obozy koncentracyjne".Jest tutaj np renomowany krytyk litetracki Ray-Ranicki.Zyd,ktory oficjalnie przyznaje sie ze byl w UB. Rok temu jezdzilem troche po Szwecji-tez prasa pisala o polskich obozach koncentracyjnych i ze administracja polska nie miala nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amelia Re: Żydzi IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.01.07, 11:37 Witaj Dziadku, masz rację nie można cały czas pisać, Żydzi tacy cacy i w ogóle. Przy pisaniu pracy kontaktowałam się z przedstawicielem Gminy Żydowskiej w Monachium dr Samuelem Snopowiczem, mieszkającym kiedyś w Polsce. On akurat otrzymał ogromną pomoc ze strony polskich ,, chłopów'', którym zawdzięcza życie. Wiem, że byli i tacy Żydzi, którzy działali na niekorzyść narodu Polskiego. Ale należy postawić sobie pytanie- czy robili to tylko Żydzi???Wielu Polaków donosiło na ,, swoich'' za co otrzymywali jakieś profity. Dobrym przykładem jest więzienie w Kielcach przy ul. Zamkowej. Dlaczego państwo nie ma pieniędzy , żeby opiekować się miejscem zbrodni, gdzie ginęli Polacy?? Gdzie mordowani byli niewinni ludzie, na których donosili nawet sąsiedzi!!!Dlaczego akta , które są w posiadaniu więzienia nie zostały pokazane społeczeństwu...z prostej przyczyny - żyją jeszcze mordercy, kaci i oprawcy Polaków. Po co denerwować opinię społeczną faktami jakie miały miejsce po 1956 roku???A może do 1956????Odpowiedź jest w aktach. Jak powiedziała mi córka jednego z zamordowanych tam mężczyzn- obecnie opiekuje się , sprząta za darmo udostępnioną część więzienia nie ma przesłanek aby państwo ujawniło te akta. Popatrzeć można na cele, na ścianę straceń , tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młynarz Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 22:10 Dziś żydzi mają szabas w Lelowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Żydzi IP: *.vf.shawcable.net 27.01.07, 06:54 Zajrzalem tu przez przypadek i usmialem sie calkiem niezle. Wy [chyba prawdziwni POLACY] nie umiecie zyc bez Zyda i zyda. A najciekawsze, ze jestescie leniwi i czytac wam sie nie chce, bo juz od kilkudziesieciu lat wiadomo ze w ub byli komunistyczni funkcjonariusze pochodzenia zydowskiego, ze przyrodni brat Michnika byl w skladzie sadzacym, ktory wydal wyrok smierci na antykomuniscie, ze ich ojciec byl w KPP itd... Dosc spora lista ich byla.... Tylko leniwi i ostatnie nieuki o tym nie wiedza. To jedna jednak strona zwiazana z Zydami w Polsce. Jakos nikt z was nie zajaknie sie, ze w Polsce i w cz-wie tez oprocz Zydow komunistow, pewnie i ubekow byli inzynierowie, lekarze, urzednicy, szewcy, krawcy, dekarze czy blacharze. Tacy sami jak wy. Jak wam zechce sie wziac do reki Przewodnik po cm Kule, to i tam znajdziecie wpisy o zolnierzach AK i in, walczacych z niemcami ikomunistami pochodzenia zydowskiego. W armii Andersa walczylo do konca sporo zolnierzy, a pod Monte Cassino lezy ich tez sporo. Czka sie wam Jedwabnem? A przeciez tam to nie CHinczycy, Hindusi, czy Nigeryjczycy ilus wspolobywateli zamkneli w stodole, podobnie jak w Kielcach i omal nie w Czestochowie, bo chetni byli... To w Cz-wie Polak ukrywanego wlasciciela hotelu "Maly" zatlukl, zeby przejac hotel i za to dostal wyrok po wojnie. Mala Zydowke przechowywana w domu, gdzie dzis kosciol na Srebrnej z polska rodzina jakis gorliwy sasiad przeskarzyl i po wizycie zandarmow nikt ich juz zywych nie zobaczyl....itd Proponuje zachowac proporcje w poniewieraniu Zydami z jednego powodu. Wieszajac psy na Zydach odwraca sie uwage od narodowo polskiej swoloczy, ktora komunizm w Polsce z calym oddaniem bolszewikom umacniala i wprowadzala. Bez ich pomocnictwa i wspolsprawstwa oprawcy z MBP i UB nie zrobiliby nic, albo przynajmniej znacznie mniej. Na obsadzenie wszystkich posad od dolu do gory przez Zydow w MBP i MSW nie starczyloby by ich nawet gdyby ich importowac z sasiednich demoludow:))) Dobrze tez pamietac, ze nie ma spoleczenstw i narodow idealnych. Szuje i swolocz sa wszedzie i znacznie lepiej widoczni niz ci porzadni. Ci co mordowali w stanie wojennym, w Grudniu 70 w 56 to byli "czysci rasowo" Polacy. Jaruzelski wysylajacy ich :do boju" tez na Koreanczyka nie wyglada:))) Oczywiscie mozna leciec w stylu Bubla i ulubionego przez drivera Lysiaka, ale wtedy dyskusja sprowadza sie do rynsztoka. Pisalem kiedys driverowi, ze Zydzi doskonale posluguja sie jezykiem polskim nawet po wielu latach pobytu poza Polska i czytaja to co pojawia sie w polskiej prasie i na forach, a potem wala po "polish death camps", bo wiedza, ze to nas boli, a sprostowan nie drukuja, albo jesli juz to prawie niewidoczne... Lepiej szukac pozytywow we wspolnej historii, a nie wywalac brudy o ktorych powinno sie wiedziec, ale niekoniecznie co piec minut nimi zonglowac bez widocznego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amelia Re: Żydzi IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.01.07, 08:38 Witam, jeśli o mnie chodzi to jestem zafascynowana tą kulturą. Jestem historykiem i mój temat pracy magisterskiej dotyczył Żydów mieszkających w powiecie Kłobuckim a dokładniej w mieście i gminie Krzepice. Będąc w zeszłym roku w Paryżu chodziłam na festiwale ich kultury, do ich Świątyń a wszystko po to aby ich lepiej poznać. Żydzi to najstarsza kultura świata a co za tym idzie jedna z najmądrzejszych. Jedyny naród tak naprawdę nie posiadający państwa-niegdyś Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 13:15 "...te steki bzdur o "żydokomunie " wciskać innym pół główką"- widać, że z ciebie człek kształcony w mowie i w piśmie! Ile żydowskich zbrodni kryje łódzka (i nie tylko) strzelnica, to się wie od dawna...A co robił Polakom pan Morel i Michnik?Tylko jakoś tak cicho o tym... Czemu tak krzyczycie o Jedwabnem, zaś kobieta wywożąca żydowskie dzieci z getta, przebrana za pielęgniarkę, do tej pory pozostawała światu nieznana!Czemu nie mówi się o żydowskim obozie w Jaworznie? Polacy mordowali i denuncjowali żydów, potem wykorzystywali do brudnej roboty, by ostatecznie posłać ich na Madagaskar. Polacy też od lat mordują bezlitśnie Palestyńczyków.Aj,waj!Jacy ci żydzi biedni i skrzywdzeni przez historię... Ciekawe skąd teraz w Polsce tyle żydów?Nie boją się, że to się może powtórzyć?A może ta cała emigracja to blef? Do Amelii, skoro tak bardzo fascynuje cię kultura tego narodu, to zainteresuj się sylwetką Salomona Morela albo tym, co wyprawiała żydokomuna z Polakami po 45roku. Ponoć w "polskich" obozach koncentracyjnych największą gorliwością wykazywali się żydowscy kapo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moherowy beret Re: Żydzi IP: 212.87.241.* 27.01.07, 13:49 Uprzejmie informuję wszystkich forumowiczów że " moherowy beret" będący autorem tego wątku i ja ,robiący sobie czasem żarty pod tym nickiem to dwie różne osoby.Osobiście nie jestem ani wrogiem ani szczególnym ich przyjacielem ,tak jak wobec innych nacji.Nigdy też nie wypowiadałem się na takie tematy bo tego typu dyskusje mnie nie interesują.Nie chcę jednak być identyfikowany z osobą która przypadkiem czy też celowo posłużyła się takim samym nickiem jakiego czasami używałem ja.Używałem-bo już nie będę używał,to przestało być zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 15:08 o2.pl podaje: Katowicki oddział IPN oskarżył byłego funkcjonariusza UB kpt.Józefa Gawerskiego (poprzednie jego nazwiska to Bik oraz Bukar) o znęcanie się nad więźniami niepodległościowych organizacji - pisze "Nasz Dziennik". dalej » Według niego, przebywający obecnie w Szwecji ubek nie tylko nie przyznaje się do torturowania i brutalnego bicia przesłuchiwanych więźniów, zarzucając prokuraturze działania antysemickie, ale wystąpił nawet do polskiego sądu o podwyższenie swojej emerytury. Były fukcjonariusz UB podczas przedstawienia zarzutów i przesłuchania przez stronę szwedzką (na zasadzie pomocy prawnej), nie przyznał się do winy. Zaprzeczył, że prowadził jakiekolwiek czynności śledcze, a nawet temu, iż był naczelnikiem wydziału śledczego, choć niezbicie potwierdzają to dokumenty z tamtego okresu. Oskarżonemu grozi do 3 lat pozbawienia wolności - informuje "Nasz Dziennik". (PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Żydzi? IP: *.st.vc.shawcable.net 28.01.07, 03:22 www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=96&ShowArticleId=29502 W Lodzi zrobiono liste uboli na pokaz. Tak na moj gust, to widac tam same jewrejskie nazwiska:)))) Musialy cholery pozmieniac na slowianskie. Cos mi sie zdaje, ze tych ze zdjec w Dzienniku, to Izrael na obywateli by nie przyjal:)) Co wcale nie znaczy, ze o ubekach innego pochodzenia niz narodowe polskie nalezy zapominac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Żydzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 16:37 1. Czy publikacja zdjec i danych osobowych tych ludzi nie łamie ustawy o ochronie danych osobowych?? 2. Czy istnieje jakiś kraj (oprocz Polski), ktory podaje do opinii publicznej dane osobowe ludzi ze spec-sluzb?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Żydzi? IP: *.vf.shawcable.net 28.01.07, 19:19 Gość portalu: Janosik napisał(a): > 1. Czy publikacja zdjec i danych osobowych tych ludzi nie łamie ustawy o > ochronie danych osobowych?? ustawy zapewne nie lamie, ale zapewne niedlugo przekonamy sie o tym. W moim skromnym przekonaniu ten wykaz, to lista postaci historycznych z pewnego parszywego etapu w historii kraju i miasta Lodzi. Inna sprawa, ze szubrawcow i bandytow w mundurach zbrodniczych formacji. Ale kto powiedzial, ze narod nie ma prawa znac mrocznych postaci ze swej hitorii. > 2. Czy istnieje jakiś kraj (oprocz Polski), ktory podaje do opinii publicznej > dane osobowe ludzi ze spec-sluzb?? Nie sadze, w kazdym razie ja o takim nie slyszalem. Mowimy oczywiscie o aktualnych "goscinnych wystepach" Maciarewicza w konkurencji WSI, ale to juz inna polka. I inne czasy. Kto bowiem powiedzial, ze NAROD [europejski] nie moze miec takiego kaprysu i wybrac sobie na rzadzacyh stado niepelnosprawnych na umysle. Wszak vox populi -vox dei:)))) Tych specjalistow NIKT Narodowi Polskiemu nie narzucal. NAROD sam wybral:))) I MA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: Żydzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 20:02 "ustawy zapewne nie lamie, ale zapewne niedlugo przekonamy sie o tym." No, czyli do konca nie wiadomo czy lamie czy nie :-), chyba jednak bez zgody samych zainteresowanych nie mozna upubliczniac ich wizerunku! "W moim skromnym przekonaniu ten wykaz, to lista postaci historycznych z pewnego parszywego etapu w historii kraju i miasta Lodzi." Nie ulega watpliwosci ze Ci ludzie tworzyli historie; tak na dobrą sprawe kazdy z nas tworzy historie Polski... "Inna sprawa, ze szubrawcow i bandytow w mundurach zbrodniczych formacji." Raczej trudno nazwac MO formacją zbrodniczą... pracowali tam rowniez dobrzy ludzie, ktorzy zwalczali przestepczosc...ogolnie robili to co mieli robic milicjanci... byli pewnie i tacy co raczej nie przynosili chluby MO... "Ale kto powiedzial, ze narod nie ma prawa znac mrocznych postaci ze swej hitorii." Na pewno nie ja ;-) "Kto bowiem powiedzial, ze NAROD [europejski] nie moze miec takiego kaprysu i wybrac sobie na rzadzacyh stado niepelnosprawnych na umysle. Wszak vox populi -vox dei:)))) Tych specjalistow NIKT Narodowi Polskiemu nie narzucal. NAROD sam wybral:))) I MA." takie sa uroki "wspanialego" ustroju demokratycznego... :-)) Przez tą demokrację Polacy cierpią od 89 roku... A co do tych sb-kow to daliby juzim spojok...to sa juz ludzie w podeszlym wieku, Bog ich osądzi sprawiedliwie (jak kazdego z nas...)... bierzmy przyklad z Jana Pawla II... On potrafił wybaczyc Alemu... i nie zrobil to na pokaz tylko bo to by wskazac nam droge jak mamy zyc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Żydzi? IP: *.vf.shawcable.net 28.01.07, 19:19 Gość portalu: Janosik napisał(a): > 1. Czy publikacja zdjec i danych osobowych tych ludzi nie łamie ustawy o > ochronie danych osobowych?? ustawy zapewne nie lamie, ale zapewne niedlugo przekonamy sie o tym. W moim skromnym przekonaniu ten wykaz, to lista postaci historycznych z pewnego parszywego etapu w historii kraju i miasta Lodzi. Inna sprawa, ze szubrawcow i bandytow w mundurach zbrodniczych formacji. Ale kto powiedzial, ze narod nie ma prawa znac mrocznych postaci ze swej hitorii. > 2. Czy istnieje jakiś kraj (oprocz Polski), ktory podaje do opinii publicznej > dane osobowe ludzi ze spec-sluzb?? Nie sadze, w kazdym razie ja o takim nie slyszalem. Mowimy oczywiscie o aktualnych "goscinnych wystepach" Maciarewicza w konkurencji WSI, ale to juz inna polka. I inne czasy. Kto bowiem powiedzial, ze NAROD [europejski] nie moze miec takiego kaprysu i wybrac sobie na rzadzacyh stado niepelnosprawnych na umysle. Wszak vox populi -vox dei:)))) Tych specjalistow NIKT Narodowi Polskiemu nie narzucal. NAROD sam wybral:))) I MA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Żydzi? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.07, 13:57 Gość portalu: Janosik napisał(a): > 1. Czy publikacja zdjec i danych osobowych tych ludzi nie łamie ustawy o > ochronie danych osobowych?? W tym wypadku nie.Nie zapominaj, ze mamy tutaj do czynienia z wyjatkowymi bestiami. A zreszta co sie przejmujesz. Nie sie gigusie teraz wsydza.Maja za co. > 2. Czy istnieje jakiś kraj (oprocz Polski), ktory podaje do opinii publicznej > dane osobowe ludzi ze spec-sluzb?? No jasne. Nie zasz motta " Umarl krol, niech zyje krol". Normalne normalna kolejnosc. Nowe ekipy rozliczja sie ze starymi. Ja uwazam, ze trzeba ujawniac dane osobowe i opisywac jak najwiecej o ludziach z GESTAPO,UB,ORMA,SS,ítd. A co chcialbys bronic ludzi rezimu? Gdzies napisalem,ze oslabiaja mnie Twoje posty.Przepraszam. Moim zdaniem wykazujesz brak elemnternaj wiedzy historyczno spolecznej. Pewnie na lekcjach WOS-u spales.Widzisz.Trzeba bylo uwazac. A tak na serio.Przeciez masz teraz tyle mediow, w ktorym duzo sie dowiesz.Zadaj sobuie troszke trudu- odwiedz homepages znanych periodykow historycznych, patriotycznych itd.Polecam takze ksazki i felietowny Lysiaka,Woloszanskiego (Apfelwand-ale polski patriota,wychowany po katolicku i antykomunista.Od jakiegos czasu niszczony przez Salon za jego peany dla Korpusu Polskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Żydzi? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.07, 13:39 Gość portalu: Wlodek napisał(a): > www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=96&ShowArticleId=29502 > W Lodzi zrobiono liste uboli na pokaz. ciekawy link.Brdzo dobrze karac ich chociaz moralnie. > Musialy cholery pozmieniac na slowianskie. Bardzo bys sie zdziwil Wlodek. Moj wujek na przyklad m acala liste tych zmienionych nazwisk(on nie jest zadnym antysemita, tylko historia wspolczesna to mojego wujka hobby).To zarzadzil Stalin zmiane nazwisk,zeby ludnoasci polskiej nie denerwowac. Pozwol kilka - nie pamietam dokladnie.Wujek mowil,ze Rosiewicz i Drozda sa spoko i ´w porzo, ale nazwisko kazali im zmienic NKWD Borowski(Bormann),Rosiewicz(Rossbaum),Drozda(Vogelbaum),Kiszczak(Spiegelberg) > Cos mi sie zdaje, ze tych ze zdjec w Dzienniku, to Izrael na obywateli by nie > przyjal:)) Mysle, ze jestes niezorientowany w tym temacie.Podobno Izrael przydziela latwo greend card dla Zydow i Niezydow(tutaj im to nie stanowi) Jestem pewny,ze bylym Ubekom tez. Wiedziales, ze Izrael przy przyznawaniu green card nie patrzy czy byl ktos w stalinowskiej UB albo nazistowskiej policji zydowskiej? Mysle, ze to dla Ciebie novum? > Co wcale nie znaczy, ze o ubekach innego pochodzenia niz narodowe polskie > nalezy zapominac. No wlasnie o to chodzi Uwazam,ze Szwecji i Izraelowi nalezy sie miedzynarodowa reprymenda, incl. - restrykcje, za powierzchowny sposob przydzielania green card Po prostu powinni wydac Michnika,Morela,Wolinska-Brus Polsce i odebrac im status rezydentow(np Niemcy to zrobili z kilkoma fundamentalistami,ktorzy dostali tutaj azyl polityczny.Odebrali im azyle za tzw dzialalnosc z ruchem terrorystycznym i deportowali do panstwa ich wyboru,ktore ich przyjmie/. Spojrz a tutaj jakis ubecki rencista upomina sie o wyzsza rente.Nie uwazasz tego za tupet? Apropos green card.Wujek mowil mi, ze dziwnym zbiegem okolicznosci najwiecej zydow z Ub wyemigrowalo do Niemiec i Skandynawii, no i Izraela. Do USA i Kanady malo.Dlaczego? Ano dlatego, zeby ich tam zamknieto w wiezieniu za prce w komunistycznych sluzbach specjalych i tajnych albo wogole nie dostaliby wiz. Casus Lysiaka- porownywanie go z Bublem jest nie trafne. Chcialbym miec 10% tej wiedzy, inteligencji,erudycji,wyksztalcenia i jego cudfownych zbiorow. Lysiak to dla mnie duzy autorytet.To wyjatkowy gostek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Żydzi? IP: *.st.vc.shawcable.net 30.01.07, 06:17 Gość portalu: driver napisał(a): > Bardzo bys sie zdziwil Wlodek. Wow! Musze cie zmarwic. Mnie niewiele moze zdziwic. Dosc odporny jestem na zdziwienia. Moze to z wiekiem tak sie robi i dluzszym ogladem rzeczywstosci za oknem:) > Moj wujek na przyklad m acala liste tych zmienionych nazwisk(on nie jest zadnym antysemita, tylko historia wspolczesna to mojego wujka hobby). Rozumiem. Jeden lubi pomarancze, a inny zapach przechodzonych skarpet. De gustibus non disputandum ...jak mawiali starozytni .... Rosjanie. To zarzadzil > Stalin zmiane nazwisk,zeby ludnoasci polskiej nie denerwowac. > ale nazwisko kazali im zmienic NKWD > Borowski(Bormann),Rosiewicz(Rossbaum),Drozda(Vogelbaum),Kiszczak(Spiegelberg) > Tez ladne.. > Podobno Izrael przydziela latwo greend card dla Zydow - .. to chyba jakos zrozumiale.... Tak mi sie wydaje. i Niezydow(tutaj im to nie stanowi) ---przetlumacz na nasze, bo chyba biedokladnie cos z hebrew przetlumaczyles, a ja w tym akurat niekumaty jestem. > Jestem pewny,ze bylym Ubekom tez. > Wiedziales, ze Izrael przy przyznawaniu green card nie patrzy czy byl ktos w > stalinowskiej UB albo nazistowskiej policji zydowskiej? > Mysle, ze to dla Ciebie novum? Niekoniecznie. Wszak niejaki Gomulka [nie Zyd w koncu] w 68 wyslal na wycieczke w jedna strone sporo obywateli PRLu na zagraniczna wycieczke w jedna strone. Nie sprawdzil, bo nie chcial. Izrael pewnie sprawdzil i przyjal. Ktos musial w koncu kibuce budowac. I tych co budowali przesluchiwac:))) > > > No wlasnie o to chodzi > Napisz o co? Bo nie bardzo wiem. > Uwazam,ze Szwecji i Izraelowi nalezy sie miedzynarodowa reprymenda, incl. - > restrykcje, za powierzchowny sposob przydzielania green card > > Po prostu powinni wydac Michnika,Morela,Wolinska-Brus Polsce i odebrac im > status rezydentow(np Niemcy to zrobili z kilkoma fundamentalistami,ktorzy > dostali tutaj azyl polityczny. Jako przyszly prawnik powinienes wiedziec, ze takich operacji dokonuja sady [vide Mazur] Polska wszczela takie procedury i .... padla w sadach. Co do Morela, to zdaje sie, ze to w Polsce pobiera dalej emeryture i jakos IV RP nie potrafi tego rozwiazac mimo, ze juz UKLAD nie przeszkadza. > > Spojrz a tutaj jakis ubecki rencista upomina sie o wyzsza rente.Nie uwazasz > tego za tupet? > Uwazam. > Apropos green card.Wujek mowil mi, ze dziwnym zbiegem okolicznosci najwiecej > zydow z Ub wyemigrowalo do Niemiec i Skandynawii, no i Izraela. > Do USA i Kanady malo.Dlaczego? Twoj wujek, to chyba u Maciarewicza na pol etatu dorabiac musi. Takie dane to chyba tylko w sluzbach znalezc mozna. A wujek przypadkiem nie wie, gdzie ladowaly ubeckie szuje o niezydowskim rodowodzie??? To tez warte byloby sprawdzenia przez hobbyste. > Ano dlatego, zeby ich tam zamknieto w wiezieniu za prce w komunistycznych > sluzbach specjalych i tajnych albo wogole nie dostaliby wiz. > Chyba wujek cos pokrecil, bo niejaki Swiatlo po wyznaniach dla US sluzb wyladowal z wiza US w Ameryce Pn. > > Casus Lysiaka- porownywanie go z Bublem jest nie trafne. Chcialbym miec 10% tej wiedzy, inteligencji,erudycji,wyksztalcenia i jego cudfownych zbiorow. > Lysiak to dla mnie duzy autorytet.To wyjatkowy gostek. Ze wyjatkowy to fakt. Nikt tak nie potrafi bredzic w ostatnich czasach jak on. To jest zdaje sie notowane jako jednostka chorobowa. Ponoc nawet Lubianke zaliczyl..... Jeno mowia, ze w ramach wycieczki dla zasluzonych dla komunistow pisarzy, co tam tzw. pociagiem przyjazni podrozowali:))))Sa tacy ktorzy twierdza, ze nawet tow Gierek podziwial "antykomunistyczne wyczyny" wywrotowca Lysiaka do tego stopnia, ze oferowal mu ekstra przydzialy i specjalna linie druki dla jego antyustrojowych "prohibitow":))) A co do "inteligencji", to musze cie rozczarowac. Spotkalem kiedys jego byla wykladowczynie z uczelni i miala spore co do jego poziomu inteligencji watpliwosci. I musze ci powiedziec, ze znajac troche lysiakowe "dziela" troche wywiadow i roznych takich, to podzielam jej zdanie. I twoje tez: Gostek to z niego wcale niegorszy, niz ci co to ich twoj wujek w ramach hobby kolekcjonuje. I jak mowisz bylo Kiszczakowi?? Spiegelberg? To on musi byc idiota. Jak bylby normalny, to napisalby ze Zielinski. Latwiej wymowic Chinczykom:))) Ja tam na jego miejscu, to bym se kazal np Lubomirski, albo jaki radziwill napisac. Ale Kiszczak? Fe! tzymaj sie driver kierownika i caly czas jedz prosto ...do celu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 10:12 Józef Gawerski też brzmi swojsko :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 15:39 A wiecie, że Salomon Morel i jego rodzina zawdzięczał ocalenie polskiej rodzinie...Taka wdzięczność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Żydzi IP: *.vf.shawcable.net 28.01.07, 19:29 Gość portalu: palacz napisał(a): > Józef Gawerski też brzmi swojsko :-)) A Piotrowski to nie:))) A Zarako -Zarakowski tez nie jest ci jakos znajome:)) Mozemy sie jeszcze troche policytywac i nie sadze, zeby lista swoloczy z "czysto" polskim pochodzeniem narodowym byla krotsza. Powiem wiec tak, jak jedna z moich tzw "dobrze urodzonych" znajomych: - Bydlo nie ma narodowosci. Bydlo to bydlo. I koniec. Wy natomiast probujecie owo bydlo laczyc z narodowoscia, co jest bledem technicznym i zamazujacym istote indywidualnego zbydlecenia osobnika, ktory z wlasnej woli wstapil w szeregi tej organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Żydzi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.07, 13:08 Gość portalu: Amelia napisał(a): > Witam, jeśli o mnie chodzi to jestem zafascynowana tą kulturą. Jestem > historykiem i mój temat pracy magisterskiej dotyczył Żydów mieszkających w > powiecie Kłobuckim a dokładniej w mieście i gminie Krzepice. > Będąc w zeszłym roku w Paryżu chodziłam na festiwale ich kultury, do ich Świąty > ń > a wszystko po to aby ich lepiej poznać. > Żydzi to najstarsza kultura świata a co za tym idzie jedna z najmądrzejszych. > Jedyny naród tak naprawdę nie posiadający państwa-niegdyś > Pozdrawiam Amelia, ten argument nas nie przekonuje. Kultura chinska i niemiecka tez sa bardzo dlugie i wspaniale (jestem poniekad germanofilem) i co z tego? Nazizm i rewolucje Kulturalna tez odrzucamy. Pasjonuje mnie kultura zydowska i arabska- ale czy mam przez to rozumiec terroryzm i syjonizm.Litosci, dziewczyno o pieknym nicku. vox populi, vox Dei! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwa Re: Żydzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 13:23 czy pryzpadkiem "moherowy berecie"nie jesteś zydem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Żydzi IP: *.vf.shawcable.net 30.01.07, 14:19 Gość portalu: dociekliwa napisał(a): > czy pryzpadkiem "moherowy berecie"nie jesteś zydem? Czy ten zaczynajacy watek, to raczej malo istotne, bo w koncu podobnych bylo juz tu sporo i rownie rozrywkowych. Ale w twoim skojarzeniu jest cos na rzeczy. Berecik jakos dziwnie jest podobny do jarmulki. Szczegolnie typu bojowego. A moze tylko fanatycy upodabniaja sie do przeciwnikow? Moze jak bogowie chca kogos pokarac, to mu berecik z moheru funduja? Niezbadane sa wyroki:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Żydzi IP: *.dyn.optonline.net 30.01.07, 14:35 witam od 7mie przebywam w usa jest tu miasto lakewood, sami zydzi.przez 6mie pracowalem u zydow<sa dziwni ich przepisy, mycki,pejsy dyndajace, minimum 8 dzieci i maly rodzinny rozwalajacy sie van, kapelusze,brudne szmaty>ich koszerne zarcie to przypal z kosmosu jak mozna bys ortodoksyjnym zydem nie wiem? jeszcze jedno wykozystuja panstwo na wszyskim:zasilki,podatki itp. sam nie wiej jak tacy idioci moga dorobic sie takich pieniedzy, ale to chyba ten amerykanski sen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Żydzi IP: *.st.vc.shawcable.net 02.02.07, 05:05 Gość portalu: ja napisał(a): > witam od 7mie przebywam w usa jest tu miasto lakewood, sami zydzi.przez 6mie > pracowalem u zydow<sa dziwni ich przepisy, mycki,pejsy dyndajace, minimum 8 > dzieci i maly rodzinny rozwalajacy sie van, kapelusze,brudne szmaty>ich > koszerne zarcie to przypal z kosmosu jak mozna bys ortodoksyjnym zydem nie > wiem? To jeszcze drobne piwo. Jak pobedziesz nastepne pare miesiecy, to moze zdziwisz sie jak mozna zyc jako sikh, indianin, menonit, amish, Chinczyk, czy Afroamerykanin z zamknietych dzielnic i gmin. Stanem Utah rzadza mormoni, kiedy tam bylem, to mnie szlag trafial, bo jedynie najciensze piwo i wino dostepne bylo po przejechaniu ok 30 km od Zion Park. I do tego uprawiaja wielozenstwo, a kto normalny moze wytrzymac z wiecej niz jedna slubna naraz. A do tego w kazdej z tych grup znalezc mozna obrzydliwie bogatych przy ktorych twoi ortodoksyjni zydzi moga miec kompleksy:))) A co do podatkow i wykorzystywania panstwa, to chyba Polska jest dosyc ciekawym przypadkiem w tym wzgledzie. Wlasnie ganiaja za jednym dorobkiewiczem nazwiskiem Stoklosa.. az nie chce mi sie podejrzewac jakiego on wyznania:))) Innym specem i to calkiem podobnym moze byc jeden ortodoksa z nad Wisly o calkiem ortodoksyjnym nazwisku Rydzyk. Innymi slowy. Wszedzie znajdzie znajdzie takie grupy narodowosciowe, religijne i podobne, ktore potrafia sie zebrac do kupy wokol grupowych interesow i dzialac na korzysc zbiorowosci. My Polacy mamy z takim dzialanie problem. Skutkiem tego nie ma silnych polskich organizacji, a te ktore istnieja zaczynaja sie chylic ku upadkowi, bo my ani w kraju, ani poza nim nie potrafimy znalezc wspolnych celow i robic wszystkiego, zeby odniesc jakikolwiek znaczacy sukces. Ci inni tez sie zra miedzy soba, ale jesli trzeba cos zbudowac to zbiora fundusze, zbuduja meczet, temple, synagoge, czy zbor albo narodowe centrum i ja utrzymaja ze wspolnych datkow. Wlasnie w takim zydowskim centrum w Vancouverze wystepuje Slawa Przybylska, a kiedys wystawiano Replike Szajny. Takiego centrum kulturalnego moglaby vancouverskim Zydom Czestochowa pozazdroscic. Z biblioteka, sala teatralna, szkola i czyms tam jeszcze. Na utrzymanie tego sklada sie ich cala spolecznosc. Biedny daje 10$ na miesiac, a ci w lepszej kondycji odpowiednio wiecej. Do tego donacje i spadki. Chinczycy maja potezne centra kulturowe, podobnie Sikhowie i Hindusi. Nasze organizacje jakos nie moga doprosic sie wsparcia rodakow. Ja nie pogniewalbym sie gdybysmy zaczeli adaptowac zwyczaje innych do naszych potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś