Gość: slawek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 19:02 łobuz i drań Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ?????????? Re: musiorski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 20:09 dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobożny Re: musiorski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 21:20 Może łobuz. Może i drań. Ale chlebek wyśmienty piecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektyw Chlebek już dawno się skiepścił i można gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 21:48 zaskarżyć! Wystarczy dać do specjalistycznego laboratorium i wyjdzie jak zabarwia razowy karmelem, jak dodaje syropu skrobiowego, jak w chleb zamiast naturalnego zakwasu są używane ulepszacze! Polecam sprawdzenie, jak już zrobiłem i nie kupuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Chlebek już dawno się skiepścił i można gości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 22:07 jak to sprawdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: Chlebek już dawno się skiepścił i można gości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 23:42 KOnkurencja się zdenerwowała? Odpowiedz Link Zgłoś
gregorz Re: Chlebek już dawno się skiepścił i można gości 11.03.07, 07:53 a ktory razowy chleb jest w takim razie lepszy od Musiorskiego? Ja na razi enei znalazlem takiego. Czasami niestety ten razowy (bezkarmelowy) sie strasznie kruszy, ewentualnei ktos za mocno smaruje foremki tluszczem bo caly spod doslownie ocieka tluszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12.12m Re: Chlebek już dawno się skiepścił i można gości IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.07, 13:25 własnie jaki chleb polecasz???bo reszta to juz całkowicie same polepszacze!albo jedne wielkie dziury!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tym Re: Chlebek już dawno się skiepścił i można gości IP: 86.42.170.* 13.03.07, 20:16 jakosc chleba sie pogorszyla.bulki z serem nie polecam nastepnego dnia..jadlem kiedys pyszny chleb z piekarni panstwa juszczyk ze strozy,kupilem go dosyc dawno temu w klobucku.(teraz juz go nie maja( a szkoda bo chleb sie nie kruszyl i smakowal jak za dawnych czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Chlebek już dawno się skiepścił i można gości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 14:43 Chleb od Anny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie reklamuj Re: Chlebek już dawno się skiepścił i można gości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 17:29 he he to firma Gadzinowskiego "Anna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Chlebek już dawno się skiepścił i można gości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 14:46 Przed wojną było kilkaset małych piekarni i mozna było wybierac . Były rodziny piekarskie - Gryglewskich , Pabinów , Gruszczyńskich ,Cendrowskich tam był chleb . Teraz masówka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgodna Re: Chlebek już dawno się skiepścił i można gości IP: *.man.czest.pl 15.03.07, 09:38 Kiedyś tylko kupowałam pieczywo do Musiorskiego, teraz nie zdarza mi sie zaglądać do jego sklepow. Siec rozwinięta super w Cz-wie, ale jakość pieczywa bardzo spadła. Kupiłam jakiś czas temu chleb w sobotę, w niedzielę nie dało się go zjeść. Przeszłam do konkurecji(Jędryka).Jak kiedyś chleb od Jędryki był średni, tak teraz uważam, że wybór w rodzajach chleba i jego jakości jest świetny. O Musiorskim nie tylko ja mam takie zdanie. Nawet sprzedające w tym sklepie mówią, że wiele stałych klientów jest niezadowolonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: Chlebek już dawno się skiepścił i można gości IP: 212.87.241.* 15.03.07, 09:59 A "sprzedajace" na Promenadzie /oczywiscie u Musiorskiego/lepiej omijac. Niemile panie / zwlaszcza jedna /, zachowuja sie jakby staly tam - za kare. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Najlepszym świadectwem jest moja rodzina zPoznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:12 Za każdym razem będąc 2-3 razy do roku kupowali chleb prosto z piekarni Musiorskiego na Rocha. Rok temu dzwonili następnego dnia z Poznania z pytaniem: "Słuchajcie czy ten wasz Musiorski przeszedł na jakiś podwykonawców, czy dosypuje do mąki stary mielony chleb??? Tego nie da się jeść na drugi dzień! Zapach na wet świeżego chleba okrągłego jest inny niż kiedyś" I wszystko w temacie! No comments! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Chlebek już dawno się skiepścił i można gości IP: 212.87.244.* 07.06.07, 02:23 Chyba jestes chory z tym laboratorium ,wiesz pracuja tam ladnych pare lat i w zyciu nie widzialem SYROPU SKROBIOWEGO ani POLEPSZACZY nawet drozdzy zakazuja dawac wszystko jest robione tak jak 15 lat temu tylko ze 50 razy wiecej i czasami tez cos nie wyjdzie czlowiek to nie komputer a on tez sie czasami myli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bii Re: musiorski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 13:32 ja polecam chleb kukurydziany od Jędryki, jest to bardziej duża bułka niż chleb ale pyszny, i bułki z cynamonem. Chociaż znam Musiorskiego osobiście to chleba nie kupuje u niego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: musiorski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:19 Zgadzam się, wyrobili sobie renomę i ...spoczeli na laurach... Ja też coraz rzadziej jadam pieczywo od nich... Narazie ejstem na etapie poszukiwań- Kitalowie, Jędryka, a nawet jadłam chleb z piekarni z Blachowni- chyba najdłużej nadaje się do spożycia. Jeśli znacie jakiś godny polecenia- będe wdzięczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oky32 Re: musiorski 14.04.07, 19:44 kto twierdz ze chleb od musiorskiego jest zly nie ma smaku !!! sam tam pracuje i nie pozwole obrazac tej firmy ! a ludzie ktorzy twierdza inaczej sa nienormalni ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Ostatnio coraz modniejsze staje się pieczenie... IP: *.gre.pl 15.03.07, 15:33 chleba własnoręcznie. Jest wiele forów, na których można znaleźć przepisy, zarówno tego "prawdziwego" na zakwasie, jak i na drożdżach. Nawet jedna z firm, sprzedająca oferuje kompletny proszek, z którego po upieczeniu według przepisu z torebki wyjdzie razowiec. (cena w Auchan ok. 2 zł) Z razowcem jest kłopot, bo ktoś musi użyczyć zakwasu, a poza tym mąkę razową w młynie to tylko w dość dużym worku wam sprzedadzą. No ale warto się tym pobawić. Skąd wiem - ano z własnego doświadczenia. Też mnie to pieczenie we własnej kuchni dopadło. Ale chleb jest rzeczywiście nieporównywalny z żadnymi wypiekami przemysłowymi. A poza tym co to za szpan powiedzieć - "Bo my już mamy dosyć tej chemii i sami pieczemy chleb...". Jakiż to szacunek u kolegów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Ostatnio coraz modniejsze staje się pieczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 15:39 Ciekawy pomysł. Nawet się nad tym zastanawiałam, ale stwierdziłam, że chyba mój piekarnik "nie poradzi" sobie z tym zadaniem... :) Chyba jednak spróbuję, poszukam w internecie jakiegoś ciekawego przepisu. Trochę wolnego czasu i je się to co chce. dzięki za pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Ostatnio coraz modniejsze staje się pieczenie IP: *.gre.pl 15.03.07, 16:00 www.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1548&LangId=0 Poczytaj - może ci się przyda. A co do pieczenia - ok. 200 stopni, termoobieg 1,5 godziny - to wszystko jest w przepisach - piekarnik sobie poradzi. No i chyba mimo wszystko jest taniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Ostatnio coraz modniejsze staje się pieczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 16:07 Dzięki przyda się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kira Re: Ostatnio coraz modniejsze staje się pieczenie IP: *.krasinskiego.trustnet.pl 15.03.07, 17:10 witam, na allegro można kupić automat do pieczenia chleba (równiez ciasta), można w nim wyrabiać ciasto na chleb i potem upiec, w necie znajdziesz przepisy i już można zabierac się do roboty, pozdrawiam i podaje linka do aukcji allegro, ceny sa bardzo różne, można tez tanio kupić jakiś model www.allegro.pl/search.php?string=automat+do+pieczenia+chleba&buy=0&new=0&pay=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Ostatnio coraz modniejsze staje się pieczenie IP: *.gre.pl 15.03.07, 19:50 Maszyn nie polecam. Powód jest prosty - ja wolę chleb na zakwasie (ostatecznie można samemu zrobić w oparciu o żurek), a taki chleb musi się (jak to mówiły nasze babcie) "wyruszać". Maszyna jest na to za szybka. Ja robię w dość prosty sposób: Do plastikowego wiaderka (nie mam dzieży) wsypuję 1,30 kg mąki pszennej (najtańszej, może być tzw. z "łapką") do tego 20 dkg mąki żytniej. Dodaję szklankę łuskanego słonecznika, i łyżeczke kminku (innych śmieci - dyni, płatków owsianych nie lubię) 5 łyżeczek soli, łyzeczkę cukru i 0,5 paczki drożdży "instant". Dokadnie mieszam (łyżką) na sucho. Wlewam butelkę 1,5 litra (po jakimś napoju) wody i dodaję "zakwas". Mieszam żeby mąka się rozpuściła. Zostawiam na 3-4 godziny w wiaderku, koniecznie przykrytym (najlepiej folią - może być "zrywka"). Ta ilość ciasta wypełnia 2 foremki (ok. 35x15 cm wysokość 7 cm - keksówki są ciut za wąskie). Chleb po 4-5 dniach nadaje się jeszcze do jedzenia. Acha - przy rozłożeniu ciasta nie zapominam, żeby trochę (dobrą garść) odłożyć do słoika - to mój zakwas na następny raz. Słoik nie za mały - zakwas "rośnie" i może mały słoiczek rozsadzić. Oczywiście formy trochę posmarowane olejem. Na górze mocno posypuję makiem. Po 30 minutach pieczenia obficie pryskam wodą na skórkę. Po upieczeniu (200 stopni, 1,5 godziny, termonawiew) dość szybko (jak tylko troszkę przestygną) wyjmuję z form na ruszt (żeby od spodu podesechł). Przy tym maszyna nie jest potrzebna - przygotowanie ciasta to ok. 20 minut, i nie trzeba go wyrabiać - dość łatwo miesza się z wodą. Później ono rośnie samo. PO włożeniu do formy piecze się też samo - termostat elektrycznego piekarnika i zegar. Wadą maszyn jest też brak skórki na wierzchu - ciasto ogrzewane jest tylko po bokach i dwie dziury po mieszadełkach. Ale jak ktoś jest strasznie leniwy, a chce być oryginalny, to maszynka może mu się przydać. Smacznego! Chyba o niczym nie zapomniałem. Odpowiedz Link Zgłoś
eufrazja Re: Ostatnio coraz modniejsze staje się pieczenie 14.04.07, 20:20 No tak zakwas, ale skąd go wziąć??? Nie znam nikogo kto piecze chleb :( Odpowiedz Link Zgłoś
kiw75 do Jasia 14.04.07, 22:16 Drogi Jasiu! Czy mogę z Tobą nawiązać jakiś kontakt. Mam chore dziecko, które może jeść tylko taki "Twój" chleb. Napisz, proszę do mnie na maila gazetowego. Będę wdzięczna. kiw75@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan dobry chleb. IP: 217.153.246.* 14.04.07, 22:32 Różnego rodzaju chleb zdarzyło mi się już jeść. "Janów", Musiorski, Kitala, Blachownia, Olsztyn itd. Ale wg. mnie najlepiej smakuje i długo jest dobry chleb z niewielkiej piekarni w Łojkach ul.Zielona. Na drugi i trzeci dzień nie kruszy się i nie pleśnieje. Polecam. Dobre też są buły z tej piekarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Zakwas można zrobić samemu... IP: *.gre.pl 19.04.07, 09:57 cztery łyżki mąki żytniej (takie zwykłe, nie czubate), dodajesz łyżkę płynnego żuru (obojętnie z buteleczki, czy woreczka)i dolewasz ciepłej wody, tak żeby uzyskać konsystencję b. gęstej śmietany. Zostawiasz w lekko zakręconym słoiku. Powinno "rosnąć". Po 1-2 dniach (zależy od temperatury i rodzaju żurka, czasem już po 4 godzinach), jak zauważysz, że "urosło" (później opadnie), wkładasz do lodówki i czekasz na "Dzień pieczenia" Przy pieczeniu, po wyrośnięciu, przy wkładaniu do foremek, odkładasz trochę ciasta do litrowego słoika (będzie rosło!) tak maksymalnie ok. 1/4 wysokości. To jest twój nowy zakwas. Teraz już od razu do lodówki. Czasem żurek jest kiepskiej jakości - zakwas może być nieco gorzkawy - wówczas warto zrobić go jeszcze raz, z żurka od innego producenta. Chodzi o wychodowanie właściwych bakterii, które spowodują spulchnienie ciasta. Czasem można zakwas "przekisić", będzie niedobry, jeśli zbyt długo będzie dojrzewał (za późno do lodówki). Ale ogólnie warto się pobawić, bo po pierwsze - chleb zdrowszy, a po drugie naprawdę pieczenie chleba, to najłatwiejszy rodzaj wypieków i naprawdę nie dużo pracy. Kilku moich znajomych piecze i staje się to powoli domowym, coraz popularniejszym rytuałem. Odpowiedz Link Zgłoś