Dodaj do ulubionych

Wzory pism urzędowych - Edukacja

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 10:59
PANI............
NAUCZYCIELKA....
SZKOŁA.........
W..............

Z przykrością informuję, ze z powodu ZMNIEJSZENIA SIĘ ILOŚCI ODDZIAŁÓW
w OBRĘBIE NASZEJ PLACÓWKI rozwiązuję z Panią STOSUNEK PRACY z dn. 31.08.2000
to znaczy z końcem roku szkolnego, z zachowaniem trzymiesięcznego okresu
wypowiedzenia.
W przypadku braku możliwości zatrudnienia w INNEJ PLACÓWCE może
Pani SKORZYSTAĆ z art.20 ust.1 pkt2 KARTY NAUCZYCIELA, to znaczy wystąpić
z WNIOSKIEM o przeniesienie w STAN NIECZYNNY. Na ewentualny WNIOSEK oczekuję
do 30 CZERWCA br.
Jednocześnie informuję, iż w terminie 7 dni odnia doręczenia niniejszego
pisma przysługuję Pani PRAWO wniesienia odwołania do Sądu Rejonowego -Sądu
Pracy.

DYREKTOR
Obserwuj wątek
    • Gość: Prawnik Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 17:06
      PANI....
      NAUCZYCIELKA....
      SZKOŁA.....
      W CZĘSTOCHOWIE
      • Gość: nd Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 21:28
        gdzie ten humor?
        raczej smutne...
        • Gość: xx Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.icis.pcz.pl 19.03.07, 21:34
          Ale ostatnio zaczynaja byc problemy nie z praca dla nauczycieli, ale z brakiem
          nauczycieli.
          • Gość: angrusz Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 17:44

Czyżby nauczyciele języków wyjeżdżali za granicę ??
        • Gość: xx Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.icis.pcz.pl 19.03.07, 21:34
          P.S. Oczywiscie zalezy to od specjalnosci.
          • Gość: spostrzegawczy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 18:25
            A po jakiej specjalności?
      • Gość: ciekawy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 06:06
        ???.........................
      • Gość: spostrzegawcza Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:49
        Jakie trafne komentarze, świetne.
    • Gość: Ks. Jan Twardowski Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:15
      [...] odnalezienie staje się początkiem
      • Gość: kto to ułożył Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 10:01
        Wybitny specjalista
      • Gość: czytająca ks. J.T. Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: 83.2.141.* 10.04.07, 12:42
        [...] dlaczego mnie szukasz
        na mnie trzeba czasem poczekać"
        • Gość: czytajacy ks. J.T. Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 13:10
          '' wszystko było tak naprawdę
          że nie ma "

'' nie ma nigdy na zawsze "
          • Gość: sPRAWIEDLIWY Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 13:22
            '' Szukajcie a znajdziecie ''
    • Gość: zainteresowany Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 13:56
      ?/?/?....
      • Gość: do xx Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 09:54
        Ciekawe
        • Gość: Ks. Jan Twardowski Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 13:16
          ''Wszystko było tak naprawdę,
          że nie ma "
    • Gość: clementia_81 Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: 83.2.141.* 11.04.07, 13:28
      Zauważyłam, że ostatnio wiersze księdza Jana Twardowskiego cieszą się dużym
      zainteresowaniem. Na lekcjach języka polskiego odchodzi się od schematycznych
      interpretacji poezji tego poety-kapłana. Można by rozpocząć taki wątek, bo
      trochę odbiegliśmy ( ja w sumie też, dodając cytat parę linijek wyżej)od tematu
      założonego przez prawnika (z humorem). Jeżeli interesują kogoś sprawy związane
      z edukacją: akty prawne, rozporządzenia, awans, doskonalenia zawodowe to
      polecam strony: www.scholaris.pl
      ewentualnie www.interklasa.pl
      • Gość: nauczycielka Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 14:29
        Clementio, ks.Jan Twardowski był wspaniałym obserwatorem zachowań i postaw
        ludzkich, Jego talent poetycki - umiejętność operowania słowem w połączeniu
        z postawą życiową, humorem, ''ojcowską'' wyrozumiałością, taktem dały niepowta
        rzalnie pięknie i mądre utwory, które świetnie wyjaśniają, komentują, podsumo -
        wują ludzkie działania. Pasują do wielu okoliczności życiowych. Bawią, uczą i
        wychowują. Pomagają żyć. Jestem nimi zachwycona.
        Powinny być cytowane i znane.
        Tak, jak życie, prawo i sprawiedliwość powinny iść w parze...

Jestem za prowadzeniem tego wątku...

• Gość: czytający ks. J.T. Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 14:45
          Tak to prawda, ''życie, prawo, sprawiedliwość'' powinny iśc w parze.
        • Gość: do prawnika Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 08:12
          To jest przykład języka prawniczego i stylu urzędowego naszej edukacji.
          Co dalej?...
          • Gość: Prawnik humor Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 11:15
            To jest autentyczny przykład niekompetencji pracodawcy.
            • Gość: Prawnik humor Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 11:30
              Jakie to myśli, miał Pan Tadeusz w IV księdze na myśli?...
              • Gość: Dyrektor Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 11:56
                Na co pracodawca oczekuje do 30 czerwca 2000? - jaki wniosek?...
                Jeżeli daje pracownikowi wypowiedzenie z trzymiesięcznym wypowiedzeniem....
                Jedno wyklucza drugie. Absurd.
                Czy Organ Prowadzący widział ten wzór...
                • Gość: szczery Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 12:56
                  Na wniosek?...
              • Gość: spostrzegawczy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 16:45
                Dyrektor ma do dyspozycji prawnika w Urzędzie Miasta.
                • Gość: ciekawy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 10:51
                  ???..................................
          • Gość: ciekawy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 22:37
            Stylizowany na język urzędowy
    • Gość: Dyrektor Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 14:54
      ciekawe
    • Gość: pisak chyba czegoś nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 15:03

Nie wiem czemu ma być to humor ???

Art. 20. 1. Dyrektor szkoły w razie:

2) częściowej likwidacji szkoły albo w razie zmian organizacyjnych powodujących
      zmniejszenie liczby oddziałów w szkole lub zmian planu nauczania
      uniemożliwiających dalsze zatrudnianie nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć
      rozwiązuje z nim stosunek pracy lub, na wniosek nauczyciela, przenosi go w stan
      nieczynny. Nauczyciel zatrudniony na podstawie mianowania może wyrazić zgodę na
      ograniczenie zatrudnienia w trybie określonym w art. 22 ust. 2.

3. Rozwiązanie stosunku pracy z przyczyn określonych w ust. 1 następuje z końcem
      roku szkolnego po uprzednim trzymiesięcznym wypowiedzeniu, z zastrzeżeniem ust. 4

4. Warunek rozwiązania stosunku pracy z końcem roku szkolnego nie dotyczy
      nauczycieli szkół, w których w organizacji pracy nie przewidziano ferii
      szkolnych, nauczycieli placówek kształcenia ustawicznego oraz nauczycieli szkół,
      w których zakończenie cyklu kształcenia następuje w trakcie roku szkolnego.

5c. Wypowiedzenie jest bezskuteczne w przypadku złożenia przez nauczyciela, w
      terminie do 30 dni od dnia doręczenia wypowiedzenia stosunku pracy z przyczyn
      określonych w ust. 1 pkt 2, pisemnego wniosku o przeniesienie w stan nieczynny.
      Z upływem sześciomiesięcznego okresu pozostawania w stanie nieczynnym stosunek
      pracy wygasa. Wygaśnięcie stosunku pracy powoduje dla nauczyciela skutki, jakie
      przepisy prawa wiążą z rozwiązaniem stosunku pracy z przyczyn dotyczących
      zakładu pracy w zakresie świadczeń przedemerytalnych.

Dla mnie więc wypowiedzenie wręczono w ostatnim dniu maja, 30 dni na decyzje w
      sprawie przeniesienia w stan nieczynny upływało 30 czerwca, a umowa rozwiązała
      się z końcem okresu 3 miesięcznego wypowiedzenia tj. 31 sierpnia .... czy coś
      pominąłem, bo nie złapałem żartu, humoru, o którym mowa w temacie
      • Gość: masia Re: chyba czegoś nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 18:03
        Hej prawniku!
        Jak się ma teraz Twoje poczuucie humoru - to pismo wynika tylko i wyłącznie z
        PRAWNICZYCH paragrafów ;-)
      • Gość: Prawnik Re: chyba czegoś nie rozumiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 18:34
        Zgadza się nie załapałeś...

Wypowiedzenie, które przytoczył Prawnik humor pochodzi z 2000 r.

Obowiązywała wtedy Ustawa a dnia 18 lutego 2000 r.
        O zmianie ustawy - Karta Nauczyciela oraz o zmianie niektórych innych ustaw
        ( przpomnij sobie obowiązujące wtedy zapisy i sformułowania...)

Humor jest dla spostrzegawczych i inteligentnych.

Wypisałeś i podałeś fragment z tekstu póżniejszego, który nie dotyczył pisma
        podanego przez prawnika z humorem...

Ustawa z dnia 15 lipca 2004 r.
        O zmianie ustawy -Karta Nauczyciela oraz o zmianie niektórych innych ustaw

Nie ma związku ani zastosowania do umieszczonego wypowiedzenia...

9

Wypisałeś
        • Gość: Prawnik Re:błąd w sztuce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 18:47
          To jest sztuka inerpretacji tekstu...
          • Gość: Naucz. Re:błąd w sztuce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 18:57
            no to napisz jak powinno być napisane w 2000 roku, żeby nie było śmiesznie.
            • Gość: Prawnik Re:błąd w sztuce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 19:42
              Na krzywdzie człowieka nie buduje się własnego Ego - Nauczycielu.
              • Gość: Naucz. ?????????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 19:52
                Nie rozumiem :(((((((
                • Gość: Prawnik Błąd w sztuce?. -Wypowiedzenie pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 09:37

Dyrektor szkoły ma do dyspozycji prawników w Urzędzie Miasta.
                  Zanim ułoży sam wypowiedzenie pracownikowi, powinien skonsultować
                  z prawnikiem poprawność pisma.
                  W WYPOWIEDZENIU NALEŻY:

- Jednoznacznie, jasno i zrozumiale podać i uzasadnić przyczynę zwolnienia
                  pracownika, utraty zajmowanego miejsca pracy.

- Określić i podać właściwie podstawę prawną, wymienić wybraną ustawę,
                  artykuł(y).

- Podać co pracownikowi przysługuje w momencie odejścia.

- Poinformować i wpisać, że ma prawo odwołać się do Komisji Pojednawczej,
                  do Związku Nauczycielstwa Polskiego( członek).

- W wypowiedzeniu zwrócić szczególną uwagę na dobór zastosowanego słownictwa
                  jego ścisłość i trafność zastosowanych określeń prawnych w celu uniknięcia
                  niezrozumiałości i niejasności przekazywanych treści pracownikowi.

- Dyrektor ma obowiązek doręczenia pisma pracownikowi.

- Dyrektor nie ma prawa wywierania jakiejkolwiek presji w momencie przekazania
                  wypowiedzenia. Niedopuszczalne jest użycie słów sugerujących podpisanie
                  wypowiedzenia przez pracownika, ma obowiązek przygotować kopię wypowiedzenia

- Niedopuszczalne jes zadziałanie dyrektora zzaskoczenia bez przygotowania
                  psychicznego pracownika( wykorzystanie stresu, zdenerwowania uniemożliwia -
                  jącego pracownikowi jasność myślenia, podjęcia decyzji, pracownik musi mieć
                  czas na dojście do siebie).

-Dyrektor wyznacza nauczyciela do oceny pracy, jeżeli nauczyciel nie posiada
                  aktualnej oceny pracy. Jest to niezbędne kolejnemu pracodawcy.
                  -Dyrektor dokonuje wpisu przekazującego do dokumentów nauczyciela.

-Miłym gestem ze strony dyrektora jest podziękowanie nauczycielowi,
                  przyznanie i wręczenie nagrody z podziękowaniem za pracę.

Jest wtedy w porządku wobec prawa, siebie i Boga.
        • Gość: pisak oj nie czytałeś Prawniku tematu posta a warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 17:51
          Zanim zasiądzie się do analizy tekstu warto zacząć od rozważenia co było
          pierwsze kura czy jajko. Temat posta brzmi "WZORY PISM URZĘDOWYCH - EDUKACJA"

Dla mnie oznaczało to jedno, iż tekst przytoczony w poście jest WZOREM, czego
          uzasadnieniem są kropki w nagłówki. Skoro jest wzorem, to zapewne odnosić się
          musi do czysto hipotetycznej sytuacji, którą autor tworzy dla zobrazowania
          "śmieszności" Dlatego też przyjąłem, iż data 30-06-2000 jest przykładową. Było
          to dla mnie logiczne albowiem, niepodobna mówić o sporządzeniu tekstu - wzoru
          pisma - odpowiadającego regulacjom, których jeszcze nie ma - oczywiście na dzień
          jego sporządzania czyli 2000. Z drugiej strony, nie wydawało mi się, aby
          publikacja wzoru, który jak sam piszesz dotyczył tak odległego stanu
          faktycznego, miała sens na obecną chwilę, po to tylko, aby pokazać
          niekonsekwencję w wykorzystywaniu zaplecza specjalistycznego UM przez
          dyrektorów. Ponadto niepodobna mówić o wzorze pisma, który zawierał konkretną
          datę, albowiem byłby to dokument bezużyteczny w dłuższej perspektywie czasu i
          niemożliwy do zastosowania w bardziej skomplikowanych przypadkach.

Utwierdziło mnie to w przekonaniu, iż tekst jest wzorem, z hipotetyczną datą,
          ale najprawdopodobniej wzorem, który obecnie obowiązuje - i zgodnie z tym
          założeniem przytoczyłem mam nadzieję czytelnie tekst przepisów, które
          potwierdzają iż procedura, o jakiej mowa we wzorze jest możliwa do zaistnienia.

Swoją drogą zerknę w przepisy z 2000r. bo aż mnie to zaciekawiło, jak to było
          wcześniej.

• Gość: Prawnik Tłumaczą się winni... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 20:10
            Jajko próbuje być zawsze mądrzejsze od kury...

Najważniejsza jest treść tematu w każdej sprawie, trzeba to umieć i chcieć
            dostrzec. Samo sformułownie tematu służy przyciągnięciu i zainteresowaniu
            uwagi odbiorcy.

Wyszukaj w aktach prawnych dane z 2000 r. i wypisz bo lubisz pisać.

Kto myśli nie błądzi. Tłumaczą się winni.

• Gość: Naucz. Re: Tłumaczą się winni... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 20:28
              Co Ty Prawnik!!! Osoby odpowiadające na Twój wpis posądzasz o jakąś winę. Tu
              się nikt przecież nie tłumaczy, tylko zapytuje.
              Interesuje mnie ta sprawa, bo spodziewam się dostać takie pismo w maju. Stąd
              moje zainteresowanie.
              Jakiś sfrustrowany jesteś. W każdym widzisz wroga, z każdej strony wietrzysz
              podstęp, wszystkich uważasz za winnych.
              Ps. Ile lat pracowałeś(aś) w szkole?
              • Gość: do Naucz. Pawnik Re: Strzeżonego Pan Bóg strzeże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 21:13
                Bardzo dokładnie zapoznaj się z w/w tekstem Prawnika o wypowiedzeniu.
                Z tego co wiem, obecnie może także i nauczyciel skorzystac z porady
                prawnika w Urzędzie Miasta.
                • Gość: Prawnik humor Re: Strzeżonego Pan Bóg strzeże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 10:13
                  ''Niewidzialny chodzi koło mnie''
                  ( ks.Jan Twardowski)
                  • Gość: zaciekawiony Do Pana I.Leśnikowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 12:39
                    Proszę o wypowiedz odnośnie kontynuowanego tematu.
            • Gość: pisak dobe ;)) teraz to mnie Prawniku rozbawiłeś ;)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 12:49
              Temat ma służyć przyciągnięciu uwagi a nie temu, aby stać się częścią
              informacji, jaka zawarta będzie w poście :)super aż sobie to zanotuję bo jest
              świetne ;) podchodzi to wg. mnie bardziej pod manipulację aniżeli pod rzetelne
              informowanie ;) cóż marketing marketing PROMOCJE RABATY BONUSY ZA DARMO to coś w
              tym stylu :)

Faktycznie, trzeba tutaj nie tyle co myśleć, bo to za mało :) a raczej być
              jasnowidzem ;) co autor miał na myśli ;) no ale nie piszę nic więcej bo jeszcze
              mnie posądzisz o tłumaczenie ;) a w twoim toku rozumowania tłumaczy się tylko
              winny :) choć w moim tłumaczeniu, sytuacja wymagała wyjaśniania innym czytającym
              czego dotyczy mój txy

p.s. swoja drogą gratulacje, coś co miało być humorystyczne, wprowadziło wielu
              czytelników w błąd ;)) bo myślą że to dotyczy wzoru obecnie obowiązującego,
              super obserwuję z zaciekawieniem wątek jak będzie się rozwijał i gmatwał ;)
              • Gość: Prawnik humor Re: dobe ;)) teraz to mnie Prawniku rozbawiłeś ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 13:28
                Poczucie humoru oznacza zdrowie i umiejętność zdystansowania się do sprawy.
                To jest sztuka i wielkość umieć uśmiechnąć się nawet do nieprzyjemnego.

Sposób sformułowania tematu służy przyciągnięciu uwagi odbiorcy nawet, jeżeli
                wchodzi w zakres informacji objętej tematem wypowiedzi.

• Gość: Nauczyciele Do Pana I.Leśnikowskiego -prosimy o więcej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 12:03
                  W związku z ogromnym zainteresowaniem, Naszego Środowiska,
                  poruszonym tematem na forum G W, prosimy o więcej...

• Gość: Doautora cyt.słów A to jest nasz kombinator i jeszcze całkiem ładny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 10:55
                Autorze słów: ''a to jest nasz kombinator i jeszcze całkie ładny'',
                - jaka szkoda, że nie przyjrzałeś się wtedy bliżej siedzącej osobie i sprawie,
                w jakiej przyszła... Oby ci Bóg otworzył i przypomniał ten dowcip...
                ''Ach Wy Wielcy'' - wszyscy tam.
    • Gość: Prawnik humor Re: Strzeżonego Pan Bóg strzeże... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 08:07
      ''Modlę się do Anioła Stróża moich wierszy...''
      • Gość: Prawnik Proszę o więcej... Kto pomoże... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 15:21
        Nauczycielka, 18 lat pracy w zawodzie, studia podyplomowe ukończone na miesiąc
        przed otrzymaniem wypowiedzenia.
        Nie sprawdziła u prawnika wypowiedzenia, które przyjęła od Dyrektora...
        Zgodnie z sugestią Dyrektora zawartą w wypowiedzeniu złożyła podanie
        o ''przeniesienie w stan nieczynny.''

Nie została poinformowana o możliwości zatrudnienia w szkole- była w kontakcie
        ze szkołą i do dyspozycji dyrektora pół roku ani, nie wykazana do Organu
        Prowadzącego - brak jakichkolwiek informacji i adnotacji w wypowiedzeniu.

Po niespełna trzech, latach przypadkowo otrzymała informację,że''sama rozwią -
        zała sobie stosunek pracy'' -złożyła podanie o przeniesienie w stan nieczynny
        zgodnie z podaną datą w wypowiedzeniu do 30 czerwca -złożyła 29 czerwca 2000 r
        Informację tę potwierdził prawnik.

Po upływie ''stanu nieczynneg'' zgłosiła się do Urzędu Pracy, chodziła tam
        osiem miesięcy, bezskutecznie szukając pracy...

Straciła świadczenia, ciągłośc pracy, lata do emerytury, gdyby ''nie skorzy -
        stała z możliwości przeniesienia w stan nieczynny w 2000 r., z końcem 2007 r.
        mogłaby, skorzystać z wcześniejszego prawa do przejścia na emeryturę...

W dokumentacji nie posiada aktualnej oceny pracy( ostatnia ocena pracy 1992r.)
        wpisu polecającego -przekazującego kolejnemu pracodawcy, Akt Awansu Zawodowego
        bez adnotacji Dyrektora, świadectwo pracy, które otrzymała w szkole
        nie zawiera wpisu informującego o pracy w poprzedniej szkole -7 lat pomimo
        obowiązku poinformowania o tym kolejnego pracodawcy -ciągłość lat pracy.

Po wielu rozmowach w Urzędzie Miasta -Naczelnik W E, vice -Prezydent, Kurator,
        Prezydent otrzymała trzy odpowiedzi na piśmie, ale niestety nie wnoszące nic
        do jej sprawy.

Podjęła kolejne studia podyplomowe, na własny koszt, nie wiedząc komu to
        będzie potrzebne...

Miła, inteligentna, zadbana kobieta o pogodnym nastawieniu do życia i ludzi.
        Czy ma prawo do emerytury?...
        Jak ma wykorzystać, ostatnie, aktywne lata, aby mieć chleb na starość...
        Kto pomoże?...( filologia polska, studia podyplomowe bibliotekoznawstwo).

• Gość: Ktoś Re: Proszę o więcej... Kto pomoże... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 06:13
          Gdzie ten humor?...
          Przecież to smutne...
          • Gość: zwykły Polak Re: Proszę o więcej... Kto pomoże... IP: *.eranet.pl 20.04.07, 08:43
            A mnie zwolnili z pracy z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia,bez możliwości
            przejścia w stan nieczynny ( nie wiem co to jest) a też kończyłem studia
            podyplomowe na własny koszt .
            Nawet do głowy mi nie przyszło , żeby pracodawca mi za nie zapłacił.
            • Gość: Prawnik Re: Proszę o więcej... Kto pomoże... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 10:19
              Nauczyciele podlegają zbiorowi przepisów tzw. Karcie Nauczyciela.

Jeżeli Dyrektor, uprzejmie zasugerował nauczycielce - 18 lat nieprzerwanej
              pracy w zawodzie, po studiach podplomowych - aktywnemu, zdrowemu, wykształ -
              conemu człowiekowi, w wypowiedzeniu '' skorzystanie ze stanu nieczynnego...''
              - to miał obowiązek znalezienia zatrudnienia dla tej nauczycielki w szkole i
              - wpisania tej informacji do wypowiedzenia, z datą zgłoszenia się nauczycielki
              do niego, celem podjęcia pracy albo wykazania nauczycielki, na mocy wpisu
              przekazującego w wypowiedzeniu do dyspozycji Organu Prowadzącego.
              Czego w wypowiedzeniu niestety nie ma.

Chciałbym dowiedzieć się od Dyrektora, co oznaczać miała -''inna placówka''?
              Chciałbym się też dowiedzieć, na jaki to ''wniosek'' i dlaczego to, właśnie
              do 30 czerwca 2000 r. oczekiwała Dyrektor, skoro dała nauczycielce wypowie -
              dzenie z pracy z trzymiesięcznym wypowiedzeniem.

W wypowiedzeniu brak właściwego uzasadnienia przyczyny zwolnienia nauczycie -
              lki, przyczyny utraty zajmowanego stanowiska pracy( jakiego?), bo trudno
              przyjąć za przyczynę zwolniena pracownika - ''zmniejszenie się ilości
              oddziałów w obrębie placówki''

0

• Gość: Ktoś Re: Proszę o więcej... Kto pomoże... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:42
                Należało wpisać właściwy akt prawny - dać odprawę, bo przysługiwała i nie
                udzielać takich życzliwych rad o skorzystaniu ze stanu nieczynnego...??? -
                nie mając nic do zaoferowania...
                Przede wszystkim zwrócić uwagę na wyprowadzenie dokumentacji, z czym właści -
                wie nauczycielka wyszła ze szkoły w której przepracowała -11lat...

W STAN NIECZYNNY przechodzą nauczycielki przed emeryturą...
                Wystarczy tylko spojrzeć na opisywany przypadek.

W wypowiedzeniu tej Pani został wpisany niewłaściwy artykuł...
                Brakuje uzasadnienia utraty zajmowanego do te pory stanowiska?... -
                ''zmniejszenia sie ilości oddziałow w obrębie naszej placówki''
                - śmiechu warte.

Można było to wszystko załatwić inaczej...

• Gość: zorientowany Re: Proszę o więcej... Kto pomoże... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.07, 13:53
                  Dlaczego w tym wypowiedzeniu nie zastosowano Artykułu 18 lub 19
                  • Gość: Ktoś Re: Proszę o więcej... Kto pomoże... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 18:43
                    Bo by weszła, a tak nie weszła, bo odeszła - sama...
    • Gość: nauczycielka Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.07, 14:17
      Oczywiście z Karty Nauczyciela
    • Gość: Prawnik Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.07, 09:48
      Dlaczego zostawiono nauczyciela po tylu latach pracy samego sobie.
      Komu na tym zależało..., czyżby zapomniano, ze ''wszystko jest w rękach
      Boga''...
      • Gość: nauczycielka Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 08:40
        Pamiętajmy o''asertywności'' - szczególnie wtedy kiedy Dyrektor przygotuje
        niespodziankę...
        • Gość: Prawnik Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 09:57
          Gdyby zamieszczony wzór wypowiedzenia został skonsultowany z prawnikiem...
          W 2000 r. NAUCZYCIELKA nie wypadłaby z pracy po 18 latach pracy w zawodzie,
          bo nie po to wypracowała 480 godzin na studiach podyplomowych, napisała i
          broniła przed Komisja pracę dyplomową, aby '' odejśc'' z pracy...
          • Gość: Prawnik Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 16:31
            Nie wolno podpisać czegokolwiek bez skonsultowania z prawnikiem...
            • Gość: Dyrektor Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 07:41
              Jak mozna było napisać nauczycielce takie bzdurne wypowiedzenie.
    • Gość: ciekawy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 22:37
      Czy, gdyby skonsultowano omawiany wzór wypowiedzenia z prawnikiem
      byłoby inaczej...
      • Gość: Prawnik Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 14:56
        Oczywiście, to wypowiedzenie ,aż prosi się o zmiany...
        • Gość: nauczycielka Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 10:18
          ''Wszystko jest w rękach Boga''

Będę się modlić cały maj o pomoc i mądrych, życzliwych ludzi na swej drodze.
          • Gość: Ktoś Bóg pomoże - zaufaj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 10:45
            Bóg pomoże, bo widzi wszystko, nawet to, czego innni zauważyć nie chcą.

• Gość: ksiądz Re: Bóg pomoże - zaufaj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 07:53
              Iz 41,10
              ,,Nie lękaj się, bo Ja jestem z toba; nie trwóż się, bom
              Ja twoim Bogiem. Umacniam cię, jeszcze i wspomagam,
              podtrzymuję cię moją prawicą sprawiedliwą.''

2 Krn 20,15
              ,, Tak do was mówi Pan: Nie bójcie się i nie lękajcie(...)
              albowiem nie wy będziecie walczyć, lecz Bóg.''
            • Gość: sPRAWIEDLIWY Re: Bóg pomoże - zaufaj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 11:32
              ...I nie zobaczą bo, w rozmodlonych oczach widzą swoje koryta.
          • Gość: życzliwy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 18:16
            ,,Wszystko jest w rękach Boga''
            • Gość: Ktoś Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 18:55
              Proponuję ten wzór wypowiedzenia przesłać do Pana Giertycha...
              • Gość: Prawnik Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 08:37
                Należało przekazać to pismo Prezydentowi Rzeczpospolitej w 2000 r.
                • Gość: KATOLIK Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 11:21
                  Przesłać to wypowiedzenie do PRYMASA a wcześniej do Arcybiskuba Nowaka, żeby
                  zachowac właściwą hierarchię.
                  • Gość: O dzięki Ci Boże Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 14:47
                    Odzięki Ci Boże za ten post.
                    • Gość: Dzięki Ci Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:47
                      ???...
                    • Gość: Naucz. Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:52
                      Tak jest. Post był bardzo potrzebny. Ja na przykład w czasie postu rzuciłam
                      palenie:)
                      • Gość: O dzięki Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 19:17
                        O dzięki za to światło...
                  • Gość: do Naucz Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 19:04
                    Nie jesteś w temacie postu Wzory pism urzędowych - Edukacja.
                    To miłe jednak, że wątek ten, kontynuowany w Poście właśnie, tak oddziałuje
                    na odbiorców.
                    O dzięki Ci Boże za ten post, który skłania do refleksji i wskazuje błędy.

• Gość: ?... Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 11:23
                    ''O Matko Boska Częstochowska...''
    • Gość: Prawnik -humor Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 20:38
      ,, [...] lubię humor dyskretnego uśmiechu, który rodzi się na przykład
      z zestawienia rzeczy nieoczekiwanych.''
      ks.Jan Twardowski
      • Gość: WIELKI Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 10:06
        ,,Człowiek powinien zwyciężać nienawiść miłością, zło dobrem, skąpstwo
        hojnością, a fałsz prawdą''.
        Z.Hartingh
        • Gość: WIELKI Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 17:31
          ,,Słabi tylko giną w objęciach przeciwności -
          silni karmią się u jej piersi''.
          Z.Hartingh
          • Gość: nauczyciel Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:34
            ,,Trwaj w słońcu, bo nic pięknego nie rośnie w ciemności''.
            Schiller
            • Gość: nauczyciel Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 10:29
              ,, Prawdziwym błędem jest błąd popełnić i nie naprawić go''.
              ( Konfucjusz)
              • Gość: ???... Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 19:52
                ''Z ufnością patrzmy w przyszłość,
                Z wiarą i nadzieją na lepsze dni,
                W górę serca -
                Niech spełnią się wszystkie marzenia.''
                • Gość: Skąd ja to znam.. Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 10:43
                  ???...
                  • Gość: życzliwy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:55
                    Helsinska Fundacja Praw Człowieka...
                    • Gość: ks. Jan Twardowski Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 10:04
                      ,, nie zabieraj pytań
                      pozostaw niepokój''
                      • Gość: ??/.... Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 10:52
                        ''Wieczność przed nami i wieczność za nami,
                        a dla nas chwila między wiecznościami.''
                        (Jan Sztaudynger)
                        • Gość: sPRAWIEDLIWY Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:51
                          ,,Błogosławiony, kto się u świata
                          Sprawiedliwości nie dokołata.''
                          (Władysław Syrokomla)
                          • Gość: .... Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 15:33
                            • Gość: Iść ciągle,iśc.. Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 11:02
                              ,,Obyś spotkał mądrych i życzliwych ludzi na swej drodze.''
                              • Gość: ............... Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 08:57
                                ''W STRONĘ SŁOŃCA..''
                                • Gość: Prawnik humor Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 08:22
                                  Prawda, Dobro i Piękno.Trójjednia?...

• Gość: sPRAWIEDLIWY Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 09:54
                                    Wszystkie drogi prowadzą do Niego...
    • Gość: ... Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:10
      To jest piękne...
      A może, ktoś zabawi się w ,, DOKOŃCZ ZDANIE...'' i uzupełni brakujące
      informacje...

PANI NAUCZYCIELKA....................................
      SZKOŁA...............................................
      W CZĘSTOCHOWIE
    • Gość: belf Fajny tekst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 21:40
      Czy nie znalazłby się jakiś muzyk i ułożył nutki do tego tekstu? Wzorem Piwnicy
      pod Baranami?
      Fajnie, że jest szansa wystąpić o przeniesienie w stan nieczynny, prawda? I
      odwołać sie do sądu pracy? No super!
      • Gość: nauczycielka do b Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 08:36
        Zbliżają się, właśnie DNI SAMORZĄDU - można dołączyć do programu...
        - na Promenadzie Czesława Niemena.
        '' Dziwny jest ten świat... gdzie człowiek człowiekowi wilkiem...''

• Gość: Ktoś Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:56
          Umysł prawnika, dusza pisarza i artysty, serce wrażliwego człowieka...
          • Gość: ; Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 14:47
            Może Ktoś ułoży nutki?...
            • Gość: .... Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 20:08
              Ułoży nutki do całości.
              • Gość: nauczyciel Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 15:41
                Świetny pomysł
            • Gość: ... Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 10:58
              By czas nie zatarł...
              • Gość: do O Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 17:40
                ...i niepamięć.
            • Gość: nauczyciel Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 13:10
              Jesteśmy z Tobą.
          • Gość: clementia_81 ... IP: 83.2.141.* 20.05.07, 21:07
            To tylko można pogratulować. Zawód prawnika daje wiele możliwości, chociaż z tą
            aplikacją to fatalna sprawa. Co do "duszy pisarza", to doskonale rozumiem bo
            sama piszę różne teksty :)A wrażliwości, podobnie jak niektórych innych kwestii,
            nie ocenia się. Każdy ma taką, jaką ma (wiąże się to oczywiście
            z subiektywnym spojrzeniem na świat i ludzi). Gdyby sie tak zastanowić, to
            wielkie utwory literackie, niepowtarzalne dzieła sztuki zostały właśnie
            stworzone przez ludzi wrażliwych.
            • Gość: od od Re: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 01:20
              Z przeszłości ku przyszłości...

'' Być niczym
              by Bóg mógł działać''
              ( ks.Jan Twardowski)

• Gość: Ktoś Re: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 12:15
              Obiektywnie oceniając, kontynuowany wątek Wzory pism urzędowych - EDUKACJA,
              należy pogratulować - efekt jest super.

• Gość: polonista Re: ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 07:36
              Zobaczysz jak ja ci to napiszę ...
              Skad my to znamy?
          • Gość: belf Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 13:59
            A 30 czerwca to czarny dzień. To ostatni dzień, w którym można złożyć wniosek o
            przenisienie w stan nieczynny. A jak się człowieczek spóźni? Dyrekcja
            samowolnie nie może przenieść w stan nieczynny? Co jej grozi za przeniesienie w
            stan nieczynny, bez wniosku zainterresownego takim stanem?
            O kurcze, stan nieczynny. Ale to brzmi!? A dusza i ciało by chciało, a tu bach -
            stan nieczynny.
            • Gość: Prawnik Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 14:50
              I o to właśnie chodziło..., że dusza i ciało by chciało, a tu bach
              stan nieczynny.

Ta pani miała 18 lat pracy w zawodzie nauczycielskim i ukończone
              studia podyplomowe, dokładnie na miesiąc wcześniej przed wypowiedzniem
              z pracy. Jest to zmarnowanie pracy człowieka i zleceważenie dyplomu
              uczelni. Zniszczenie zdrowego, aktywnego, wykształconego człowieka...

'' Tych lat nie wróci nikt...''

• Gość: ksiądz Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 15:02
                Wszystko jest w rękach Boga, jak Bóg daje, to dwa razy daje...
              • Gość: belf Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 15:10
                No smutne bardzo, fakt... I mało raczej spotykane na tym nie najlepszym
                przecież ze światów, jakie znamy z doświadczenia. Widzi się czasem w gronach
                nauczycielskich ludzi o osobowościch paranoicznych destrukcyyjnie(bez donosiku
                nie przeżyją tygodnia i "to nawet pan prokurator, jak mu się przyjrzeć, to też
                kawał świni"), choć to pojedyncze i rzadkie przypadki, i oni są mimo wszystko
                jakoś tolerowani. Pracują. Są w stanie czynnym do przesady. W stanie czynnym do
                przesady.
                • Gość: Prawnik Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 15:33
                  Czyżbyś próbował(a) zasugerować, że w przypadku tej Pani przysłużył się Ktoś
                  o osobowości paranoicznie destrukcyjnej?
                • Gość: do belfa Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 05:48
                  ?................
            • Gość: Naucz. niekoniecznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 09:32
              Niekoniecznie do 30 czerwca. "W terminie do 30 dni od dnia doręczenia
              wypowiedzenia"
              • Gość: Prawnik koniecznie do 30 czerwca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 10:32
                W wypowiedzeniu tej Pani Dyrektor podał datę do 30 czerwca 2000 r.
                W jakim celu?...

• Gość: dlaczego? Re: koniecznie do 30 czerwca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 17:56
                  ?...
                  • Gość: Naucz. Re: koniecznie do 30 czerwca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 18:29
                    chciał żeby było za późno???
                    • Gość: Prawnik Re: koniecznie do 30 czerwca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 22:05
                      Brak aktualnej oceny pracy,
                      Brak uzasadnienia przyczyny utraty dotychczasowego stanowiska pracy,
                      Niewłaściwy artykuł z Karty Nauczyciela -???...
                      Niewłaściwie wypisane świadectwo pracy -
                      Niedopuszczalna sugestia Dyrektora o skorzystaniu ze stanu nieczynnego -???

Można to było załatwić inaczej...

• Gość: lekarz Re: koniecznie do 30 czerwca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 22:28
                        Czas leczy wszystkie rany..
                        • Gość: ksiądz Re: koniecznie do 30 czerwca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.07, 07:21
                          Nie ma takiej sprawy, której by Bóg nie rozwiązał.
                      • Gość: Prawnik -humor Czy można było to '' załatwić '' inaczej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.07, 08:54
                        ?...
                      • Gość: do Prawnika A gdyby tak w ogóle nie było do 30 czerwca 2000 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 15:58
                    • Gość: do Naucz. Za póżno na co??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 13:37
                      ................
                      • Gość: Ktoś Re: Za póżno na co??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:04
                        Człowiek człowiekowi wilkiem...
        • Gość: ... Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 09:42
          ...rekinem...
          • Gość: A może... Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:02
            '' Stary człowiek i morze''
      • Gość: ; Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 14:24
        Super tekst.
        • Gość: Ja Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 01:38
          A Ty mi to wygraj i wyśpiewaj - i otocz blaskiem, mocą Swą...
          A ja na mej drodze, kiedyś powitam Cię...

• Gość: clementia_81 Re: Fajny tekst IP: 83.2.141.* 21.05.07, 20:04
            Bardzo ładne są te słowa :) A wracając do tej piosenki na Dni Samorządu, do słów
            "Dziwny jest ten świat..." dorzucę jeszcze kilka cytatów, może ktoś zbierze to
            i powstanie piosenka.
            "Ten świat jest absurdem" Albert Camus
            "Cały świat jest komedią" Petroniusz
            "Świat jest sceną, tylko sztuka jest źle obsadzona" Oscar Wilde
            "Każdy się czasem spóźnia :), ale najczęściej sprawiedliwość" Wincenty Styś
            "Nie podoba mi się świat, gdzie 'właściwe' zdarza się tak rzadko, że uważamy je
            za 'uprzejmość'" Jonathan Carroll
            • Gość: Prawnik humor Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:01
              To wątek zapoczątkowany przez Prawnika z humorem w odniesieniu
              do zacytowanego ''wzoru wypowiedzenia'' z pracy nauczycielki, podanego jako
              ''wzór pism a urzędowego'', sprawił, że mamy ten ciekawy tekst - składający
              się ze 100 wypowiedzi tworzących całość. Wystarczy tylko ułożyć nuty,
              wyśpiewać i wygrać...tę piosenkę.
              Piosenkę o absurdzie słowa użytego w dokumencie urzędowym...
              Krótkowzroczności i bezsilności ''Wielkich''...
              Refleksjach towarzyszących człowiekowi w życiu - nie zawsze prawda oznacza
              prawdę a sprawiedliwośc sprawiedliwość.
              Spojrzeniu z poczuciem humoru na to co przykre, tzn. być naprawdę sobą.
              ''Wszystkie drogi prowadzą do Niego...''

'' Świat jest piękny, musisz tylko spotkać waściwych ludzi na swej drodze''.

• Gość: nauczycielka Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 12:13
                Dziwny jest ten świat?...
                Świat jest piękny, musisz tylko spotkać właściwych ludzi.
                Wszystkie drogi prowadzą do Niego...
                A Ty mi to wygraj i wyśpiewaj - i otocz blaskiem, mocą Swą,
                A ja na mej drodze, kiedyś powitam Cię...
                • Gość: do nauczycielki Re: Fajny tekst IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 08:42
                  Jestem z Tobą.
    • Gość: ksiądz Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 11:56
      Zmniejszenie się oddziałów w obrębie naszej placówki - przyczyna zwolnienia
      Nauczycielki...
      Co za forma - godna polonisty...
      • Gość: spostrzegawczy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 10:47
        Lepiej brzmiałoby ''na zrębie''...
        • Gość: ciekawy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 10:49
          '' Na zrębie '' naszej placówki...
      • Gość: ksiądz Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 15:42
        Obraza Boska...
        • Gość: Ktoś Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 09:48
          PANI???...........................................
          NAUCZYCIELKA ???....................................
          SZKOŁA???..........................................
          W CZĘSTOCHOWIE...................................

DYREKTOR???...........................

Dokończ zdanie.
          • Gość: clementia_81 Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: 83.2.141.* 30.05.07, 13:28
            Właśnie zastanawiałam się nad tym wzorem pisma. "Na zrębie naszej placówki" -
            zdecydowanie jest to forma niepoprawna, "w obrębie"- tego zwrotu też bym nie
            użyła. Ja napisałabym tak: Z przykrością informuję, że z powodu zmniejszenia się
            oddziałów w szkole...(ewentualnie placówce szkolnej...). Ale to jest tylko moja
            propozycja, nie wiem jak wygląda oryginał (dyrektor ma na pewno odpowiedni
            wzór). A co do tych wykropkowanych miejsc, które chciałbyś aby wypełnili
            nauczyciele, to raczej pozostaną nadal puste. Ludzie chcieliby pozostać
            anonimowi, pomijam fakt, że nauczyciele szczególnie (ciekawość uczniów czasami
            nie zna granic).
            • Gość: do clementii 81 Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 13:56
              Ten wspaniały oryginał wypowiedzenia z pracy dla nauczycielki zasługuje
              na podanie bliższych danych.

Szczególnie, danych odnośnie Dyrektora szkoły, który w końcu miał do dyspozycji
              wzory pism urzędowych i Prawnika do konsultacji w Urzędzie Miasta Częstochowa.

• Gość: Prawnik humor Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 14:27
                Czy'' szkoła'' to ''placówka?...''

Co znaczy ''inna placówka''?...

Czy można ,,skorzystać''... z Karty Nauczyciela?...
                • Gość: clementia_81 Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: 83.2.141.* 30.05.07, 16:02
                  Tak, szkoła jest placówką. Dyrektor może zaproponować np. przeniesienie do innej
                  placówki szkolnej (czyli szkoły), bo wie, że tam są wolne etaty. Natomiast
                  jeżeli użyje słowa "inna placówka", no to może być problem bo o ile wiem, to
                  przedszkola, zakłady poprawcze, inne instytucje oświatowo-wychowawcze to tez
                  placówki. No
                  i dochodzi kwestia dodatkowych kwalifikacji (kursów, studiów podyplomowych).
                  • Gość: Ktoś Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 16:20
                    Słownictwo, z zakresu prawa zatwierdzonego w Karcie Nauczyciela,
                    wymaga umiejętności precyzyjnego zastosowania znaczeń używanych w dokumencie,
                    i umiejętności ich rozgraniczania zgodnie z tekstem stosowanego artykułu.

Jakie to myśli, miał Pan Tadeusz w IV Księdze, na myśli...

Myślę, że to zdanie doskonale odzwierciedla zapis wypowiedzenia nauczycielki.
                    • Gość: clementia_81 Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: 83.2.141.* 30.05.07, 17:19
                      Zgadzam się z Tobą, że słownictwo z zakresu prawa powinno być bardzo precyzyjne
                      i nie pozostawiać miejsc na żadne niedomówienia. Chociaż z tego co wiem, to
                      są jakieś luki w prawie, które dobry prawnik może wykorzystać i pomóc swojemu
                      klientowi (ale to nie jest moja działka). Dzieła literackie mają to do siebie,
                      że pozostawiają wiele miejsc na dowolną interpretację (fachowo nazywają się to
                      "miejsca niedookreślenia"). I jeżeli wypowiedzenie nauczycielki zawierało sporo
                      takich miejsc, to znaczy, że coś było nie tak (ale skoro ona nie podjęła żadnych
                      działań na drodze prawnej, to już jej sprawa. Ja też bym nie podjęła).A swoją
                      drogą lubisz "Pana Tadeusza"?, Czy Księga IV jest jakąś insynuacją?
                      • Gość: Ktoś Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:29
                        Lubić można cukierki.
                        Utwór literacki można znać, cenić, odwoływać się do niego.
                        Wykorzystywać skojarzenia słowne, myślowe z tekstu.
                        Przenosić znaczenia słów, tworzyć nowe konsrukcje myślowo - zdaniowe i sensy.

• Gość: Ktoś Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 07:54
                        Jakie to myśli, miał Pan Tadeusz w IV Księdze, na myśli?...

• Gość: Prawnik humor Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 07:08
                      Jakie, to myśli miał Pan Tadeusz w IV Księdze, na myśli?...
                      • Gość: polonista '' Dyplomatyka i łowy''... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 09:45
                        ''Pan Tadeusz'' Księga IV Dyplomatyka i łowy
                      • Gość: Prawnik humor Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 16:55
                        Co za bigos... - Pan Tadeusz Księga IV Dyplomatyka i łowy.
          • Gość: ciekawy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 13:42
            Dokończ zdanie...
            • Gość: ... Dyplomatyka i łowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 14:50
              • Gość: clementia_81 Księga IV IP: 83.2.141.* 31.05.07, 15:26
                A jeżeli doszłam do ciekawych wniosków i chciałabym z Tobą porozmawiać, ale nie
                na tym forum. Co proponujesz?
                • Gość: do clementii 81 Re: Księga IV IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 16:00
                  Nie ta Księga.
                  • Gość: .... Re: Księga IV IP: 83.2.141.* 31.05.07, 16:34
                    "Dyplomatyka i Łowy" to jest księga IV. Chcesz, żebym przypomniała sobie jeszcze
                    jakąś księgę? Czekam na propozycje.
    • Gość: ... Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: 83.2.141.* 31.05.07, 16:45
      To jest mój e-mail: clementia81@interia.pl Może prześlij mi swój numer gg to
      będziemy mogli porozmawiać ( o ile chcesz). Pozdrawiam
      • Gość: ?... Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 14:45
    • Gość: .... Re: Księga IV IP: 83.2.141.* 31.05.07, 20:00
      "Logika - to gramatyka myślenia" Novalis
      "Logika jest dobra aby rozumować, ale nie żyć" (autor nieznany)
    • Gość: ... Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: 83.2.141.* 31.05.07, 22:32
      To co jest niewypowiedziane pozostanie nadal niewypowiedzianym
      to co jest domysłem pozostanie nim nadal
      to co zostało darowane pozostanie nadal darowane
      ale wypowiedziany "koniec" jest końcem.
      • Gość: Ktoś Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 15:50
        Nie ma takiej sprawy, której, Bóg by nie rozwiązał.
        • Gość: życzliwy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 21:03
          Uśmiechaj się...
    • Gość: spostrzegawczy Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 18:11
      A może ktoś ułoży nutki...na wzór Piwnicy pod Baranami...
      • Gość: ?... Re: Wzory pism urzędowych - Edukacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 10:00
        '' Doświadczenie jest klęską i trzeba wszystko stracić,
        żeby dowiedzieć się odrobinę.''(Albert Camus)
        • Gość: Ktoś... Do Prawnika humora - Jak znależć pracęw szkole?... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:21
          KTO PRACUJE W SZKOLE?... JAK ZNALEŻC PRACĘ...

Zgodnie z art. 39 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 7 września 1991 r.
          O systemie oświaty ( Dz. U. 1996 nr 67 poz. 329 z pożn. zm.)
          zatrudnianie i zwalnianie nauczycieli oraz innych pracowników
          szkoły należy do kompetencji dyrektora...

mama - córka,
          tata -córka,
          siostra -siostra,
          córka - koleżanki,
          córka - koleżanki mamy,
          koleżanki -koleżanek,
          teścowa -synowa,
          siostra synowej teściowej,
          syn koleżanki,
          koleżanka ''dobrej'' koleżanki
          itd........................

• Gość: Julka Przeczytajcie proszę i napiszcie co tym myślicie:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 10:14
      Tu jest też pismo urzędowe i chodzi o Częstochowę
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33&w=63419080
      • Gość: Do Prawnika humora Jak znależć pracę w szkole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:27
        Super.
        To jest właśnie rzeczywistość.
        • Gość: belf Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:05
          tzn. załgana rzeczywistość... "...bo jedyny porządny człowiek to pan
          prokurator, ale jak mu się przyjrzeć, to też kawał świni... " - kwestia
          Soabiewicza z "Rewizora".
          • Gość: do belfa Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:45
            ,,Nie przygaduj zwierciadłu,
            kiedy masz gębę krzywą.'' ( Rewizor, Gogol)
            • Gość: belf Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:56
              To zwierciadło jest krzywe i trza je zmienić, bo wszyscy oszalejemy i nie
              przeżyjemy. Chyba że źle mamy w głowie, wtedy przeżyjemy.
              • Gość: do belfa Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 13:17
                Twój tekst?...'' To trza''..., mówi wszystko...

Odpwiem: '' Z czego się śmiejecie?
                Z siebie samych się śmiejecie."
                ( Rewizor ,Gogola )
                • Gość: belf Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 13:25
                  Ten Twój tekst: "Twój tekst?...'' To trza''..., mówi wszystko..." mówi o Tobie
                  wszystko... Dulskaś. Plica polnica.

• Gość: Ktoś Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.07, 16:20
      Plica...czyli trzeba mieć dobre plecy.
      -rymy częstochowskie - plica polonica
      • Gość: belf Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 20:10
        plica polonica to tyle co kołtun polski, żeby nie było watpliwości
        • Gość: Prawnik humor Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 12:55
          Prawda w oczy kole...
          Dziękuję wszystkim, którzy towarzyszyli mi w tej '' zabawie edukacyjnej''.

• Gość: Julka Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 12:59
            Napisałeś coś do mnie, trzy godziny temu (chyba) i to zniknęło. Miałeś na to
            jakiś wpływ?
            • Gość: Prawnik humor Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 13:06
              Do Julki, wniosek jest taki: Kogoś nasze rozmowy kłują.
              • Gość: Julka Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 13:11
                Proponuję "rozkręcić" wątek:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=63668165
        • Gość: Prawnik humor Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 12:58
          Belfie, świetnie zrozumiałeś mój post.
    • Gość: ... Re: Jak znależć pracę w szkole? IP: 83.2.141.* 21.06.07, 18:00
      A wracając do tej nauczycielki, to u niej wszystko w porządku. Do nikogo nigdy
      nie miała i nie ma żalu o nic. Ma świadomość tego, że są ludzie w dużo gorszej
      sytuacji, z większym bagażem doświadczeń, a oprócz tego nie mieli takiego
      szczęścia do ludzi jak ona. Życie nauczycielki potoczyło się takim, a nie innym
      torem i trzeba to zostawić swojemu biegowi. Choć obecnie jej przypadek wydaje
      się nieciekawy, to tak naprawdę nic jej nie jest. Jest tylko trochę zmęczona,
      ale ma teraz sporo czasu na odpoczynek. Ostatnią rzeczą, jaką by chciała, to
      żeby była dla kogoś problemem, nie chce, żeby ktokolwiek przejmował się jej
      sytuacją. Pozdrawia :)

Mała powtórka z gramatyki. Czasownik odmienia się przez osoby, czyli podlega
      koniugacji.
      Zaczynając od liczby pojedynczej
      1. osoba ja
      2. itd.
      • Gość: do... Czas zakończyć. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 15:39
        ''Wszystko, co nas spotyka na świecie dobrego i złego, zapisane jest w górze".
        • Gość: rozwiązanie Re: Czas zakończyć. IP: 83.2.141.* 23.06.07, 11:34
          Czasami zakończenie, odcięcie się od wszystkiego jest jedynym, (chociaż nieraz
          bardzo bolesnym! wyjściem) ale najlepszym dla wszystkich. Odpoczynek przyda się
          każdemu, zwłaszcza TYM, którzy ostatnio wzięli zbyt wiele obowiązków na swoje
          barki. Życzę WSZYSTKIM dużo odpoczynku :)i czasu tylko i wyłącznie dla siebie. A
          tera już kończę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka