Dodaj do ulubionych

budowa domu

IP: 212.87.241.* 04.05.07, 20:57
Chcę wkrótce zacząć budować dom, ok. 140 m2, na razie wykop, fundamenty i 55
m2 piwnicy. Jeśli ktoś z Was jest w trakcie takiego przedsięwzięcia bardzo
liczę na podzieleniem się spostrzeżeniami co do kosztów fundamentów i
piwnicy. Wiem, że taraz wszystko BARDZO zdrożało i liczę na aktualne i
konkretne informacje. Pozdrawiam budowniczych :)
Obserwuj wątek
    • Gość: DM Re: budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:01
      Dołączam się do powyższego postu. Czytam uważnie forum murator.pl ale tam mają
      naprawdę ceny z kosmosu. Mi chodzi o ceny w okolicach cze-wy a nie wa-wy.

Chciałbym dowiedzieć się czy taniej jest robić fundamenty i piwniuce z
      betonitów czy też z B15 lanego z gruchy?? Wg. moich wyliczeń taniej jest lać,
      ale co z robocizną ??? Trzeba robić szalunki, a tam murować... hmm... i co tak
      naprawdę jest tańsze ????

Pozdrawiam
      • Gość: Jupiter Re: budowa domu IP: 213.199.204.* 04.05.07, 21:05
        Ja u siebie będę lał to co musze wlac w ziemię, to co wystaje już z betonitów; z
        betonitów także wymurowanie piwnicy pod 1/4 domu.
    • Gość: Jupiter Re: budowa domu IP: 213.199.204.* 04.05.07, 21:03
      Też zacząłem i mam podobne wymiary domu (może trochę większe) od twojego i
      liczyłem fundamenty na około 20-25 tys. W cenie wyznaczenie fundamentów, wykop,
      materiał, robota, chociaż chyba można zejść nawet poniżej 20
      • sitanca Re: budowa domu 04.05.07, 21:14
        JUPITER - pociszasz mnie, bo ostatnio byłem już STRASZONY ceną 20 tys. zł. za
        same fundamenty, a ktoś mi powiedział, że takie fundamenty i piwnica jak moje
        to cena między 30-40 tys. W każdym arzie ja też chcę lać z beton, a piwnicę z
        betonitów, nad piwnicą strop z porotermu. Co o tym myślicie? bo słyszałem, że
        poroterm pęka, lepszy jest akerman.
        • Gość: Jupiter Re: budowa domu IP: 213.199.204.* 04.05.07, 21:27
          Z tego co udało mi się dowiedzieć nie ma potrzeby robienia stropu nad piwnicą z
          Ackermana; lepiej zrobić zbrojony i lany z "gruchy" - wychodzi taniej, bo
          ackerman to dość spory wydatek. Ważne też jest, aby zatopić w fundamencie tzw
          bednarkę do instalacji odgromowej (potem trzeba kopać i kuć).
          • Gość: ccc Re: budowa domu IP: 195.116.81.* 04.05.07, 21:31
            bednarka możę być zatopiona w gruncie, nie musi być dołączona do fundamentów,
            jeżeli zbrojenie nie jest spawane to nic to nie da
          • Gość: Jupiter Re: budowa domu IP: 213.199.204.* 04.05.07, 21:31
            Aha, uciekło mi. Fundamenty warto wykopać ręcznie (oczywiście jeżeli nie masz
            piwnicy, bo to lepiej koparką) bo kopane łopatą wychodzą węższe (oczywiście
            muszą być zgodne z projektem) i wchodzi w nie mniej betonu, a on kosztuje dość
            sporo.
            • Gość: sitanca Re: budowa domu IP: 212.87.241.* 04.05.07, 21:49
              ja mam piwnicę...
              • Gość: DM Re: budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 22:04
                Hej!!!!!!!!!

To wiadomo , że ławy wylewamy, ale co z fundamentami i ścianami piwnic??? Ja
                mam częściowo podpiwnmiczony dom 120 m2 - właśnie zaczynam i z wyliczeń wyszło
                mi, że TANIEJ JEST WYLAĆ ŚCIANY Z betonu lanego a nie stawiać z betonitów!!!
                W związku z powyższym powiedzcie dlaczego Wy robicie z betonitów ??????? Może
                nie wziąłem czegoś pod uwagę ??????????????????

POZDRAWIAM
                • Gość: Jupiter Re: budowa domu IP: 213.199.204.* 04.05.07, 22:08
                  Jeżeli nie stawiasz z betonitów, to musisz do lanego betonu robić szalowanie, to
                  kosztuje wbrew pozorom dośc sporo ze względu na znaczny koszt desek - tak myślę
                  • Gość: DM Re: budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 22:36
                    No to o tym wiem!!! Szalunku nie liczę bo joż mam !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka