Gość: fg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:04 pomozcie stałem z rowerem z kolega sprawa w sądzie byłem po piwie zabrane prawo jazdy na 2 lata pomozcie jak napisac apelacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: la la Re: sąd grodzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:13 JESTEM NIEWINNY - to teletubiś pił piwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michol Re: sąd grodzki IP: *.trustnet.pl 30.05.07, 21:19 a masz już pisemne uzasadnienie wyroku? Jeśli tak, to przeczytaj, a później napisz w apelacji z czym się nie zgadzasz, w którym miejscu Sąd mija się z prawdą i dlaczego wyrok powinien być uchylony. Możesz np. zarzucić Sądowi, że źle ustalił stan faktyczny, czyli np. Ty w ogóle nie piłeś, piwo było bezalkoholowe, rower należał do kolegi, którgo nie znasz, a Ty akurat przypadkiem przechodziłeś obok ;-) Z resztą sam wiesz najlepiej, jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: sąd grodzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:56 Gość portalu: Michol napisał(a): ] > a masz już pisemne uzasadnienie wyroku? Pisemnego uzasadninia wyroku nie dostanie, tylko odpis wyroku, wówczes ma 7 dni na złożenie apelacji do Sądu II instancji ( w tym przypadku Sąd Okręgowy) a sędzia wtedy musi uzasadnienić wyrok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michol Re: sąd grodzki IP: *.trustnet.pl 30.05.07, 22:06 W terminie 7 dni od ogłoszenia wyroku można złożyć wniosek o sporządzenie na piśmie i doręczenie uzasadnienia wyroku (art.422 kpk) Natomiast termin do wniesienia apelacji wynosi 14 dni i biegnie od daty doręczenia wyroku z pisemnym uzasadnieniem (art.445 kpk) Odpowiedz Link Zgłoś
radomek2 Re: sąd grodzki 30.05.07, 22:23 No na jedno wychodzi. Musi w ciagu 7 dni napisać wniosek o uzasadnienie zeby móc potem złożyć apelacje. I ważne jest te pierwsze 7 dni w ciagu których musi rozpocząc całą procedure odwoławczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michol Re: sąd grodzki IP: *.trustnet.pl 30.05.07, 23:33 no mnie "na jedno wychodzi" - wybacz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomek2 Re: sąd grodzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 16:55 Gość portalu: Michol napisał(a): > no mnie "na jedno wychodzi" - wybacz ;-) Oczywiście, że na jedno wychodzi. Jezeli nie złozy wniosku w ciągu 7 dni, to chyba nie powiesz że bedzie miał te kolejne 14 dni na odwolanie. Wiec ważne jest pierwsze 7 dni, aby mozna dalej sie odwoływać, wiec tak czy siak wychodzi na jerdno ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michol Re: sąd grodzki IP: *.trustnet.pl 31.05.07, 17:59 Czy Ty na pewno wszystko dokładnie przeczytałeś ? ;-) Mój Poprzednik napisał, że "pisemnego uzasadnienia się nie dostanie, tylko odpis wyroku i wówczas mamy 7 dni na złożenie apelacji do sądu II instancji i wtedy sędzia uzasadnia wyrok", czyli całkowicie pomieszał procedurę. Mówiąc krótko "wiedział gdzie dzwonią, tylko nie wiedział w którym kościele" ;-) Natomiast ja napisałem, że w terminie 7 dni od ogłoszenia wyroku, MUSISZ złożyć wniosek o pisemne uzasadnienie wyroku i wniosek taki składasz do sądu który wydał wyrok, czyli do sądu I instancji. Apelację (czy też jak wolisz - odwołanie)do sądu II instancji możesz napisać dopiero po otrzymaniu pisemnego uzasadnienia wyroku. Tak więc oprócz tego, w jakim terminie będziesz pisał, równie ważne jest, CO będziesz pisał. W sądzie jest jak w matematyce - kolejność działań musi być zachowana ;-) Jeśli napiszesz cokolwiek, byle się tylko zmieścić w terminie 7 dni, to nie wróżę sukcesów ;-) Dla mnie i pewnie dla każdego, kto miał do czynienia z sądem, różnica między tym co napisał mój Przedmówca i tym co napisałem ja, jest zasadnicza, ale jeśli Tobie nadal "na jedno wychodzi", to ja się poddaję ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qża tfaż Re: sąd grodzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 22:54 Za samo stanie z rowerem chyba niczego by Ci nie zrobili. A swoją drogą jednakowe traktowanie w tej sprawie kierowców i rowerzystów jest moim zdaniem przesadą. Rozumiem, że kiedy ktoś jedzie rowerem po jezdni zataczając się, stwarza zagrożenie, ale wymagany stopień trzeźwości kierowcy i rowerzysty mógłby być nieco zróżnicowany. Rower rozwija małą prędkość, ma małą masę i jeżeli jedzie się nim po ścieżce rowerowej, lub wolno po chodniku to jakie zagrożenie się stwarza? Przecież nietrzeźwy pieszy też może stwarzać zagrożenie kiedy idzie drogą zataczając się, albo gdy wtargnie nagle na jezdnię. Dlaczego zatem nie karać nietrzeżwych pieszych? Odpowiedz Link Zgłoś