Gość: xx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 00:54 Trzymaj sie Maly! Bedzie Zdrowy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 06:52 Zapraszamy wszystkich na festyn do SP42, pomórzmy dzieciakowi!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.strefa.com 02.06.07, 07:55 A kiedy ten festyn?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igła Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 09:56 W niedzielę od godz. 15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 17132 Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 12:11 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 07:14 Zapraszamy wszystkich którzy chcą pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelia Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 09:32 Trzymaj się Maciusiu! Będziemy z Tobą :):):):):). Wszystko będzie dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek 7-niej wnu DRODZY forumowicze IP: *.centertel.pl 02.06.07, 10:58 Drodzy forumowicze pokażmy choć raz wielką ludzką solidarność. Przyjdzmy na festyn choćby na chwilę, zostawmy chociaż ZŁÓTÓWKĘ !!!!!!!!!!!!!!!! a jestem przekonany że będzie to w sumie duża kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: DRODZY forumowicze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:13 pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: DRODZY forumowicze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:16 www.hospicja.pl/aktualnosci/news/1428.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: car Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.centertel.pl 02.06.07, 11:36 W którym miejscu jest SP 42 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelia Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:52 Za "mrówkowcem".. Przy Armii Krajowej, niedaleko hali Polonia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:53 Ja już zadzwoniłam do rodziców, którzy mieszkają w mrówkowcu, żeby poszli i w moim imieniu coś kupili.Jutro niestety nie mogę sama iść. Mam nadzieję, że historia się dobrze skończy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.07, 12:48 podbijam i dolaczam, pojdzmy na festyn, kto moze - jesli nie przelejmy cokolwiek na konto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 14:36 znam rodziców tego chłopca i dziadków. To bardzo sympatyczna rodzina. Bardzo mi przykro że takie nieszczęście ich spotkało. Namawiam do wzięcia udziału w festynie i darowizn ( ja tak zrobię) bo teraz los tego dziecka zależy od nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.07, 14:37 A moze pomoze pracodawca ojca - firma Fortum? Na brak kasy raczej nie narzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 17:53 Jola...trzymaj się...cały czas jesteśmy z Tobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Zamiast kwiatów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 18:39 Proponuję aby dzieci ze wszystkich częstochowskich szkół na zakończenie roku szkolnego zamiast kwiatów dla nauczycieli przynieśli pieniążki/ oczywiście byłyby to całkowicie dobrowolne datki/Pieniądze mogliby zbierać przedstawiciele Rady Rodziców.Myślę ,że nauczyciele poprą tę akcję a dla dzieci byłaby to piękna lekcja koleżeństwa . Odpowiedz Link Zgłoś
mekubal Re: Zamiast kwiatów 02.06.07, 19:43 Zgadzam się, zbiórka pieniędzy zamiast kwiatków dla nauczycieli, świetny pomysł, wychowujmy nowych społeczników :) pozdrawiam, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Zamiast kwiatów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 20:25 Przepraszam za błąd/przynieśli/ To chyba emocje i chęć szybkigo podzielenia się pomysłem z forumowiczami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Zamiast kwiatów IP: *.centertel.pl 02.06.07, 22:14 Bardzo rozsądny pomysł.Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.centertel.pl 02.06.07, 22:42 Julka gdzie łazisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.centertel.pl 02.06.07, 22:50 Julka właż na forum, bo dziadek musi isć spać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Możemy coś zrobić dla Maćka IP: 80.54.169.* 03.06.07, 09:15 trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.centertel.pl 03.06.07, 15:44 Zapraszm na Festyn mimo nienajlepszej pogody. Ale liczy sie serce!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 07:46 Pieniądze na zakończenie roku to może i dobry pomysł, ale wątpie żeby wypalił, chyba że ogłoszenie pusci dyrekcja każdej szkoły, choć wątpie, bo przykład szkoły nr. 32 w której pracowała p. Jola i zachowanie dyrektorki na prośbe rodziców, aby część kasy przeznaczyć na Maćka. Reszte pozostawie bez komentarza bo niewarto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 06:39 Poszukuje kogoś doświadczonego w organizowaniu imprez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikuś Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 12:24 Szkola to nie tylko dyrekcja, nauczyciele z tej szkoły już zbierali pieniądze , a teraz namawiają trójki klasowe do tej akcji Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: Możemy coś zrobić dla Maćka 05.06.07, 14:24 Ale może by można zbiórkę w szkołach urządzić? I druga sprawa, czy sprawą Maćka zajmuje się jakaś fundacja? Mieliby na pewno większe możliwości niż my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fazer (rodzina) Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:56 Bedzie dobrze Maciek wiez mi pamamietaj "Nigdy, nigdy, nigdy, nigdy się nie poddawaj." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 07:03 Ludzie, czyny, czyny, czyny nie słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: Możemy coś zrobić dla Maćka 06.06.07, 11:48 Słowa czasem też są ważne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 07:13 jak to do fundacji nie wpłynęła jeszcze ani złotówka jak ja osobiście wpłaciłam pieniądze na podane konto. Może masz dane nie aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mucha ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 08:14 Kiedy wpłaciłaś? Dopisałaś " dla Maćka"? Bo jeśli nie to pieniądze wpłyneły na ogólne konto fundacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 09:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 12:34 Pomysł o przeznaczeniu zebranych pieniędzy z każdej szkoły jest świetny. Ale niestety takie decyzje zapadają na górze. W tym przypadku powinna pomyśleć o tym pani naczelnik Sobala. Niech prześle prośbę do rodziców, aby na koniec roku szkolnego każdy uczeń w miarę możliwości finansowych rodziców przyniósł chociaż jedną złotóweczkę na poratowanie zdrowia kolegi w ich wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 13:58 Świetny pomysł z panią naczelnik oświaty. Czekam jako rodzic na sygnał z Urzędu Miasta. My rodzice bardzo chętnie przekażemy zebrane kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 09:07 wpłacałam w sobotę z dopiskiem " Dla Maćka". To było by bardzo nie fer gdyby te pieniądze znikały. Po południu sprawdzę jeszcze raz przebieg tej transakcji.Ale robię w ten sposób wszystkie płatności ( naprawdę dużo) i nigdy nie było problemu.Mam nadzieję ze się to wyjaśni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha do ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 12:04 sprawdziłam pieniądze przeszły wysłane 2czerwca na konto TPD oddział Częstochowa 74 1020 1664 0000 3902 0019 7145 z dopiskiem Maciuś. Proszę mi potwierdzić czy trafiły na konto dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:15 Trafiły. :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: Możemy coś zrobić dla Maćka 06.06.07, 12:55 To jaka to fundacja teraz się Maćkiem zajmuje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 07:03 Towarzystwo Przyjaciół Dzieci. Z pewnych względów ucinam temat TPD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.man.czest.pl 08.06.07, 13:12 Trzymaj się Maciusiu. Modlimy się za Ciebie i trzymamy kciuki. Bądź silny i wyzdrowiej!!!!! Sama mam dwie córeczki, które były obie w bardzo ciężkim stanie po urodzeniu i wiem, ze wiara czyni cuda - tak więc wierzę w Twoje wyzdrowienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 10:47 Tato Maciusia wcale nie musdi płacic za badanie zgodności tkankowej. Wystarczy żeby sie zgłosił jako chonoerowy dawca szpiku i takie badanie zostanie przeprowadzone bezpłatnie. szpik regeneruje sie w miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 11:03 tylko że oni też nie mają pieniędzy na badania :) - sama zgłosiłam się w zesżłym roku i czekam na zaproszenie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: 212.87.241.* 10.06.07, 08:59 Nie wiem jak jest z płatnością, ale zgłaszam się i sam zapłace za badanie. Oby wynik ojca był pozytywny i nie trzeba było długo czekać na przeszczep. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalikarz Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.centertel.pl 10.06.07, 16:26 Na festynie spotkałem znajomych z innych odległych dzielnic miasta którzy podobnie jak je przyjechali specjalnie aby zostawić przysłowiowy grosik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja ta ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: 212.87.241.* 10.06.07, 22:50 Może ktoś da jakiś pomysł jak poóc, może wykorzystamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 15:57 Wyjaśniła się sprawa konta i wpłat? Chcę wpłacić kasę - proszę o potwierdzenie czy pieniądze faktycznie wpływają na podane w artykule konto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: 212.87.241.* 12.06.07, 19:11 Nie podaje więcej informacji na temat fundacji, wpłać albo poczekaj na jakąś akcje zbiórki bezpośredniej, sorki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 05:56 Prawdopodobnie będzie kwesta na stadionie CKM-u w niedziele, ale po ostatnich występach Włókniarza może być kiepsko z frekwencją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Konto TPD jest OK ! Dopisek "Maciuś" - ważne ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 09:11 Sprawa konta się wyjaśniła. Wszystko jest ok. Ważny jednak jest dopisek "Maciuś"- nie inaczej ; jeśli jest, pięniądze trafiają na subkonto Maciusia. Nieporozumienia mogły wyniknąć z faktu , że istnieje subkonto o bardzo podobnym dopisku . W przyszłą niedzielę - 24.06. przed kościołem Św. Jakuba, po każdej Mszy organizowana będzie kwesta na rzecz pomocy Maciusiowi. Pomóżmy choremu chłopcu. Pozdrawiam forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelia Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 15:18 Informacja o Maciusiu została umieszczona na www.oskarek.org Przyjaciele Oskarka z całej Polski napewno pomogą małemu Maćkowi :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 07:07 Piszcie dopisek na konto "Maciuś" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelia Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 19:03 Tak - podałam informację, by pisać dopisek "MACIUŚ". Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom PATKUB (www.patkub.com.pl)również zamieści materiały o Maciusiu na swojej stronie internetowej. Być może Patkubowicze też chętnie pomogą chłopaczkowi :). Co prawda Przyjaciele Oskarka jak i PATKUB są ukierunkowani na pomoć dzieciaczkom, które doświadczyły przemocy, ale przecież nie o to chodzi. Jestem pewna, że dużo ludzi się przyłączy by pomóc Maćkowi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: 212.87.241.* 18.06.07, 20:43 Droga Kornelio! Dzięki wielkie za zainteresowanie Maciusiem . Każda pomoc jest ważna a fakt , że ludzie nie tylko z Częstochowy chcą pomóc , jest niezwykle budujący. Pozdrawiam Przyjaciół Oskarka i Dobre Duszki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelia Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 14:59 Przepraszam, ale nie znam się na tym, więc zapytam: czy można podać post o Maciusiu na innych forach regionalnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: 212.87.241.* 19.06.07, 15:37 Witam! Ja też się nie znam , ale osobiście uważam, że im więcej ludzi pozna historię Maciusia , tym większa szansa na pomoc. Myślę, że nikt nie będzie miał nic przeciw temu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelia Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 15:48 No właśnie mnie też się wydaje, że nikomu to nie powinno przeszkadzać. Jak uda mi się dzisiaj, to powklejam "Maciusiowe wątki" na innych forach. mam nadzieję, że moderatorzy mnie nie wyrzucą :). W końcu - to podobno też ludzie :):):) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: 212.87.241.* 19.06.07, 17:21 No właśnie - ludzie i to często bardzo w porzo. Fajnie , że się tu pojawiłaś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornelia Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 17:42 hej :) Śledzę historię Maciusia od momentu ukazania się artykułu. Właśnie wczoraj byłam w szkole i rozmawiałam z nauczycielką Maciusia, a dzisiaj skontaktowała się ze mną Jego Mama. Nie wiem, czy uda mi się coś zrobić dla Niego, ale będę się o to bardzo starać... Obiecałam to mamie Maciusia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: 212.87.241.* 19.06.07, 21:55 Ja znam tę historię prawie od poczatku . Bardzo się cieszę , że mama Maciusia skontaktowała się z Tobą. To fantastyczna kobieta, ciepła i kochana . Rewelacyjna nauczycielka- dzieciaki ją uwielbiają. Ja też to obiecałam i moje przyjaciółki . Cieszę się , że do nas dołączyłaś :-) Jest naprawdę wiele osób , które angażują się w pomoc Maciusiowi . Ja też miałam przyjemnośc poznać Maciusia (przekochany chłopiec)i dużo bym dała żeby wyzdrowiał . Niestety nie mogę być dawcą ... Ale Jola i jej synek zawsze mogą liczyć na przyjaciół. Myslę też sobie , że dzięki Tobie wiele osób zainteresuje się patkubem . Przeglądałam Wasze strony - to co robicie jest wspaniałe. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: 212.87.241.* 19.06.07, 22:41 Wysłałam Ci maila :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 13:29 Trzeba się brać do roboty. Podobno nauczyciele z SP 42 na meczu żużlowym 22 czerwca na stadionie uzbierali 4100 zł,- i przekazali na konto Maćka w TPD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 08:10 Wiele ludzi pomaga Maćkowi, tylko nie mówi o tym głośno. Nauczyciele z SP 32, gdzie pracuje mama chłopca wykorzystali pomysł z kwiatami. Zamiast kwiatów zebrali dla chłopca ponoć ponad 2 tys. A rodzice wychowanków pani Joli z SP 32 w czasie kwesty pod Jakubem też zebrali ponad 4 tys. Oby tak dalej :-)i jeszcze bardziej . Trzymaj się Maciuś ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja to ja Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 06:40 jakoś tak ucichło w tym wątku, czyżby wszyscy wypalili się w miare postępu choroby, mam nadzieje że nie wkradło się zwątpienie ;( Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: Możemy coś zrobić dla Maćka 09.07.07, 15:36 Jak się Maciuś czuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 10:18 Maciuś czuje się w miarę dobrze. Niedługo ma być poddany transplantacji szpiku kostnego. Trzymajmy wszyscy kciuki i módlmy się o Jego zdrowie ! Musi być dobrze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 67tyuyu Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 21:26 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koncert dla Maćka! Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 20:36 15.09.07 o 18,00 w Filharmonii!!Bilety w cenie 27pln do nabycia w Kasie Filharmonii!! Pomóżmy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomoóżmy Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 07:14 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Możemy coś zrobić dla Maćka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.07, 19:18 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Koncert Charytatywny "Pomóżmy Maciusiowi" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 09:23 Drodzy forumowicze! Zapraszamy na koncert charytatywny "Pomóżmy Maciusiowi", który odbędzie się w Filharmonii Częstochowskiej w sobotę , 15.09.2007r. o godz. 18 - tej. Bilety w cenie 27 zł do nabycia w Filharmonii. Leczenie chłopca wymaga wielu kosztownych zabiegów, dlatego też w imieniu Maciusia, Jego najbliższych ,p. dr Ewy Klucznej i przyjaciół gorąco prosimy o wsparcie poprzez udział w tymże koncercie . "Człowiek nie jest sprawcą swoich czynów , ale przez te czyny jest zarazem w jakimś stopniu twórcą samego siebie". JPII Odpowiedz Link Zgłoś