Dodaj do ulubionych

praca w US Cz-wa!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 18:06
Witam! Mam prośbę do Was, czy ktoś z Was brał udział w rekrutacji do pracy w
Urzedzie Skarbowym w Cz-wie? Jak wygląda proces rekturacji? Wiem że ma być
test z zakresu wiedzy?
Prosze o pomoc.......
Obserwuj wątek
    • altu Re: praca w US Cz-wa!!! 15.06.07, 19:32
      a znajomości juz zdobylas?
    • Gość: :) Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 21:44
      Jest najpierw tes z ordynacji podatkowej i odpowiedniego podatku do jakiego sie
      chcesz dostac potem rozmowa kwalfikacyjna a pozniej jeszcze jedna rozmowa wsrod
      juz 2-4 osob gdzie jest dylemet nad odpowiednim wyborem wyniki sa w ten sa dzien
      :) zycze powodzenia
      do jakiego podatku startujesz ?
      • Gość: jw. a po zdaniu egzaminu przyjmują syna szwagra IP: *.realestate.net.pl 15.06.07, 22:07
        j.w.
    • Gość: agra Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 21:49
      Szkoda czasu i tak już mają kogoś "z rodziny" na to miejsce, a rekrutacja to
      fikcja - stwarzają pozory i nie łamią prawa.
    • Gość: Natka Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 22:39
      Dzięki za odpowiedz.
      Wiem jak jest .... znajomości ale chce spróbować, bo raz mi sie juz udało bez
      żadnych protekcji zdobyc ciekawą prace w budżetówce.
      Co do podatku to startuje z PCC.
      Pozdrawiam All!
      • Gość: gość Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.trustnet.pl 15.06.07, 23:11
        tylko nie do PCC!!! Odradzam...
        • Gość: Natka Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 23:17
          Dlaczego nie do PCC? wyjaśnij proszę
    • Gość: NATKA Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 23:48
      prosze o opinie na temat pracy w US....
    • Gość: work-er szkoda czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 08:25
      Witaj.

Brałem udział w rekrutacji, ale niestety bardzo się zawiodłem na sposobie jej
      przeprowadzenia, a konkretnie na pytaniach testowych. Nie chodzi o to że były
      trudne, czy łatwe, choć brakło mi 1 pkt, ale w teście nie było ani jednego
      pytania związanego z ustawodawstwem, jakie należało poznać aby zajmować
      stanowisko o które się ubiegałem. Owszem ordynacja podatkowa była bazą, ale
      chyba tego nie trzeba się uczyć specjalnie, bo to trzeba znać, ale kuriozum było
      nie postawienie ani jednego pytania dotyczącego meritum, czyli zasad zwrotu
      podatku VAT os.fiz. za materiały budowlane. Dlatego odpuściłem sobie totalnie
      dalsze starania. Było chyba 20 osób, test zrobiono w 2 turach, jak dobrze
      pamiętam przeszły chyba 4.
      • Gość: Natka Re: szkoda czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 10:49
        Dzieki za info na temat rekrutacji...
    • Gość: us Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 14:20
      szkoda gadac o tej pracy...
      • Gość: work-er Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 14:23
        Czemu piszesz, że szkoda gadać ?
        Praca może jest interesująca, nie wiem jak płątna, ale jedną rację przyznam
        szkoda gadać o takiej rekrutacji.
        • Gość: :) Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 16:58
          A ja powiem tak ...pracuje akurat w referaie do ktorego natka startuje i nie
          jest zle jesli ma sie tylko ierpliwosc :) a odnosneie samej pracy izarobkow nie
          wypowiadam sie bo to jest sprawa indywidualna ... hehe natka powodzenia zycze
        • Gość: :) Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 17:01
          zapomnialam dodac ... jesli chodzi o pytania testowe nie miejscie pretensji one
          nie sa sporzadzene orzez kadre us tylko przez bedzin badz izbe skarbaba w
          katowicach ... wiec jak one przychodza to nikt nie wie co w nich jest ... wiec
          kadr jest bugu ducha winna nic oni zmienic nie moga ,.... a jesli chodzi o
          znajomosci ... heh to nie ma jua znaczenia ... mozesz miec i tak sie nie
          dostaniesz licza sie teraz nalepis... nawet w takiwj instytucji tymbardziej ze
          wszystko jest kontrolowne przez katowice i patrza rowniej na pokrewienstwo i na
          wyniki osiagniete w rekrutacji pozdrawiam :)
          • Gość: work-er Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 17:22
            Czyli chcesz powiedzieć, że nie powinienem mieć pretensji zdając test
            teoretyczny na prawo jazdy np. kat. B, jeśli pojawią się na egzaminie tylko
            pytania dotyczące np. historii motoryzacji. Dojść może do tego, że zdam test nie
            znając znaczenia znaku z napisem STOP.

Jeśli testy więc nie weryfikują wiedzy wymaganej od kandydata na konkretne
            stanowisko, to założenie wyboru kandydata, który najlepiej wypadnie na testach
            jest z góry skazane na niepowodzenie.

Idąc na test złudnie liczyłem na to, że będę egzaminowany z umiejętności, jakie
            posiadam w korelacji z oczekiwaniami, jakie będzie miał pracodawca do mnie jako
            pracownika na konkretnym stanowisku de facto przy odrobienie szczęścia
            uzyskałbym pozytywny wynik nie czytając nawet ustawodawstwa, którym musiałbym
            się posługiwać po teoretycznie zdanym egzaminie.

Czy w Cze-wie nikt tego nie widzi ?

• Gość: Michol Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.trustnet.pl 16.06.07, 17:36
              pytania są przygotowywane przez Izbę Skarbową w Katowicach i przychodzą do
              Częstochowy w dniu egzaminu, więc nikt w US nie ma wpływu na ich treść.
              • Gość: work-er Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 17:52
                Czyli jak rozumiem US w Cze-wie, jako Pracodawca, nie ma nic do powiedzenia przy
                naborze swoich pracowników - poprostu świetnie.

Czy to jest normalne ?
                • Gość: obserwator Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 18:34
                  US nie ma wpływu na treść pytań testowych, przysyłanych z "centrali", które są I
                  etapem rekrutacji. Jeśli brałeś udział w naborze, to przecież wiesz jak to
                  wygląda. Osoby, które najlepiej zdały test przechodzą do "następnego etapu"
                  czyli indywidualnej rozmowy przed komisją.
                  Odnośnie zaś dostawania się "po znajomości", to pewnie było tak kiedyś, ale w
                  obecnych czasach, kiedy wszyscy boją się zarzutu nepotyzmu, i wszystko jest
                  weryfikowane i kontrolowane, paradoksalnie krewny w US może tylko zaszkodzić w
                  przyjęciu ;-))
                  • Gość: work-er Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 19:06
                    Twoja wypowiedź stanowi potwierdzenie postawionej przeze mnie tezy:

"US Częstochowa, jako pracodawca, nie chce mieć wpływu na wynik rekrutacji".

Jakie jest prawdopodobieństwo, iż w gronie np. 4 osób które najlepiej napisały
                    test na prawo jazdy z pytaniami jedynie o historię motoryzacji są potencjalni
                    znawcy przepisów prawa o ruchu drogowym.

Niestety Twoja wypowiedź jest też wyrazem nadal funkcjonującego w
                    częstochowskich urzędach myślenia, jeśli centrala coś przygotuje to jest
                    najlepsze i najcudowniejsze ;)
                    • Gość: Michol Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.trustnet.pl 16.06.07, 19:51
                      Ty nie rozumiesz podstawowej rzeczy. Urzędy skarbowe, niezależnie, czy są z
                      Częstochowy, Bytomia, czy z jakiekokolwiek innego miasta w województwie, nie
                      mają w tej kwestii nic do powiedzenia - pytania przychodzą z Katowic, czyli
                      jednostki nadrzędnej nad urzędami. Nie siedzę w temacie, dlatego nie wiem czy
                      wynika to z jakiegoś przepisu, czy też jest to "widzimisie" Izby Skarbowej,
                      wynikające z braku zaufania do podległych US i mające zapewne w założeniu
                      zminimalizowć możliwość "przekrętów" przy rekrutacji. Nie jest więc tak, że US
                      nie chce mieć wpływu na wynik rekrutacji, tylko wpływ ten jest ograniczony
                      decyzją narzuconą "z góry".
                    • Gość: Natka Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 22:20
                      Zgadzam sie z Toba
                      • Gość: work-er Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 11:10
                        Ja również się z Wami zgadzam w 100%, to samo co Wy mówię ale patrząc na sprawę
                        ze strony pracowniczej. Prawdą jest, że struktura organizacyjna US jest tak
                        pomyślana, aby tego typu wpływ był możliwy, szkoda że przy interpretacjach
                        wiążących sprawa wygląda inaczej ;)

Dla mnie taka sytuacja jest w wykonaniu, jakie widzimy nie do końca skuteczna,
                        albowiem fakt, podległości organizacyjnej nie zmienia stanu rzeczy, że test może
                        przejść 3 fuxiarzy i trzeba będzie najlepszego fuksiarza wybrać.

Wyznając teorię spisku można byłoby dodać, iż jest to celowe, ale ja jestem od
                        niej daleki, poprostu w takim kraju żyjemy.

Reasumując:
                        1. nie mam pretensji do nikogo, wyrażam jedynie spoje spostrzeżenia
                        2. zgadzam się z Wami, w stwierdzeniu, że US nie ma do końca wpływu na etap
                        rekrutacji
                        3. pozdrawiam a następnym razem podchodząc do testów wezmę pod uwagę to co
                        napisaliście, dokumenty tylko wymagane, zero przygotowania tylko fux i uda się :)
                        4. z tym przygotowaniem przesadziłem ;), ale swoją drogą rozpisując konkurs na
                        stanowisko warto byłoby podać ludziom zakres tematyczny prawda ?? czy tego też
                        Katowice zabraniają ??
    • Gość: mati Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 17:34
      Co do rekrutacji... Osoba która zdobędzie najwieksza ilośc punktów - zostanie
      przyjęta , jest już znana
      rekrutacja to jedynie dopełnienie ustawowego wymogu !!!
      • Gość: Michol Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.trustnet.pl 16.06.07, 17:41
        tak twierdzą Ci którzy się nie dostali, a prawda pewnie jak zwykle, jest gdzieś
        po środku ;-)
        • Gość: Basia Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.strefa.com 16.06.07, 18:04
          Tak z ciekawości sie zapytam: jakie wymagania należy spełnić - oprócz zdania
          wspomnianego testu - na stanowisko w US?

A co do testów - to potwierdza się tylko, że tak nagminne wprowadzanie testów
          nie jest dobrym rozwiązaniem. Spotykamy je teraz wszędzie i na każdym etapie
          życia. Już nie chodzi tylko o edukację... Czasem wystarczy być szczęściarzem,
          trafiającym w dobre odpowiedzi, a nie mieć kompletnej wiedzy na dany temat... No
          cóż takie życie... taki system...
          • Gość: work-er Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 18:10
            Poruszasz ciekawy element rekrutacyjny, nie pisałem o tym wcześniej. Kierowany
            poczuciem konieczności zaprezentowania swojej kandydatury z jak najlepszej
            strony, oprócz CV i oświadczenia o niekaralności i o tym, iż mam uregulowany
            stosunek do służby wojskowej, załączyłem List Motywacyjny i co uznałem za
            stosowne Opinie z poprzednich miejsc pracy.

Jak wielkie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że najpierw nie odpowiada
            Pani iż CV nie jest podpisane długopisem, a potem, ze załączam jakieś opinie.
            Stwierdziła, że to jest niepotrzebne :)

Już wtedy dało mi to do myślenia, gdyż jako pracodawca chciałbym poznać opinie
            na temat mojego potencjalnego pracownika, jaką wypracował sobie u poprzednich
            pracodawców, ale nie zraziłem się i czekałem spokojnie na test.

Sprawę z nietrafionym testem ;) już opisujemy wyżej więc nie ponawiam.

Ale ten ciekawy element z opiniami również stanowi potwierdzenie tego, iż w US
            stosuje się specyficzne metody rekrutacji, oj mają rozwinięty dział HR ;)
            • Gość: :) Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.07, 09:03
              widzisz roznica jest taka ze ty caly czas porownujesz US do innych
              przedsiebiorst do ktorych im wiecej dokumentow zlozysz tym lepiej a tu tak nie
              jest ... jesli napisza ci ze masz dac tylko cv to masz dac tylko cv a nie 1000
              innych dokumentow tu nadgorliwosc niz nie do bo nie zwraca sie na to uwagi ...
              dopiero w etapie rozmowy kwalfikacyjnej... jesli nie potrafisz tego zozumiec to
              nie ciagnij watku obudzenia na US bo jest to nie potrzebne ... To ze twoja wizja
              przyjec tzm byla inna a cie rozczarwala zostala juz wygloszona przez ciebie ...
              jedni sie zgodza z toba drudzy nie :)
              a odnoscie testu on bedzie bez wzgdegu na to czy jest cz nie ... chyba ze izba
              wymysli jakis inny sposob rekrutacji puki co jest to narzuconie odgurnie czy nam
              sie to podoba czy nie ... zreszta samo mozecie zrozumiec... porownywac to z
              hierarchia miedzy osoba podwladna a kims na wysokim szczeblu :)
              nie ma sie co unosic :)
              • Gość: work-er Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 11:08
                masz racje przyjmijmy z pokorą wszystko ;) w końcu to Częstochowa :)

• Gość: Natka Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 09:38
      PO rozmowie kwalifikacyjnej czyli po I etapie jakim jest test napisze jak
      było......
      • Gość: Renia Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 09:54
        Moja koleżanka dostała się tam na staż, bez znajomości... ale po stażu mimo
        możliwości pozostania tam uciekła. Nie mogła znieść panującej tam atmosfery, tak
        opowiadala
        • Gość: :) Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 16:09
          No i jak rekrutacja ?? jak test niesprawiedliwy tak jak sie ktos wypowiadal z
          komentarzach ? dostal sie ktos po znajomosci ? heh ...
    • Gość: Natka Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 19:22
      Byłam na tescie i co??? powiem tyle śmiech na sali. test nawet ok ale dało sie
      zauważyć ze niektorzy znają osoby ktore test nadzorowały.
      • Gość: Ola Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 20:32
        czasami komisja nie zna testu.Wtedy czekają na odpowiedzi przyslane z Będzina i
        sprawdzając sami korzystają z Ordynacji i Ustaw Podatkowych.

Natomiast śmiech to jest dopiero na etapie II, czyli bezpośredniej rozmowie
        przed komisją.Ten etap ma na celu uwalenie osob, ktore pomyślnie przeszly test,
        a wepchaniu "swoich" na stanowisko.

Oczywiscie wszystko w granicach obiektywizmu, hahaha:))
      • Gość: :) Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 20:07
        Natka co chcesz przez to powiedziec ze znaja osoby ktore test nadzorowaly ?

Ten etap ma na celu uwalenie osob, ktore pomyślnie przeszly test,
        a wepchaniu "swoich" na stanowisko.
        a ty co sugerujesz.... przeciesz nikt z urzedu sie nie dostal... odpadly obydwie
        dziewczyny i dostal sie ktos spoza urzedu ktos kto byl lepszy od nich wiec nie
        ruzumiem zarzutu ... zreszta witam nowa osobe z ktora bede pracowac :)
        • Gość: Natka Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 21:23
          Już wyjaśniam... chciałam powiedziec że osoby ktore pisały test czyli my
          kandydaci (nie wszyscy ale może zaznaczam moze ze 3 osoby znały pracowników US
          tzn. osoby które pilnowały na teście.... Takie były moje obserwacje ....
          Smutna Polska Rzeczywistość PRAWA ZNAJOMOŚCI!!!!!
      • Gość: mati Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 21:09
        Smiech na sali czyli... tak jak zwykle :(
        Jak ja byłem ostatnio to czekaliśmy pół godziny na osobe która miała ten konkurs
        wygrać :P
        • Gość: magda Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.32.inds.pl 22.06.07, 22:22
          Czy to była przypadkiem blondynka koło 25-30 lat?
          • Gość: :) Re: praca w US Cz-wa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 13:56
            Szczerze mowiac nie wiem kto sie dostal napisze 1 lipca jak zobacze :) z tego co
            ploty niosa to dziewczyna w krotkich spodenkach ale ja nie wie wiec nie chce nic
            nikomu przypisywac :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka