Dodaj do ulubionych

do stud.AJD-terapia pedagogiczna

IP: *.streamcn.pl 08.07.07, 11:35
Witam! Jestem studentem AJD, właśnie dostałem się na specjalność pedagogika
społeczna i terapia pedagogiczna i chciałbym się dowiedzieć jakie przedmioty
lub jakie pozycje książkowe są ważne lub obowiązujące. Chciałbym troszke
wcześniej zapoznać się z materiałem, dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam
Student :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ona Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 11:37
      Ja w tym roku skończyłam ten kierunek. Wykładowcy powiedzą o literaturze -
      podstawowej i tej dla "bardziej zainteresowanych".
      • Gość: Student Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.streamcn.pl 08.07.07, 11:44
        Dzieki, domyślałem się, że dopiero wykładowcy podadzą nam literaturę, ale
        zawsze jakas pozycja byłaby już wcześniej :). A jak wspominasz swoje studia,
        dobrze wybrałaś, podobało Ci się, było ciężko i jak z przyszłą praca? Dzieki za
        odpowiedz, pozdrawiam Student :)
        • Gość: ona Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 11:52
          Wspominam je mile, chociaż czasami bywało różnie, na niektóre zajęcia chodziło
          się z przyjemnością, na inne z bólem brzucha :) Teraz chyba bedzie mi tego
          brakowało. Jednak pracy w zawodzie raczej nie znajde, pedagogów jest jak
          mrówek.
          • Gość: Student Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.streamcn.pl 08.07.07, 11:56
            Masz rację, z pracą bedzie cieżko, dlatego cały czas się zastanawiam czy warto
            to dalej ciągnąć, może lepiej byłoby zaprzestać i spróbować czegoś innego.
            pozdrawiam Student :)
            • Gość: ona Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 11:58
              Prawde mówiąc to załuje, że nie poszłam na coś konkretnego - przynajmniej
              łatwiej byłoby szukać pracy. Po skończeniu np matematyki, geografii czy
              czegokolwiek wiedziałabym w jakim kierunku szukać pracy, a po tych studiach - w
              sumie nie wiadomo co robić.
              • Gość: Student Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.streamcn.pl 08.07.07, 12:02
                Może byłoby lepiej, ale patrząc na obecną sytuację w naszym kraju to ciężko
                powiedzieć, czy znalazłabyś prace po matematyce, geografii czy jakimś
                konkretniejszym zawodzie. Jeśli zostane na AJD to muszę się zastanowić jaki
                drugi kierunek powinienem studiować, aby później znależć prace. pozdrawiam
                Student :)
                • green_eyed_girl Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna 08.07.07, 21:26
                  Student, a do której grupy się dostałeś?
                  Bo ja też się dostałam na tą specjalizację :)
              • Gość: pedagog Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: 80.48.157.* 08.07.07, 12:37
                A pedagogika to nie konkretny kierunek. Mówisz, że gdybyś skończyła geografię,
                czy matematykę to wiedziałabyś jakiej szukać pracy. Po prostu byłabyś
                matematykiem lub uczyła geografii w szkole. Po pedagogice możesz być pedagogiem
                szkolnym. Możesz także zrobić sobie specjalizację. Ja tak zrobiłem, kończąc
                studia podyplomowe i obecnie jestem pedagogiem, specjalistą terapii patologi
                zachowań. Pracuję w szkole oraz w sądzie jako rodzinny kurator sądowy. Jest super!!!
                • Gość: gosc Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 21:38
                  Jest super? Ano gdzies juz sluszalem, ze kuratorzy sadowi to strata panstwowych
                  pieniedzy. To faktycznie niezla fucha dla dorobienia sobie. Co do kompetencji,
                  hm... w wieku wielu kuratorow, ds mlodziezy na przyklad, ma sie kompetencje,
                  ale tylko "wyuczone". Znajomosc paragrafow to troche malo. Natomiast pedagodzy
                  szkolni to powinna byc grupa osob najwyzej oplacanych i o wybitnych
                  zdolnosciach pedagogicznych. To co jest obecnie, to pozal sie Boze.
                  • Gość: gość2 Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.streamcn.pl 08.07.07, 22:42
                    Ja również dostałam się na pedagogike społeczną i terapię pedagogiczną i mam
                    podobne obawy tak jak Student, Green_eyed_girl jak Twoje przeczucia co do
                    studiów, a Ty w której grupie jesteś, bo ja chyba w II, ale to nic pewnego?
                • nippy7 Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna 09.07.07, 08:00
                  a jakim jestes kuratorem:zawdwym czy społecznym, bo ja zlozylam dokumenty na
                  społecznego i nic, cisza.A pracy w szkole tez marze i staram sie spełnic te
                  marzenia ale na razie bez rezultatów, moze wiesz gdzie sa chca przyjac pedagoga?
                  • goosiaa3 ja tez jestem na ped spol 09.07.07, 14:00

• goosiaa3 Re: ja tez jestem na ped spol 09.07.07, 14:01
                      za szybko enter:) jestem w grupie 1, listy byl juz dawno i kazdy wie w jakiej
                      jest grupie
                      • Gość: Enter-ka Re: ja tez jestem na ped spol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 12:27
                        Jestem na 4 roku właśnie na terapii. Polecam bo ciekawy kierunek i jak sie
                        okazało wcale nie jest trudno. Dużo psychologii, terapii i warsztatów.
                        Specjalizacja ma bardzo fajnych, młodych wykładowców. Jeśli chodzi o prace to
                        bez znajomości marne szanse, ale znając polskie realia to po każdych studiach
                        tak jest i nie ważne czy to terapia na AJD czy prawo na UJ. Pozdrawiam i do
                        zobaczenia na Uczelni :)
                • Gość: Anula Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 23:30
                  Co skończyłeś podyplomowo aby pracować jako kurator sądowy? Gdzie później
                  złożyłeś papiery szukając pracy? bardzo mi zależy na odpowiedzi.
    • Gość: ola Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.streamcn.pl 15.07.07, 18:45
      witam ja tez chcialabym zlozyc dokumenty na pedagogike ale nie wiem jakie wyniki
      z matur trzeba miec by moc sie tam przyjac. Ile miales punktow z matury ze sie
      dostales??dzieki
    • Gość: e Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.streamcn.pl 20.07.07, 18:49
      ja równiez jetem na ped. społecznej i terapii pedagogicznej. Dziewczyny ze
      starszych roczników może szepniecie jakieś słówko :) może jakieś najważniejsze
      pozycje książkowe, dzieki
    • mekubal Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna 20.07.07, 18:53
      też jestem na terapii pedagogicznej :)
    • Gość: terapia III rok Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.wroclaw.mm.pl 21.07.07, 18:27
      Witam, ja również studiuję ten kierunek, zacznę 3 rok od października. Jeśli o
      przedmioty chodzi to moim zdaniem bardzo ciekawe np:
      -psychologia społeczna (Aronson-"Człowiek istota społeczna", S.Mika-
      "Psychologia społeczna"),
      -andragogika (z andragogiki jest wiele pozycji: Muszyński, prof. Aleksander,
      Tadeusz Wujek-"Andragogika" <
      • Gość: Student Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.streamcn.pl 21.07.07, 19:28
        wreszcie ktoś życzliwy :) wielkie dzieki za pomoc
        • Gość: gość Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 22:36
          a tak apropo dydaktyki, to czy na wszystkich specjalnościach jest w tym samym
          semestrze? konkretnie chodzi mi na którym jest na resocjalizacji, 1 czy 2 sem?
          • Gość: sztudent:) Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.apus-net.pl 22.07.07, 23:02
            simka wszystkim:) na resce dydaktyka jest na 3 lub 4 semestrze:)z reguły:) a co
            do pytań wszystkich pierwszaków:) widać ze na studia dopiero idziecie.. ja tez
            tak pytałem:) a potem... hmmmm na książkach lecą tylko straszne kujony którzy
            tak naprawdę o pedagogice jakiejkolwiek nie będę mieli pojęcia:) na studiach
            rządzą kserówki:) owszem są one z książek ale to tylko wybrane pozycje:) co do
            pracy pedagoga... moje zdanie jest taki ze może rzeczywiście teraz jest ciężko
            ale to sie zmieni:) na pewno łatwiej maja faceci ponieważ bardzo mało ich sie
            wybiera na pedagogikę:) ja wybrałem i nie żałuje:) nie wiem czy słyszeliście o
            kampanii Ale nuda. są spoty w radiu i telewizji:) to nowa działka dla pedagogów
            - pedagogika ulicy, streetworking, tylko pytanie jest taki... czy tutaj
            ważniejsze będzie przygotowanie książkowe.... czy bezcenna praktyka której AJD
            NIE DAJE!!! więc rada dla tych którzy chcą rzeczywiście coś zrobić z młodzieżą
            dziećmi dorosłymi... PRAKTYKA CZYNI MISTRZA... pomyślcie nad tym gdzie można sie
            załapać na np wolontariat, praktykę załatwioną oczywiście prywatnie bo na
            uczelnie nie ma co liczyć:)a co do specyfiki uczelni częstochowskiej.. hmm o tym
            można by napisać prace mgr potem doktorską i jeszcze sobie profesurę z tego
            zrobić.... krótko: my jesteśmy dla nich a nie oni dla nas jak to powiedziała
            pani prodziekan kiedyś na rozpoczęciu roku... znajomości, układy układziki,
            jest kilku mądrych miłych i sympatycznych ludzi ale to naprawdę niewielka
            liczba:) pozdrawiam wszystkich studentów:) jak jeszcze jakieś pytania to
            pisać:)))) chętnie odpowiem:)
            • Gość: studentka terapii Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.wroclaw.mm.pl 23.07.07, 11:53
              Rany, człowieku, ale pleciesz ... nawet nie wiem o co ci chodzi .. widać do
              książek mało zaglądasz, bo i poziom wypowiedzi masz bardzo skąpy :(( To
              niepodobne do pedagoga ... ;p
              Co do Twojej wypowiedzi: "na książkach lecą tylko straszne kujony którzy
              tak naprawdę o pedagogice jakiejkolwiek nie będę mieli pojęcia:) na studiach
              rządzą kserówki:)" <
            • Gość: Enter-ka Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 15:51
              dydaktyka jest fajna a szczególnie jak się ją ma z pania "G" hehe jeśli
              mieliście z nią to wicie o czym mówie :P
          • Gość: terapia III rok Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 23:00
            Dydaktyka jest na wszystkich kierunkach w tym samym semestrze czyli na 3 sem. z
            tym, że ćwiczenia prowadzone przez różnych wykładowców ... innych ma wychowanie
            przedszkolne i reska, innych np terapia i praca socjalna, w-f ale to głównie
            losowo przypada :))

Pozdrawiam.
    • Gość: gosc Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 15:55
      załóz firme w AIP. najlepszy sposob na firme dla studenta. Brak ZUS, brak oplat
      rejestracyjnych. zalozenie firmy trwa 5min. polecem www.inkubatory.pl
      • kea78 Re: do stud.AJD-terapia pedagogiczna 19.12.13, 21:36
        Witam, od kilku lat jest podyplomówka na AJD: terapia pedagogiczna z arteterapią - 3 semestry,
        szczegóły są na stronie AJD w zakładce studia podyplomowe - oferta studiów. Na dzień dzisiejszy jest 11 podań zgłoszonych, brakuje jeszcze ok. 7, jeśli zbierze się grupa - studia ruszą w lutym 2014 r. Studia te są bardzo dobrze prowadzone ! Dają nowe kwalifikacje.

Może ktoś będzie zainteresowany?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka