Dodaj do ulubionych

Czy Cinema City aby jest bezpieczne

IP: 212.87.232.* 31.08.07, 10:50
Czy Cinema City jest aby bezpieczne. Przecież aby opuścic to kino po
seansie trzeba iść krętym, wąskim korytarzem, którego konca nie
widac. Przecież w przypadku pożaru i paniki ludzie zadusza sie w nim
ciągu kilku sekund.
Obserwuj wątek
    • Gość: Merry Re: Czy Cinema City aby jest bezpieczne IP: *.streamcn.pl 31.08.07, 23:05
      sadzę, że napewno ktos sprawdzał ten obiekt na taką ewentualność i w
      końcu są różne nadzory i te sprawy. Jeśli nikt specjalnie nie
      podpali i ludzie nie będa siać paniki to raczej tragedia sie nie
      zdarzy.
    • Gość: w temacie Re: Czy Cinema City aby jest bezpieczne IP: 217.98.38.* 31.08.07, 23:10
      niewiem czy pamietacie ale z otwarciem tego kina był poślizg czasowy, a to własnie przez przez to że nie spełniało norm bezpieczeństwa, miedzy innymi zbyt wąskie drzwi i zbyt wąskie korytarze. Straż niechciał dać zgody na otwarcie. Podobno przesówali juz postawione ściany, aczkolwiek wydaje mi sie to troche dziwne, a może tylko ktoś dostał w łape i dał pozwolenie...
      • Gość: andy Re: Czy Cinema City aby jest bezpieczne IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.07, 23:55
        macie racje - zarowno wejscie jak i wyjscie to waskie zakrecone
        korytarzyki ktore moga byc zabojcze dla pedzacego tlumu w czasie
        ewakuacji - nawet w salach typu hutnik czy politechnik sa wyjscia
        ktorymi bezposrednio da sie wyjsc na zewnatrz. sytuacje ratuje
        jedynie niska frekwencja, ale to zadne usprawiedliwienie....
      • Gość: olo Re: Czy Cinema City aby jest bezpieczne IP: 83.2.142.* 01.09.07, 00:57
        problem z odbuiorem obiektu nie dotyczył wyjść ewakuacyjnych
        • Gość: mika Re: Czy Cinema City aby jest bezpieczne IP: 195.205.171.* 01.09.07, 20:08
          ja slyszalam,ze straz nie odebrala pozytywnie tego obiektu....wiec
          jak doszlo do uzyskania pozwolenia na uzytkowanie??????
          • Gość: K Re: Czy Cinema City aby jest bezpieczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.07, 22:43
            Ktoś coś słyszał w którym kosciele dzwonią ale nie wie dokładnie w
            którym - ludzie o czym wy mówicie? Gdyby budynek nie spełniał
            warunków bezpieczeństwa to byłby zamknięty. Nikt nie podłożyłby się
            odbierając budynek gdyby ten nie był bezpieczny i przystosowany na
            wypadek pożaru.
            Przyjżyjcie się lepiej pozamykanym na kłódki drzwiom ewakuacyjnym w
            innych obiektach.
            • Gość: w temacie Re: Czy Cinema City aby jest bezpieczne IP: 217.98.38.* 09.09.07, 23:24
              akurat znam dobrze sprawe otwarcia tego kina i to z pewnego zródła od pracowników którzy tam wtedy pracowali i wiem co pisze, straż nie chciała dać pozwolenia na użytkowanie obiektu tak jak pisałem powyżej, chodziło o zbyt wąskie przejścia w korytarzach i za wąskie drzwi ewakuacyjne, była zbyt mała przepustowość w razie nagłej ewakuacji, wiem że też coś było takiego, że na niektórych salach w porównaniu z tym co było w projektach zamontowana więcej miejsc i korytarze i drzwi wyliczone na mniejszą ilość stawały się za mało przepustowe.
    • unconventionalgirl Re: Czy Cinema City aby jest bezpieczne 09.09.07, 23:01
      Ja także trochę obawiam się tych korytarzy. A jeśli by się paliło, czy cos złego
      działo w którymś z nich a człowiek znajdowałby się mdz np ogniem a wyjściem z
      sali kinowej to nie ucieknie, bo drzwi te sa otwierane od wewnątrz. Wiem, bo
      ostatnio mój chłopak zostawił czapkę i musiał się po nią wracać, i pukał sobie
      trochę, aż ktoś mu otworzył. A wyszedł stamtąd tez innym wyjściem.... pomieszane
      z poplątanym;/
      • Gość: ser Re: Czy Cinema City aby jest bezpieczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 01:22
        otóż problem był chyba z 3 drzwiami ewakuacyjnymi które wg. przepisów były chyba
        ok. 5 może 10 cm za wąskie. Te drzwi są już dawno wymienione. Jeśli chodzi o
        zamknięte drzwi od drugiej strony to na tym polega ewakuacja, żeby się ludzie
        nie zadeptali i wszyscy automatycznie biegli w jednym kierunku jak najbliżej
        wyjścia. Po trzecie życzę powodzenia w podpaleniu np siedzeń albo wykładzin
        ściennych w kinie. Po prostu są nie palne (tylko nie próbujcie :) uwierzcie na
        słowo) Po czwarte nawet jeśli chciała byś się upierać że siedzenia są palne ( co
        nie jest prawdą no ale jeśli) to po wyjściu z sali popatrz dookoła i powiedz co
        tam ma się zapalić no może kosze na śmieci ale to inny temat i może rzeczywiście
        nie powinno ich tam być, ale jakby ich nie było to powstałby na pewno nowy wątek
        na ten temat na forum :) (Bo w kinie nie ma koszy :))
        • Gość: xisnki Re: Czy Cinema City aby jest bezpieczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.07, 16:03
          Witam.

Na temat tego kina wiem co nieco.
          Wyjść podkreślam ewakuacyjnych jest nie jedno z każdej z sal, zarówno góra jak i
          dołem. Nie licząc drzwi wejściowych na sale, ewakuacyjne są otwierane na
          specjalne klamki antypaniczne (pozioma rurka) opieracjąc się drzwi same się
          otworzą, z drugiej strony otworzyć się ich nie da ze względu właśnie na
          bezpieczeństwo.
          Wszystkie rzeczy które znajdują sie na sali są niepalne (wykonane z dość drogich
          materiałów - polecam odwiedzić strony producentów np. Foteli kinowych).
          Ściany, wykładzina, sufit również niepalne. Ścianki w tych "Wąskich
          korytarzach" wykładane są płytami katronowo-gipsowymi oraz wełną mineralną,
          wszystkie elementy są niepalne. Dodatkowo w korytarzach owych na górze
          zamontowane są natryski, w przypadku zadymienia są uruchamiane.
          W żadnym kinie typu multiplex nie ma wyjścia bezpośrednio na zewnątrz bo to jest
          niemożliwe i nie można porównywać tego ze budynkami które wymieniliście.
          Poza tym istnieje takie coś jak system alarmowy, pracownicy oraz straż która
          uwierzcie bardzo szybko reaguje.

Pozdrawiam.
          Spokojnych i udanych seansów rzyczę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka