Gość: kadia Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą IP: 82.160.40.* 23.11.07, 22:25 Kochani chciałabym wam dać budę jest ogromna wcześniej mieszkał w niej leonberger a teraz stoi pusta. nasz piesek w niej nie mieszka a pozostali właściciele ją zostawili. jest ocieplona styropianem między deskami ma dach izolowany papą. jeśli chcielibyście tą budę to dajcie znać. niestety nie mam jej jak przywieźć nie mam samochodu ani prawa jazdy. może któremuś z waszych piesków by się przydała... wolf_woman@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
florida_blue Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą 23.11.07, 23:12 sprawdz poczte :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onea Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą IP: 80.54.168.* 25.11.07, 13:12 Tez chcialam podarowac bude ale niestety brak odezwu ze strony schroniska co do wymiarow... Odpowiedz Link Zgłoś
florida_blue Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą 25.11.07, 13:34 ja zapytam w poniedziałek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 18:07 A nie mozna by zorganizowac jakiejs zbiorki.Pomyslcie o tym.np na alejach. Odpowiedz Link Zgłoś
florida_blue Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą 11.12.07, 21:26 w górę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Budy-nie tylko jednegho wymiaru dla schroniska. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 17:47 Przecież nie tylko jednego wymiaru budy mogą byc w schronisku,gdyż jedynie nieduze kojce/boksy/ w których przebywa jeden albo dwa psy ,wymuszają pewne wymiary bud.A takich boksów jest znacznie mniej niż tych w których przebywa więcej niż kilka psów -do kilkunastu nawet.Na zapleczu przestrzeń -wybiegi nie zmuszają do stawiania tylko konkretnych wymiarów bud bo miejsca jest dużo więcej niż w tych boksach umieszczonych wokół podworka.W żadnym chyba schronisku w Polsce nie ma wszystkich jednolitych i tylko wymiarowych bud,chocby z braku pieniędzy na takowe .Póki co ,długo możemy pomarzyć tylko o schludnych,ciepłych i dobrze wyposażonych schroniskach i dostatku dobrej karmy dla zwierząt.Muszę jednak nadmienić,iż zaglądając na stronkę schroniska gminy Kłomnice w Jamrozowiznie mam wrażenie iz to schronisko jako jedne z nielicznych spełnia te warunki: jest dobrze wyposażone,zadbane a zwierzęta wygladają na dobrze karmione i nie są sponiewierane/poszarpane/ przez inne psy.Na stronie gł.schroniska /www.schronisko.klomnice.pl/ widać kierownika i personel opiekunów zwierząt-czego nie można powiedzieć o schronisku w Częstochowie.Dlaczego ? Datarłem do tej stronki z ogloszeń o psach do adopcji w Dwukropku.pl /Cz-wa.Nie ma tam raczej ofert częst.schroniska-dlaczego ? Moze jednak tam także umieszczać choć po kilka ofert psów do adopcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipa Re: Budy-nie tylko jednegho wymiaru dla schronisk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 17:57 I tu wychodzi szydlo z worka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Co masz na mysli-dokladniej Lipo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 18:35 Może domyślac się co masz na mysli..Chodzi ci o te budy tylko czy o szersze pojęcie problemów związanych ze schroniskiem? Dodam wyraznie,że refleksje i porównanie obu schronisk wynikło po obejrzeniu kilkakrotnym stronek obu schronisk.Gmina Kłomnice jest chyba jedną a bogatszych gmin -stąd może mają lepsze warunki bytowe i finansowe.Moze też inne podejscie władz gminy-bardziej dbają o schronisko i przeznaczają na to wiecej pieniędzy.Chyba nie mylę się.Ale przyznacie chyba,że prócz akcji Funadacji For Animals nie widać nigdzie w mieście akcji schroniska na rzecz bezdomnych psów np.akci w czasie Dni Cz-wy/stoisko/ czy plakatów albo ulotek zachęcających do składania darów czy zbiórek pieniędzy.Ale na stronce schroniska gm.Klomnice honoruje się i pokazuje sponsorów tego schroniska -a to jest ważne.To nie tylko wyraz wdzięczności za pomoc,ale i reklama dla sponsorów oraz wzór postawy dla innych i sposób zachęty.Jestem osobą bezstronną.Tyle ,że wrażliwą na los tych zwierzaków zamkniętych w schronach. Odpowiedz Link Zgłoś
liber.all Re: Budy-nie tylko jednegho wymiaru dla schronisk 25.11.07, 19:04 Rafale! Strona częstochowskiego schroniska należy do największego portalu z adopcją zwierząt w Polsce www.adopcje.org oraz www.schronisko.net. Strona przez rok swojego istnienia została bardzo dobrze wypromowana - artykuły w gazetach, informacje w tv (w tym reportaż w TVP3). Dla potwierdzenia spójrz sobie na statystyki na www.adopcje.org/index.php?mod=stat - widać jak na dłoni, że strona częstochowskiego schroniska jest w ścisłej czołówce, pomimo dość krótkiego stażu w sieci. A co do stanu schroniska to odpowiedziałeś sobie sam na pytanie - to zależy od wsparcia władz/gminy... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Na 250 psów-tylko 100 jest na stronce schroniska. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 21:41 Dlaczego zatem,jesli tak duzo psów jest w schronisku-to tylko 100 psów jest w ofercie /10 psów na 10 str.adopcji/ na stronce schroniska? A psów jest okolo 250. Czy nie ma komu opracować co najmniej drugie ,by więcej psów mogło mieć szansę na zaprezentowanie się i szansę na adopcję? Dlaczego nie wszystkie psy są pokazywane na stronce schroniska? Przecież opisy psów mogą być krótsze-można zwięzlej opisać psa a niech każdy znajdzie tam miejsce.A co do ilości adopcji:ogromny udział wolontariuszek FFA.I dzięki im za to.Niemniej jednak-dziękuję liber.all za informacje i odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
elf46 Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą 27.11.07, 10:07 Gość portalu: onea napisał(a): > Tez chcialam podarowac bude ale niestety brak odezwu ze strony > schroniska co do wymiarow... Witaj. Co do wymiarów budy, to florida_blue pisała o nich w odnośniku do schroniska, ale podaję Ci je. wysokość - 70 cm szer. przodu - 64 cm dł.(czyli głębokość) 107 cm Dach płaski, podnoszony - koniecznie, celem łatwiejszego dostępu, aby posprzątać. Szerokość dachu 68 cm. To są wymiary budy do boksu, ale jeśli masz inną, również będzie wykorzystana. Oprócz bud potrzebne są także miski metalowe, koce, niepotrzebne dywany, gumoleum do osłony od wiatru i deszczu lub plandeki, garnki, żwirek dla kotów. Gdyby ktoś posiadał siatkę ogrodzeniową również wykorzystamy ją do wymiany, bo nasze są już mocno zużyte i są coraz bardziej niebezpieczne dla psów - kaleczą się. Oczywiście siatki są łatane, gdy jakiś drut wystaje, ale na długo to nie wystarcza, ponieważ są już skorodowane. Tak więc, jak widzicie potrzeb jest bardzo dużo. Zwracamy się do Was forumowicze z tym apelem dlatego, że nasze władze miejskie wykręcają się od pomocy finansowej dla Schroniska jak tylko mogą. OTWORZCIE WASZE SERDUCHA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makao Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 19:49 Dobry pomysl z ta zbiorka Odpowiedz Link Zgłoś
elf46 Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą 27.11.07, 09:39 Do RAFALA. Zwracałam się o pomoc finansową dla Schroniska do prezydenta Wrony. W jego imieniu odpowiedział rzecznik Leśnikowski. Napisał mi w arogancki sposób, że ogarnęła mnie przedwyborcza gorączka (pisałam jeszcze przed wyborami), oraz że skoro Tow. Opieki nad Zwierzętami przejęło patronat nad Schroniskiem, to niech się samo martwi, bo Urz. Miasta nie ma zamiaru wspierać czyjegoś hobby. To tak w skrócie co mi odpowiedział rzecznik. Sam więc widzisz jakie mamy władze. Dopóki nie zmienimy prezydenta, to obawiam się, że sytuacja naszego Schroniska nie ulegnie poprawie. Przykre to, że tacy obłudnicy rządzą naszym miastem (podobno Wrona to zagorzały katolik). A czy prawdziwy katolik powinien tak postępować??? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 09:53 A nie da sie jeszcze moze raz porozmawiac z Wrona.Kto nie kocha zwierzat ten jest zlym czlowiekiem,a przeciez psy to najlepsi przyjaciele czlowieka.Ciekawe czy Wrona odwiedzil stronke schroniska?I widzial ta ruda suczke i czarna z maluchem.Przeciez,az serce sie kraja jak widzi sie takie pieski.Dlaczego tak jest,ze prezydent nie chce pomoc wystarczyla by jedna akcja,a juz by bylo troszke wiecej pieniedzy chocby nawet na te budy. Odpowiedz Link Zgłoś
liber.all Re: 250 psów... 27.11.07, 22:32 Na stronie nie ma wszystkich psów ze Schroniska z kilku prostych powodów - jest spora rotacja zwierząt, część jest na kwarantannie, część w szpitalu, a część na obserwacji. Niektóre nie nadają się też do adopcji bo są np. bardzo agresywne. Jakbyś trochę znał Schronisko to byś pewnie o tym wiedział. Ale nic straconego - zapraszam w sobotę ;) Niemniej jednak jeżeli ktoś ma jakieś pomysły na usprawnienie strony to proszę bardzo - niech przyjdzie w sobotę - ja będę - pogadamy, pomyślimy - na pewno wyjdzie z tego coś dobrego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Dotowanie schronisk-obowiązkiem gmin i miast. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 21:25 Fundusze na potrzeby schroniska nie zależą od humorów oraz prywatnych poglądów czy zapatrywań Prezydenta danego miasta-radnych UM czy ich wyznań religijnych.A miasto i gmina to nie ich prywatny folwark a mieszkańcy-to żadni ich ciemni poddani. To od nas zależy,kogo wybierzemy na kolejnego preyzdenta czy kto trafi do Rady Miasta. Jeżeli prezydent Wrona i radni nie widzą problemu niedokarmionych i marznących psów w schronisku-to może zafundujemy im wycieczkę autokarem do naszego schroniska-na choć 2-3 godz. Przeciez w budżecie miasta muszą być uwzględnione wydatki na potrzeby miasta.To ,że patronat nad schroniskiem objął TOZ-nie oznacza,że miasto nie ma żadnych zobowiązań finansowych wobec schroniska. Ma to prawną podstawę i łożenie pieniędzy przez gminy czy władze miasta jest ich OBOWIĄZKIEM- zarówno wobec obywateli-jak i bezdomnych zwierząt.Na te cele także-płacimy podatki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Dotowanie schronisk-obowiązkiem gmin i miast. IP: 80.54.168.* 27.11.07, 22:31 Pan prezydent ma wieksze problemy niż wegetacja schroniskowych burków.Przecież musi być czujny i zwarty na żądania naszych prawdziwych włodarzy miasta tzn. jasnogorskich paulinów no i te jego wieczne wojaże zagraniczne .Ale jeżeli wystąpicie z pomysłem wybudowania schroniskowej kaplicy to jest szansa że pomysł zostanie przyklepany i na to pieniądze sie znajdą.Bo to są dla naszej władzy sprawy priorytetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sroka Re: Dotowanie schronisk-obowiązkiem gmin i miast. IP: 212.87.241.* 27.11.07, 22:35 Sami sobie taką Wronę wybraliście! Teraz narzekacie... trzeba było iść głosować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Dotowanie schronisk-obowiązkiem gmin i miast. IP: 80.54.168.* 27.11.07, 22:51 Biję się w piersi i walę głową w mur.Byłem na wyborach i sam osobiście na niego głosowałem będąc trzeżwy ale w stanie pomroczności jasnej spowodowanej obcowaniem z oswojoną kawką. Ptaszysko urzekło mnie niesamowitą ptasią inteligencją i sprytem więc pomyślałem że z wroną też tak będzie .A tu niestety gorzkie rozczarowanie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość do gościa:xxx IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 22:59 Zatem jeśli jesteś też winien i tobie m.in. zawdzięczamy to kogo mamy,to w ramach pokuty zrób coś by w schronisku zwierzakom żyło się bezpieczniej i cieplej..Samo bicie się w piersi nic nie da- niestety..Nie ankarmi psów i kotów.Nie sprawi nowych bud i nie ociepli boksów .I nawet cięty język satyryka -niewiele tu pomoże..a szkoda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the_Michael Re: Dotowanie schronisk-obowiązkiem gmin i miast. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 22:56 Większość społeczności internetowej jest anty-wronowa, dlatego wypluwanie żali nie ma tu za bardzo sensu, bo po prostu nie trafiają do właściwych odbiorców. Nie wiecie jakie są oficjalne możliwości kontaktowania się z p. Wroną ? Odpowiedzi jego rzecznika rzeczywiście powinny być przedstawione opini publicznej. Sposób sprawowania władzy przez UM i realizacja programów inwestycyjnych powinny być dla wyborców jawne i dostępne. Taką korespondecję można następnie upublicznić poprzez lokalne kanały medialne. Trzeba korzystać z dobrodziejstw demokracji. W internecie jest najłatwiej, ale tak jak wspomniałem, nie wszyscy z tego internetu korzystają. Trza uderzyć do gazet, ale tam też niechętnie napisza prawdę o jaśnie panującym, no chyba że się mylę. Krótko mówiąc, jeśli pan Wrona szczy na swoje miasto, to niech mieszkańcy poczują jego ciepły mocz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Dotowanie schronisk-obowiązkiem gmin i miast. IP: *.rak.spidernet.pl 02.12.07, 18:19 wplace pieniadze na konto chociaz to moge zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
florida_blue zdjęcia z sobotniego spaceru... 03.12.07, 00:47 foranimals.czest.pl/www/wolontariat-w-obiektywie-1-grudnia/ zapraszam do obejrzenia zdjęć - moze znajdziecie psiaka dla siebie? przy okazji przesyłam serdeczne podziękowania dla Jacka, Bartka oraz Kaji za pomoc - mam nadzieję, że nie zrezygnujecie :) I nasz stały wolontariat tez swietnie się spisał - jak zwykle zresztą :] DZIĘKUJEMY :) Odpowiedz Link Zgłoś
elf46 Re: zdjęcia z sobotniego spaceru... 06.12.07, 08:22 Obejrzyjcie te zdjęcia, Zobaczcie jak te psiaki czekają za kratami na odrobinę czułości. Odpowiedz Link Zgłoś
olivka_82 Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą 11.12.07, 23:01 Mogę szczęśliwie zakomunikować, że zbiórka w szkole trwa.Dzieciaki przynoszą główne pożywienie, ale myślę, że dobre i to na początek. Zbiórkę kończymy w przyszłym tygodniu,więc pewnie tuż przed świętami zjawię się z prezentami.Trzymajcie kciuki, żeby było ich jak najwięcej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olivka_82 Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą 17.12.07, 20:02 Witam serdecznie wszystkich przyjaciół zwierząt! Dziś do schroniska trafiły dary od uczniów Zespołu Szkół nr 2 - łącznie 20 kg karmy.Mam nadzieję, że to choć trochę pomoże w przetrwaniu zimy.Pozdrawiam wszystkich ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
rudaa26 Re: ::: SOS dla Schroniska dla Bezdomnych Zwierzą 20.12.07, 14:57 Mam nadzieje że Częstochowianie nie zapomnieli przed świętami o bezdomnych zwierzętach. Odpowiedz Link Zgłoś