Gość: Dysortografik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 18:43 Jak załatwić zaświadczenie o tym, że jest się dysortografikim, ktoś może wie co trzeba zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mara Re: Dysortografia IP: 195.116.81.* 21.09.07, 19:09 Szkolny pedagog powinien skierować na badania [można też zgłosić się samemu] w Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej [na Północy przy ul. Kosmowskiej 5]. Po serii badań stwierdzających czy to dys-, czy nie, otrzymasz orzeczenie [lub nie otrzymasz]. Pewnie pojawią się złośliwe komentarze na temat "załatwiania zaświadczenia" - nie wiem skąd się bierze przekonanie, że można takie zaświadczenie "załatwić" - moje dziecko, żeby mieć takie orzeczenie musiało brać udział w zajęciach terapeutycznych i wykazać się pracą, a za orzeczeniem idzie sterta dokumentów. W razie braku dowodów na pracę, orzeczenia by nie wydano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Dysortografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 03:32 Noooooooooo chyyyyyyyyyyyba ,że się zaaaaaaaałatwi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP-P Re: Dysortografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 20:25 Muszę tu wtrącić parę danych: 1. nie "zaświadczenie" tylko OPINIA, nie mylić z "orzeczeniem" 2. nie można zgłosić się do pedagoga szkolnego. Opinie wydają poradnie psychologiczno- pedagogiczne na wniosek RODZICA!!!! szkoła nie może kierować nikogo na badania!!!!!! od szkoły wymagana jest jedynie opinia, którą wydaje nauczyciel bądź pedagog szkolny czasem wychowawca. szkoła wydaje opinię, którą dostarcza się do poradni, na prośbę rodzica; 3. jeżeli UKOŃCZYŁEŚ 18 rok życia zgoda rodziców nie jest wymagana, zgłaszasz się sam; 3. "Załatwić" to raczej się nie da. Trzeba przejść pełne badanie psychologiczno- pedagogiczne; 4. Aby opinia była respektowana musi zostać wydana do dnia 30 września w roku , w którym zdaje się sprawdzian, egzamin gimnazjalny bądź maturę. szkoła ma termin do 15 października, na podanie danych o ilości uczniów piszących egzaminy na specjalnym arkuszu, do komisji egzaminacyjnej; 5. "JEżELI MASZ DYSORTOGRAFIę TO PIERWSZ BADANIE BYś MIAł W KL"0" LUB PIERWSZYCH 3 LATACH NAUKI W SZKOLE" te dzieci naprawdę się odróżniają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Dysortografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 10:46 Wiele jest tych "dys....". Proponuję dla chętnych ustanowienie orzeczenia "full wypas" czyli dysinteligencja. Załatwia wszystkie inne hurtem .Oczywiście trzeba stworzyć dysszkoły, ale obłożenie zapewnione. Dyplom upoważni do startu w wyborach wszelkiej maści bez konieczności zbierania podpisów. Wynagrodzeniem będzie dyspensja i to bez dyspensy nawet od biskupa. Dysproporcja między dys. a nor.- dyskretna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dysortografia IP: *.tktelekom.pl 22.09.07, 15:39 Człowieku, ty już byłeś u lekarza. Nie rozumiesz, że są ludzie którzy akurat w tej dziedzinie się nie sprawdzają. To są normalni ludzie, normalnie żyją ale mają problem z ortografią czy pisownią. To tak samo jak Ty masz problem od wielu lat ze swoim sflaczałym ptaszkiem dysinteligencie. Miałem kolegę debilu w technikum który miał dysleksję i chociaż bardzo chciał, pracował nad sobą nie umiał inaczej pisać jak szlaczkiem. Więc Ty co masz tyle nieruchomości, firmę, łódkę na Kaszubach spróbuj pomagać takim dzieciom a nie tylko mądrzysz się baranie na forum. Masz pojęcie co takie dziecko przeżywa zanim orzekną u niego takie zaburzenie, są naśmiewani przez rówieśników, sami się zmuszają do nauki czegoś co kompletnie im nie wychodzi, czują się gorsze. A Ty swoje 5 groszy dorzucasz cieciu malinowy-nieudaczniku, zakompleksiony prymitywie który na forum próbuje zrobić się kimś bo w życiu nie wyszło. Ciemniaku z PiSuaru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Dysortografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 15:56 Niestety Gościu, nawet jeżeli masz gdzieś w tych dyskusjach rację, co nie jest wykluczone, to język jakim posługujesz się na forum, obelgi i inwektywy, które tak lekko rzucasz, podważają zasadniczo Twoją wiarygodność i prezentujesz się w ten sposób jako prymitywny frustrat.Popracuj nad tym i nie bądż dysgrzeczny.Może wówczas ktoś potraktuje serio Twoje opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dysortografia IP: 195.205.202.* 22.09.07, 16:30 Poza tym "pisanie szlaczkiem", to dysgrafia, a nie dysleksja. DYSGRAFIA «zaburzenie umiejętności pisania» ; DYSLEKSJA «zaburzenie umiejętności czytania». Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość do Marka i do Ja IP: *.tktelekom.pl 22.09.07, 17:01 Kolego, na takie postacie jak Ty to tylko takie słownictwo skutkuje. Stawiasz się w roli najmądrzejszego i nieomylnego intelektualisty...to może zacznij pisać książki. Wówczas cię docenią. Bo na forum to każdy może pisać to co ma w swojej głowie i nikt go z tego nie rozliczy. Tutaj się nie sprawdzisz. Tutaj jesteś anonimowy, a anonimowość to najlepsze lekarstwo na kompleksy, anonimowość pozwala się podbudować tym ,że człowiek staje się kimś innym, kimś lepszym. Więc może zajmij się trójką swoich dzieci, albo przypilnuj swoich nieruchomości, umyj swoje samochody, pomyśl o swojej firmie ,bo gdy się tyle ma to brakuje czasu na komputer,a jeszcze siedzieć cały dzień. Do "Ja", nie jestem ekspertem w tej terminologii, nie jestem tak zdolny jak Marek, znam się doskonale na swojej branży a w innych mniej mi znanych mogę się pomylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: do Marka i do Ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 17:17 Twoje rynsztokowe słownictwo nie robi na mnie żadnego wrażenia i nie wywiera skutków, poza politowaniem nad pieniactwem, prostolinijnością i nienachalną inteligencją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: do Marka i do Ja IP: *.tktelekom.pl 22.09.07, 17:36 Szkoda że nie wróciłeś do wątku gdzie opisujesz czego nie posiadasz. Ponoć głupiemu trzeba ustąpić i skorzystam z tej zasady, bo może nie mam aż takiego majątku jak Ty ale mam też inne życie poza komputerem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: do Marka i do Ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.07, 19:27 W porządku, ja też Cię lubię. Odpowiedz Link Zgłoś