Dodaj do ulubionych

Ulubione częstochowskie pieczywo

18.07.03, 11:40
Czestochowa słynie z piekarzy i cukierników. Napiszcie proszę jakie wypieki
lokalne najbardziej lubicie. Podajcie nazwę chleba, bułek, ciastek itp. oraz
nazwę producenta. Spróbujmy zrobić chleba naszego częstochowskiego. Zapraszamy
Obserwuj wątek
    • Gość: TESTOR Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 11:46
      tylko piekarnia Ignacy Janczak!!!!! ONLYYYYYYYYYY
    • Gość: indjanka Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: 213.199.204.* 18.07.03, 12:31
      Nie ma to jak swieżutkie pieczywo od Musiorskiego!! wystarczy włożyć w
      płócienny worek i mamy chrupiący chlebek 3 dni! Wiwat Musiorski :PP
      • jaarma Re: Ulubione częstochowskie pieczywo 18.07.03, 12:40
        Kitalowie
        mają najlepsze pączki (i chyba najtańsze - bo po 80 groszy)
        do tego okrągłe obwarzanki z kruszonką - pycha
        i cała reszta też
        pozdrawiam
        • Gość: ola Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: proxy 18.07.03, 14:54
          Popieram. Kitalowie to jest to!
          Pączuszki i inne wypieki (np. makowiec) - rewelacja.
          Inni się chowają.
      • Gość: R@d€K Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.pcz.czest.pl / 172.16.5.* 22.07.03, 10:09
        a skąd ja niby mam wziąć ten płócienny worek ??
        • Gość: baba jaga Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 11:16
          Gość portalu: R@d€K napisał(a):

> a skąd ja niby mam wziąć ten płócienny worek ??

Chlopaku, plocienny worek mozna kupic np. w markecie (wisza przy stoisku z
          pieczywem) widzialam ostatnio takie albo w tesco albo w auchanie, pozdro....
      • Gość: Lotnik Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.premex.pl 25.07.03, 12:46
        Oczywiście że CHLEBEK od Musiorskiego! A bułeczki z serkiem to jest po prostu
        miód malina!!!
    • segel Re: Ulubione częstochowskie pieczywo 18.07.03, 13:19
      Musiorski!!! Musiorski!!! Musiorski!!!
      To jedyne pieczywo z Częstochowy, jakie u mnie w domu jest zjadane co do
      okruszka. Ta piętka, ta chrupiąca i pachnąca skórka, o rany! już czuję ten
      zapach.
      Pozdrowienia dla piekarzy, którzy to cudo wypiekają.
    • Gość: ckm Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 15:11
      Lech Jedryka - chleb zwykły , rewelacja polecam
    • Gość: grzyb Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.pcr.univie.ac.at 18.07.03, 16:36
      krwa ja to sam napierdalam w piecu
    • Gość: czestochowianin Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.03, 16:55
      najlepsze pieczywo to od musiorskiego ,
      wiem jedno ze najgorsza pierkarnia w czestochowie to na ul. gajowej , strasznie
      nie dobre pieczywo, w dodatku sprzadaja juz lekko nieswieze, powinno sie
      zamknac taka piekarni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
      • independent-girl MUSIORSKI!!! 18.07.03, 19:38
        i jeszcze raz Musiorski!
        1. bułeczka maślana z serem mmniammmm
        2. chlebem razowy mniammm
        3. bułka kukurydziana mniammm

i wiele innych :)
        i ten zapach.....ach.....

choć Kitalowie też są nieźli :)
        • Gość: Kori Re: MUSIORSKI!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.03, 21:18
          mi tam wisi gdzie kupie ale nie cierpie chrupkich bułek których skórweczka może
          utknąć w gardelku
          • Gość: ted Re: MUSIORSKI!!! IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.07.03, 09:31
            tylko Musiorski
            • Gość: lacha Re: MUSIORSKI!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.03, 11:29
              coto za glupi temat i co to za puste odpowiedzi.noiektorzy pisza tak jakby sie
              spuszczali jedzac chleb. banda lamusow
              • Gość: wykt Więc kup sobie chleb od Musiorskiego, a poznasz... IP: 212.87.232.* 21.07.03, 12:34
                PRAWDZIWY, NIEOSZUKANY, BEZ DODATKÓW smak chleba, KOLEGO
                • Gość: ania-s Re: Więc kup sobie chleb od Musiorskiego, a pozna IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.03, 13:18
                  najlepiej smakuje mi chlebek ktory sama sobie upieke. drugie miejsce zajmuje
                  sklepik przy ulicy Czecha - niedawno otwarty - ktory oglosil festiwal pieczywa.
                  naprawde pyszne chlebki i buleczki. a pochodza z piekarni z Wancerzowa.
                  • Gość: xyz Re: Więc kup sobie chleb od Musiorskiego, a pozna IP: *.premex.pl 21.07.03, 19:15
                    najlepszy na świecie jest MAGNUS od Jędryki. Spróbujcie. Chociaż jakieś dwa
                    lata temu był jeszcze lepszy. Panie Lechu, czemu on sie teraz kruszy ?
                    Przedtem kromka się trzymała kupy.
    • Gość: Moris Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 23:43
      Kochani ! To jest "SZAMBO" - gazetka toaletowa, ktora układa wpisy na forum
      według swojego ... (wiekszość wpisów kasuje) ... : SZAMBO !!! GAZETKA
      TOALETOWA jest taka wpaniała ..., że nawet nie jest do d ... ! Ale podajcie
      jej papier toaletowy ...! ... i nie kupujcie tej "toaletowej" w wersji
      papierowej ! Wybiercie rolkowany papier ! (Wiekszość moich znajomych i z
      sieci i z "życia" już to zrobiła - nie kupują tego - wolą toaletowy w
      rolkach). A wtedy "toaletowa", będzie na tyle biedna, że będzie musiała
      szanować uczestników forum . Bojkot "toaletowej" Kochani ! Proponuję bojkot !
    • Gość: baba jaga Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.03, 09:14
      Testowałam różne gatunki pieczywa od różnych piekarzy. Od paru lat z mojej top
      listy nie schodzi Musiorski ze swoim chlebem Częstochowskim, który ma super
      kształt i bardzo długą zywotność, poza tym można jeszcze spróbować chleba
      Kanapkowego (obydwa mają kształt foremkowy)No i oczywiscie pieczywko to jest
      baaardzooo smaczne i można jeść tylko chlebek z masełkiem i pomidorkiem,
      mniam, mniam, polecam!!!
      • Gość: piasia MAGNUS IP: diabel:* 22.07.03, 10:00
        Magnus od Jędryki - xyz, kocham cię za miłośc do tego chleba. Dla mnie to od
        dawna rewelacja i numer 1.

Lubię też normalny krojony od Jędryki.

A najlepszy jaki jadłam to z piekarni LIS na Północy (nie wiem nawet czy
        jeszcze istnieje, bo mieszkam akurat w drugiej części miasta).

Ach, kromka magnusa z masełkiem - pasuje do niego wszystko. Cudo, nie chlebek.
      • Gość: R@d€K Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.pcz.czest.pl / 172.16.5.* 22.07.03, 10:15
        ciekawe czemu ten chleb od Musiorskiego ma taką długą żywotność ?? Czyżby ósmy
        cud chemii ???
        • Gość: Andzia Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.03, 16:24
          Gość portalu: R@d€K napisał(a):

> ciekawe czemu ten chleb od Musiorskiego ma taką długą żywotność ?? Czyżby
          ósmy
          > cud chemii ???
          Człowieku, gdyby Ci kiedykolwiek było dane jeść prawdziwy wiejski chleb jaki
          piekła moja ciocia, to byś wiedział, że taki chlebek bez chemii mozna jeść i
          tydzień i jest pyszniutki. Brawo Musiorski, polecam również okrągły chleb od
          Consoni (do zdobycia tylko w soboty na zapisy).
          • Gość: baba jaga Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 11:13
            Gość portalu: Andzia napisał(a):

> Gość portalu: R@d€K napisał(a):
            >
            > > ciekawe czemu ten chleb od Musiorskiego ma taką długą żywotność ?? Czyżby
            > ósmy
            > > cud chemii ???
            > Człowieku, gdyby Ci kiedykolwiek było dane jeść prawdziwy wiejski chleb jaki
            > piekła moja ciocia, to byś wiedział, że taki chlebek bez chemii mozna jeść i
            > tydzień i jest pyszniutki. Brawo Musiorski, polecam również okrągły chleb od
            > Consoni (do zdobycia tylko w soboty na zapisy).

Dzienki Andzia, wlasnie to mialam powiedziec, chlebek bez polepszaczy jest
            wlasnie bardzo zywotny, czego nie mozna powiedziec o chlebach czy innych
            wyrobach piekarskich z marketow, tam kupione pieczywo zaraz na drugi dzien sie
            kruszy, brrrrrrrrr, a co do chleba Consoni to mnie zaciekawilas....hmmmmm
            • wkrentacz Re: Ulubione częstochowskie pieczywo 18.08.15, 09:33
              To jest skandal pies zjadł kromkę chleba od MUSIORSKIEGO i zdechł.
          • Gość: baba jaga Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 11:20
            Gość portalu: Andzia napisał(a):

> Gość portalu: R@d€K napisał(a):
            >
            > > ciekawe czemu ten chleb od Musiorskiego ma taką długą żywotność ?? Czyżby
            > ósmy
            > > cud chemii ???
            > Człowieku, gdyby Ci kiedykolwiek było dane jeść prawdziwy wiejski chleb jaki
            > piekła moja ciocia, to byś wiedział, że taki chlebek bez chemii mozna jeść i
            > tydzień i jest pyszniutki. Brawo Musiorski, polecam również okrągły chleb od
            > Consoni (do zdobycia tylko w soboty na zapisy).

Andziu, kcialam jeszcze zapytac czy w kazdym sklepie consoni mozna nabyc ten
            chlebek czy tylko w wybranych?jesli w wybranych to w ktorych? bede wdzieczna
            za info, pozdro
            • Gość: Andzia Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: 80.48.249.* 25.07.03, 09:32
              O chleb trzeba się pytać, na 100% można go kupić w cukierni Consoni w pobliżu
              Szkoły Podstawowej nr 42 na Tysiącleciu i prawdopodobnie w cukierni przy
              Nowowiejskiego, życzę smacznego
              • Gość: baba jaga Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.03, 10:49
                wielki dzieki
              • Gość: iza Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.static.reseler.com 14.06.13, 16:19
                Consoni przy sp 42 to już nie ma od jakiś trzech lat.
    • Gość: R@d€K A już chciałem napisać ... IP: *.pcz.czest.pl / 172.16.5.* 22.07.03, 10:17
      ... że najlepszy jest firmowy "ARTO" .... ehh szkoda gadać .
      • Gość: OLA Re: A już chciałem napisać ... IP: proxy 22.07.03, 14:30
        A ARTO to Kryk.
        Rewelacja! Teraz mają takie malutki chlebki za ok.1 zł.
        U mnie akurat starcza na jeden dzień
        i dlatego codziennie mam świezy na stole.
        Mniam, mniam...
        • Gość: sep Re:Najlepsze wypieki to firma " Michas" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.03, 14:57
          Polecam !
          sep
          • Gość: Filip Re:Najlepsze wypieki to firma ' Michas' IP: *.look.ca 23.07.03, 05:33
            Popieram ten temat.
            Juz wiele lat temu odwidzila mnie mieszkajacego juz w Toronto pewna pani z
            poznanskiego BWA. W gronie wielu osob z ktorych czesc moze nawet Czestochowy na
            wlasne oczy nie widziala ta pani wypowiadala sie bardzo po-chlebnie o
            czestochowskim pieczywie.
            Wspominala z lat licealnych i pozniejszych jej udzial w pielgrzymkach z
            Poznania do Czestochowy i za kazdym razem oprocz pokarmu duchowego miala mile
            wspomnienia objadania sie czestochowskim chlebem. Mowila; "..za kazdym razem
            smakowal mi wysmienicie..."
            Cos w tym musi byc ?
            • Gość: piasia chleb częstochowski potęgą jest! IP: diabel:* 23.07.03, 08:15
              Kiedys na tymże forum osoba o nicku Magata wyznała, że mieszka w Częstochowie
              ale pochodzi z Poznania, i zawsze jak tam jedzie, to wiezie ze sobą 10 bochnów
              częstochowskiego chleba i kilo masła osełkowego. A jak nie zawiezie, to rodzina
              się obraża ;)

Magato, odezwij się!
    • Gość: Rafał Lamch Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.07.03, 11:16
      Studiuję w Warszawie. Tam - podobnie jak wszędzie nad Wisłą (Toruń, Włocławek
      czy Płock) jakość chleba jest nieporozumieniem. Wolę jeść częstochowski chleb
      sprzed 10 dni, niż warszawski świeży. A najlepszy to oczywiście Musiorski.
    • Gość: sep Re: Ulubione częstochowskie pieczywo "MICHAS" IP: 213.76.130.* 26.07.03, 13:37
      Wszystkie wyroby z cukierni "MICHAS"
      sep
      • Gość: wodnik Były pracownik lub dostawca może to potwierdzić? IP: *.39.60.107.serv4web.pl 24.05.13, 19:46
        Czy to prawda, że i częstochowskie piekarnie wyrabiają chleb z dostarczanego im zapchanego chemią mrożonego gotowca?

• Gość: obserwator Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 24.05.13, 21:01
      Cytat:
      "Częstochowa słynie z piekarzy i cukierników."

Przez dłuuuuuuuuuuuugie lata w Częstochowie, jak tutaj mieszkam, nie udało mi się kupić chleba, który byłby chlebem.

Czy Wy w ogóle wiecie, jak smakuje prawdziwy chleb?... wypiekany w tradycyjnych słomiankach i pieczony w prawdziwym piecu do wypieku chleba?... wyjmowany łopatami drewnianymi (podobnie jak w bajce o Babie Jadze!) ?...
      • speleus Re: Ulubione częstochowskie pieczywo 24.05.13, 21:19
        Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Cytat:
        > "Częstochowa słynie z piekarzy i cukierników."
        >
        > Przez dłuuuuuuuuuuuugie lata w Częstochowie, jak tutaj mieszkam, nie udało mi s
        > ię kupić chleba, który byłby chlebem.
        >
        > Czy Wy w ogóle wiecie, jak smakuje prawdziwy chleb?... wypiekany w tradycyjnych

Tylko jurajski z Tartakowej
        > słomiankach i pieczony w prawdziwym piecu do wypieku chleba?... wyjmowany łopa
        > tami drewnianymi (podobnie jak w bajce o Babie Jadze!) ?...
    • angrusz1 Re: Ulubione częstochowskie pieczywo 24.05.13, 22:15
      redakcja_czestochowa napisał:

>" Czestochowa słynie z piekarzy i cukierników. Napiszcie proszę jakie wypieki
      > lokalne najbardziej lubicie. Podajcie nazwę chleba, bułek, ciastek itp. oraz
      > nazwę producenta. Spróbujmy zrobić chleba naszego częstochowskiego. Zapraszamy'

Słynie, bo moi przodkowie i ich kumotry się do tego przyczynili .

A najlepiej mi smakuje chałka ze Społem , bagietka z Tesco i chleb od Anny
      • Gość: netta Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.net.stream.pl 24.05.13, 22:52
        Najlepsze torty są w Cukiernia Jagoda z wieluńskiej
    • Gość: az nr jeden? - Musiorski! IP: *.cdma.centertel.pl 25.05.13, 00:38
      Jeśli chodzi o chleb, to moim zdecydowanym faworytem jest "duży okrągły" od Musiorskiego /3.80 zł/, ewentualnie jego większy odpowiednik "mega". Nawet na drugi, trzeci dzień jest jednakowo smaczny.
      Pozostała większość chlebów, które miałem okazję próbować, była zjadliwa tylko w pierwszym dniu, a na drugi nadawała się do wyrzucenia.

Na drugie śniadanie, do kawy z klekiem, fajnym dodatkiem jest ciemna "bułka ze śliwką" od Kitalów. Mniam.
      • Gość: mikołaj Re: nr jeden? - Musiorski! IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.05.13, 12:22
        A ja się nie zgodzę ,kiedyś ten chleb był naprawdę dobry ale teraz Mosiorski został w tyle ,konkurencja go dobiła ,chleb jest kwaśny i przesolony ,jedyne co u niego czasem kupuje to grzebień z jabłkiem i też trzeba trafić na świeże.
    • Gość: zoe Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: 78.129.52.* 25.05.13, 09:59
      Po wizytach rodzinnych w Czestochowie taszcze ze soba do domu (1000km):
      Chleb zytni na zakwasie od Consonni
      Chleb migdalowy trojkatny lub chleb z lisciem tez od Consonni
      Jesli sie uda mamie zdobyc na letnich /swiatecznych jarmarkach to tez chleb gryczany / "tatarczuch" od pani , zdaje sie z Zarek (?)
      Musiorski "okragly" nie jest zly ale nie wydaje mi sie byc tak autentyczny w smaku jak niszowe chleby na zakwasie powyzej.
      • Gość: alinka Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.05.13, 10:44
        Mnie chleb od mosiorskiego pasuje tylko w pierwszy dzień ,mówie o tym na maślance ,następnego dnia jest czerstwy i kwaśny >wydaje mi się że cały artykuł to promocja sklepików mosiorskiego bo w sobote kolejki wielkie lecz nie w jego sklepach .Zobaczcie kolejki w sobotni poranek u Jędryki lub piekarnie olsztyn ,do tego mają krajalnice a u mosiora smutne panie i zero ludzi.
        • Gość: nn Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: 109.95.28.* 25.05.13, 11:27
          jak teraz moze byc tradycyjny skoro zboze mdyfikowane na nawozach,polepszacze inny rodzaj piecy tutaj ciezko jest uzyskac smak identyczny znaturalnym
          • Gość: Adam Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.05.13, 12:18
            najlepsze ciasta i chleby ,ponadto chleb biały na maślance tylko z olsztyna ,piekarnie dorota ,polecam.
            • Gość: Marian 43 Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.dynamic.lte.plus.pl 25.05.13, 12:25
              Jednak najgorsze pieczywo jest z piekarni KRYK ,czy rano czy z dostawy na połunie zawsze tak samo słaba jakość.
              • Gość: vita Społem i moze Lidl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.13, 13:45
                Dawniej kupowałam w Borku , ale teraz jest tam pieczywno niezjadalne. No moze niezly jest nowy czarny chleb.
                Polecam przepyszne pieczywo ze Społem , bulki z posypką , grahamki czy chlebki. To smakuje jak pieczywo..
    • mareksmok36 Re: Ulubione częstochowskie pieczywo 25.05.13, 14:44
      Bardzo lubię chleb z Piekarni na ul Bukowej, są tez tam pyszne rogale maślane naprawdę polecam.
      • Gość: abc Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.96.226.217.tvksmp.pl 25.05.13, 18:29
        Większość tu piszących zachwyca się chlebem od Musiorskiego. Nie podważam tych opinii ale ja pieczywa z tej piekarni nie mogę w ogóle jeść zwłaszcza chleba razowego. Od razu mam bóle żołądka ,brzuch mi pęcznieje ,odbija mi się i ogólnie jestem cierpiąca.Tak przytrafiło mi się co najmniej kilkanaście razy .Najczęściej kupuję pieczywo u Jędryki bo nic mi nie dolega po jego spożyciu.
        • Gość: gość Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.net.stream.pl 25.05.13, 18:48
          Nie wiem czy najlepszy to kwestia gustu ale mnie najbardziej smakuje mimo wszystko chleb okrągły za 3,80 zł. od Musiorskiego choć muszę dodać że często sprzedają chleb jak by już nie za świeży trzeba bardzo uważać a notorycznie to się zdarza w chlebie krojonym i foliowanym ochyda. Najlepszy krojony mają w piekarni w Olsztynie. Jesli chodzi o słodkości to najlepsze i w bardzo dobrej cenie ma ciastkarnia przy kościele w Konopiskach ich "omlety" powalają na kolana za 1,80 mniam. Torty najlepsze w Jagielończykach z Praszki :) jak widać nie ma ideału każdy w czymś jest najlepszy :)
          • dyziek_o Re: Ulubione częstochowskie pieczywo 26.05.13, 07:43
            Bo to panie jest tak, że jeden lubi czekuladę a inny, - jak mu się nogi pocą.
            Poza tym,- Degustibus et coloribus non est disputandum.
            A w związku z powyższym, ten ranking pozbawiony sensu jest jak by.
            A to choćby z tej przyczyny, że mnie najbardziej smakował chleb pieczony w piekarni opolskiego garnizonu w którym odbywałem służbę ku chwale ojczyzny.
            Przyczyna zasię prozaiczną była: - jak w dupę dostałeś na zajęciach z taktyki, to nawet płyta chodnikowa posmarowana margaryną by smakowała.
            Howgh!

p.s
            Obecnie, kupuję od Musiorskiego i sobie chwalę.
            • Gość: dyziek_o Re: Ulubione częstochowskie pieczywo IP: *.31.96.209.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.05.13, 08:23
              no najbardziej to mi pasowało jak mi w dupę dawali Degustibus et coloribus non est disputandum.
          • kelacrembrulee Re: Ulubione częstochowskie pieczywo 14.06.13, 14:58
            witam
            a dla mnie najlepszy jest chleb ,który sam piekę..jest smaczny i wiem co w nim jest..na pewno nie ma ulepszaczy ..polecam
            allegro.pl/show_item.php?item=3325463448
    • Gość: prawdziwakicha1 najlepsiejsze rogale to dajom w lasku aniołowskim IP: *.31.11.188.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.05.13, 08:35
    • brzuchaczek Re: Ulubione częstochowskie pieczywo 26.05.13, 08:42
      Niezmiennie Musiorski , zarówno dla mnie jak i rodziny która zabiera ze sobą po kilka bochenków do Karkowa i stolicy ,z ciast Izyda ale oni nie są chyba z Czewy
      • Gość: Ewa Naprawdę tak wam smakuje chleb od Musiorskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 13:58
        Wiem, że o gustach i smakach się nie dyskutuje, bo to indywidualna sprawa, ale ja osobiście omijam Musiorskiego szerokim łukiem. No chyba, że się poprawił, bo ostatnio kupowałam u niego jakiś pięć lat temu i do tej pory mam uraz.
    • Gość: wodnik Oczywiście, że dyskutuje się "gustach i smakach"! IP: *.39.60.107.serv4web.pl 26.05.13, 14:27
      Oczywiście, że dyskutuje się "gustach i smakach". Stąd festiwale sztuki, kultury, książek i wszelkiej działalności kreacyjnej znane jako: sztuka. Sztuka w najszerszym jej pojęciu: tradycyjna w tym oczywiście filmowa, instalacji, mody, browaru, wina jak i sztuka kulinarna w tym wypieków ciast, pieczyw i wyrobu słodyczy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka