marlon43 27.10.07, 19:41 witam wszzystkich.Mam pytanko a mianowicie:Jakie kroki musze zrobic zeby odrolnic dzialke rolna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna Re: Dzialka rolna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 19:47 Chcesz się budować, sprzedać czy kupić taką działkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlon43 Re: Dzialka rolna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.07, 19:57 czesc aiu chcialbym kupic taka dzialke,odrolnic i w przyszlosci zaczasc sie budowac.czy jest to bardzo skomplikowane?? dzieki z gory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Dzialka rolna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 20:11 Rozejrzec się czy nie ma wokół ciebie funkcjonariuszy CBA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Dzialka rolna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 21:33 Ja kupilam taką działkę. Jeśli przy tej działce są domy tzn. w sąsiedztwie w lini zabudowy, to mozesz taką dzialkę śmiało kupić, jeśli nie to odradzam, bo to ryzyko. Napisze ci po kolei jak wygląda cała procedura. Jeśli juz sie zdecydowałeś idziecie do notariusza, on sporzadza umowe notarialną przedwstepna i wysyła powiadomienie do Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Opolu, bo oni mają prawo pierwokupu i sprawdzają w gminie gdzie leży ta działka czy nie ma tam jakiś planow na przyszlość, jeśli taka dzialke kupuje rolnik to notariusz tego nie wysyla tylko odrazu przechodzi do rzeczy. Na odpowiedz czeka sie miesiąc. Następnie ponownie udajecie sie do notarusza, ktory sporzadza juz akt notarialny. Po jakimś czasie, gdy już dokonano wpisów w ksiedze wieczystej, w rejestrze gruntów, występujesz do odpowiedniego urzedu gminy o zagospodarowanie przestrzenne, musisz skompletować troszkę dokumentow na które bedziesz musiał poczekac ok.miesiąca jesli zlożysz wnioski rownoczesnie do wszystkich instytucjinp. enion, wodociagi, kanalizacja, gaz oraz geodeta do sporzadzenia mapy itp. Na dpowiedz z gminy rownież poczekasz ok. miesiaca. Dostajesz dezyzje o warunkach zabudowy i znowu rozpoczynasz kompletowanie dokumentow i tym razem skladasz wniosek o pozwolenie na budowę, czekasz no może miesiac, moze dwa to zalezy od gminy. Decyzja o zagospodarowaniu przestrzennym ma jakis okres waznosci po jej uplywie musisz zrobic wszystko od nowa. Jeśli kupujesz jakieś hektary i chcesz to podzelić pozniej na dzialki, bo akurat masz miejsce na zrobienie drogi dojazdowej i dzialki to raczej zadna gmina ci pozwolenia nie wyda, bo linia zabudowy w wiekszosci jest do 50-70 m od ulicy, chyba, ze w planie gminy jest juz druga linia zabudowy to masz dalej, ale to bardzo rzadko, wiem że na Dźbowie jest taka 2 linia, ale koszta doprowdzenia mediow do takiej dzialki sa bardzo duze, robisz to na wlasna reke, bo droga nie nalezy do gminy tylko jest jako dzialka-droga konieczna. I jeszcze jedno wszystkie dzialki sa rolne nawet te 500, 1200m/2 poniewaz nie ma planow zagospodarowania przestrzennego i cale procedury wygladaja podobnie czy kupujesz dzialke mala czy hektary. Ja juz to wszystko przeszłam, a dom juz stoi. Zycze powodzenia i przede wszystkim wytrwalosci i cierpliwosci.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Dzialka rolna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.07, 08:17 C(sowietskaja) B(wojennaja) A(armia) to to ? Odpowiedz Link Zgłoś