Dodaj do ulubionych

Dzialka rolna

27.10.07, 19:41
witam wszzystkich.Mam pytanko a mianowicie:Jakie kroki musze zrobic
zeby odrolnic dzialke rolna
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna Re: Dzialka rolna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 19:47
      Chcesz się budować, sprzedać czy kupić taką działkę?
      • Gość: marlon43 Re: Dzialka rolna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.07, 19:57
        czesc aiu chcialbym kupic taka dzialke,odrolnic i w przyszlosci
        zaczasc sie budowac.czy jest to bardzo skomplikowane?? dzieki z gory
    • Gość: angrusz Re: Dzialka rolna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 20:11

Rozejrzec się czy nie ma wokół ciebie funkcjonariuszy CBA
      • Gość: Anna Re: Dzialka rolna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 21:33
        Ja kupilam taką działkę. Jeśli przy tej działce są domy tzn. w sąsiedztwie w
        lini zabudowy, to mozesz taką dzialkę śmiało kupić, jeśli nie to odradzam, bo to
        ryzyko. Napisze ci po kolei jak wygląda cała procedura. Jeśli juz sie
        zdecydowałeś idziecie do notariusza, on sporzadza umowe notarialną przedwstepna
        i wysyła powiadomienie do Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Opolu, bo
        oni mają prawo pierwokupu i sprawdzają w gminie gdzie leży ta działka czy nie ma
        tam jakiś planow na przyszlość, jeśli taka dzialke kupuje rolnik to notariusz
        tego nie wysyla tylko odrazu przechodzi do rzeczy. Na odpowiedz czeka sie
        miesiąc. Następnie ponownie udajecie sie do notarusza, ktory sporzadza juz akt
        notarialny. Po jakimś czasie, gdy już dokonano wpisów w ksiedze wieczystej, w
        rejestrze gruntów, występujesz do odpowiedniego urzedu gminy o zagospodarowanie
        przestrzenne, musisz skompletować troszkę dokumentow na które bedziesz musiał
        poczekac ok.miesiąca jesli zlożysz wnioski rownoczesnie do wszystkich
        instytucjinp. enion, wodociagi, kanalizacja, gaz oraz geodeta do sporzadzenia
        mapy itp. Na dpowiedz z gminy rownież poczekasz ok. miesiaca. Dostajesz dezyzje
        o warunkach zabudowy i znowu rozpoczynasz kompletowanie dokumentow i tym razem
        skladasz wniosek o pozwolenie na budowę, czekasz no może miesiac, moze dwa to
        zalezy od gminy. Decyzja o zagospodarowaniu przestrzennym ma jakis okres
        waznosci po jej uplywie musisz zrobic wszystko od nowa. Jeśli kupujesz jakieś
        hektary i chcesz to podzelić pozniej na dzialki, bo akurat masz miejsce na
        zrobienie drogi dojazdowej i dzialki to raczej zadna gmina ci pozwolenia nie
        wyda, bo linia zabudowy w wiekszosci jest do 50-70 m od ulicy, chyba, ze w
        planie gminy jest juz druga linia zabudowy to masz dalej, ale to bardzo rzadko,
        wiem że na Dźbowie jest taka 2 linia, ale koszta doprowdzenia mediow do takiej
        dzialki sa bardzo duze, robisz to na wlasna reke, bo droga nie nalezy do gminy
        tylko jest jako dzialka-droga konieczna. I jeszcze jedno wszystkie dzialki sa
        rolne nawet te 500, 1200m/2 poniewaz nie ma planow zagospodarowania
        przestrzennego i cale procedury wygladaja podobnie czy kupujesz dzialke mala czy
        hektary. Ja juz to wszystko przeszłam, a dom juz stoi. Zycze powodzenia i przede
        wszystkim wytrwalosci i cierpliwosci.Pozdrawiam
      • Gość: ? Re: Dzialka rolna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.07, 08:17
        C(sowietskaja) B(wojennaja) A(armia) to to ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka