Gość: Pasażer Re: MPK szkoli pasażerów IP: 217.98.38.* 07.12.07, 16:24 Ta sprawa bulwersuje mnie od samego początku .Po to kupuję bilet miesięczy żeby nie miec klopotu z jego kasowaniem. A tu nagle ktos wymyslił jego kasowanie a właściwie nazywa się to rejestrowanie bo nie ma to nic wspólnego z kasowaniem. Moim zdaniem nie jest to zupełnie potrzebne ponieważ bilet elektroniczny jest ważny na przykład od 1 do 30 danego miesiąca . Niezależnie od tego czy się go skasuje czy nie. Też kiedyś miałem kontrole i nie miałem biletu skasowanego i było wszystko w porządku Pozdrawiam wszystkich niekasujących i namawiam do bojkotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: MPK szkoli pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 18:26 Za pierwszym razem jest wspomniane w artykule Gazety pouczenie- do odbioru w siedzibie MPK-jakbym sie nie zglosil to kanar mi powiedzial ze nawet 100 zl bym placic-czyli cos na ksztalt "jazdy bez dokumentu uprawniajacego do znizki"...tyle madrych glow, nawet wsrod kochanych radnych i nic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;o) MPK szkoli pasażerów IP: *.spidernet.pl 07.12.07, 20:09 dokładnei totalna paranoja z tymi "elektronicznymi biletami" inne miasta jak np. Poznan , Kraków, Wrocław śmieją sie z tego jak jeździ się miejską komunikacją w Cz-wie śmiechu warte, że az szkoda gadać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm MPK szkoli pasażerów IP: 80.54.168.* 07.12.07, 23:06 a mnie zastanawia czy MPK każe czytać i podpisywać zaznajomienie się z regulaminem dla swoich kierowców którzy nie otwierają wszystkich drzwi i czy nakłada na nich kary finansowe tak jak na pasażerów nierejestrujących swoich biletów elektronicznych A tak z innej beczki może tak mały strajk i podania do MPK o zwrot kosztów za to że spóźniłam(łem)się do pracy bo autobus przyjechał opóźniony (przecież mają super system nawigacji) dziwne też jest to że niby jak MPK zbada o której godzinie jeździ najwiecej ludzi i czy np nie przestawic autobusu o 5-10 min wcześniej i później skoro jeżdżą stadami a w większości przypadków innego wyjścia nie ma i ludzie jadą wcześniejszym busem bo później nic nie ma DZIWNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Pala MPK szkoli pasażerów IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.07, 08:20 Niedawno zostałam publicznie upokorzona za nieskasowanie karty sieciowej. Spisano mnie z karty i z dowodu osobistego, jak pospolitego przestępcę. Zmuszono do wizyty w siedzibie MPK do ponownego wytłumaczenia się. Od lat ja i moje dzieci korzystamy z usług MPK kupując tzw sieciówki. Nigdy nie przyszło mi na myśl, aby jechać na gapę. Przez ostatnie dwa lata byłam świadkiem zmuszania pasażerów do okazywania biletów kierowcom (nie zawsze grzecznym)i wsiadania pierwszymi drzwiami, aby teraz zamontować na powrót kasowniki przy wszystkich wejściach. Proponuję aby fotografować zapominalskich pasażerów i wzorem z "Misia" wywieszać ich fotki w autobusach i na przystankach z napisem "Tych pasażerów nie przewozimy" a najlepiej od razu ich aresztować... Opłacona sieciówka powinna być ważna nawet bez skasowania, a o statystyki niech MPK zadba swoim kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: MPK szkoli pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 20:18 Slemy wnioski do RPO, zeby znowu nie skonczylo sie na naszym biadoleniu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyspr Re: MPK szkoli pasażerów 10.12.07, 12:08 Co do kasowania obecnych biletów nasuwa się jeden wniosek, że gdyby nie kasowanie biletów miesięcznych to kasowniki elektroniczne byłyby bezużyteczne. MPK kupiło kasowniki do elektronicznych kart. Zamysł był taki że taka karta elektroniczna będzie tzw. „portfelem”, gdzie będzie można „skasować” bilet jednorazowy, czasowy itp. Prace nad tym stanęły i żeby nikt nie oskarżał MPK, że zakupiło coś co nie jest używane, więc wymyślono kasowanie biletów miesięcznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Draco Kasowanie biletów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.07, 20:17 I tylko w takim przypadku (płatności za przejazd jednorazowy) kartę elektroniczną (będącą portmonetką) należałoby "skasować". Po prostu skasowanie biletu jest to uiszczenie opłaty za przejazd... Zawieramy wtedy umowę z przewoźnikiem na usługę transportową (przejazd), na zasadach określonych w regulaminie. Kupując bilet okresowy - zawieramy umowę NA OKREŚLONY CZAS, z nielimitowaną ilością przejazdów, co oznacza, że jedyna sytuacja w której musimy się okazać prawami do przejazdu to kontrola biletowa (i na dobrą sprawę, to w razie kontroli wystarczyłoby mieć dowód opłacenia biletu). I żądanie jakiegokolwiek "kasowania" biletu okresowego jest głupotą... Jeszcze jedno - w regulaminie przewozów (który, wraz z załącznikami jest JEDYNYM dokumentem który określa wzajemne relacje między pasażerem a przewoźnikiem) nie ma mowy o kasowaniu biletu elektronicznego. A widzimisie zarządzających MPK nie jest wiążące dla pasażera... Ciekawe z drugiej strony, czemu karta jest reklamowana jako "karta miejska" skoro ma służyć wyłącznie jako bilet MPK... Odpowiedz Link Zgłoś
erikamaud MPK szkoli pasażerów 12.12.07, 07:38 Kocham MPK w Częstochowie!!! Kasujemy bilety sieciowe, wsiadamy określonymi drzwiami, wysiadamy innymi, oczywiście dając o tym znać kierowcy (co prawda nie zawsze przycisk zadziała lub kierowca raczy go zauważyć - ale to przecież nic - zawsze można krzyknąć). Lubię stać na przystanku i machać ręką jakbym łapała stopa kiedy chcę wsiąść do autobusu z wózkiem lub bagażem. Lubię kiedy sergregują pasażerów w kolejce po bilety (jak na placu Daszyńskiego) i traktują mnie jak obywatela gorszej kategorii tylko dlatego, że nie mam biletu elektronicznego obsługując w pierwszej kolejności "elektronicznych". Lubię, jak ktoś umie liczyć i widzi, że bilet eletroniczny na pół miesiąca podmiejski jest ważny przez 15 dni, a miejski tylko 14. Cóż, pewnie według MPK czas na wsi płynie inaczej. Bilet elektorniczny na 30 dni jest tańszy o 2 zł od "starego" (79 do 81 zł)ważnego miesiąc, tylko nikt w MPK nie zauważył, że co drugi miesiąc ma 31 dni, więc normalny bilet jest tańszy. KOCHAM MPK W CZĘSTOCHOWIE - PRZEDSIĘBIORSTWO UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ. KOCHAM TAK BARDZO, ŻE NIE CHCĘ GO ZA BARDZO OBCIĄŻAĆ WYLICZANIEM DOKĄD I KIEDY JADĘ I PRZESIADAM SIĘ DO BUSA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada MPK szkoli pasażerów IP: 89.174.23.* 12.12.07, 09:57 Co na to ustawa o ochronie danych osobowych? Dlaczego MPK ma wiedzieć gdzie i kiedy jadę? Gdzie zgłosić łamanie ustawy? Czuję się jak w Matriksie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniA ChaM a nIE KieRowcA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 13:41 DZIEŃ: 11,12,2007, LINIA 11 PRZYSTANEK - PUŁASKIEGO W STRONĘ MIASTA GODZ 7/32 KIEROWCA PRZYTRZASNĄŁ DZIECKO DRZWIAMI (KTÓRE WSIADAŁO PRZODEM) I ŚMIAŁ SIĘ Z TEGO PRZY CZYM PRZEZ JAKIŚ CZAS NIE OTWIERAŁ DRZWI. KIEDY DZIECIAK ZACZĄŁ KRZYCZEĆ AŁA, AŁA - TO Z UŚMIECHEM NA TWARZY WYSYCZAŁ, ŻE TRZEBA SIĘ NIE SPÓŹNIAĆ ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasazer Re: MPK szkoli pasażerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 19:50 Od kiedy są obowiązkowe elektroniczne bilety, słłyszalem ze od stycznia, czy to prawda? Czyli juz na styczeń nie kupie papierowego biletu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: MPK szkoli pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 20:15 Rzecznik Praw Obywatelskich powinien sie ta sprawa zajac- zalaczam link do wniosku do RPO o wyjasnienie tej sprawy, jezeli tez was ta sprawa drazni to zachecam do wypelnienia formularza, uargumentowania wniosku, podpisania sie pod nim i trzymania kciukow. Musimy sami wziasc sprawy w swoje rece www.rpo.gov.pl/wniosek/index.php?poz=1 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiciaczek Re: MPK szkoli pasażerów IP: 80.54.172.* 14.12.07, 11:14 Nie rozumiem argumentu niektórych osób, że w krajach na Zachodzie (Anglia, Francja) też trzeba kasować sieciówki. W Londynie nie korzystałam z komunikacji miejskiej, w Paryżu, o ile pamiętam, faktycznie trzeba było bilet tygodniowy włożyć do czytnika. Ale nie zmienia to faktu, że jest to system najdurniejszy na świecie. Nigdzie nie jest powiedziane, że to co przychodzi z Zachodu musi być zawsze dobre i godne naśladowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: MPK szkoli pasażerów IP: *.pools.arcor-ip.net 14.12.07, 12:59 Nie powinnismy tak narzekac na to MPK.Jakby nie one to miliony ludzi byloby bezradnych.Ludzie litosci,troche logiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: MPK szkoli pasażerów IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 16:49 Jasne najlepiej by było jezdzic za darmo,nic nie kasowac i miec wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: MPK szkoli pasażerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 17:18 Jasne, a jeszcze lepiej cieszyć się jak dziecko ze spóźnienia do pracy, jadąc w tramwaju nie zajmować miejsca, a w weekendy po 6 godzin dziennie myć społecznie autobusy w zajezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasazer MPK szkoli pasażerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.07, 22:30 Nie mam biletu elektronicznego, czy na styczen moge kupic papierowy bilet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: MPK szkoli pasażerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 20:42 Kto wypelnil formularz na internetowej stronie RPO i podal swoje dane zwrotne ten zapewne dostal badz dostanie odpowiedz w/w sprawie. Ja dzis dostalem odpowiedz. Rzecznik zwrocil sie o wyjasnienia do Prezydenta Miasta Czestochowy. "Ewentualne dalsze działania Rzecznika w Pańskiej sprawie beda zalezały od odpowiedzi Prezydenta Miasta Czestochowy". Dla mnie pozytywne zaskoczenie ze strony Pana Rzecznika Pozdrowienia dla zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś