Dodaj do ulubionych

Polityka zagraniczna RP

25.01.05, 01:39
Sława!

Jak Waszym zdaniem powinna wygladac idealna polityka zagraniczna Polski?

Z kim powinnismy trzymac i kochac sie na zaboj, kogo traktowac chlodno, akogo
wrecz instrumentalnie...

A jak Twoim zdaniem bedzie wygladala polityka polska w rzeczywistosci?

Czy bedzie bardzo odlegla od Twojego idealu..?

Pozdrawiam i zapraszam na:
Forum Słowiańskie
Obserwuj wątek
    • klip-klap Re: Polityka zagraniczna RP 25.01.05, 20:44
      Przeciez ta polityka przestaje istniec odkad jestesmy w UE. Teraz Bruksela
      decyduje.
      • kimmjiki Re: Polityka zagraniczna RP 25.01.05, 21:34
        klip-klap napisał:

> Przeciez ta polityka przestaje istniec odkad jestesmy w UE. Teraz Bruksela
        > decyduje.

Tak, to Bruksela nam kazala umierac za Nicee, popierac atak na Irak i walczyc o demokracje na Ukrainie...
        • klip-klap Re: Polityka zagraniczna RP 25.01.05, 21:40
          Za Nicee nie umarlismy, Irak i Ukraina to ostatnie podrygi przed przyjeciem
          konstytucji. Nie mozesz zaprzeczyc,ze UE ujednolica swoja polityke zagraniczna.
          • kimmjiki Re: Polityka zagraniczna RP 25.01.05, 21:53
            klip-klap napisał:

> Za Nicee nie umarlismy, Irak i Ukraina to ostatnie podrygi przed przyjeciem
            > konstytucji.

Niezle podrygi, nie ma co.

> Nie mozesz zaprzeczyc,ze UE ujednolica swoja polityke zagraniczna.

Oczywiscie. Ale zanim ja w pelni ujednolici, mina dekady. Integracja gospodarek po pol wieku ciagle jest daleka od zakonczenia, a w przypadku polityki opory sa duzo wieksze.
            • klip-klap Re: Polityka zagraniczna RP 25.01.05, 21:57
              > Oczywiscie. Ale zanim ja w pelni ujednolici, mina dekady. Integracja gospodarek
              > po pol wieku ciagle jest daleka od zakonczenia, a w przypadku polityki opory s
              > a duzo wieksze.

Pretekst sie znajdzie: niewydolnosc gospodarcza, terrorysci. To wszystko sprzyja
              centralizacji dzialan (w przypadku gospodarki powinno byc odwrotnie,ale to
              przeciez UE) oraz dziala przeciw...demokracji.
              • ignorant11 Re: Polityka zagraniczna RP 26.01.05, 01:43
                Sława!

Nie jestem az takim pesymista jak klip-klap.

Ja mysle, ze jednak ministerstwa spr zagranicznych pozostana tak jak pozostana
                spr wojskowych ( sorry ale obrony narodowej nie przechodzi mi przez gardlo; gen
                Józef Haller zapytany czy obejmie MON odpowiedzila, ze nie bo.. nie ma
                komptencji, bo nie wiem czym cos takiego sie zajmuje, ale spr wosjkowych lub
                wojny chetnie obejmiesmile))

Raczej powstanie komitet NSZ, pozatem w samej unijce europkowej tez trzeba
                bedzie jakas polityke prowadzic.

Pozatem nikt nam jednak nie zabroni sojuszu z USA ani z UK ( tymbardziej) ani z
                Ukraina...

Mysle, ze przeleci przez Europe wiatr historii i znowu zmiecie lewakow
                szczegolnie we Francy i Niemczech oraz UK i skonczy sie festiwal federastów...

Natmiast racje mial jeden z przedmowców, ze mina chyba wieki zanim politbiura
                poszczegolnych krajow zregnuja z wlasnych pozycji na rzecz jakis tam
                mglawicowych uniodyrdymalow...

Raczej wyraznie widac ze kazde z krajowych politbiur chce forsowac wlasne opcje
                i interesy...

Pozdrawiam i zapraszam na:
                Forum Słowiańskie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka