guutson 13.12.07, 14:13 Jednak da się w Częstochowie coś zorganizować! Wystarczy odrobina dobrej woli, brawo :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.profiline.pl 13.12.07, 14:25 Nareszcie Częstochowa doczekała się jarmarku bożonarodzeniowego.Trzecia aleja pięknie ustrojona,kiermasz świąteczny będzie tam wyglądał super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 14:47 jak gawiedzi niewiele do szczęścia potrzeba, tylko pozazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.icis.pcz.pl 13.12.07, 15:37 No tak - najlepiej nic nie robic, a dobrobyt sam spadnie z nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PeQ- Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 15:48 Jak gawiedzi niewiele potrzeba zeby ponarzekac ;)I zeby jeszcze bylo na co... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... To tak jak wszędzie. IP: *.gre.pl 14.12.07, 12:41 Jakaś moda na te jarmarki. W Oleśnie (też powiatowe miasteczko) też otwierają, ale dopiero 21 grudnia. Można o tym poczytać na www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071207/AKTUALNOSCI/71207026 Oczywiście grzaniec też będzie (w Oleśnie!) Wygląda więc na to, że nic nadzwyczajnego się nie stało, skoro nie tylko w Krakowie, czy w Katowicach (z karuzelą!), ale nawet w Oleśnie poradzono sobie z organizacją takiej imprezy. Owszem jestem zadowolony, ale nie z tego, że dokonano rzeczy niezwykłej, bo jarmark niezwykłym przedsięwzięciem nie jest. Po prostu zrobiono coś, co bez problemu dało się zrobić dla pożytku mieszkańców miasta. Czy za coś, co mieszkańcom się po prostu należy naprawdę musimy obsypywać organizatorów peanami? A tak to zrobili w stolicy województwa (plakat) slask.miastodzieci.pl/wydarzenie.php/id,12042.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: To tak jak wszędzie. IP: *.icis.pcz.pl 14.12.07, 13:01 "Prawdziwy" Czestochowianin nie moze oczywiscie dolac troche kwasu i pokazac swojej niestety prowincjonalnosci. Jarmarki swiateczne to zwyczaj powszechny w calej praktycznie Europie Zachodniej od kilkuset lat - i w wielkim Monachium i malutkim miasteczku, a pewnie rowniez wiosce. Dobrze ze ten zwyczaj zagoscil w Polsce i w Czestochowie rowniez. Dziwie sie nawet ze w Olesnie (mimo ze to miasto co najmniej 10 razy mniejsze niz Czestochowa) nie bylo go wczesniej niz w Czestochowie gdyz tam mieszkaja ludzie w duzym stopniu zaliczani do "mniejszosci niemieckiej", na co dzien bywajacy i pracujacy wrecz w Niemczech. A Niemcy to kraj Bozenarodzeniowych jarmarkow. Pozytywne dzialania warto wspierac, a nie lac przyslowiowy Czestochowski kwas - w tym jestesmy mistrzami - moglibysmy pewnie walczyc w tej dyscyplinie o mistrzostwo Polski :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: To tak jak wszędzie. IP: *.icis.pcz.pl 14.12.07, 13:06 Tak jak wszedzie - tak jak np. w Niemczech gdzie taki jarmark organizuje i wielkie Monachium i male miasteczko, a pewnie i wioski. Ten zwyczaj powszechny jest na zachodzie Europy od setek lat i dobrze ze wreszcie zawital do Polski, do Czestochowy, Olesna, Krakowa, Katowic itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... No właśnie o to chodzi! IP: *.gre.pl 15.12.07, 12:26 Wreszcie zrobiono coś, co już dawno temu w Częstochowie by się przydało zorganizować. Ja wiem, że na zachodzie wszelkie weihnachtsfesty były organizowane od zawsze i to doskonały pomysł, by tę ideę przenieść na nasz grunt. A że przy okazji zadaję sobie i innym pytanie, czemu dopiero teraz? Czemu w czasie, gdy podobne imprezy trafiają do miasteczek o wiele mniejszych niż Częstochowa, kiedy takie imprezy stają się wręcz tradycją innych polskich miejscowości? No właśnie - pytanie: Bardziej odpowiedni będzie zwrot "mamy", czy raczej "wreszcie i my mamy"? Bo jeśli "wreszcie", po innych mniejszych miastach, to czy rzeczywiście musimy wychwalać nasze władze, za to, ze się wreszcie obudziły i zauważają po latach potrzeby społeczne. Wyważanie otwartych drzwi na zachwyty nie zasługuje! Podobnie wcale mnie nie będzie cieszyć wybudowanie mostu nad Wartą w ciągu Jana Pawła-Srebrna (z przebudową skrzyżowania na DK1), bo taki most powinien powstać 10 lat temu. Nie będzie mnie cieszyć wiele innych inwestycji, czy przedsięwzięć, które można skwitować jednym słowem: NARESZCIE. Służba publiczna jest służbą i niektóre osoby powinny o tym pamiętać. Chwaliłbym jarmark, gdyby zorganizowano go 10 lat temu, a teraz byłby to jubileusz. A że pierwszy, wśród kilkudziesięciu już tradycyjnych i podobnych... Może rzeczywiście, skoro nie mam innych bodźców, które pozwalałyby mi na zachwyt nad poczynaniami naszych władz, na siłę powinienem się podniecać tym, że czasem zrobią coś, zgodnego ze społecznym odczuciem. Może, ale ja nie jestem "xx" i tak nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: No właśnie o to chodzi! IP: *.icis.pcz.pl 15.12.07, 13:12 Tu nie chodzi w ogole o wychwalania wladz - to pomysl wspolny, Gazety, mieszkancow, rowniez wladz na koniec. Prosta prawda: Gdybysmy we wszystkim pozytywnym byli tacy jak inni w Polsce, to bylibysmy w rezultacie najlepsi w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: No właśnie o to chodzi! IP: *.gre.pl 15.12.07, 16:01 Gość portalu: xx napisał(a): > Prosta prawda: Gdybysmy we wszystkim pozytywnym byli tacy jak inni w > Polsce, to bylibysmy w rezultacie najlepsi w Polsce. A gdzie pisze, że nie możemy być najlepsi, pozostawiając w tyle taką Gdynię (też walczy o wpływy w Trójmieście z Gdańskiem), czy wieloma innymi miastami? A znasz takie powiedzenie - "Jak kraść, to miliony, a jak kochać, to księżniczki"? Dążmy do ideału, bo właśnie o ten rezultat chodzi - chcą nasi notable pochwał, to niech się o nie naprawdę postarają. Urządzenie krótkiego i jedynego jarmarku z okazji świąt, to za mało i warto władzuni to uświadomić, że oczekiwania tych, którzy ich wybrali są zdecydowanie większe. Może znowu warto odgrzebać artykuły o Grazu, bo tamtejsza Europa mogłaby nasze elity natchnąć? No i świątecznie pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Byłem, widziałem, wróciłem. IP: *.gre.pl 15.12.07, 18:08 Jak to teraz się mówi? Szału nie ma. Scena ok, jak na taką imprezę, kapela ludowa też się produkuje, szkoda, że nikt jej nie słucha. Może nikt nie wiedział, że taki koncert będzie, a może po prostu taki folklor nie ma zbyt wielu zwolenników. A poza tym można sobie kupić i szerokie gacie, podszyte polarem, i na kilku stanowiskach horrendalnie drogie cukierki, które sam możesz sobie nałożyć, a ekspedientka tylko zważy i przyjmie należność. Piękne bombki z Komozji (to nie reklama - firma rzeczywiście robi arcydzieła), szkoda tylko że raczej do obejrzenia, niż na moją kieszeń. No i dwie beczki z napojem (180 ml za 5 zł) - miałem ochotę, ale ten pieróg wydał mi się atrakcyjniejszy. Zapach taki ciut kordiałami z lat osiemdziesiątych podchodził. Pamiętacie ten napój z Zakładów Przemysłu Owocowo-Warzywnego, bodaj w Kwidzynie? Tłoku nie ma - może to wina pogody, może pory dnia (niektórzy w sobotę wieczorem, nawet w naszym mieście przygotowują się do cotygodniowej kąpieli :D), może brak wystarczającej reklamy. Ważne, żeby nie zgubić inicjatywy, żeby podobne imprezy powtarzać, by wrosły w tradycję tego miejsca. A potencjalnym chętnym warto powiedzieć - miejsce jeszcze jest. Może powiększą jeszcze ofertę stoisk, może uda się ściągnąć większe tłumy w Aleję. Oby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: Byłem, widziałem, wróciłem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 21:39 ...a ja oglądam zdjęcia z tej imprezy w necie :-) Szczególnie podobają mi się drewniane domki handlowe. Wszystkie jednakowe. Nareszcie nie ma pstrokatych plastikowych budek ! Dowiedziałam się, że takie domki wypożycza firma Ekojarmarki.pl Oby tak dalej. I oklaski dla CzOT :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Byłem, widziałem, wróciłem. IP: *.gre.pl 16.12.07, 13:46 Gość portalu: Mariola napisał(a): > ...a ja oglądam zdjęcia z tej imprezy w necie :-) Szczególnie > podobają mi się drewniane domki handlowe. Szkoda, bo trzeba się było przejść osobiście. Jeśli wytwarzasz sobie pewien obraz sytuacji na podstawie zdjęć z neta, to może wystarczyła by ci symulacja jarmarku, zrobiona w fotoszopie? Wiem, przeginam, ale widząc wczoraj mierne zainteresowanie, tak właśnie mam prawo sądzić. Druga sprawa, to estetyka prawdopodobnie zwyciężyła zdrowy rozsądek. W Częstochowie zawsze ludzie zwracali uwagę na cenę, a niestety ceny oferowane na jarmarku (choćby cena "suchego" gofra) są wysokie. Moim zdaniem taki jarmark powinien stworzyć okazję do tanich zakupów choinek, świecidełek i innych świątecznych gadżetów. Oczywiście bardzo ważnym elementem powinna być możliwość TANIEGO nabycia efektownych towarów, bezpośrednio od producenta, z pominięciem np. marży handlowej. Być może płacąc za estetykę stoisk handlowych, odebrano zakupom na jarmarku atrybut taniości. A to niestety może rzutować na powodzenie podobnych imprez w przyszłości. Pytanie do p. Haładyja (pewnie wrócił): Czy kalafior na placu przed operą w Grazu jest droższy, czy tańszy, niż podobny w sklepie siedem ulic dalej? Czy stragany w tym miejscu to tylko drogi folklor, czy okazja dla mieszkańców, do zakupu taniej i świeżej żywności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi Re: Byłem, widziałem, wróciłem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 18:50 wiesz..."jasiu..." czasami aż miło się Ciebie czyta...pozdrawiam..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilder Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.dclient.hispeed.ch 13.12.07, 16:17 Nie zapomniec ruchu dla aut zamknac i ze 20 kibli ustawic...buzka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.icis.pcz.pl 13.12.07, 16:21 Ruchu nie trzeba zamykac bo 2/3 Alei (dwa z trzech pasem) jest juz zamknietych dla samochodow na stale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cotozaartyści?? Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 20:31 oraz Sabinę i Romana Lontychów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freedom Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.masterkom.pl 13.12.07, 21:44 Nareszcie cos sie dzieje w tej Czestochowie, moze troche sie rozkreca u nas te imprezy ;D Zeby bylo ich wiecej Szacuneczek ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zsd Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 21:46 Takich imprez potrzeba. W Krakowie na rynku można zjeść oscypka z grilla i napić się grzanego wina z plastikowego kubeczka :D Ma to swój urok. Tylko jak znam życie za podobne przyjemności u nas będą kosmiczne ceny :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 19:44 Nic ciekawego i nowego.Towar jak w każdym sklepie tylko drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruś Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: 89.174.23.* 15.12.07, 20:10 ale brzydkie te budki...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 20:38 a ty ładny synku jezdeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oes Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 15:39 Jarmark bardzo fajny, narzekać zawsze można ale przecież to dopiero pierwszy i każdy następny, np. wielkanocny powinien być lepszy. Osobiści jestem za ustawieniem Jarmarku w kwadracie np. na "starym" rynku ale gazeta rozdmuchała akcje na jarmarki w Alejach, więc niech tak będzie. Co do cen. Ceny są po prostu normalne, ani nie tanie ani nie drogie. Są to ceny europejskie i świetnie pasują do ludzi którzy zarabiają miesięcznie po 5 -6 tys. i więcej. Problem w tym, że takich ludzi jest mało, a większość zarabia po 1,5 tys. i dla nich kilo kiełbasy za 27 zl, flaszka grzańca za 25 czy bąbki komozji są za drogie. Jest to klasyczny przykład polskiego rynku: ceny europejskie - zarobki mongolskie (bez obrazy dla Mongolii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.icis.pcz.pl 16.12.07, 16:02 Na takim jarmarku wystarczy kupic szklaneczke grzanca za kilka zl, nie trzeba od razu flaszki. Gdyby kazdy z Czestochowian wydal np. 5 zl, bylaby och jaka sumka. To bardziej rozrywka niz czysty handel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max 9810 Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 16:18 Bardzo ucieszyła mnie wiadomość że w naszym mieście odbędzie się jarmark świąteczny. Pojechałem wiec z córką i tak na początek moim oczom ukazał się stragan z dresami, bluzami - następnie po chwili dotarłem do stoiska z czapkami - jakby tego nie było dosyć natrafiłem na stoisko firmy Zepter. Ja się pytam Kto pozwolił aby wystawiać tam takie produkty skoro jarmark miał być swiąteczny to wszystko co tam się znajdowało powinno się nam kojarzyć ze świętami. Fajnym pomysłem były stoiska z dużymi pierogami, wóz na którym można było coś smakowitego przekąsić, wielka beka grzańcem. Drodzy organizatorzy przed podpisaniem umowy na dzierżawę zapytajcie się kto jakim towarem będzie handlował !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 17:15 Byłem, widziałem, totalna kicha. Wsiowy jarmark w sam raz dla prowincjonalnej Cz-wy i większości jej mieszkańców, którzy to cieszą się byle-czym. Toż to na Zawodziu, czy nawet na Ryneczku wygląda to 1000% lepiej. Dla mnie bezguście, tandeta i żenada. Nie widzę powodów do dumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.07, 17:46 ..rzeczywiście coś tu jeszcze brakuje. Takie to wszystko ubogie... gdyby te budki stały po dwóch stronach-byłoby przyjemniej i bardziej czuć tę atmosferę. Ale dajmy im szansę, może za rok będzie więcej sprzedających i będzie przyjemniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.07, 17:59 Generalnie żenada - szczególnie popisy sceniczne skutecznie zresztą zagłuszane przez zawodzące mohery z pobliskiego kościoła. Wszystko drogie, a ruch tylko przy pierogach, gofrach i grzańcu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.profiline.pl 16.12.07, 18:07 byłam wczoraj,uboga, ale wierze , że sie rozkręci i będzie w następnych latach, jak dlamnie za mało -i ozdób świątecznych i innych atrakcji, które można kupić na prezent,ale idea świetna, ludzie narzekają na ceny? czy ja wiem? aniołki były za min. 13 a takie same pod Jasną Górą za 18...generalnie częstochowianom trudno dogodzić..i dużo wśród nas malkontentów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julmar Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.amrest.eu 17.12.07, 14:40 Ale to zdjęcie to chyba nie z Jarmarku Bozonarodzeniowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Gwiazdkowa Aleja - Jarmark czas zacząć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 14:05 Konkurencja dla marketów. Odpowiedz Link Zgłoś