praktykant.lulek 01.01.08, 20:00 nie zaszkodzi jak ukarają wyborczą, za cokolwiek, juz z dawno im sie nalezy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmaly Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? 01.01.08, 20:23 Rany, co za problemy mają co niektórzy radni!!! Szok. Może niech oni na miasto wyjdą i się rozejrzą, to zauważą jakieś faktyczne problemy! A "Gazecie" dziękujemy, że godnie reprezentuje interes miasta w sytuacji, w której władzom się to nie udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
m_maranda Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? 01.01.08, 20:43 Prawo musi być przestrzegane i kropka. Jeżeli Gazeta powiesiła tabliczki bez pozwolenia, prawo złamała. Jeżeli na tabliczkach widnieje nazwa sprzeczna z uchwałą Rady Miasta, prawo zostało złamane. Inna sprawa, że nawet oficjalne tabliczki powieszone przez Miasto zawierają niepoprawne nazwy. Nazwa reprezentacyjnej arterii Częstochowy brzmi: Aleja Najświętszej Maryi Panny i koniec. Na oficjalnych tabliczkach można jednak zauważyć np. taki skrót: Al. Najświętszej Maryi Panny. Oczywiście to nazwa niepoprawna. Osobiście podoba mi się pomysł Gazety Wyborczej, dlatego proponuję inne rozwiązanie. Przygotować nowe tabliczki z napisem I Aleja, II Aleja i III Aleja, ale poprzedzić je skrótem od słów "tak zwana", czyli "tzw". Otrzymamy: tzw. "I Aleja", tzw. "II Aleja", tzw. "III Aleja". Nie będzie łamania prawa, podkreślimy tradycję, a może zyskamy nawet kolejną, malutką atrakcję. =============== www.maranda.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: 80.48.49.* 01.01.08, 20:57 Taa, idźmy dalej, dodajmy ten skrót przed każdym radnym, i przed kazdym urzędnikiem miejskim. Niewiele się to od prawdy będzie róznić. Będzie tzw. radny Maranda, tzw Prezydent Miasta Częstochowy czy dajmy na to tzw. Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego. Ba, poszedłbym na całośc i napisałbym Częstochowa tzw. "to dobre miasto". A co egzekwowania prawa, to panie radny egzekwuj je Pan tam, gdzie są korzyści dla miasta, a nie tam, gdzie można osobiste korzyści znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bono Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.realestate.net.pl 01.01.08, 22:41 no i Maranda utopiłes sie. Teraz to masz kose z Gazetą. Sam jestes "tzw. radnym" Odpowiedz Link Zgłoś
boozar Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? 01.01.08, 23:54 Panie Marcinie Za dużo tych "jeżeli". Z opisu gazety wynika, że tablice zostały powieszone zgodnie z prawem. JEŻELI było inaczej tablice należy zdjąć, JEŻELI jednak nikt prawa nie złamał to nie rozumiem całej sprawy. JEŻELI radnym przeszkadzają inicjatywy mieszkańców (pozytywne dodajmy) to może powinni przestać być radnymi (nie odnosi się to konkretnie do Ciebie;). A pomysł z "tzw", jest chyba trochę nietrafiony - moim zdaniem brzmi "dziwnie". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.icis.pcz.pl 02.01.08, 10:59 Szanowny Panie Radny, Przecieram oczy ze zdumienia. Pomysl z pisaniem pzred nazwa III Aleja itd. skrotu tzw. jest absolutnie poroniony. Jak cos takiego moglo przyjsc do glowy Czestochowianinowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do xx Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 18:32 Czy ty jestes może radym???? Czytałem kilka Twoich wypowiedzi i ze zdumieniem stwierdzam, że wszystkie akcje wymierzone przeciw radzie miasta, tzw. prezydentowi są przez Ciebie negowane. A jak nie podobają się Tobie pomysły zgłaszane przez mieszkańców Częstochowy to się wyprowadź. Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? 02.01.08, 20:48 Pytania radnego Domagały nie komentuję, bo co tu komentować. Rzeczywiście Częstochowa to już tak dobre miasto, że tylko ten jeden jedyny problem został do rozwiązania. Przeczytałam sobie tekst z Pana strony internetowej: "Marcin Maranda - historyk, dziennikarz, działacz społeczny, pracownik samorządowy. Częstochowianin od pokoleń. Tu się urodził, wychował i wykształcił." Dziwne, to już kolejny przypadek w ekipie Prezydenta, że usiłuje się wmówić częstochowianom, że to, co dla nich jest oczywiste, to nie jest prawdziwe, albo wręcz łamie prawo. Rzecznik Leśnikowski kiedyś nam wmawiał, że nigdy nie było nazwy Rondo Mickiewicza, chociaż nikt w Częstochowie jak tylko pamiętam tego miejsca inaczej nie nazywał. Teraz jak się sam przedstawia "rodowity częstochowianin" proponuje "tak zwaną I, II i III Aleję". Prezydentowi może bym się nie dziwiła, bo urodzony w Szczecinie, ale Panu się dziwię, tym bardziej, że przed wyborami rozmawiałam z Panem, kiedy nawiedzał Pan wyborców i wydawało mi się, że zapowiada się Pan na rozsądnego radnego. Jeśli jest pan rodowitym częstochowianinem proszę zaproponować Rodzicom, żeby przeszli się „tzw. I Aleją” – moja Mama, chociaż urodzona w Sosnowcu pewnie by się popukała w czoło na taką propozycję. Panowie Radni, zajmijcie się rzeczywistymi, a nie urojonymi problemami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr K Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:51 Pomysł i wykonanie - wg mnie - na piątkę. Gratuluję "Gazecie Wyborczej w Częstochowie"; z powyższego opisu dziennikarskiego wiem, że dołożono maksimum staranności, aby pomysł zrealizować z poszanowaniem prawa. Niczego złego nie uczyniono, nie naruszono nawet praw zwyczajowych. Nie jestem częstochowianinem, ale wzorem mych znajomych z podjasnogórskiego grodu także używam nazw "I, II czy III aleja". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.d4.club-internet.fr 01.01.08, 20:57 Gość portalu: dr K napisał(a): wzorem > mych znajomych z podjasnogórskiego grodu także używam nazw "I, II > czy III aleja". Tak jak i ja. Nauczony przez rodziców, przedwojennych częstochowian;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 22:00 a może ty jesteś dr.G Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? 01.01.08, 21:03 "Tyle że tej częstochowskiej mowy nie rozumieją przyjezdni" No i co z tego? Że nie rozumieją od razu to nie znaczy że coś jest źle;) Przynajmniej zapytają, a przy okazji mogą dowiedzieć się jeszcze czegoś, czasami ciekawego. Kto powiedział, że wszyscy wszystko muszą mieć podane na tacy? ;) Do tej pory tylko my oraz ewentualnie osoby spoza, które uzyskały dostęp do tej wiedzy tajemnej Czewy wiedzieliśmy na czym polega podział tej ulicy;) Zostawmy sobie coś o co możemy komuś wyjaśnić, a nie wypisujmy wszystko gdzie się da. A inną sprawą jest oznakowanie Alei, a właściwie jego brak przez odpowiednie służby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klocek Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.gre.pl 01.01.08, 21:12 Sam pomysł wprowadzenia lokalnych rozróżnień dobry! Szczególnie ze względu na przybyszów! A co do przestrzegania prawa - jestem za, ale stosujmy je do wszystkich! Podejrzliwość wszystkich do wszystkich jest bez sensu - insynuacje nie mogą być powodem do wszczynania dochodzeń, bo doprowadzimy się do schizofrenii! A już miałem nadzieję że pisowska choroba wygasła! Odpowiedz Link Zgłoś
dudi_82 Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? 01.01.08, 21:21 To ja jeszcze radnym przypomnę, że "Rondo Trzech Krzyży" rondem nie jest. To zwykłe skrzyżowanie więc może i do tego oznaczenia się przyczepią? Że też nie mają się czego czepiać. Z zazdrości, że to nie oni tabliczki zamontowali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cżęstochow Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 21:56 proponuję nazwę dla naszej aleji Aleja Najświętszej Gazety Wyborczej lub Aleja Zwycięstwa Platformy Obywatelskiej dzięki Gazecie Wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomb popieram,a szczerze miasto to nie prywatny folwark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 22:19 Kogokolwiek. I tyle. Wszelki dodatkowy komentarz jest zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: popieram,a szczerze miasto to nie prywatny fo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 22:46 Panowie redaktorzy i niektorzy wypowiadajacy sie... tu chodzi o to ze na tych tabliczkach jest logo GW, co chyba nijak ma sie do oznaczenia ulic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: popieram,a szczerze miasto to nie prywatny fo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 22:16 bb-zobacz jakie logo masz na karcie zdrowia ? panowie radni są chyba z marsa a nie z naszego miasta , sami nic nie potrafią a jak ktoś za nich zrobi to wielka afera, zawsze była 1,2 i 3 aleja i żaden radny tego nie zmieni. Na Nowy rok życzę wszystkim radnym rozsądku i większego zaangażowania się w sprawy miasta ale z głową.Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zastanów się Re: popieram,a szczerze miasto to nie prywatny fo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 22:52 No to może Adolfa chłoptasiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech żyje3RP,iPRL Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 22:50 a może by tak wszystkie nazwy ulic gdzie jest swięty patron lub inne nazwy katolickie pozamieniac na jedyne słuszne innej religii wiadomo jakiej lub na prawdziwe autorytety IIIRP np Adasia Mich ,Wojtka Jaruzela ,Tadzia Mazow,Donaldusia Tus, Bronka Ger,Władzia Barto (żaden prawdziwy autorytet nikogo nie nazwie matołem - dyplomata zna inne określenia i w inny sposób wypowiada swoje zadanie lub je przemilcza i nie wiem czy można to zachowanie przypisać miażdżycy naczyń mózgowych czy zwykłemu chamstwu, które wzięło górę), Dody, Wojewódzkiego, Majewski-show, Rywingate, Harrego Potera (o przepraszam to już niebezpieczne - po takiej ulicy hula NewAge) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
boozar Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? 01.01.08, 23:55 Gdzie się Pan/Pani leczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BMP1 Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 06:03 Toć przecie widać, że nigdzie się nie leczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 08:13 prawda w oczy kole ! za komuny oraz stalina też mówili że reszta która ma inne zdanie powinna się leczyć.Otóz chłopie jestem zdrowy i nie muszę się leczyć psychicznie. Bardzo przepraszam najjaśniejszego czytelnika GW oraz obrońców 3RP i wszystkich knotów intelektualnych że wyraziłem swoją opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
boozar Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? 02.01.08, 08:35 Można wyrażać swoja opinie nie obrażając nikogo. A takiego bezsensownego bełkotu nie słyszałem nigdy u zdrowego psychicznie człowieka. Swoją drogą to musi być bardzo męczące widzieć wszędzie komuszków (ostatnio też PO-wców), układy itp... współczuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 08:53 w którym wierszu kogoś obraziłem i powiedziałem nieprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek.psychiatra Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 09:13 zwróć pan uwage na jedną rzecz we wszystkim co ktoś mówi,pisze doszukujesz sie pan czegoś podejrzanego,jakby ktoś panu chciał zabrać coś,powiedzieć prawde,wyrwać pana z amoku intelektualnego.facet pisze swoje przemyślenia a pan chce go do psychiatry.Pana doszukiwanie sie czegoś w jego przemysleniach (jakieś tami widzenie komuszków czy ich braci ideowych z PO) jest niczym innym jak manią prześladowczą i to pan powinien skorzystać z konsultanta psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
boozar Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? 02.01.08, 11:08 Myślę, że pisanie odpowiedzi pod paroma nickami klasyfikuje sie bardziej do psychiatry. W przeciwieństwie do niektórych ludzi, ja nie doszukuje się wszędzie przeciwników, układów, ludzi którzy chcą mnie zniszczyć, to jest akurat specjalność kogoś innego. Zgadzam się z jednym - każdy może pisać na forum o swoich przemyśleniach. A jeśli, to że próbuje nie obrażać nikogo, wyrażając jednocześnie dezaprobatę na "dziwne' moim zdaniem wypowiedzi, klasyfikuje mnie do psychiatry to zgadzam - wybieram sie natychmiast. Nie do Pana jednak. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 20:48 now widzisz pan, jakie to proste,teraz pan zrozumiał gdzie powinieneś pan trafić Odpowiedz Link Zgłoś
por1 Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? 02.01.08, 13:30 Ale Ty masz komleksy,dodatkowo jakąś manię prześladowcza i chorą wyobraźnię? Pewnie jak bys mogł to reaktywowałbys inkwizycje w powyższej sprawie? A ile w Tobie nienawiści i pychy? Jestes radnym pisu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: 80.48.49.* 01.01.08, 23:04 super pomysł z tymi tabliczkami info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akagi Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.08, 23:11 Widac radni nie maja powazniejszych problemów na głowie..... Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Votum separatum 01.01.08, 23:38 Nie zgodzę się z radnym Marandą, jak i nie podzielam zdania niektórych radnych w tej sprawie zgłaszając "votum separatum"... Gazeta umieściła tabliczki "III Aleja" po uzyskaniu zgody od ZGM TBS. Ponadto uzupełniła brakujące tabliczki z nazwami "Al. Najświętszej Maryi Panny", gdyż miasto kompletnie nie dba o oznakowanie nawet najważniejszych ciągów komunikacyjnych. Mam nadzieję ,że zmieni się to wraz z wprowadzeniem Miejskiego Systemu Informacji Turystycznej, wzorowanego na warszawskim MSI. Odnosząc się do samego pomysłu "III Aleja", uważam że jest dobry i nieszkodliwy. To tylko tabliczka informacyjna umieszczana tuż przy głównej tabliczce z nazwą ulicy, która jak zapewnia Gazeta będzie zdjęta z chwilą wprowadzenia jednolitego wzornictwa. Uważam, że mamy większe problemy w mieście, a jesli ktoś kogoś chce karać za sprawę o podobnym ciężarze gatunkowym, to proponowałbym ukarać za sam fakt ustawienia wzdłuż całej III Alei wysokich, ozdobnych słupków pod znaki drogowe, które później odkręcono i teraz stoją niewykorzystane szpecąc widok... To jest już namiastka bałaganu, niezdecydowania i niegospodarności pod patronatem władz miasta... Każda, nawet najdrobniejsza inicjatywa "in plus" (a za taką ją uznaje) - niezaleznie od tego, kto ją przeprowadza - zasługuje na słowa podziękowania, a nie "podziękowania". Odpowiedz Link Zgłoś
boozar Re: Votum separatum 01.01.08, 23:57 Jak nigdy muszę się z Panem w całości zgodzić;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m_maranda Re: Votum separatum 01.01.08, 23:59 Drogi Jacku, nie pisałem o tabliczkach umieszczonych na budynkach ZGM-u, ale o tabliczkach umieszczonych przez Gazetę na słupkach (widać kolega dawno nie spacerował Aleją Najświętszej Maryi Panny lub nieuważnie słuchał dyskusji podczas sesji). Uważam, że niezależnie od ciężaru gatunkowego, nieprzestrzeganie prawa powinno być karane. W przeciwnym razie, stosując Twój tok myślenia, bandyta, który np. złamał komuś rękę nie poniesie kary, bo to mały ciężar gatunkowy. Żeby został ukarany musiałby kogoś zabić - to dobiero ciężar gatunkowy !!! ============= www.maranda.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Votum separatum 02.01.08, 00:10 Drogi kolego Marcinie, Myślę, ze przejaskrawiasz temat... Spaceruję po III Alei i patrzę na te głupstwa, które wyprawiają władze miasta... Czasem po prostu szkoda słów... Jako pierwszy z brzegu podałem przykład słupków po znakach drogowych, a takich "michałków" jest znacznie więcej. Zapomniałeś dodać, ze na tych słupkach dołożono także tabliczkę z pełną nazwą ulicy, czego nie zrobiło miasto - a to jest jego obowiązek. W dodatku tabliczka informacyjna różni sie od tych przyjętych w mieście - jest biała. Zanim poruszysz temat łamania prawa, najpierw sam sprawdź, czy miasto nie popełnia jakiś zaniechań - tak jak w przypadku wymaganego oznakowania głównej arterii miasta... Odpuść sobie też pewne złosliwości, bo nie chciałbym tu przypominac, ze głosowałeś za inwestycją pod nazwą "budowa skrzyżowania świetlnego Obrońców Westerplatte z Kołakowskiego" (w błoto 525 tysięcy zł) i wmawiałeś na Komisji Rewizyjnej, że wszystko "jest o.k." ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m_maranda Re: Votum separatum 02.01.08, 01:05 Jacku, pozwól, że to będzie mój ostatni wpis na ten temat. Swoje zdanie wyraziłem na początku i nic w tej sprawie nie zmieniło się. Myślę, że nie powinniśmy zanudzać forumowiczów dyskusją, którą możemy przeprowadzić przy wielu okazji (widujemy się przecież bardzo często). Odniosę się do poszczególnych wątków: "Myślę, ze przejaskrawiasz temat... Spaceruję po III Alei i patrzę na te głupstwa, które wyprawiają władze miasta... Czasem po prostu szkoda słów... Jako pierwszy z brzegu podałem przykład słupków po znakach drogowych, a takich "michałków" jest znacznie więcej." Jacku, dyskutujemy na inny temat. Doskonale wiesz, że sam walczę z wieloma, jak to nazwałeś, "michałkami. "Zapomniałeś dodać, ze na tych słupkach dołożono także tabliczkę z pełną nazwą ulicy, czego nie zrobiło miasto - a to jest jego obowiązek." Jacku, dołożona tabliczka nie zawiera pełnej nazwy ulicy. Jest na niej napis Al. Najświętszej Maryi Panny - znów niezgodność z obowiązującym prawem. "Zanim poruszysz temat łamania prawa, najpierw sam sprawdź, czy miasto nie popełnia jakiś zaniechań - tak jak w przypadku wymaganego oznakowania głównej arterii miasta..." Jacku, przecież w pierwszym wpisie podkreśliłem, że Miasto popełnia zaniechania - znów jesteś nieuważny. "Odpuść sobie też pewne złosliwości, bo nie chciałbym tu przypominac, ze głosowałeś za inwestycją pod nazwą "budowa skrzyżowania świetlnego Obrońców Westerplatte z Kołakowskiego" (w błoto 525 tysięcy zł) i wmawiałeś na Komisji Rewizyjnej, że wszystko "jest o.k." ;)" Jacku, nie jestem złośliwy. Przy każdej okazji podkreślam, że mam dla Ciebie duży szacunek i jako młody polityk zaimponowałeś mi wiele razy. Niepotrzebnie zanudzasz forumowiczów innymi tematami. Myślisz, że wmawianie Komisji Rewizyjnej, że wszystko jest OK wystarczyłoby, żeby komisja jednogłośnie, także głosami Platformy Obywatelskiej, stwierdziła, że budowa skrzyżowania nie budzi zastrzeżeń, a tak się stało? Forumowiczów raz jeszcze przepraszam za polemikę. Od dzisiaj przyjmuję zasadę, że w polemikę "nie wchodzę". Do dyskusji zapraszam na ... ============= www.maranda.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bik Re: Votum separatum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 18:46 Sokro gościu głosowałeś za tym chorym pomysłem zwanym :skrzyżowaniem Westerplatte z Kołakowskiego to jesteś u mnie i wielu innych osób skreślony. Tak dla wygody kilku kolesi wydaje się moje i innych mieszkańców Częstochowy pięniądze z podatków. Może poz kilkoma osobami to najgorsza rada miasta na czele z prezydentem jaka mogła nam się przytrafić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Votum separatum IP: *.d4.club-internet.fr 02.01.08, 00:18 m_maranda napisał: > myślenia, bandyta, który np. złamał komuś rękę nie poniesie kary, bo > to mały ciężar gatunkowy. Żeby został ukarany musiałby kogoś zabić - > to dobiero ciężar gatunkowy !!! Od radnych oczekujemy zdrowego rozsadku raczej niz emocjonalnych dzialan i zabaw w prokuratora. P.S. "tzw" rzeczywiscie brzmi bardzo dziwnie. Proszę o zrezygnowanie z tego pomyslu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocny marek Re: Votum separatum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 04:54 Uważam, że niezależnie od ciężaru gatunkowego, nieprzestrzeganie > prawa powinno być karane. W przeciwnym razie, stosując Twój tok > myślenia, bandyta, który np. złamał komuś rękę nie poniesie kary, bo> to mały ciężar gatunkowy. I w takim założeniu tkwi problem. Ciężar gatunkowy i bezwzględna karalność za nieprzestrzeganie prawa to wykluczające się sprzeczności. Uznawanie istnienia "ciężaru gatunkowego" oznacza bowiem zgodę na stopniowanie zachowań niepożądanych. Przykład: Parkowanie na zakazie postoju: a)w godzinach szczytowego natężenia ruchu pojazdów i pieszych, b) w godzinach nocnych przy "zerowym" ruchu pieszych i pojazdów. Obie sytuacje to naruszenie przepisu prawa. a) Niosące realne utrudnienie czy zagrożenie czyli wymagające interwencji i ukarania sprawcy z uwagi na stopień uciążliwości b) z uwagi na "zerowy" ruch pieszych i pojazdów, stopień uciążliwości dla użytkowników drogi zerowy. W miejsce parkowania na zakazie postoju można wstawić np.parkowanie na miejscu dla inwalidy - budzące jakże słusznie oburzenie. Jeden czyn, naruszenie tej samej normy, ale inny ciężar gatunkowy vide stopień społecznej szkodliwości. Uważam penalizować należy tylko te z zachowań, które niosą z sobą stopień społecznej szkodliwości. A nasza społeczność poszkodowana nie została. Wręcz przeciwnie - dzięki takim akcjom zyskuje. Moim zdaniem inicjatywa Gazety spełnia kryteria kontratypu jakim jest (za Wł.Wolterem) ogół okoliczności wyłączających bezprawność czynu. A pod pojęciem "ogółu okoliczności" należy rozumieć w tym przypadku duży ładunek społecznej przydatności. Zresztą przykład bandyty który łamiąc komuś rękę unika kary jest trochę nie w kontekście i ze zbyt grubej rury. Osobiście uważam, że gdybym tonąc chwycił się kurczowo radnego Marandy wciągając go w bezdenną topiel, a ten złamał mi rękę by się uwolnić -to popełniłby może czyn gatunkowo ciężki (szczególnie dla mnie), ale byłby to wyczyn gwarantujący mu bezkarność i nawet w zaświatach nie pozwoliłbym nazywać go przestępcą :)) Panowie, zamiast wdawać się w polemiki ku uciesze gawiedzi - zainicjujcie Akcję Oznakowania Miasta. Bo kilka tablic na krzyż ustawionych "na Papieża" - to ciut za mało, jak na miasto pretendujące do miana stolicy pielgrzymiej. Przydałyby się mieszkańcom i przyjezdnym chociażby porządne drogowskazy jak dojechać do określonej dzielnicy - cuś na wzór warszawskiego systemu informacji miejskiej. z poważaniem nocny marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomb Serdecznie panu dziękuję za próbę ukrócenia głupot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:56 w naszym mieście. Już myślałem, że nasze miasto spada na psy. A karę proponuyję jebnąć tak gdzieś 10M Euro, będzie na trmwaj na Północy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdfhsfd Re: Votum separatum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 19:04 panie Maranda chyba pan nie przeczytał wypowiedzi pana Jacka, niech pan jeszcze raz uważnie przeczyta....., pomyśli........, i napisze jeszcze raz. Panie Jacku zgadzam się z panem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anarchista Re: Votum separatum IP: 89.174.23.* 02.01.08, 00:06 ulisses_czwa napisał: > proponowałbym ukarać za sam fakt ustawienia wzdłuż całej III Alei wysokich, ozdobnych słupków pod znaki drogowe, które > później odkręcono i teraz stoją niewykorzystane szpecąc widok... na tych słupkach będzie sie wieszac polityków PO jak przyjdzie czas rebelii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cuda Re: Votum separatum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 08:15 zostaw ich.Oni się sami sie ukarają za te kłamstwa,obłudę jaką szerzą od 2 lat razem z mediami okrągłostołowymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swój Re: Votum separatum IP: *.iplus.com.pl 02.01.08, 10:12 A poco nam te tabliczki I II,III aleja .My z cz-wy od pradziada wiemy która jest ktora .A obcy lepiej jak nie będą wiedziec . Bo po co nam obcy intruzi .Pielgrzymki ksiądz doprowadzi na JG .A reszata fora z naszego dwora . Bo mytu obcych nie lubimy w naszej wsi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziu Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 03:20 Niech sie zajmie swoimi zonami, a nie ulicami. Dzieciorór i nicnierób. Dobrze bu tak. Kto go broni. Koleś z partii?? Czy moze ktos jajmużmę mu odwala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wio Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 07:52 Radni jak zwykle oderwani od rzeczywistości- każda incjatywa nie przez nich wymyślona to coś złego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 07:53 P.M.Domagała...czas abyś Pan wydoroślał!Zawsze używało się skrótu dot. numeracji Alei NMP....A może się Pan zajmie tą brudną płachtą ,która wisi na wieży ratusza!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.08, 08:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 11:18 Ehhh... Małe miasteczko małych ludzi. Ale za to jakich nadętych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akagi Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 11:27 Pewien mądry czlowiek powiedział kiedyś : Jak nie masz co robic,to dzieci rób.... Szanowny Panie radny,moze tym Pan się zajmie bo widać jako radny wyraznie Pan się nudzi i zajmuje mało waznymi sprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: 89.174.23.* 02.01.08, 11:59 Gość portalu: Akagi napisał(a): > Pewien mądry czlowiek powiedział kiedyś : Jak nie masz co robic,to dzieci rób.. faktycznie, musiał być zajebiście mądry...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akagi Re: r IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 13:45 Możesz mieć inne zdanie na ten temat,a człowiek nazywał się Karol Wojtyła Odpowiedz Link Zgłoś
janek344 Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? 02.01.08, 12:44 napisy I,II czyiIIIaleja sa potrzebne i władze miasta powinny cieszyć się, że ktoś inny wykonał ich robotę. Brawo Gazeta Wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef A jednak Najświętsza Panienka przeszkadza GW IP: 213.76.167.* 02.01.08, 15:18 A jednak nazwa Najświętszej Marii Panny przeszkadza. Czyżby wieszanie tabliczek "III aleja" to inicjatywa "walczących ateistów" w GW. Gazeto, zatraciłaś sie w oszołomstwie - wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
asgard_bp Re: A jednak Najświętsza Panienka przeszkadza GW 02.01.08, 15:23 Gość portalu: Józef napisał(a): > A jednak nazwa Najświętszej Marii Panny przeszkadza. > Czyżby wieszanie tabliczek "III aleja" to inicjatywa "walczących > ateistów" w GW. > Gazeto, zatraciłaś sie w oszołomstwie - wstyd. > > Józefie,czy zastanowiles się choć chwile,zanim to napisałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćxxx Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.profiline.pl 02.01.08, 15:30 Do jasnej ciasnej czy nasi radni nie mają się naprawdę czym zajmować. Takie drobiazgi urastają według nich do rangi wagi państwowej. Lepiej niech zajmą się stanem dróg, budżetem i pomocą dla osób , dzięki którym tam siedzą. W główkach się poprzewracało!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerwazy Proponuje $100,000 kary IP: *.tor.axxent.ca 02.01.08, 15:31 Czy ja tez moge powiesic tabliczke z moja nazwa na ulice ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Proponuje $100,000 kary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:31 Gazeta Wyborcza miala zgode na powieszenie znakow III i I aleja na odpowiednich budynkach, a nie na SLUPACH (!!) w III aleji. Co najlepsze: dzisiaj zniknely znaki III al. ze SLUPOW - co jest jednoznacznym przyznaniem sie GW do bledu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianka A co ma gazeta wybióóóóórcza do nazwy ulicy? IP: *.spidernet.pl 02.01.08, 18:41 Wybiórcza to może sobie porządzić;kogo zatrudnić na stanowisko dziennikarza,czy ten artykuł ma byc na pierwszej czy ostatniej stronie ale co jej do nazwy ulicy ,która odkąd pamiętam brzmi ALEJA NAJŚWIĘTSZEJ MARYI PANNY. No ale to nie byłaby wybiórcza jakby nie mąciła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianin Re: A co ma gazeta wybióóóóórcza do nazwy ulicy? IP: *.as.kn.pl 02.01.08, 18:48 glupia klipo, przeciez tu chodzi o dodatkowa tabliczke sugerujaca, w ktorej konkretnie alei sie znajdujesz, 1,2 czy 3?! skoro przyjal sie zwyczaj numerowania alej, to chyba trzeba je jakos wyeksponowac. a opieszalosc wladz miasta w tej kwestii zostala wytknieta przez GW, ktora sama postarala sie o zorganizowanie tych tabliczek i wystapila o zgode na ich zamontowanie do zarzadcy budynkow. poza tym, nawet w autobusach i tramwajach system glosowy mowi, "nastepny przystanek II aleja NMP" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: A co ma gazeta wybióóóóórcza do nazwy ulicy? IP: *.st.vc.shawcable.net 02.01.08, 19:19 Tak to wszystko czytam i smiac mi sie chce, bo jesli pojawi sie plebiscyt na glupote ubieglego roku, to w/g mojego zdania wystep M.Marandy powinien byc w czolowce. Czestochowianie "od zawsze" numerowali Aleje bez uzywania oficjalnej nazwy. Tak bylo za cara, za sanacji, za Adolfa i za komuny i III RP. Tak mowiono za moich dziadkow i pradziadkow. I nie tylko moich. Prawdopodobnie za Marandy przodkow tez. Po co wiec sie facet WYGLUPIA z gledzeniem o lamaniu prawa????? Za chwile RM z inicjatywy M.Marandy uchwali, ze chodzenie po Alejach I,II, III z rekami w kieszeniach jest niedozwolone i M Maranda bedzie wszem i wobec oglaszal, ze maly Kaziu zlapany przez Straz Miejska na AL. NMP ZLAMAL PRAWO:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima trzeba byc artysta, aby cos takiego wymyslec IP: *.d4.club-internet.fr 02.01.08, 19:36 Uważam ze to jest świetny performance. Brawo! ____________________________________________ Ktos za kilkadziesiąt lat zaproponuje tabliczkę z nazwa: Cmentarz Rocha. Tak zwanego świętego. Bo takowego nikt nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki tam troll ;) Re: A co ma gazeta wybióóóóórcza do nazwy ulicy? IP: *.apus-net.pl 02.01.08, 21:58 > Po co wiec sie facet WYGLUPIA z gledzeniem o lamaniu prawa????? Bo się zapętlił mentalnie. Nie on jeden zresztą. Nie mów jednak, że gledzi o łamaniu prawa, bo formalnie rzecz ujmując ma rację. I w tym cały Nasz problem. Żadna gazeta, żaden obywatel nie ma w tym względzie prawa do samowoli. Po to mamy właśnie wybieraliśmy samorząd by pewne decyzje podejmował w imieniu ogółu. W tym zakresie się z Nim zgadzam. Samorząd ma działać dla dobra ogółu, który go wybiera - to truizm. Samorząd podlega kontroli społecznej - tez truizm. Samorząd stanowi prawo - truizm jak najbardziej. Czasem jednak dochodzi w tym zakresie do nieoczekiwanej zamiany ról. Pytanie tylko czy właśnie teraz mamy do czynienia z taką oto sytuacją, kiedy Wyborcza wywiera presję na samorząd by w okreslonym kierunku stanowił prawo lokalne, czy właśnie teraz nie przekracza pewnej subtelnej linii równowagi sił?. Wszystko jest dobrze do momentu, w którym samorząd robi to co powinien i prasa również. Dobrze do momentu w którym panuje subtelna równowaga. Źle się zaczyna dziać, kiedy czynnik opiniotwórczy, jakim jest prasa zaczyna przekraczać granice krytyki i wchodzi w buty Inspekcji Robotniczo-Chłopskiej. Zamiast wspólnego (prospołecznego) działania samorządu i prasy lokalnej opartego o równowagę sił zaczyna się paskudny dualizm. Obok legalnego ośrodka władzy lokalnej zaczyna funkcjonować quasi-władza w postaci prasy lokalnej. To zawsze prowadzi do patologii. Legalna władza poddawana ostrzałowi przestaje realizować swój program dla ludzi , a zaczyna budować twierdzę z grona zaufanych. W skrajnym przypadku, z lęku przed krytyką czwartej władzy zaczyna sie odgradzać od społeczeństwa paskudnym rzecznikiem. I tak zamiast akcentować rzeczy dobre, nagłaśnia się tylko cienie narzekając przy tym że nie mamy różowych okularów. Wariactwo. Z kolei lokalna quasi-władza, przechodzi od funkcji informacyjnej i krytycznej w kierunku ośrodka pozaprawnej walki z mniemanym układem przy pomocy krytykanctwa i presji. Tu krytyczka, tam prztyczek; tu ciche wsparcie oponenta, tam nagłośnienie błędu władzy - i tak się to zaczyna kręcić. Koniec końców dochodzi do patologii marazmu, której kres dla władzy samorządowej stanowią wybory a dla lokalnej prasy wymiana redaktora naczelnego. Przypomnę, że i władza Nam się zmieniała i redaktory naczelne w wyborczej też dopadła karuzela zmian. Sami forumowicze pewnemu posłowi zarzucali, że wspiera go gazeta lokalna w osobie prywatnej małżonki w czasie wyborów samorządowych. A tak sobie zapytam, jaka wtedy byłaby rola prasy w przypadku wygranej lansowanego kandydata. Jeszcze lokalne medium informacyjnie, a może tuba władzy? Kolejne wariactwo. Właśnie z takich powodów prominenci i redaktorzy nie powinni zbliżać się zbytnio do cienkiej linii. Bo to zawsze prowadzi do patologii. To, w czym się różnię z Marandą w tej konkretnej sytuacji to ocena "występku" Wyborczej. Maranda widzi tylko naruszony przepis; część radnych chce upiec swoją pieczeń by dopiec Wyborczej, pewnie równie chętnie zrobiłby to przy lada jakiej okazji Prezydent Miasta ustami rzecznika. A ja patrzę na ten galimatias próbując znaleźć sens i odpowiedź, kto wchodzi na cieńką linę. Opierając się na formalizmie prawnym Maranda ma rację. Tyle, że to droga donikąd. Zanika w ten sposób sens stanowienia prawa. Prawo jest dla ludzi a nie na odwrót. To tez truizm, ale przecież pamiętamy wypowiedź pewnego rzecznika, który zapierał się w obronie uchwały legalizującej pewien stan powszechnie znany i aprobowany jakim jest rondo Mickiewicza. Nie kto inny tylko ów rzecznik, udowadniał że nie istnieje w świadomości zbiorowej coś takiego jak rondo Mickiewicza.:) Nie inaczej jest w sytuacji, gdy Wyborcza od jakiegoś czasu promuje i dopomina się o uznanie formalne stanu powszechnie akceptowalnego, jakim jest trójpodział częstochowskiej Alei Najświętszej Maryi Panny. Dlatego uważam, że skoro takie działanie Wyborczej jest w interesie ogółu naszej społeczności, stanowi to kontratyp wyłączający w ogóle odpowiedzialność za formalne naruszenie normy (przepisu). Maranda w mojej ocenie zapętlił się mentalnie pozwalając, by formalizm przesłonił mu podstawowy priorytet organów samorządu jakim jest każde działanie dla dobra naszej społecznosci. W tym wypadku Wyborcza nie przekroczyła granicy, ba jeśli wierzyć Haładyjowi postarali się nadać swej inicjatywie formę legalną. Polemizowałem swego czasu na tym forum z Krawczykiem , w kwestii nazewnictwa wiaduktu w II Alei. Przypominam o tym z tego oto względu, że odkładając na bok racje każdego z nas, jest wspólny mianownik obu tych sytuacji. Właśnie owa cieńka linia społecznej akceptacji legitymizująca określone działania. W moim odczuciu nie miał tej legitymacji Haładyj, lansując na łamach prasy nazwę "Most Frankego" określającą znany przecież powszechnie i naturalny dla mieszkańców wiadukt w II Alei. Wówczas , podobnie jak teraz uznaję to za sztuczna kreację, zwyczajną lanserkę. Co oczywiste sam zaproponowałem nazwę "Wiadukt Bernharda", więc i z podobnym zarzutem się liczę. Nie sposób jednak odmówić racji Haładyjowi, gdy na łamach Wyborczej promuje stan rzeczy już istniejący. Nie jest to lansowanie sztucznej, kontrowersyjnej nazwy. Jest to zwyczajnie podkreślenie tradycyjnego wśród częstochowian nazewnictwa. I jako takie warte jest poparcia. Również radnych, od których w tym wypadku nie oczekuję jakiegoś szczególnego wysiłku intelektualnego, tylko zwyczajnie zalegalizowania ZWYCZAJU. I w tym kierunku widziałbym wysiłki naszej kochanej władzy. A naszym radnym przesyłam życzenia , żeby zamiast wytyczali kierunki rozwoju Miasta i zamiast łaknąć krwi "WINNYCH" zdobyli się na odrobinę refleksji, jaka jest ich rola w tym całym biznesie. Redaktorom zresztą też przydałaby sie podobna lekcja pokory wobec społeczeństwa. :)) Ale nie w formie burzliwych obrad Rady Miejskiej, tylko w umysłach jednostek. W zdrowym społeczeństwie łaska prasy względem radnych na pstrym koniu jeździć powinna i każdy z nich powinien przyzwyczajać się do jazdy bez trzymanki. A w tym sporze racja jest po stronie konia panowie radni. Od waszego zrozumienia, wyczucia naszych zbiorowych interesów zależy jakie prawo nam ustanowicie. Czy skoncentrujecie się na utrąceniu tej inicjatywy szukając haków na winnych, czy zalegalizujecie czyn mający społeczne poparcie. Według mnie teraz właśnie zdajecie test, czy jeszcze jesteście z NAS, czy już stanęliście OBOK naszych interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obłuda gw Re: A co ma gazeta wybióóóóórcza do nazwy ulicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 20:46 pusta pało nic nie rozumiesz gazeta wyborcza strzeliła sobie reklame swojego logo w całych alejach (zobacz foto) Wobraz sobie gdyby takie tabliczki zawisły z logo Gazeta Polska Cała Polska by wiedziała a słynna gw pluła by przez miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowianin Re: A co ma gazeta wybióóóóórcza do nazwy ulicy? IP: *.as.kn.pl 02.01.08, 21:02 glupi cwoku, to ty nic nie rozumiesz. radni nie powiedzieli ze nie podoba im sie logo wyborczej, tylko "samowola" przy wieszaniu tabliczki informacyjnej ze jest to 3 aleja. logo wyborczej mozna by usunac, ale lepiej jest drzec morde i zamiast zajac sie waznymi problemami miasta, lepiej jest sie przyczepic do drobiazgu, ktory w niczym nie poprawi nam zycia. btw. foto widzialem i w zupelnosci nie przeszkadzaloby mi gdyby na tej tabliczce widnialo logo gazety polskiej, naszego dziennika (choc sam nie czytam tego barachla) czy innego pisma, jesli to ono wyszloby z taka inicjatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i co lalulsiu Re: A co ma gazeta wybióóóóórcza do nazwy ulicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 21:44 aleja jest miejscem publicznym co by było gdyby każdy sobie powiesił co chciał Np koło twojego domu na ulicy zawisła by swastyka lub nazwa - na tej ulicy mieszka dupek który nazywa sie częstochowianinem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markos Re: A co ma gazeta wybióóóóórcza do nazwy ulicy? IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.08, 22:21 Do nazwy ulicy to raczej nic Częstochowianko!? Idąc Twoim tokiem rozumowania trzeba by polikwidowac wszystkie tablice informacyjne w mieście ale wtedy p[ewna grupa mieszkańców miałaby problem z trafieniem w niektóre miejsca w Naszym mieście,nie mówiąc juz o przyjezdnych. Jeśli rzeczywiście na jakiejś ulicy mieszka dupek to właśnie dobrze było by taką tabliczkę powiesic na jego domu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowianin Re: A co ma gazeta wybióóóóórcza do nazwy ulicy? IP: *.as.kn.pl 02.01.08, 22:46 kretynie, przeciez gw dostala zgode zarzadcy na wywieszenie tabliczki!! na swastyke takowej by nie dostali. a jesli juz ktos mialby wieszac tabliczke z nazwa sugerujaca ze na danej ulicy mieszka złamas, to predzej powiesza ja na twojej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: A co ma gazeta wybióóóóórcza do nazwy ulicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 08:02 bij się w piersi chamie za swoja głupotę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki tam troll ;) Re: A co ma gazeta wybióóóóórcza do nazwy ulicy? IP: *.apus-net.pl 02.01.08, 22:11 A może w ogóle wypieprzyć logo Wyborczej czy jak wolisz jakiekolwiek inne loga i zostawić sama 3 aleję? :) Tak jest klarowniej i nie ma posądzania o ukryte interesy. A że nie wszyscy będą wiedzieć że to zasługa Wyborczej? W końcu tylu ludzi robi sporo dobrego dla innych i nie obnosi się z tym wszem i wobec , że pewnie i Wyborcza jakoś by to przełknęła :) Czasem ważny jest efekt a nie logo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markos Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.08, 22:09 Jestem za...tabliczkami Gazety. Z przyjezdnymi nie widzę problemu,kiedyś osobiście odpowiadałem na pytanie turystów;Jak dojechac w III Aleję?Ale najpierw musiałem im wytłumaczyc,że jest to właśnie zwyczajowa nazwa a poprawna brzmi Aleje NMP.Znaczy się przyjezdni również posługują się nazwą tej ulicy tak jak My Częstochowianie. Radni zamiast wydawac nasze pieniądze na włóczenie po sądach Wyborczej niech lepiej pomyślą aby je wydac troszkę rozsądniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Radni chcą ukarać "Gazetę" za III Aleję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 23:26 Radni, a kiedy będzie oddana III Aleja? Odpowiedz Link Zgłoś
storima Gość: taki tam troll ;) napisał swietny tekst!!! 02.01.08, 23:48 Uczcie sie wszyscy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Gość: taki tam troll ;) napisał swietny tekst IP: *.st.vc.shawcable.net 03.01.08, 14:30 Gość: taki tam troll ;) 02.01.08, 21:58 Odpowiedz > Po co wiec sie facet WYGLUPIA z gledzeniem o lamaniu prawa????? Bo się zapętlił mentalnie. Nie on jeden zresztą. Nie mów jednak, że gledzi o łamaniu prawa, bo formalnie rzecz ujmując ma rację. I w tym cały Nasz problem. Zgoda na "formalnie rzecz ujmujac..." Tylko czy ujmujac wszystko formalnie nie zapetlimy sie wszyscy jak Maranda. "Dura lex sed lex" - jak mawiali starozytni [Rosjanie]. Tylko czy potrzebne jest ono wszedzie ZAMIAST zdrowego ROZSADKU??? I czy przy kazdej - sumie drobnej okazji- bic PIANE i robic pokazowki z praworzadnosci, kiedy nie ma kto papierow kolo owych tabliczek posprzatac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troll kuchnia Rady Miejskiej zawsze cuś zaserwuje IP: *.apus-net.pl 03.01.08, 14:51 I w tym cały Nasz problem. :) Z tego powodu, zamiast zbierać chrust na stos dla Marandy, wolę tylko spacerować po lesie. :)))) Jak dla mnie, zdźiebko się radni już wytarli na salonach, trza o sobie przypomnieć w martwym sezonie. Może niektórym sie już nie chce chcieć?. Może się już instynkt przetrwania włączył ? :) Diabli wiedzą. Leszczyna zrejterowała, a zapowiadała się jak premier na cała kadencję. Dla mnie przestała być wiarygodna. Ten drugi, rudy tyż. Każdy jeden w radzie zaczyna przecierać oczęta i straszliwa prawda zaczyna docierać do publicznych oblubieńców: Tego się nie da, tamtego tyż tak szybko sie nie przeforsuje, a ludzie widzom, ludzie nie głupie - drugi raz mogom nie oddać głosu, sakiewka miasta ciut dziurawa i na wszystkie rewolucje nie starczy. :)))) No to, jak nie ma mięsa, podajmy na przystawke mus z bitej piany. Sam se zrobiłem taką listę mądrych rzeczy, które nam radni obiecywali na piśmie, w mowie i uczynkach - poczekam z przypomnieniem, bo teraz to Uni ważniejsze rzeczy majom na głowie :)) Czy Une nie mogom sie nauczyć, że ja nie chcem widzieć i słyszeć o radnym, Chcem widzieć efekty jego pracy a nie ujadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja A coście się tak uparli na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 21:51 to numerowanie aleii. Robicie jak zwykle sztuczne problemy> Odpowiedz Link Zgłoś