Gość: bilder W III Alei kierowcy łamią przepisy IP: *.dclient.hispeed.ch 14.02.08, 13:19 W miescie co rzadza debile sa debilizmy problem zero a w cz-wie nie do pokonania. Wron sepy i katabasy opanowaly to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andd W III Alei kierowcy łamią przepisy IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.08, 17:58 Jeżdżę przez Biegańskiego codziennie i: GłUPOTą JEST BLOKOWANIE 3-EGO PASA BO KIEROWCY WJEżDżAJą W III AL. NAWET ZE śRODKOWEGO PASA. !!!!!!!!!! Natomiast jak dla mnie to znak pionowy ma większą rangę niż poziomy i dlatego można jechać i tym skrajnym pasem - dla tych co chcą wjeżdżać w ul. Szymanowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonus Straż Miejska śpi...? IP: *.112.inds.pl 14.02.08, 18:38 Czemu się dziwicie, łatwiej wlepić mandat babci handlującej pietruszką niż kierowcy - za zniszczenia i tak podatnik zapłaci. ... a tak na marginesie, to nasza Straż Miejska, jest na urlopie czy może ma "cykora" i trzęsie gaciami przed nieodpoiedzialnymi kierowcami...???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezi Re: Straż Miejska śpi...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 18:10 Bonus pajacu za pietruszkę nikt nie wlepia mandatu a jak nie widzisz straży to znaczy że musisz skorzystać z porady u okulisty Odpowiedz Link Zgłoś
krzysp17 Re: Straż Miejska śpi...? 15.02.08, 20:44 Straż miejska intensywnie patroluje parki po to by młodzież nie zrywała gałązek z drzew! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonus Re: Straż Miejska śpi...? IP: *.111.inds.pl 16.02.08, 09:34 (prezi) - pajaca to Ty robisz z siebie a co tyczy się okulisty to polecam, bo oczy Ci .... zaszł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon W III Alei kierowcy łamią przepisy IP: 195.117.70.* 14.02.08, 19:14 Jeszcze jedno pytanie do "fachowca" p.Augustyna.Dlaczego jadąc ul. Dąbrowskiego nie mozna przejechać przez plac Biegańskiego w ul. Nowowiejskiego lewym skrajnym pasem?Dlaczego jest on tylko do skrętu w lewo?W czym jest problem?Dlaczego nie mozna udrożnic w ten sposób ul. Dąbrowskiego?No i kiedy pojawi sie wreszcie znak obszar zabudowany wiezdzajac do Cz-wy od Wręczycy i od Srocka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: augustyn Re: W III Alei kierowcy łamią przepisy IP: 80.48.49.* 14.02.08, 19:51 EE, zadajesz mi chłopie tyle roboty, conajmniej dwa miesiące zastanawiania sie nad mozliwościami takich inwestycji. A przeciez rekolekcje niedługo, trza się przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof.kasprzyk Re: W III Alei kierowcy łamią przepisy 15.02.08, 00:22 Wg mnie pomysl blokowania III Alei jest OK, (skoro nie ma mozliwosci zrobienia tam deptaka) ale Rozwiązanie pod Orbisem jest kretynskie. Jeden pas do jazdy na wprost sprawia, ze korek zaczyna sie pod schottem. Co z tego, ze autobusy maja teraz wygodniejszy skret w kilinskiego skoro nawet nie mają mozliwości dopchać sie pod skrzyżowanie. Podobne rozwiązanie istniało w latach siedemdziesiątych kiedy nie bylo tam świateł i w zasadzie problemy komunikacyjne miasta nie istniały, wtedy nawet najdurniejszy kaprys jakiegoś partyjnego kacyka nie wpływał na zakłócenia w ruchu ulicznym. Widze, że oprócz natężenia ruchu nic sie nie zmieniło. A co do cwaniakow,wpychajacych sie tam na trzeciego to ja m gratuluje no bo dzieki nim korki w II Alei sa mniejsze a przeciez z jedego psa robia sie 3 na placu wiec nikomu w droge nie wchodzą...... Odpowiedz Link Zgłoś
emerytwojsko Re: W III Alei kierowcy łamią przepisy 15.02.08, 08:57 Gość portalu: Egon napisał(a): > Jeszcze jedno pytanie do "fachowca" p.Augustyna.Dlaczego jadąc ul. Dąbrowskiego > nie mozna przejechać przez plac Biegańskiego w ul. Nowowiejskiego lewym skrajny > m > pasem?Dlaczego jest on tylko do skrętu w lewo?W czym jest problem? Dlaczego nie > mozna udrożnic w ten sposób ul. Dąbrowskiego?No i kiedy pojawi sie wreszcie zna > k > obszar zabudowany wiezdzajac do Cz-wy od Wręczycy i od Srocka. >> Po co zadałeś to pytanie. Ja dotychczas jadąc od strony Mstowa przez Srocko na osiedle Trzech Wieszczów jechałem z dozwoloną szybkośćią 90 + 5 km/h. Teraz to się może zmienić.(Żartowałem Janusz) Odpowiedz Link Zgłoś
xkx2 Re: W III Alei kierowcy łamią przepisy 15.02.08, 16:29 Dla mnie ta cały sytuacja swiadczy tylko o jednym. Miasto powinno jak najszybciej przekształcić w pasaż pieszy całe aleje a w pozostąłych mijscach w centrum wymusić drastyczne ograniczenieruchu pojazdów do pjazdó mieszkńców TAXI< MPK i w scisle okreslonych godzinach dostawców. Ruch pojazdów nalezy eliminować ze scisłego centum miasta bo efety sa takie jak wudać. I im szybciej nauczymy kierowców omijac centrum miasta tym bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ftr Re: W III Alei kierowcy łamią przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 17:22 No,naprawde błyskotliwa i inteligentna wypowiedz :)))) A czasami zastanawiasz się nad tym co piszesz czy ot tak sobie stukasz w klawiature ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx2 Re: W III Alei kierowcy łamią przepisy IP: *.152.lesio.net 15.02.08, 18:58 Czy normalność dla ciebie jest czymś dziwnym? To właśnie samochody w centrum miasta sa czymś anormalnym w Europie. Ścisłę centra mist jak u nas al. NMP wraz z pezpośrednimi okolicami sa najczęściej albo pasażami pieszymi albo obszarami o drastycznym ograniczeniu ruchu pojazdów. A napewno nie odbywa sie tamtedy tranzyt miedzy dzielnicowy. I im szybciej ten tranzyt zninie z centrum Częstochowy tym skonczą sie problemy. Pierwszym krokiem w tym kierunku powinno być całkowite zamkniecie dla ruchu pojazdów aleji NMP na całej ich długości wraz z placami Bieganskiego i Daszyńskiego. z tym iż powinine być zakazany też ruch na ulicach przecinających pasaż pieszy chyba iż powstaną tam estakady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ftr Re: W III Alei kierowcy łamią przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 20:23 No jednak tak sobie stukasz w te klawisze bez zastanowienia. Zerknij najpierw na mape naszego miasta,przeanalizuj drogi łaczace południe z północa naszego miasta i może wtedy sam sobie wybijesz z głowy durny pomysł zamkniecia 3 z 5 ciagów komunikacyjnych na osi pn-pd. Dodatkowo,zalecam ci starania się o prace w naszym Urzedzie Miasta,pomysł: Gość portalu: xkx2 napisał(a): ...Pierwszym krokiem w tym kierunku powinno > być całkowite zamkniecie dla ruchu pojazdów aleji NMP na całej ich > długości wraz z placami Bieganskiego i Daszyńskiego. z tym iż > powinine być zakazany też ruch na ulicach przecinających pasaż > pieszy chyba iż powstaną tam estakady. pomysł niezwykle twórczy,ozywczy,wiele wnoszący i pasujący do inteligencji naszych urzedników.Zgłoś go,Wrona da ci nagrode roczną. Pomijając teoretyczne wykonanie estakad,których wybudowanie zajełoby w naszym miescie jakieś 200-300 lat,słowo ŻENADA pasuje do niego najlpiej. Nastepny fragment,swiadczacy o ignorancji to : ....A napewno nie odbywa sie tamtedy tranzyt miedzy > dzielnicowy. I im szybciej ten tranzyt zninie z centrum Częstochowy > tym skonczą sie problemy. Przykro mi ale odbywa się nimi tranzyt miedzyosiedlowy,nie ma zresztą innych alternatyw,no chyba,że masz na mysli zakorkowana Wojska Polskiego i JPII lub ekstra korki na Popiełuszki.Tranzyt tym szybciej zniknie z centrum Czestochowy,im szybciej w naszym mieście zacznie się budować nowe drogi.Na razie jesteśmy na etapie łacznika DK1 z ulica Rocha /pomysł chyba z roku 1975/ i przedłużenia ul.Sobieskiego i Mickiewicza /cos mi sie juz obiło o uszy w latach 80tych. Tak więc reasumując,zanim coś na przyszłośc napiszesz,pomysł chwile,to naprawde nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubis Re: W III Alei kierowcy łamią przepisy IP: *.sub-75-219-18.myvzw.com 15.02.08, 22:44 Typowie prowincjonalne myslenie przejawia xkx2 :-) Zeby cos zamknac to powinno sie "Cos" zbudowac . Uwazam ze juz ograniczenie ruchu III Alei jest niekorzystne dla miasta . Kolego xkx2 nie przejmuj sie krytykom :-) Dla mnie jestes o niebo madrzejszy od wszystkich z zarzadu drog . Oni wpadli na genialny pomysl zwezania drog :-) Trasa (Klobucka i do Olsztyna) ..... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx2 Re: W III Alei kierowcy łamią przepisy IP: *.152.lesio.net 16.02.08, 07:16 To jest poprostu zgdrowe podjescie do sprawy. Na nowe drogi niema szans bo niema ich gdzie zrobić. Centrum miast sie korkuje bo wszyscy uparcie przyzwyczaili się do jazdy przez centrum tranzytem. Efekt centrum miasta które powinno być miejscem pasaży pieszych mijscem gdzie idze sie do konkretnej instytucji oraz na zakupy czy do kawiarenki stało się miejscem korków. Jedynym rozwiazaniem jest niestety wymuszenei omijania przez kierowcó centrum. A zamkniecie al. NMP jest poprstu pierwszym krokiem w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ftr Re: W III Alei kierowcy łamią przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.08, 10:18 a ten dalej swoje.... Może zastosuj rady Zagłoby,te z siemieniem i oleum..... Ponadto,prosiłem ,zanim cos napiszesz-pomyśl Odpowiedz Link Zgłoś
krzysp17 Re: W III Alei kierowcy łamią przepisy 16.02.08, 08:55 Za zwężenie drogi do Kłobucka i Olsztyna nie jest odpowiedzialny zarząd dróg tylko GDDKiA. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Brak kompleksowego rozwiązania komunikacyjnego. 18.02.08, 20:52 Przeczytałem artykuł, zapoznałem się z pomysłami i… ogarnęła mnie konsternacja. W mieście powinno się rozwiązywać problemy kompleksowo, zaczynając od ich przyczyny, a nie od zwalczania samego skutku. Z całym (autentycznym) szacunkiem dla kolegi Radnego Marandy, ale rolą Radnego nie jest pogoń za kierowcami jadącymi na przysłowiowym czerwony świetle, nagrywanie na telefonie kierowców jadących prosto zamiast w lewo etc. Do tego typu rozpatrywania spraw wystarczyło złożyć podanie do Policji… Wybacz taka reakcję Marcinie, ale czuje się poirytowany… Może lepiej byłoby, gdybyś usiadł nad sprawą z Prezydentem, Decydentami z MZD – chętnie też się przyłączę – i przekonamy do zmiany organizacji ruchu? Problem tkwi w rozwiązaniu komunikacyjnym leżącym u samych podstaw organizacji ruchu w III Alei (to już się stało z chwilą remontu III Alei i mamy teraz tego konsekwencje)… Jeśli MZD, które jest niezdecydowane, a właściwie Prezydent, który sam nie wie co chce, każe puścić ruch północną nitka, to powinien to zrobić z całymi jego konsekwencjami…. Nie można być trochę w ciąży, bo albo się jest, albo nie. Podobnie w tym przypadku. Wymyślanie coraz to nowszych przeszkód dla mieszkańców/kierowców, w dodatku w nieudolny sposób zasługuje na negatywną ocenę, co też czynię. Cały bałagan w tym newralgicznym punkcie powstaje na skutek udostępnienia kierowcom tylko prawoskrętu w III Aleję dla pojazdów jadących z Dąbrowskiego. Nie uwzględniono jednak, że kierowcy i tak skorzystają ze skrótu jadąc Kilińskiego, w Racławicka i skręcając w Dąbrowskiego. Efekt mamy taki, ze początek ulicy Kilińskiego jest zatłoczony (szczególnie na lewym pasie), ul. Racławicka jest jednym wielkim polem manewrowym o dwóch kierunkach jazdy z blisko położonymi miejscami parkingowymi, a fragment końcowy ul. Dąbrowskiego zapycha się jeszcze bardziej… Wszystko w imię „uspokojenia ruchu”… A teraz czytam, że proponuje się ustawianie dodatkowej wysepki… Czy za mało mamy przeszkód na drogach w tym mieście? Czy nie są one i tak już w stanie fatalnym? Należy odblokować pas do jazdy na wprost w III Aleje (północna jezdnia) skoro ma tam być jakikolwiek ruch i przyniesie to o wiele więcej korzyści niż czekająca kierowców „kombinacja alpejska”… Nie stwarzajmy im powodów do łamania prawa, bo prawo ma być funkcjonalne dla ludzi, a nie martwe i nieżyciowe. Miasto ma nie przeszkadzać swoim mieszkańcom… Apeluje o przemyślenie kilku spraw na spokojnie i zakończenie zabawy z ruchem drogowym w centrum połączonym z eksperymentami na żywym organizmie, bo to nie jest prywatna piaskownica Pana Prezydenta i Jego ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś