hanka772 21.02.08, 20:31 Potrzebuję listy niezbędnych rzeczy do porodu na PCK. Wiem, że w tamtejszej szkole rodzenia rozdają taką listę. Czy ktoś może mi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: Położniczy PCK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 09:41 potrzebne będzie: 2 lub 3 długie koszule nocne, majtki jednorazowe kilka sztuk, wkłady bella, pampersy dla dziecka, oliwka, spirytus chyba 80 % (trzeba rozcieńczyć),klapki, ręczniki, rożek, śpiochy, kaftaniki, czapeczka, akcesoria pod prysznic dla ciebie. tyle pamietam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Położniczy PCK IP: *.eranet.pl 22.02.08, 14:10 Z tego co pamiętam to ja miałam 3 komplety ubranek tzn 3 kaftaniki,3 śpiochy, rożek, spirytus nie rozcieńczony(wszystkie dziewczyny taki miały), pampersy, pieluchy tetrowe 3 sztuki, dla siebie to wiadomo szlafrok, koszula,majtki jednorazowe, ręcznik... Postaram się odszukać listę to napisze dokładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik Re: Położniczy PCK IP: 80.53.238.* 23.02.08, 16:14 Ja Wam napisze moją listę, rodziłam na PCK we wrześniu, ja miałam dwie torby(jest wygodniej), jedna dla mnie i malutka dla dziecka TORBA DLA MNIE - karta ubezpieczenia - dowód osobisty - akt małżeński (oryginał - szpital wysyła do USC) - ostatnie wyniki badań (grupa krwi,(jeżeli jest konflikt serologiczny to wynik na przeciwciała),HBS,WR,morfologia,mocz - karta ciąży - koszula do porodu rozpinana z przodu (najlepiej jakąś starą, szkoda nową bo wiadomo... i przed kolana) - ze 2 koszule rozpinane z przodu - szlafrok - majtki- jednorazowe!(przepuszczają powietrze) - podpaski poporodowe BELLA min.2 opakowania(do kupienia tylko w aptekach) - papier toaletowy - maszynka do golenia jednorazowa - chapcie, klapki pod prysznic - 2 mniejsze ręczniki - 1 najciemniejszy jaki macie - wiadomo... - 1 ręcznik duży kąpielowy - żel pod prysznic(pięknie pachnący-dla lepszego samopoczucia), mydło szampon,pasta,szczoteczka,krem,pilniczek - płyn do higieny intymnej(osobiście polecam LACTACYD) - TANTUM ROSA+pusta butelka plastikowa 1,5l(rewelka, zwłaszcza przy nacięciu krocza!) - szczotka,suszarka i inne akcesoria do włosów - ręczniki papierowe, chusteczki - sztućce, kubek,talerzyk - biustonosz dla matek karmiących i wkładki laktacyjne(pamiętajcie, że grawitacja jest okrutna i od razu noście biustonosz, poza tym estetycznie to wygląda,szczególnie jak jest nawał pokarmu!) - woda niegazowana od razu weźcie ze 2 butelki 1,5l(na porodówkę najlepiej 0,5l ze "smoczkiem"jest wygodniejsza), sok jabłkowy - telefon,ładowarka - długopis - biszkopty,jabłka - gazety dostaniecie w wyprawce w szpitalu TORBA DLA DZIECKA - rożek - chusteczki nawilżane - pieluchy jednorazowe BELLA (mają wycięcie na pępuszek) - 2 pieluchy tetrowe - wyprane!(lepiej wodę chłoną) - spirytus 70% (w SEZAMIE w aptece za darmo rozrabiają) - gaziki 5 szt 5*5 - oliwka - krem na odparzenia(np.SUDOCREM) - ubranka -powiem tak, na każdy dzień cały komplet,czyli kaftanik i śpiochy rozpinane w kroku(jeżeli wszystko jest ok to po 3 dniach do domku) - ubranko cieplejsze na wyjście(czapeczka,skarpetki)i kocyk Odpowiedz Link Zgłoś