Dodaj do ulubionych

NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!!

10.03.08, 19:56
Bardzo proszę kogoś znającego się na prawie gdzie konkretnie (pod jaki numer
telefonu) zgłosić się z następującym problemem. Otóż w Norwidzie za brak
osławionych mundurków nauczyciele karzą uczniów groźbą pisania kartkówek,
których "napisać się nie da". Między innymi dotyczy to pani profesor od
przedmiotu ścisłego, u której trzeba się napracować na pozytywną ocenę, więc
jedynka za brak mundurka jest poważnym problemem. Bardzo proszę tylko o
konkretną odpowiedź, tylko proszę nie radzić zgłoszenia się do rzecznika praw
ucznia w szkole, bo tenże być może jest rzecznikiem, ale nie uczniów. Proszę o
dokładny telefon lub mail.
Obserwuj wątek
    • Gość: dawny uczeń Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.08, 20:04
      Jest jedna rada noś mundurek włos czy żel Ci z głowy nie spadnie jak prze 6
      godzin będziesz go nosić ja nosiłem tez również w soboty i było dobrze
      • Gość: angrusz Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 20:09

Albo zmień szkołę .
        Nie pasujesz do tej .
        • Gość: Barbara Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 20:22
          Jeżeli informacje podane przez Snorwida są prawdą to stanowi to poważne
          naruszenie prawa. Naruszenie przez ucznia regulaminu szkoły (co - w sprawie
          mundurków jest sprawą wielce dyskusyjną) podlega tylko ocenie ze sprawowania.
          Nie może mieć żadnego wpływu na pozostałe oceny. Ta sprawa wymaga interwencji w
          Kuratorium - Delegatura w Częstochowie - telefon (034) 324-33-62. Jeżeli
          obawiasz się, choć nie powinieneś, interwencji w Częstochowie podaję numer
          Kuratorium Oświaty w Katowicach (0-22) 52-24-100. Mam nadzieję, że Ministerstwa
          Edukacji Narodowej nie trzeba będzie w tej dosyć oczywistej sprawie angażować.
          Pozdrawiam
          • Gość: . Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.gre.pl 10.03.08, 20:35
            Niestety prawda jest taka, że im bardziej rozdmuchasz tą sprawę tym większe
            problemy mogą spaść na Ciebie. Jeśli zapis o mundurkach znajduje się w statucie
            szkoły to powinna być wymieniona lista konsekwencji za brak jego nienoszenia.
            Może to być obniżenie oceny ze sprawowania (w przypadku najniższej nieotrzymanie
            promocji do kolejnej klasy), zawieszenie w prawach ucznia i tego typu podobne
            rzeczy. Nauczyciel zawsze może się wytłumaczyć, że robi odpytywanie kilku osób
            co lekcję w postaci pisemnej, a pytania takie na jakie uczeń powinien (jego
            zdaniem) znać odpowiedź ucząc się tego przedmiotu. Zawsze można zadać takie
            pytanie, nad którym nawet zdolniejsi uczniowie się napocą. Moim zdaniem
            rozpoczynanie tej wojny jest niepotrzebne... Wybrałeś szkołę z takimi zasadami
            więc powinieneś się dostosować. W szkole nie masz mundurka bo Ci przeszkadza to
            w zakładzie pracy zdejmiesz odzież ochronną, bo "obciachowa" czy "taka jak u
            wszystkich"?

Taki mamy kraj na jaki sobie zasłużyliśmy tym całym kombinowaniem... Niech
            ludzie gadają co chcą, ale czy nie mam choć trochę racji?

Ja nie popieram mundurków, ale też nie popieram nieprzestrzegania statutu szkoły
            czy innych obowiązujących przepisów.
            • snorwid Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! 10.03.08, 20:56
              To nie tak, że zawsze ludzie którzy chcą wyżej od Ciebie mogą postępować wbrew
              prawu, bo są silni, więc i tak Cię zgnoją. Na pocieszenie przykład też z
              Norwida, który ma szczególną skłonność do oryginalnych pomysłów i wprowadził
              nakaz pisania sprawdzianów z przedmiotu o nazwie: wychowanie fizyczne dla
              uczniów, którzy mieli zwolnienie lekarskie. I na podstawie wiadomości o
              szerokości linii bocznych boiska, ciężaru piłki, wystawiano im zupełnie
              bezprawnie oceny. W jednym roku nawet wpisano je na świadectwo. Po czym ktoś
              zawiadomił kuratorium, a to oniemiało podczas wizytacji w szkole i oczywiście
              sprawdziany pisemne z wychowania fizycznego i oceny dla niećwiczących zostały
              zniesione, a uczeń ma po prostu wpis: nieklasyfikowany. Jak widzisz warto czasem
              powiedzieć głupocie STOP.
              P.S. Żeby było weselej jak już zaczęło się robić gorąco wokół tematu wfu
              uczniowie dostali napisane przez panią sekretarkę pisma do podpisu rodziców w
              których rzekomo sami prosili dyrekcję o możliwość pisemnego zaliczania wfu. A
              więc nie zawsze uszy po sobie. Rozsądek czasem zwycięża.
              • Gość: abc Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: 212.87.241.* 10.03.08, 22:11
                jakies glupoty wypisujesz, szkola ma prawo w ten sposob oceniac w-f. Nie wierze
                w te opowiesci o interwencji kuratorium! Jezeli wpisali nkl to uczniowie nie
                otrzymali promocji do kolejnej klasy - nie wierze, ze cos takiego mialo miejsce.
                Jesli uczen ma zwolnienie z cwiczen (z calych zajec w-f lekarz nie ma prawa Cie
                zwolnic!) to zalicza czesc teoretyczna zajec! Bo wf to rowniez teoria i ma swoj
                program nauczania! Jezeli nie odpowiada Ci, ze dyrekcja robi porzadek i ucina
                cwaniactwo to Twoj problem! Prawa nalezy przestrzegac, a Ty masz z tym problem.
                Tacy jak Ty podowuja, ze toleruje sie dziadostwo i bylejakosc, a opinia o
                mlodych Polakach idzie w swiat!

Trzeba wreszcie powiedziec glupocie i naduzywaniu prawa przez uczniow STOP!

PS. Wiesz, ze zwolnienie z cwiczen nie zwalnia cie z zajec i nie mozesz isc do
                domu? Wiesz, ze z tego wynika, ze MUSISZ zdobyc oceny? Podasz mi jakis sposob co
                wobec tego zaliczasz dziecko?
                • snorwid Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! 10.03.08, 22:28
                  Czlowieku, zanim sie wypowiadasz w jakims temacie to nabadz przynajmniej minimum
                  podstawowej wiedzy. Zwolnienie lekarskie z wfu jest dokumentem ostatecznym i
                  uczen zwolniony przez lekarza nie podlega zadnym ocenom. Ma wpis, ze jest
                  zwolniony. U nas w szkole kazdy wychowawca i wfisci oglaszali ta sprawa
                  powolujac sie, ze jest to decyzja kuratorium. Mam dla Ciebie zadanie- znajdz
                  szkole w Czestochowie, mozesz nawet poza, podaj tylko prosze dokladny jej adres,
                  telefon, w ktorej uczen posiadajacy caloroczne, lekarskie zwolnienie z wfu
                  otrzymuje na swiadectwie stopien (tak jak pisalem, byl tylko jeden przypadek- w
                  Norwidzie przez jeden rok. Teraz uczniowie zwolnieni calorocznie z wfu tylko
                  siedza).
                  • snorwid Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! 10.03.08, 22:29
                    Moze jestes nauczycielem wfu i to Twoje marzenie, abys mogl robic sprawdziany,
                    podkreslac bledy, ale trzeba bylo wybrac inny kierunek.
                    • Gość: miśka Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: 208.53.132.* 10.03.08, 22:36
                      Jestem z Norwida, Snorwid ma racje ;D
                      Byla taaaka afera :D Teraz spoko, jak jestes zwolniony przez lekarza to na tym
                      koniec. Abc to jakis glupek, a tak btw zeby w Norwidzie byly tylko takie
                      bzdetowe problemy jak wf. Tylko dla wtajemniczonych Norwidziakow, zeby tu jakies
                      kmiotki nam sie nie wtracaly, czy mozna z czyms porownac pewnego profesora,
                      ktory na lekcjach zajmuje sie glownie tym, co dziewczyna powinna trzymac w
                      ustach. Teraz kazdy prawdziwy Norwidziak wie o kogo chodzi, a nawiedzeni musza
                      zrobic przeskok do innego tematu i tam mieszac.
                      • Gość: norwidziak Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 22:44
                        Miska normalnie Cie kochaaam! Jestem prawdziwym, wiem o kogo chodzi, sese :P Ale
                        przyznasz, ze za to pan Henio jest debest! A z glupimi gadac sie nie opyla, masz
                        racje.
                    • Gość: Monia Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 16:10
                      snorwid!!! Poczytaj może jaka jest różnica między: nieklasyfikowany
                      i zwolniony. Mylisz te pojęcia i piszesz bzdury. Ponadto nie
                      słuchasz madrzejszych.
                      Ale się Norwid doczekał narybku:)))
                  • Gość: Eryk XiI Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 10:41
                    Mój syn też ma takie zwolnienie od zajęć w-f , lecz to nie
                    zobowiązuje go do braku podstawowych wiadomości związanych z
                    podstawą programową, gdyż uczeń oprócz poprawnego wykonywania
                    ćwiczeń powinien znać przepisy obowiązujące w danej grze, zawodach
                    itp. Powinień znać rekordy świata w podstawowych dyscyplinach
                    sportowych, w których uczestniczą uczniowie danej szkoły, sylwetki
                    wibitnych sportowców.
                    Ale jak widać to dla takich "spaśluchów" za duże obciążenie, tak jak
                    i noszenie skromnego , czystego szkolnego mundurka.
                    Uczeń ma wiele praw , ale najpierw należy pamiętać także o jego
                    obowiązkach, gdyż jedno łączy się z drugim i nie wolno tych spraw
                    rozdzielać.
                    To wszystko zapisane jest jednak w tym samym dokumencie szkoły, a
                    nie na innych "karteluszkach", by uczeń widział tylko swoje prawa, a
                    obowiązki są już zasłonięte, bowiem są pod spodem i trudno je w taki
                    sposób przeczytać.
                    Samo życie, pasek się nie dopina, trzeba wciągnąć brzuchy lub lepiej
                    poćwiczyć i trochę schudnąć dla zdrowia.
                    Niedopięty pasek ma dwa końce. Lepiej jak są one połączone w
                    odpowiednim zapięciu.
                    • Gość: Gość Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 11:21
                      A ja chciałabym zobaczyć nauczyciela, który to prowadzi lekcje w-f na której
                      przekazuje uczniom wiadomości o których ty piszesz.
                      Uczniowie przychodzą na lekcje maja rozgrzewkę albo i nie, ćwiczą co im
                      nauczyciel powie ewentualnie jak mu sie nie chce prowadzić lekcji to karze grac
                      w siatkówkę, albo inne gry zespołowe.
                      Moja była nauczycielka sama nie znała zasad gry w ręczną, w nogę nie wspomnę o
                      koszykówce, wprowadzała swoje zasady do których mieliśmy sie stosować,na nasze
                      uwagi oburzała się i twierdziła że ona jest po studiach i wie lepiej.
                      Znam chłopaka który ma zwolnienie z w-f, ale tylko dlatego, że nauczyciel
                      wiecznie go poniżał przed innymi i wyśmiewał, tylko dlatego, że nie miał
                      talentu do różnych ćwiczeń typu stanie na rękach, skok przez skrzynie itp. I co?
                      To jest w porządku?
                      Najpierw niech wszyscy są cacy, a dopiero później niech wymagają i mają pretensje.
                      • Gość: eti Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.ghnet.pl 11.03.08, 14:16
                        Widocznie, źle trafiłeś Gościu. Ja mam wf w szkole od kilkunastu lat i
                        nauczyciele przekazują właśnie tą wiedzę. Mówią o zasadach gry - właśnie w
                        czasie meczów na lekcji. Pokazują jak ćwiczyć, mówią dlaczego właśnie tak.
                        Dostajemy dobra rady jak ćwiczyć w domu - żeby np. pozbyć sie bólów pleców.

"ćwiczą co im nauczyciel powie"
                        - a jak inaczej miałaby wygląda lekcja wf?
                  • Gość: Em Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: 195.116.81.* 17.03.08, 21:37
                    jeśli masz zwolnienie z w-f to na świadectwie jest napisane ZWOLNIONY, a
                    nieklasyfikowanie jest równoznaczne z powtarzaniem klasy, jestem nauczycielką i
                    osobiście wypisywałam świadectwo uczennicy zwolnionej z takich zajęć. Również
                    jestem absolwentką Norwida - moja rada - zmień szkołę, na taką w której wszystko
                    można, będziesz zadowolony...
                    • Gość: CHACHA Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.iplus.com.pl 22.03.08, 13:05
                      jeśli masz zwolnienie z w-f to na świadectwie jest napisane
                      ZWOLNIONY, a
                      > nieklasyfikowanie jest równoznaczne z powtarzaniem klasy, jestem
                      nauczycielką i
                      > osobiście wypisywałam świadectwo uczennicy zwolnionej z takich
                      zajęć. Również
                      > jestem absolwentką Norwida - moja rada - zmień szkołę, na taką w
                      której wszystk
                      > o
                      > można, będziesz zadowolony...

eM ZMIEN KRAJ .jESZCZE TYLKO NA kUBIE SĄ TOLEROWANE TAKIE POGLADY
                      JAK TWÓJ !!!!
                      CO BELFERKU ZAPOMNIAŁAS ,ZE JESTEŚMY JUŻ W UE I NAUCZYCIEL
                      PRZESTAŁBYC ŚWIĘTA KROWĄ !!!
                      • angrusz1 Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! 23.03.08, 14:23
                        Do chacha :

Nie był świetą krowa ale to nauczyciel wystawia stopień .
                • Gość: angrusz Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 23:14

Do ABC
                  Masz świetą racje :

Trzeba powiedzieć stop .

W Norwidzie możesz jeszcze kogoś wysłać do gorszej szkoły ale z
                  takiego technikum .... to gdzie .
                  Tam juz nie tylko cwaniactwo lenistwo ale i chamstwo .
                  • Gość: norwidziak Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 23:18
                    Z Angruszem nie opyla sie gadac. Niech sobie zalozy temat- Angrusz i jego zlote
                    mysli a nie wpieprza sie w kazdy :P To jest forum dla tych co wiedza co laczylo
                    kostke i elviza :P
                    • Gość: ra-sta Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 23:50
                      Sorry, uwazam, ze jezeli o naszej wspolnocie maja swiadczyc teksty pana
                      profesora to dosyc zalosna wspolnota. A zeby poswiadczyc swa prawdziwosc (hehe
                      :PP) Kostka i Elvis to byli hmm.... czlonkowie ;P hmm... SU :P hmm.... niezlego
                      zreszta. A to akurat bylo dobre, natomiast teksty zen.
                      "Nie zapomnijcie napisać w niej, że każda kobieta to zołza i garkotłuk (wrrr).
                      A. I kobiety to nie są ludzie.
                      Omójboże.
                      Nie znoszę tekstów ww pana O"

"Rzeczywiście...Ten człowiek ma jakieś dziwne poglądy. I zachowania"

z13.invisionfree.com/Forum_Norwidum/index.php?showtopic=313&st=15
                      • Gość: absolwentka Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.08, 20:59
                        Wygląda na to, że pan O. nic a nic się nie zmienił (a mówią, że
                        ludzie wraz z wiekiem nabierają pokory:)).
                        Swoją drogą, zastanawiające jest to, że przez tyle lat nikt z jego
                        zwierzchników nie zainteresował się tymi jego "błyskotliwymi"
                        komentarzami i uwagami:(
                        Ale cóż- takie ekscesy zawsze mogą służyć jako antyprzykłady tego,
                        co w szkole (zwłaszcza wysoko notowanej notowanej w rankingach)
                        zdarzać się nie powinno, a mimo wszystko się zdarza:(
                    • Gość: angrusz Re: NORWID - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 06:21

Do norwidziaka :

To jest forum !! Przeczytaj sobie to to jest forum .
                      Więc nie zabrabiaj mi mieć mojego zdanie i dzielić się nim z innymi .
                      Nie jest istotne wiedzieć co łączyło X z Y jeśli dyskutuje się na
                      temat mundurków .
                      Ale sądziłem , że lepsi ( intelektualnie ) uczniowie chodzą do
                      Norwida .
      • Gość: Obojętny Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.prenet.pl 22.03.08, 19:28
        Jeżeli masz "głowę" to w tej szkole reszta jest prosta. Idź bez
        mundurka i szukaj w innej szkole. Norwid ma styl. Czym wcześnie
        zmienisz,tym lepiej.Niestety w TEJ szkole nie "pobierałem" wiedzy.
    • Gość: Aśka Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 00:12
      Ja mam pytanie. Jak nosić zimą wymieniony mundurek szkolny jeśli
      jest to koszulka polo z krótkim rękawem? Założony na koszulkę z
      długim rękawem, na taki zestaw nałożona cienka, jednokolorowa
      rozpinana bluza to nie jest ubranie szkolne. Powinno być: na
      wszystkie wartwy odzieży, z zamkami lub kołnieżami nakładamy
      koszulkę z krótkim rękawem.Za inne zestawienia panie wychowawczynie
      klas udzielają kary jak za całkowity brak mundurka. Pozdrawiam,
      rodzic.
      • Gość: Monia Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 16:16
        Zapewne rodzic dysortograf. NIe masz czasu sprawdzić pisowni, a masz
        czas wypisywać opinie na forum? Wstydź się!!!
        kołnierz!!!
    • Gość: Veilchen Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: 217.98.39.* 11.03.08, 14:00
      Ależ oczywiście, że proszę interweniować do Kuratorium.

Parę lat temu, tylko nie w zakresie mundurków, lecz innej sprawy, którą zaraz
      opiszę, próbował wywrzeć presję na uczniach dyrektor PSP nr 46 w Częstochowie.
      Podczas przerwy jakimś cudek którys z uczniów potrącił nową ławkę i utrącił się
      z niej róg, kant, o pow. około 2-3 cm2. Pan dyrektor zarządał od uczniów na
      drugi dzien przyniesienia po 10 zł od każdego ucznia na nową ławkę. Było to parę
      dobrych lat temu, a zarobki były naprawde marniutkie. 10 zł dla niejednego było
      to wyrzeczenie.
      Za sumę zebraną od wszystkich uczniów tej klasy dyrektor mógłby dokupić
      conajmniej 5- 6 ławek.
      Oczywiście próbował zastraszyć obnizeniem ocen nie tylko ze sprawowania, ale i z
      innych przedmiotów. Masakra~.

Na szczęście znalazł się jakiś mądry rodzić i ANONIMOWO zadzwonił do kuratorium
      i poprosił o interwencję, żeby troszeczkę nauczyć owego dyrektora porządku, i że
      zastraszanie uczniów obnizeniem ocen, urządzanie im przesłuchań prokuratorskich
      o jednej gó.wniany utrzaśnięty kant szkolnej ławki, to już gruba przesada...
      No i na drugi dzień pan dyrektor jeszcze z podniesionym tonem, ale już bez
      ekscesów, próbował oczywiście po prokuratorsku dociec, który to rodzić zadzwonił
      TU I ÓWDZIE, metodami prawie prokuratorskiego przesłuchania, ale... jakoś winny
      się nie znalazł, a i o kasę też przestał się upominać.
      ... Widocznie ktoś zatrząsł dyrektorowi siedzeniem i stołkiem, który zajmował,
      skoro tak spuścił z tonu.
      • Gość: uczen Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 14:31
        A czy postawienie jedynki za odrobiona pracę domową jest sprawiedliwe?
        Praca była zrobiona dobrze, wynik sie zgadzał, tylko pani stwierdziła, że innym
        sposobem miałem zrobić i ta praca się nie liczy i to tak jakbym nie odrobił
        lekcji. Wszystko dlatego, że nie jestem geniuszem matematycznym, a takich ludzi
        to najlepiej gnoić na każdym kroku i szukać pretekstu do postawienia jedynki.
        Jeden umie matematykę drugi język polski i jest tak samo wartościowym
        człowiekiem i nie należy go zniechęcać to matematyki, a takie postępowanie
        prowadzi tylko do jednego.
        Przepraszam, że sie tak wkleiłem, ale może ktoś tu mi coś poradzi.
        • fiolek-fiolek Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! 11.03.08, 14:35
          To taki nauczyciel, to żadnen nauczyciel. Dobry nauczyciel powinien co najwyzej
          obniżyć ocenę o pół albo o jedną ocenę dać w dół, za zrobienie zadania nie tym
          sposobem, który jest wymagany, ale napewno nie wstawiać pały.
          • Gość: uczen Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 15:40
            Tak ogólnie to ta praca nie była na ocenę, dogłębnie sprawdziła zeszyty tylko
            słabszym tzn. tym których nie lubi, a są to jedynie chłopcy i ci co mieli tym
            sposobem otrzymali pały, a co niektórzy nie mieli zrobionego zadania w całości i
            nie dostali nic, udała że nie widzi, a były to dziewczyny.
            Mogła przecież kazać zrobic tym innym sposobem.
            Boję się cokolwiek odezwać żeby nie mieć jeszcze gorzej, bo ogólnie to nic nie
            można powiedzieć nawet tego ,że czegoś się nie rozumie, bo odpowiedź brzmi
            (krzyk) "bo nie słuchacie!", jak raz powiedziałem że nie rozumiem to zaklaskała
            w dłonie i powiedziała "wyciągamy karteczki"
            Taka to ci pomoc!
            Wiem, że nigdzie nie jest idealnie, ale może być lepiej i miło jeśli tylko ktoś
            chce, bo ja sie staram ale tego już moja nauczycielka nie chce zauważyć.
            Czytałem tu wiele wpisów angrusza, który wiecznie utyskuje na uczniów a nie
            widzi błędów popełnianych przez swoich kolegów, bo jak wywnioskowałem jest
            nauczycielem.
            Niestety problem leży po obu stronach.
            A nawiasem mówiąc to za rok wybieram sie właśnie do Norwida.
            • angrusz1 Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! 11.03.08, 16:15

Do ucznia :

Każdy robi błędy , nauczyciele i ja też ale z mojego doświadczenia
              to uczeń ma słuchac pilnie , tak jak jedziesz samochodem , nie
              możesz na chwilę oczu przymknąć albo się przeciągnąć - tak i na
              lekcji a jak nie rozumie to zapraszam na przerwie . I jakoś chętnych
              nie ma .
              Takie " nie rozumiem " często brzmi jak w filmie " CK dezerterzy "
              " Ich weiss nicht " wiemu po co i kto to mówil wtedy .
              A dzisiaj przechodziłem na terenie TZN ale Śląskich i wszyscy byli w
              mundurkach - granatowu garnitur , niebieska koszula i granatowy
              krawat . Wszyscy . Dziewczyny też ( choć ich niewiele było )
            • Gość: mo1000 Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 16:17
              Asiu, ja też nie rozumiem jak można żądać ubrania warstwowego tzn. bluza lub
              sweter a na nim ta flejtuchowata polówka. Część osób robi to w ten sposób, że
              zakłada jakieś elastyczne bluzy, na to polówkę i w taki dzień jak dzisiaj pół
              Norwida chodzi z cuchnącymi plamami potu pod pachami. Zapieczeni i śmierdzący
              uczniowie Norwida. Jeżeli o to chodziło przy wspólnym umundurowaniu, że wszyscy
              mamy spocone pachy i wszyscy cuchniemy w naszych polówkach to jeszcze nie do
              końca, ale powoli zaczyna się udawać.
              • Gość: uczen Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 16:51
                Ja wiem, że muszę uważać na lekcji i uważam i nigdy nie proszę o coś na lekcji, tylko po lekcji i jeszcze nigdy nie zostałem zaproszony na przerwie lub po lekcjach, aby udzielono mi pomocy. Dlatego chodzę na korepetycje i o dziwo robie wszystkie zadania. Uważam jednak, że zadania na klasówkach czy na lekcji powinny być dostosowane do poziomu klasy, a nie do pięciu osób, bo tyle akurat w klasie rozumie matematykę b.dobrze.
                trochę zboczyłem z tematu, ale dziękuję że odpowiedziałeś.
                Odnośnie mundurków to one wcale mi nie przeszkadzają i nie zależnie od tego jakby nie wyglądały to bym je nosił, w mojej szkole akurat ich nie ma jednakże wszyscy chodzą schludnie ubrani, bo to taka szkoła. Po za tym to chyba ktoś je wybierał, więc może do niego trzeba mieć pretensje że takie właśnie macie, a nie inne.
                Pozdrawiam.
                • Gość: Bardaszek Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 18:55
                  Pozdro dla młodszych kolegów z Norwida.Choć ja na szczęście nie musiałam pocić
                  się w mundurku,to uwierzcie nie było różowo,a seksistowskie teksty w/w profa
                  musiałyśmy znosić równo.Pamiętajcie ,że prawdziwy wybór drogi zyciowej i rozwój
                  to dopiero studia.Będzie lepiej!Per aspera ad astra
                  • Gość: Litewski ;D;D Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 19:59
                    Pozdr dla Bardaszka ;D
                    Swój swojego wyczuje, ech ;PPP
                    Do sexizmu dodałbym jeszcze... antyklerykalizm.

A na Brackiej...
                    xD
                • Gość: zozol109 Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 18:55
                  Drodzy uczniowie, profesorowie i rodzice szkoły Norwid i nie tylko.Mundurek
                  szkolny to nie jest polówka, ani kamizelka. Mundurek to mundurek - koszula,
                  marynarka spodnie, spódnica , w wersji oszczędnej bluza, zamiast marynarki.
                  Uczeń szkoły powinien wyróżniać się na zewnątrz, bo to buduje autonomię szkoły.
                  W szkole noszenie mundurka powinno służyć budowaniu nastroju wewnątrz szkoły i
                  niwelowaniu różnic społecznych i majątkowych. Szkoła powinna uczyć przede wszystkim.
                  W krajach ościennych Niemcy, Francja, Wlk, Brytania, Czechy też) rodzice i
                  dzieci walczą, żeby dostać się do szkół z mundurkami, bo to lepsze szkoły.
                  I tu ciekawostka reguła ta dotyczy również nauczycieli - i tu argument dla
                  uczniów. Nie do końca jestem przekonana, że nauczycie IX LO dbają o swój
                  formalny wizerunek. Nauczycielki nie mogą konkurować z 'różowymi', lub
                  przesadnie się zaniedbywać - w skrócie - kobiety kostium, mężczyźni- garnitur.
                  Wyjątek nauczyciel WF-u.
                  To proste, a tak trudne do wykonania.
                  A sprawdzenie pracy nauczyciela, jego kultury języka i wiadomości? Kiedyś
                  zajmowało się tym kuratorium. Teraz nikt nauczyciela nie sprawdza, może mu tylko
                  poradzić, jak sam się zgłosi z problemem.
                  O korepetycjach wiedzą wszyscy. Matura rozszerzona nie do zdania w realizacji
                  przeładowanych programów.
                  I tu jest problem. Uczy się kilku, których stać, lub którzy bardzo chcą. Reszta
                  korzysta z przemęczenia nauczycieli korkami nie myśląc o przyszłości.
                  Uczniowie Norwida sami możecie zrobić bardzo dużo. Tylko, czy wam się chce.
                • angrusz1 Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! 11.03.08, 22:43

Do ucznia :

cieszę się , że tak spokojnie i rzeczowo piszesz .
                  Ale ..
                  Jest ale .
                  Poziom ustala nauczyciel nie w stosunku do klasy ale do uznanych
                  przez niego wymagań - ( takich np jak na maturze albo co nalezy
                  umieć , dawniej były egzaminy wstępne na uczelnie i politechniki < a
                  ja jestem absolwentem Pl.Sl > zawsze narzekały na niski poziom
                  matematyki kandydatów ) i trzeba zawierzyć mu, że są rozsądne .
                  • Gość: bzik Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.iplus.com.pl 14.03.08, 15:17
                    Poziom ustala nauczyciel nie w stosunku do klasy ale do uznanych
                    > przez niego wymagań - ( takich np jak na maturze albo co nalezy
                    > umieć , dawniej były egzaminy wstępne na uczelnie i politechniki <
                    a
                    > ja jestem absolwentem Pl.Sl > zawsze narzekały na niski poziom

Ty to jestes jeden wielki wstyd POL.ŚL. skonczył chemie jest inż i
                    za belfra i to jeszcze złego robi!!!!
                    • Gość: angrusz Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 17:09

Do bzika :
                      Dlaczego wstyd , Pol.Śl to porzadna uczelnia a skończyć tam chemię
                      to nie jest łatwo .
                      A czy jestem złym czy dobrym nauczycielem to skąd wiesz .
                      Może popytasz się wśród swoich kolegów jak ich braki uzupełniałem i
                      szlifowałem formę
                      • Gość: zmeczony Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 23:09
                        Angrusz, nie mozesz odpuscic?
                • Gość: dr K Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.08, 08:54
                  A cóż złego jest w mundurkach? Za moich czasów licealnych musieliśmy
                  nosić czapki uczniowskie, dodatkowo nasz wychowawca domagał się, by
                  każdy uczeń będący chłopcem miał wywiązany krawat. Stosowaliśmy się
                  do tego, nawet do obowiązkowo przyszytych do rękawa tarcz. Mnie się
                  tak to wszystko spodobało, że prawie całe życie spędziłem w różnego
                  rodzaju instytucjach "mundurowych" poczynając od harcerstwa przez
                  mundur kolejarza, potem żołnierza 2-letniej służby czynnej i tak
                  dalej. Nosisz mundurek tylko 5 dni, my nosiliśmy przez 6 dni
                  (wówczas wolnych sobót nie było). Jeśli mundurek się nie podoba,
                  należy zmienić szkołę, albo poczekać do nowego roku szkolnego -
                  wszystko wskazuje na to, że uczniowskie stroje mają być
                  fakultatywne. Pzdrwm, życzę szóstek
              • Gość: zati Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 22:56
                Dzisiaj tez bylo potliwie
    • Gość: up Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 07:30
      up
      • Gość: up2 Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 14:52
        To ja tez up ;)
        • Gość: Błażej Mundurki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 16:15
          Mundurki są.Trzeba je zakładać na wszystko,ale nie przesadzajmy,w szkole jest
          ciepło.
          Osobiście cały czas jestem mundurkowi przeciwny,ale są sytuacje w życiu,gdzie
          trzeba się dostosować.Wybierając szkołę,nie wiedziałem,że będą wprowadzone
          "stroje szkolne".Trzeba zagryźć zęby i do przodu.
          Co do seksistowskich uwag,starsza koleżanko - wyczuj żart,a wyczuj prawdziwe
          poglądy wyżej wymienionego profesora.

pozdrawiam
          Błażej
          II d,Norwid

PS.A angrusza polecam ignorować.
    • Gość: 987 Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: 80.54.172.* 16.03.08, 07:36
      co tam mundurki ,kiedyś trzeba było nosić jeszcze czapki z daszkiem ,to było
      dopiero wyzwanie :-)))
      • Gość: Gość Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 11:11
        Kiedyś czapki noszono z wielką chęcią i godnością.
        Każdy kto ja nosił był dumny, że chodzi do takiego a nie innego LO, oczywiście
        funkcjonowały one tylko w elitarnych liceach, każde liceum miało otok innego
        koloru stąd wiedziano jakie to LO.
        Mój tata chodził do Traugutta w latach pięćdziesiątych i noszenie dla niego
        czapki czy mundurka nie było żadna ujmą tylko dumą.
        Dzisiaj młodzieży przeszkadzają mundurki, być może dlatego, że niektóre
        wyglądają nie jak mundurek, bo nijak koszulkę polo można uznać za strój szkolny
        w liceum.
        Koszulka polo pasuje uczniom podstawówki.
        Przecież ktoś je wybrał, to może do niego, do nich skierujcie swoje uwagi i
        pretensje lub poproście o zmianę mundurków, które będą bardziej wygodne,
        funkcjonalne i reprezentatywne.
        Życzę powodzenia.
        • Gość: angrusz Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 12:04

Do gościa :

Ale i droższe i tu problem .
          Zaraz wrzask oburzonych . Zmusza się nas do ponoszenia kosztów .
          A nauka jest bezpłatna itd itp .
          Ale komórę to ma za 300 zł .
          • Gość: Gość Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 17:28
            Uważam, że jeśli ktoś decyduje sie na LO o wyrobionej renomie, powinien do
            pewnych zasad sie stosować. W mojej okolicy jest gimnazjum, które wprowadziło
            mundurki od poczatku istnienia czyli na długo przed pomysłem pana G. Nikt z
            rodziców nie protestuje, młodzież nie protestuje jednym słowem wyróżniaja sie na
            tle okolicznych szkół. Mundurki te to granatowa marynarka z emblematem szkoły,
            spódnica, spodnie, biała koszula i jednakowe krawaty, wyglądaja naprawdę
            rewelacyjnie, być może tak powinni wygladac uczniowie LO?
            • Gość: TOLA Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: 217.98.38.* 17.03.08, 10:45
              W szkołach prywatnych może być ,państwowe wolne od mundurków ,tak jest w NASZEJ
              europie ,Chore ambicje dyr czymś chcą zaistnieć.
              • Gość: na wylocie Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 18:52
                Na szczescie tylko 1,5 miesiaca bede przebywal w murach Norwida. Odejde stad z
                ulga, mam dosc glupich nakazow, dosc patrzenia na skarzacych sie pierwszo i
                drugoklasistow, ze musza chodzic w lachowatych mundurkach. Nie trzeba bylo
                jeczec tylko powiedziec tak jak my- tzn. 3 klasy, ze w zyciu tego dziadostwa nie
                zalozymy. I co? Dalo sie. 3 klasy zwolnione z mundurkow, ale trzeba umiec
                powiedziec nie. Bo inaczej na dalsze zycie musicie sobie mlodsi jeczacy koledzy
                przygotowac duza beczke wazeliny, zeby bezproblemowo wejsc komus wiadomo gdzie.
                Przy takiej postawie musicie sie do tego przyzwyczaic. Teraz beda mundurki,
                podskoki, a potem co wam kaza zjesc to zjecie. Troche sily, troche odwagi, a
                mniej wazeliny.
                • Gość: na wylocie Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 18:55
                  I jeszcze najwazniejsze! Zamiast smarowac sie ta wazelina juz sie uczcie, zeby
                  nie polozyc tak probnej matury jak zrobil to nasz rocznik.
                • Gość: j19 Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 23:14
                  ;)
                  • Gość: ABS NOR Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 00:21
                    czytam i nie wierze...ludzie nie macie innych problemow tylko to durne forum. az
                    zal dupe sciska. żałosne na maksssa. WY DEBILE
                    • Gość: kalat Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 02:07
                      Też chodziłam do tej szkoły,i wspominam to jako najwspanialszy
                      czas,powiem krótko:jak ci norwid nie pasuje,to się przenieś.
                      ps.
                      Widzę,że coś spuścili z tonu skoro macie czas na marudzenie.
    • Gość: soad Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.08, 21:40
      a co, autor pałeczke zarobił i sie przejął swym losem? co cfaniaczku, mamusia ci
      kieszonkowego na fajki nie da? a moze na piątkowe piwko? zapewne jestes
      kujonkiem który nie moze zniesc ze lata sredniej 5.0 odeszły. radze sie
      otrzezwic i zajac swoim tylkiem a nie zalic sie jak dziecko które dostało po
      łapach. ciesz sie ze nauczyciel dał ci tylko pałe, a nie przejechał ci tą pałą
      po głowie.

ktos zapytal co z zimą, wiec jako uczeń mogę powiedziec ze niby koszulka powinna
      byc na wierzchu ale w praktyce moze spokojnie lezec pod koszulą czy swetrem.
      Niektorzy belfrowie czepiają się, lecz co za problem zdjąć jeden rekaw?

napisalem to jako uczen, zupelnie neutralny w sprawie mundurków. a o
      nauczycielach to radze sie tu nie wypowiadac, zachowajcie resztki godnosci. tak,
      mnie tez sie wiele rzeczy nie podoba, ale kto wam kaze przychodzic do szkoly.

lepszy mundurek (koszulka, nie przesadzajmy,to tylko potocznie "mundurek") od
      koszulki w czaszki i farbowanych grzyw u zakompleksionych emo-cjonalnie
      nastolatków.
      • Gość: max Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 15:23
        uspokoj sie zboczu,zadzwoń na jakąś infolinię lub zajrzyj do jakiejś
        agencji(choc tacy jak ty raczej wola tylko gadać)a nie wkęcaj się ze swoimi
        niewyzytymi kawałkami w temat uczniowski
      • angrusz1 Re: NORWID tak trzymać 26.03.08, 19:27

Do soad :

Tak trzymać
    • Gość: as Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.08, 22:25
      siedleczka.myminicity.com
      • Gość: 2iteraz Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 18:26
        I w końcu skończy sie to tak,ze ktosik nakręci filmik pusci na youtube.Będzie
        halo i wielkie zdziwko gronka,ze to w naszej szkole,ze nikt o tym nie
        wiedział,zrobią spotkanie z grupą psychologów,żeby pomóc przetrwać kryzys
        biednym dzieciakom i sami długo nie będą w stanie wyjść z szoku,może nawet
        pokażą parę łez w oku.ALE TO JUZ BYLO
        • Gość: kitek Re: NORWID - pomocy, kuratorium!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 19:15
          Znowu jaja w Norwidzie?Czy nie moze być troche spokoju
          • Gość: student Re: NORWID !!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 01:12
            Skończyłem Norwida rok temu,jeszcze przed wprowadzeniem mundurków.Chociaż pomysł
            noszenia tzw.jednolitych strojów uważam za niedorzeczny.Po to mamy wolność i
            demokrację,żeby każdy mógł ubierać się jak chce.

A co do zaliczania teorii z wf-u,to o tym też coś mi wiadomo.Po co niby ktoś
            zwolniony z ćwiczeń ma zaliczać rzeczy typu grubość linii,czy wymiary boiska?
            Jak będzie chciał coś o tym wiedzieć,może w necie poszukać.Zamiast tracić czas
            na naukę takich przepisów,lepiej by się innych przedmiotów pouczył.Bardziej mu
            się to w życiu przyda.

Ogólnie jednak Norwida mile wspominam.Jak w każdej szkole raz jest fajnie,innym
            razem trochę mniej.Ciekawie bywało np.na po...

Pozdrawiam uczniów i absolwentów Norwida.
            • Gość: absolwent_norwida Re: NORWID !!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.08, 00:25
              racja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka