Dodaj do ulubionych

VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci

• Gość: majonez Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 15:57
      A ja patrząc na wasze ostatnie wpisy zauwazam pełną dziecinadę,
      prowincjonalność i głupkowatość w mysleniu.chcecie zaistnieć ilością
      wpisów?,czy poziomem wypowiedzi? ilośc nie idzie w parze z jakością:)sami
      pokazujecie własny poziom takimi tekstami.Ukłony dla Ali ,mariuszka,storimy to
      nie do was:)A jak było dawniej?czy Pietrzyk był daki doskonały jako Dyrektor?
      Temat może przemilcze
      • Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 17:32
        Drogi nadforumowiczu Majonezie!

Przede wszystkim słowo "Dąbrowski" kojarzy mi się ze wspaniałymi ludźmi których
        tam poznałem (nie chodzi tu o nauczycieli... o przepraszam bardzo -
        Profesorów!). Nie rozumiem tego co napisałeś. Ja jeśli widzę problem, a takowy
        to przegnite ciało pedagogiczne tego liceum które ma się nijak do ludzi którzy
        tam kiedyś uczyli, to staram się o nim mówić, krzyczeć. Dlaczego?? Bo nie chcę
        żeby na słowo "Dąbrowski" ktoś mówił: "No fajnych ludzi tam można poznać, tylko
        niestety kiepsko z edukacją".

Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: do eeeeeeeeee Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 12:57
      Zakonczcie te wpisy ,bo wołają te wypowiedzi o pomstę do nieba, cna paplanina
      pseudo-uczniów i splendoru wam w mieście nie dodają ,a raczej przeciwnie
      • Gość: eeeeeeee Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 20:50
        eeeeeeeeeee co TY?????królu złoty
    • Gość: eeeee! Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 20:52
      "Wam" pisze sie z duzej litery jak juz coś:):):!!!!!!!!!!!!!!!!!!naucz sie w
      koncu "eeeeeeee"jak chcesz dawac jakies rady:):)
      • Gość: eeeee Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:55
        Wam pisze sie wielka literą ,jesli kogos sie szanuje.A ja myslę,że trudno
        szanować kogoś kto nie szanuje innych i wypisuje takie bzdury o Kiliankowej i
        Ratajowej.Może kogos szanowni pseudo-uczniowie dodacie?To w waszym stylu.Jesli
        chcecie wiedziec jestem absolwentem tej szkoły z roku 1996 i po prostu słow mi
        brakuje ,gdy czytam na forum ogolnopolskim takie bzdety.Zakrawają one o
        prokuratora i nic wiecej .Wyrastaja z czystej zawisci.
    • Gość: eeeeeeeeeeeeeeeeee Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 18:42
      nienawisc rodzi nienawisc jak bys nie wiedzial nie wiedziala eeeeeeeeeeeee
    • Gość: eeee Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 09:59
      serwisy.gazeta.pl/kraj/72,34309,2499104.html?a=19566177&v=3#opinie
      też chcecie takiej akcji ?
      • Gość: Ona Re: VI LO Dąbrowskiego - MATURA 95... IP: 212.87.240.* 20.01.05, 09:55
        Proszę osoby, które w roku 95 ukończyły Dąbrowskiego. Robimy zjazd...tzn,
        bardzo chcemy go zrobić, natomiast do bardzo wielu osób nie mamy namiarów...
        Pozdrawiam
      • Gość: Marcyś Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 13:48
        Warto sie czasem trochę podnieść na duchu, lub zaspokoić próżność
        newsweek.redakcja.pl/artykuly/dodatek.asp?Artykul=12
        • Gość: Krycham67 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.juranet.czest.pl 16.02.05, 20:12
          Nawiązując do wypowiedzi Marcysia -z 20.01.2005-\obejrzałam stronę,bardzo mi się podobała.
          Z mojej klasy zdającej maturę w 67 r. w tym samym roku rozpoczęło studia na wyższych uczelniach 66% abiturientów.
          • Gość: Anka Zjazd Maturzystów 1995 IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 18.02.05, 13:09
            Kochani rozpoczęłam kiedyś ten wątek i widzę, że świetnie się przyjął. W tym
            roku mija właśnie 10 lat od kiedy zdałam maturę. Nie wierzę, że wy absolwenci
            1995 nie chcielibyście się spotkać po 10latce. Ja bardzo chętnie. Tylko małe
            pytanko - KTO to zorganizuje. Może już czas poczynic jakieś kroki? Jeśli
            oczywiście chcecie. Zostawiam namiar na siebie, jak coś dajcie odzew.
            mini.d@gazeta.pl
    • Gość: tomek c Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.icis.pcz.pl 21.01.05, 11:08
      hej pozdrawiam wszystkich apsolwentów !!!!
      mature miałem w 2002 pozdrawiam
      jacka,kowala,agate,tomka,marcin a,wiole,adama,adama,anke
    • Gość: aneta Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 00:14
      ja niestety nie mam dobrych wspomnien z dabrowskiego ludzie byli fajni ale grono
      pedagogiczne ... do dzis snia mi sie koszmary w ktorych glowna postacia (ta
      najkoszmarniejsza)jest synowcowa, a mam juz trzydziesci lat, czyli konczylam w
      94. Czy ktos jeszcze ma takie sny? Pozdrawiam
      • Gość: kasia Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 19:02
        tak ja mam takie sny w których nachodzą mnie ratajowa i kiliankowa ktora woła
        odemnie kase,tzn dokładnie zebym chodziła na korki to bede miała zaliczony
        przedmiotu, moje kolezanki i moich niektórych kolegów tez nachodza takie złe i
        smutne sny oraz zał za straconymi pieniędzmi
        • cocokoko Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 27.01.05, 22:26
          Nie ma jak wspaniałe czasy powspominać.Teraz ucze na korepetycjach chłopakow na
          chemie do Kiliankowej.I te jej nowsze teksty słysze...Z masła można zrobić
          małso...Fascynujace prawda?Ratajowa nauczyła mnie szacunku do matematyki...Za 4
          miesiace bede pierwszym w rodzinie inzynierem i do tego kobieta!Pozdrowienia dla
          Tarnowskiego...do dzis sie szlajam na wycieczach w gory...
          • Gość: Zbigniew Tanowski Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 23:06
            dziękuje za miłe pozdrowienia
            • Gość: black thin Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 19:20
              Ej Zbyszek Zbyszek,wprowadziłes sporo zamieszania w moje życie.
            • Gość: Aga W. Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.aster.pl 21.02.06, 21:07
              Pani eProfesorze? To rzeczywiście Pan???? !!!!
              Agnieszka W.
      • Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 12:29
        No a myślałem że tylko mnie ta ..... tak gnębiła. Koleżanko głowa do góry -
        jakiś czas temu spotkałem tę kreaturę. Sprawiając pozory "Och! Pani prof., jak
        to miło panią widzieć...", stwierdziła w rozmowie ze mną że dyscyplina w szkole
        już nie ta, młodzież się rozpanoszyła i robi co chce, trudno nad tym wszystkim
        zapanować. Zdębiałem z zaskoczenia! Nieustraszona Pani S., (potomkini Indian -
        Syn Owiec) nie daje rady !

Naprzód niegrzeczna młodzieży!!!
        • Gość: Aneta Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 17:50
          Dzieki za poparcie, a nie wspominala o swoim uzdolnionym synalku jak miala to w
          zwyczaju robic na kazdej lekcji? Naprzod mlodziezy! Nie bedzie S. pluc nam w
          twarz, a prawie to robila!
          Pozdrawiam wszystkich ktorzy nie raz byli na relanium przez Panią Profesor!
          • Gość: Ona Matura 95' IP: 212.87.240.* 02.02.05, 09:51
            czy naprawdę nie ma tutaj osób, które w roku 95 ukończyły Dąbrowskiego?? Nie
            bardzo chce mi się w to wierzyc... Czy naprawdę nie chcecie się spotkać....??
            • Gość: wer(?)der Re: Matura 95' IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.05, 11:58
              Pozdrowienia dla wszystkich w 2005, z poslizgiem, ale serdeczne.
            • Gość: Anka Re: Matura 95' IP: 195.116.246.* 08.02.05, 06:57
              Ja kończyłam mature w 1995r. i założyłam ten wątek. Jak coś zorganizujecie, to
              chętnie przyjdę
            • Gość: Marcyś Re: Matura 95' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:33
              Was jest jednak trochę! Natomiast w ogóle nie widze Maturzystów z 96 roku. Po
              prostu pustka!

• Gość: eda Re: Matura 95' IP: *.sdigroup / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 21:41
                Ja konczylam liceum w 96 roku
    • Gość: KrychaM67 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.juranet.czest.pl 09.02.05, 21:34
      Witajcie Dąbrowszczaki!
      Przeczytałam wczoraj wszystkie 662 głosy.Fajnie,że tak dużo.Jestem po Ali drugą absolwentką,jeśli chodzi o staż.Matura- rocznik 1967.
      (1963- 1967)
      wychowstwo: prof.prof.Lipiec,Kościelniak i Kołodziej-Biernacka
      j.polski- prof.prof.Lipiec,Szyller,Kołodziej-Biernacka
      j.rosyjski-prof.prof.Wójcik.Kościelniak i Łukomska
      j.angielski-prof.Wędrychowski
      historia-prof.prof.Kaczer i Pawłowska
      matematyka-prof.prof.Kamińska i Rudenko,
      fizyka-prof.prof.Kamiński i Młodkowska-Konopka
      chemia-prof.Kaczer
      biologia-prof.Kubczak
      geografia-dyr Dyl i Dyr Stępień
      WF-prof.Miller
      Pozdrawiam Wszystkich i odezwę się jeszcze,bo wspomnień jest moc.
      • Gość: massacre Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:39
        Pozdrowienia dla wszytskich absolwentów i obecnych uczniów Dąbrowskiego a także
        profesorów zawsze będe milo wspominać moje liceum z perspektywy czasu stwierdzam
        ,że lepiej trafić nie mogłam i nie mogę sobie wyobrazić tych 4 lat spędzonych w
        innym średniaku.Z tego co słyszałam prof. Kilianek,prof.Serwa, prof. Zakłada
        odchodzą na emeryture?A podobno prof. Mastalski w końcu zrobił doktorat?
        propos niedawno odwiedziłam liceum (wigilia z nowa klasą prof.
        Straszak)...dziwni ludzie...dziwny klimat....
        • Gość: KrychaM97 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.juranet.czest.pl 15.02.05, 19:49
          Chodziłam do jednej klasy z L.Mastalskim.Od zawsze był oryginalny.
        • Gość: Krycha M67 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.juranet.czest.pl 15.02.05, 19:53
          Oczywiście maturę zdawałam w 1967 r.
          Byłam w jednej klasie z L.Mastalskim.Od zawsze był oryginalny.
      • Gość: Marcyś Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 09:06
        Dziękuję za Twój wpis. To właśnie takie świadectwa powodują że możemy być
        dumni. Egzamin dojrzałości zdawałem co prawda prawie 30 lat później ale ciesze
        się że w tym własnie Liceum. Pozdrawiam
      • Gość: resory-profesory Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 14:16
        profecorzy:):):)hahahahahahahah chyba profesory hahah
        • Gość: KrychaM67 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.juranet.czest.pl 16.02.05, 19:44
          Wspomnienie o Pani Prof.Kaczer:
          Jej lekcje były ciekawe.Bardzo dobry wykładowca.Ale...
          Mialam z historii 4. Siedzialam z koleżanką w ostatniej lawce.Pani Prof.wykladala (przekazywala wiadomości wykraczające poza podręcznik).koleżanka uważnie słuchała i zapamiętale gryzła drewnianą 20 cm linijkę.Kiedy cala linijka byla już pokryta ociśniętymi siekaczami polożyla ją na lawce.Widok ten tak mnie rozbawił,że szturchnęłam kol. i wskazałam palcem na linijkę.Dusilyśmy się ze śmiechu.Zauważyła to Pani Prof. No i było już po nas.Odpytywanie na bieżąco,z powtórek, prawie na każdej lekcji.Kartkówki – pod ścisym nadzorem.Posypaly się dwóje.Zeby poprawić te dwóje trzeba było mieć szczęście.Nie wiem od czego to zależało.Od humoru? Wyłazilam ze skóry,żeby poprawić te dwóje,ale Pani K.zgadzałasię na odpytanie b.rzadko.

Natomiast szalony prof..Wędrychowski-od angielskiego-wyrywał chlopakom włosy z baczków,liczył je pod światlo,potrafił zrzucić ze schodów,solił dwóje,ale jeśli ktoś pracował i chcial poprawić ocenę zawsze został wysluchany i sprawiedliwie oceniony.

Z Panią Kaczer mieliśmy jeszcze propedeutykę filozofii- bardzo sympatyczny przedmiot.Obyło sie bez problemów.

To by bylo na tyle.Na dziś.
          „Zycie jest zbyt poważne ,aby brać je na serio.”-Oskar Wilde
    • Gość: Gregory Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 20:39
      A Basia Zakłada i Konopka jeszcze uczą??Cos mało nowosci słychać na tym forum.
      • Gość: zolek Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 16:15
        Basienka na podratowaniu zdrowia, mysle ze jeszcze bedzie uczyc.Marysi juz nie
        ma od lat:)
        • Gość: ???? Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 11:09
          A Wachowska jeszcze uczy?
          • Gość: A Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: 212.87.240.* 28.02.05, 11:52
            Niestety pani Wachowska już nie uczy. Teraz pracuje w Centrum Języków
            Europejskich na ul. Jana Pawła.
            • Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 28.02.05, 20:22
              Wczoraj oglądałam dawne zdjęcia, m.in. Koleżanek i Kolegów z lat szkolnych.
              Ileż wspomnień... i jak to dawno było. Pozdrawiam wszystkich z Dąbrowskiego,
              szczególnie Krychę M67, która do nas niedawno dołączyła.
              • Gość: martade Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 17:27
                Do Dąbrowskiego chodziły -moja mama i jej siostra i z tego, co mi wiadomo to są
                zadowolone ze szkoły do dziś.Za to ja z moją siiostrą chętnie wysłałybyśmy w
                kosmos - największego lesera madam Rorat (szczyt szczęścia to zwolnić klasę z
                ostatniej godziny ), następna do odstrzału to pseudonauczyciel-stękająca
                Serwa.Pozdrawiam klasę "A"matura rok 1999
                • Gość: WiWi Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 17:54
                  Racja,choć nie chciałbym nikogo skrzywdzić swoja opinią musze powiedziec że ta
                  pani nie miała za bardzo talentu pedagogicznego,nauczanie języka jej wyraźnie
                  nie wychodziło co widoczne było w ocenach jej uczniów jak i ilosci maturzystów
                  zdających maturę z tego języka.Zastanawiające jest dla mnie to czemu nie da/dało
                  się zdawac matury z geografii-Tarnowski,choc powtarzający się potrafił
                  zainteresowac swoim przedmiotem wielu(choc ze mna ma na pieńku).
        • Gość: Gregory Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 17:57
          O rany,a co się stało pani Basieńce??Chciałbym zobaczyć jak ta kobieta wygladała
          za młodu ze swoim uwodzicielskim spojrzeniem.
    • krycham67 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 01.03.05, 22:09
      Wspomnienie-szalony Prof.Wędrychowski.
      Kol.Zosia narozrabiała.Nie pamiętam w jaki sposób.Anglik podskoczył do niej i zaczął nią potrząsać tak intensywnie,że spod spódnicy wyszła jej halka(takie się kiedyś nosiło-to wiadomość dla młodszego Koleżeństwa).Przy tym Pan Prof.ryknął:you bloody,stupid girl,po matkę!!
      Na to biedna Zosia spojrzała z dołu na Anglika i zapytała:Panie Profesorze,co to znaczy "po matkę"?
      No i Pan Wędrychowki odpuścił.Taki już był.Miał sentyment do ludzi z poczuciem humoru.
      • Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 02.03.05, 01:24
        Też o prof. Wędrychowskim. Wczoraj zajrzałam do mojego zeszytu do gramatyki
        języka angielskiego, obłożonego w szary papier, z opisaną nalepką (tytuł, moje
        imię i nazwisko, kl. XIa) i w środku znalazłam dwa podpisy Profesora (jeden z
        datą: 26 II 1961, drugi bez daty). Zeszyt ma 44 lata! Na końcu zeszytu jest
        kilka luźnych kartek tzw. kary, czyli przepisanych z podręcznika Eckersleya
        lekcji. Teksty przepisywały trzy osoby: kolega z klasy (do dziś pamiętam, że
        był to Anatol B., ja oraz moja mama. Oj, pisało się tych kar dużo. A miałam
        ocenę dobrą. Za nieznajomość jednej z form czasowników nieregularnych
        przepisywało się wszystkie czasowniki razy trzy. Początkowo wybieraliśmy z
        kosza te kartki, ale potem Profesor je wrzucał potargane. I nic z naszej
        przebiegłości.
        Jeszcze jedno mi się przypomina. Kiedy ktoś usprawiedliwiał nieprzygotowanie do
        lekcji złym samopoczuciem, Profesor mówił, że chory uczeń jest w szpitalu albo
        na cmentarzu. Żal, że Go już nie ma.
        • Gość: Ona ZJAZD ABSOLWENTÓW, MATURA 95'- 21 MAJ... IP: 212.87.240.* 04.03.05, 15:43
          Klasa 4e juz jest zorganizowana... Spotykamy sie w maju, po 10 latach... Nie
          moge się doczekać...
          • abm.czwa Re: ZJAZD ABSOLWENTÓW, MATURA 95'- 21 MAJ... 05.03.05, 20:02
            Gość portalu: Ona napisał(a):

> Klasa 4e juz jest zorganizowana... Spotykamy sie w maju, po 10 latach... Nie
            > moge się doczekać...

To świetnie - powiadomiliście też Bieleckiego? hahaha a co z klasą IVA??? no co
            z WAMI - zawsze pierwsi i co teraz po 10 latach nie chcecie się spotkać i
            pogadać? Dajcie spokój bo az mi przykro. Spotkajmy się i pogadajmy o starych
            pięknych czasach...
            • Gość: Ona Re: ZJAZD ABSOLWENTÓW, MATURA 95'- 21 MAJ... IP: 212.87.240.* 06.03.05, 17:43
              Bieleckiego mam zamiar powiadomic w tym tygodniu. Mam nadzieję, że zawita na
              tej imprezie...
              • Gość: Ona Re: ZJAZD ABSOLWENTÓW, MATURA 95'- 21 MAJ... IP: 212.87.240.* 08.03.05, 13:12
                A może ma ktoś pomysł i wie, gdzie można zorganizować spotkanie klasy. Chodzi o
                imprezę zamkniętą. Dziękuję z góry za pomoc...
                • Gość: Marcyś Re: ZJAZD ABSOLWENTÓW, MATURA 95'- 21 MAJ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:09
                  Polecam "Rue de Foche" jest tam salka w której można się skutecznie zabunkrowac
                  przed resztą świata!
    • Gość: wielbiciel Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 16:27
      szukam absolwentki dabrowskiego,matura 2002!MARTY SOKOŁOWSKIEJ.pliss odezwij
      sie na forum.to wazne.!!!
    • Gość: Raafu Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.iplus.pl 09.03.05, 09:48
      Pojawia się czasami tu ktoś matura '91?? IV d
      • Gość: ktos Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 15:18
        pojawia sie ktos z tego rocznika:) miło mi ,czy jestes rafalem g. ,ktory nosil
        kiedys tornister i słuchał na ten temat wywodow mrs.Kaczer
        • Gość: Raafu Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.iplus.pl 11.03.05, 10:59
          ten sam:))) już myslałem że nikogo tutaj nie spotkam. a Pani Kaczer -
          niezapomniana.
          Pozdrawiam
          • Gość: ktos Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 21:40
            Rafał badz powazny...i zostaw panią Kaczer na boku:)pozdruffka
            • Gość: Raafu Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.iplus.pl 15.03.05, 08:17
              niestety ja nigdy poważny nie będę.....
            • Gość: Raafu Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.iplus.pl 15.03.05, 11:59
              a ktoś Ty??
              • Gość: ktoś Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 19:45
                zgadul zgadula Rafałku..pomysl....tylu fajnych ludzi było w naszej klasie,a
                kobiet:)ho ho
                • Gość: Raafu Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.iplus.pl 16.03.05, 14:08
                  No to kłopot. Bo rzeczywiście fajnych dziewczyn sporo w klasie było.....
                • Gość: Raafu Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.iplus.pl 22.03.05, 11:44
                  widać rzeczywiście tylko my sie tutaj zjawiamy
    • Gość: qwerty Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 13:53
      Noi stało się .. powoli zbliża się 7-setny wpis :)
    • Gość: Kris - matura 99 Czy to ten gość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 16:56
      Znalazłem to wczoraj w necie. Czy to ten słynny absolwent Dąbrowskiego?
      www.kulaga-magiera.pl
      • Gość: wer(?)der Re: Czy to ten gość? IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.05, 22:11
        Dawno mnie tutaj nie bylo
        Pozdrawiam wszystkich absolwentow i uczniow.
        Uzurpuje sobie number 700...zaraz to zrobie
        • Gość: wer(?)der Re: Czy to ten gość? IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.05, 22:20
          700 - wreszcie zalapalem sie na pelna cyfre.
      • Gość: JOOOO Re: Czy to ten gość? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 16:01
        ten sam Marek Magiera
    • inkaka Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 16.03.05, 11:27
      Kiedyś już na Forum pytałam czy ktoś wie kiedy powstało Liceum. Nie znalazłam
      odpowiedzi (być moze przeoczyłam). Ponawiam więc - czy ktoś wie od którego roku
      funkcjonuje LO im.J.Dabrowskiego??
      Ja zaczynałam w 1977 r. - matura 1981
    • inkaka Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 16.03.05, 12:09
      A przy okazji napiszę co ja najlepiej pamiętam z tej szkoły - otóż
      przesłuchania po mszy na Jasnej Górze podczas pierwszej wizyty Papieża w
      Polsce. Msza dla modzieży była w godzinach porannych, czyli w czasie lekcji.
      Połowa szkoły była w szkole, druga połowa na Jasnej Górze,. No i potem ta druga
      połowa wylądowała w gabinecie dyrektora:-)).Niezły cyrk był! Teraz się z tego
      śmieję, ale wtedy niespecjalnie było nam do śmiechu.
      Pozdrawiam.
      • Gość: inka Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.panki.sdi.tpnet.pl 16.03.05, 14:13
        a pamiętacie Jacka F.
      • Gość: Marcyś Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 09:26
        Może napisz jeszcze coś o tamtych czasach w Dąbrowskim. Ja wiem tylko z
        opowiadań starszych profesorów że dzień w szkole zaczynał się od sprawdzenia
        toalety czy nie ma gdzieś "bibuły" Zawsze istniała możliwość kontroli przez UB-
        ków. Pozdrawiam.
        • Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 10:26
          Kolejny maniak... wszędzie UB, bibuła, RWE, srerere... skończ stary z takimi
          postami, niech forum 100rimy nie rozszerza się na forum Dąbrowskiego.
          • Gość: wer(?)der Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.05, 14:58
            To ciekawe co napisala INKA w zwiazku z wizyta Papieza.Chyba komunisci
            zostosowali ta forme represjii psychicznej we wszystkich szkolach w Czwie.Nawet
            w podstawowych.Ale w formie lagodnej, gdyz obnizyli tylko o stopien ocene z tzw
            zachowania.Naturalnie to takze skandal,biorac pod uwage, ze PRL podpisala w 77
            Karte Helsinska.
            Mnie przeraza cos innego.
            W Niemczech Wschodnich z siedmiu obywateli jeden byl wspolpracownikiem
            STASI.Jesli w Polsce poziom swiadomosci, niecheci do komunizmu,etc, etc byl
            duzo wyzszy.Nawet przy multiplikatorze bardzo optymistycznym w stosunku do
            DDR , tj 4krotnie wyzszym, przypadlaby 1 donosiciel dla "Ubezpieczalni" z 28
            osob.To I TAK MAKABRYCZNA CYFRA.
            A przeciez komunisci inflirtowali wszystkie srodowiska, poczawszy doslownie od
            przedszkolnego.

Inka, czy byly jakies wieksze konsekwencje zwiazane z Wasza nieobecnoscia w
            szkole podczas wizyty Papieza w Czwie, czy tez dyrekcja zachowala sie fair?

Pozdrawiam
            • Gość: inkaka Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 13:51
              Widzę , ze wywołałam zainteresowanie wątkiem o przesłuchaniach po pierwszej
              wizycie Papieża. Wydaje mi się, że to był jakis odgórny pomysł, bo
              ci "przesłuchujący: jakieś nietęgie mieli miny. Ja miałam 5 pytań : 1) Imię i
              nazwisko? 2) Klasa? 3)Gdzie byłaś wczoraj? 4) Czy rodzice wiedzieli 5) Czy
              rodzice należa do PZPR? I tyle. A konsekwencji w zasadzie żadnych nie było,
              poza obnizoną oceną ze sprawowania. Ale straszyli, że na studia się nie
              dostaniemy:-)
            • inkaka Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 30.03.05, 14:03
              Pozdrawiam wszystkich poświątecznie, bo w Swięta jakoś tak czasu nie było.
              A co do róznic w ocenie wątków, to tak mi się wydaje, ze to dobrze, ze są tu i
              reprezentanci najmłodszego pokolenia i tego najstarszego (ale głupio brzmi!).
              Gdyby było inaczej to pewnie byłoby nudno. A ponieważ dzieli nas różnica
              pokoleń, więc naturalne jest, ze zainteresowania mamy różne. I dobrze - jest
              chociaż z czego wybrać:-)
              A Storimę z teatrem doskonale pamiętam - pozdrawiam Marku.
              I czy ja sie wreszcie doczekam odpowiedzi na pytanie KIEDY POWSTAŁ DĄBROWSKI???
              Bo wcześniej umrę niż mi ktoś odpowie!
              • Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 30.03.05, 15:55
                Do Koleżanki Inkaka!
                Twoje pytanie odnośnie do "wieku" szkoły zauważyłam wcześniej, ale wstyd się
                przyznać, nie znam odpowiedzi. Ponieważ jestem na forum najstarsza, bo złożyłam
                egzamin dojrzałości w 1961 roku, a przed moim rocznikiem były klasy maturalne,
                wiemy, że szkoła musiała istnieć co najmniej od roku 1954.
                Na stronie internetowej VI LO im. Jarosława Dąbrowskiego (nieaktualnej
                i słabej, niestety)
                www.lo6.czestochowa.ids.pl/html/text.htm
                w dziale historia, prócz biografii patrona, brak jest jakichkolwiek informacji
                dotyczących genezy szkoły. Może na forum pojawi się ktoś jeszcze starszy lub
                znający dzieje naszego liceum. Pozdrawiam wszystkich - Ala
                • Gość: krycham67 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.juranet.czest.pl 30.03.05, 23:28
                  Również od jakiegoś czasu szukam materiałów,które jednoznacznie określiłyby
                  rok narodzin szkoły,ale jak dotąd bez rezultatu.
                  Na pewno była to tzw.jedenastolatka, a te powstawały na podstawie instrukcji programowej na rok 1948/1949.
                  Instrukcja wprowadzała nowy ustrój szkolny : szkoły ogólnokształcące stopnia podstawowego i licealnego.
                  Pozdrawiam.Krycha
                • inkaka Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 31.03.05, 12:31
                  Alu , dziękuję bardzo za odpowiedź. Wiem chociaż, ze nie w 1958, jak ktoś
                  sugerował, tylko trochę wcześniej. Jejkuuu..a moze w 1955, to mielibyśmy teraz
                  okrągłe 50 lat?????
                  Nie.. zaraz.. 1955 też nie, bo nie byłoby wcześniejszych roczników maturalnych,
                  więc ominęło nas 50 lecie!
                  • Gość: Ala Kto zna historię szkoły? IP: *.prenet.pl 31.03.05, 15:59
                    A może Mariuszko, redaktor naczelny gazety szkolnej "Confiteor", zna rok
                    powstania szkoły? Czy ktoś ma numery pisma? Czy szkoła je zachowała w swoim
                    archiwum? Mariuszko, odezwij się, dawno Cię z nami nie było. Pozdrawiam - Ala
          • Gość: Marcyś Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 09:00
            To jest tylko jeden z wątków historii naszego sławnego liceum. I skoro
            wspominamy historię tej szacownej szkoły nie sposób pominać także i jej
            smutnych kart. Wiec jeżeli razi Cię to to po prostu nie czytaj! Bo dzięki takim
            ludziom jak Storima masz teraz taką możliwość...
            • Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 17:50
              Nie wiem co ci odpisać Sancho - wierny giermku wielkiego S
              • Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d4.club-internet.fr 22.03.05, 00:19
                Pamietam te afery w czestochowskich liceach w czasie wizyty Jana Pawla II w
                Czestochowie.
                Wraz z moim szkolnym przyjacielem, jak rowniez aktorem Teatru
                Niespokojnego---Andrzejem---
                pracowalismy na jednym z parkingow pod Czestochowa przyjmujac samochody
                przyjezdzajacych z calej Polski osob na to szczegolne spotkanie na Jasnej Gorze.
                Nasza zmiana byla nocna zmiana. Takie to bylo nasze szczescie. Po nieprzespanej
                i pracowitej nocy uczestniczylismyw tym , jednak , przelomowym historycznie dla
                calej Europy nieprawdopodobnym wydarzeniu.
                Pozdrawiam.
                --storima--
                P.S. byly nam znane powyzej opisane fakty, i bylo nam bardzo przykro, ze Sbecja
                spacyfikowala naszych ulubionych profesorow.
              • Gość: marcyś96 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 11:25
                Sancho przynajmniej do konca wierny był swojemu Panu. Takiej wytrwałości sobie
                i Tobie w realizacji celów może trochę bardziej racjonalnych życzę.
          • Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d4.club-internet.fr 22.03.05, 00:27
            Siwy napisal:
            .......

Przepraszam Cie bardzo!
            Czy to Twoje forum?
            Masz ochote wstawiac ksenofobiczne watki to otworz sie prywatnie na swym polu,
            a nie zasmiecaj pogarda korytarzy naszego szacownego <Liceum.
            Nie pierwszy to raz kiedy zwolujesz komunistyczny apel w sali gimnastycznej
            Twojej bezwzglednie chamsko i szczeniacko chorej wyobrazni.
            • Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci Drogi SIWY IP: *.d4.club-internet.fr 22.03.05, 00:53
              Odrobina szacunku dla faktow, wiedzy nie wspomne o Twoich bylych profesorach i
              absolwentach.
              Byc moze Tobie sie to uda . Czego Ci serdecznie zycze.
              --storima--
              • Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci Drogi SIWY IP: *.d4.club-internet.fr 23.03.05, 03:10
                tylko taka krotka refleksja.
                spotkalem Francuza.
                starszego pana.
                powiedzial mi kto jest jego
                obecnym autorytetem:
                "dzieki ojcu Swietemu
                Jego zmaganiem z tym
                co nazwane jest
                choroba
                to ja,
                a nie moja choroba,
                to ja czuwam,
                zyje ,
                mysle,
                pracuje.
                to ja."

• Gość: maryanne z paryrz Re:VI LO Dąbrowskiego - nadaje absolwent pacholetz IP: 209.160.64.* 28.10.13, 21:21
                  Gość portalu: storima napisał(a):
                  > tylko taka krotka refleksja.
                  > spotkalem Francuza.

pacholetz wraca z paryrza i opowiada swojej lasce, co on tam nie widział:
                  - Wiesz, Zocha, idę, patrzę, a tu wielki plac! Patrzę na lewo... och***ć można! Patrzę przed siebie... O rzesz kur** mać! Patrzę na prawo... O ja cię pie***lę...
                  Zocha zaczyna płakać... pacholetz pyta:
                  - Zocha, co Ci sie stało?
                  Ta odpowiada:
                  - O Boże, jak tam musi być pięknie.
            • Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 18:16
              Sala gimnastyczna mojej wyobraźni... hmmm naprawdę niesamowite. Mimo wszystko
              pozdrawiam (szczerze!) drogi absolwencie Storimo - mam nadzieje że na tym
              parkingu nie zmarzłeś z kolegą Andrzejem pilnując Trabantów i innych
              Wartburgerów. Czekam z utęsknieniem na dalszy wątek wspomnieniowy.

P.S. Celem sprostowania powiem że do niektórych profesorów mam ogromny
              szacunek - oczywiście nie do tych czerwonych ani czarnych.
              • Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d4.club-internet.fr 23.03.05, 19:15
                Drogi Kolego!
                Pochodzimy z tej samej szkoly. Roznia nas oczywiscie
                generacje: czyli to co mnie ominelo:
                'czerwoni' 'czarni' itd.
                Nie w tym rzecz tu teraz.
                Co chce powiedziec, ze
                trudno jest odpowiedziec na
                tak mocnie emocjonalne wpisy
                (przepraszam za emocje)
                ale jednak odczuwam,ze
                odpisal mnie ktos z klasa.
                Z klasa.
                W tym samym liceum
                innego pokolenia, ale jednak
                spotkalismy sie milo
                w korytarzach wspomnien.
                I Tobie SIWY za to dziekuje.
                Wzajem szczerze,

Marek.
                • Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 20:25
                  Naprawdę nie było moim zamiarem nikogo obrazić a jeśli było inaczej to
                  PRZEPRASZAM. Myślę jednakże sobie że z racji wieku, różnych czasów w których
                  mieliśmy przyjemność chodzić do wspólnego L.O. chyba każdy z nas uważa czasy
                  swego adwersarza (?) za nudne, nieciekawe albo monotonne - oczywiście w
                  rzeczywistości tak nie jest. Dawniej były chyba jakieś ideały (których ja do
                  końca nie rozumiem)a teraz są jakieś możliwości chociaż brak autorytetów (albo
                  raczej autorytety się wypaliły). Z jednej strony opisujesz siermiężną
                  rzeczywistość twojej młodości (Dyrektor wicie rozumicie, bibuła, "życzliwi"
                  ludzie) lecz z drugiej strony ja jako całkiem młoda osoba postrzegam swoją jako
                  także nienajłatwiejszą (choć problemy oczywiście inne). Z tego powodu uważam że
                  wątek "Dąbrola" powinien zamknąć się w jego murach i ludziach - problematykę
                  czasów oddajmy historykom.

Jak to się teraz mówi "Pozdro600"
                  • Gość: Marcyś Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 11:24
                    Serdeczne pozdrowienia Spokojnych i Radosnych Świąt wielkanocnych
                    wszystkim "Dąbrowszczakom" a w szczególności Storimie, Ali, Mariuszce, ince,
                    Siarze&Lipskimu!!! Pozdrawiam!!!
                    • Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 25.03.05, 19:56
                      Dziękuję, Marcysiu, za życzenia świąteczne i je odwzajemniam. To miłe, że jest
                      w nas, "Dąbrowszczakach", duże poczucie więzi. I to bez względu na czas
                      zakończenia edukacji. A ta więź to szkolne wspomnienia. Pozdrawiam wszystkie
                      Koleżanki i Kolegów - Ala
                    • Gość: Siara&Lipski Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.05, 00:29
                      Dziękujemyi również życzymy wszystkiego dobrego :)
              • Gość: Siara&Lipski Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.05, 00:34
                Doba dobra, niekłócie sie tylko lepiej pomóżcie młodszym od was. Mianowicie czy
                Tarnowski rzeczywiście był komunistą????? ,a przynajmniej czy miał takie
                poglądy, bo przeglądając dużo wcześniejsze wpisy można natknąć się na takie
                informacje.
                • Gość: Marcyś Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 08:51
                  Tak Tarnowski wygłaszał poglady oscylujące wokół ustroju socjalistycznego w
                  wydaniu "demokracji ludowych". I to tyle. Dla młodszych...
    • Gość: mar pozdro dla Skóry i innych IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 20:02
      wesołych świąt alleluja
      • Gość: storima • Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d4.club-internet.fr 25.03.05, 23:33
        Wszystkim Profesorom, Kolezankom i Kolegom
        Wesolych i Tworczo Refleksyjnych Swiat Wielkanocnych!

P.S. Z ta historia to roznie jest.
        Zgadzam sie czasy sa obecnie trudniejsze.
        Dlaczego?
        Bo te w ktorych ja wzrastalem to sobie tak ironizowalizmy z naszych rowiesnikow
        zyjacych na Zachodzie:
        niby to im lepiej bo sklepy pelne
        kazda ksiazke kupic tez tam mozna,
        wypowiedziec jak sie chce
        ale
        kto z tego korzysta?
        kto tworzy doroslej niz my (w tamtej Polsce) na nasz wspolny wiek?

jesli zostawimy czasy historii wylacznie historykom
        to moze z tego
        powstac
        histeryczna opowiesc.
        Z szacunkiem,
        Marek.
    • Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d4.club-internet.fr 26.03.05, 13:22
      Drogi SIWY,
      Rozumiem co masz na mysli.
      Ale widzisz, gdyby nie forum Dabrowskiego, nie dowiedzialbym sie, ze moj kolega
      z internowania byl absolwentem naszego liceum. Trudno jest wiec wymagac, aby ten
      watek rozwijal sie wedlug naszych indywidualnych zyczen jesli chodzi o poruszana
      tu tematyke wpisow, ktora jednak zwiazana jest z absolwentami naszego liceum.
      Dziekuje Tobie za Twoje wyjasnienie, raz jeszcze przepraszm z moje emocjonalne
      poprzednie wpisy do Ciebie.
      Marek.
      • Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 13:55
        Wesołych i mokrych...
    • Gość: Ramirez Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 11:48
      Niestety Dąbrowski dużo straci w tym roku .... odchodzi wielu nauczycieli ,
      którzy tworzą klimat tej szkoły m.in : Kiljankowa, Synowiec , Mastal :( ... no
      i może Serwa :)
      • Gość: Asterix&Obeliks Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 21:28
        prawdopodobnie to nie do końca prawda:)
      • Gość: 12qw Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 23:48
        Jeśli cgodzi o Kiljankową i Mastala to prawda na 1000000%
    • Gość: YUGI Re: VI LO Dąbrowskiego dla Papieza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 15:04
      chce wszystkim doniesc ,ze VI LO staneło na wysokosci zadania Dzis własnie
      wrociłem z mszy w intencji Papieza Jana Pawła II.Powaliła mnie całkowicie
      liczba ludziz naszej szkoły ,ktorzy przyszli:)było bardzo rodzinnie.szkolny
      chor spiewał Barke i inne piesni religijne,ks.Artur powiedział fajne
      kazanie.Mysle ,ze trafilo do wszystkich nauczycieli i uczniów.A liczba osob
      przyjmujmujaca komunie przekroczyła moje wyobrazenie.I co nasze LO górą.Fajny
      dzien :))
      • Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego dla Papieza IP: *.prenet.pl 06.04.05, 15:18
        Zamieściłam ten post w innym miejscu, ale po Twoim wpisie zdecydowałam się
        wkleić go na nasz szkolny wątek. Pozdrawiam Was wszystkich

• Re: Otwarty list Internautów do Ojca Świetego... IP: *.prenet.pl
        Gość: Ala 05.04.2005 22:52 + odpowiedz

"Przed Twym zranionym obliczem,
        Maryjo Jasnogórska,
        klęczeli króle i senatory.
        I Papież, Polak...

Coś Ci powierzał, trzymając w obu dłoniach
        coraz bardziej posrebrzoną głowę...

Krzyk Jego serca słychać było w ciszy.

A Ty, o Matko Bolesna,
        patrzyłaś smutnymi oczyma
        na Syna Ziemi
        Umęczonej..."

(A.P., Jasnogórska Modlitwa Jana Pawła II)

Wiersz powstał w pierwszych dniach października 1988 roku. Po pielgrzymce
        Papieża do Ojczyzny w czerwcu 1987 w Sali Rycerskiej na Jasnej Górze
        eksponowano cykl zdjęć, których autorem był Zdzisław Sowiński (dziś przypomniał
        te zdjęcia program 3 TV). Kolejne ujęcia przedstawiały Jana Pawła II
        klękającego, potem pochylonego w modlitwie, a jeszcze później unoszącego ręce
        do góry i nareszcie ujmującego głowę obiema rękami. Te kolejne kadry długo nie
        dawały spokoju... Nadeszła dziesiąta rocznica wyboru kardynała Karola Wojtyły
        na tron papieski. Wiersz został zamieszczony w katalogu wystawy w
        Doylestown "Kult Matki Bożej Częstochowskiej i jego przejawy w zbiorach sztuki
        skarbca Jasnej Góry".
        To jedyny wiersz, jaki napisałam w swym życiu.
        • Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego dla Papieza IP: *.d4.club-internet.fr 06.04.05, 18:02
          Dzieki Alu za Twoj wiersz, powraca pamiec historii...
          Ramirez, cieszy Twoje sprawozdanie, cieszy i laczy. Od Was mlodych tak wiele zalezy
          oby ponownie nie zapomniec
          nie zapomniec

• Gość: YUGY Re: VI LO Dąbrowskiego dla Papieza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 19:27
            fajnie ,że cieszycie sie ,iż umieściłem ten wątek:)
            Takie chwile choć trudne,pełne powagi łaczą nas i nauczycieli i są o sto razy
            lepsze od tysiaca godzin wychowawczych na 7 godzinach lekcyjnych
            pokazuja kto jest człowiekiem i dla kogo wazny jest drugi człowiek
            ps.dnia poprzedniego w szkole uczczono Jana Pawła wystawą i chwilą wspomnień o
            12 w południe.Był także czas na modlitwe.
            Dąbrol jest okey
    • Gość: dsf Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.ec.pl 08.04.05, 00:42
      wielce szkoda ale i dtak będziemy zawsze z papieżem www.papiez.kul.pl
      • Gość: oz '75 VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.trentn01.nj.comcast.net 12.04.05, 03:01
        Pamietam list z gratuacjami do papieza od klasy IVa w '78 napisany przez
        Mariuszko (??) i podziekowania z Watykanu. Dzisiaj dostalem e-maila od
        znajomego ze studiow z ktorym nie mialem kontaktu od 20stu lat - pisal o swojej
        podrozy do Rzymu z ktorej wlasnie wrocil. Oglodalem uroczystosc pogrzebowa z
        masa innych ludzi w Stanach w srodku nocy - tym sie zylo rowniez tutaj przez
        ostatni tydzien.

Po raz pierwszy zalogowalem sie do tego forum. Pozdrowienia dla wszystkich.
        OZ '75 (proponuje dodanie roku ukonczenia szkly do imienia - latwiej bedzie
        odszukac ludzi z tego samego rocznika)

• Gość: XXL 93 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 18:21
          dobry pomyśl oz!
          93 rok - koniec bydy, czy jest tu ktoś z IV d - wychowawczyni (Jezu, jak ja jej
          nie lubię!) Zakłada.
        • Gość: mariuszko '75 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 00:19
          Olo,
          cieszę się, że w końcu tu trafiłeś.
          Miło będzie usłyszeć czasem twoją opinię
          z oddali. Twoja zaatlantycka perspektywa
          pewnie coś wyostrzy, coś zamaże.
          Serdecznie cię witam!
          Wracamy do szarej rzeczywistości
          po siedmiu dniach narodowego uniesienia.
          Wczoraj zdejmowałem flagę z czarnym kirem,
          chociaż u sąsiadów wciąż biało-żółte
          i biało-czerwone powiewają.
          PS. pozdrowienia i uściski,
          także od Anuli.
          Wczoraj opróżniliśmy butelkę
          czerwonego chilijskiego wina
          na 26-lecie. Zawsze ci będę zazdrościł,
          że znasz moją drugą połowę dłużej, niż ja.
          Mogę się tylko pocieszać, że znam ją lepiej.
          Z tym Watykanem niczego nie pamiętam.
          Albo to nie ja, albo ta cholerna skleroza.
          Ustalimy wszystko za 3 tygodnie,
          przy drugiej butelce. Czekamy!
          • Gość: oz '75 VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.trentn01.nj.comcast.net 14.04.05, 00:51
            Mariuszko, z tym listem to albo Ty albo Siras. Pamiec u mnie nie najlepsza, ale
            tych rzeczy sie nie zapomina. Ustalimy za 3 tygodnie. Co do mojej zaatlantckiej
            perspektywy, nie wiem na ile bedzie ona ciekawa, ale zawsze. Obiecuje logowac
            sie od czasu do czasu.

Wielu z forumowiczow pisze o nauczycielach, zwykle dobrze. Ja najbardziej
            wspominam ludzi z ktorymi wciaz utrzymuje bliskie kontakty, przez tyle juz lat.
            Fajnie byloby w to wlaczyc jakos szkole, bo to przeciez dla nas szystkich
            bardzo wazny punkt odniesienia i stworzyc mniej lub bardziej formalna grupe
            absolwentow ktora by mogla ze szkole utrzymwac kontakty, jakos tej
            szkole/uczniom w jakis tam sposob pomoc. Do dzis pamietam wizyte bylego
            studenta na lekcji pani Kaczerowej (albo Pawlowskiej, wiecej grzechow nie
            pamietam), chyba to sie nazywalo wtedy lekcjami wychowania obywatelskiego,
            ktory opowiadal o swoich studiach na szkole wojskowej. Nikt z nas na wojaka
            nie wyrosl, ale bylo ciekawie.

Mysle ze wielu z nas ma cos ciekawego do opowiedzenia. O mozliwosciach pomocy
            szkole i uczniom innym razem.
          • Gość: mariuszko '75 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 01:22
            Olo,
            no wiesz, twoja wizyta
            i opowiadanie o amerykańskich perspektywach,
            to by aż zanadto rozbudziło apetyty
            młodych licealistów.
            Nie mąć im w głowach!
            A pomysł zorganizowania się absolwentów
            w coś w rodzaju stowarzyszenia
            bardzo mi się podoba.
            Pewnie należałoby zdobyć akceptację
            Dyrekcji i grona.
            Pozdrowienia i uścisk.
            PS. która to u ciebie godzina?
            • Gość: Ala '61 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 14.04.05, 18:03
              Mariuszko i inni drodzy Dąbrole!
              Już wiem, kiedy powstała szkoła. Był to rok 1948. Dziś trafiłam na artykuł
              Pawła Borosia w "Życiu Częstochowskim" z 6 kwietnia br., s. 12. Na podstawie
              informacji uzyskanych od wicedyrektora mgra Zenona Bieleckiego Autor napisał:
              "VI Liceum Ogólnokształcące im. J. Dąbrowskiego w Częstochowie powstało w 1948
              roku pod patronatem Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. Pierwotnie mieściło się
              w budynku Szkoły Podstawowej na Ostatnim Groszu. W 1952 roku utworzono
              Państwową Szkołę Ogólnokształcącą stopnia podstawowego i liceum w dzielnicy
              Raków. Od 1953 siedziba szkoły znajdowała się w nowym budynku przy
              ul. M. Dąbrowskiej (dawna ul. Pstrowskiego). W 1959 roku szkole nadano imię
              Jarosława Dąbrowskiego, a w 1980 roku liceum przeniosło się do nowego budynku
              przy ul. Łukasińskiego 40, gdzie mieści się do teraz".

Tak więc dopiero w 2008 roku będziemy obchodzili okrągłą rocznicę, czyli 60-
              lecie Szkoły. Pomysł powołania stowarzyszenia absolwentów bardzo mi się podoba.
              Do jubileuszu stowarzyszenie mogłoby się ukonstytuować i pomóc w odpowiednim
              przygotowaniu uroczystości. Co Wy na to? Pozdrawiam wszystkich - Ala
            • Gość: mariuszko "75 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 23:07
              Alu,
              rok 1980, jako ten z przeprowadzką
              do nowego budynku,
              wydaje mi się nieprawdopodobny.
              W przenoszeniu (w rękach) jakichś papierzysk
              brała czynny udział najmłodsza z sióstr mojej Anuli.
              Ale ona zaczęła edukację w Dąbrowskim
              dwa lata później.
              Pozdrawiam!
              • Gość: Ala '61 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 18.04.05, 00:43
                Mariuszko,
                1980 rok podaje autor informacyjnego artykułu o szkole p. Paweł Boroś, którego
                cytowałam. Wydaje się, że jest to prawdziwa data, gdyż rozpoczęłam pracę
                w Częstochowie w 1981 r. i szkoła już wówczas mieściła się w obecnym budynku.
                W 1983 byłam w naszej szkole z moją grupą teatralną na gościnnych występach.
                Datę pamiętam dobrze, bo w stulecie śmierci Norwida wystawialiśmy spektakl "Jam
                z tych poetów, co nie słówka nucę, ja to, co śpiewam, żyję i boleję..."
                W tym tygodniu skontaktuję się z Rysiem Parką. On powinien wiedzieć. Pozdrawiam
                Ciebie i Twą Żonę - Ala
    • Gość: oz '75 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.trentn01.nj.comcast.net 15.04.05, 03:12
      Droga Alu, gratuluje dociekliwosci i odszukaniu roku zalozenia szkoly! Dziekuje
      za przekazanie informacji o roku przeniesienia na Lukasinskiego, chodzilem tam
      wczesniej do szkoly podstawowej nr. 34, wiec mam teraz z tym budynkiem podwojne
      zwiazki. Szkola podstawowa nr. 32 stynela wtedy z najladniejszych wtedy
      dziewczyn, niestety, bo rowniez zmiennych dosyc.

Jesli chodzi o organizacje absolwenckie to sa takie bardziej formalne i
      popierane przez szkoly (zalaczam link do prywatnej szkoly w Lawrenceville)
      www2.lawrenceville.org/alumni/association/Default.asp?bhcp=1, i mniej
      formalne - moja klasa IVa miala rocznicowa impreze 10 lat temu, chociaz na tym
      sie skonczylo. Wiem ze w innych ogolniakach te imprezy sie odbywaja, i to dosyc
      oficjalnie, choc nie znam szczegolow organizacyjnych. Moze ktos z forum zna?

Moja alma mater SGH (dawniej SGPiS) zaczela organizowac absolwentow kilka lat
      temu prze internet (wydajac ksiazke z adresami i zyciorysami) i organizujac
      imprezy rocznicowe.

Szkola chyba sama nic nie zorganizuje w zwiazku z 60 leciem ale mysle ze kilku,
      preferencyjnie lokalnych ochotnikow moglogy o to, wspolnie ze szkola, powalczyc.
      Podobnie i z organizacja absolwentow. Ja tam bym sie z checia zapisal.
      Co na to absolwenci majacy aktualne kontakty ze szkola, albo aktualni uczniowie
      zainteresowani Internetem???

Mariuszko, jest teraz u mnie wpol do dziesiotej. Calunki dla Anuli.
      • Gość: oz '75 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.trentn01.nj.comcast.net 15.04.05, 03:34
        Odpisuje sam sobie ale widze ze Traugutt ma bardzo fajna strone internetowa
        www.traugutt.net/lo/
        Zawiera informacje i o szkole, i o absolwentach.
        • Gość: marcyś96 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 09:24
          www.6lo.czest.pl/
          A to adres strony Dąbrowskiego. Może niezbyt profesjonalna ale jest od czego
          zaczać. Pozdrawiam.
          • tomziczek Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 15.04.05, 11:14
            Szkoda ze linki z publikacjami nie dzialaja bo jestem ciekaw co tam madrego
            udalo sie wyplodzic "Baranowej"...
          • tomziczek Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 15.04.05, 11:16
            I jeszcze jedno - czy na prawde w calym Dabrowskim nie znalazlby sie choc jeden
            porzadny webmaster, ktory zrobilby ta stronke? Nie wierze, na 100 % musi byc.
        • Gość: marcyś96 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 09:27
          A to jeszcze jeden ciekawy link który umieszczałem już kiedyś wcześniej!
          newsweek.redakcja.pl/artykuly/dodatek.asp?Artykul=12
          • Gość: wer(?)der85 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.05, 22:22

Bodajze przed miesiacem wspominalismy wizyte Naszego Papieza w Czestochowie w
            czasach komuny (1979 i 1983).Moze to podswiadomosc? Albo przypadek, ze wlasnie
            wtedy ten temat sie pojawil.
            ---------------------------

Super Marcys, czyli dowod, ze Dabrol jest w top-10

Pozdrawiam Wszystkich Mocno
            • Gość: wer(?)der85 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.05, 22:33
              Sorry ludzie, za fauxpas.Jan Pawel II byl takze w 1987.
              Jeszcze raz przepraszam.
              PS
              Pisalem, myslalem subiektywnie
    • Gość: Rena'86 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:19
      Od dłuższego czasu śledzę wpisy, ale dopiero dziś zdecydowałam się do Was
      dołączyć.
      U mnie Dąbrowski to niemal "rodzinna" szkoła. Uczyły się tam trzy pokolenia
      mojej rodziny - kończył ją: mój tata, mama, dwie siostry taty.
      Następni w rodzinie to: dwaj bracia cioteczni i ja.Najmłodsze pokolenie
      reprezentowała do tej pory córka jednego z braci. Zobaczymy co dalej.
      U mnie wyglądało to mniej więcej tak:
      profil mat. - fiz.
      wychowawstwo + historia + propedeutyka w IV klasie - prof. Kaczer
      j.polski - prof. Dałek
      j. rosyjski - prof. Łukomska (dzięki niej nie wiedziałam co to nauka na
      lektoracie na studiach, bo wszystko miałam w małym palcu),
      j. angielski - prof. Miluk
      matematyka - dwie pierwsze klasy prof. Radyk, a potem nieodżałowana,
      najukochańsza prof. Tybinkowska,
      fizyka + astronomia - prof. Synowiec,
      chemia - prof. Kaczer,
      geografia - prof. Olejnik
      p.o - prof. Wójcik.

Nie pisałam do tej pory, ponieważ szkołę kończyłam z ulgą (niektóre osoby dały
      mi się nieżle we znaki), i prawdę mówiąc nie tęskniłam do wspomnień z tego
      okresu.
      I wiecie co ? - czytając wasze wspominki zdałam sobie sprawę, że myślę o tych
      czterech latach z coraz większym sentymentem. Późno, bo późno ale wreszcie
      sobie odpuściłam to co było złe (może wreszcie nie będzie mnie budził koszmar,
      że znowu zdaję maturę i oczywiście nie znam odpowiedzi na pytania), chyba jest
      mi lżej.
      Dzięki.
      Cieszę się, że należę do Waszego grona.
      Pozdrowionka.
      • Gość: Ala '61 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 17.04.05, 21:48
        Witamy Cię, Reno, w naszym gronie. Jest nas coraz więcej, to dobrze. A co do
        snów, mnie często dręczyły koszmary, że nie mogę trafić do sali, w której mam
        zajęcia, że się spóźnię... Byłam (jestem) nauczycielką. Jutro już ustna matura.
        W maju sprawdzanie prac od 6. do 31. Zobaczymy, jak będzie. Pozdrawiam Ciebie,
        Koleżanki i Kolegów, Nauczycieli oraz wszystkich Abiturientów.
        • Gość: mariuszko Powodzenia na ustnej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 22:47
          Kochani Maturzyści,
          na czas tych poniedziałkowych 15 minut,
          które zadecydują o losach świata
          (w każdym razie świata Waszych planów i ambicji)
          zimnej krwi i jasnego umysłu.
          Nauczycielom przypomnienie,
          że Oni też byli
          po tamtej stronie stołu.
          Agacie, by dała egzaminującemu
          szansę zrozumienia swojej odpowiedzi.
          Pozdrowienia!
          PS. Alu, gratulacje za odnalezienie
          szkolnej metryki!
          Olo, masz rację, że strona Traugutta
          jest lepsza od Dąbrowskiego.
          Nie jesteś jednak w tym sądzie bezstronny!
          Pozdrowienia dla Wiesi.
        • Gość: Krycha67 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.juranet.czest.pl 17.04.05, 23:51
          Alu,gratuluję odszukania roku założenia szkoły.
          Życzę sił i cierpliwości na egzaminach
          • Gość: Ala '61 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 18.04.05, 00:51
            Krycha, dziękuję za życzenia i pozdrawiam.
            • Gość: teresa Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 19.04.05, 11:33
              Ciekawe, czy jest ktos z mojego rocznika 1964-1968(IVa)
              wpisałam sie rok temu, dzięki Alu za informacje o miejsu pochówku
              prof.Jedrychowskiego bardzo go lubiłam. Smutno mi, że prof.Łukomska umarła nic
              o tym nie wiedziałam(była moją wychowawczynią).
              • Gość: teresa Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 19.04.05, 12:40
                Alu, czy może pamietasz kto uczył historii, taka starsza spokojna prof.(nie
                Kaczer), na moim roku była corka dyr. Stępnia Zosia. pamiętam akcje dyr.
                Stępnia dotyczące tarczy szkolnych.
                • Gość: Ala '61 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 19.04.05, 13:49
                  Historii uczyła pani prof. Zdzisława Pawłowska. Pan Stępień zaczął praować w
                  szkole, kiedy ja opuściłam jej mury. Pozdrawiam - Ala
                  • Gość: Ala '61 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 19.04.05, 17:10
                    Bardzo spieszyłam, aby odpowiedzieć, i... błąd literowy. Oczywiście miało być:
                    pracować.
                    • Gość: Teresa Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 19.04.05, 19:34
                      Dziękuję Ci, Alu
                      • Gość: Krycha67 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.juranet.czest.pl 20.04.05, 17:52
                        A'propos pana dyr Stępnia.W połowie klasy maturalnej delegacja udała się do pana dyr Stępnia z prośbą o pozwolenie na zorganizowanie studniówki.Pan dyr udał,że nie rozumie o co chodzi i zapytał:A co to takiego jest?
                        Oczywiście wyjaśniono, że to taka zabawa taneczna na 100 dni przed maturą,na co pan dyr Stępień: A to tak mało czasu zostało!? A uczyć się !
                        No i było po studniówce.Dziś to nie do pomyślenia,prawda?
                      • Gość: Krycha67 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.juranet.czest.pl 20.04.05, 18:10
                        Jeszcze raz opanu dyr Stępniu.Uczył geografii i astronomii.Łączył wiedze z kilku przedmiotów.I tak na jednej lekcji pyta kolegę:Powiedz mi K.jakie pożyteczne owady znajdują się w lesie.
                        Na to kolega:No,motyle.
                        -A gdzieś ty widział motyla w lesie?
                        Tu kolega dokładnie opisał w którym lesie k/Cz-wy widział pazia królowej.
                        -A jaki on jest pożyteczny?-zapytał p.Stępień.
                        -Podnosi piękno lasu,p.profesorze.

--------------------------
                        Kiedy studiowałam,na UŚ spotkałam Zosie Stępień.Ona chyba studiowała biologię,a może się mylę.
                        • storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 20.04.05, 19:47
                          alez to piekne!
                          (powyzszy wpis)
                          i takie niewinne!

Maturzystom
                          odwagi!

Absolwentom:
                          Uklony...

Alu, dzieki za za wspolne zainteresowania!

Prawda jest , ze ten album portretow, osob o ktorych gazety nie pisza,
                          byl autentycznym dla mnie wezwaniem:
                          ukazania istoty zwyklego, szarego czlowieka, spolecznosci, ktora zostala wydarta
                          moca nieludzkiej historii.

Pozdrawiam Serdecznie,
                          Marek'79
                          • Gość: mariuszko'75 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:44
                            Kochani,
                            dorzucam jeszcze swoje wspomnienie
                            o dyrektorze Stępniu, potwierdzającym
                            indywidualizację procesu nauczania,
                            szczególnie z wyróżniającymi się uczniami.
                            Na zajęcia z zpt męskiej części klasy mat-fiz Ia
                            wchodzi dyr i ignorując młodocianych licealistów
                            pyta prof. Orkisza o jakiegoś bardziej rozgarniętego.
                            Ten bez wahania wskazuje na mnie.
                            Wychodzę z dyrem na korytarz,
                            tam wysoka drabina, a na jej szczycie elektryk,
                            naprawiający puszkę pod sufitem.
                            "Będziesz podawał panu narzędzia!" -zaordynował dyr.
                            Koledzy na przerwie mieli niezły ubaw.
                            Pozdrowienia.
                            PS. drogi Storimo, historia zawsze była nieludzka
                            i, przyznaję, niczego innego bym się po niej
                            nie spodziewał. Zwykły szary człowiek.
                            • Gość: inkaka81 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 14:18
                              Tak trochę z niedowierzaniem patrze na te datę przy nicku, ale chyba dobrze
                              policzyłam:-)A pomysł fajny- od razu wiadomo, który rocznik.
                              Chciałabym potwierdzić informację o przeprowadzce szkoły na Łukasińskiego- ja
                              tez nosiłam jakies papiery i chyba krzesła - niedaleko było. Alu - dzieki
                              bardzo za informację o początku szkoły, ja nie potrafiłam znaleźć.
                              • Gość: marcyś96 Taka mała refleksja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 14:29
                                Patrzac po datach umieszczonych przy pseudonimach (nickach) widzę ze nie
                                mieliśmy mozliwości aby się poznać. A jednak coś nas łączy. Specyficzna więź
                                emocjonalna. Pozdrawiam!
                                • Gość: Ala '61 Re: Taka mała refleksja IP: *.prenet.pl 21.04.05, 14:54
                                  Marcysiu, potwierdzam, ciesząc się, że jest to emocjonalna więź
                                  międzypokoleniowa. I to jest i cenne, i piękne. Najlepsze pozdrowienia.
                                  • Gość: A Udało się- organizujemy spotkanie IP: 212.87.241.* 25.04.05, 13:33
                                    Udało się!! 21 maja spotykamy się po raz pierwszy od 10 lat. Mam nadzieję, że
                                    wszyscy dopiszą... Już nie moge się doczekać. Polecam organizowanie takich
                                    spotkan innym..
                                  • Gość: Krycha67 Prof.J.Wędrychowski IP: 83.16.109.* 01.05.05, 23:36
                                    Profesor Wędrychowski.Uczył j.angielskiego.

Miał psa.Wilczura.I miał bzika na jego punkcie.
                                    Kiedyś przyniósł jego zdjęcie portretowe formatu A4 i poprosił kolegów o oprawienie w ramki.

Mówił,że jego pies jest inteligentniejszy od najinteligentniejszego ucznia.

...........
                                    Lekcja angielskiego.Profesor wchodzi do klasy,od progu widać,że nie jest
                                    w najlepszym humorze.
                                    Kol.pyta: -Panie psorze,są klasówki?/poprawione/.
                                    Drugi kol.: -Nie ma.
                                    Prof.: -Skąd wiesz?
                                    Kol.: -Pies zjadł.
                                    Prof.: -20 pytań typy "czy" i 20 z treścią!!!
                                    Kol.: -Panie psorze, za co ?!
                                    Prof.: -Nie mówi się pies, tylko Pan Pies !!
                                    ........................

W książce "Lato miejskich ludzi" prof.opisuje jak urządzał z rodziną działkę
                                    położoną niedaleko Maluszyna nad Pilicą.
                                    W tejże opisana jest historia psa.Dzielny wilk uratował syna prof.przed wściekłym lisem.
                                    Niestety sam musiał zostać zlikwidowany.
                                    • Gość: jojek'77 Re: Prof.J.Wędrychowski IP: 80.51.57.* 02.05.05, 22:34
                                      Miał również prof.Wędrychowski sowę Atenę. Dla niej to wieczorami łapaliśmy
                                      chrabąszcze. Zapakowane w pudełka po zapałkach zanosiliśmy nazajutrz
                                      profesorowi. W nagrodę klasa miała "święto lasu" tj. godzinę bez pytania.
                                      Były też i "kęsimy", ale wtedy nie było już tak miło...
                                      • Gość: Krycha67 Re: Prof.J.Wędrychowski IP: 83.16.109.* 04.05.05, 15:09
                                        I osowie Atenie prof.Wędrychowski opowiada w swojej książce i o tym jak uczniowie łapali dla niej chrabąszcze i inne myszy.
                                        • Gość: jojek'77 Re: Prof.J.Wędrychowski IP: 80.51.57.* 05.05.05, 22:20
                                          bardzo chciałabym przeczytać tę książkę, o ile oczywiście są jakieś szanse
                                          znalezienia jej w którejś z częstochowskich bibliotek...? Nie wiedziałam o jej
                                          istnieniu... w którym roku profesor ją napisał? kto wydał? jeśli możesz
                                          Krycha'67 to bardzo proszę o jakieś informacje...W liceum byliśmy z klasą na
                                          sztuce, której profesor był chyba współautorem - w teatrze w Nowej Hucie,
                                          tytułu niestety nie pamiętam, o tematyce innej...
                                          • Gość: Krycha67 Re: Prof.J.Wędrychowski IP: 83.16.109.* 06.05.05, 14:45
                                            "Lato miejskich ludzi"Józef Wędrychowski
                                            Krajwa Agencja Wydawnicza-RSW "Prasa-Książka-Ruch"Warszawa 1980
                                            Książkę tę zoczyłam mniej więcej w roku wydania, w kiosku"Ruchu".
                                            Rzuciło mi się na oczy nazwisko autora ,co wywołało zdziwienie ,no i oczywiście
                                            natychmiast dokonałam zakupu.

O sztuce wystawianej w Nowej Hucie pisał w owym czasie "Przekrój".
                                            Niestety nie zachowałam tego numeru.O ile pamiętam,to sztuka dotyczyła
                                            ruchu oporu?.Możliwe,że się mylę.
                                            POzdrawiam .
                                            • Gość: jojek'77 Re: Prof.J.Wędrychowski IP: 80.51.57.* 06.05.05, 20:58
                                              Krycha'67 dziękuję serdecznie za informacje na temat książki. Dzisiaj
                                              niezwłocznie zasięgnęłam ich również w mojej bibliotece... niestety bez skutku,
                                              ale miła pani bibliotekarka poradziła mi jak i gdzie szukać... no to zabieram
                                              się do poszukiwań. O efektach powiadomię. Pozdrawiam.
                                              • Gość: mariuszko"75 Re: Prof.J.Wędrychowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 01:54
                                                Kochani,
                                                sztukę o losach młodych kilkunastoletnich
                                                uczniach polskiego liceum w okupowanej Francji
                                                prof. Wędrychowski napisał z Karolem Obidniakiem,
                                                reżyserem i dyrektorem teatrów.
                                                Mam książkowe wydanie tej autobiograficznej sztuki,
                                                ale ostatnio przeprowadzałem się i część książek
                                                została w kartonach do wakacji.
                                                Napiszę jej tytuł, jak tylko się do niej dostanę.
                                                Chyba, że mi się przypomni wcześniej...
                                                Pozdrowienia.
                                                Storimo, pozdrowienia od Żanety (Eli) M.
                              • Gość: reg 81 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.realestate.net.pl 06.05.05, 00:11
                                Potwierdzam że data przy nicku wiele daje. Nie moge skojarzyć po nicku
                                praktycznie ikogo. Jeżeli masz na imię Inka to musiałaś być a,d ub e
                                . ja byłem w B w klasie Rycha - jego podobno pierwsze w życiu wychowawstwo
                                przejęte po Ewie Stępień. Kojarze kto to storima - Marek? myślę że maturę
                                pisałeś w ..79
                                • storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 07.05.05, 02:24
                                  Tak szczesciem w Polsce, gdzie historia nie wymagal od nas walki wrecz
                                  dokladnie piaslem mature w 1979.
                                  O prf.Wedrychowskim, Jego sztukach teatralnych juz wowczas slyszalem (bed
                                • storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci' 79 07.05.05, 02:35
                                  Tak szczesciem w Polsce, gdzie historia nie wymagal od nas walki wrecz
                                  dokladnie piaslem mature w 1979.
                                  O prf.Wedrychowskim, Jego sztukach teatralnych juz wowczas slyszalem (bedac
                                  zainpirowant Jego Jego teatralna dzialalnoscia.
                                  Niestety nie mialem okazji poznac Profesora osobiscie.
                                  Przykro mi, ze ten zaszczyt jakos mnie ominal.

Serdecznie Pozdrawiam
                                  Marek '79

jak to sie wtedy w Dabrowskim mowilo:
                                  kierownik Klubu Mlodych Tworcow.

Och u doktora Mariuszko, to czlowiek chcialby sie leczyc...
                                  Szczesliwi to Twoi Panie Doktorze pacjenci.

I to wszystko przez dr. Judyma
                                  Szczegolnie Starszym Kolezankom i Kolegom sie klaniam.
                                  • storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci' 79 07.05.05, 02:48
                                    Doktor Judym
                                    absolutnie owszem
                                    ponad wieki tak trzeba.

Szczesciem obecnym, oby tak bylo
                                    nikt nie wymaga walki wrecz, aby Ojczyzne ocalic.

Szczesciem jest to, ze Kochani
                                    wlasnie Wy tworzycie swoje zycie w kraju wolnym
                                    choc nie pozbawionym stereotypow (jedno z maturalnych pytan).

I wiecie co?
                                    Jednak to cieszy, ze macie sie sdroxirj i lepiej niçz
                                    Nasi Dziadkowie.

Obecne przemiany generacji wspomnien
                                    nabieraja tego rodzaju predkosci,
                                    ze latwo nam wszystkim mozna sie zagubic.

Abysmy pozwolili sobie na ten ludzki komfort zycia w pokoju
                                    co by ten pokoj uczynic
                                    naszym wspolnym duchowym miejsc(pamitajac o pokolenich, ktore ginely)

Aby to to sie naprawde nie musialo
                                    p o w t a r z a c.

marek'79
                                • inkaka Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 17.05.05, 10:44
                                  Faktycznie byłam w klasie "a" - prof.Olszewska. Mat- fiz żeński.
                                  Czasami jak czytam to Forum zastanawiam się kogo mogłam znac, ale z naszego
                                  rocznika niewiele tu osób.
                                  Zdaje sie , że Storimę wszyscy znają...Marku, cieszysz sie?:-)
                                  Aha...a na imię mam Iwona.
    • storima To troszke dziwne, ze napisalem to w (nawiasie) 07.05.05, 03:03
      O Poleglych.
      Toz to tak zwany refleks wspolczesnosci,
      ktorej usilnie sie bronie.
      Bo zapomniec o Tych Ktorzy Polegli
      tak naprawde nie chce.

Sni mi sie czasami spiewana
      BOGURODZCA

nie koniecznie, ze wzgledu religijnosc
      lecz pierwsszych polskich notowanych piesnia
      umierajacych
      Istnien Ludzkich.

Wlasnie za Polke,
      czyli
      Polakow walcacyh na wszystkich mozliwych frontach
      II wojny swiatowej.
      My to powinnismy znac jak tabliczke mnozenia.
      Pozostali Europejczycy sie wlasnie tego dopiro traz ucza
      5Polska w Unii wiec wypada, w koncu i na to ida unijne pieniadze.)
      • Gość: 20lattemubyłamatur niech zyje LO nr VI !!! i jego kompanija IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:59
        • Gość: wer(?)der85 Re: niech zyje LO nr VI !!! i jego kompanija IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.05, 17:50
          WLASNIE,NIECH ZYJE.POZDRAWIAM CALA IVD - MATURA 85.I TYCH KTORZY SIE GODNIE
          BAWILI W SOBOTE 07.05.2005 DO BLADEGO SWITU.DZIEKUJE ANECIE I ROBERTOWI ZA
          ORAGNIZACJE.
          OCZYWISCIE WYTLUMACZYLEM SIE Z MOJEJ ABSENCJI, i PO ZAPOZNANIU Z JEJ DETALAMI
          ZOSTALEM TOTALNIE ZROZUMIANY I USPRAWIEDLIWIONY PRZEZ IV D 85.
          PS
          Ale happy nie jestem, swiadomosc,ze COS SUPER mnie ominelo, pozostala
          • polandspring Re: niech zyje LO nr VI !!! i jego kompanija 10.10.05, 23:46
            Ciesze sie bardzo ze znalazlam moja klase! Zaluje, ze dowiedzialam sie o
            imprezie po fakcie; ale slyszalam ze uczestnicy postanowili spotykac sie
            czesciej niz raz na 20 lat. Wiec jeszcze moze nic straconego, wer(?)der85?
            Pozdrowienia!

Gość portalu: wer(?)der85 napisał(a):

> WLASNIE,NIECH ZYJE.POZDRAWIAM CALA IVD - MATURA 85.I TYCH KTORZY SIE GODNIE
            > BAWILI W SOBOTE 07.05.2005 DO BLADEGO SWITU.DZIEKUJE ANECIE I ROBERTOWI ZA
            > ORAGNIZACJE.
            > OCZYWISCIE WYTLUMACZYLEM SIE Z MOJEJ ABSENCJI, i PO ZAPOZNANIU Z JEJ DETALAMI
            > ZOSTALEM TOTALNIE ZROZUMIANY I USPRAWIEDLIWIONY PRZEZ IV D 85.
            > PS
            > Ale happy nie jestem, swiadomosc,ze COS SUPER mnie ominelo, pozostala
            • Gość: wer(?)der Re: niech zyje LO nr VI !!! i jego kompanija IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.10.05, 16:46
              Czesc Polandspring.Takze mysle, ze nic straconego.
              Witaj Piekna A.N.Odczytujac Twoj post, a teraz odpisujac, zdaje sobie sprawe,
              ze to ponad 17 lat, kiedy sie ostatnio widzielismy(lato 88...moje ostatnie w
              PRL, jakas impreza w plenerze )
              Pozdrawiam wiecej anizeli tylko z sentymentem i mocniej niz mocno.
              • polandspring Re: niech zyje LO nr VI !!! i jego kompanija 21.10.05, 03:29
                Czesc! Juz myslalam, ze nic z tego, ze nikt z mojej klasy nie wchodzi do forum.
                Od kiedy siostra napisala mi o tym forum, co kilka dni tu zagladam. Milo mi ze
                mnie pamietasz (byly nas dwie A.N). No tak, wspomnienia sa piekne, ale
                najgorsze ze ja Cie dalej nie rozpoznalam. Zapomnialam wiele imion. Czasami E.R
                przypomina mi o dawnych znajomych. No i jaka impreza w plenerze? Przypomnij
                prosze. I kiedy nastepna? Na 21-sza rocznice matury? Tez mocno pozdrawiam.
                • Gość: wer(?)der85 Re: niech zyje LO nr VI !!! i jego kompanija IP: *.dip.t-dialin.net 21.10.05, 23:40
                  Hi A.N(ie)...Nie mialem na mysli A.Na..Fakt, A.N. byly dwie.Ja jestem T.K. W
                  lawce bylem z pupilem R.J.
                  A co do tej imprezy- nie pamietam na 100pro.Byl to ogrodek( moze ogrodek
                  dzialkowy na Rakowie- moze ten Twoj, w tym wypadku nie jestem pewny)Bylo tam
                  kilka osob wlasnie z 4d 85.Napewno byl to sierpien albo poczatek wrzesnia
                  88.Dlatego utkwilo mi to w pamieci, gdyz kilka dni pozniej opuscilem Czwe.
                  Kiedy jestem w Czwie spotykam sie z tzw ekipa( srednio raz w roku...chociaz
                  Jacka W. nie widzialem od 1995 i dopiero w grudniu 2005- tylko telefonowalismy
                  ze soba sporadycznie -po ponad 10 latach spedzilismy super fajny dlugi wieczor)-
                  mam ponadto permanentny kontakt telefoniczny z nia.
                  Nie wiem, czy bedzie 21 rocznica.Ale na nastepnej fajnie gdybys byla.
                  Ja na forum Czwa wstepuje nieregularnie.I ucieszylem sie, ze nie mylilem sie
                  Kim Jestes.Ale bylem pewny juz podczas lektury pierwszego postu.
                  Milego wieczoru i weekendu.
                  Tomek
                  • polandspring Re: niech zyje LO nr VI !!! i jego kompanija 22.10.05, 01:29
                    No tak, powinnam byla pamietac. Czesc TK! Imprezy dalej nie pamietam, ogrodka
                    nigdy nie mialam, nawet dzialkowego. Ale Ci jak najbardziej wierze. Ciekawa
                    jestem gdzie Cie ponioslo. Jesli tam gdzie i mnie lub okolicy, to nastepna
                    impreza u mnie ale nie w ogrodku bo mieszkam w lesie. Napisz na moj E-mail:
                    polandspring3@msn.com to pogadamy o starych czasach bo klase mielismy naprawde
                    fajna i zgrana. No i Dabrowski tez byl fajny, nawet ma swoje forum! Przykro mi
                    bardzo ze Prof. Lukomska zmarla (dowiedzialam sie tego z forum). Znalam ja
                    bardzo dlugo bo chodzilam do jednej klasy w podstawowce z jej synem, ML (IV b
                    albo IVC). Zawsze tez mieszkalysmy po sasiedzku. Straszne, to przeciez
                    pokolenie naszych rodzicow. Ale przy Prof. Lukomskiej matura z rosyjskiego to
                    byla pesteczka. No to, mam nadzieje, do uslyszenia. A

• Gość: kurka 77 Jojek IP: 5.6.2R* / *.cg.shawcable.net 22.10.05, 17:14
                      Gdzie sie podziewasz zadnych wiadomosci od ciebie nie mam?
                    • Gość: kurka77 Jojek IP: 5.6.2R* / *.cg.shawcable.net 22.10.05, 17:17
                      Gdzie sie podziewasz zadnych wiadomosci od Ciebie nie mam
                    • Gość: wer(?)der Re: niech zyje LO nr VI !!! i jego kompanija IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.05, 22:12
                      Fajnie, wlasnie spreparowalem mail do Ciebie.
                      • Gość: marluk85 TYLKO Rocz.Beatlesów 1966 stg. peppers lonely... IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 14:56
    • Gość: Matura'92 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 17:57
      Trochę spadliśmy w rankingu.
      A może jakieś spotkanko?
      • Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 20:06
        Wielka liczba 800 zbliża się niuchronnie !
      • Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 20:07
        800
        • Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 20:19
          A teraz coś z zupełnie innej beczki (nie matematycznej). Pytanie co do matur w
          Dąbrowskim - MATURZYŚCI, ODEZWIJCIE SIĘ I WKLEPCIE PARE SŁÓW O TYM JAK WAM
          IDZIE !!! Wszak matury w pełni, a ja ciekaw jestem czy wzorem lat ubiegłych i w
          zgodzie z tradycją naszego LO wszyscy nadal zdają?? Tak było przynajmniej do
          roku 2000...
          • Gość: wer(?)der85 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.05, 18:21
            Lojalnie i weekendowo podbijam na 805.
            Prosze,TYLKO 195 do tysiaca
            Pozdrowienia dla wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka