Dodaj do ulubionych

Radio Marconi - ktoś pamięta?

IP: *.elsat.net.pl 29.04.05, 12:18
Ktoś pamięta te radio? Wiem że rozpoczęli nadawanie w sierpniu 1992,koncesji
ostatecznie nie dostali.Nie jestem pewien,ale chyba nadawali na 71,03 (choć
niektórzy mówią,że 71,30) FM. Właścicielem był Patrik Bergiel,zaś
red.naczelnym Dariusz Bergiel.Redakcja była przy Kiedrzyńskiej 42/46.Może
ktoś to potwierdzić? I kto wie,co stało się z braćmi Bergiel?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wiola Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.hcz.com.pl 29.04.05, 12:57
      ...głównym redaktorem był Irek Bieleninik.
      • Gość: gosc Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.hcz.com.pl 29.04.05, 13:51
        Witam .
        Pamietam.
        Bo sam bylem jego wspolkonstruktorem.
        Poprostu nie bylo kasy na wykupienie konsecji.
        A nie byly to male pieniadze.
        Ale bylo to bardzo fajnie bo pierwsza emisja odbyla sie w dniu urodzin
        Marconiego.
        • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 29.04.05, 14:07
          Jeżeli można to proszę na mój mail przesłać więcej szczegółów:
          magnezz@poczta.onet.pl Jestem bardzo ciekaw.
          Z tego co pamiętam w I procesie koncesyjnym Marconi starało się o górną
          częstotliwość-może ktoś pamięta jaką i jak to było z tą koncesją oraz kiedy
          radio zamilkło?
          • Gość: Kiedys sluchajacy Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 14:12
            mały błąd ....bo Dariusz i Patrik Bergiel to nie bracia a o ile sie nie myle
            ojciec i syn. A dlaczego radio bylo niby wlasnoscia syna? Dlugi panie rezyserze
            dllugi...
            Jednak jakby na to nie patrzec Marconii bylo bardzo fajne, duzo konkursow,
            ciekawych audycji. Ja ich milo wspominam.
            • antropoid Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? 20.12.21, 01:11
              I oferta muzyczna całkiem ambitna.
              Fajne czasy...
              • antropoid Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? 20.12.21, 01:12
                Cholera... Odpowiadam na posty, od których minęło więcej lat, niż od końca krótkiego żywota R. Marconi do założenia tego tematu.
    • Gość: student zapytaj rzecznika UM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 14:34
      zapytaj rzecznika UM - on pisał prace magisterską na dziennikarstwie z "Radia w
      Częstochowie w latach 89-95, historia i publiczność".
    • Gość: Harry Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: 82.160.8.* 29.04.05, 16:50
      Pamiętam, pamiętam. Chyba pierwsze lokalne radio w mieście, chociaż jak zaczęli nadawać to miałem 8 czy 9 lat. Fajny konkurs był - puszczali parę sekund jakiegoś utworu i trzeba było podać autora i tytuł - można było wygrać koszulki itp. Potem zdaje się na tej częstotliwości pojawiło się Radio City (ale tego nie jestem pewny), potem na tą samą co City weszło Radio C - nadaje do dziś.
      • Gość: Adam K. Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 15:21
        Radio CITY pojawilo sie na innej czestotliwosci 6 grudnia 1992 i bylo wtedy
        bardzo powazna konkurencja dla Marconi. Pozniej po wykupieniu CITY przez Agore
        naturalnie pozostalo na tych samych czestotliwosciach a zmienilo tylko nazwe i
        format. Mialem okazje pracowac we wszystkich trzech wyzej wymienionych ;-)
    • Gość: Nowijka Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 18:25
      Ja tez pamietam to radio. Było fajne. Pamietam taki program: KOnkurs wesołych
      sokowirówek. I reklame sklepu z pirotechniką: Z ksiezyca widac tylko dwie
      rzeczy- chiński mur i sklep pirotechniczny jakis tam. Cały czas ja nadawali.
      • Gość: Lesio Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.org / *.cn.com.pl 29.04.05, 21:06
        Pamietam :)))) jak byl konkurs to sie do nich dodzwonic nie dalo! telefon
        nonstop byl zajety... szkoda bo brakuje tego typu radia w naszym regionie,
        kiedys jeszcze w porzadku bylo radio City, dobra muze gralo ale sie zje..
        zmienilo na radio C - zlote smucenie calym dniem.
      • Gość: eMcE Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.darkstar.pl 29.04.05, 21:08
        A ja wygrałam nawet kiedyś w konkursie organizowanym przez radio Marconi i to
        było kilka lekcji karate! Pamiętam też radio LIVE (chyba nadawali gdzieś z
        Północy?) ale to już miało mniejszy rozmach. Pozdrowienia!
        • Gość: Lesio Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.org / *.cn.com.pl 29.04.05, 21:33
          Radio LIVE bylo z budynku szkoly przy placu "jacka"
          • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 29.04.05, 22:54
            Z tego co ustaliłem Radio Live nadawało na 70,7 FM (możecie to
            potwierdzić?).Redakcja była przy Wolności 8,a naczelnym był Witold Thym. A co o
            tym radiu możecie powiedzieć,bo o nim jednak mniej się pamięta.
            Co do Marconiego pamiętacie jaka to była częstotliwość-71,03 czy 71,30 FM? A
            może inna?
            Miło,że tyle ludzi pamięta.
            • Gość: Leo Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.05, 00:03
              Bylo jeszcze Radio"One" ,fajnie grali :)
              • Gość: ja Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.localdomain / 83.16.16.* 30.04.05, 00:23
                Marconi to załozyli Kycza z Dudusiem,One sam kycza,ja tez prowadziłem pare
                programów,wszystko się popiepszyło kiedy wszedł w to Bergiel-Chciałtylko
                wyciągnąć kase
                • Gość: de-mo-ne-czek Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 09:58
                  Radio Marconi pamiętam bardzo dobrze , nawet organizowali sylwester na
                  pl.Biegańskiego
                  Radio Live jak ja pamiętam nadawało z ul.Kopernika 21 później z ul.Wolności
                  Prowadzili min. Piotr Kłuciński i Marek Wagner . Była tam taka audycja ZLEW
                  Zawsze Lekceważąco Ewentualnie Wariacko - to były czasy rok chyba 1993
                  tel do Radia Live był wtedy 652222 a nadawali chyba na 71,33FM
                  Radio One nadawało z ul.Michałowskiego.
                  Wracając do Radia Marconi prowadzili na początku audycję Hyde Park
                  • Gość: 30-LATEK Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.05, 22:33
                    jak dobrze pamięta w marconi prowadzili swoja audycje Grzegorz Płaczek I Robert
                    Głowacki Robert pracuje w Alfie(nowa wieś) a Grzegorz??? nie wiem...
                  • Gość: Raissner Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:19
                    Radio ONE było na Dmowskiego 1,telefon 622-866, teraz to telefon Reala.Grałem
                    tam....było super!
            • Gość: WESOŁA SOKOWIRÓWKA Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 18:35
              zaczne od Marconiego i sokowirówek - audycja była the best, najlepsze co
              pamiętam to udawanie zsiadłego mleka obok mleczarza. Reklamy i dzingle do
              konkursu nagrywało Channel studio (m.in. te o pirotechnice i taxi -
              zainteresowanym mogę wysłać na maila).
              RADIO LIVE 73 FM - tak to było! pierwsza audycja była tydzien po tragedii
              HEWELIUSZA. Założycielami radia byli : FISTACH (PREZES) , TOSIEK (VICE-PREZES),
              MARCUS (REDAKTOR NACZELNY), PRZEMEK i ADAM - w większości te osoby które
              tworzyły konkurs wesołych sokowirówek w radiu MArconi. pierwsze studio
              faktycznie było obok placu jacka. Nocne rozmowy Marcusa z Fistachem też
              przeszły do historii, opowieść o tabunach wściekłych rzodkiewek atakujących
              biednych farmerów, czy o lokomotywie z łasiczką do tej pory są dla mnie hitem
              audycji radiowych.
        • Gość: gosc Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 00:26
          ja wygralem kiedys kasete SLADE, ale jak ja odebralem to okazalo sie ze byla to
          kaseta piracka. poza tym wygralem jeszcze pierwsza kasete HEY'a - "FIRE".
          ogolnie radio bylo pierwszorzedne...szkoda ze juz nie nadaje.
    • Gość: andzelass Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 22:58
      OOOOO radio marconi to ja bardzo dobrze pamiętam,szczególnie wesołe sokowiróki a najbardziej dziadka julka. Do niego z kumpelą pisałysmy list jako "dfie fampirzyce". On to czytał i komentował na antenia ale wtedy był ubaw....
      • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 02.05.05, 19:00
        Dzięki za takie wspomnienia;)- o to chodziło.Ale ciekawi mnie te Radio One-czy
        może ktoś więcej o tym radiu może napisać-tzn.na jakiej częstotliwości nadawali
        i jak wyglądał ich program,no i kto tam prowadził programy i jakie to programy
        były.Z góry dziękuję
        • Gość: Barone Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 00:43
          "71,65 FM Radio ONE"
          "Możesz nie słuchać Radia ONE, ale dlaczego miałbyś później tego żałować"

Z prowadzących to ja pamiętam Grzegorza Morawskiego.
          Kojarzę, że nadawali z ul. Dmowskiego (za M1).
          Ich numer telefonu (622866) przejął Real.

Pozdrawiam
          • Gość: Tomi Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.idea.pl 03.05.05, 02:58
            Radio Marconi, wywołuje rewelacyjne wspomnienia.
            W Hyde Parku można było podać swój numer telefonu, oczywiście domowego bo o
            komórkach nie było wtedy mowy. Pamietam że później telefon dzwonił 24h na dobę.
            Do tej pory mam na jakiejś kasecie prezentację mojego numeru telefonu :))
            A radio Live, swego czasu nadawali z ulicy Siedleckiej, siedzibę mieli w
            piwnicy.
            To były czasy................
            Pozdrowionka
            • Gość: Poler Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 09:25
              Fajne było to radyjko. Moja mama tam pracowała :)
              Na końcu roponowali jej przejscie do innego radia ale sie nie zgodziła:(
              A teraz lokalne radio to chyba tylko FON. Ja już go nie słucham bo zeszli
              totalnie na psy!
          • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 03.05.05, 20:01
            O tym Radiu One nie słyszałem.Czy nadawali 24h/dobę jak np. Live czy Marconi?
            • Gość: mis Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 20:25
            • Gość: Michał Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 20:26
              tak ale był to krótki okres czasu pamiętam fajnie grali...
          • Gość: Adam K. Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 15:23
            ... chyba Markowskiego ;-)
      • Gość: Dziadek Julek Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 14:11
        Witam Witam !!!!
        Az mi sie lezka zakrecila ... Zeby sie uwiarygodnic powiem ze do tej pory mam
        przyslana przez was mala biala skarpetke :-))))))
        • Gość: andzelass Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:04
          Małą......., małą białą skarpetkę .......do tej pory nosze rozmiar 36. No proszę proszę to Dziadziuno zachował sobie moją skarpeteczkę, a nasze lisciki z mozołem płodzone po lekcjach w ekonomiku tez dziadziunio ma?????????? Całkiem przypadkiem trafiłam na tą stronę i niespodziewałam się ze wywoła ona u mnie tyle bardzo miłych wspomnień. Muszę zejść do piwnicy odszukać stare kalendarze tam dopiero znajdą sie ciekawostki. Szkoda tylko ze losy Dfóch Fampirzyc po skończeniu szkoły średniej się rozeszły ale może to jest okazja aby ponownie nawiązać kontakt?
      • Gość: x-men Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 16:08
        No właśnie dwie fampirzyce - pomysłowe listy - całe mnóstwo błedów (
        zamierzonych oczywiście :):)) -może czas aby się ujawnić i po latach napisać
        KIM BYŁY DWIE FAMPIRZYCE ?????

pozdrawiam
        • Gość: andzelass Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 22:42
          x-men zamierzonych!!!!!!!! po prostu byłysmy cienkie z polaka ;-)))A tak na margninesie to skąd wiesz???????? czytałeś?????????? Pozdrawiam andzelass@interia.pl
    • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 05.05.05, 17:36
      Dużo pisaliście o ludziach i muzyce, a jak wyglądała sprawa informacji w
      Marconi? Był serwis, jeśli tak to jak wyglądał i o jakim terenie była mowa? Z
      góry dziękuję za pamięć.
      • yanoooosh Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? 06.05.05, 01:32
        a pamietaci radio cuty naswze czestochowskie bylo super to teraz zmienili na c zlote przeboje lat 60 70 80 brrrrrrrrr zgroza radio dla dziadkow

mlodzi rulezzzzzzzzz
        • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 06.05.05, 23:05
          Z tego co się orientuję, za Radio ZP C odpowiada tyska Karolina. A Agora dąży
          do większej unifikacji tej sieci. Już niedługo będzie ogólnopolska stacja Złote
          Przeboje z lokalnymi rozszczepieniami. Takie widzę tendencje.
          • Gość: Adam K. Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 14:28
            W tej chwili caly program radia c idzie z puszki z Tychow
      • Gość: Adam K. Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 15:18
        na poczatku nie bylo serwisow. Pozniej radio sie troche sformatowalo
        i "ucywilizowalo" ;-) POwstalo cos w rodzaju dzialu redakcyjnego. Derwisy
        przygotowywaly dziewczyny (Kaska, Dorota, Marzena niestey nie wszytskie
        pamietam). Byl podzaial na region i kraj ale w 99% serwisy byly przygotowywane
        na podstawie wycinkow z gazet oraz telefonow z informacjami od sluchasczy, bo o
        i nternecie czy laczu PAP mozna bylo tylko pomarzyc. Jesli chodzi o info
        drogowe to pamietam wspolprace m.in. z kierowcami z tele-taxi ktorzy
        informowali nas o kolizjach, i innych utrudnieniach w Cz-wie.
        • Gość: william Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: 212.87.241.* 08.05.05, 23:18
          ooo ... pamiętam swego czasu jak przychodziły informacje z jakieś prywatnej
          agrncji prasowej która potem padła, nazwy nie pamiętam, wielką "satelitarną"
          antenę odbiorczą, chyba ze 2 m średnicy :))
          • czarnyrondel Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? 18.01.18, 09:45
            To była agencja informacyjna SIS SERVICE
    • Gość: on -d Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: 80.51.233.* 07.05.05, 14:00
      To było zaj... radio, najlepsza stacja jaką pamiętam. Miło je się wspomina,
      zwłaszcza, że kiedyś pomogli mi przetrwać ciężkie chwile gdy leżałem jako
      kilkunastoletni chłopak w szpitalu. Dodzwoniłem się do nich ze szpitalnego
      automatu którejś z nocy, i jak pamiętam, podtrzymywali mnie na duchu puszczając
      dedykacje dla mnie, a do tego dzwonili do radia ludzie z życzeniami powrotu do
      zdrowia. Niestety nie wysłuchałem audycji do końca, bo pielęgniarka zabrała mi
      radio, na szczęście dobrze się wszystko skończyło.
      Szkoda, że Marconi już nie nadaje...
    • Gość: Adam K. Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 14:23
      Pracowalem tam od pazdziernika 1992, juz na Kiedrzynskiej ale jeszcez w
      tzw. "malym studiu" Wszyscy miescili sie wtedy na kilku metrach kwadratowych.
      Radio MARCONI (do tej pory mam koszulke ktora jest dla mnei swego rodzaju
      relikwia) byla o ile sie nie myle druga piracka rozglosnia w Polsce. Jezeli
      Patryk byl wlascicielem to chyba tylko na papierze. Na poczatku rzadzili Darek
      Bergiel i Przemek Kimla - zalozyciel i konstruktor. Pracowali tam sami 100%
      zapalency bo trudno inaczej nazwac kogos kto spedzal tam kazda wolna chwile i
      nie bral za to kasy. Nie bede wymienmial z nazwisk prezenterow bo nie wiem czy
      chcieliby tego, ale sadzac po pozytywnych opiniach - chyba by jednak chcieli ;-)
      Przezylem tam sporo naprawde niesamowitych i wzruszajacych chwil. Wymienie
      kilka: ciasta i kawe przysylane przez sluchaczy na moja nocna audycje z DJ
      Jaro, Dfie Wampirzyce ktore juz tutaj sie wpisywaly (swoja droga chetnie bym je
      teraz poznal), protest jaki zorganizowala mama mojej - poznanej przez radio -
      kumpeli w obronie radia kiedy juz klimat nie byl taki jak powinien i radio
      przestalo nadawac, pamietam tez wjazd Przemka K. ktory akurat na mojej audycji
      zabral nadajnik i wywiozl nie wiadomo gdzie .... echh... sporo by wymieniac. :-)
      Generalnie dziekuje za zapoczatkowanie super tematu i przywolanie wspanialych
      wspomnien. Jesli chcialbys wiecej info na ten temat to napisz top@gold.pl
      Pozdrawiam
      Adam K.
      • Gość: Sokowirówek Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:25
        Ja pamiętam jak podczas programu "przetasowaliśmy" numer telefonu informując
        słuchaczy, że mamy od dziś drugą linię. Nasze numery to XX-XX-XX i XXX-XXX.
        Zadzwoniła pani, która była tym faktem zachwycona bo na stary nigdy nie mogła
        się dodzwonić a na ten nowy to uzyskała połączenie od razu :) Nie wiem, czy
        ktoś ją do dzisiaj poinformował, że to był ten sam numer...
        Pamiętam jak wysyłaliśmy naszą grupę terenową. Mieliśmy do dyspozycji
        pomarańczowego Poloneza. Raz wysłałem ekipę pod Mleczrnię a poinformowałem, że
        są pod Mleczarzem. Ot, pomroczność jasna :) Tłumy ludzi nie mogły się doczekać
        naszego przyjazdu. Ktoś świetnie poinformowany stwierdził, że przyjedziemy
        pomarańczowym Poldkiem... No i Polonez przyjechał, pomarańczowy ale Bogu ducha
        winnego gościa, który wracał zmęczony do domu a tu przywitało go 200 osób
        rzucając się w jego kierunku. Temat przewodni: kto dopadnie "naszą ekipę"
        pierwszy, udając zsiadłe mleko - wygrywa nagrody. Ludzie chcieli go przewrócić
        a jeden gość oblał się zsiadłym mlekiem i usiadł mu na masce :))
        I jeszcze jedna perełka (ale to już nie podczas Grupy Sokowirówek) i nie powiem
        kto (he, he) - prezenter zapowiadał numer: "A teraz Tina Turner w swoim nowym
        przeboju" i w tym momencie pod konsoletę, we wszystkie kable wszedł Robik
        (radiowy kundelek). Prowadzący zapomniał opuścić hebla i do psa: "Robik,
        k...wa, gdzieś ty wlazł!!!" co poszło w eter. Nie minęło 60 sekund a tu dzwoni
        słuchacz i pyta: "Przepraszam, czy mógłby pan powtórzyć tytuł tego
        przeboju?" :)) Dla mnie rewelacja... A takich rzeczy pamięta się sporo.
        Pozdrawiam!
        Marek W.
        • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 08.05.05, 10:32
          Spodobały mi się Wasze anegdoty związane z tym radiem. Może ktoś inny jeszcze
          ma?
          Czy ktoś wogóle ma logo radia on-line, tzn. na jakiejś stronie www?
          • Gość: Adam K. Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 12:27
            Pamietam, jak kiedys prowadzilem program przed Irkiem Bieleninikiem. Irek mial
            mnie zmienic chyba o godz. 14-tej, ale sie spoznial. ja bylem juz caly w
            nerwach bo musialem szybko zasuwac na uczelnie a jego ciagle nie bylo. W pewnym
            momencia wpada zdyszany i spociny Irek, przeprasza mnie mowiac ze jakis ghosc
            ukradl (probowal to zrobic) mu rower sprzed klatki schodowej a on dogonil go
            zrobil co trzeba z gosciem i dopiero przyjechal do radia. I z taka jeszcze
            zadyszka wita sie na antenie: "dzien dobry Panstwu, przepraszam za spoznienie,
            ukradli mi rower, zlodziej sie leczy a my zaczynamy >muzyczne zamieszanie<"
          • Gość: Adam K. Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 12:33
            I jeszcze jedna .... Kiedys na moim dyzurze serwis czytala dziewczyna baaaardzo
            slusznej postury ;-). Tuz przed pelna godzina, dziewczyna siedzi po drugiej
            stronie szyby przygotowana do wejscia (czekamy tylko az skonczy sie utwor) i
            nagle .... zalamuje sie pod nia krzeselko a ona laduje na podloge z takim
            hukiem i impetem ze mnie w odtwarzaczu przeskoczyla plyta CD. Nie musze chyba
            dodawac, ze ani ja nie bylem w stanie zapowiedziec ani ona przeczytac serwisu :-
            D. Wyjatkowo o tej godzinie serwisu nie bylo :->
            • Gość: Sokowirówek Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 13:58
              Mój ulubiony numer: dziewczyna siedzi przygotowana do serwisu, jest jeszcze 5
              minut a ja (po cichutku) przechodzę na odsłuchy i mówię jak gdyby nigdy
              nic: "Minęła 15-ta, zapraszamy na serwis informacyjny" i sru! podkład
              dźwiękowy. Nic nie odda paniki w oczach serwisantki :) Mimo, że jest jeszcze 5
              minut a w emisji leci piosenka (jak gdyby nigdy nic) to ona o tym nie wie.
              Myśli, że jest na antenie i z przejęciem zaczyna czytać serwis. Myli się non
              stop bo jeszcze go sobie nie "rozczytała" więc ja w pewnym
              momencie: "Przepraszamy Państwa ale Iza nie jest w stanie przeczytać poprawnie
              czegokolwiek, bredzi, więc na kolejny serwis zapraszamy za godzinę. Prawda?"...
              Uwielbiałem ten niszczący wzrok. Oczywiście kupa śmiechu i za kilka minut już
              normalny serwis :)
              Marek W.
              • Gość: Adam K. Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 14:13
                Oj, Marcuss , to Ty naszemu Slowiczkowi taki numer wyciales ??? :-D
                • Gość: de-mo-ne-czek Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 18:53
                  Mam pytanie czy SOKOWIRÓWEK vel Marek W. to jest ten Marek , który prowadził
                  ZLEW w radiu Live (z Piotrem K.)
                  • Gość: Adam K. Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 22:07
                  • Gość: Adam K. Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 22:08
                    Tak, to jest TEN Marek ;-)))
                  • Gość: Sokowirówek Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:30
                    Tak, przyznaję się bez bicia :) Razem z Piotruniem mamy się dobrze! Pozdrawiam!
                • czarnyrondel Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? 18.01.18, 09:57
                  Słowiczkowi czy Stasiurkowi?
        • Gość: Raissner Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:27
          Pamiętam jak prowadziliśmy program 1 kwietnia w radio One,jaja były
          nieziemskie... dosłownie.Podawaliśmy że nadajemy przez KOPERNIKUSA,ludzie
          dzwonili z gratulacjami ,inni że nie można nic odszukać na transponerze,JAjA
          jak złoto, masa konkursów i nasze pierwsze retransmisje na żywo z dyskoteki w
          KUżnicy....łza się w oku kręci.Pamiętam że naszym ulubionym daniem w radio One
          były parówki z musztardą ....złote czasy
          • czarnyrondel Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? 18.01.18, 10:57
            Pamiętam mój primaaprilisowy;) serwis informacyjny. Była jakaś informacja o wydarzeniach z Chin, zwieńczeniem informacji była moja zapowiedź relacji Renaty K z Pekinu. Materiałem było coś po chińsku zgranego ze stacji na długich falach. Brzmiało wiarygodnie, tylko Renatka była zdziwiona, gdy pytano ją skąd tak dobrze zna chiński.
        • Gość: mario Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 18:47
          łezka się w oku kręci.

ale RAPU reklamującego MARCONI ja do tej pory słucham.

A gdy nie cierpisz samotności.....

....

Gdy jesteś szalony,
          Gdy jesteś nieoswojony
          włacz , słuchaj
          nie zwlekaj
          włącz radio MARCONI

...

ice cream ice cream
          • Gość: Marcuss Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 22:11
            Dobra! Doigraliście się! :)
            Pod koniec przyszłego tygodnia rusza strona Marconi FM!
            Jeśli macie jakiekolwiek archiwalne fotki, dźwięki czy wspomnienia (he) ślijcie
            koniecznie na adres: marconi@iplus.pl!
            Faktycznie miło powspominać. Jest już gotowy dział z wszystkimi jinglami w
            wersji MP3 - oryginały ze studia LSD FM! Jest trochę fotek, nadchodzą
            wspomnienia osób tam pracujących. O wszystkim oczywiście poinformujemy. Jeśli
            chcecie być na bieżąco - napiszcie cokolwiek na podany wcześniej adres. Czekamy
            na Wasze materiały! Już mi się łezka w oku kręci!
            Pozdrawiam!
            marconi@iplus.pl
            • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 30.05.05, 09:07
              czekam na odzew na tym forum i na link do strony. Postaram się, aby znalazła
              się w kilku miejscach;). A 1 czerwca niespodzianka...
            • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 13.06.05, 13:07
              Czy już strona o Marconim jest? Marcuss podaj link jeśli strona już
              wystartowała.
              • Gość: Marcuss Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 16:50
                Witam.
                Stronka w budowie ale już można posłuchać i zobaczyć parę ciekawych rzeczy.
                Adres: www.marconi.iplus.pl !!! Czekamy na odzew byłych marconiowców, ich
                pamiątki, mp3 i wszystkjo co z tym związane :)
                Pozdrawiam!
      • Gość: andzelas Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:21
        Wy naprawdę pamietacie "wygłupy" Dfóch Wampiżyc przecież to było prawie 100 lat temu. Ja sama już dokładnie nie pamiętam co za bzdury wymyslałyśmy żeby było wesoło .......... Rany, przypomniały mi się czasy szkoły średniej (bo własnie wtedy to wszystko się działo).........hhmmmmm wspomnień czar. Niestety wraz ze skończeniem szkoły losy Wampzyc sie rozeszły, przestało nadawać Radio Marconi , zrobiło się nudno........... Dobrze że zostały wspomnienia do których można wracać. Pozdrawia Wszystkich sandzelas@interia.pl
    • blanc Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? 08.05.05, 13:17
      Radio Marconi, to były czasy. Chodziłem wtedy do liceum. Pamiętam, że po
      powrocie ze szkoły pierwsze co robiłem to włączałem radio – bo może powiedzą coś
      ciekawego i mówili:) Nie zapomnę jednego konkursu – pytanie brzmiało: "kto
      napisał Iliadę Homera?" Byłem wtedy w LeeCooperze i z zaciekawieniem słuchałem
      fantastycznych domysłów dzwoniących. Dopiero po jakichś 15 minutach dodzwonił
      się ktoś kto wiedział:)
      Sam też kiedyś wygrałem "sztuczną pajęczynę z pająkiem" – pająka mam do dziś:)
      Pamiętam 2 z 3 pytań: "gdzie występuje najwięcej trzęsień ziemi" i "jak długo
      człowiek przeciętnie zasypia".
      Czuło się, że ludzi którzy to "robili" byli pasjonatami.
      Z innych dłużej działających stacji jeszcze CITY było ok. One i Live grały dosyć
      krótko – dla mnie byli swego rodzaju epigonami po Marconi.
    • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 09.05.05, 00:55
      Czy ktoś z Was pamięta datę wyłączenia Radia Marconi oraz jak to wyglądało? A
      może ktoś ma z tego nagranie. Wspomnienia macie wręcz wspaniałe. Tylko
      pozazdrościć.
      • Gość: radioAMATOR może nowe internetowe dla Częstochowy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:16
        Cześć! MOże ktos posiada jakieś kasety z nagranymi programami z tamtych czasów
        z lokalnych rozgłośni(Live,One)Może zrobimy nowe radio dla częstochowy ,tym
        razem przez internet??? Czekam na propozycje alien_fred@tlen.pl , posiadam
        serwer shutcast z domeną i stałym IP.Czekam na odzew ludzi którzy kiedyś tam
        grali,może cos zadziałamy ?????
        Pozostałych proszę o Wasze na ten temat tutaj na forum....

pozdrawiam
    • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 09.05.05, 14:12
    • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 11.05.05, 21:23
      Dzięki za wspomnienia. Jeśli ktoś coś wogóle jeszcze pamięta o Radiu Marconi, a
      także innych stacjach z tamtego okresu to może jeszcze coś napisać tu lub na
      podany wyżej e-mail.
      • Gość: Skorpio Uwolnić eter !!!! IP: *.pl / 80.48.252.* 13.05.05, 15:55
        łomtko... pamiętam :))) i Markoni I One I City i bało jeszcze takie małe radio
        pirackie na Błesznie... nazywali się PLUS a stworzylie je CBiści... Takie
        radiostacje wzmacniały miłość młodzieży do tego medium, powinno sie uwolnić
        nieco eteru dla młodej inicjatywy twórczej.
        • Gość: de-mo-ne-czek Re: Uwolnić eter !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 06:09
          W tamtych latach można było kupić w sklepach elektronicznych zestaw do
          samodzielnego montażu, mikrofon bezprzewodowy. Odbierało się go w górnych
          falach UKF ale tego OIRT czyli starego. Po małej przeróbce, zmianie zasilania i
          podłączeniu zamiast mikrofonu sygnału audio , był z tego mały nadajnik. Zasięg
          miał ok 2-3 km.
    • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 25.05.05, 16:42
      Powstaje strona, na której zamieszczone będzie archiwalny wykaz stacji
      nadających w województwie śląskim. Interesują mnie dokładne lokalizacje
      nadajników nieistniejących Marconi, Live i One oraz co do City obecną
      lokalizację (jako ZP C) i starą. Link do strony zamieszczę już niedługo.
      Jak co to proszę słać mailem na magnezz@poczta.onet.pl
      • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 01.06.05, 19:42
        Strona się już pojawiła. Niekomercyjny portal Śląsk FM właśnie rozpoczął życie.
        Adres : www.slaskfm.republika.pl
        serdecznie zapraszam do współpracy
    • Gość: mumek POZDRO DLA KYCZY !!!!!!!!! IP: *.xtreme.net.pl 30.05.05, 21:05
      To byly czasy . TRZEBA URUCHOMIC W MIESCIE PIRATA !!!!!!!!!!!! ZROBMY TO !!!!!!!
      • Gość: KAZIK Re: POZDRO DLA KYCZY !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 11:32
        Allo MUMEK ...tooo TY????
        Brakuje nam tylko do kompletu BOSSego;))
        ...heheh nadajnik mam i koder stereo też... więc??

Szykuje juz dla MARCUSA archiwalia z "piwnicy" :))

pzdr
        Piotr "KAZIK"
        • Gość: mumek Re: POZDRO DLA KYCZY !!!!!!!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.05, 11:00
          Gość portalu: KAZIK napisał(a):

> Allo MUMEK ...tooo TY????

ANO ;) Mam namiary na Bossego . Mysle ze mozna by zrobic probe generalna w
          eterze ;) Daj znaka !!!!!
      • Gość: Piotr "KAZIK" Troszkę histori R.M. ...od zarania dziejów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:00
        Witam Was:)
        Oto kilka faktów i dat z początków Radia Marconi.
        Głownym "motorem" oraz konstruktorem radia był Przemek "KYCZA" Kimla. W
        tworzeniu radia uczestniczyli min.
        - Tomek "DUDUŚ" (to w jego piwnicy w bloku przy ul. Wodzickiego znajdowało sie
        1sze "studio".
        - Marek Czeremuszkin i Tomek Czyż(późniejsi współtwórcy częstochowskiego
        oddziału RMF FM)
        - oraz wielu innych którzy wspomagali radio w wolnych chwilach Tomek "MUMEK",
        Darek "BOSSak", Piotr "STEFAN" twórca logo radia.

Pierwsze próby nadajnika odbywały sie wiosną 1992roku a w miarę regularna
        emisja rozpoczęla sie ok 15 czerwca. Początkowo radio nadawało na 70.70 -
        70.80MHz - częstotliwość "pływała" ze względu na niedoskonałość nadajnika i
        zależała od jego temperatury. Sygnał ze studia w piwnicy nadawany był
        nadajnikiem o mocy 5W na częstotliwości 117.35MHz a następnie odbierany
        kilkaset metrów dalej u Przemka w domu gdzie po odebraniu z tzw pośredniej
        częstotliwości nadawany głównym nadajnikiem o mocy ok 40W...

koniec czerwca 1992r - prowadzący po godz. 23 ogłaszają - kto nas słucha za pół
        godziny na bieganie - przybywa kilkadziesiąt osób oraz ....Straż Miejska;))
        Lipiec 1992r - radio nadaje prawie codziennie od godz 18 lub 19 aż do północy

...hmmmm troszke tego jest więc myśle ze po wiecej zaproszę Was juz niebawem na
        strone www - beda archiwalia mp3 z początku sierpnia 1992 roku - pracuje nad
        oczyszczeniem zapisów ze straych kaset...

pozdrawiam
        KAZIK
    • Gość: P Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.pcz.pl 31.05.05, 14:47
      Radio Marconi pamietam bardzo dobrze, przeciez mieszkalem obok nich, bo na
      Worcella :)
      Super ludzie i muzyka.
      Pierwsze i ostatnie takie radio :(
      Potem krotko pracowalem w Radiu Live, mialo wtedy siedzibę w budynku "Melodi"
      obecnie Brembo na Dekabrystow, ale to juz nie ten klimat.
    • Gość: to były czasy Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 23:31
      Wielkie POZDRO dla ekipy Radia Marconi - DJ Jaro , A. Kruk, G. Markowski ,
      Darek Marcin :), Sałata, Wipper, PFK , Maxi Kaz ,Karol - "Nietoperz " , Trole ,
      Marcuss , Bulion , Stecu, PJ, Jolka , Wiolka , Kaśka , " Zeus " , Kuba ,
      Słowik , Staśka , Dudi,Przemek K. i jego nieodłączna wtedy Magda K. ...... i
      mozna by tak jeszcze wymieniać i wymieniać to były czasy .... !!!! Swietnie że
      są jeszcze tacy którzy pamiętają. Oraz tacy którzy chcą utrwalić wspomnienia -
      Marcuss - Maxi - super pomysł z tą stronka - czpka z głowy i gratulacje !!!
      • Gość: agula Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 19:10
        Cudowne Radio Marconi!! Pracowałam wtedy w sklepie Panorama i cały czas
        słuchaliśmy tego radia. Potrafili stworzyć taki niezapomniany klimat, że
        jeszcze teraz go pamiętam i napewno nigdy nie zapomnę.
        • Gość: Radio -fan Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 20:02
          A może istnieje szansa na reaktywację tegoż radia ??? Choćby w internecie >???
          I co wy na to ??? hm - Częstochowo ... ?!
          • Gość: P Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.pcz.pl 07.06.05, 08:41
            Pomysl dobry, ale ekipa sie rozleciala :(
            • Gość: Radio Fan Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 23:40
              Myślę ,że nie ma rzeczy niemożliwych !!! może je już nie w pełnym składzie
              ale ..... zawsze można spróbować .... będzie fajnie .....

pozdro dla wszystkich
    • Gość: pamiętam Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 15:03
      no to było świetne radio.
    • Gość: xxx Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:53
      Ja pamiętam. Mam do tej pory kilka pamiątek po tym radiu:)
    • Gość: xxx Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 02:11
      ja nie pamiętam
      • Gość: slonzak Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: *.elsat.net.pl 27.07.05, 21:34
        A szkoda, bo byś widział ile wspomnień wywołał ten wątek;)
        • Gość: Robert Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? IP: 217.153.131.* 29.07.05, 20:33
          A pamiętacie, jak Darek zawsze kończył program słowami: "Jednym hej, drugim
          dobranoc", a potem grał panią w pięknym kapeluszu i z równie pięknym kolczykiem
          w nosie - to była Linda Perry z For non Blondes...
    • canandi Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? 01.04.18, 14:58
      Heh Kasia Ślęzak tam była w sekretariacie jeśli dobrze pamiętam Zielona DJ Jaro kolekcjonera płyt który powtarzał żeby leżącego nie kopać chodziło wtedy o robienie na złość Przemkowi K. Irka, Karola Pij...... Pawła S Darka Bergiela który kazał mi co chwilę puszczać Jak Jedwab córkę Darka i problemy z nadajnikiem to były czasy....
      • taniarada Re: Radio Marconi - ktoś pamięta? 02.04.18, 10:31
        Potwierdzam .To były czasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka