Dodaj do ulubionych

"Fajniste Fafloki"

01.09.06, 17:42
Toż jako wom sie widzi tyn pomysł na ślonski teleturniyj telewizyjny?
Szkryfnyli ło tym cosik we "Dziynniku Zachodnim" z 5.VIII.06 i dali tyż
piyrszo krojcula.
Obserwuj wątek
    • somepoint210 Re: "Fajniste Fafloki" 01.09.06, 18:16
      Nie mam polskiej telewizji, z tego co wiem dostepny jest tylko polsat
      i tvn. Czy program byl juz emitowany i gdzie?
      • broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 01.09.06, 18:33
        To mo być w TVP3-Katowice.
        Możno we wrześniu już pokożom.
        Szkryfli, co bydzie puszczany na zmiana ze "Niydzielom w Bytkowie".
        • broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 01.09.06, 18:41
          Możno cosik ło tym szkryfnom
          ww6.tvp.pl/3122.dzialy
          • broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 11.09.06, 19:36
            Fajniste Fafloki i jejich krojcula
            TVP- Katowice

Kedy bydzie?

Piyrszy łodcinek teleturnieju
            Ponoć se ludzie już teroz śmiejom
            Dyć ze radości zdrowie nom idzie
            We lepszy formie i ślonskość bydzie.
            • sss9 Re: "Fajniste Fafloki" 12.09.06, 14:49
              TVP3 Katowice wprowadza nową ramówkę od 25 września.

"Ze względu na ogromną popularność dotychczas emitowanych audycji telewizyjnych
              o tematyce śląskiej prowadzonych w gwarze ("Niedziela w Bytkowie", "Śląski
              Koncert Życzeń", "Śląska Lista Przebojów", "Śląsk jest piękny", relacje z
              koncertów piosenek śląskich) zdecydowaliśmy się wprowadzić dwa nowe cykle
              audycji tego typu" - mówi dla Portalu Medialnego mediaFM.net Anna Cierlica z
              Biura Reklamy i Marketingu TVP3 Katowice.

Wspomnane nowe cykle to: "Fajniste fafloki" i "Wice i godki śląskiej czelodki".
              Pierwszy z programów to konkurs propagujący znajomość gwary śląskiej. Wśród
              konkurencji znajdą się m.in.: opowiadanie dowcipów, rozpoznawanie przedmiotów i
              wskazanie ich śląskiej nazwy, tłumaczenienie "z polskiego na nasze",
              odnajdywanie błędów językowych w scenkach aktorskich, zagadki i pytania od
              jurorów. Uczestnicy programu zostaną wyłonieni spośród osób, które prawidłowo
              rozwiążą krzyżówkę z gwarowymi hasłami, zamieszczoną w Dzienniku Zachodnim.
              Natomiast "Wice i godki śląskiej czelodki" to program o charakterze
              kabaretowo-muzycznym. W każdym odcinku autorzy odwiedzają inne miasteczko w
              regionie i zapraszają do udziału w programie śląskich satyryków, gawędziarzy,
              kabareciarzy związanych z daną miejscowością. Trzy wybrane osoby będą
              prezentować śląskie teksty i piosenki estradowe. Na zakończenie krótki recital
              zespołu muzycznego związanego z daną miejscowością. Gospodarzem programu będzie
              Józef Polok, śląski aktor znany m.in. z roli Szwagra w "Świętej Wojnie", udziału
              w programie "Kazimierza Kutza rozmowy o Górnym Śląsku", założyciel "Kapeli ze
              Śląska".
              mediafm.net/telewizja/6809,TVP3-Katowice-wprowadza-nowa-ramowke-od-25-wrzesnia.html
              w tej wyliczance programów cieszących się "ogromną popularnością", zabrakło
              równie "przebojowego" co Śląska lista, serialu o Berciku "Święta wojna".
              dlaczego? jednak obciach?
              • broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 12.09.06, 16:47
                Toż dziynki za tyn link, kery sie tu richtig prawie przido.
                Ło co Ci jednak idzie z tym poznańskim sitkomym "Świynto wojna", to jo richtig
                niy wiym. Po prowdzie , to mie cieszy nawet to, że TVP Poznań robi prawie taki
                sitkom. Szkoda yno, że nikt niy chce sie chycić jakegoś ambitniejszego
                ślonskego serialu. No dyć pretynsji ło to do Poznania mieć niy idzie.
                • sss9 Re: "Fajniste Fafloki" 12.09.06, 17:32
                  zdziwiłem się, że chociaż nie jest to produkcja tv Katowice, to jednak Ślązacy w
                  nim grają i realizowany jest też tutaj, a i popularności wśród Ślązaków odmówić
                  mu nie można. tymczasem pani z tv Katowice nie wspomina o tym "hicie".
                  cydzysłów odemnie, bo to nie hit, lecz kit. marny serial z marnymi postaciami
                  śląskich głupków. nie śmieszy, tylko wstydzić się wypada.
                  o! a może to jest powód, dla którego w tv Katowice wolą zamilczeć nad tym sitkomem?
                  • myha1 Re: "Fajniste Fafloki" 12.09.06, 17:47
                    I ja uważam, że pokazywanie Ślązaków w takim świetle jest mocno niesprawiedliwe
                    i raczej ośmieszające.
                    Nie jestem ślązaczką , ale uważam, że to nie jest prawdziwy obraz
                    Ślązaka...dziwię Ci się Bronku, że nie widzisz w tym nic niestosownego.
                    • stoik1 eee tam... 12.09.06, 18:57
                      to tak jakby mówić, że kiepscy to obraz typowych poznaniaków czy wrocławiaków
                      bercik jest taka sympatyczna pierdoła, bo tak jest w scenariuszu i w
                      zestawieniu z konkretną andzią robi efekt komiczny
                      przecież normalni ludzie, którzy sobie radzą z rzeczywistością, też tam są
                      pokazani
                      • myha1 Re: eee tam... 12.09.06, 19:26
                        stoik1 napisał:

> przecież normalni ludzie, którzy sobie radzą z rzeczywistością, też tam są
                        > pokazani

;)
                        a który ?
                        • stoik1 jacyś się tam kręcą... 12.09.06, 20:53
                          jakiś alojz od baru piwnego etc. dawno nie oglądałem ; )
                          nawet czasami na potrzeby akcji pojawiają się jacyś śląscy biznesmeni...
                          • sss9 Re: jacyś się tam kręcą... 12.09.06, 20:59
                            stoik1 napisał:

> jakiś alojz od baru piwnego etc. dawno nie oglądałem ; )
                            > nawet czasami na potrzeby akcji pojawiają się jacyś śląscy biznesmeni...
                            >
                            nie zmienia to faktu, że kluczową postacią jest przygłup "ubrany" w stereotyp
                            prymitywnego Ślązaka, grany w dodatku przez Ślązaka, co całą rzecz tylko
                            uwiarygodnia.
                            ale odbiór tego rodzaju komedii, to jak wiadomo żecz gustu. albo jego braku. ;)
                            • broneknotgeld Re: jacyś się tam kręcą... 12.09.06, 22:52
                              Hmm, mie niy tropi to, że jest prawie taki serial, yno to że niy ma inkszych.
                              A sitkom, jak sitkom - mo tyż tako strona, że we nikerych wywołyje "świynte
                              łoburzynie".
                              Hehehe - prawodawca godo "Ślonzokow niy ma" - a "Bercik" jest - tyż piyknie.
                              Hmm, prawiom co Ślonzoki to robotne karlusy i tako tyż Ślonzoczki, a w dodatku
                              rachujom na siebie.
                              Jak to jest prowda, to niy ma co psioczyć, yno trza sie za to brać.
                            • stoik1 a tam, kwestia podejścia 14.09.06, 11:45
                              trzeba się umieć z siebie śmiać
                              a bercik wcale nie jest taki prymitywny
                              jak ktoś chce na poważnie to są filmy kutza, których, przyznam,
                              nigdy nie chciało mi się oglądać
                              • sss9 Re: a tam, kwestia podejścia 14.09.06, 11:54
                                takie "Paciorki jednego różańca" czy "Zawrócony" Kutza śmieszyły i wzruszały
                                bardziej niż cały cykl z Bercikiem.
                                ja nie mam nic przeciw śmianiu się z siebie, ale do stylu w jakim potrafią śmiać
                                się z siebie np. Anglicy (a są wg mnie mistrzami), "Święta wojna" nawet nie
                                pretenduje. nie ta liga zwyczajnie... ;)
                                • stoik1 też lubię angielskie poczucie humoru ☺ 14.09.06, 12:01
                              • tbb1 Re: a tam, kwestia podejścia 14.09.06, 12:07
                                stoik1 napisał:

> jak ktoś chce na poważnie to są filmy kutza, których, przyznam,
                                > nigdy nie chciało mi się oglądać

Nic nie straciłeś, całkiem niedawno oglądałem "Śmierć jak kromka chleba" i byłem
                                po prostu zażenowany. Z jednej strony wkurza mnie działalność polityczna Kazika,
                                ale po obejrzeniu jego filmu dochodzę do wniosku, ze może dobrze, że się za
                                politykę wziął i dał sobie spokój z robieniem filmów.
                                • broneknotgeld Re: a tam, kwestia podejścia 19.09.06, 18:36
                                  miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,3620376.html
                                  No, niby gryfnie szkryfnoł, dyć stykło tego, coby wiedzieć wszysko.
                                  Czy ktosik zno jakoś polsko partyjo parlamyntarno kero mo richtig w zocy
                                  ślonskość i Ślonzokow?
                    • broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 05.10.06, 17:03
                      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3664196.html
                      Cosik wiyncy bydzie
                      Jako to nom przidzie?

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28940
                      • broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 14.10.06, 23:42
                        Dyć se udało
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=44523329&a=50328313
                        Tako niymało.
                        • broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 14.10.06, 23:43
                          Jutro bydzie z tym zabawa
                          Mozno wyńdzie zocno sprawa.
                      • broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 12.11.06, 16:36
                        Ano - już żech powelowoł
                        W ta "Niydziela Faflokowo".
                        • broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 14.11.06, 22:44
                          Łoj - niywiela tu faflocie
                          Tego forum dość już mocie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się