broneknotgeld 01.09.06, 17:42 Toż jako wom sie widzi tyn pomysł na ślonski teleturniyj telewizyjny? Szkryfnyli ło tym cosik we "Dziynniku Zachodnim" z 5.VIII.06 i dali tyż piyrszo krojcula. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
somepoint210 Re: "Fajniste Fafloki" 01.09.06, 18:16 Nie mam polskiej telewizji, z tego co wiem dostepny jest tylko polsat i tvn. Czy program byl juz emitowany i gdzie? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 01.09.06, 18:33 To mo być w TVP3-Katowice. Możno we wrześniu już pokożom. Szkryfli, co bydzie puszczany na zmiana ze "Niydzielom w Bytkowie". Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 01.09.06, 18:41 Możno cosik ło tym szkryfnom ww6.tvp.pl/3122.dzialy Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 11.09.06, 19:36 Fajniste Fafloki i jejich krojcula TVP- Katowice Kedy bydzie? Piyrszy łodcinek teleturnieju Ponoć se ludzie już teroz śmiejom Dyć ze radości zdrowie nom idzie We lepszy formie i ślonskość bydzie. Odpowiedz Link
sss9 Re: "Fajniste Fafloki" 12.09.06, 14:49 TVP3 Katowice wprowadza nową ramówkę od 25 września. "Ze względu na ogromną popularność dotychczas emitowanych audycji telewizyjnych o tematyce śląskiej prowadzonych w gwarze ("Niedziela w Bytkowie", "Śląski Koncert Życzeń", "Śląska Lista Przebojów", "Śląsk jest piękny", relacje z koncertów piosenek śląskich) zdecydowaliśmy się wprowadzić dwa nowe cykle audycji tego typu" - mówi dla Portalu Medialnego mediaFM.net Anna Cierlica z Biura Reklamy i Marketingu TVP3 Katowice. Wspomnane nowe cykle to: "Fajniste fafloki" i "Wice i godki śląskiej czelodki". Pierwszy z programów to konkurs propagujący znajomość gwary śląskiej. Wśród konkurencji znajdą się m.in.: opowiadanie dowcipów, rozpoznawanie przedmiotów i wskazanie ich śląskiej nazwy, tłumaczenienie "z polskiego na nasze", odnajdywanie błędów językowych w scenkach aktorskich, zagadki i pytania od jurorów. Uczestnicy programu zostaną wyłonieni spośród osób, które prawidłowo rozwiążą krzyżówkę z gwarowymi hasłami, zamieszczoną w Dzienniku Zachodnim. Natomiast "Wice i godki śląskiej czelodki" to program o charakterze kabaretowo-muzycznym. W każdym odcinku autorzy odwiedzają inne miasteczko w regionie i zapraszają do udziału w programie śląskich satyryków, gawędziarzy, kabareciarzy związanych z daną miejscowością. Trzy wybrane osoby będą prezentować śląskie teksty i piosenki estradowe. Na zakończenie krótki recital zespołu muzycznego związanego z daną miejscowością. Gospodarzem programu będzie Józef Polok, śląski aktor znany m.in. z roli Szwagra w "Świętej Wojnie", udziału w programie "Kazimierza Kutza rozmowy o Górnym Śląsku", założyciel "Kapeli ze Śląska". mediafm.net/telewizja/6809,TVP3-Katowice-wprowadza-nowa-ramowke-od-25-wrzesnia.html w tej wyliczance programów cieszących się "ogromną popularnością", zabrakło równie "przebojowego" co Śląska lista, serialu o Berciku "Święta wojna". dlaczego? jednak obciach? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 12.09.06, 16:47 Toż dziynki za tyn link, kery sie tu richtig prawie przido. Ło co Ci jednak idzie z tym poznańskim sitkomym "Świynto wojna", to jo richtig niy wiym. Po prowdzie , to mie cieszy nawet to, że TVP Poznań robi prawie taki sitkom. Szkoda yno, że nikt niy chce sie chycić jakegoś ambitniejszego ślonskego serialu. No dyć pretynsji ło to do Poznania mieć niy idzie. Odpowiedz Link
sss9 Re: "Fajniste Fafloki" 12.09.06, 17:32 zdziwiłem się, że chociaż nie jest to produkcja tv Katowice, to jednak Ślązacy w nim grają i realizowany jest też tutaj, a i popularności wśród Ślązaków odmówić mu nie można. tymczasem pani z tv Katowice nie wspomina o tym "hicie". cydzysłów odemnie, bo to nie hit, lecz kit. marny serial z marnymi postaciami śląskich głupków. nie śmieszy, tylko wstydzić się wypada. o! a może to jest powód, dla którego w tv Katowice wolą zamilczeć nad tym sitkomem? Odpowiedz Link
myha1 Re: "Fajniste Fafloki" 12.09.06, 17:47 I ja uważam, że pokazywanie Ślązaków w takim świetle jest mocno niesprawiedliwe i raczej ośmieszające. Nie jestem ślązaczką , ale uważam, że to nie jest prawdziwy obraz Ślązaka...dziwię Ci się Bronku, że nie widzisz w tym nic niestosownego. Odpowiedz Link
stoik1 eee tam... 12.09.06, 18:57 to tak jakby mówić, że kiepscy to obraz typowych poznaniaków czy wrocławiaków bercik jest taka sympatyczna pierdoła, bo tak jest w scenariuszu i w zestawieniu z konkretną andzią robi efekt komiczny przecież normalni ludzie, którzy sobie radzą z rzeczywistością, też tam są pokazani Odpowiedz Link
myha1 Re: eee tam... 12.09.06, 19:26 stoik1 napisał: > przecież normalni ludzie, którzy sobie radzą z rzeczywistością, też tam są > pokazani ;) a który ? Odpowiedz Link
stoik1 jacyś się tam kręcą... 12.09.06, 20:53 jakiś alojz od baru piwnego etc. dawno nie oglądałem ; ) nawet czasami na potrzeby akcji pojawiają się jacyś śląscy biznesmeni... Odpowiedz Link
sss9 Re: jacyś się tam kręcą... 12.09.06, 20:59 stoik1 napisał: > jakiś alojz od baru piwnego etc. dawno nie oglądałem ; ) > nawet czasami na potrzeby akcji pojawiają się jacyś śląscy biznesmeni... > nie zmienia to faktu, że kluczową postacią jest przygłup "ubrany" w stereotyp prymitywnego Ślązaka, grany w dodatku przez Ślązaka, co całą rzecz tylko uwiarygodnia. ale odbiór tego rodzaju komedii, to jak wiadomo żecz gustu. albo jego braku. ;) Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: jacyś się tam kręcą... 12.09.06, 22:52 Hmm, mie niy tropi to, że jest prawie taki serial, yno to że niy ma inkszych. A sitkom, jak sitkom - mo tyż tako strona, że we nikerych wywołyje "świynte łoburzynie". Hehehe - prawodawca godo "Ślonzokow niy ma" - a "Bercik" jest - tyż piyknie. Hmm, prawiom co Ślonzoki to robotne karlusy i tako tyż Ślonzoczki, a w dodatku rachujom na siebie. Jak to jest prowda, to niy ma co psioczyć, yno trza sie za to brać. Odpowiedz Link
stoik1 a tam, kwestia podejścia 14.09.06, 11:45 trzeba się umieć z siebie śmiać a bercik wcale nie jest taki prymitywny jak ktoś chce na poważnie to są filmy kutza, których, przyznam, nigdy nie chciało mi się oglądać Odpowiedz Link
sss9 Re: a tam, kwestia podejścia 14.09.06, 11:54 takie "Paciorki jednego różańca" czy "Zawrócony" Kutza śmieszyły i wzruszały bardziej niż cały cykl z Bercikiem. ja nie mam nic przeciw śmianiu się z siebie, ale do stylu w jakim potrafią śmiać się z siebie np. Anglicy (a są wg mnie mistrzami), "Święta wojna" nawet nie pretenduje. nie ta liga zwyczajnie... ;) Odpowiedz Link
tbb1 Re: a tam, kwestia podejścia 14.09.06, 12:07 stoik1 napisał: > jak ktoś chce na poważnie to są filmy kutza, których, przyznam, > nigdy nie chciało mi się oglądać Nic nie straciłeś, całkiem niedawno oglądałem "Śmierć jak kromka chleba" i byłem po prostu zażenowany. Z jednej strony wkurza mnie działalność polityczna Kazika, ale po obejrzeniu jego filmu dochodzę do wniosku, ze może dobrze, że się za politykę wziął i dał sobie spokój z robieniem filmów. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: a tam, kwestia podejścia 19.09.06, 18:36 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35068,3620376.html No, niby gryfnie szkryfnoł, dyć stykło tego, coby wiedzieć wszysko. Czy ktosik zno jakoś polsko partyjo parlamyntarno kero mo richtig w zocy ślonskość i Ślonzokow? Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 05.10.06, 17:03 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3664196.html Cosik wiyncy bydzie Jako to nom przidzie? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28940 Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 14.10.06, 23:42 Dyć se udało forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=44523329&a=50328313 Tako niymało. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 14.10.06, 23:43 Jutro bydzie z tym zabawa Mozno wyńdzie zocno sprawa. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 12.11.06, 16:36 Ano - już żech powelowoł W ta "Niydziela Faflokowo". Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: "Fajniste Fafloki" 14.11.06, 22:44 Łoj - niywiela tu faflocie Tego forum dość już mocie? Odpowiedz Link