Dodaj do ulubionych

hałasują na jasnej górze

25.08.08, 22:40
Dzwoniłem do strazy miejskiej o 22.30 że zbyt hałasują na jasnej
górze,żeby interweniowali .Im nie wolno ,taką usłyszałem odpowiedż.A
gdybym ja śpiewał teraz w alejach to co? To byśmy pana zamknęli
hahaha.Ludzie,gdzie my żyjemy.
Proszę o opinie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • czarodziejka.0 Re: hałasują na jasnej górze 25.08.08, 22:54
      Nawiedzeni przyjechali to im wolno:[
      • Gość: Colo Re: hałasują na jasnej górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 22:59
        Moja mama tam jest. Rodowita częstochowianka. Nie jest nawiedzona i
        nie przyjechała. A niektórzy powinni leczyć się z nienawiści!
        • princess1991 Re: hałasują na jasnej górze 25.08.08, 23:06
          no okej ale jakieś reguły obowiązują.niektórzy śpią już i życzą sobie ciszy nocnej jak zawsze o 22 a nie jak u nas że jest 23 a mi pod oknami namioty rozbijają spiewając w niebo głosy.święto częstochowskie, maryjne rozumiem że wierni przyjeżdzają się modlić ale nie muszą wszystkim o tym komunikować.
          • johny5678 Re: hałasują na jasnej górze 28.08.08, 22:50
            Ja również uważam,że modły z JG nie muszą być słyszane w całym centrum
            miasta.Niech się modlą,mnie to nie przeszkadza,ale niech nie uprzykrzają życia
            mieszkańcom.Msze spod szczytu słychać nieraz już od 6 rano,albo i wcześniej,do
            22-23.To już jest przegięcie.Jak już kiedyś pisałem,msze z JG powinny być
            słyszalne TYLKO w najbliższym sąsiedztwie klasztoru.
            Nie tak dawno,chyba 26.08,mszę z głośników było słychać w okolicy
            kwadratów.Niestety,nasz prezydent i podległe mu służby nie robią w tej sprawie
            nic i nie zanosi się,aby miało się tu coś zmienić.
          • Gość: 2008gosc Re: hałasują na jasnej górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.08, 08:38
            to zamknij sobie okno jak ci przeszkadza, chyba nidgy młody nie byłeś
        • mckkk Re: hałasują na jasnej górze 28.08.08, 10:32
          Jakiej nienawiści? Jasna Góra sama w sobie jest OK, ale niestety sciąga na
          zwykłych mieszkańców dużo niedogodności, które przy braku arogancji i fałszywej
          misji (przymusowego) szerzenia wiary mogły by zniknąć.

Przykładem jest chociażby coroczna kakofonia pielgrzymkowa w alejach (a
          wystarczyłoby zabronić używania tzw. "szczekaczek"), czy wejścia pielgrzymek o
          świcie (tegoroczny rekord - 4.20 rano, oczywiście ze "szczekaczkami"). Wystarczy
          zmienić organizację, a życie mieszkańców centrum i wszystkich ulic i
          miejscowości przechodnich wyglądałoby o niebo lepiej. Agresywne reakcję przy
          takim zaszczuciu mieszkańców to coś bardzo ludzkiego.

I przy okazji pytam - po co transmisja mszy na całe aleje? Czy oni z szacunkiem
          odnoszą się do mszy świętej? Żul szczy w bramie, Agniecha z Krakowskiej sra pod
          Sienkiewiczem, a temu wszystkiemu akompaniuje msza święta. Do cholery - coś jest
          nie tak. Trochę jak w roku 1984 Orwella. Przykład jaskrawy, ale tak wiele ludzi
          się czuje.

To JG sama jest źródłem takich reakcji.
      • Gość: CZ-wianin Re: hałasują na jasnej górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.08, 23:08
        a od kiedy Szanowni Forumowicze pomieszkują w Częstochowie???
        Dla starych mieszkańców Cz-wy nie od dziś wiadomo, że w miesiącu maryjnym
        (sierpniu)do naszego miasta przychodzi wielu pielgrzymów i są odprawiane
        nabożeństwa na JG. Na pewno nie wiecie, że jutro jest święto Matki Boskiej
        Częstochowskiej i stąd te uroczystości.
        Jeżeli mieszkanie w Częstochowie przeszkadza, to proponuje powrót do swoich
        wiosek, tam na pewno jest spokojniej.
        Częstochowa, czy to się komuś podoba, czy nie jest duchową stolicą Polski i
        pielgrzymują tu ludzie z całego świata, bez JG bylibyśmy co najwyżej drugim
        Pcimiem dolnym. Więcej pokory...
        • Gość: quisti Re: hałasują na jasnej górze IP: 89.174.23.* 26.08.08, 00:58
          Ja wole być Pcimiem dolnym, tam się bym chociaż wyspała.
          Jak jest cisza nocna o 22, to niech o tej godz będzie.
          Grzeczny pielgrzym o tej godzinie śpi albo modli się a nie imprezuje.
          • Gość: Colo Re: hałasują na jasnej górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 01:01
            I jesteś Pcimiem dolnym. Mentalnie na pewno:)
            • Gość: normalny Re: hałasują na jasnej górze IP: 193.138.241.* 26.08.08, 07:43
              Łazi całe stado korkuje miasto że przejechać nie można zamiast normalnie kulturalnie przyjeżdżać autokarami lub pociągami.Co do ludzi mieszkających w alejach serdecznie im współczuje, bo ja bym tam dostał szału chyba po góra godzinie.
              • Gość: Janosik Częstochowa duchową stolicą Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 09:01
                A w dni/tygodnie/miesiace w ktorych nie ma pielgrzymek to ulice nie sa zakorkowane?
                Przestancie narzekac!
                Czy sie Wam podoba czy nie, jak ktos wspomnial wyzej Częstochowa jest duchowa
                stolica Polski i tak zostanie juz na zawsze. Powinniśmy być z tego faktu dumni.
                Ja jestem a Wy?
                • Gość: Maajstersztyk Re: Częstochowa duchową stolicą Polski IP: *.apus-net.pl 26.08.08, 09:13
                  Nie
                • Gość: michal Re: Częstochowa duchową stolicą Polski IP: *.gprs.plus.pl 26.08.08, 09:23
                  Nie Pcimiem (chociaz ja tam do niego nic nie mam ) a zwyklym 250tys miastem . Korki sa wszedzie ale to jest kpina wczoraj widzialem jak kierujacy ruchem nie wpuscili jednego auta na ulice bo pielgrzymi ida i musial stac na skrzyzowaniu a z drugiej strony nic nie jechalo i lebek jeszcze zaczol pyskowac ze facet w wieku z 55 lat ma sie go sluchac , nie licze tego po 7 kamienic rynku wielunskim i okolicach jg chodza jak swiete krowy nie pozwalajac normalnie zyc mieszkanca , zakladam sie ze najmniej przeszkadzaja pielgrzymi osoba ktore ida razem z nimi albo mieszkaja w takich czesciach miasta ze wogole z nimi nie maja kontaktu ale osoby ktore sa w niedziele budzone spiewami maja prawo do niezadowolenia , juz pomijam fakt ze gdy ide do Empiku to slucham mszy z glosnikow na alejach poprostu kpina , gdy rozmawiam z osobami z innych miast i im mowie o Czestochowie , pielgrzymach itd to sie dziwia jak tak moze byc , przeniescie jg do Krakowa, Wroclawia czy innego duzego miasta zobaczymy jacy tam sa tolerancyjni ludzie :)
                  • Gość: normalny Re: Częstochowa duchową stolicą Polski IP: 193.138.241.* 26.08.08, 12:44
                    Właśnie dokładnie o tym mówię..Kierujący pielgrzymkami gnoje to kawał chamów którzy myślą że im wszystko wolno a nie mają żadnych uprawnień by tym ruchem kierować.To ja od jutra też będę sobie choćby przechodził na czerwonym świetle i blokował ulicę...Ciekawe jak policja szybko mnie zgarnie?
                    • Gość: Karolina Re: Częstochowa duchową stolicą Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 19:50
                      Mieszkam w alejach i wiecie co??? siedząc na ubikacji w momencie
                      kulminacyjnym slysze chac nie chcac :" módlmy sie". Dajcie spokoj,
                      mam wstac czy co zrobic?? Przeżegnac sie?? a moze nie korzystac z
                      toalety??? we mszy chce uczestniczyc tylko wtedy kiedy bede tego
                      chciala!!!!!!
            • Gość: quisti Re: hałasują na jasnej górze IP: 89.174.23.* 27.08.08, 13:54
              Dzięki, jak mili są mieszkańcy naszego miasta:)
              Mieszkałam kiedyś pod Jasną Górą. Jak ktoś mieszka na wyczerpach czy blachowni,
              może nie zdaje sobie sprawy jakie to jest męczące. Tłumy, które nawiedzają nasze
              miasto są ,hmm, dosyć specyficzne. Niektórzy naprawdę podróżują tu z potrzeby
              wewnętrznej, ale ile jest ludzi, którzy naprawdę potrafią uprzykrzyć życie.
              Skandowanie tekstów, piosenki religijne non stop, msza nagłaśniana na najbliższą
              okolicę, albo młodzież, która idzie sie zabawić i upić w Don Kichocie..
        • dominik.wu Częstochowa, to nie miasto pielgrzymkowe 26.08.08, 12:55
          Jak w temacie. Jakieś mohery i wychowankowie oaz - jesteście w mniejszości -
          twierdzą, że to duchowa stolica Polski. To miano powiniem mieć Toruń.
          Częstochowa, to miasto przemysłowe - Wełnopol, Elanex, Przemysłówka, Transbud,
          Komobex, Huta Bieruta - to nasze zakłady, które przez fanatyka religijnego
          pełniącego funkcję Prezydenta i kościelną mafię upadły. Ale to nadal jest m.
          przemysłowe!
          • Gość: Colo Re: Częstochowa, to nie miasto pielgrzymkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 13:34
            Huta Bieruta powiadasz???
            I wszystko jasne:)))
            • dominik.wu Re: Częstochowa, to nie miasto pielgrzymkowe 26.08.08, 14:57
              Tak, nie pomyliłem się. Piszę o dawnej hucie - wówczas jeszcze im.Bieruta.
              Późniejsze inkarnacje to już nie to samo - każda bankrutuje, upada, czy też
              jakieś syndyki je obracają.
              • Gość: Colo Re: Częstochowa, to nie miasto pielgrzymkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 15:12
                No pewnie, że się nie pomyliłeś. Ty ciągle tkwisz w tamtej epoce i
                siejesz propagandę antykatolicką, antyczęstochowską...Może ci nawet
                za to płacą(albo wydaje ci się, że ci zapłacą:))), jak dawniej.
                Te czasy już nie wrócą, na szczęście:)))
                • dominik.wu Re: Częstochowa, to nie miasto pielgrzymkowe 27.08.08, 19:40
                  Oni? Płacą? Antykatolicki?
                  COLO - nie chcę Cię obrażać, ale jakoś dziwnie mówisz...

Jestem katolikiem, ale nie jestem fanatykiem religijnym. Msze, to niech się
                  odbywają, ale nie kosztem komfortu życia mieszkańców.
                • Gość: Do Colo Re: Częstochowa, to nie miasto pielgrzymkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 20:52
                  du.eq
                • mckkk Re: Częstochowa, to nie miasto pielgrzymkowe 28.08.08, 10:37
                  Za to Ty zaczynasz brzmieć jak eter Radia M.
        • Gość: andrzej Re: hałasują na jasnej górze IP: *.prenet.pl 26.08.08, 15:20
          a moze by twoi rodzice wraz z toba wrócili do swej wiochy, rozejrzyj
          sie dokładnie w życiorysie
    • Gość: zezowaty Re: Spryciule!!! IP: *.apus-net.pl 26.08.08, 09:17
      Wykombinowali, że im głośniej zawyją tym lepiej ich Szef usłyszy.
      Uznali, że jest tak stary że mu się słuch pogorszył i trzeba włączyć
      wzmocnienie, bo za wysoko siedzi żeby mu trąbkę podać.
      A swoja drogą, jak tak słucha kilkunastu kompanii naraz, a każda, na
      wyprzódki, wyje co innego żeby inne zagłuszyć i Szefowi sie
      przypodobać, to rozkosz słuchania powoduje że omdlewa i trzeba
      jeszcze głosniej zawyć, żeby sie trochę ocknął.
      • Gość: eh Re: Spryciule!!! IP: *.apus-net.pl 26.08.08, 09:32
        Co za miasto kościelno policyjne, prawo powinno być równe dla
        wszystkich, niech więcej osób dzwoni do tych cwaniaczków i im truje
        dupala
    • Gość: jao Fanatyzm ateistów i antyklerykałów na forum IP: *.strefa.com 26.08.08, 09:33
      Na tym forum obserwuje sie fanatyzm antyklerykałów i ateistów
      przechodzący w chorobę psychiczną. Leczcie sie z nienawiści. Wy tak
      naprawde nienawidzicie ludzi, a ubieracie tą nienwaiśc w kwestie
      religijne.
      Leczyc się!
      Każdemu obywatelowi przysługuje w tym kraju konstytucyjna wolnośc
      religijna.
      • felix_macierewicz Fanatyzm krzyżaków i klerykałów na forum 26.08.08, 10:00
        Gość portalu: jao napisał(a):

> Na tym forum obserwuje sie fanatyzm antyklerykałów i ateistów
        > przechodzący w chorobę psychiczną. Leczcie sie z nienawiści. Wy
        tak
        > naprawde nienawidzicie ludzi, a ubieracie tą nienwaiśc w kwestie
        > religijne.
        > Leczyc się!
        > Każdemu obywatelowi przysługuje w tym kraju konstytucyjna wolnośc
        > religijna.

< ale religijnym fanatykom , nie przysługuje prawo narzucania siłą ,
        groźbą i hałasem swoich średniowiecznych praktyk religijnych, osobom
        wyzwolonym spod dominacji watykańskich darmozjadów.
        • Gość: aha Re: spokój i szacunek IP: *.apus-net.pl 26.08.08, 10:11
          ludzie nie chodzi o przekonania religijne, oczekujecie drodzy pielgrzymi że w XXI wieku osoba pracująca po 12 godzin za 1200 zł będzie z wami śpiewała ? albo wam machała ? ludzie mają inne zajęcia niż śpiewanie pod jasną górą i potrzebują spokoju, bo normalne jest że człowiek zmęczony chciałby odpocząć tak o 23 jak i o 5 rano .... słuchawki na łeb krzykacze i sobie śpiewać w DUCHU ! nikt was nie musi słyszeć baranki, jak ja chcę posłuchać muzyki wieczorem to zakładam słuchawki bo szanuję inych, ich spokój i po prostu ciszę nocną i nie ma to nic wspólnego z tym czy jestem katolikiem czy nie .... nikt wam nie broni pielgrzymowania, razi tylko fakt waszego braku zrozumienia dla zmęczonych tym mieszkańców
          • Gość: Ja Re: spokój i szacunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 10:22
            Jak dla mnie powinni sie leczyć ci którzy kleczą i modlą się do gipsowych
            figurek. NA GŁOWĘ a odmowy uciszenia fanatyków żądałbym dyżurnego na piśmie
            potem do wojewódzkiej komendy wysłać i sprawe ewentulanie cywilnie bym im
            założył za co do jasnej ch.. płace podatki????
      • mckkk Re: Fanatyzm ateistów i antyklerykałów na forum 28.08.08, 10:40
        > Każdemu obywatelowi przysługuje w tym kraju konstytucyjna wolnośc
        > religijna.

Tak pięknie piszesz o "konstytucyjnej wolności", ale zapominasz o tak
        elementarnej kwestii jaką jest zasada, że każda wolność - nawet ta w najbardziej
        demokratycznych krajach tego świata - nie jest nieograniczoną, a ogranicza ją
        wolność innych ludzi.
    • Gość: * Re: hałasują na jasnej górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 10:15
      Podobny cyrk był w Rzszowie, gdzie proboszcz sprawił sobie ful
      dzwonnicę uszczęśliwiając nią całą okolicę. Przez długi czas udawało
      mu się torpedować głosy sprzeciwu. Dopiero pospolite ruszenie
      wyciszyło i księdza i jego dwonnice. W Toruniu była podobna
      sytuacja. Zatem nie sądzę, by w Częstochowie mogło być inaczej.
      • czarodziejka.0 Re: hałasują na jasnej górze 26.08.08, 11:30
        popieram...
        Laza takie swiete krowy nawiedzone,dra sie i machaja jak by to byla frajda...
        Nie moga normalnie jak ludzie przyjechac autokarem,pomodlic sie i nikomu nie
        przeszkadzac?Na JG przyjezdzaja caly rok turysci ale tylko pielgrzymki piesze sa
        tak wkurzajace...
        Ci ktorzy ich tak bardzo bronia niech sobie pomieszkaja na Kubiny czy na Rynku
        Wielunskim...
        Wrazenia-bezcennne:D
        • Gość: Jacuś Re: hałasują na jasnej górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 11:41
          Stara dewota. Wszystko ją denerwuje!
          • Gość: Krakowianin Re: hałasują na jasnej górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:02
            dla wszystkich, którym wadzi JG i pielgrzymi, wracajcie do korzeni, dzisiaj na
            wsi nie jest źle. Widać, że miasto wam ciąży.
            Ciekawe, co byście mówili mieszkając w Warszawie, czy Krakowie, gdzie do pracy
            dojeżdża się 1-2 godziny, gdzie ludzi jak mrówków, a i hałasu nie brakuje.
            • Gość: michal Re: hałasują na jasnej górze IP: *.gprs.plus.pl 26.08.08, 12:42
              Gdybys nie zauwazyl to coraz wiecej osob wyprowadza sie za miasto bo nie chca mieszkac w smrodzie i to dotyczy sie kazdego miasta a im wiecej osob bogatych tym ladniejsze domy w malych miejsowosciach pod gigantami .
              Ty jedziesz do pracy 2 h oki ale jedziesz dlatego bo tysiace krakowian jedzie w tym samym czasie do pracy / szkoly itd a "obcy" to glownie osoby ktore przyjechaly w interesach lub zwiedzac przyjada zaplaca slono za parking cos zjedza wypija i jada do domu a pielgrzmi od rana do nocy chodza, spiewaja , i stoisz na skrzyzowaniu bo oni ida ida i ida a my chcemy poprostu normalnie zyc, o tym co pozostawiaja po sobie juz nawet nie wspominam bo bylo walkowane wielokrotnie .
              • Gość: normalny Re: hałasują na jasnej górze IP: 193.138.241.* 26.08.08, 12:48
                Nie tłumacz mu i tak nic nie zrozumie...
        • mckkk Re: hałasują na jasnej górze 28.08.08, 10:43
          Moim zdaniem nie można zabronić ludziom pielgrzymować pieszo. Niech sobie idą.
          Ale kolumny powinny być zwarte, kierowaniem ruchu powinni zajmować się ludzie
          bardziej rozgarnięci niż większość tych, którzy obecnie się tym zajmują.

Nie można zapominać o przepisach ruchu drogowego. Nie mówię, że trzeba się do
          nich ściśle stosować, bo to jest niemożliwe, ALE CHOCIAŻ SIĘ STARAĆ...
      • Gość: pawcio Re: hałasują na jasnej górze IP: *.aster.pl 26.08.08, 22:04
        Niestety u mnie na Domaniewskiej (Warszawa - Mokotów) ksiądz dzwoni
        jak chce, regularnie 7:45, 12:00, 18:45 i jeszcze pomiędzy
        nieregularnie. najgorsze jest to, ze dzwonnica sztuczna, nie ma
        dzwonu, tylko nagranie puszcza z wieży na cały regulator. Obok sa
        bloki i wali to ludziom prosto do okien. Nie ma ciszy, ani spokoju,
        bo wariaci na motocyklach szaleją na Niepodległości, dresiarstwo
        podkręca obroty swoich Lanosów, a ksiądz podkręca nagranie swoich
        dzwonów. Ogólnie hałas. Jak to się ma do spraw Bożych? Hałasowanie
        powinno być jakoś prawnie uregulowane, bo to jest śmieć aktustyczny,
        których w mieście jest za dużo.
    • Gość: d Re: hałasują na jasnej górze IP: *.ntlworld.ie 26.08.08, 12:18
      Rowniez kiedys dzwonilem powiedzieli mi "a co my mozemy - przeciez to jest Jasna
      Gora"...
      szkoda gadac.
      • Gość: Jacus Re: hałasują na jasnej górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:25
        no ale ty zdecydowałeś się na emigrację (ie). Komu przeszkadza JG
        niech bierze przykład z ciebie!
        :)))
        • Gość: normalny Re: hałasują na jasnej górze IP: 193.138.241.* 26.08.08, 12:50
          Sam stąd wyjedź i zabierz ze sobą tą hordę rozwrzeszczanego bydła skoro ich tak kochasz..
          • Gość: Jacuś Re: hałasują na jasnej górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 12:54
            skoro ty na ludzi mówisz "bydło" to szkoda czasu na rozmowę z tobą.
            papa
            • Gość: normalny Re: hałasują na jasnej górze IP: 193.138.241.* 26.08.08, 14:58
              Bo zachowują się jak bydło na ciebie też szkoda czasu
              • Gość: Jacuś Re: hałasują na jasnej górze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 15:08
                Musiałe(a)ś mieć z bydłem do czyniena, skoro tak znasz zwyczje bydła
                i lubisz to zachowanie porównywać do zachowań ludzi.
                Słoma z butów...
                • Gość: normalny Re: hałasują na jasnej górze IP: 193.138.241.* 26.08.08, 15:52
                  Masz jedynie argument "słomy"...Wymyśl coś lepszego tylko że szare komórki już nie funkcjonują bo ci księża i zakonnice wypalili :)
                  • Gość: Psychiatra Ja Ci pomogę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 16:22
                    Zapraszam jutro do gabinetu, mysle ze bede mogl Panu pomoc.
          • Gość: ? Re: hałasują na jasnej górze nie tylko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 07:25
            Tam wygrali z hałasem.
            wiadomosci.onet.pl/1817808,12,odszkodowania_za_dzwony_koscielne,item.html
            ?
            • Gość: ? Re: hałasują na jasnej górze nie tylko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 07:29
              Tam też
              wygrali.miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,5653064,Mieszkancy_wygrali__kosciola_im_nie_zb
    • Gość: Tomek W mieście zawsze mieszka się koło czegoś. IP: 89.25.227.* 27.08.08, 00:28
      Koło: szkoły, dworca, stadionu, poczty, szpitala, policji,
      wiezienia, pakingu, sklepu, fabryki, urzędu, hali sportowej, baru,
      parku, jednostki wojskowej, fryzjera, basenu, a czasami koło Jasnych
      Gór. Jak ktoś chce mieskzać koło: lasu, strumyka, pola, to musi
      kupić chate na wsi
      • Gość: ja tu żyje 100 lat Re: W mieście zawsze mieszka się koło czegoś. IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.08, 20:30
        znam to miasto chore jak większość wypowiadających się tu .CZEW-KA zostanie
        zawsze czewką i choć by cię wy....ł przeor lub jakaś matka prowadząca i taka w
        moim życiu była,tylko ta suka była z Włoch to i tak nie zmienisz nic.Kocham te
        miasto,zmęczone czasami jak JA.
    • Gość: za_palniczka Re: hałasują na jasnej górze IP: *.centertel.pl 29.08.08, 09:00
      No to następnym razem nagrywać takie rozmowy telefoniczne, i nagranie wysłać do
      "TVN Uwaga", niech oni to rozdmuchają na całą Polskę.
      Ja nie wiem, czy księża myślą, że sutanna zapewnia im immunitet na całe życie???
      Co, oni nie podlegają prawu? Nie ma na nich paragrafu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka